You are currently viewing 12 ok, amiért a csikung, hasonlóan népszerű lehet, mint a jóga

12 ok, amiért a csikung, hasonlóan népszerű lehet, mint a jóga

Ugyan egyre népszerűbb lett az elmúlt 10 évben a csikung, de még messze nem olyan ismert, mint a jóga vagy a tájcsi. Ha megkérdeznék 100 random embert, hogy hallott-e már róla, jó ha 5-6 ember válaszolná azt, hogy igen. Így nekem is, aki küldetésként éli meg, hogy népszerűsítse ezt a fajta mozgásformát, még jó sok feladatot ad.

(Ha most ezeket a sorokat olvasod és még Te sem hallottál róla, akkor kattints ide, hogy többet megtudj.)

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a jóga ma már egy több milliárdos globális iparággá vált, ettől a csikung még nagyon messze van. De úgy gondolom, hogy idővel, hasonló népszerűségnek fog örvendeni, mint a jóga. Ebben a cikkben 12 olyan okot is fel fogok sorolni, ami miatt így gondolom.

1. A csikung könnyebb, mint a jóga.

A csikung abszolút mindenki számára elérhető. Tanítottam már extrém sportolókat, harcművészeket és beteg, mozogni már lényegesen nehezebben tudó idős embereket. Volt már gyermek tanítványom és 80 év feletti idős néni is. Szerencsésnek érzem maga, hogy mozgássérült emberekkel együtt is csikungozhattam, akik közül páran kerekesszékből gyakoroltak. Nyugodtam mondhatom, hogy a csikungot 8 és 90 év között bárki megtanulhatja és alkalmazhatja. Ebben már is különbözik a jógától.

(A fenti képen például egy eltoljuk a hegyet nevű gyakorlat látható, amely során a tenyerünket óvatosan előre-hátra mozgatjuk, és összehangoljuk a légzést a mozgással. Ezt akár ülve is el lehet végezni.)

A csikung sikerének csak egy előfeltétele van: erős vágy a napi 15 (vagy több) perces gyakorlásra.

Lehet elég is lenne ezt az egy okot leírni és a többire már nem is lenne szükség, hogy valaki nekikezdjen a csikung gyakorlásának, amitől majd olyan népszerű is lesz ez a mozgásforma.

2. A Csikung könnyebb, mint a tajcsi.

Számos oka van annak, hogy a tajcsi művészete sem érte utol népszerűségben a jógát, annak ellenére, hogy lényegesen nagyobb számban gyakorolják világszerte, mint a csikungot.

Tapasztalataim szerint a legnagyobb ok, hogy a látványos és szép mozdulatok magukkal ragadják az embereket, de a megtanulásuktól megijednek. Több tanítványom, aki előtte már ismerkedett a tajcsival, elmondta, hogy frusztrálta, hogy nem igazán érez rá a lágy mozdulatokra, nem tudja megtanulni a mozdulatsorokat, pedig nagyon szerette volna.

A csikungban nem kell memorizálnia a hosszú, összetett rutinokat. Nem kell aggódni a művészet harci vonatkozásai miatt sem. A gyakorlatok jóval egyszerűbbek, előbb megtanulhatók, így a sikerélmény is gyorsabban jön. Készítettem egy mini csikung tanfolyamot, ahol pár egyszerű gyakorlatot tanítok meg. Nagyon népszerűek ezek a mozdulatok. Véleményem szerint, mert könnyen megtanulják, másrészről pedig mert már pár nap után érzik a hatásukat. Sokkal energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak lesznek, akik elkezdik végezni őket.

Kattints ide, ha még nem próbáltad ki ezt az ingyenes csikung tanfolyamot.

3. Könnyed, lágy mozgás.

A jógában általában hosszabban kitartott statikus gyakorlatokat végeznek, amiket ászanáknak hívnak. A dinamikus csikungban gördülékeny mozdulatokat végzünk, többszöri ismétléssel, amik gyorsan rögzülnek, könnyedek így a belső energiákra lehet a figyelmet összpontosítani és ennek az energiának az áramoltatására. Ez a fajta áramlás csodálatos és élvezetes. Nem utolsó sorban nem megerőltető. Azaz egy edzés nem energiát visz el, hanem energiával tölt fel. Ezért van az, hogy aki elkezdi gyakorolni a csikungot, az első pozitív érzése, hogy az energiaszintje emelkedik.

