You are currently viewing A csikung jótékony hatásai

A csikung jótékony hatásai

Akik elkezdik gyakorolni a csikungot, hamar érzékelnek kellemes megtapasztalásokat, észreveszik magukon, hogy energikusabbak, jobban érzik magukat a bőrükben. De mi mindenre jó a csikung? Mik azok az élettani hatások, amiket az elmúlt 40-50 évben kutattak és megfelelő teszteléssel ki is mutattak?

Nem csak Kínában folytak kutatások a csikunggal kapcsolatban, hanem a 70-es évek második felétől Amerikában is, több orvos, kutató vizsgálta ennek a több, mint 4000 éves rendszernek a gyógyító hatásait. A legtöbb tesztet idősebb embereken végezték és egy adott betegség vagy tünetegyüttessel rendelkező csoporton hajtották végre. Általában több hetes, intenzív csikung gyakorlás után jegyezték fel a változásokat. Ebben a cikkben a különböző kutatások eredményeit foglaltam össze.

Kognitív funkciók

Három tanulmány vizsgálta a mozgásos csikung gyakorlatok hatásait a középkorú és idős emberek kognitív funkcióira. Száz középkorú és idős önkéntest szerveztek össze, hogy 24 héten keresztül naponta 30 perces csikung foglalkozáson vegyenek részt. Megfigyelték, hogy a csikung gyakorlása hatékonyan javította a középkorúak és idősek figyelem és koncentrációs képességét.

Immunológiai funkciók

Öt tanulmány vizsgálta a mozgásos csikung gyakorlatok szabályozó hatását a középkorú és idős emberek immunológiai működésére. Ötvenhárom önkéntes vett részt a programban, amely 12 héten keresztül hetente legalább négy 26-39 perces foglalkozásból áltl. Az eredmények azt mutatták, hogy 12 hét csikungozás után a plazma NK-sejt aktivitása nyilvánvalóan magasabb volt, mint az edzés előtt. Az NK-sejtek fő feladata a vírusfertőzésekkel szembeni védekezés, a fertőzött sejtek eltávolítása és a tumorsejtek elpusztítása. A szervezetben járőröző NK-sejtek aktivitása tumorbetegségek esetén gyakran csökkent. Korlátozottságuk mértéke összefügg a tumor előrehaladottságával. Tehát a csikung képes aktívabbá tenni az NK sejteket, melyek jelentős szerepet játszanak az immunrendszerünk hatékony működésében.

További kutatások keretében növelték a vizsgált időszakot és 24 héten keresztül csikungoztak a résztvevők. Két csoportot hoztak létre, száz fő csikungozott és ugyanennyi egy kontrollcsoporthoz tartozott, akik változatlan életmódot folytattak. Az eredmények azt mutatták, hogy a 24 hetes csikung pozitív hatással volt a középkorú és idős emberek perifériás vérének T-limfocitáinak szabályozására. Az eredmények arra is utaltak, hogy a csikung gyakorlatok befolyásolhatják a középkorúak és idősek T-sejtje külső alcsoportjának eloszlását, és jótékony hatást fejt ki a középkorúak és idősek immunitásának javítására.

Fizikai és pszichológiai paraméterek

Egy kínai kutatás keretében 85 egészséges önkéntest szerveztek be, akik naponta végezték a mozgásos csikung legismertebb gyakorlatait 8 héten keresztül.  Olyan paramétereket vizsgáltak, mint a testalkati index, a fizikai funkcióindex, a fizikai minőségi index és az önértékelésű egészségmérési skála verziója, amelyet a pszichológiai jólét értékelésére használtak. Az eredményekből látható, hogy a csilkung pozitív hatással volt az önkéntesek testalkatára, fizikai funkciójára és fizikai minőségére, valamint jobb hatással volt az önkéntesek mentális állapotának javítására és beállítására. Egy további teszt keretében 200 egészséges középkorú és idős hölgyet vizsgáltak, akiket arra kértek, hogy heti három 60 perces teljes csikung edzésen vegyenek részt 12 héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a középkorú és idős női önkéntesek vérnyomása, pulzusa, derék/csípő aránya, fogási ereje egyértelműen javult. Ugyanakkor az önkéntesek 80%-nál a vitálkapacitás is javulást mutatott. A pszichológiai visszaméréseknél azt vették észre, hogy a csikung bizonyos hatást gyakorol a hangulat stabilizálására, a pszichológiai állapot szabályozására és az életminőség javítására. Ezenkívül két tanulmány mélyen feltárta a mozgásos csikung gyakorlatoknak a pszichológiai önértékelési skálákkal mért mentális alkalmazkodásra gyakorolt ​​hatását. Így mindannyian egyetértettek abban, hogy a mozgásos csikungot végzők körében pozitív hatást fejtenek ki a gyakorlatok a testalkatra, a fizikai funkciókra, a fizikai minőségre és a mentális állapot szabályozására és javítására.

