VIDEÓ

NAPI CSIKUNG RUTIN

A csikung gyakorláshoz keresel partnert?

Gyakoroljunk együtt heti rendszerességgel.

Jellemzően a téli időszakban online élő közös gyakorlásokat tartunk egy zárt facebook csoport keretében. Ehhez tudsz csatlakozni, ha szeretnél. Itt is eléred a részleteket. Valamint ezen az oldalon találsz videókat az öt elem jegyében is.

A közös gyakorlások időpontjai:

Hetente kétszer van élő közös gyakorlás, havi szinten 8 alkalom. A gyakorlások időtartalma, jellemzően 30-40 perc.

szerda

18.00

szombat

18.00

A csikung tudományosan bizonyított élettani hatásai:

Magas vérnyomás

A csikung gyakorlása hatékonyan csökkenti a vérnyomást.

Alvásproblémák

Főleg az esti órákban végzett csikung javítja az alvás minőségét. Képesek leszünk átaludni az egész éjszakát. Kipihenten ébredünk. 

Stresszoldás

A csikung önmagában is nagyon jó stresszoldó. Ezen túl segít a  depresszió és a szorongás oldásában.

Krónikus fájdalmak

Régóta fennálló fájdalmak tudnak csökkenti a csikung gyakorlásának köszönhetően. 

Immunrendszer erősítése

Rendszeres csikunggal erősítjük az immunrendszerünket. Ez által ritkában fogunk megbetegedni. 

Daganatos betegségek

A rosszindulatú daganatos megbetegedésekből való felépülést támogatja, rendszeres gyakorlással meg is előzhetjük a rákot. 

Csikung napi rutin videók

Az alábbi videók tematikus jelleggel segítenek a napi gyakorlásban. Amennyiben ismered a csikungot és csak összeállított gyakorlatsorokat keresel, akkor ezeket ajánlom.

KEDVEZMÉNYES ÁR

Mindenki, aki elvégezte a Csikung Start tanfolyamot, egységesen, kedvezményes áron jut a videókhoz. Csak jelentkezz be és válaszd a (tagoknak) változatot.  

Gyakran ismételt kérdések

A csikung (gi gong, chi kung), amit helyesen Nei Kungnak (belső Kung Fu) is neveznek olyan gyakorlási módszer, amelyet a kínaiak már évezredek óta alkalmaznak mind egészségük megőrzésére, mind harcművészeti teljesítményük növelésére. A Kung munkát, mesterséget jelent, míg a chi a testben keringő energiát. Így a csikung a test energiájának fejlesztését jelenti, egyaránt értve a növelést és az irányítást.

A csikung több ezer éves múltra tekint vissza. Ennek köszönhető sok irányzata van. Megkülönböztetünk öngyógyító, harci és egészség megőrző változatokat. Ezen az oldalon az utóbbival találkozhatsz. A Wai Dan gyakorlatsorok lehetnek mozgásos és nyugalmi fajták. Ezeket fogod megismerni a videókból. Míg a Nei Dan inkább a belső elixír, az úgynevezett Dan Tein-ekben összegyűjtött energia keringetésének művészetét jelenti. Ebbe is bepillantást nyerhetsz a tanfolyam keretében. 

A csikung rendszeres gyakorlásával ellazíthatjuk a feszes izmokat és inakat, fokozhatjuk a belső szervek vérellátását, ezzel serkenthetjük a működésüket. A gyakorlatok csökkentik a stresszt és a fájdalmat is. Egy 20 évig tartó kutatás során bizonyították, hogy a csikungot űzőknek jóval alacsonyabb a vérnyomása, mint azoknak, akik nem végzik ezeket a gyakorlatokat.

A csikung nagy előnye, hogy bármely korosztály elkezdheti a gyakorlását. Akár daganatos betegségben szenvedők is gyakorolhatják, a felépülést támogatja. 

Ha már tanultál csikungot, nincs kockázata a gyakorlatok végzésének. Ha még nem, akkor érdemes előtte elvégezni a Start tanfolyamot. A gyakorlatok végzésénél a saját korlátainkra figyeljünk. A feszítések, nyújtásoknál a határokra figyeljünk, az izmaink ne görcsöljenek be. A csikung nem ajánlott súlyos fertőzések, lázas betegségek ideje alatt nagyon súlyos ízületi betegség, csontritkulás esetén. Ha bizonytalan, inkább konzultáljon kezelőorvosával, vagy kérjen az oldalon tanácsot tőlem. 