„Napról napra elvégzem és gyakorlom az eddig kapott feladatokat.  A bizsergés, ami áramlik a testemben nagyon jó érzés, erősebbnek, energikusabbnak érzem tőle magam. Hálás vagyok, hogy megtanítasz erre a mozgás módszerre.”  Üdvözlettel: Gara Zsuzsi

„Szerelmese lettem a chikungnak!!!! Ezerszer jobban esik ezt végezni, mint pl a jógát, amit korábbi években igyekeztem végezni, de nem éreztem jól magam közben…most pedig valami csoda, amilyen jól vagyok minden téren, amikor a gyakorlatok végéhez érek! Köszönöm! Hálás vagyok 🙏” Novák Evelin

4. A Csikung gyógyszer.

Igen, a jóga is lehet gyógyszer és a gyaloglás, a nevetés is. De a csikung egyedülálló abban, hogy valójában gyógyszernek tervezték. Vannak irányzatai, amik egészségmegőrzésre alkalmasak, van amelyik gyógyításra jött létre. A Csikung a hagyományos kínai orvoslás egyik ága, az akupunktúrával és a kínai gyógynövényekkel együtt. Kínában a kórházakban is alkalmazzák a csikungot. Valójában néhány kórházban egy egész csikung szárny van! Léteznek olyan taoista csikung gyakorlatok, amiket kimondottan bizonyos betegségekre használnak. Az öngyógyító tudástárban ez betegségenként össze van szedve. És, hogy ez mennyire igaz, itt van egy tanítványom visszajelzése, akinél a csikung a pikkelysömört is meggyógyította:

„Szia István! 2021.02.15-én ismerkedtem meg a csikungal. Először a mini csikung ingyenes gyakorlatait csináltam, jöttek is a változások az életembe. A fejfájásom elmúlt, azóta sincs, alvás időm rövidebb lett, és nyugodtabb. Később ezeken a változásokon felbuzdulva elkezdtem csinálni az 5 elem gyakorlatát, a 8 brokáthtekercs gyakorlatait, a csikung önmasszázst. Nekem ezek napi szintű használata segített, majdnem teljesen eltüntetni a pikkelysömörömet.”
Köszönettel ZAKÁL ZSOLT.

5. A Csikung kiegészítő kezelésként is fantasztikus.

Ha valaki felkeres hazánkban egy kínai orvost, aki akupunktúrát alkalmaz, a legtöbb esetben valamilyen gyógynövényt is ajánlani fog kezelésként. Ez azért van, mert a két módszer támogatja egymást, a szervezet öngyógyító folyamatait. Azonban nem biztos, hogy az az adott gyógynövény jó lesz a Te szervezetednek. A csikung mind önmagában, mind kiegészítő kezelésként a legtöbb esetben használható és hatásos. Persze itt is vannak ellenjavalatok (pl: heveny gyulladásos folyamatok, fertöző betegség, láz, elmebetegség, friss szívinfarktus, trombózis, terhesség esetén mellőzük a gyakorlást)

A legtöbb tanítványomnak azt szoktam javasolni, hogy nyugodtan végezheti más mozgás mellett vagy az orvos által felírt gyógyszerek mellett. Nem fog ártani magának. Ha komolyabb gerincbetegség vagy mozgásszervi probléma áll fenn, akkor mindenképen egyeztetni érdemes a kezelőorvossal vagy gyógytornásszal.

6. A Csikung erőt ad.

A jóga is erőt ad. De a jógával ellentétben a csikung nem igényel fizikai erőt vagy rugalmasságot. Ennek ellenére ugyanúgy fejleszt, mint a jóga.

Valójában a túl sok fizikai erő akadályt jelenthet a csikungban. A testépítők például gyakran küzdenek azért, hogy ellazítsák az izmokat és engedjék el a feszültség mélyebb rétegeit. Az energia nem tud megfelelően áramolni a feszült izmokban. Az a művészet, amelyhez nincs szükség izomerőre, felerősíti a nőket, a fizikailag alkalmatlanokat, a fogyatékkal élőket, a gyerekeket és a kisebb méretű férfiakat.

