You are currently viewing Online Tanfolyamok: A Hatékony Tanulás Új Dimenziói

Online Tanfolyamok: A Hatékony Tanulás Új Dimenziói

Az oktatás világa folyamatosan fejlődik. Az egyre gyorsabb internetnek valamint a mobil internetezés fejlődésének köszönhetően, lehetővé vált, hogy a bárhol rácsatlakozzunk a világhálóra. Mindez új lehetőségeket nyit meg a tanulás terén is. Az online tanfolyamok az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak. Ehhez nagyban hozzájárultak a COVID vírus miatti intézkedések is. Sok offline szolgáltató állt át az online oktatásra vagy egészítette ki a meglévő képzését online elérhetőséggel. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy mit is nyújt egy internet alapú tanfolyam, mitől lettek ezek annyira népszerűek, milyen előnyük van, mennyire tudnak hatékonyan működni és mik a hátrányai…

Miért jó egy online tanfolyam?

  1. Rugalmas Tanulás: Az online tanfolyamok lehetővé teszik a diákok számára, hogy a saját tempójukban tanuljanak. Nincs szükség a hagyományos beosztott és szigorú osztályidőkre vagy helyszínre, így a diákok maguk határozhatják meg a tanulási időpontokat és helyszínt. Persze a szabadság felelőséggel is jár. Hisz könnyebb azt mondani, hogy majd holnap, ma nincs kedvem, vagy időm rá. Hasznos lehet, ha saját magunknak delegálunk naponta egy kis időt arra, hogy elvégezzünk egy-egy leckét a tanfolyamból, ha már befizettünk érte.
  2. Elérhetőség: Az online tanfolyamok a világ bármely pontjáról elérhetők, így nincs szükség hosszas utazásra egy jó kurzusért. Bárhonnan csatlakozhatunk, ami különösen előnyös a munka vagy családi kötelezettségek miatt korlátozott idővel rendelkezőknek. Ha olyan a munkánk, hogy sűrűn járjuk a világot és lehetőségünk sem lenne egy több hetes kurzuson részt venni, akkor az egyetlen megoldás az online tanulás. Legyünk bárhol az online tanfolyamot bármikor meg tudjuk nyitni.
  3. Témaválaszték: Az online tanfolyamok széles skálájából választhatunk a legkülönbözőbb témák közül. Legyen szó programozásról, nyelvtanulásról, művészeti ismeretekről, üzleti stratégiákról vagy éppen egy lágy mozgáskultúráról. Olyan szinten lépett előre ez a modell, hogy már idehaza is mindenki megtalálhatja a számára releváns online kurzust. De, ha nem, akkor érdemes körülnézni a külföldi tanfolyamok között is. Amennyiben jól értünk angolul, akkor bármit tanulhatunk már online. Azért érdemes utána olvasni a programnak és az oktatónak.
  4. Interaktív Tanulás: Sok online tanfolyam interaktív feladatokat, videókat és közösségi fórumokat kínál, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a tananyaghoz és más diákokhoz. Ez aktívabb részvételt és mélyebb megértést eredményezhet. Számtalan rendszer és platform segíti már az online tanulást. Játékossá lehet tenni vagy profi vizuális effektekkel ellátni, amik segítik a megértést.
  5. Költséghatékony: Az online tanfolyamok költséghatékonyabbak a hagyományos oktatáshoz képest. Egyrészt nem kell fizetni az utazási és szállásköltségekért. Ez önmagában már jelentős összeget tehet ki. Maguk a kurzusok ára is kedvezőbb, mint egy személyes megjelenéssel rendezett tanfolyamé.
  6. Bármikor visszanézhető: Az online tanfolyamok legnagyobb előnye, hogy bármikor és bármilyen ismétlésszámmal visszanézhetők a leckét. Ami azt jelenti, hogy ha olyan dolgot tanulunk, amihez jó egy vezetett videó, ami alapján el tudjuk végezni az adott műveletet, esetleg mozgást, akkor bármikor megtehetjük. A legtöbb ilyen tanfolyam örökös hozzáférést kínál. Így akár két vagy több év távlatából is ismételhetünk, teljesen ingyen. Míg egy offline tanfolyamra, ha befizetünk, lehet egy betegség miatt nem tudunk eljutni, a pénzünket sem kapjuk vissza. Ha részt is veszünk, akkor az információk töredékére fogunk emlékezni pár hónap múlva. Amit lejegyzeteltünk csak az áll a rendelkezésünkre. Ha pedig pár év múlva ismét szűkségünk van rá, akkor újból fizetünk érte. Míg egy online tanfolyam teljes terjedelmében, bármikor elérhető, használható. Így a tudás mindig velünk lesz.

