Egészségvédelem

Táplálkozás

Milyen zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz?

egészséges táplálkozás

A hosszú élet titka

A mozgás mellett a legfontosabb életminőséget meghatározó tényező, a megfelelő táplálkozás. Itt is fontos az egyensúly megteremtése. Ha szeretnél sokáig élni, akkor fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, melyekben megtalálhatóak a természetes flavonoidok, enzimek és vitaminok, amik a szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Ezen az oldalon elolvashatod, hogy az egyes gyümölcsök és zöldségek milyen tápanyagokat hordoznak, fogyasztásuk mi mindenre jó. Illetve ezek alapján döntést tudsz hozni, hogy a Te számodra releváns lehet a fogyasztásuk vagy nem. Valamint találsz megoldást arra is, hogy a felgyorsult társadalmunkban miként tudod a legegyszerűbben bejuttatni a szervezetedbe. 

Gyógyító zöldségek és gyümölcsök

Levében van a legtöbb vitamin.

Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, ami jól hat a hormonokra. A rengeteg kálium jót tesz a testnek, főként az izomzatnak, és akkor fejti ki legjobban a vitaminban bővelkedő szerepét, ha a levét fogyasztod. (smoothie-k gyakori alapanyaga) Rendkívül erős vérképző hatású, a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani, valamint a vörösvérsejtek regenerálódását és képződését egyaránt serkenti.  Rákellenes csodanövény

Kiváló antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Különösen a májra – a test legfontosabb méregtelenítő szervére – van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek. A méregtelenítés pedig az ideális testsúlyod elérésében is segít.

Fejlődési rendellenességek ellen is hatásos

Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrozidiákumnak is tulajdonították, melyet azóta tudományos úton bizonyítottak. Sőt, azóta arra is fény derült, hogy a zöldségben található folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például a nyitott gerinc – kialakulása is megelőzhető a céklával, ezért a kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása. Ráadásul segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését is.

Javítja az állóképességet

Ha rendszeresen sportolsz, ne feledkezz meg a céklaléről, mely állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a zöldség szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető, hiszen már mindössze egy grammnyi adagban is nagyjából 20-szor több található ezen anyagból, mint bármelyik más zöldségben. Ez az összetétel elősegítheti a véráramlást és az alacsony vérnyomást is.

Elbutulás ellen

Nem is gondolnád, de a cékla a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését.

Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is. Száz gramm cékla már fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10 százalékát is.

A meggy, ez a finom gyümölcs, elképesztő hatásokkal bír. Több mechanizmuson keresztül gátolja a gyulladást, a rákot, javítja a vér lipid összetételét, csökkenti a vércukor szintet és a húgysavszintet, fájdalomcsillapító és csökkenti az oxidatív stresszt. Mindezt mellékhatás nélkül.

Gyulladások ellen

A meggy fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz,a meggyben található speciálisan tocianinok és más vegyületek természetes módon kezelik a gyulladásos folyamatokat. A meggyben található vegyületek többféle módon is védenek a különböző gyulladásos eredetű betegségek ellen, amilyen a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és az Alzheimer-kór. Míg a szteroid gyulladáscsökkentő szereknek, akár halálos mellékhatásai is lehetnek, mint például a veseműködés leállása, addig a meggyben található vegyületek biztonságos módon csökkentik a gyulladást. A rendszeres fizikai megterhelés következtében, különösen idősebb korban, gyulladás, fájdalom, bőrpír vagy duzzanat léphet fel, ami az izmok károsodásának a jele. Azonban egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a meggyfélékben levő antocianinok, fenolok, flavonoidok és más összetevők gyulladásgátló hatásuknak köszönhetően védenek az izomsérülések ellen. 

Védi az ízületeket

  • Csillapítja az elhízásból fakadó krónikus gyulladást
  • Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • Ellene hat a ráknak
  • Gátolja a metabolikus szindróma kialakulását.