Fiziológiai és biokémiai funkciók

Hasonlóan az előző kutatásokhoz itt is két csoportba osztották az embereket, akik csikungoztak és a kontrollcsopotba, akik nem. A csoportokban nem csak idősek, hanem egyetemi hallgatók is bekerültek. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy egy 20 hetes teljes csikung program jótékony-e a szívműködésre és az érrendszerre. Különböző értékeket vizsgáltak a résztvevőkön és egyértelműen kimutatható volt, hogy nem csak az idősekre, de az egészséges főiskolai hallgatók szív- és érrendszerérére is jó hatással volt a csikung. Ugyanezek az eredmények jöttek ki lipidanyagcserere, a koleszterint, trigliceridet, nagy sűrűségű lipoprotein koleszterint (HDL-C) és alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin vizsgálatánál is.

Az egyes kutatásokat nem csak a fent említett élettani funkciókra vizsgálták, hanem különböző betegségekben szenvedők esetén is végeztek hasonló méréseket:

Pao Ling doktor Kínában tudományos kutatást végzett a csikung-ról. Eredményeit a Guolin Research Report-ban jelentette meg. Beszámolt arról, hogy 2.873 rákbeteggel foglalkozott, akik már a betegség utolsó fázisában voltak. Ezek a betegek hajlandóak voltak részt venni a csikung terápia szerinti rákkezelésben. Hat hónap után a betegeknek körülbelül 12 százaléka meggyógyult, 47 százaléknál pedig jelentős javulás volt tapasztalható. A többieknél semmilyen változás nem mutatkozott.

Egy másik kísérletet is folytatott diákokkal, hogy kipróbálja a csikung szemgyakorlatok hatékonyságát. Ebben a kísérletben a gyakorlatokat zenével és hangosbemondóval adott utasítások segítségével végezték. Bármilyen furcsának tűnik is, az eredmény az volt, hogy a rövidlátás, a távollátás és az egyéb szembetegségek szinte teljesen megszűntek.

A csikung terápiával végzett egyéb különböző kísérletek azt mutatták, hogy ez a terápia gyors és hatékony a homloküreg allergiák, az aranyér és a prosztata bántalmak gyógyításában, és csökkenti az öregség terheit. Kínában minden kórházban vagy klinikán, sőt még az egészségügyi központokban is a csikung terápia nagyobb súlyt kap, mint akár a kemoterápia, a sebészet vagy az akupunktúra. Hatékonysága abban áll, hogy nemcsak gyógyít, hanem meg is előzi a betegséget.

Kínában azt is kutatták, hogy a különböző mozgásos csikung gyakorlatok más-más hatást váltanak-e ki. Véletlenszerűen négy csoportba soroltak középkorú és idősebb embereket. Az egyik csoportban az Öt állat gyakorlatait (Wuqinxi), a másikban Yi Jin Jing gyakorlatait, a harmadikban a csoportba a hat gyógyító hang (Liu Zi Jue), a negyedik csoportba a Baduanjin (8 Brokáttekercs) gyakorlatait végezték hetente öt alkalommal 12 héten keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy négyféle csikung gyakorlatsor egyaránt jobb egészségmegőrző értéket mutatott, és pozitív hatással volt a vizsgált személyek mentális állapotára, pozitívan befolyásolta a csontanyagcserét, és hatékonyan enyhíthette és javította az időskori osteoporosisos betegek deréktáji fájdalmait. Nagy eltéréseket nem mutatott a négyfajta stílus gyakorlása.

Minek köszönhetőek ezek a jótékony hatások?

A mozgásos csikung nagyra értékeli a légzés és aspiráció szabályozását, megköveteli a légzésmélység és a ciklus fokozását, és a „finom, mély, hosszú és kiegyensúlyozott” cél elérésére törekszik, amennyire csak lehetséges. Ezenkívül a mozgásos csikung gyakorlatok az emberi test teljes körű gyakorlatai, beleértve az előre, hátra és oldalra hajlítást és csavarást. Jó nyújtó szerepet tölt be a mellkasban, a derékban, a lábizmokban és az ínszalagokban, és ezáltal megnövelheti a gerincoszlop, a derék és a lábak mozgástartományát.  A csikung harmonikusan kombinálja a testmozgásokat, a légzést és a képzelettársítást, valamint a pszichológiai alkalmazkodást. Nemcsak nyújtja az emberi testet és könnyíti az ízületeket, hanem az emberi test egészségügyi állapotára is kiigazító hatással van.

A mai napig a csikung vizsgálatai, amelyek különösen az egészséges és klinikai populációk fizikai és pszichológiai egészségére összpontosítanak, még mindig korlátozottak, nem lelehető fel nagy számban. Ezért a jelenleg rendelkezésre álló irodalmat, az általam is fellelt kutatási eredményeket óvatosan kell kezelni. Így a vizsgálatok alapján nehéz végleges következtetést levonni a csikung jótékony hatásairól.

