You are currently viewing Hogyan tegyük boldoggá a szívünket?

Hogyan tegyük boldoggá a szívünket?

Születéstől az utolsó leheletig a szív fáradhatatlanul dolgozik, hogy a Csi áramlásban maradjon. Lényed egyetlen része sem következetesebb vagy lényegesebb, mint a szíved. Keringeti a vért, feldolgozza az érzelmeket, és minden egyes dobbanása bizonyítja, hogy életben vagy.

Mivel nagyon fontos része annak, aki vagy, érdemes odafigyelni arra, hogy mire van szüksége. Sajnos a nyugati orvoslás és a felgyorsult világunk nem segítenek abban, hogy miként vigyázzunk a szívünkre. Vizsgáljuk meg, hogy a pénzalapú világ miként vélekedik a szív egészségével kapcsolatban, és azt, hogy miként veheted át az irányítást szíved fizikai, érzelmi és lelki egészségének ápolása érdekében.

Egy rossz rendszer

A jelenlegi társadalmi berendezkedés által generált hatások nem támogatják az egészséges életet. A stresszes környezet, a pénz hajszolása, az egészségtelen ételek megválasztása és a rendszeres testmozgás hiánya miatt nem meglepő, hogy a szív- és érrendszeri betegségek az egyik legnagyobb halálozási ok Magyarországon. Társadalmunkban minden második emberre jellemző a túlhajszoltság, a túlevés és az alulmozgás. Ez az életmód pedig elvezet a korai öregedéshez és a szív betegségeihez.

A nyugati orvoslás jellemzői a gyógyszeres kezelések és invazív műtétek, a legtöbb egészségügyi problémára. Bár minden bizonnyal megvan az ideje és a helye a nyugati orvoslás által kínált hatékony eszközöknek, ezek a fajta „megoldások” erősen túl vannak pozícionálva. Mindez elősegíti, hogy a „Yang” irányába tolódjon az egyensúlyhiányunk, miközben figyelmen kívül hagyjuk a „yin” energia óriási jelentőségét.

Amikor egy gyógyszeres kezelés vagy egy sebészeti beavatkozás gyors és egyszerű lehetőséget kínálnak az egészségügyi problémákra, akkor az egyének úgy érzik, hogy a testükhöz és egészségükhöz fűződő viszonyukban nincs hatalmuk. Az üzenet, amit kapunk: ” A testednek van egy problémája, és mi adjuk a megoldást.” Sajnos az  általános „megoldás” gyakran több negatív mellékhatáshoz vezet, legtöbbször csak tünetet kezel, miközben elkerüli a probléma valódi okát: az életmódbeli döntéseket.

Annak ellenére, hogy egyre több egészségügyi szakember tisztában van ezzel a pusztító és önfenntartó rendszerrel, leginkább tehetetlenek és kevesen vállalják fel a valódi orvoslást, félve attól, hogy kikezdik őket.  A társadalombiztosítás támogatja a gyógyszereket és a műtéteket, de olyan programokat, amelyek az életmódváltásban, a prevencióban segítenének, már nem. Ha máskép működne az egészségügyi rendszerünk, nem egy nagy kalapba menne a pénz, hanem például általunk választott egészségbiztosításba, akkor akár a saját biztosítónk fizethetné az edzőtermi tagságot. Vagy mit szólnál, ha a csikung tanfolyamod is elszámolhatnád és nem kellene külön fizetni érte? Persze elég utópikus, hogy egy olyan rendszer működjön, ami több egészéges embert „termel” ki, hisz akkor miből élnének meg a gyógyszergyártók. Mindenki jól tudja, hogy ez a világ egyik legnagyobb üzlete. Bár ez egy szomorú és elkeserítő valóság, azért az egyén szintjén még mindig sokat tehetünk saját egészségünk és jólétünk irányításáért.

A stressz és a szív

A kínai orvoslás szerint a stressz járul hozzá a legnagyobb mértékben a szívvel kapcsolatos problémákhoz. Ironikus módon a nyugati orvoslás is felismeri a stressz által okozott hatalmas károkat, de mégsem fektet be hatékony megoldásokba a betegek stresszének csökkentésére.

A stressz hatására a test összehúzódik és feszültté válik. Ha odafigyelsz a testedre, amikor feszültnek érzed magad, észre fogod venni, hogy a lélegzeted sekélyes, a vállaid és a nyaki izmaid pedig megfeszülnek, mintha egy óriási súly szállna a fejedre. Ezeknek az izmoknak a megfeszülése gyakran fejfájást és túlgondolkodást okoz.