Bizonyítottan segít a magas vérnyomásban szenvedőknek, vérnyomáscsökkentő. Egy amerikai kutatás nyomán derült ki, hogy azok, akik 4 héten át napi 2 csésze hibiszkusz teát ittak, mérhetően csökkent a vérnyomásuk.

  • Immunerősítő
  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • Csökkenti a rák kialakulásának esélyét (ha rendszeresen iszod)
  • Natúr vízhajtó szernek is remek
  • Étvágycsökkentő
  • Gyorsítja a keringést
  • Másnaposság ellen is kiváló gyógyír
  • Nagyon jó köhögéscsillapító

A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan kutatni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják.

KIVÁLÓ éleslátásra, az erős fényhez való alkalmazkodásra, számos szemrendellenességre, többek között a cukorbajjal járó ideghártya bántalmakra, a szürkehályogra, sárgafolt-degenerációra visszeres és aranyeres fájdalmak enyhítésére, különösen várandós nőknél.

Mire jó még: a C-vitamin hiánya miatt fellépő skorbutra, a húgyúti fertőzésekre vagy a vesekőre. 

Az érett gyümölcs fő hatóanyaga a mirtillin (antocián) néven ismert flavonoid. A fekete áfonya kivonata nagy koncentrátumban tartalmazza ezt a hatóanyagot. 

Hatása: A fekete áfonya gyógyhatását a mirtillinnek (antocián) köszönheti, amely egyben kitűnő antioxidáns. Ennek az összetevőnek, illetve hatóanyagnak a révén a szabad gyökök néven ismert molekulák által károsodott sejtek regenerálódhatnak. 

Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. A gyümölcs 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található, a többi antioxidánsról nem is beszélve. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt, érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, Nemrég Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. 

Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban. megfázások kiváló természetes gyógyszere. Jelentős a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértestképzésben, emelheti a hemoglobin-mennyiséget. Gyermekek és nők vashiányos vérszegénysége esetén ugyancsak hasznos a fogyasztása.

Tanulmányok foglalkoznak továbbá méregtelenítő és vízhajtó hatásával. Rendszeres fogyasztása mellett a vér kórosan magas koleszterin- és vérzsír szintjének csökkenését is tapasztalták. Segíti a bélflóra egészséges alakulását. Régi, XII. századi kolostori források is említik a fekete ribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát. Vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Jól csillapítja az ízületi és reumás panaszokat. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. 

Valóban hatásos a húgyúti fertőzések ellen mások viszont alátámasztották, hogy a növényi kivonat olyan hatóanyagot tartalmaz, mely meggátolja a kórokozók gazdasejten való megtapadását, így azok be sem képesek jutni, és elmarad a fertőzés

Az eredmények felvetik annak lehetőségét, hogy a tőzegáfonyát az antibiotikumok alternatívájaként lehetne alkalmazni, de felmerül az is, hogy a jövőben a katéteres eszközöket a növény hatóanyagával kellene bevonni. 

A felfázás problémája sok nőt érint, főként a téli, hideg, nyirkos időszakban. Ilyenkor étkezésünkben kerüljük a sót és a cukrot, melyek megterhelik a vesét, valamint a vizeletsavasító hatású nyersanyagokat, ilyenek a húsok, kagyló, tojás, földimogyoró, dió, kenyér, reggeli gabonapelyhek, tészták, rizs, lencse, kukorica, szilva, kávé, cukor, méz, szirupok, lekvárok. Emellett fontos a fokozott folyadékfogyasztás, a tőzegáfonya tea például kifejezetten ajánlott.

A pirosszőlőhéjkivonat egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket. A pirosszőlőhéjkivonat áthatol a sejthártyán, és antioxidáns hatásait, így módon fejti ki. A pirosszőlőhéj egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek áthatolni, ezáltal a szabadgyökök roncsoló hatásaitól képesek az agysejteket megvédeni.

