MINI CSIKUNG TANFOLYAM

Első lecke

Köszöntő

Üdvözöllek az ingyenes mini csikung tanfolyamon. Valószínű, hogy azért vagy itt, mert érdeklődsz egy ősi kínai mozgásforma iránt, szeretnél többet tudni róla. Bepillantást nyerni ebbe a kicsit még misztikus világba, egy olyan mozgásformába, ami egyszerűnek tűnik, de még is olyan sok jótékony hatása van. Ezt az ingyenes tanfolyamot azért alkottam meg, hogy megismerd az online tanulás lehetőségét, hogy képet kapj arról, hogy mit is lehet megtanulni az oldalamon, milyen formában, milyen módszerekkel. De a legfontosabb, amiért létrejött, hogy kipróbálhass egy módszert, ami átmozgat, feltölt és kiegyensúlyozz. Ahhoz, hogy hatékony legyen ez a tanfolyam, azt kérem, hogy tarts velem pár napon keresztül. Csináld meg a gyakorlatokat. Lent írd le a tapasztalataidat. Majd gyakorold napi szinten. Ha érzed, hogy segít, érzed, hogy valami megváltozott, akkor pedig lépj szintet és tanulj tovább!

A csikungról:

Kezdjük az elején. Mi is az a csikung? A honlapon nagyon sok hasznos írást találsz a erről a több ezer éves rendszerről. Ha mélyebben szeretnél elmerülni benne, akkor a honlapon találsz erre egy külön oldalt. Ide is összeszedtem pár érdekességet, leírást. Amit itt az elején érdemes kiemelni, hogy többfajta csikung létezik. Van egészségmegőrző-, orvosi csikung, sőt harcművészeti csikung is. Ezen belül pedig számos irányzat és iskola létezik. Ezen a honlapon az úgynevezett wai dan alap mozgásos csikunggal ismerkedhetsz meg, ami a leginkább népszerű és a legkönnyebben elsajátítható. Ha láttál parkokban idős embereket lassú mozgásokat végezni, ők vagy tájcsit, vagy csikungot gyakorolnak. Te is ezt fogod itt megtanulni. 

Ami fantasztikus ebben a mozgáskultúrában, hogy egyszerű gyakorlatokat tanulunk, amiket könnyű megjegyezni. Párszor megnézed és már magadtól is fogod tudni. Persze meg kell tanulni, hogy miként lélegezz, mikor szívd be a levegőt, mikor fújd ki. Melyik légzéstechnikát alkalmazd, mennyire gyorsan végezd a mozdulatot, valamint a képzelettársítást hogyan alkalmazd. Ettől lesz csikung, amit végzünk és nem egy egyszerű tornagyakorlat. 

A csikung alapvetően háromféle gyakorlatot alkalmaz. Vannak, úgynevezett

 • mozgásos gyakorlatok
 • mozgásos-statikus átmeneti gyakorlatok és
 • mozdulatlan (statikus) gyakorlatok.

A mozgásos gyakorlatok során alapvetően lassú, koncentrált, a légzéssel és a tudat mozgásával összehangolt mozdulatokat végzünk. A mozgásos-statikus átmeneti gyakorlatok alapvetően nem mozgásos gyakorlatok, ahol tudatos mozdulatokat nem végzünk. Ennek ellenére az energiák áramoltatásának hatására finom mozgások, helyzetváltoztatások mégis jellemzik a gyakorlatokat. A statikus gyakorlatok általában meditációs gyakorlatok, ahol a cél a mozdulatok nélküli koncentrált figyelem fenntartása.

A csikung gyakorlatok klasszikus felosztása szerint megkülönböztetünk un. külső gyakorlatokat (külső elixír, wai dan) és belső gyakorlatokat (belső elixír, nei dan).

A csikung külső gyakorlatait (wai dan) az jellemzi, hogy az energia fejlesztése – legtöbbször a végtagokban – meghatározott izmok, izomcsoportok megfeszítésével, ellazításával történik, miközben a figyelem a mozgásra irányul. Az izomfeszítés helyén felhalmozódik a csi és a megemelkedett energiapotenciál következtében a lazítás után az energia áramlani kezd a meridiánokban és a munkára fogott izmok (végtagok) felől indulva tölti fel a test energiavezetékeit és energiatárolóit energiával. A külső gyakorlatok lehetnek mozgásos gyakorlatok, amikor a végtagok mozgatásával, illetve a végtagok izmainak ritmikus feszítésével, elernyesztésével hozzuk létre az energiatöbbletet, és lehetnek, un. nyugalmi gyakorlatok, amikor fizikai mozgás nem történik, csak a tudatunk koncentrálásával helyezzünk feszültség alá egyes izomcsoportokat és segítjük elő az energia (csi) felhalmozódását a végtagokban vagy szervekben.