Milyen hátrányai vannak egy online tanfolyamnak?

Természetesen, mint mindenek van előnye és hátránya is. Egy személyes oktatáson a legtöbb esetben lehet kérdezni. Ha valami nem világos, akkor azt a helyére lehet azonnal tenni. Az interakció még mindig egyszerűbb egy hagyományos tanfolyam keretében. Persze az online tanfolyamok is kínálnak már kérdezési lehetőséget, amit akár hozzászólásos módon, vagy email írásával lehetséges. Vannak már olyan online kurzusok, ahol akár egy zoom beszélgetést is lehet kezdeményezni az oktatóval, ha valami nem volt világos. Persze ezek nem érnek fel a közvetlen és személyesen megbeszélhető lehetőségekkel.

A személyesség mellett a csoportdinamikának is vannak előnyei. Az ember társaságba kerül, kapcsolatokat tud kiépíteni egy-egy tanfolyam alatt, főleg, ha az hosszabb időt vesz igénybe, esetleg több hétvégén keresztül tart. Ezek a kapcsolatok pedig jól jöhetnek például egy új szakma beindításánál, segítség kérésnél. Az online tanfolyamok ezt úgy hidalják át, hogy a közösségi oldalakon egy zárt csoporthoz adnak hozzáférést, ahol ugyanúgy lehet egymástól segítséget kérni, vagy akár kapcsolatokat építeni. Persze van olyan típusú ember, aki nem szeret idegen emberekkel interakcióba lépni, váratlan helyzetekbe kerülni, egy személyes oktatás során megszólítva lenni. Nekik sokkal komfortosabb lehet egy online tanfolyam.

Vannak olyan tanfolyamok, amiket egyszerűen nem lehet online módon átadni, vagy nem elég hatékonyan. Egy kétkezi szakmát megtanulni, ahol megmutatják a módszereket, fogásokat, amik gyakorlást igényelnek, ott nem működik az online tanulás lehetősége. Lásd: gépjármű vagy repülőgép vezetés, szerelői szakma, egy masszázstechnika megtanulása… Ezeket úgy szokták áthidalni, hogy az elméletet akár online teszik elérhetővé, a gyakorlati oktatást pedig személyesen végzik. Ezek az úgynevezett blended képzések.

Mi mindent tanulhatunk online?

Az online tanfolyamok világszerte szinte minden témában elérhetők. Technológia, üzlet, egészségügy, művészet, nyelvek, pszichológia és sok más területen kínálnak mélyreható és specifikus kurzusokat. Többek között:

Technológia és Programozás: Webfejlesztés, adatkezelés, mesterséges intelligencia és még sok más területen találhatók online kurzusok. Ezeket lehet a legkönnyebben átadni ebben a formában. Ráadásul a videók visszanézésével egy-egy beállítást pár év távlatából is visszanézhetünk, ami nagyon nagy segítség lehet.

Nyelvtanulás: A nyelvek tanulása online tanfolyamok segítségével könnyedebbé és hatékonyabbá válhat. Akár angol, spanyol, francia vagy kínai nyelvet tanulna valaki, már online is megteheti. Nem kell tanárt keresni, eljárni hozzá, és lényegesen olcsóbbak is ezek a rendszerek. Vannak nagyon népszerű, játékosság elvén működő applikációk is, amik napi ösztönzéssel támogatják a nyelvtanulást.

Üzleti oktatás: Vezetői ismeretek, pénzügyek, marketing, vállalkozásindítás – az oktatások száma talán ezen a területen a legszélesebb. Ha valaki saját vállalkozást indítana, vagy létezik meglévő cége, nagyon sok online képzésen vehet rész, amivel bővítheti tudását.