A csikungban is vannak olyan gyakorlatok, amikkel lehet erősíteni az izomzatot, az ízületeket és az ínakat. De ezek a gyakorlatok másfajta és kevésbé látványos izomzatot képeznek, azonban hatalmas erőt adnak. Ennek a megértéséhez van szükség egy jó tanfolyamra és egy jó oktatóra.

7. A világ készen áll az éberségre.

A világ a mindfulness-ről és a meditációról beszél. Ha a stressz szót beütjük a google keresőbe, a legtöbb felhozott anyagban ezt a két szót találjuk. Egyre több cikk a spirituális ébredésről beszél, ami önmagában nagyon szép, a valóságban még több generációra vagyunk ettől, ha egyáltalán az emberiség el tud oda jutni.

Tudtad, hogy a csikung az éber meditáció hagyományos formája?

A tudatosság, a jelenben való pillanatok megélése valójában a taoizmus filozófiájában is benne van. A csikung az egyik legjobb eszköz arra, hogy eljuss az éber figyelem állapotába. Erről írtam egy cikket korábban, ha többet szeretne megtudni a csikung és a mindfulness kapcsolatáról, akkor kattints ide.

8. A Csikung hozzáférhető.

Más mozgáskultúrákhoz (tájcsi, jóga) képest valójában nagyon kevés gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy figyelemre méltó eredményeket érjünk el a csikung segítségével. Ennek az az oka, hogy a csikung a belső szempontokat, például az éberséget, a légzést és az energiaáramlást hangsúlyozza, nem pedig a fizikai testhelyzeteket és ahhoz való igazodást. Egy teljesen kezdőnek, ha pár gyakorlatot megtanítok, például egy tábor alkalmával, már pár óra múlva csodálatos eredményt tudunk elérni. Ez akár fizikai, akár szellemi síkon is igaz. Évtizedes blokkok tudnak oldódni, helyére kerülnek belső gondolatok. Látványos lelki és fizikai javulásoknak voltam már szemtanúja. Az ingyenes mini csikung tanfolyamban van egy felület, ami segítségével hozzá lehet szólni az adott gyakorlathoz. Több, mint 4000 tanítvány jelzett már vissza. Ezek között több száz olyan pozitív egészségügyi változásról számolnak be, amit a tanfolyamban megtanult a pár gyakorlatnak köszönhetnek.

9. Minden az energiáról szól.

A keleti medicina központ eleme a chi. Ami összefügg az akupunktúrával, a kínai gyógynövényekkel és még a feng shuival is. Bár a chi fogalma sokkal összetettebb, mint hogy simán energiának fordítsuk. Erről bővebben itt olvashatsz. Hiszem, hogy egyre többen értik meg ezt az esszenciális, univerzális erőt, ami körbevesz és ott is van bennünk. A start tanfolyam első leckéi között már tanulunk olyan gyakorlatokat, ahol ezt a láthatatlan energiát érzékeljük. Jó látni egy tábor alkalmával, amikor valaki a kezei között érzékeli a chi-t. Valami olyat tapasztal meg, amit előtte nem. Ezek után pedig jóval könnyebben áll hozzá a gyakorláshoz, mert valami megfoghatatlant érzékelt és biztos benne, hogy ez a fajta erő képes arra, hogy feltöltse és meggyógyítsa.

10. A Csikung spirituális.

A csikung nagyon jó rendszer a spiritualitás ápolására, vallási háttértől függetlenül. Véleményem szerint a jógában több a vallási filozófia, amit lényeges megértenünk, hogy megfelelően műveljük. A csikung csodálatos és praktikus módszert ad a spiritualitás fejlesztésére. Lehetővé teszi, hogy ne csak a testünket, ne csak az elménket, vagy a szellemünket gyógyítsuk, hanem mindhárom kombinációját. Az energiaközpontok, amiket dantiennek neveznek az elme, a test és a szellem egyesítése, nem pedig elválasztása. Erről bővebben itt tudsz olvasni. Nem kell ismerni és gyakorolni a taoizmust, ahhoz, hogy a csikung működjön.