A pirosszőlőhéj kivonat főbb előnye, hogy a szívinfarktus és a szélütés esélyét csökkenthető, azzal hogy a hajszálereket erősíti illetve a véráramlást fokozza. Ennek okán a pirosszőlőhéj nagyon jót tesz, a különböző érrendszeri megbetegedésekben, így érszűkület és visszértágulatban szenvedőknél.A pirosszőlőhéj továbbá a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás tüneteit is enyhíti, a végtagokban érezhető bizsergő, zsibbadó érzést.

A pirosszőlőhéj kivonat a szembetegségek elkerülésében is szerepet kaphat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a szürke hályog és a sárgafoltsorvadás ellen igen gyakran ajánlják. Állítólag még azok számára is hasznos, akik rendszeresen és sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Ezt igazolja azon kísérlet, amelynek során a számítógépet sokat használó alanyok szemgyulladása és kontraszlátó képessége jelentősen mértékben javult, a 60 napon át fogyasztott napi 300 mg pirosszőlőhéj kivonat következtében. Számos orvos szerint a pirosszőlőhéj kivonatnak rákellenes hatásokkal is rendelkezik, csakúgy mint a szőlőmag őrlemény. Antioxidánsként a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen véd, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet.

A pirosszőlőhéj kivonat a kötőszöveti betegségek, így például a reuma kezelésénél is hatásos lehet, mivel a bőrben lévő kollagént, védi és erősíti. A kivonatot a bőr rugalmasságát erősítését szolgáló kozmetikai krémek, is gyakran magukban foglalják. 

A pirosszőlőhéj kivonat használatával egyes allergiás megbetegedések tünetei is csökkenthető, azáltal hogy az allergiás tüneteket okozó vegyületekre, így például a hisztamin termelődésére gálólag hat. A pirosszőlőhéj kivonat az allergiás reakciók, illetve a menstruációs zavarral és fájdalommal járó endometriosos kialakulását okozó vegyületek, a prosztaglandinok termelődését is gátolja. 

A termés gazdag szerves savakban (almasav, citromsav, ecetsav), vitaminokban (A és C) és cukrokban. 

Az őszre kék színűvé váló bogyók gyümölcssavakat, vitaminokat, tartalmaznak, ami izzasztásra, vizelethajtásra és székrekedés ellen hatásos.

A szinte fekete termésének fájdalomcsillapító hatása van, melyet, ha más gyógynövényekkel (borsmenta, kakukkfű) alkalmazunk együtt, akkor alkalmas a migrénes fejfájás kezelésére. Terméséből főzött gyógylekvárt meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazható, enyhe hashajtó hatású.

Tartalmaz A- és B-vitamint – C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: 

  • vasat
  • káliumot
  • kalciumot
  • magnéziumot
  • foszfort

valamint illóolajokat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó). Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású. 

Egyik elfelejtett gyümölcsünk, a magas vitamin- és nyomelem tartalmú fekete szeder. De igazi értékét a színanyag tartalma adja, mely által felveheti a harcot a szív védelmében, a cukorbetegség ellen és a rákmegelőzés terén. Idősödési folyamatok ellen is hat, valamint a bőrünk és szemünk védelmét is szolgálják. 

 A rák elleni hadviselés bázisa, HISZEN a  szervezetünkben naponta keletkező rákkeltő szabad gyököket a fekete színanyag, a fenolos vegyületek, a flavonoidok és az antocianidok képesek megkötni, ezáltal védő hatást gyakorolnak szervezetünkre. Sokan a C-vitamin tartalma miatt fogyasztják a téli időszakban az almát, a citrusgyümölcsöket. De a szeder antioxidáns tartalma még ezeket is túlszárnyalja!

Segíthet tehát megvédeni a szervezetet a rákos gyökképződéssel szemben, amely idősebbeknél a védelmi rendszer meggyengülése miatt, illetve a gyökök mennyiségének a növekedése miatt előrehaladottabb. A gyümölcsben lévő csersav is hatásos ebből a szempontból.

