You are currently viewing A három dantian

A három dantian

A csikung oktatása során a kínai orvoslásban használatos fogalmakat is tisztázni szoktuk, hogy mi, akik nem a keleti kultúrában nőtünk fel, megértsük, hogy miről is szól a csikung, hogyan áramlik az energia, hogyan tudjuk érzékelni azt. Bármilyen szinten is állsz a csikungban, jobban tudsz haladni, ha megérted ezen három energiaközpont működését. Így kevésbé lesz misztikus, könnyebben fog menni a meditáció és a belső erő építése.

A három dantian a test energiaközpontja, amelyet a kínai orvoslás kumulációs pontként ír le a fejben, a mellkasban és a hasban. A meditáció, a csikung és a légzési technikák mind alkalmazhatók az energia felépítésére a testben az egészség javítása érdekében. Az energia ezen a három területen különösen érezhető.

Mi a Dantian szó jelentése?

A Dantian két kínai szimbólum kombinációja. A Dan-t leggyakrabban „elixírnek” fordítják, egy erős gyógyító anyag. A Tian (ejtsd: „Tien”) mezőt jelent. Ez egy olyan terület, amely termékeny és képes a növekedésre. Az energia felépítése ebben az „elixírmezőben” időbe telik, akárcsak a növények termesztése. Másodszor, az energia kicsiben kezdődik, ahogy a magból végül szár, majd teljes növény vagy fa válik.

Mi az a Dantian?

A dantian egy energiaközpont. Ez egy olyan hely a testben, ahol az energia tárolódik és felépül. Egy olyan hely, ahova fókuszálunk a meditáció, a csikung ráhangolódás és egyes gyakorlatok során azzal a céllal, hogy javítsuk és növeljük az energiánkat. Összesen három dantian van, ebből a legismertebb az alsó dantian, mert ez az energia kiinduló forrása, amely a másik kettőbe utazik. Sok harcművészetnél az egyetlen hangsúly az alsó dantianon van, mert ez elősegíti az egyensúlyt és az ütés erejét.

A japán harcművészetek például az alsó dantian-t Harának nevezik. Az olyan irányzatok, mint a taoizmus és a buddhizmus, a dantianokra összpontosítanak, miközben megváltoztatják légzésüket, hogy csökkentsék a felfokozott gondolkodást és érzelmeket. A jógának és az ájurvédikus hagyományoknak is vannak központjai, ahol az energia tárolódik. Míg az indiai csakrák és a kínai dantian alapvetően különböznek egymástól, mindkettő energiaközpont, amelyet egy gyakorlat során fel lehet használni az energia növelésére, csökkentésére vagy javítására.

Gondolj a meditációra, a jógára, a taichi-re vagy a csikungra, amik képes tiszta energiával ellátni. Minél többet veszel magadhoz a fényes energiából, az élet pozitív töltésű dolgaiból, annál kevesebb negatív, vagy pangó energia lesz benned.Ha van tartalékod ebből az energiából, az a Dantianben raktározódik, amit a tested bármikor felhasználhat, akár gyógyulás céljára. 

Mi az a három dantian?

Kezdjük azzal, hogy leegyszerűsítjük, mi a három dantian, és hogyan működnek együtt. Ezután mindegyikre összpontosítunk, hogy a teljes képet kapjunk.

A három dantian, három energiaközpont, amelyek egymásra helyezkednek. Minden dantian más energiával rendelkezik, amely más célt szolgál. Ez a sokfajta energia vitalitást ad nekünk. Úgy kell elképzelni, mint a bankbetétet. Ha van megtakarításunk, az lehetőséget teremt arra, hogy új dolgokba fektessünk be. Olyan dolgokat vegyünk meg magunknak, amik értéket képviselnek, mint például egy képzés, ahol új dolgokat tanulunk. Ha nincs megtakarításunk, akkor minden energiánk arra megy el, hogy a mindennapokat finanszírozzuk, de nem tudunk új élményeket, új tudást szerezni. Ha kevés az energiád, akkor ugyanezt csináljuk. A szervezetnek arra kell fordítania erőforrásait, hogy a létfenntartás meglegyen. Mi történik akkor, ha megfázunk, vagy megsérülünk? Mindennek le kell állnia, mert nincs elég energia ahhoz, hogy a test túléljen és meggyógyuljon.