Egészség és Mentálhigiénia: A másik olyan témakör, amiben végtelen számú tanfolyam érhető el online. Legyen az meditációs képzés, a felkapott mindfulness tréningek, jóga, csikung, öngyógyító módszerek. Ha valaki eljut odáig, hogy tegyen az egészségéért, akkor idehaza is számtalan képzés közül válogathat. Itt az onlinecsikung oldalon is.

Fejlődés és Jövőbeli Kilátások:

Az online tanfolyamok világa az elmúlt években hatalmas mértékben fejlődött. Az interaktív tanulási módszerek és a technológiai fejlesztések segítségével a tanulás még vonzóbbá vált. A mesterséges intelligencia és adaptív tanulási platformok tovább növelhetik a tanulás hatékonyságát. A jövőben várhatóan további személyre szabott tanulási élményeket és még szélesebb témaválasztékot fogunk látni az online tanfolyamok területén. Az interaktív virtuális valóság (VR) és mesterséges intelligencia további innovációkat hozhatnak a tanulási folyamatba.

Összességében az online tanfolyamok megváltoztatták a tanulás módját és elérhetőségét. Rugalmasságuk, változatos témaválasztékuk és hatékonyságuk révén elnyerték a tanulók és a szakemberek bizalmát. A jövőbeni fejlődés és innovációk még izgalmasabb és hatékonyabb online tanulási tapasztalatokat ígérnek.

Széljegyzet:

A saját véleményem, hogy a technikai fejlődést, az internet adta szabadságot nem lehet megállítani. Persze bírálhatjuk és mondhatjuk, hogy nem jó irányba halad a világ. Azonban, ami jó és a segítségünkre van, azt ki kell használni. Miért ne lehetne fejleszteni magunkat a saját ritmusunkban? Nem kell másnak megfelelni, csak úgy tanulni, ahogy az nekünk kényelmes. Erre az online kurzusok a legjobb megoldást nyújtják. Külföldön a legtöbb ember már így képezi tovább magát. Mert rájöttek, hogy ha érvényesülni szeretnének a világban, akkor fejleszteni kell magukat. A skilljeiket kell növelni, a tacit tudás birtokába kerülni, mert mind a munkaerő piacon, mind az életben az számít, hogy mennyire álljuk meg a helyünket, mennyire tudjuk képviselni magunkat és minőségi döntéseket hozni. Az iskolapadban nem készítenek ezekre fel, de egy jó online kurzusban lehet többet tanulunk saját magunkról, a látásmódunkról, a környező világunkról, az egészségünkről és ez által sokkal többek leszünk, mint a lexikális tudás megszerzésétől, amit valljuk be, ideig óráig raktároz el a fejünk.

Magyarországon hozzá vagyunk szokva, hogy amit lehet tudást ingyen „vadászunk” össze az interneten. Azonban tisztába kell lennünk, hogy az értékes tudásért mindenhol fizetni kell. Ahogy egy termet is ki kell bérelni egy oktatásra, úgy egy honlap üzemeltetése, az oktatói rendszerek bérlése is pénzbe kerülnek. A hirdetések költségeiről ne is beszéljünk. Nagyon sok és jó online képzést lehet találni. A legtöbb helyen nyújtanak ingyenes betekintés ezekbe a képzésekbe, így nem kell zsákbamacskát vásárolnunk.

A tudás az, amit nem vehetnek el tőlünk, véleményem szerint az emberiség legfontosabb feladata a tudás terjesztése. Ha valaki folyamatosan képezi magát, nemcsak szélesebb lesz a látószöge, hanem fejlődik az intellektusa, érzelmi és értelmi intelligenciája is. Nem is beszélve, hogy nő az önértékelése és könnyebben megállja a helyét a világban. Nem a pénzt kell hajszolni, hanem a fejlődés lehetőségét. Ettől leszünk többek. Ha valaki ez egészsége érdekében szeretne tenni és ismeretekkel gazdagodni, akkor jó helyen jár, mert itt az onlinecsikung oldalon számos képzés keretében tanulhat önmagáról, a hitrendszerről, a látásmódról, az öngyógyító folyamatokról, a testünk és lelkünk karbantartásáról, az egészségmegőrzésről. Csak a gombra kell kattintani, ami bemutatja azokat az online képzéseket, amik segíteni fognak a fentiekben. Jó tanulást!

#OnlineTanfolyamok #HatékonyTanulás #Továbbtanulás #Oktatás #Fejlődés

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?