Mi az a csi?

csikung

A csikung a csi gyakorlásának a mestersége. De mi az a csi? A kínaiak az életerővel, az életerő energiájával azonosítják. Az energia három formában jut a szervezetünkbe. Egyrészt velünk születik. Amikor világra jövünk, rendelkezünk egy bizonyos mennyiséggel. Ennek a csinek mennyisége határozza meg, hogy meddig fogunk élni. Ugyanis, ahogy öregszünk ez az energia csökken bennünk. Ezen kívül még két dolog határozza meg a csi mennyiségét, a táplálékok, amiket magunkhoz veszünk, illetve a levegő, amit belélegzünk. Ezek minőségével, mennyiségével tudjuk növelni, vagy akár csökkenteni is a meglévő csinket.

Az elsőre ugyan nincs ráhatásunk. Hisz nem tudjuk befolyásolni, hogy mennyi csivel születtünk. A táplálkozásra és a levegőre már van. A helyes, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával nagyban hozzá tudunk járulni, hogy tovább éljünk. Mindannyiunk szervezete ugyan, más és más. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda, ha az jelezz számunkra, hogy nem megfelelő ételt, italt fogyasztunk. (Gondolok itt pl ételallergiára, laktóz érzékenységre, stb.). A megfelelő étkezésről sokat lehet hallani, talán már unásig vagyunk vele, hogy mit szabad enni és mit nem.

Azonban a levegőről ritkábban gondolkodunk. Itt nem csak a levegő minőségre kell gondolni, ugyan egyre nagyobb gond ez is, hanem a levegővétel minőségére. Míg csecsemő és gyerek korban inkább hasi légzéssel lélegzünk, addig felnőtt korban már mellkaslégzést használunk, ami rövidebb és felszínesebb. Sokkal több stressz ér minket, nap, mint nap, aminek köszönhetően, automatikusan átváltunk mellkasi légzésre. De nagyban hozzájárul a helytelen légzéshez a divat, a szűk ruhák viselése.

A helyes légzéstechnika beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, megnyugtatja testünket, ezért olyan hatásos a jóga és a csikung is, mert a gyakorlatok során fontos szerep jut a légzésnek.

A helyes légzésről egy másik blog cikkemben olvashatsz.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?