A három dantian közül a második a középső dantian. Miután felhalmoztad az energiát az alsó dantianben, többleted van az egészséged táplálásához. Úgy tartják, hogy a középső dantian támogatja szerveinket, vérünket és légzésünket. Ezen kívül pedig több energiánk lesz az érzéseink pozitív megéléséhez.

A harmadik dantian a felső dantian. Ha az első két dantian nincs kifejlesztve, úgy ide már nagyon kevés energia jut.  A felső dantian nagyon különbözik az alsó kettőtől. Míg az alsó két dantianra jellemző, hogy mit építünk és mit csinálunk, a felső dantian az ürességről szól. A tiszta, élvezetes, produktív gondolkodás annak eredménye, hogy nem uralkodnak rajtunk az érzelmek, nincsenek „majomelmék” és elszabadult gondolataink, és rengeteg friss oxigén van a vérben. Sokan tanult készségnek vagy különleges képességnek tekintik azt, hogy képesek vagyunk összpontosítani vagy koncentrálni. Valójában a fókusz az, ami megmarad, amikor az összes többi hülyeség eltűnik.

A lényeg: ha van elég energiád és egészséged, a szervezeted megjavítja magát. Ha a test alapvető szükségletei kielégítettek, akkor hozzáférhetsz az igazán tiszta gondolkodáshoz, az új ötletekhez, valamint a „problémákra való reagálás” helyett „reagálni a lehetőségekre”. Ez jól hangzik, nemde?

Hogyan tudod érzékelni a Dantiant?

Jó lenne, ha egyszerű módszerekkel meg lehetne határozni a három dantiant, mint például egy szervet. Akár egy röntgenfelvétel segítségével. De ez nem ilyen egyszerű. Nem egy légüres térről beszélünk a szerveink között. Könnyebb megértenünk, ha egy sérülésre, zúzódásra gondolunk, ami fájdalommal jár. A fájdalom képes kisugározni és szinte érezzük a csontjainkban, az ínakban, vagy a bőrünkön. Ha valaki megkérdezné, hogy hol sérültél meg, lehet azt mondanád el, hogy hol fáj, hova sugározz ki a fájdalom. A dantiant is hasonlóan lehet leírni. Nem szövetek egysége, mégis, érzed a gyomrodban, a mellkasodban, vagy a fejedben az energiát, vagy az energia hiányát. Nem tudod leírni, hogy hol, de érzed ott belül. Minden dantian érzése erősebbé tehető megfelelő légzéssel vagy meditáció segítségével. A dantian úgy is érzékelheted, hogy növekszik vagy zsugorodik, vagy akár megváltoztatja a hőmérsékletét.

Hol található a három dantian?

Ha meg akarjuk határozni, hogy mégis hol található ez a három energiaközpont, akkor terekről, mezökről beszélünk, amelyek központi helyet foglalnak el a testben. Lehetnek olyan kicsik, mint egy gyöngyszem, és olyan nagyok, mint egy teniszlabda, attól függően, hogy mennyi erőfeszítés tettünk a művelésükbe. A dantian érzése is képes kisugározni, ilyenkor azt az érzést keltheti bennünk, hogy nagyobb, mint a testünk, amiben elképzeljük.

Az Alsó-Dantian

Az alsó dantian pontosan a test közepén található. Kb. 4 centiméterrel a köldök alatt található, és a hasüreg közepén helyezkedik el. Az alsó dantian energiáját Jing-nek nevezik, ami eredeti energiát jelent. Egy olyan energiát, ami életet adott és ad nekünk. Ez egy velünk született energia, amit ha elhasználunk, akkor vége az életünknek. Tehát az öregedés folyamata a Jing használata és végül elfogyása. A jó hír az, hogy a Jing feltölthető például csikung gyakorlatokkal, valamint kevesebb Jinget is használhatunk életünk során, ha egészségesek maradunk és csökkentjük a stresszt. Az extra vagy erős Jing olyan, mint egy befektetés, amely elkezd kamatozni.