Annak ellenére, hogy általában nem vagyunk tisztában belső szerveinkkel, nagymértékben befolyásolja őket stresszes vagy relaxációs állapotunk. Ahogy a stressz hatására a nyak izmai megfeszülnek, a szíved is megfeszül és merevvé válik. Mondanom sem kell, hogy ez nem egészséges egy olyan szerv számára, amelynek folyamatosan mozognia és áramolnia kell. Az összehúzódott szívnek extra keményen kell dolgoznia, hogy elvégezze szokásos munkáját. Nem is beszélve a stressz okozta érzelmi károkról, amik szintén hatnak a szívre.

Nemcsak a szíved feszül meg, de az ereid is összehúzódnak és ökölként szűkülnek a kormánykerék körül. Egyszerűen: a stressz rövid távon kényelmetlen, hosszú távon pedig halálos.

Proaktivitás a szív egészségéért

Szerencsére sok mindent megtehetsz azért, hogy proaktív legyél és törődj a szíveddel. Ahelyett, hogy megvárnád, amíg orvosod közli Veled, hogy fennáll a szívbetegség vagy a szívroham kockázata, fontos, hogy most tedd meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy szíved egészséges maradjon.

A kínai orvoslásban nagy hangsúlyt fektetnek a boldog és egészséges életmód fenntartására. A csikungban van egy régi mondás, amely az egészséggel kapcsolatos megközelítésünket tükrözi: „Ne akkor áss kutat, amikor szomjan akarsz halni, tedd akkor, amikor még erős vagy.” A jelentése nyilvánvaló. Egy ember, aki szomjan akar halni, lehet, hogy nincs ereje kutat ásni, de egy egészséges ember, aki kutat ás, miközben még erős, soha nem fenyegeti az a veszély, hogy szomjan haljon. Ez a stratégia igaz arra is, hogyan törődjünk a szívünkkel. Vigyázz a szívedre, amíg még az erős, és lehet, hogy soha nem kell meggyógyulnia egy katasztrofális szívproblémából, például szívrohamból vagy szívbetegségből.

Van néhány egyszerű, de erőteljes dolog, amit megtehetsz az egészséges szív megőrzése érdekében.

Az első, amit említeni szoktak a megfelelő diéta. Azonban nem biztos, hogy a szó szoros értelmében kell diétáznunk. Az emberek 90%-a nem étkezik helyesen. Ez adódik abból, hogy kevés időnk van enni, gyorsan bekapunk valamit. Legtöbb esetben napközben alig eszünk, este pedig sokat, amikor kicsit a feszültség oldódik bennünk. Nem is beszélve az ételek minőségéről, kalória- és tápanyag mennyiségéről. Az egészséges táplálkozás azonban könnyű és finom is lehet. A kínai orvoslás nem szab kemény határokat azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem szabad enni, ugyanis a tested megmondja, mire van szüksége. Általában akkor járunk el a legjobban, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk, és minimálisra csökkentjük a cukrot és az erősen feldolgozott élelmiszereket. Persze ezt lehet tudományosan még boncolgatni, de nem biztos, hogy túl kell bonyolítani.

A testmozgás az egészséges szív másik lényeges összetevője. Amikor mozog a tested, a szíved megerősödik. Miután végeztél a mozgással a test többi része ellazul. Ez csökkenti a vérnyomást, így a szívének nem kell olyan keményen dolgoznia, valamint nagyobb életerőt ad a szív munkájához.

A testi szükségleteinkről való gondoskodás mellett törekednünk kell a szív pozitív érzelmi tulajdonságainak ápolásáról is. Energetikai és fizikai testünk szorosan összefügg egymással, így érzelmi élményeink messzemenő hatással vannak fizikai testünkre.

Az érző szív egészsége

Belső energiánk érzékeny a körülöttünk zajló eseményekre. Bár a világ tele van szépséggel, amit értékelni lehet, rengeteg kihívást jelentő helyzetet is tartalmaz, amelyek elkerülhetetlenül belépnek személyes terünkbe. Akár más egyének, akár a természet kollektív ereje révén, a megpróbáltatások, amelyekkel találkozunk, mély és tartalmas szinten érinthetnek bennünket.

Számos reaktív minta létezik, amelyekhez fordulunk annak érdekében, hogy megértsük azokat a helyzeteket, amelyek veszélyeztetik saját lelki békénket. Ezek némelyike ​​magában foglalja az olyan történetek létrehozását az elménkben, amelyek nem egyeznek a valósággal. A fájdalmainkat másokra vetítjük, és önpusztító magatartást tanúsítunk. Emberként azonban megvan az a mélyreható képességünk is, hogy meg tudjuk választani, hogy mikép akarunk válaszolni a külső kihívásokra. Ezáltal a stresszt életerővé alakíthatjuk át, hogy megtapasztalhassuk az erőt, az örömöt és a rugalmasságot.

