You are currently viewing 10 egyszerű módszer a hála kifejlesztésére

10 egyszerű módszer a hála kifejlesztésére

A hála alapvető szerepet játszik a szerelemben, az örömben és az általános jólétben. Ha képes vagy elmédben és szívedben a hálát ápolni, az egész világot élőbbnek, összekapcsoltabbnak és varázslatosabbnak érzed. A csikungban igyekszünk figyelmünket olyan gondolatokra és energiákra irányítani, amelyek erőt adnak nekünk. Az összes átélhető érzés közül a legfontosabb a hála.

Emiatt sok csikung gyakorlat az élet által kínált dolgok iránti megbecsülés kifejlesztésére összpontosít. Egyes gyakorlatok a belső hálánkra összpontosítanak, segítve kapcsolódni önmagunk szeretetéhez és önértékeléséhez. Más gyakorlatok segítenek bővíteni tudatosságunkat, hogy felismerjük és értékeljük a körülöttünk lévő világban rejlő csodálatos lehetőségeket.

Bár a csikung gyakorlatok csodálatos eszközöket kínálnak a hála ápolására, vannak más módszerek is, amiket a mindennapi életben könnyedén alkalmazhatsz. Ezek a praktikák lehetővé teszik számodra, hogy folyamatosan dolgozz az energiáddal, hogy több szeretetet, örömet és hálát tapasztalj, bárhol is vagy.

Arról már biztos sokat olvastál, hogy a hála érzésének a frekvenciája az egyik legmagasabb és ez által gyógyító ereje a legerősebb. Ez a cikk a hála természetét tárgyalja a csikung szemszögéből, valamint tíz egyszerű módszert mutat be a hála érzésének ápolására a mindennapi életben.

Hogyan élesszük fel magunkban a hála érzését?

Mielőtt belemerülnénk a hála ápolásának konkrét módjaiba, kezdjük egy alapvető kérdéssel: Honnan ered a hála?

A csikung a hála, az élet által kínált összes pozitív elemhez való kapcsolódás természetes eredménye. Más szóval, amikor a figyelmedet olyan dolgokra irányítod, amelyek „táplálékot „adnak neked, akkor testedben és elmédben mélységes elismerést tapasztalsz.

De néha könnyebb beszélni róla, mint valójában megtenni, hogy az élet ajándékaira irányítod a figyelmed.

Az emberi elme hajlamos fenyegetéseket keresni. Arra vagyunk programozva, hogy mindenre odafigyeljünk, ami árthat jólétünknek vagy biztonságunknak. Bár a fenyegetésekre való odafigyelésnek megvan a maga helye és szerepe, általában túlzott figyelmet szentelünk neki, vagy túlhangsúlyozzuk azok tényleges ártalmát.

A hála ápolásához fontos, hogy eltereljük az elmét ezen negatív érzésekről, és inkább a már előttünk álló „ajándékokra” figyeljünk. Ahogy a növényeknek vízre van szükségük a növekedéshez, úgy a hála magjai is állandó odafigyelést igényelnek. Ha képes vagy naponta foglalkozni velük, akkor olyan érzéseket élhetsz át, amik tiszták és a boldogság alapjai. A lenti 10 módszer olyan alapelveken nyugszik, melyek nem csak a csikungban, de számos filozófiában és vallási irányzatban is megtalálhatóak.

 1. Idézd fel a pozitív emlékeket!

A legtöbben jelentős időt töltünk azzal, hogy a jövőt fürkésszük és elképzelünk helyzeteket, eseményeket, amiktől félünk, vagy amikre vágyunk. Nincs ezzel semmi baj, de fontos, hogy mindig őrizzük meg azokat az élményeket is, amelyeket már megéltünk.

Mindannyiunknak abban a megtiszteltetésben volt része, hogy életünk során sok csodálatos pillanatot átéltünk. Próbálj meg mindegyikre úgy tekinteni, mint egy értékes ajándékra, amelyet kaptál! Tölts el néhány percet azzal, hogy élénken, részletekbe menően elképzeled az egyes emlékeidben rejlő örömteli pillanatokat. Ez segít abban, hogy ezt az örömet a jelen pillanatba tereld, ami hálát fog hozni.

Amikor minden pozitív emléket örömforrásnak tekintünk, hirtelen rájövünk, hogy már rengeteg ajándék van az emléktárunkban. Ne rágódj a múlton, de szánj időt, hogy értékeld azt!