A Középső Dantian

A középső dantian közvetlenül a szegycsont mögött, a törzs közepén található. Tapasztalataim szerint a középső dantian olyan, mint két tál, amelyeknek az alja össze van nyomva. Az alsó tál olyan, mint egy csengő tégely a rekeszizom és a szervek fölött, a felső tál pedig tele van tüdővel. Sokan úgy vélik, hogy a középső dantian a szívben található. A csikungban aktívan próbáljuk ellazítani az izmainkat és lelassítani a légzésünket. Így nem tudunk intenzíven a szívszervre koncentrálni, és egyszerre csökkenteni a nyomást és a hőmérsékletet. Azonban a szív alatt a középső dantianra összpontosíthatunk, hogy az összes feletti és alatti szerv hasznára váljon.

A középső dantian energiáját Chi-nek nevezik. Leginkább „életerő-energiának” nevezhető, és ugyanaz az energia, amelyet az ételből, a levegőből és a táplálékokból nyerünk. Ha egy pillanatra eltávolodunk az ezoterikus megközelítéstől, akkor ez nagyon egyszerűen azt jelenti, ha egészségesen táplálkozunk, akkor a szerveink is egészségesebbek lesznek. Ha rossz minőségű ételeket fogyasztunk, akkor kevesebb energiát tudunk felhalmozni, mert sok elmegy a létfenntartásra és a védekezésre, a szövetek helyreállítására.

Ha rendszeresen csikungozunk akkor az alsó dantianben többletforrásunk van, amelyet Chi-vé alakítunk, hogy tápláljuk törzsünk összes szervét. Ha a fizikai szükségleteinket kielégítjük, és „egészségesek” vagyunk, akkor megvan a sávszélességünk ahhoz, hogy pozitívan befolyásoljuk életünket, a körülöttünk élőket, és jót tegyünk ezen a világon. A jó azt jelentheti, hogy segítünk másokon, de azt is jelentheti, hogy jól végzed a munkádat, hogy eltartsd a családodat, valamint mások szolgálatát. Itt kapcsolódik a felső dantian és a Shen energia.

A Felső Dantian

A felső dantian a fej közepén található, közvetlenül a szemöldökök közötti pont mögött. Leggyakrabban a tobozmirigyhez kapcsolódik. A felső dantianhoz kapcsolódó energiát Shennek nevezik. A Shent a leginkább szellemnek fordítják, de inkább arról a tudatosságról, szándékról, értelemről, döntéshozatalról van szó, ami a szellemi képességünk alapjai. Ahogy haladunk az alsó dantiantól a felső felé, az energia egyre finomabbá válik, és nehezebben érzékelhető vagy érezhető.

Összefoglalva tehát, az energia felépül a hasban a meditáció, a koncentráció a csikung gyakorlása és a légzés révén. Ez az energia (Jing) táplál bennünket, és ha van elég többlet, akkor (Chi) felfelé halad a törzsön keresztül, és meggyógyítja vagy tonizálja szerveinket, ezáltal egészségesebbek leszünk. Amikor szervezetünk képes fenntartani egészségünket, a felesleges energia egy tisztább anyaggá (Shen) desztillálódik, amely feljut a fejbe, és lehetővé teszi a tiszta és nyugodt gondolkodást. Miután ez megtörtént, elkezdhetjük megtapasztalni a gondolkodás hiányát.

Hogyan aktiváljuk az alsó Dantiant és építsük fel az energiát testünkben?

Több technika létezik arra, hogy energiát építsünk az alsó dantianban, majd ez az energia felefele mozogjon. A lényegük a testtartás és a légzés. Majd a mozgásunkat összehangoljuk a légzéssel és megfelelő imaginációs technikákkal áramoltatjuk az energiát. Ez maga a csikung. Egy olyan mozgó művészet, ami eljuttat a hétköznapi világból a tiszta tudatosságig, mindezt egyszerűen. Amennyiben szeretnéd kezedbe venni a saját sorsod és egészséged, akkor tanuld Te is meg ezt a csodálatos módszert.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Ehhez az oldalhoz egy komment érkezett

  1. Éva

    Szuper ez az összefoglaló a Dantianekröl. Tényleg nem kézzelfogható ez az energia, de néha , ha nagyon ráhangolódok a Csikung gyakorlatokra, érzem ezt az ” energiát”.
    Sokszor úgy gondoltam , hogy ezek a mozdulatok ” húztak” ki már a bajból.
    Örülök, hogy rátaláltam Istvánra.

Vélemény, hozzászólás?