A fekete berkenyének mindenekelőtt rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő, illetve -megelőző hatását kell kiemelnünk. Az utóbbi évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a legtöbb „népnyomorító és pusztító” civilizációs betegséget (szívinfarktus, rák, cukorbetegség, keringési betegségek, anyagcsere-betegségek) a gyulladásos folyamatok indukálják. Az arónia kiemelkedően magas polifenol-és flavonoid tartalma megköti a gyulladásgátló markereket. Ezen kívül blokkolja azt az enzimet, amely annak az arachidonsavnak a képződéséhez vezetne, amely mindenfajta gyulladás előidézője.

Nagyon erős a szabadgyök-fogó képessége. Megállapították, hogy a fekete berkenye hatáspotenciálja olyan magas, mint azoké a kínaigyógynövényeké, amelyet ott a hagyományos orvoslás tapasztalatait követve rákos megbetegedések ellen használnak! A plovdivi orvosi egyetemen az aróniálé hatását vizsgálták a cukorbetegeknél,. A végkövetkeztetés az volt, hogy a csodagyümölcs rendkívül hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében. Elsősorban bél-és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás esetén alkalmazták. „Érdekes módon” az egyesült államokbeli Illinoisi egyetem kutatói is egyértelműen azt találták, hogy az aróniastimulálja a keringést, megelőzi a vérrögök kialakulását, erősíti a szívet és védi a gyulladástól a húgyúti rendszert. A Szovjetunióban már az 1950-es években intenzív kutatások folytak az aróniával, mert nem csak az derült ki, hogy segít eltávolítani a szervezetből a nehézfém-szennyeződéseket, hanem a sugársérült betegekre is kiváló gyógyító hatással volt.

Bélbetegségek, savhiányos gyomorhurut, máj-és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiás tünetképek, cukorbetegség, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), magas vérnyomás és minden egyéb szívér megbetegedés, véralvadási zavarok, trombózisok, húgyúti fertőzések, pajzsmirigy kórképek, kemoterápiás kezelésben lévő betegek állapot-és életminőség javítása, vaksággal fenyegető szemvízgyulladás (uveitis).

Gyógyító értéke magas P-vitamin-(flavonoid), vízben oldódó B1-,B2-,B6-,B9-,B12-,C- és H-vitamintartalmának, zsírban oldódó A-,E-és K-vitamin provitamin-tartalmának és összességében kiemelkedően magas, a sejteket a pusztulástól védő szabadgyök-fogó kapacitásának köszönheti. A kutatók egyöntetű véleménye szerint összességében legalább olyan betegség-megelőző és gyógyító erővel rendelkezik, mint a tahiti csodanövény, a nonigyümölcse. 

A homoktövis valóban csodanövény, hiszen sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást. Ennek köszönhetően az egyik legértékesebb gyógynövény, melyből érdemes rendszeresen fogyasztani. A homoktövis széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. Gyógyító hatása akár a meleg, akár a téli időszakban jól jöhet.

Legfontosabb egészségügyi hatásai: 

  • védi és erősíti az immunrendszert
  • késlelteti az öregedési folyamatot
  • növeli a szervezet ellenálló képességét
  • véd különböző fertőzések ellen
  • segít a legyengülésben, erősítő hatású
  • C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen
  • fokozza az anyagcserét, így segít az ideális testsúly megtartásában
  • csökkenti a vércukorszintet
  • védi a májat
  • kedvezően hat a gyomorra
  • lassítja az érelmeszesedést
  • gátolja a hajhullást
  • gyógyítja a sebeket

E-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek jó hatással vannak a kiszáradt, berepedezett bőrre. Májelégtelenség esetén jól hasznosul más gyógynövényekkel együtt, így például a pitypanggal. A homoktöviskéreg növeli az epe kiválasztást, gyümölcslé, kompót formájában. C-vitamin-tartalma tízszerese a citrom C-vitamin-tartalmához képest. 

