You are currently viewing A mikrokeringés fontossága

A mikrokeringés fontossága

A vérerek hálózata az emberi test egyik legbonyolultabb és legfontosabb rendszere, amely kulcsszerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. A mikrokeringés különösen fontos része ennek a rendszernek, és nagyban hozzájárul az egészséges test működéséhez.

Vérerek Hálózata és Mikrokeringés

A vérerek hálózata rendkívül összetett és átfogja az egész testet. Ez a hálózat két fő típusra osztható: nagyerek és mikroerek. A nagyerek, mint például az artériák és vénák, felelősek a vér szállításáért a test különböző részei között. A mikroerek, amik a mikrokeringésben, vagy más néven a mikrovaszkuláris keringésben vesznek részt, az emberi testben található legkisebb érrendszer hálózatát jelenti, amely az artériákból és a vénákból álló hálózatokat kötik össze. Ezek az apró erek, melyek a teljes vérkeringés 74%-át fedik le – beleértve az arteriolákat, kapillárisokat és venulákat – kritikus szerepet játszanak a testünk működésében. Bár méretük apró, hatásuk hatalmas, és nélkülözhetetlenek az egészséges vérkeringés fenntartásához. Mivel ők biztosítják a véráramlást a sejtek között, így elengedhetetlenek a tápanyagok és oxigén szállításában, valamint a metabolitok és salakanyagok elszállításában.  

A Mikrokeringés Fontossága

A mikrokeringés alapvető fontosságú az egészséges test működéséhez. Ezek a hajszálerek nem csak a sejtek tápanyag- és oxigénellátásáért felelősek, hanem kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében, az anyagcsere szabályozásában és a test hőmérsékletének szabályozásában is. Tehát létfontosságú szállítási és ellátási feladatokat látnak el. Ugyanis azt a 80-100 billió sejtet, ami a testünkben található ez a vérhálózat látja el oxigénnel és tápanyagokkal, valamint az anyagcsere termékek eltávolításának fontos szállítási útvonala. A mikrokeringés létfontosságú a fizikai és szellemi teljesítőképesség energiaigényének ellátása szempontjából is. A sejtek csak akkor tudják megtenni azt, amit tenniük kell, ha megkapják, amire szükségük van.

Számos folyamatnak, amelyek az emberi szervezetben lezajlanak, a jól működő mikrokeringés az alapfeltétele: mint például a regeneráció-, kijavító-, növekedési- és gyógyulási folyamatok.

A mikrokeringés is az élet alapvető törvényeit követi és az életkorral együtt gyengül. Ezt a folyamatot azonban sok embernél felgyorsítják a káros környezeti hatások, a rossz szokások és az egészségtelen életvitel. A környezetünkben megtalálható méreganyagok, a zaj, a stressz, az alvás- és mozgáshiány, az egészségtelen vagy egyoldalú táplálkozás, a nikotin- és alkoholfogyasztás kedvezőtlenül befolyásolja a mikrokeringést.

Ha a mikrokeringésben nincs rendben, akkor gyengül az immunrendszer, érzékenyebbek leszünk a fertőzésekre, csökken a teljesítőképesség, romlik a közérzet, lassul a felgyógyulás, végeredményben pedig megnő a keringési betegségek, mint például a szívinfarktus vagy a szélütés valószínűsége.

Ha a mikrokeringés nem megfelelő, akkor az alábbi egészségügyi folyamatokban lép fel probléma:

 1. Sejtek Elégtelen Tápanyag- és Oxigénellátása:

Amikor a mikrokeringés nem megfelelő, a sejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz és oxigénhez. Ez csökkentheti a sejtek energiaellátását és működését, ami különböző betegségekhez vezethet.

 1. Salakanyagok Felhalmozódása:

Az egészségtelen mikrokeringés miatt a salakanyagok felhalmozódhatnak a szövetekben, mivel nem képesek hatékonyan elhagyni a területet. Ez gyulladásokhoz, duzzanatokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

 1. Immunrendszer Gyengülése:

A mikrokeringés fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében is. Ha nem megfelelő, az immunrendszer hatékonysága csökkenhet, és növekedhet a fertőzések és betegségek kockázata.

 1. Hideg Extremitások:

Rossz mikrokeringés esetén a véráramlás csökkenhet a végtagokban, ami hideg és zsibbadt érzést eredményezhet. Ez kényelmetlenséget és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

A Mikrokeringés Javítása

Vazomóciónak nevezzük a legkisebb véredények „lüktető mozgását“ amellyel a mindenkori helyi szükségleteknek megfelelően történik meg a vér eloszlása a mikrokeringési területen. A fizikai és szellemi teljesítőképesség, a gyógyulási és felépülési folyamatok, valamint a betegségek jelentős száma közvetlenül kapcsolatban áll a mikrokeringéssel és a mikroszkopikus szintű anyagcserével.