Egy ember nem tud minden pozitív hatást átélni, így a saját tapasztalataim kevesek lennének. Szerencsére már több, mint 6000 ember végezte el az ingyenes mini csikung tanfolyamot. A képzési felület úgy lett kialakítva, hogy aki szeretné, meg tudja osztani saját megéléseit a csikunggal kapcsolatban. Így több ezer hozzászólás alapján az alábbi területeken jeleztek vissza a legtöbben pozitív változásokat a csikungot gyakorlók:

Jobb alvásminőség: A relaxációs mozgásos gyakorlatok és a speciális légzés révén a csikungnak köszönhetően az éjszakákat átalusszák a gyakorlók, kevesebb az alvásigény, jobb az alvás minősége.

Hideg végtagok felmelegnek: A csikung javítja a véráramlást az artériákban, de különösen a vénákban. Ez nemcsak a gyógyulást és a test működését javítja, hanem azoknak is segít, akik hideg kezekkel és lábakkal küzdenek.

Jobb emésztés: Bizonyos csikung gyakorlatok stimulálják az emésztésben résztvevő szervek melletti izmokat, hatnak a meridiánokra, és ezáltal serkentik a tényleges szerveket a legjobb működésre.

Az egyensúlyérzék javul: Egyes csikung gyakorlatok fokozott véráramlást és oxigént hoznak létre az izmokban és az ízületekben, ami nemcsak gyógyulást és erősítést tesz lehetővé, hanem javítja az egyensúlyt.

Magas vérnyomás csökkent: A vérerek kitágulnak, az artériák átjárhatóbbak lesznek a csikung gyakorlatok végzésével, aminek köszönhetően a magas vérnyomás csökkeni fog.

Hatékonyabb ízületek: A csikung gyakorlásával fokozódik a vérkeringés és az ízületek közötti folyadék is termelődik. Több éve fájó derék, térd, vállproblémák oldódnak meg a gyakorlásoknak köszönhetően.

Szívritmuszavarok megszűnése: A szív és érrendszeri hatása a legismertebb a csikungnak. Ezt több, betegségben szenvedő tanítvány is visszajelezte. Eltűntek a szívvel kapcsolatos rendellenességek, amik évek óta fennállnak.

Stresszérzet csökken: A légzés kontrollja, a lassú mozgások és az elme jelenbe hozatala nagyban csökkenti a stresszt.

Több energia, kiegyensúlyozottság: Talán ezt jelzik vissza a legtöbben. A csikung az energetikai rendszerre hat, megtisztítja a meridián rendszerünket, a pangó energiák távoznak, a blokkok oldódnak, így az energia egyenletesen fog áramolni a testben, ami kiegyensúlyozottá tesz, több energiával lát el, kevésbé fárad el a szervezet, jobb a teherbírási képesség.

Nincs betegség: Akik régóta gyakorolják napi szinten a csikungot, arról számolnak be, hogy évek óta nem voltak betegek, vagy nagyon gyenge lefolyással esnek át rajta.

A fenti tapasztalásokat saját tanítványok jelezték vissza, melyek nagyban hasonlítanak a kutatásokban alátámasztott pozitív hatásokkal. Ezek a legtöbbet visszajelzett jótékony hatások, de olvashattam arról, hogy pikkelysömör gyógyult meg, évek óta tartó fájdalmak, fejfájások szűntek meg, gerincsérv, meszesedési problémák javultak, ödémák tűntek el, stb. Ezeket Te is olvashatod, ha elkezded a csikungot, mert itt az oldalon egy közösséghez is tartozni fogsz, akik hisznek a csikung gyógyító és egészségmegőrző hatásában, mert már megtapasztalták.

Forrás: Journal of Environmental Research and Public Health svájci tudományos folyóiratban, amelyet L Zou kutatók és munkatársai készítettek valamint Guolin Research Report, Dr Pao Ling kutatása

Ehhez az oldalhoz 5 komment érkezett

 1. Gasztonyi Ilona

  Kedves István!
  1.
  Szeretném megkérdezni, hogy szem-gyakorlatot tudsz-e küldeni.
  2.
  Légzéssel kapcsolatban: a kilégzést nem vagy nem elég hosszan tudom csak végezni. Van rá javaslatod?
  Köszönöm,

  1. Lakatos István

   Igen vannak szemgyakorlatok az Öngyógyító Tudástárban. Külön tanfolyamunk is van rá.
   https://onlinecsikung.hu/ongyogyito-tudastar-nyitva/

   A légzést érdemes külön gyakorolni. Akár felébredés után, közvetlenül. Idővel hozzá fogsz szokni.

 2. Gyula Molnár

  egy éve csikungozom napi szinten nagyon jól érzem magam azóta. mindenkinek ajálom de sajnos nem hiszik hogy ettől jobban lehet lenni.mindenkinek kitartó csikungozást és BOLDOG ÚJ ÉVET kivánok

 3. Králik Józsefné Éva

  Na, ezért élek Én még !!! Két éve, napi szinten csinálom. Idősebb korosztákyhoz tartozom.
  Éva

 4. Bukor Lajosné Dr, Szúcs Mária

  CSAK ON-LINE FORMÁBAN LEHET CSIKUNGOT TANULNI ?
  személyesen, csoportos formában nincs rá lehetőség?

Vélemény, hozzászólás?