A STRESSZ

Hogyan kezeld a feszültséget?

A stresszről

Selye János meghatározása szerint a stressz „a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre”.

Környezeti ingerek hatására az agy utasítja a szervezetet, hogy bizonyos hormonokat juttasson a véráramba, ezáltal a test reagálni tud a külső hatásokra. A stressz-hormonok által nagyobb energia áll rendelkezésre a szükséges válaszreakcióhoz. Ezt az energiát valamilyen fizikai formában ki kellene adnunk „üss, vagy fuss”, de a társadalmi szokások és elvárások miatt ezt sokszor elfojtjuk. A stressz hatását követő fizikai reakció normál helyzetben kisöpörné a felszabaduló hormonokat, de mivel ez elmarad, a szervezetben felhalmozódnak és így toxikussá válhatnak ezek az anyagok. Tartós stressz hatására kimerül a szervezet, blokkolódik, illetve pang az energiaáramlás.

Tehát a stressz tulajdonképpen életünk motorja mindaddig, amíg terhelhetőségünk határát át nem lépi.

A túlzott stressz viszont megbetegíthet. Mivel külső hatások minden pillanatban érnek minket, ezért nincs mód arra, hogy stresszmentes életet éljünk, hiszen a stressz (vagyis a külső ingerek) elkerülése az élet elkerülését jelentené. Meg lehet tanulni a stresszhelyzeteket egészségesen kezelni, amiben a csikung mellett számos öngyógyító technika is tud segíteni. 

Fokozott stresszhelyzetben blokkolódik a gondolkodásunk, csökken a tudatosságunk, úgy érezzük, hogy nem vagyunk urai a helyzetnek. Ilyenkor általában a hibásan rögzült, vagy ösztönös viselkedési minták kapcsolnak be és nincs alternatívánk, vagy választásunk, hogy más módon kezeljük a problémát. Nem vagyunk képesek tisztán és gyorsan dönteni, gondolkodni, úgy érezzük, hogy nem tudjuk megfelelően kezelni, ami bennünk vagy körülöttünk történik.

Elveszítjük a céljaink felé vezető utat, nem látjuk a lehetőségeinket, és cselekvés helyett sokszor azt reméljük, hogy a probléma megoldódik magától, vagy egyszerűen eltűnik.

Stresszokozó tényezők:

Kémiai
Táplálkozási hiányosságok, dohányzás
MEGOLDÁS
Viselkedés
perfekcionizmus, túlzott elvárások
MEGOLDÁS
ÉRZELMI
félelmek, szorongások
MEGOLDÁS
KÖRNYEZETI
zaj, mérgek
MEGOLDÁS
Elégtelen testmozgás
A kevés mozgás
MEGOLDÁS
Previous slide
Next slide
LÉGY URA

életednek

Mivel jelenlegi választásainkat a múltban átélt élményeink befolyásolják, mai döntéseink pedig meghatározzák jövőnket, ezért ha feloldjuk a múltbeli stresszek által okozott blokkokat, a jelenben olyan döntéseket tudunk hozni, amelyekkel az általunk vágyott jövőt építhetjük. Ezáltal az önkorlátozó, rosszul rögzült viselkedésminták ösztönös használata helyett objektív döntéseket hozhatunk, és urai lehetünk életünknek.

stresszoldó

technikák

Hogyan tudod az akut stresszt a leggyorsabban és a leghatékonyabban oldani? Ebben a videóban egy olyan technikát tanulhatsz meg, ami minden élethelyzetben segíteni fog. Egyszerűségében van a nagyszerűsége. 

Kattints a képre.

A megfelelő levegővétellel hatékonyan tudjuk elvezetni testünkben a stresszt. Többféle légzési technika tud ebben segíteni. 

Kattints a képre.

Bármely mozgás önmagában is stresszoldó. Az edzés segít megszabadulni a felhalmozódott salakanyagoktól. Azonban vannak olyan mozgásformák, amik hatásosabban tudják oldani a stresszt, mert nem csak a fizikai folyamatokat indítják be, hanem a test energetikai rendszerére is hatnak. A mozgás folyamán testünkben endorfin szabadul fel, ami boldogabbá is teszi lelkünket. Ilyen mozgások a jóga és a csikung is.  

Kattints a képre.

A család, a munka, a párkapcsolat, a gyereknevelés, a környezeti és társadalmi hatások, mind-mind jelen vannak életünkben, amik különböző érzelmeket indítanak el bennünk. Saját hitrendszerünk szerint éljük meg az eseményeket, melyek olykor rengeteg feszültséget zúdítanak ránk. A világhírű EFT technika segít megszabadulni a stressztől és az ezzel összefüggésben lévő problémáktól, betegségektől. 

Kattints a képre.

A megfelelő meditáció, az önmagunkban való elmélyülés, vagy az üresség állapotának megtalálása, jó rálátást biztosít életünk különböző aspektusaira. Saját belső forrásunk megtalálásával megoldásokat találhatunk problémáinkra. A csikung Nei Dan irányzata is sokat tud segíteni a belső elixír megtalálásában.

Kattints a képre.

Ha egyedül nem megy, segít a szakember

A kineziológus segíti kliensét:

  • életmódja, életvitele, életszemlélete megújításában
  • testi-lelki-érzelmi egészségének megőrzésében
  • betegségek megelőzésében és gyógyításában
  • az öngyógyító folyamatok beindításában
  • betegségek mögött álló problémák, okok feltárásában
  • önismeret kialakításában
  • személyiségének fejlődésében
  • minőségileg jobb élet elérésében
  • képességei, tanulási készsége fejlesztésében
  • adottságai kiterjesztésében
kineziológia

Segítség kell?

Írjon