You are currently viewing Mi az a waitankung?

Mi az a waitankung?

Őseink évezredek óta keményen dolgoztak az emberi test titkának feltárásán, hogy hosszú ideig megőrizzék egészségüket. Szerencsések vagyunk, hogy örököljük az évezredek során felhalmozott becses tapasztalatot. A keleti emberek észrevették, hogy az élőlények folyamatosan termelnek energiát. Például a kismadár állandóan verdes a szárnyával, ami vibrációt és energiát eredményez. Bizonyos helyzetekben az ember teste is extra energiát generál, például hideg időben, félelem, düh vagy szex közben. A waitankung mozgássora is a természetes rezgésekre épül. Az előkészítő gyakorlatok után következnek a rázó- és vibrációs gyakorlatok, majd az akupresszúrás pontok masszírozása, amellyel az előállított energiát egyenletesen eloszlatjuk a testben. Az „összerázás” során kapcsolatba lépünk a környezet rezgéseivel. Ha reggel végezzük a gyakorlatot, szinte beleolvadunk a világba. A waitankung a „vagyok” élményét nyújtja.

  A waitankungot „Száz nap kung-fu”-nak is hívják, mert ha kitartóan gyakoroljuk száz napig, akkor növekedni fog az energiánk. Ha pedig háromszáz napig folytatjuk, akkor testileg és szellemileg is jó egészségnek örvendhetünk.

A tartósan fennálló feszültség és a stressz zavarja a kiegyensúlyozott légzést, ami miatt sok energiát veszítünk. A gyors és felületes légzés nem biztosít elegendő oxigént a testünk működéséhez, ami szédülést, fejfájást és krónikus fáradtságérzetet eredményezhet. A rossz légzés akadályozza az életenergia keringését is, mert csak a lazult izmokban és ízületekben áramlik megfelelően. Előfordulhat, hogy túl sok vagy túl kevés életenergia halmozódik fel, ami fájdalmat és bizonyos funkciók zavarát okozhatja.

Bizonyos érzelmek is okozhatják az energiafolyam megrekedését a meridiánokban és a szervekben. Ha aggódunk, haragszunk, szomorúak vagyunk, vagy sok gondunk van, az negatív hatással lehet az „energiatestünkre”.

Az egyoldalú terhelés gátolja az izmok és az ízületek mozgékonyságát, ami ízületi fájdalmakhoz és ínhüvelygyulladáshoz vezethet. Csak a puha és rugalmas izmokban, valamint a laza, „nyitott” ízületekben képes az életenergia optimálisan keringeni. A feszült testrészekben nem megfelelő a vérkeringés, a véredények merevek, és emiatt a testrészek és szervek vérellátása is elégtelen.

Hogyan hat a waitankung?

A waitankung hatása a rezegtetés által érhető el. A rezegtetés aktiválja a belső energiát a testben, aminek következtében a belső szervek feltöltődnek életenergiával. Emellett segít megszabadulni a zavaró gondolatoktól és ellazítja az izmokat. A vér- és energiaáramlás fokozódik és harmonizálódik. A waitankung gyakorlatsora tizenkét rázógyakorlatból áll, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek az izmok tudatos feszítésére és ellazítására. Ez intenzíven hat mind a 360 ízületünk mozgékonyságára. A finom rázás megnyitja az ízületeket, lazítja a merevséget, és segít az ízületek jobb működésében. A légzéssel egybekötött ritmikus rázás hatására a test blokkolt régiói megnyílnak. Az elmélyült légzés és az egyenes testtartás kitágítja a mellkast, így a tüdő több levegőt képes befogadni, ami növeli a vitalitást és javítja az arcszínünket.

Az ízületek energiaátkapcsoló helyek

Az ízületek fontos energiaátkapcsoló helyek. A láb és a kéz ízületeiben találhatók a yin és a yang energia átkapcsolópontjai. Ezért a rázó gyakorlatok segítik a yin energiát yanggá alakítani – és fordítva. Az izmok ritmikus összehúzódása és ellazulása, anélkül, hogy megerőltetnénk őket, edzi az izomzatot, és hatékonyan harmonizálja a munkában lévő izmokat, csökkentve az izomszövetek feszültségét.

