You are currently viewing Mitől lesz a csikung hatásos edzésforma?

Mitől lesz a csikung hatásos edzésforma?

Mitől lesz a csikung hatásos edzésforma?

A legtöbb nyugati ember úgy gondolja, hogy az íróasztal mögött kell használni az agyunkat, amikor azonban a test fejlesztéséről van szó, szabadjára engedik a gondolataikat. Úgy vélik, hogy elég a testet edzeni, azonban nem foglalkoznak a test belső energiájának egyensúlyba helyezésével. Azaz a gyakorlatokat úgy végzik, hogy szellemi összpontosítás nem történik. Pedig bármilyen fura is, de az energia a tudattal is irányítható. Ha erre valaki képes, akkor a testi képességek megsokszorozódnak. Jó példa erre azon élsportolók beszámolói, akik hihetetlen összpontosítással érnek el eredményeket. Nem történik más, mint hogy a tudatuk Chi-t közvetít az izmokba és inakba az összpontosításuknak köszönhetően, ami fokozza a teljesítményt. Ezt ugyan nem így fogalmazzák meg, hanem, hogy flowban vannak, amit a magyar Csíkszentmihályi Mihály írt le először. A legtöbb sportoló azonban nem tudja, hogy miként került ebbe az állapotba és miként kerüljön ismét bele.

Azok, akik csak a fizikai testet erősítik nem biztos, hogy egészségesebb és boldogabb emberek. A valódi egészséghez ugyanis a test és elme harmóniájára, valamint a kiegyensúlyozott Chi áramlásra van szükség. Ha ez nincs rendben, akkor jöhetnek a betegségek. Az aggodalom és az idegesség felforgatja a gyomrot és árthat a lépnek. A félelem és a rémület gátolhatja az epe és a vese normális működését. Az érzelmeink betegítenek meg bennünket. Ezért fontos, hogy ha edzésbe kezdünk, ne csak a testünkkel, hanem az elménkkel is foglalkozzunk.

Ha valaki megfelelően edzi testét, képes természetes úton energiával feltölteni. Ennek a mesterségét azonban ismerni kell. A túlzásba vitt nem kontrollált edzés azonban túlságosan feltölti a testet energiával, úgynevezett túlenergia lép fel, ami ugyanolyan gondokat okozhat, mint az energiahiány, szerveink legyengülhetnek. Ezért lehet, hogy sok ember, aki kiposztolja, hogy milyen sokat edzett, erősnek tűnik kívülről, belülről azonban gyenge. Nézzük csak a testépítőket. Amikor megöregszenek, a túlfeszített izomrostok elveszítik feszültségüket és gyorsabban degenerálódhatnak, mint az átlagos ember izmai. Ilyenkor van az, ahogy a Chi megreked a meridián rendszerben.

A nyugati emberek úgy vélik, hogy a testedzés az izmok felpumpálásából áll. Ez talán még az ókori görög sportjátékok idejéből maradt ránk, hogy azt nevezik atlétának, aki izmos és erős. Hisz az szemmel jól látható, az emberek nagy része erre figyel. Nem is beszélve, hogy az izmos test az őserőt jelképezi. Ennek ellent mondhat, ha olyan keleti emberekre gondolunk, akik vékonyak, nem látszik rajtuk hatalmas izomréteg, még is fél kézzel kiemelik magukat és megtartják saját testsúlyukat. Nyugaton kevesebbet foglalkoznak az inakkal és azok szerepéről is keveset tudnak. Pedig az igazi erőkifejtéshez leginkább erős inakra van szükségünk. Ezt leginkább úgy lehet demonstrálni, hogy egy rúdon felhúzzuk magunkat, behajlított karokkal úgy, hogy csak a bicepsz dolgozik. Számoljunk addig, amíg fenn tudjuk tartani ezt az állapotot. Majd lógjunk le a rúdról nyújtott karokkal, rögzített ízületekkel, úgy, hogy nem izmainkat használjuk. Ismét számoljunk magunkban. Sokkal nagyobb kihívást fog jelenteni bicepszből megtartani magunkat, mint lógni. A taoisták a természetből is megfigyelték, hogy az antilop nagy távolságokat tesz meg, és nagyon fürge. Nem is beszélve, hogy milyen nagyokat tud ugrani. Ehhez képest a lába elképesztően vékony a testéhez képest, amiben izom nem is található, csak csontok és inak.

Az inak kapcsolják a csontokat az izmokhoz, míg az ínszalagok a csontokat kapcsolják egymáshoz. Az utóbbiakat leginkább az ízületek között találunk. Míg inakat az egész testben és akadnak közöttük elég hosszúak is, mint például az Achilles-ín, amely a sarokcsontot köti össze a vádlival. Az inakat úgy is elképzelhetjük, mint valamiféle nagyon erős gumiszalag. Rugalmasságuk segít abban, hogy energiát nyeljenek el, megnyúlnak és visszapattannak, ez által az elnyelt energia több, mint 90%-át visszaadják. Ezért is fontos fejleszteni az inakat, hisz segítségükkel kevesebb energiát veszítünk, mint ha izmainkkal akarnánk megoldani mindent. Gondoljunk csak bele. Valaki elkezdi erősíteni az izmait, majd idővel abbahagyja. Az izom amilyen gyorsan felépül, olyan hamar el is veszíti erejét, ha nincs folyamatos edzésnek kitéve. Ha az inakat sikerül megerősíteni, azok megőrzik erejüket és ráadásul tovább is lehet terhelni őket. Ezen kívül az inak képesek tárolni és vezetni is a Chi-t.

Ha valaki olyan mozgásformát gyakorol, mint a csikung, tai chi vagy a jóga, egy-egy edzés után sokkal irányíthatóbbnak érzi mozgását. Hisz ezek a mozgásformák mind-mind erősítik az inakat. Ha életkorunknak megfelelő mennyiségű és minőségű testgyakorlást végzünk, az elegendő Chi-t termel a szervek serkentésére. A csikung gyakorlása attól lesz más, mint egyéb testedzések, mert itt szellemi összpontosítással végezzük a gyakorlatokat, nem csak a fizikai test, hanem a szellem is edzve van. Aki kicsit is jártas mindezen ismeretekben, az bármilyen testedzést is folytat, mellette a szellemet is edzi, például meditáció segítségével. Szerencsére egyre többen ismerik ezt fel, nyitnak a keleti világ irányába és fogadják el annak tanításait.

Ha megfogadjuk azt, hogy a testedzés ne csak az izmok fejlesztéséről szóljon, hanem a sokkal tartósabb és erősebb ínak erősítéséről, valamint, hogy a tudatunk is dolgozzon edzés közben, akkor jó úton haladunk, hogy hosszú életet éljünk. A Chi megfelelően fog áramolni testünkben, aminek köszönhetően a szerveink pont annyi energiát kapnak, amennyire szükségük van, hogy egyensúlyba helyezzék szervezetünket.

Facebook
Pinterest

Ehhez az oldalhoz egy komment érkezett

  1. sikis izle

    Having read this I thought it was very informative. Merl Alden Alie

Vélemény, hozzászólás?