A csikung 4-5 ezer évre nyúlik vissza. A tai chi chuan a csikungból fejlődött lágy harcművészeti ág, melynek nagyjából 500 éves története van. A csikung művelése egyszerűbb, könnyebben elsajátítható. A tai chi összetettebb mozdulatokat, káta szerű formagyakorlatokat tartalmazz. Mindkettő jótékony hatású, preventív egészség megőrző irányzat. A tai chi tanulása kötött formája miatt nehezebb, azonban nagyobb népszerűsége a mozdulatok szépségéből fakad.

Mind a jóga, mind a csikung élettani hatásai nagyon hasonlóak. Mindkettőnek a lényege a belső egyensúly megteremtése, a nyugalom elérése. Míg a jóga ászanákat használ, olyan testtartásokat, amik megerősítik és rugalmassá teszik a testet, addig a csikung mozdulatsorokkal dolgozik, ahol a csi vezetésnek, áramoltatásának van szerepe. Mindkettő nagyon jó választás, hatásuk is egyforma. A csikungot könnyebb online megtanulni, míg a jógát inkább személyes oktatás keretében érdemes gyakorolni. 

Akik megtiszteltek, hogy az én online tanfolyamom keretében ismerkedtek meg a csikunggal, kedvezményes áron juthatnak hozzá ezekhez a videókhoz. Olyan ez, mintha valaki eljárna tornára és ott fizetne az edzésért. Ezért is érdemes elvégezni a Start tanfolyamot. Ha máshol tanultál, vagy csak így szeretnél mozogni, akkor a teljes áron tudod megvásárolni a videókat.  

A csikung egy több ezer éves módszer. Amit egy videó alapján nem fogsz elsajátítani. Érdemes megfelelő oktatótól megtanulni. Ha már ezt megtetted, akkor gond nélkül fogod tanulni az újabb mozdulatokat a videókból. Amennyiben még nem tanultál csikungot, akkor csak a saját felelősségedre kezdjél ezekkel a videókkal.

Ha még nost ismerkedsz a csikunggal, nézd meg a Start Tanfolyamot, amiből sokkal többet tanulhatsz meg róla

  1. Több videóban tanulhatod meg a technikákat. Ezekben elmagyarázom a csikung mozdulatok lényegét. Azt, hogy mire figyelj, amikor végezd a gyakorlatokat. Azokat hogyan végezd. Hogyan tudod összehangolni a légzést és a mozgást, mikor és hogyan kell feszíteni az izmokat.
  2. A tanfolyam 8 fejezetből áll, amiken végighaladva megismerkedhetsz a Hagyományos Kínai Orvoslás alapjaival, az Öt elem tanával, a meridiánok szerepével, az akupresszúra alapjaival. Mindezt videók, képi és írásos anyag formájában. 
  3. A tanfolyam tartalmazz 1 db egy órás gyakorlatsort, videó formájában, ami az egész testet átmozgatja. A csikung legismertebb és leghatékonyabb mozdulatait találod meg. Ezen videóval begyakorolhatod a mozdulatokat. Ha elfelejtetted őket, bármikor előveheted és ismételheted. De ha le akarod játszani pl tévén és úgy akarsz tornázni, akkor arra is van lehetőséged.
  4. További videó egy 20 perces gyakorlatsort tartalmazz, amit reggelente érdemes végezni, ha nincs sok időd, csak egy jó negyed órád a mozgásra. Ez a videó tartalmazza a 8 brokáttekercs gyakorlatsort, mely a csikung legismertebb mozdulatai, amik teljesen átmozgatnak. Valamint további energizáló gyakorlatokat kapsz ebben a videóban.
  5. A tananyag tartalmazz jó pár leírást, tanácsot a csikung végzésével kapcsolatban. Valamint háttér információkat, hogy mi mindenre jó.
  6. Kapsz egy zenei válogatást, amit ha már magadtól végzed a gyakorlatokat és szeretnéd zenére végezni, akkor legyenek igazi csikung zenéid.

+1 Ráadásként egy meditációs gyakorlatsort (Csung Jüang Csikungból) is kapsz, ha most vásárlod meg a tanfolyamot.