You are currently viewing 8 brokáttekercs

8 brokáttekercs

Miben rejlik a Nyolc brokáttekercs népszerűsége?

Mi lenne, ha minden fizikai tevékenységet egy fazékba tennénk, és egy finom, lágy mozgást főznénk ki belőle? Mi a közös a táncban, a tornában, a súlyemelésben vagy a harcművészetekben? Úgy gondolom, hogy a közös alapmozgásaik sokban hasonlítanak az egészségmegőrző csikung egyik legismertebb gyakorlatsorához a Nyolc brokáttekercshez. Ezen egyszerű mozdulatok elsajátítása azt jelenti, hogy nemcsak javítani tudjuk a közérzetünket és szerveink egészségét, hanem azt is, hogy nyújtjuk az izmainkat, javítjuk a hormonháztartásunkat valamint növeljük az energiaszintünket.

A Nyolc brokáttekercs vagy Ba Duan Jin a kínai egészségmegőrző csikung része, amelyet már az 1100-as években dokumentáltak. Nyolc nyújtásszerű mozdulatsor, amelyet álló vagy ülő testhelyzetben hajtanak végre, javítja az egészséget azáltal, hogy a főbb szervekhez és meridiánokhoz szállított energiára összpontosít.

A feljegyzések szerint, több mint 10 000 csikung mozdulat létezik. Akkor miért ez az egyik legnépszerűbb? És miért őrizték meg és adták tovább több száz éven keresztül? A titok abban rejlik, hogy egyrészt könnyen megtanulható másrészt szinte azonnal érezhető a hatása. A sikeréhez az is hozzátartozik, hogy nem kell a végzéséhez semmilyen eszköz, külön edzőterem, sőt még személyi edző sem. Egyszer megtanulja az ember, valamint megérti a mozdulatokhoz tartozó hatást, akkor egy olyan módszer birtokába jut, amit bármikor elő lehet venni az egész életünk során. Mindegy, hogy gyermekként végezzük, vagy 90 évesen.

Hogyan is kezdjünk hozzá? Először is keressünk egy jó oktatót, aki megtanítja helyesen számunkra a mozdulatokat. Erre már online oktatás keretében is van lehetőségünk. Számos könyv is segít ebben, bár képek alapján kicsit nehezebb dolgunk van. A youtube-on is számos videóval találkozhatunk, amik nagyrésze amatőrök által bemutatott formagyakorlat. A valódi tudást azonban leginkább csak oktatótól kapjuk meg. Ugyanis nem mindegy a légzés, a mozgás és a képzelettársítás összehangolása.

Honnan származik?

Mint a legtöbb dolog a kínai történelemben, a nyolc brokáttekercs pontos gyökereit is mitikus lényeknek, orvosi bölcseknek és katonai hősöknek tulajdonítják. Az első dokumentumokban, ahol ezt a csikung gyakorlatsort rögzítették, azt állították, hogy a mitikus Nyolc halhatatlan közül kettő alkotta. Az 1800-as években jól dokumentált feljegyzéseket találtak orvosi szövegekben, amelyek a nyolc brokáttekercs előnyeit az egyes mozgások középpontjában álló meridiánokhoz és szervekhez igazították. Ezen dokumentumokban volt olvasható, hogy a 12. században Yue Fei tábornok nevéhez fűződik egy gyakorlatsor létrehozása katonái egészségének javítására.

A valódi forrás azonosítása lehetetlen lenne, és úgy gondolom, hogy nincs is nagy jelentősége. Íme, ami fontos: 900 éve tanítják és adják tovább a csikung lényegét. Mitikus státuszt kapott, ami azt jelentette, hogy a mozdulatsor megvédi az egészséget, még ha nem is értjük a működését. A történelem során az orvostársadalom, a katonai közösség, a szerzetesek mind részesültek belőle, és látták annak értékét. Ezért te is tekinthetsz így rá!

Mi az a nyolc darab selyembrokát (Ba Duan Jin)?

A 8 brokáttekercs vagy a Ba Duan Jin neve három kínai karakterből áll.

A八 vagy „ba” jelentése 8. A nyolc rendkívül szerencsés szám, és ebben az esetben az összes elsődleges szervet és energiaközpontot jelenti.

A 段 vagy „duan” szakaszokat vagy darabokat jelent. Ezt a karaktert írott szövegrészek vagy bekezdések leírására is használják, így azt is értjük alatta, hogy a „darabok” együtt alkotnak valami nagyobbat és teljesebbet.

A 錦 vagy „jin” brokátra utal. Több jelentést is hordoz ez a kifejezés. A brokát egy rendkívül bonyolultan szőtt kárpit, amelyet királyok vagy gazdag előjárok viseltek, és általában különleges alkalmakra tartottak fenn. Az a tény, hogy ezt a készletet leggyakrabban „selyembrokátként” emlegetik, még nagyobb jelentőséget ad, mert a legkiválóbb alkotást közvetíti, amely a legfinomabb anyagokból készült. A szövés utal az akupunktúrás meridiánok összefonására és arra is, hogy ez a csikung készlet az összes szervet, meridiánt és az egész testet magába foglalja.