Az „Egészséges érzelmek” diéta

Megszoktuk, hogy energiát veszünk magunkhoz, és azt használjuk arra, hogy tápláljuk azt, akik vagyunk. Minden étkezésnél ezt csináljuk. Az energia (remélhetőleg) a Földből származó táplálék formájában kerül testünkbe, majd energiává alakul át, amely lehetővé teszi a testednek és az elmédnek, hogy aktív legyen. Amikor a szervezet minden értékes tápanyagot felszívott, felszabadítja azokat, amelyek már nem értékesek. A gyomrod, a belek és a vastagbél egy gyönyörű és kiegyensúlyozott rendszeren keresztül pontosan tudja, hogyan dolgozza fel az általad adott energiát.

Bár az érzelmi energiát nem tudod megtartani és megérinteni ugyanúgy, mint az ételt, mégis hasonló módon kering. Az érzelmi energia felszívódik életed összes tapasztalatán keresztül, majd beemésztődik a lényedbe. Rajtunk múlik, hogyan emésztjük meg érzelmeinket, és a csikung eszközöket kínál, hogy ezt ügyesen és figyelmesen tegyük.

Ahogyan a gyomor és a belek lebontják az ételt és felszívják a tápanyagokat, a szív is hasonló szerepet tölt be az érzelmi energiában. Amikor új tapasztalatokkal gazdagodsz, szíved érzékeny a helyzet érzelmi energiájára. Akár tetszik, akár nem, szívünk tudatában van mások energiájával, ahogy a fülünk is tudatában van a minket körülvevő hangokkal.

Mivel az energia elkerülhetetlenül hatással van ránk, és kapcsolatban van a tapasztalatainkkal, fontos, hogy ügyeljünk arra, mit engedünk be a szívünkbe. Ha nagyon odafigyelünk arra, hogyan érezzük magunkat a különböző helyzetekben, megengedhetjük, hogy szívünk olyan élmények felé tereljen bennünket, amelyek táplálnak bennünket, és elkerülhetjük azokat a tapasztalatokat, amelyek kimerítenek bennünket. Ahogy egyes ételek gyomorfájást okozhatnak, bizonyos élmények hasonló hatással lehetnek a szívre. Előfordult már, hogy mérgező beszélgetésben vagy kapcsolatban találtad magad? Ha valaki mellett állsz, aki folyamatosan negatív érzelmi energiával táplál téged, az hasonló ahhoz, mintha egy penészes zacskó burgonya chipset eszel; egyszerűen borzasztóan érzed magad a testedben, és leszívja az energiádat.

Bölcs dolog elkerülni a negatív érzelmi energiákat, amikor csak lehetséges. Az „egészséges érzelmek” diéta gyakorlásának egyik példája, ha olyan emberekkel töltesz időt, akik jól bánnak veled. A természet a pozitív érzelmi üzemanyag másik nagyszerű forrása, mivel folyamatosan emlékeztet bennünket, hogyan térjünk vissza belső harmóniánkhoz, hogy az egyensúlyunk helyreálljon.

Bár egy tökéletes világban képesek lennénk megválasztani minden energiát, amellyel kapcsolatba kerülünk, de mindannyian tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Még ha bölcs döntéseket hozunk is a kívánt energiákkal kapcsolatban, mindig lesznek olyan helyzetek, amelyeket nem szeretünk. Ezért fontos tudni, hogyan kell feldolgozni a kellemetlen érzelmeket.

Szembenézni a negatív energiákkal

Hogyan nézhetünk szembe a negatív érzelmi energiákkal? Nos, az első mód az, hogy korlátozzuk azokat a helyzeteket, amik ilyen energiákat hordoznak. Az emberek arra vannak bekötve, hogy inkább negatív energiát keressenek, mint pozitívakat. Igen, jól olvastad. Biztos észrevetted már, hogy a környezeted és akár Te magad is, olyan dolgokra reagálsz inkább, amik felbosszantanak, elégedetlenné tesznek, felhúznak, megdöbbentenek, stb. A „történelem” előtti időkben ez szükséges volt a túlélésünkhöz. Az embereknek ébernek kellett lenniük a ragadozókra és más törzsekre, amelyek veszélyeztették a túlélésüket. Annak ellenére, hogy a legtöbb negatív energia, amellyel a huszonegyedik században találkozunk, nem jelent egzisztenciális veszélyt életünkre, a paraszimpatikus idegrendszerünk ezt nem tudja. Egy egyszerű, de esetleg szokatlan helyzet képe is leköti figyelmünket, és erőteljes érzelmi reakciót válthat ki. Természetesen a média nem riad vissza attól, hogy kihasználja ezt a reakcióképes mintát a figyelmünk felkeltésére.