 1. Gondolj a jövőre!

Ahogy a múlt felidézése is hálát adhat, úgy a jövő elképzelése is.

Szánj minden nap néhány percet a létrehozni kívánt élmények elképzelésére. Ismerjed el az élet által kínált összes lehetőséget, és képzeld el, hogy magabiztosan haladsz a helyes irányba. Ez nem csak abban segít, hogy kapcsolódj a hálához, hanem abban is, hogy könnyebben érj el egy célt az életedben. Ügyelj arra, hogy ne a jövőbe merülj el, ne ott éld az életed, hanem használd a jövő lehetőségeit az inspiráció és megbecsülés forrásaként.

 1. Mosolyogj a szívedre!

A legtöbben elmondjuk szeretteinknek, hogy szeretjük őket. Amikor idegenekkel találkozunk, gyakran mosolyogva köszöntjük őket, ezzel kifejezve jóindulatunkat.

Sokszor könnyebb másokat elismerni, de a legtöbben elfelejtjük kifejezni önmagunk iránt elismerésünket. A hála ápolásának egyik legjobb módja, ha becsukod a szemed, és befelé fordítod a figyelmedet. Ismerd fel, hogy a tested egy csodálatos ajándék, amelyet kaptál. Amikor valóban ezt érzed, lehetetlen, hogy ne érezz intenzív szeretetet és elismerést önmagad iránt. Hozd ezt a felismerést elméd előterébe, mosolyogj a szíved közepébe, és küldj magadnak szeretetet és elismerést!

 1. Koncentrálj a lélegzetedre!

Egy másik módja annak, hogy felhívd a figyelmedet az élet csodájára, ha a lélegzetedre koncentrálsz. Ügyelj minden be- és kilégzésre. Emlékeztesd magad, hogy minden lélegzet a benned élő életerő-energia visszatükröződése.

A légzésedre való odafigyelés segít abban is, hogy jobban összpontosíts a jelen pillanatra. Amikor az elméd jelen van, könnyebb hálát érezni minden szépért, ami létezik, benned és a környezetedben. Ez a gyakorlat kombinálható azzal, hogy közben mosolyogsz befele, így megsokszorozod az átélt hálát.

 1. Találd meg a rossz dolgok tanulságait!

A csapások az élet elkerülhetetlen velejárói. Amikor szerencsétlenség történik, gondolkodj el azon, hogy mit akar ezzel tanítani számodra az élet. Vannak olyan váratlan leckék, amelyek segíthetnek a jövőben. Lehet egy nagyobb katasztrófát fogsz elkerülni az által, hogy tanulsz a hibákból. Keresd meg az új lehetőségeket, amelyeket ez a kihívás jelent. Ha egy-két pozitív dolgot is találsz egy kedvezőtlen helyzettel kapcsolatban, az valóban segíthet a hála áramlásában.

 1. Légy hálás az önismeretért!

Vannak pillanatok, amikor csalódottak vagyunk. Néha, ha hibázunk, ingerültnek vagy csalódottnak érezzük magunkat. Máskor ellenérzést érezhetünk magunkkal szemben, amikor egy jellemhiba jelentkezik. Csakúgy, mint a csapások, ezek a helyzetek is arra késztethetnek, hogy elfelejtsük a hálát.

Pontosan az a csodálatos az ilyen pillanatokban, hogy felismerjük saját tökéletlenségeinketMég ha nem is vagyunk tökéletesek (senki sem az), akkor is hálásak lehetünk, hogy felismertük, hogy nem vagyunk tökéletesek. Ha megvan az a képességünk, hogy felismerjük tökéletlenségeinket vagy gyengeségeinket, akkor lehetőségünk van a növekedésre. Ezért nem nehéz belátni, hogy az önismeret egy csodálatos ajándék, amelyért hatalmas hálát érezhetünk.

 1. Gondolj azokra a kihívásokra, amelyeken már túljutottál!

Mindannyian túl vagyunk már jelentős kihívásokon az életünkben. A viszontagságos időkben könnyen a fókuszt kellemetlen aspektusokra összpontosítjuk. Van azonban egy másik mód is a helyzet megvizsgálására, amely nagyobb önerőhöz és hálához vezet.

Egy kihívásokkal teli időszak után próbáld meg értékelni azokat a helyzeteket, amiket ügyesen és rugalmasan oldottál meg. Ennek nem az ego simogatásáról kell szólnia, hanem inkább arról, hogy hálásnak kell lenni azért, hogy megvan a képességed a kihívás leküzdéséhez.