Egy régi közmondás szerint: „napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.

Gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.

Ázsiai vagy koreai ginseng (Panaxginseng)

Általában immunerősítésre és élénkítésre használjuk, méhpempővel kombinálva ezek a hatások felerősíthetők. Ezenkívül még a rákterápiában, a Hepatitis C kezelésében, erektilis diszfunkció, stressz és enyhe depresszió esetén hasznos magában vagy kiegészítésként. 

Ha Hepatitis C vagy bármilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt kezelik, akkor beszélje meg kezelőorvosával, hogy egyáltalán szedheti-e, mivel vannak olyan gyógyszerek, melyekkel interakcióba léphet, gyengítheti vagy – szintén nem kívánt módon – erősítheti azok hatását.

Erektilis diszfunkció

Az erektilisdiszfunció esetén először mindenképpen érdemes a háttérokokat feltárni, ez lehet gyengült szívműködés, prosztata-megnagyobbodás okozta gyulladás, stressz, különböző lelki problémák vagy egyszerűen a kor.

Amennyiben ezek tisztázottak és nem áll fenn sem prosztatagyulladás, sem pedig szívbetegség, nyugodtan használhatjuk a koreai ginsenget – adagolása nem sokban különbözik az eddig említettektől, 200, legfeljebb 400mg naponta, viszont ezt érdemes két részre osztani.  

Stresszkezelés és a koncentráció javítása

Sajnálatos módon sokak mindennapjának része a stressz, a túlhajszoltság és a kialvatlanság. Szerencsére ezen gondok mindegyikére gyógyírt jelenthet a koreai ginseng!

A koreai ginsenget mint adaptogént tartjuk számon, ez a ginseng esetén azt jelenti, hogy a hatóanyagai – a ginzenozidok – pozitívan hatnak azokra a belső szerveinkre, főleg a mellékvesére, amelyek a leghamarabb reagálnak a stresszre. Amikor szervezetünket stressz éri, a mellékvesekéreg elkezd kortizolt termelni, hogy testünk fel tudja venni a harcot a nagy nyomással szemben. Előbbutóbb viszont a mellékvesekéreg kimerül és kevesebb kortizolt fog előállítani. Ilyen esetben nyújthat segítséget a ginseng, mivel normalizálja a mellékvese működését, így helyreállítja a kortizoltermelést.

Amennyiben úgy érezzük, hogy nyomás alá kerültünk , legyen az munkahelyi vagy magánéleti stresszhelyzet, fontoljuk meg a ginseng szedését! Ha vizsgák előtt állunk, jóbarátunk a ginseng! Mindenféle tanulási folyamatban segít, javítja az agyi vérkeringést, ezáltal a koncentrációt, így hamarabb képesek leszünk memorizálni bármilyen új információt!

A koncentráció javítása nem csak vizsgaidőszakban kaphat nagy hangsúlyt, hanem pl. az ADHD-ban (figyelemzavaros hiperkativitás-zavar) is. Ilyenkor a figyelemzavar mellé hiperaktivitás társul, általában a betegek nehezen tudnak egy dologra figyelni, ezért belekezdenek valami másba, amit szintén félbehagynak, és máris beléptek az ördögi körbe. Fontos azonban leszögezni, hogy ez csak akkor tekinthető rendellenességnek, ha a tünetek egy bizonyos mértéket átlépnek és tartóssá válnak.

Ilyenkor is támogatást nyújthat a ginseng kúraszerű használata, mivel fokozza a koncentrálóképességet, ezáltal az érintettek könnyebben tudnak egy dologra fókuszálni.

Ellenjavallat: terhesség és szoptatás ideje alatt nem szedése nem javasolt, illetve gyógyszeresen kezelt cukorbetegség és antidepresszánsok szedése esetén kérje ki kezelőorvosa véleményét! 