A mozgásos gyakorlatok során nagy figyelmet kell fordítani az izomfeszítés mértékére, mivel a túlfeszített izmok elzárják az energia-vezetékeket, és ezzel akadályozzák a csi szabad áramlását. A túlfeszített és túlfejlődött izmok részben lelassítják a gyakorlót, részben elszorítják a meridiánokat és ennek hatására lép fel az un. “energiaszóródás” (San Kung) jelensége.

A mozgásos csikung gyakorlatokra jó példa a “nyolc brokáttekercs csikung gyakorlatsor vagy az öt elem, aranygömb gyakorlatai. Ezeket mind meg tudod tanulni a Csikung Start tanfolyamból. A nyugalmi wai dan csikung példája a “nagyfa” gyakorlat vagy a Csung Jüan Chi Kung “szervkezelés” gyakorlata, ahol a tudatunkkal koncentráljuk az energiát a gyógyítani vagy energetizálni kívánt szervekben, illetve a “tao yin” jógaszerű, kitartott gyakorlatai. 

belső csikung gyakorlatok (nei dan) jellemzője, hogy az energiát az un . energiaközpontokban (elixírmező, dantien) fejlesztjük a tudat és koncentráció segítségével, és tudatosan áramoltatjuk, keringetjük a testben a megfelelő energiavezetékeken (meridiánok, energiacsatornák) keresztül. A nei dan gyakorlatok tipikus példái a “tűz élesztése”, az “energianemesítés”, a “kis égi kör” vagy a “nagy égi kör” gyakorlatai. 

A csikung elméletének és gyakorlásának négy nagyobb iskolája létezik: a konfuciánusoké, az orvosoké, a buddhista szerzetesekké és a taoistáké. A konficuiánusokat elsősorban az emberi társadalom működése érdekelte, nem foglalkoztak az elvonulással és az öntökéletesítéssel. Számukra a csikung célja az emberek kondíciójának javítása volt. Az orvosok a csi egyensúlyának vizsgálatával foglalkoztak. A buddhisták a létezés szenvedésétől való megszabadulást emelték ki, melyet a meditáció eszközével, a légzés a tudat lecsendesítésére szolgált. A taoisták elvonultak a társadalomtól és a halhatatlanságot kutatták, melynek egyik eszközévé a csikungot sorolták. Valójában a csi keringését javító módszer leírására használt Wai Dan és Nei Dan kifejezések eredetileg a halhatatlanság alkímiai elixírjét jelentette. Bővebben a csikung történetéről itt olvashatsz

Jómagam már gyerekkorom óta foglalkozok keleti technikákkal. Annak idején még a küzdősportokat műveltem, mint karate, majd kung-fu. Aztán felnőtt korban ai-ki-do művészetével ismerkedtem. Ahogy idősödtem, úgy kezdtem egyre lágyabb technikákat tanulni. Így találkoztam a tájcsi, do-in és a csikung művészetével. A csikung volt, ami leginkább megfogott, annak egyszerűsége és egyben nagyszerűsége miatt. Így elkezdtem a különböző iskolákat tanulni idehaza, majd külföldi oktatótól  (Dr. Aihan Kuhn, Lee Holden, Mantak Chia, Jutta Kellenberger mesterektől tanultam csikungot külföldön, Dr. Sas Tibortól idehaza, Csung Jüan csikungot pedig Nadrai Lászlótól) Mindemellett a keleti tanok szeretete arra vitt az utamon, hogy a természetgyógyászattal is jobban megismerkedjek. Végzett természetgyógyászként az ismereteimet szerettem volna minél több emberrel megosztani. Tanultam kineziológiát, yumeiho masszázst, akupresszúrát és reflexológiát is. Az onlinecsikung ötlete, akkor jött, amikor ismerőseim igényelték, hogy mutassam meg nekik is a technikákat. Egyre több érdeklődést kaptam az évek alatt. Vidéki lévén a személyes foglalkozásokra csak a környék béliek tudnak eljutni. Magyarországon kevés mozgásos csikung oktatás van, még a fővárosban is, ezért alkottam meg ezt a fajta online képzési rendszert. Ajánlom figyelmedbe az oldalon megtalálható Öngyógyító Tudástárat, aminek keretében számos technikát lehet megtanulni, amivel segíteni tudsz magadon, betegségeden, vagy preventív jelleggel alkalmazhatod. 

