Ismerj meg jobban

Rólam

 

Ebben a bejegyzésben olvashatsz kicsit bővebben rólam. Azonban nem egy szokásos életutat, vagy önéletrajzot akarok ide felvázolni. Hanem csak a lényeget kiemelni, ami egy kicsit közelebb hozhat minket egymáshoz.

A sztorimat ott kezdem, hogy fiatalon én is tele voltam álmokkal. Verseket írtam, arról álmodoztam, hogy elismert költő leszek. Írtam is jó pár kötetnyi verset. Azt sem mondhatom, hogy csak ábránd maradt az ezzel kapcsolatos álmom, hisz tettem is érte. Csináltam egy honlapot, feltettem a verseimet. Figyeltem az aktuális pályázatokat, amikre egy-egy verssel be is pályáztam. Csatlakoztam egy kortárs versíró levelező listához, ahol megosztottuk egymással verseinket, véleményt alkottunk róluk. Majd jött a korszakalkotó ötletem, hogy csináljunk egy közös kötetet. Hosszú munka eredményeként létre is jött ez a magánkiadású verseskötet, aminek én voltam a „keresztapja”. Hívtak meg országos rendezvényekre, ahol nyertek valamilyen kategóriában a verseim, szavalták őket. Mondhatom, hogy kisebb sikereket elértem és valahol, mint kortárs költőt is jegyeztek. Egyszer egy kanadai magyarok oldalán találtam rá saját versemre. Ezek jó érzéssel töltöttek el, de igazán nem váltam költővé. Sem íróvá, ami később szerettem volna lenni. Voltak még álmaim, mint hogy körbe kerékpározom a Földet. Eljutok számos országba. De valahogy egyik álmom sem valósult meg.

Miért? Mert a társadalom elvárásai szerinti életet választottam én is. Belementem az alkalmazotti élet kényelmébe. Azaz 8-10 órás munkámat elcseréltem egy havi biztos összegre. Családot alapítottam, és azoknak a normáknak igyekeztem megfelelni, amik szerint szinte mindannyian élünk. Az álmok, továbbra is álmok maradtak.

Elmentem egy multihoz dolgozni, ahol több, mint 20 évet töltöttem el. Voltak jó és kevésbé jó évek. Közben igyekeztem karriert építeni, amiben sikereket is éltem meg, előbbre lépdeltem, 8 év után már vezetőként dolgoztam. Nem akarom ezt az időszakot lehúzni, hisz mindennek van előnye és hátránya. Volt egy biztos jövedelmünk, amiből el tudtunk menni nyaralni, tudtunk venni hitelből egy házat, majd autót, stb.

Teltek az évek és egyre jobban azt éreztem, hogy alapjában minden rendben van, de valahogy még sem érzem jól magam a bőrömben. Valami mintha megváltozott volna. Nem tudtam megmondani, hogy mi, csak inkább körvonalakban leírni. Nem dobott már fel a munka, egyre kevesebb volt a siker, több a probléma. Elkezdtem más munkahelyek felé kacsintgatni. Azokat a lehetőségeket kerestem, ahol előbbre tudok lépni. Még nagyobb lesz a felelőségem, de még több a pénz is. Aztán valahogy mindig elkerültek a tuti dolgok, vagy nem volt bátorságom meglépni, így maradtam ugyanabban a szerepben.

A helyzet nem javult, egyre jobban csak árnyéka lettem saját önmagamnak. Megtaláltak az önsegélyező könyvek, a motiváló videók, melyek egy-egy napra, hétre adtak löketet, de az érzés nem változott. Hiába álltam máshogy a dolgokhoz, ettől még nem éreztem jobban magam a bőrömben. Pedig mindenem megvolt. Viszonylag jó fizetés, tekintéllyel járó állás, család, egzisztencia. De valami hiányzott. A sok-sok önvizsgálat, a magammal való beszélgetés egyre jobban arra terelt, hogy ezen az érzésen csak úgy változtathatok, ha otthagyom a munkámat és valami teljesen újat ás mást csinálok. De mit? Mivel foglalkozzak? Hisz ehhez értek, ezt csinálom már 20 éve. Ekkor jött valahogy szembe a természetgyógyászat, amivel kamasz koromban már egyszer elkezdtem foglalkozni és nagyon is érdekelt. De valahogy azt a vonalat is feladtam. Hirtelen elhatározással beiratkoztam egy természetgyógyász képzésre. 