11. A Csikung kihívást jelent.

Természetesen ebben a mozgásformában is lehet fejlődni, szinteket lépni, mint a harcművészetekben. A könnyebb gyakorlatoktól haladni a fizikailag és szellemileg is kihívást jelentők felé. Egy több ezeréves rendszerről beszélünk, aminek számos irányzata és fajtája létezik. Erről bővebben itt olvashatsz. Így aki fejlődni szeretne, többet tudni, az talál rá lehetőséget. Hisz vannak olyan technikák, amelyek a betegek vagy rossz formában lévők számára megfelelők, vannak olyan technikák is, amelyeket még egy olimpiai sportoló is kihívásnak élne meg. És ez csodálatos, mert azt jelenti, hogy a csikung művészete velünk együtt fejlődhet. Aki többet szeretne tudni a csikungról, az általában a Start tanfolyammal folytatja, ahol több irányzat és technika tanulása található meg, az alapoktól 12 fejezeten keresztül, több, mint 50 videó segítségével.

12. A Csikung egy gyorsabb út a gyógyuláshoz.

Az emberek minden eddiginél jobban keresik a gyógyítás gyors és hatékony formáit. Erről szól a nyugati medicina. A csikunggal hasonlóan gyorsan lehet elérni gyógyulást, állapotjavulást. Gyorsabban, mint a jóga gyakorlásával. Ha valaki jó oktatást kap, majd napi 15 percet gyakorol, már napokon belül jobban fogja érezni magát, heteken belül pedig betegségekből lehet kigyógyulni. Még rákos betegek is gyorsabban gyógyultak meg, akik napi szinten csikungoztak. Kimondottan javasolt a csikung az alábbi betegségek esetén: magas vérnyomás, szív- koszorúérbetegségek, gyomor- és nyombélfekély, gyomorsüllyedés, székrekedés, légzőszervi betegségek, neuraszténia, idegkimerültség, depresszió, étvágytalanság.

Összegzés:

A fent felsorolt okok, csak pár tényező, ami miatt a csikung idővel, akár 10-20 éven belül, hasonló népszerűségnek fog örvendeni, mint jelenleg a jóga. A jógának is kellett 100 év, hogy a világon ilyen mértékben elterjedjen. A csikungnak talán nem kell ennyi idő, hisz a technika olyan szinten fejlődött, hogy most már bárkinek elérhető egy tanfolyam, akár online is megtanulható a csikung alapjai. Ehhez persze az kell, hogy minél többen halljanak róla, minél több ember gyakorolja, majd kezdje oktatni és így tovább. Persze ehhez még idő kell. De hiszem, hogy a csikung az itt felsorolt „csodái” miatt is kedvelt lesz. Főként azért, mert aki kipróbálja és megtapasztalja a hatását, akkor biztosan beszélni fog róla a barátainak, rokonainak.

Te mit gondolsz? Kihagytam valami okot? Egyetértesz velem? Mint mindig, most is szívesen veszem, ha megosztod a véleményed itt a hozzászólások résznél. Ha pedig vannak olyan ismerőseid, akik szívesen kipróbálnák a csikungot, akkor azt javaslom, hogy oszd meg ezt a cikket vagy az ingyenes mini tanfolyam lehetőségét.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Ehhez az oldalhoz 5 komment érkezett

  1. Magyar Mónika

    Először a mini tanfolyamot végeztem el. Amitől kedvet kaptam mélyebben belemerülni a Csikung világába! István segítségével online, később, a gyakorlatban két Csikung tábor lelkes tagja voltam! Számomra a Csikung a legjobb prevenció, illetve néhány kialakult fizikai tünetem kezelésére is ez a megoldás! Minden nap gyakorlom, és élvezem egészségmegőrző, áldásos hatásait. Hála tölti a szívem, hogy megismertem Istvánt! Aki bevezetett a Csikung csodás világába! 😊❤️

  2. Füg Marcsi

    Szeretném kipróbálni az ingyenes mini tanfolyamot. Lehetséges?

  3. Ács Zoltán

    Szia István! Én megvásároltam a tanfolyamot és nagyon jó! Egyszerű könnyen elsajátítható, érthető. Pont ezt kerestem! Ajánlom mindenkinek!

  4. üdvözöllek! én a mini csikung tanfolyamot elvégeztem, köszönöm szépen 😊 nagyon meg szerettem, véleményem: csodálatos érzés az energia színt emelkedése, az én érzésem hogy a testem tetőtől talpig újra éledt , feltöltöttem energiával! köszönöm inci 🤗

Vélemény, hozzászólás?