Magas vérnyomással küzdő betegeknek a ginseng használata odafigyelést igényel! 

Hasmenés esetén használható, a termés frissen antioxidáns hatású, és rengeteg benne a C-vitamin.

A húsos som nagyon hasznos növény, frissen vagy aszaltan fogyasztva, C-vitamin tartalmánál fogva erősítheti az immunrendszert, segíthet az egészségmegőrzésben. Aszalása a csipkebogyóéhoz hasonlóan történhet, de jobban oda kell figyelni rá. A som ugyanis lédúsabb, húsosabb, így könnyebben megpenészedhet. Érdemes tehát többször átforgatni. Csersavtartalma igen magas. 

A növényben lévő csersav jó gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású, és segíthet például a bélgyulladásos problémákon, a hasmenésen is. Ilyenkor lekvár, szörp formájában javasolt felhasználni belőle egy keveset. 

A kökény rendkívül figyelemre méltó gyógyhatásokkal rendelkezik. Szinte minden része felhasználható, hatékony méregtelenítő és vértisztító, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ennek köszönhetően kiváló antioxidáns, segít megelőzni a daganatok kialakulását, valamint enyhíti a gyulladásokat.

A kökény vadszilva– a népi orvoslás egyik fontos gyógynövénye volt, beszerzése azonban manapság elég nehézkes.

A kökény bogyója (gyümölcse), rendkívül magas C-vitamin-tartalmú, valamint nagy mennyiségben megtalálható benne tannin –ennek köszönhető a fanyar íze–, flavonoidok, almasav, szacharóz, koffeinsav és pektin is. Antioxidáns tartalma elősegíti a sejtek helyes működését, megóv a szabad gyökök káros hatásaitól, ezáltal csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását. Vértisztító, ezért jótékonyan hat a szívre és a vérkeringésre, antioxidáns C-vitaminja erősíti az immunrendszer működését. Virágjával ellentétben, a kökény bogyója székletfogó, azaz jól alkalmazható hasmenés esetén.

Enyhe vízhajtó. Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.

A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.

A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható.

A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik „vad” tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez.  

A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása

Az Eleutheroginseng bár rendszertanilag nem számít ginsengnek, hasonló hatással rendelkezik, mint a Panaxginseng, élénkítő és vérnyomásnövelő hatása azonban kevésbé tapasztalható. Ennek ellenére még kezelt magas vérnyomás mellett sem tanácsos szedni.

Immunerősítő hatása a Panaxginsengéhez képest valamivel lassabban alakul ki, így a náthaszezon előtt 2 hónappal érdemes elkezdeni használatát. Mivel tipikusan vírusfertőzések megelőzésében bizonyult hatékonynak, a 2-es típusú herpeszvírus kiújulásának is elejét vehetjük.

Mindezen kívül a szibériai ginseng hatással van a mellékvesekéreg működésére, normalizálja a hormontermelést, azonban legtöbbször inkább a mellékvesekéreg túlműködését szoktuk vele kezelni.

Amennyiben ez a cél, a kezelést megelőzően szükséges egy hormonszintekre is kitérő vérvizsgálat. Minimum 3 hónapig, maximum 6 hónapig szedhető.

A mellékvesekéreg túlműködése nőknél leggyakrabban a tesztoszteronszint emelkedését okozza, ez jelentkezhet hirsutismus (túlzott, férfias jellegű szőrösödés), a menstruációs ciklus felborulása és gyermeknemzési nehézségek képében. Gyakran együtt jár inzulin-rezisztenciával, policisztás ováriumszindrómával (PCOS) vagy kezdődő, enyhe cukorbetegséggel.