Ha úgy érzed, hogy vannak olyan területek, ahol jobban is reagálhattál volna, akkor térj vissza a hatos pontra.

 1. Szánj időt a szünetre, és értékeld az egyszerű örömöket!

A legtöbben mozgalmas életet élünk. Könnyen figyelmen kívül hagyjuk azt a szépséget, ami körülöttünk van.

A nap folyamán állíts be emlékeztetőt, hogy állj meg néhány percre, és szívd magába az összes apró részletet, amelyek különlegessé teszik a pillanatot. Ha a számítógépen dolgozol, vedd le a szemed a képernyőről, és nézz ki az ablakon. Figyeld meg a napot, a fákat, a madarakat, egy pillangót vagy bármely más természeti jellemzőt a környezetedben. Ha tudsz több időt szánni rá, akkor sétálj egyet a természetben és úgy szemlélődj, vedd észre az apró dolgokat is. Ha valóban és teljes mértékben az ilyen részletekre irányítod a figyelmed, könnyen érezheted a hálát a természet szépségei iránt.

 1. Fordíts figyelmet a kedves cselekedetekre!

A világ tele van sok rossz indulatú, de sok kedves emberrel is. Ha történetesen egy kedves cselekedet címzettje vagy, szánj egy percet arra, hogy ápold ezt az érzést, és érezz hálát érte.

Hasonlóképpen keress lehetőséget arra, hogy megoszthasd másokkal a kedves cselekedeteket. Lehetnek olyan egyszerűek, mint kinyitni az ajtót egy idegen előtt, mosolyogni rá, vagy sokkal jelentősebbek, mint önzetlenül tenni valakiért vagy valamiért. Akár kapsz, akár adsz, az mindig egy lehetőség, hogy megtapasztald a mások iránti hálát.

 1. Gondolj azokra, akik fontosak!

Ha csodálatos emberek vannak az életedben, fontos, hogy folyamatosan emlékezz arra, micsoda ajándék ez. Ezért minden nap szánj egy kis időt az irántuk érzett megbecsülés érzésére.

A hála-meditáció fantasztikus módja annak, hogy a kapcsolati hálát az elméd előterébe hozd. Ezt néhány perc alatt megteheted, ha becsukod a szemed, és felidézel néhány szeretetteljes emléket. Az ilyen hála ápolása nemcsak jó érzéssel tölt el, hanem azt is megkönnyíti, hogy következetesen szeretettel és elismeréssel jelenj meg azok előtt, akik fontosak számodra.

A listát lehet még folytatni. Ha van kedved, akkor írj Te is ide párat, hogy mi az, ami Neked segít a hála érzésének ápolásában. Ha segítségre van szükséged a témában, akkor kezdj el olyan olyan hatékony csikung gyakorlatokat végezni, amelyek segítik a hála kifejlődését minden nap. Erre találsz lehetőségeket a gombra kattintva.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Ehhez az oldalhoz 3 komment érkezett

 1. Takács Zoltán

  Gyermekkoromban sokat voltam nagyszüleimnél, szerettem ott lenni. Eddigi életem során sokszor eszembe jutottak nagyapám intelmei., aki egyszerű, de sokat olvasott ember volt. Legfontosabb-mondta-hogy légy megelégedett mindazzal, amid van. Igyekeztem ezt érvényesíteni, azzal együtt, hogy törekedtem a többre-jóra, de soha nem irigyeltem azokat, akik többre vitték. Örültem persze az eredményeimnek, sikereimnek, de elfogadtam mindig az adott helyzetet, megtalálva a rosszban is a jót, ezzel együtt a lelki nyugalmamat. Azt hiszem, hogy örökre hálás lehetek Nagyapának mindezért.

 2. Molnár Gyula

  Ahogy múlnak az évek egyre inkább rádöbbenek hogy mennyi mindenét kellett volna hálásak lennem. Köszönöm hogy emlékeztettél.

 3. Korchma Zsuzsa

  Én minden este végiggondolom a napomat, és számba veszem azokat a dolgokat, amiért aznap hálás lehetek.
  Amikor elkezdtem ezt a napi rutint, eleinte csak egy dolgot kerestem, amiért hálát adhatok. Mára már nem számolom…

Vélemény, hozzászólás?