Tehát a Ba Duan Jin fordítása egyszerűen 8 brokát. A Ba Duan Jin jelentése azonban inkább a következő lenne: A 8 legjobb tétel egyetlen formába szőve. Sokkal jobban hangzik, nem?

A nyolc brokáttekercs csikung rutin

Alapvetően a nyolc brokát rutin egy nyolc mozdulatból álló sorozat, amely felhívja a figyelmet az elsődleges szervekre és energiaterületekre. Minden testtartást ellazulva hajtanak végre, többszöri ismétléssel. A be- és kilégzések az egész formában elnyújtottak. Létezik álló és ülő változata is.

 Mozdulat elnevezéseHatása
1Emeld fel tenyered az égbe Szabályozza a törzs hármasmelegítő energiaközpontját.
2Formáld meg az íjat a Sólyomra célozvaErősíti a vesét és a derekat.
3Az ég és föld szétválasztásaSzabályozza a gyomor és a lép működését.
4Fordítsd el a fejed Eltávolítja a fáradtságot. Lazítja nyakat és a vállakat.
5Lengesd a fejed és a farkad Nyugtatja a szívet és a tüdőt.
6Két kéz tartja a lábakatKonszolidálja az energiát a vesékben és a hát alsó részén.
7Csavard az öklöd tüzes szemmelAz életerő kibontakozik.
8Állj lábujjhegyre, hogy megszabadulj száz betegségtőlSerkenti a nyirokrendszert.

Nyolc darab selyembrokát ülő

Az álló gyakorlatsor lényegesen népszerűbb a végtagok látványosabb mozgása miatt, azonban a hatását tekintve nincs különbség köztük. Többen úgy gondolják, hogy az ülő változatot inkább a mozgásban korlátozottak végzik, azonban ez csak egy lehetőség. Az ülő változat lényegesen statikusabb, jobban dolgozik a tudattal és egy belsőbb megközelítése a csikungnak, annak ellenére, hogy a mozgás ezen gyakorlatok nagy részét is érinti. Az ülő változat gyakorlásával is felgyorsíthatjuk a gyógyulásunkat például megfázások esetén, de az egészségünket is védhetjük megelőzésként. Az Öngyógyító Tudástárban ezen sorozat is megtanulható.

Nagyon sok változata létezik mindkét sorozatnak, főleg az állónak. Ha valaki rákeres a youtube-on, sok találatot hozz fel a legnépszerűbb videómegosztó oldal. Azon videót érdemes megkeresni, amelyik elmagyarázza a gyakorlatokat, bemutatja a be- és kilégzés mikor történik. Tényleges oktatóvideók azonban ingyenesen nem állnak rendelkezésre. Ezért érdemes inkább oktatótól megtanulni.

Túl sok jó dolog van ebben a nyolc egyszerű mozdulatban ahhoz, hogy ne próbáljuk ki. Érdemes beépíteni a napi rutinba és ezzel kezdeni a napot. Hisz egy olyan mozgásról beszélünk, ami évszázadok óta bizonyított és biztos vagyok benne, hogy nem fog csalódni benne az, aki megtanulja és naponta alkalmazza. Most már Te is megtanulhatod a helyes sorozatot, akár online formában is, oktatótól. Nincs más dolgod, mint a gombra kattintani.

Ehhez az oldalhoz 4 komment érkezett

 1. Gecző Béláné Katalin

  Kedves István!
  Tegnap befizettem(8.990.-Ft.) és meg is kaptam a visszajelzéset a postafiókomban, hogy minden rendben van, de nem találom az Öngyógyitó technikát, amire befizettem!
  Bocsánat, hogy bénázok!
  Üdvözlettel: Geczőné Katalin

 2. Gellainé Bató Katalin

  köszönöm szépen!

 3. Bercse Dezső

  Kedves István!
  Én 2020-ban rendeltem egy csomagot 44.670,- Ft értékben, amiről már nem is tudom, hogy mire van jogosultságom. Nem bánom ezt a 3 év kihagyást, most viszont szeretnék gyakrabban foglalkozni vele.
  Gratulálok elhivatottságához, nagyon komoly anyagot állított össze.
  Üdvözlettel: Bercse Dezső

  1. Lakatos István

   Köszönöm a visszajelzést! Annak idején a chi csomagot vásárolta meg. A jogosultság szerint a honlapon található összes anyaghoz hozzáférése van. Azóta sok mindennel bővült a tudástár, jó gyakorlást és egészséget kívánok!

Vélemény, hozzászólás?