Tartósan alacsony vércukorszint beállításában a megfelelő étrend és fizikai aktivitás mellett jótékony hatással bír. Szedése mellett ajánlott naponta többször mérni a vércukorszintet, étkezések előtt és után. A szibériai ginseng adagolása eltér a koreai ginsengétől, ezt naponta kétszer vehetjük be étkezést követően, az esti adagot viszont nem érdemes nagyon későn bevenni, inkább a késő délutáni vagy kora esti órákban.

Ha gyógyszerrel kezelt alacsony vércukorszintet kezelünk, egyrészt mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, másrészt pedig a gyógyszer és a szibériai ginseng bevétele között teljen el legalább 1 óra.

Rendszeres sportolás vagy edzés mellett a ginseng szintén jó társunk lehet!  Míg a koreai ginseng inkább az intenzív sport mellett hasznos, addig a szibériai ginseng a kicsivel enyhébb, de rendszeres edzés mellé javasolt. Mindkét gyógynövény az izommunkát támogatja, ám a koreai ginseng erősebb hatású.

Hajhullásra ginseng

A hajhullást többnyire hormonális változások vagy vitaminhiány okozza, ezeket belsőleg kezelhetjük, viszont a hajhullás egy olyan probléma, amin akár külsőleg is segíthetünk. 

Gyulladás- és ödémacsökkentő hatással is rendelkező bromelaintrheumatoidarthritis, illetve akut posztoperatív és poszttraumás duzzanatok kezelésében terápiásan alkalmazzák, fibrinogén gátló hatása miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében lehet szerepe.

Ezenkívül jó emésztést serkentő, ajánlják még hasnyálmirigy- és bőrproblémák, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is.

Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (pl. alfa-karotin). A vér alacsony bétakarotin szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát, és ez a növényi festékanyag a többi karotinhoz hasonlóan jelentős antioxidáns, így a szabad gyökök károsító hatásával szemben véd.

A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át (egységnyi mennyiségű A-vitamint hatszor annyi béta-karotinból állít elő). A vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából, de mivel zsírban oldódik, túladagolása és ez a táplálékkal bevitt vitaminra is vonatkozik mérgező lehet, így biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Az A-vitamin hiányának az egyik legelső tünete a farkasvakság

Hatékony immunserkentő

Kutatások a karotinok immunserkentő hatását mutatták ki. Jelentősen fokozzák például a csecsemőmirigy (thymus) működését, ami valószínűleg az antioxidáns hatásnak köszönhető. Arra is van bizonyíték, hogy karotinpótlással javítható az immunválasz, és hogy a szájon át adott bétakarotin megfelelő mennyiségben jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát, aktivitását – különösen a T-sejtek számát, amelyek csökkenése jellemző pl. rákbetegségek, AIDS esetén.

Úgy tűnik azonban, hogy az étrendi karotin – annak ellenére, hogy kevésbé szívódik fel – hatásosabb, mint a tablettákban adagolt. Kísérletek szerint a napi 15 mg bétakarotint tartalmazó sárgarépa fogyasztása erőteljesebben növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását, mint az ugyanilyen mennyiséget tartalmazó szintetikus bétakarotin. Ebből arra is következtethetünk, hogy a karotinban gazdag táplálék csupán egyik immunserkentő összetevője a béta-karotin.

Rákmegelőző hatása

Egyes vizsgálatok szerint azoknál a népcsoportoknál, amelyek étrendjében sok a karotionoidban gazdag gyümölcs és zöldség, kisebb a daganatos megbetegedések, különösen a tüdőrák aránya. Az étrendi béta-karotinról kimutatták, hogy nagy mennyiségben csökkenti a hámeredetű tüdő-, bőr-, méhnyak-, légúti, gyomor- és vastagbéldaganatok számát.

Rostjai

Kutatók összehasonlítva a korpa, a káposzta, az alma meg a sárgarépa bélműködésre kifejtett hatását arra jutottak, hogy 1 kiló főtt sárgarépa rosttartalma a székletet puhította, és mennyiségét megduplázta. Ez a hatása a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhat. Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Immunrendszer

Közismert, hogy a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin, avagy aszkorbinsav fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb állatfaj szervezete képes maga előállítani a számára szükséges C-vitamint, az emberi test azonban – hasonlóan a tengerimalacokéhoz – nem rendelkezik ezzel a kétségkívül hasznos funkcióval.