Első lecke - A légzés

A csikungban többfajta légzést is használunk. Amit most megtanulhatsz, az úgynevezett négyütemi légzés, aminek a  lényege, hogy belégzéskor először hasba, majd bordakosárba, mellkasba végül a kulcscsonti részbe szívod be a levegőt. Ezzel jól megtöltöd a tüdődet. Majd a kilégzéskor fordított sorrendben, először mellkasból, majd hasból fújod ki a levegőt. Mindig orron keresztül lélegezz. A nyelved pedig belégzésnél legyen a felső szájpadláson, kilégzésnél pedig hozd le a nyelved az alsó fogsorhoz. 

Ma gyakorold be a légzést, kezd a holnap reggelt is ezzel a légzéssel, legalább 2-5 percig ismételd.

Többen írjátok, hogy nehéz a nyelv mozgatására figyelni. A csikung lényege, hogy az jól essen és élvezd a mozdulatokat. Hosszabb gyakorlás során sikerülni fog ez a technika is. Azonban, ha szeretnéd egyszerűbben végezni, akkor a taoista módszert alkalmazd. Ami annyival tér el, hogy ők végig a fog mögött a szájpadláson tartják a nyelvüket a légzés közben. Így is megfelelően fogod végezni a gyakorlatokat. A csikungnak számos irányzata van. Egyes mesterek szerint tökéletesebben lehet megteremteni a kapcsolatot az irányító és központi meridián között, ha azokat a nyelv mozgatásával kötjük össze. A chi áramlását jobban lehet vele összehangolni az által, hogy amikor beszívod a levegőt és az végigáramlik az irányító (kormányzó) meridiánon, egészen annak végpontjáig, ami a fog mögött a szájpadláson található, majd kilégzésnél a nyelvet levisszük, a központi (befogadó) meridián végpontjához. 

Kérem írd le, hogy mit éreztél a légzőgyakorlat közben a lenti hozzászólás részben. Holnap kapod a következő levelet. Kérem nyisd meg, majd a gombra kattintva gyere ide a honlapra, ahol a második lecke fog következni. Megtanulod a csikung alapállást, valamint az első gyakorlatot is el fogjuk végezni. Én már alig várom, hogy ismét itt legyél! Köszönöm, hogy ma velem tartottál. A helyes légzésről és annak fontosságáról többet olvashatsz a képre kattintva. 

Gyakran ismételt kérdések

A nyugati életmódunk elszoktatott a minőségi légzéstől. Amikor elkezdünk odafigyelni a helyes és mély levegővételre, előfordul, hogy az oxigénban gazdag véráramlás a testünkben olyan reakciókat vált ki, ami szédüléshez vezethet. Ez csak átmeneti. Ha ilyet tapasztalsz, akkor pihenj egy kicsit, majd folytasd a gyakorlatot. Idővel a szervezeted hozzászokik a minőségi levegővételhez, mely a későbbiekben nem fog szédülést eredményezni. Ha még is fennáll ilyen tünet, akkor egyeztess a kezelőorvosoddal. 

Minden, amit sokáig gyakorlunk, idővel automatizmussá tud válni. Ennek ellenére, ha ez nehézséget jelent, ne vegye el a kedved. A gyakorlatok úgy is végezhetőek, hogy a nyelved a végig a felső szájpadláson, a fogak mögött helyezkedik el. Akkor használd ezt a technikát és végezd így a gyakorlatokat. 

A wai dan csikungban fontos, hogy a légzés és a mozdulat megfelelően történjen. Nem mindegy, hogy mikor szívjuk be a levegőt és mikor fújjuk ki, mert akár, ha rossz ütemben végezzük ezt, akkor bent ragadhat, szorulhat a levegő, vagy az izom olyan módon feszül meg, ami fájdalommal jár. 