Utána jártam, hogy miként kell ezt hivatalosan végezni és elkezdtem egy teljesen új dolgot tanulni. Már maga az, hogy tanulok, hogy más ismerettel foglalkozok, már az feldobott. Az volt a tervem, hogy elvégzem a három éves képzést, majd másodállásban elkezdek kineziológusként dolgozni. Ha majd annyian keresnek már, hogy abból is megélünk, akkor otthagyom a mostani állásom.

Mit csináltam? Ismét korlátokat állítottam fel magamnak. Mert mi van ha nem, vagy olyan lassan indul be, hogy azzal elmegy még jó pár év.

Véleményem szerint mindennek oka van. Csak észre kell venni a jeleket. Új főnököm lett, aki látta rajtam a kiégés jeleit. Ugyan nem azt a módszert választotta, hogy segít, hanem, hogy megnehezíti még jobban az életem. Azonban ezzel azt érte el, hogy meghozzak gyorsan egy döntést. Maradok egy olyan állásban, ami egyre több stresszel jár, de biztos havi bevételt jelent, vagy otthagyom az egészet, és majd lesz valahogy.

Hozzáteszem, hogy egy ilyen döntést nem könnyű meghozni, ha az embernek van családja, vannak irányába elvárások, ha jó sokan ismerik a városban a státusza miatt. De egyszer csak megszületett a döntés. Szerencsére a feleségem támogatott. Otthagytam a munkahelyem. Amint a döntést meghoztam, felszabadultam, megkönnyebbültem.

Teljesen máshogy éreztem magam. Ismét boldog voltam. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem zavart a megélhetési probléma. Hogy mi lesz velem, mit fogok majd csinálni? De erősebb volt bennem a pozitív gondolat, hogy biztosan jó lesz, és jó döntést hoztam. Mert erre a belső hangra figyeltem, nem arra, hogy majd mi lesz. Hanem arra, hogy mi van, hogy most jó. Addig soha nem értettem meg igazán ezeket a gondolatokat. De akkor igen.

Azóta sok minden történt velem. A régi szakmámba számtalanszor visszamehettem volna dolgozni. De nem akartam. Mert tudtam, hogy ugyanazt fogom érezni. Akkor meg mi értelme volt az egésznek. Így sodródtam, tanultam, új emberekkel, új dolgokkal ismerkedtem. Rájöttem, hogy számos lehetőség van előttem. Igazán több is, mint amennyire szükségem van. Nehéz is választani, hogy melyiket csináljam. A természetgyógyászatot nem adtam fel. Leszakvizsgáztam. A csikung régi szerelem volt, felelevenítettem a tanultakat, külföldi mesterektől (Dr. Aihan Kuhn, Lee Holden) is ismertem meg új technikákat. Több irányzatot is tanultam (csung jüan, wai dan, tao) és kutattam az összefüggéseket.  Mellette megismerkedtem számos más egészségre nevelő és gyógyító technikával. Jól esik embereken segíteni, sok esetben ingyen, csak adni.

Ez az oldal is azért jött létre, hogy az ismereteimet és tudásomat megosszam másokkal. Így sok ingyen praktikát, minitréninget találsz az oldalamon. Valamint hasznos fizetős tanfolyamokat is, melyeket úgy állítottam össze, hogy a leghatékonyabb módon tudd megtanulni a csikungot.

Tudom, hogy rajtam segített, így tudom, hogy Neked is jó lesz és megváltoztathatja az életedet. Röviden ennyi. Köszönöm, hogy végigolvastad a posztot. Köszönetként a képre kattintva találsz egy ingyenesen letölthető anyagot.

Lakatos István