Ahelyett, hogy elménket és szívünket a negatív energiák irányítanák, amelyekkel kapcsolatba kerülünk nap, mint nap a metrón utazva, a facebookot olvasva, a híradót nézve, dönthetünk úgy, hogy odafigyelünk a környezetünkben rejlő szépre. Ez egyszerűbb, mint gondolnánk, csak tudatosnak kell lennünk saját gondolatainkkal kapcsolatban és képesek leszünk figyelmen kívül hagyni egy dühös sofőrt és helyette észrevenni a körülötted lévő tájat. Ezzel lehetővé teszed, hogy a másik ember érzelmei elhaladjanak melletted, miközben átveszed a helyzet pozitív tulajdonságait. Ha úgy döntesz, hogy ezt a megközelítést gyakorolod és felül tudsz emelkedni a negatív energiákon, az elméd átáll arra, hogy észreved a dolgokban a pozitívumokat.

Persze nem lehet minden esetben alkalmazni a fentieket. Vannak helyzetek, amikor szembe kell nézni a negatív energiákkal is, hisz az emberré válás útja a kihívások leküzdése. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, akkor arra érdemes figyelni, hogy a negatív érzések hogyan jutnak el a testünkbe és mit kezdjünk vele.

Mivel a szíved érzelmeket dolgozz fel, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy ez hogyan kapcsolódik azokhoz az energiákhoz, amelyekkel kapcsolatba kerül. A kínai orvoslásban és a csikungban a szívet részekre bontjuk. Energikus szívünk érzelmeket és érzéseket tapasztal. Fizikai szívünk vért és oxigént keringet az egész testben. Az energetikai szív nagyon erős, és nagyban befolyásolja a fizikai szívet. Éppen ezért a stressz és a szorongás drámai következményekkel járhat a szív fizikai egészségére nézve.

Szíved másik része spirituális. Lelki szíved felülmúlja saját tapasztalataidat, és képes felismerni minden élet egységét. Képes együttérzést és kedvességet érezni minden lény iránt, és megérti az elkülönültség illúzióját, amelyből a fájdalom fakad. Amikor kapcsolatba kerülünk spirituális szívünkkel, ez természetesen arra készteti energikus szívünket, hogy elengedje a fájdalmat, a haragot, a stresszt és a szomorúságot. Amikor az energetikai szívünk gyógyulást tapasztal, fizikai szívünk is feloldja a feszültséget.

A szív e tudatosságán keresztül a csikung gyakorlók arra törekszenek, hogy az univerzum bölcsességét érzelmeikbe és testükbe vigyék. Ha mozgásos csikungot gyakorolsz egyben ápolod is az érzelmi egészséget és a spirituális tudatosságot. A nyár a tűz fázisához tartozik. A tűz elem legfontosabb szerve a szív. Ha kevés a szív energiája, akkor tápláljuk azt szeretettel, örömmel. Erre nagyon jók a szív gyakorlatai, és ebben az évszakban érdemes elővenni őket. Ha fontos számodra a szíved egészsége, mindhárom szinten, akkor végezd minél többet a szív gyakorlatait.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Ehhez az oldalhoz 8 komment érkezett

 1. Terézia

  Köszönöm!

 2. Ilona Gasztonyi

  Köszönõm a pontos õsszefoglalást. Nagyon igaz minden szava. Nemrég kezdtem csikungozni, minden útmutatás érdekel. Mégegyszer köszönöm.

 3. Gellainé Bató Katalin

  Köszönöm szépen!

 4. Vincze Mária

  Kiváló összefoglalása a problémának!
  Maximálisan egyetértek. Köszönöm az értékes munkádat, Kedves István!
  További jó egészséget kívánok mindenkinek!

 5. Gáti Lajos

  Ez igy igaz István. Köszönöm hogy meg ossztotav velem. Nagyon hasznos föleg a két idegrendszer egyensulya a szimpatikus és a paraszimpatikusé ! Köszönet !

 6. Gellainé Bató Katalin

  Köszönöm szépen,tapasztalom a jótékony hatását.

 7. Gyula Molnár

  Köszönöm szépen ezeket a sorokat nagyon is igazak mert már tapasztaltam mióta csikungozok. Energikusabb vagyok és a gondolkodásom is változott jó irányba természetesen. Hálás köszonet

Vélemény, hozzászólás?