You are currently viewing A csikung tényleg gyógyít?

A csikung tényleg gyógyít?

Bár sok mindenben hasonlítunk, mégis minden ember egyedi. Másban vagyunk erősek vagy gyengék, nem egyformák a vágyaink, az értékeink. A testünk sem egyformán működik. Így valaki betegesebb, más pedig bármit is tesz, bárhogy is éli az életét, elkerülik a komolyabb betegségek. Nyugodtan mondhatjuk, hogy nincs két egyforma ember. A csikung azonban egy olyan rendszer, amely mindenféle fizikai és mentális egészségi állapot javítására alkalmazható.

Nagyon sokféle kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogy van-e gyakorlat kimondottan bokasérülése, hát- vagy fejfájásra, magas vérnyomásra, ödémára, pajzsmirigy problémákra és sok egyéb betegségre.

Ugyan nagyon sok csikung gyakorlat létezik, amelyeket bizonyos esetek gyógyítására, kezelésére alkottak meg az ősi mesterek, ez nem jelenti azt, hogy csak bizonyos gyakorlatok segíthetnek egy-egy betegségen. Ha valaki megérti a csikung általános alapelveit, szinte bármilyen csikung gyakorlatot alkalmazhat egyéni igényei szerint.

Ebben az írásban bemutatom, hogy miként lehet használni a legismertebb csikung gyakorlatokat magunk kezelésére, ami segíti a csikung rutin személyre szabását, nagyobb szabadságot és rugalmasságot biztosítva a gyakorlatban.

A részek gyógyítása az egész gyógyításával

A kínai orvoslásban és a csikungban holisztikusabb megközelítést alkalmazunk, amikor a testet nézzük. Más szavakkal, megértjük, hogy minden rész összefügg és függ egymástól.

Ha például nyak- vagy hátfájdalmai vannak az egyénnek, akkor nem csak a test ezen területeit figyeljük meg. Hanem olyan elemeket is érdemes megvizsgálni, mint például a stressz, a testtartási hibák vagy egyéb érzelmi kibillenések, amik kiválthatták közvetve vagy közvetlenül a fájdalmat.

E megközelítés alapján könnyen megérthető, hogy az „általános” csikung gyakorlatok hogyan használhatók bizonyos betegségek kezelésére. A csikung gyakorlása során a beteg felszabadítja a stagnáló Chi-t, és fokozza az energia keringését az egész testben. Ezáltal az egész test megtapasztalja a csikung gyógyító hatását, beleértve azokat a területeket is, amelyek fájdalmat vagy kényelmetlenséget okoznak.

A csikung segít helyreállítani a test természetes energiarendszerét, oldja a blokkokat és lehetővé teszi az energia szabad áramlását. Ezért még akkor is, ha valaki nem összpontosít egy bizonyos betegségre, amikor a csikungot gyakorolja (például a nyaki fájdalomra), akkor is gyógyulást fog tapasztalni testének ezen a részén. A csikung ugyanis aktiválja a szervezet veleszületett öngyógyító képességét, amely pont ott fog segíteni, ahol szükség van rá.

A rendszeres csikung gyakorláson túl van még néhány további lépés is, amelyek segíthetnek a gyógyító energiák irányításában.

Hallgassunk az intuíciókra, amik vezetik a gyakorlást

A csikung lényege, hogy figyeljük és észrevegyük azokat az intuíciókat, amik irányt mutatnak a gyakorlás folyamán. Ha odafigyelünk a testünkre például a ráhangolódás során, akkor fel fogja dobni a tudatalatti, hogy most melyik gyakorlatra van szükségünk. Lehet tanulsz új és új gyakorlatokat, de valahogy nem érzed magadénak őket, akkor enged el. Lehet most nem azokra van szükséged. A csikung gyakorlás eggyéválás az Univerzális energiákkal. Ha erre képesek vagyunk, ha figyelünk belefele, akkor nemcsak az energia áramlását érzékelhetjük a testünkben, hanem azt is, hogy mely gyakorlatok segíthetnek jelenlegi egészségügyi állapotunkon.

Az egyik nagyszerű dolog a csikungban, hogy fokozott tudatosságot ad testünkről. A figyelem befelé irányítása egy mélyebb szintre visz, ami nemcsak abban segít, hogy megértsük saját testünket, hanem egy bizonyos betegség vagy probléma, ami miatt aggódunk, hirtelen megvilágosodik, összeállnak a miértek és megérthetjük, hogy mi vezetett el minket ahhoz a betegséghez vagy problémához. Így könnyebben tudunk dolgozni rajta a jövőben.

Ami azt is jelentheti, hogy plusz energiát és gyógyító szándékot tudunk küldeni egy bizonyos területre. Vagy képesek leszünk az intuíció segítségével akár kissé módosítani egy-egy mozdulatot, magunkra szabva, hogy táplálóbb módon működjön együtt a testünkkel. Ha valaki már évek óta rendszeresen csikungozik, észreveszi magán, hogy a gyakorlatokat sajátosan végzi. Lehet nem pont úgy, ahogy tanulta. De számára így hatásos, saját igényeire szabva, az által, hogy figyelt saját testére és megérzéseire. A csikung egy út, ami bárki számára egy gyógyító élménnyé válhat.

Tehát lazíts, hangolódj rá saját szükségleteidre, és hagyd, hogy az energia megmozgasson!

Csatornaenergia ott, ahol a legnagyobb szükség van rá

Amikor valaki a csikungot gyakorolja, a teste természetesen feltöltődik a tápláló Chi-vel, ami tökéletes lehetőséget ad arra, hogy oda irányítsa az energiát, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Van egy régi mondás a csikugban: „Az energia oda áramlik, ahova a figyelmünket irányítjuk”. A csikung táborokban erre szoktunk egy-egy érdekes gyakorlatot is végezni, ahol a táborlakók megtapasztalhatják, hogy ez mennyire igaz. De ez a mondás az élet számos területére is érvényes. Akár egy munkahelyi célt próbál valaki elérni, akár a gyógyulásra törekszik, erőfeszítései hatékonyabbak lesznek, ha energiáját a megfelelő helyre tudja összpontosítani. Ha egészségi állapottal vagy fájdalommal küzdünk, az energiát a test azon részére irányítjuk, ahol kifejti gyógyító hatását.

Ehhez érdemes becsukni a szemünket és elképzelni, hogy a tápláló Chi oda áramlik, ahol szükség van rá. A vizualizációs gyakorlatot a mozdulatok gyakorlása közben is érdemes végezni valamint, amikor egy kicsit megpihenünk és egy-egy meditációs pózban az energetikai élményre összpontosítunk. Az energiát úgy képzeljük el, hogy az erőfeszítés nélkül áramlik, feloldja a blokkokat, a stagnálást és helyreállítja a vitalitást az egész testben.

Ez csak az egyik módja annak, hogy a vizualizáció erejét az energia csatornázására és az egyensúly helyreállítására használjuk. Ha ezeket az alapelveket az intuícióval kombináljuk, korlátlan módokat fedezhetünk fel testünk veleszületett öngyógyító potenciáljának felhasználására.

Az imaginációt, a légzés és a mozdulatok megfelelő összehangolását érdemes egyszer jól megtanulni, vagy egy csikung táborban, vagy egy tanfolyam keretében. A lényeg, hogy oktatótól tanuljuk meg az egészséges energiaáramlás ápolására szolgáló technikákat, melyek lehetővé teszik, hogy számos tápláló gyakorlatot ismerj meg, amelyeket otthon is bármikor élvezhetsz. Ehhez elég a gombra kattintani és máris megtapasztalhatod a Csikung gyógyító hatásait.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?