A waitankung erőteljesen támogatja és fejleszti mind a jobb, mind a bal agyféltekét, valamint a két testfél képességeit és szimmetriáját, javítva a koordinációt. Az egyenes tartás és az állandó figyelem segít korrigálni a testtartás hibáit, amelyek hatással vannak a szervezet mélyebb régióira is.

Az ízületek állandó mozgása során a véredények gyorsan összehúzódnak és ellazulnak, így a frissült, új életenergiával telített vér táplálja és fiatalítja a szervezetet, valamint serkenti az anyagcsere folyamatokat.

A gyakorlatok menete

A gyakorlatokat mindig a következő sorrendben végezzük: először a bevezető és ráhangoló gyakorlatokat, majd a fő mozgásgyakorlatokat, végül pedig a lazítómozgást. Ez a sorrend fontos ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Miután megszabadultunk a feszültségtől és feltöltődtünk friss energiával, akupresszúrával visszaadjuk a szervezetünknek a megtermelt energiát. A gyakorlatsor végén pedig testi, lelki és szellemi szinten is élvezhetjük az oldottságot, a finom, bársonyos és meleg érzést. Az egész gyakorlatsor körülbelül jó fél órát vesz igénybe, de ha nincs elég időnk, akkor rövidíthetünk vagy kihagyhatunk néhány részt. Azonban mindenképpen végezzük el a bevezető és levezető mozgássorokat. A gyakorlatok között találunk kar-, láb- és törzsgyakorlatokat, koordinációs gyakorlatokat és lépéseket. Mindegyik gyakorlatot légzéssel kombináljuk és ellazult, meditatív állapotba juttatjuk.

A waitankung nagy előnye, hogy semmilyen előképzettséget vagy „ügyességet” nem igényel, így könnyedén elsajátítható még idősebb korban is.

A békés, taoista kung-fu ökologikus és gazdaságos. Nem szükséges hozzá semmilyen felszerelés vagy különleges hely, és hosszú távon nagyon hatékony befektetés, ha rendszeresen gyakoroljuk.

Mire jó?

  • Energia termelésére szolgál.
  • Fokozza az immunrendszer erejét.
  • Betegségmegelőző hatása van.
  • Különösen középkorúaknál jelentkezik kiváló hatása, amikor a yang energia helyett a yin kerül túlsúlyba, és ennek eredményeképpen megnő a betegségekre való hajlamosság.
  • Hasznos gyógymód a leggyakoribb krónikus betegségek, mint például ízületi fájdalmak, stressz, idegesség, magas vérnyomás, emésztőrendszeri panaszok, vérkeringési zavarok, fáradékonyság, súlyszabályozás és szexuális problémák, valamint allergiák esetén.
  • Megmozgatja az egész testet, az összes izmot és ízületet, valamint serkenti a vérkeringést.
  • Javítja a közérzetet, frissít és relaxál.
  • Segít megszabadulni a kellemetlen gondolatoktól és felrázni magunkat.

Hasznos gondolatok:

A modern pszichológusok tanulmányai arra a következtetésre jutottak, hogy lineáris kapcsolat van a jó lélek és a jó egészség között. Az optimista egészségi állapotának jobbnak kell lennie, mint a pesszimistának. A Waitankung mind a fizikai, mind a szellemi képzésre helyezi a hangsúlyt, hogy alapot biztosítson a jó egészséghez. Mivel mindenkinek más a fizikai állapota, különösen az idősek és a középkorúak számára, egyszerű és hatékony gyakorlatot választani nem könnyű feladat. A Waitankung mozdulatai a nyugalomra és a lágyságra irányulnak. Könnyen megtanulható és nem fogyaszt sok energiát. A Waitankung ezért a középkor utáni emberek számára a legalkalmasabb.

Aki békét keres, az szívén őriz bársonyos energiát.

Amennyiben szeretnéd megtanulni a waitankungot, akkor csatlakozz az Öngyógyító Tudástárhoz, ahol ez a képzés is megtalálható. 

Vélemény, hozzászólás?