A mikrokeringés javítása kulcsfontosságú az egészség megőrzése és számos egészségügyi probléma megelőzése szempontjából. Ami nehézséget okozz, hogy nem olyan könnyű hatni a kis vérerekre, így igazán két út van, ha még is akarunk ezen változtatni. Az első négy módszerhez leginkább akaraterőre és kitartásra van szűkség, míg az ötödik megoldás egy kényelmes kezelés, amivel a leghatékonyabban javítható a mikrokeringés a testben:

 1. Egészséges Életmód:

Az egészséges életmód kialakítása segíthet a mikrokeringés javításában. Ez magában foglalja az egészséges étrendet, rendszeres testmozgást, megfelelő hidratációt és a dohányzás és alkoholfogyasztás minimalizálását.

 1. Mozgás:

Rendszeres testmozgás, különösen olyan típusok, mint a kardioedzés és az erősítő gyakorlatok, segíthetnek javítani a mikrokeringést. A mozgás fokozza a véráramlást, ami elősegíti a mikrokeringést és erősíti a vérerek falát.

 1. Masszázs és Csikung:

A masszázs és a csikung olyan technikák, amelyek segíthetnek javítani a mikrokeringést. Ezek a módszerek ösztönzik a véráramlást és segítenek lazítani a szöveteket, elősegítve ezzel a mikrokeringést.

 1. Speciális Étrend-kiegészítők:

Bizonyos élelmiszerek és étrend-kiegészítők, például omega-3 zsírsavak, ginkgo biloba és c vitamin, segíthetnek javítani a mikrokeringést és támogatni az egészséges vérerek működését.

 1. BEMER terápia

A BEMER orvostechnikai eszköz napi kétszeri használata célzottan serkenti a korlátozott vazomóciót és ezen keresztül javítja a mikrokeringést. Előnye, hogy kényelmesen tudunk hatni a mikrokeringésre. Ugyanis az eszköz egy fekvő matracot is tartalmazz, amire ráfeküdve kapjuk a kezelést. A BEMER-mágneses technológia egyidejűleg stimulálja a szervek vérellátásának szabályozását helyi és fölérendelt szinteken. Tudományosan igazolt hatásai vannak a gépnek. A vállalat 1998-as alapítása óta több ezer páciens vett részt a tanulmányok és felhasználói beszámolók összeállításában.

A 2014-ben készített klinikai értékelési beszámolóban egyértelműen és pontosan értékelték ezeket az anyagokat. Ennek alapján jelenleg kilenc indikációs területen igazolták a BEMER® fizikai érterápia jelentőségét.

A Berlini Mikrocirkulációs Intézetben igazolt:

 • 27 % -kal gyorsabb vazomóció
 • 29 % -kal jobb véreloszlás a kapillárisokban
 • 31 % -kal gyorsabb vénás elfolyás
 • 29 % -kal magasabb oxigén-kinyerés

A fenti adatok a 30 napos kezelés után elért legnagyobb értékek. Forrás: R. Klopp; Institut für Mikrozirkulation Berlin; 2010

Az egészséget megtartani, a gyógyulást elősegíteni – ez egy olyan ígéret, amit sokan megtesznek, de csak kevesen tudnak megtartani. A BEMER-technológia a jelenleg legintenzívebben kutatott és leghatékonyabb fizikális kezelő módszert képviseli a komplementer- és preventív orvoslás terén.

A jelenlegi BEMER-technológia egyidejűleg stimulálja a szervek vérellátásának szabályozását helyi és fölérendelt szinteken. Az új, különleges és világszerte egyedülálló jelkonfiguráció mind a nappali, mind pedig az éjszakai fázisban gondoskodik a hatásfok és a hatás időtartamának további fokozásáról.

A BEMER terápiát az élsportólók, olimpikonok is használják a gyorsabb regeneráció érdekében, valamint a NASA is, az űrből visszatérő asztronauták vérkeringésének gyorsabb visszaállítására.

Összegzés

A mikrokeringés fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Talán sokkal ritkában beszélnek erről a nyugati orvoslásban, pedig lényeges, hogy rendben legyen ezen a szinten is a keringésünk. Az egészséges életmód kialakítása, rendszeres testmozgás és más egészségmegőrző gyakorlatok (pl: csikung önmasszázs) segíthetnek javítani a mikrokeringést és támogatni a test egészségét és jólétét. Fontos kiemelni, hogy míg egy hatékony kardióedzés, vagy egy célzott masszázs is csak 8-10%-kal javítja a mikrokeringést, addig a BEMER terápia közel 30%-kal képes fokozni azt. Ráadásul a hatása a mozgásnak és a masszázsnak is csak ideig óráig tart, addig egy 8 perces BEMER kezelés 12 óráig fenntartható. Naponta kétszer alkalmazva egész nap hatással lehetünk a szervezetünkre. Így a legkényelmesebb módja a mikrokeringés javításának. Ha mind az öt megoldást tudjuk használni napi szinten, akkor azzal teszünk a legjobbat a szervezetünknek. Azaz mozogjunk sokat, járjunk el masszázsra, csikungozzunk, mellőzzük az önromboló tevékenységeket és használjunk napi szinten a BEMER orvostechnikai eszközt.

További információkért és segítségért csak a gombra kell kattintani.

Vélemény, hozzászólás?