Szív- és érrendszer

Egy 2010-es kutatás szerint a folsav kis mértékben segíti a stroke prevencióját, míg a C-vitamin szívvédő tulajdonságairól egy 2015-ös amerikai tanulmány számolt be. A tudósok úgy vélik, hogy az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását, valamint szerepe lehet a „rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is. Ugyancsak ez utóbbi folyamatban fejti ki hatását a citrom másik összetevője, a limonin. Egy 2007-es vizsgálat kimutatta, hogy limonin és E vitamin napi rendszerességű alkalmazásával egyetlen hónap alatt 20-30 százalékkal csökkenthető a hiper koleszterinémia.

Vesekövesség

Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.

Terhesség

A várandósság során rendkívül fontos a kismamák megfelelő folsavellátottsága, a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat ugyanis csak e vitamin segítségével megy végbe zavartalanul. Habár a folsav jobban fel tud szívódni a mesterséges étrendkiegészítőkből, a kellő mennyiség beviteléhez táplálkozásunkkal is hozzájárulhatunk, beleértve például a citromfogyasztást.

Fogyókúra

A citrom remek eszközt jelent az ételek és italok alacsony kalóriatartalmú ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákhoz, baromfi- és halételekhez is felhasználhatjuk, akárcsak smoothie-k és levesek készítésekor. Fontos azonban leszögezni, hogy az egyes divatdiéták által hirdetett képpel ellentétben a citrom sem varázseszköz a méregtelenítéshez és súlyvesztéshez.

A csicsóka remek detox élelmiszer, mivel önmagában képes a szervezet legnagyobb toxikus tárolóhelyét, a vastagbelet tisztítani. Az immunrendszert így a beleken keresztül erősíti, segítve a szervezet öngyógyító képességének maximalizálását.

Diétázóknak érdemes tudni, hogy a csicsóka egyáltalán nem hizlal, sőt segít optimalizálni a vércukorszintet, ezért nem csak zsírégető diétában, de cukorbetegek számára is ajánlott.

Szénhidráttartalma nem keményítőből, hanem az egyik legegészségesebb rostból, az inulinból áll. Az inulin egy olyan folyékony rost melyet a szervezet nem tud megemészteni (eddig hasonlít minden rostra). Ez az anyag a hasznos bélbaktériumok tápanyaga. Megerősíti az emésztőrendszert és fenntartja a kívánt állapotot, de képes helyreállítani is a sérült bélflórát, például ha antibiotikum kezelés után. Ennek jelentősége óriási, hiszen a bélproblémák nem csak hasmenést, vagy székrekedést okozhatnak, hanem a tápanyagok nem megfelelő hasznosulásán, a php-érték elmozdulásán keresztül ezernyi más problémát, akár rákot is. 100g csicsóka egyébként összesen 1.7g inulint tartalmaz, ami kiemelkedő mennyiség.

Étkezz változatossan!

Természetesen nagyon sok hasznos gyümölcs és zöldség van, amiről még bőven írhatnék. A fenti növények fogyasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy minden ember szervezete más és más. Lehet, ami általában jó az emberek többségének, Neked pont nem megfelelő. Ezt egy élelmiszer teszt segítségével érdemes kikutatni (erre az Öngyógyító Tudástárban kapsz segítséget). A fenti leírások segítségével össze tudsz állítani magadnak étrendet, vagy egyáltalán figyelembe veheted, hogy miből kellene többet fogyasztanod. Az Öngyógyító Tudástárban külön fejezben foglalkozunk az egészséges táplálkozással, sőt több, mint 80 egészséges receptet találsz, melyek támogatják a változatos és kímélő étkezést.