Azt javaslom, hogy a légzés gyakorlására szánjunk pár napot, amíg nem rögzül. Nap közben is jusson eszünkbe a légzés és figyeljünk rá pár percig. Itt is érvényes, hogy idővel könnyebben fog menni, ha sokat gyakoroljuk. Így a mozdulatok alatt már nem kell arra figyelni, hogy mikor hova szívod be és tüdőd melyik részéből mikor fújod ki a levegőt. A csikungban is több légzést használunk, ez gyakorlat függő is. De erről a Start tanfolyam keretében lesz majd szó.

Ahhoz, hogy a légzés megfelelően menjen, kellően békés és egyenletes legyen, ahhoz először az elménket kell szabályoznunk. Ha az elme nem nyugodt, akkor az érzelmek felkavarodnak. Az érzelmeink pedig szoros kapcsolatban állnak a légzésünkkel. Amikor például dühösek vagyunk, akkor erősebben lélegzünk ki, mint be. Amikor szomorúak vagyunk, akkor belégzésünk erősebb. Ha sikerül az elménket lenyugtatni, akkor a légzésünk is egyenletes lesz. Ezért a csikung gyakorlását mindig kezd egy kis ráhangolódással, meditációval. Ha így sem sikerül a minőségibb légzéssel végezni a gyakorlatot, akkor ne erőltesd. A csikungnál fontos, hogy az elméd ne a gyakorlat kivitelezésére koncentráljon, hanem az szabad és nyugodt legyen. Így inkább lélegez normál légzéssel, ahogy általában szoktál. Végezd így a gyakorlatokat. Majd idővel, amikor ráérzel menni fog a minőségi, mélyebb légzéssel is a gyakorlás. 

Az emailek automatika által kerülnek kiküldésre. A levelező szolgáltató lehet, hogy az egyik nap még a bejövő mappába teszi az emailt, következő nap már a promóció mappába. Ha sehol sem találod, akkor az egyes felületek tetején található „vissza az előző leckére” szövegre kattintva vissza tudsz lépni. 

Ehhez az oldalhoz 1 208 komment érkezett

 1. Varga Margit

  Kedves István!
  Először is köszönöm a lehetőséget. Több évig tanultam többféle légzéstechnikát, ezért számomra ez a gyakorlat nem jelentett különösebb gondot. Nekem egy problémám van a légzéstechnikákkal, hogy elég magas a vérnyomásom, nem tudom, szabad e csinálnom. A rehabon 155 felett nem engedtek tornázni.

  1. Nelli

   Köszönöm 🌻

 2. Virágné Kriszti

  Szia!
  Köszönöm a lehetőséget.
  Hát kell idő még rögzülni fog, de rajta vagyok hogy a legjobbat kihozzam belőle 😊

  1. Kósáné Kovács Judit

   Szia! Szorgalmasan gyakorlom a légzést. Bízom benne, hogy rögzülni fog.

 3. Erika

  Köszönöm a leckét! Kellett néhány perc, míg jól ment. Összpontosításra is hasznos volt, nyugtató.

 4. Nagy Ildiko

  Szia,
  koszonom a lecket, megy ez nekem, talan elenkebb lettem a gyakorlat utan.

 5. Hauser Bernadett

  Köszönöm, elkezdtem a gyakorlást. Úgy érzem kell még némi idő, hogy automatikusan menjen ez a légző folyamat.

  1. Nyitrainé Sz. Judit

   Tegnapi napon a légzőgyakorlat közben úgy vitt a fejem, ma már nem.

 6. Besenyei Gáborné

  Köszönöm szépen. Nagyon hasznos a légzőgyakorlat.

  1. Sövegné Horváth Ilona

   Köszönöm szépen! Jelenleg túdőgyulladásom van, biztos segíteni fog a légző gyakorlat. Szinte perzsel, ahogy a hasamra teszem a kezemet.

 7. Juhász Rita

  Köszönöm az első leckét. Még koncentrálnom kell a helyes légzésre és a nyelv helyzetére, de szerintem menni fog. Enyhe szédülést éreztem, de csak az elején. Megpihentem, ahogy javasoltad és utána már nem szédültem. Várom a második leckét:)

 8. Lukács Márti

  Köszönöm megprobáltam a légzést és melegség töltött el.

  1. Erika

   Köszönöm szépen! Csodálatos érezni, ahogy egy egyszerű légzőgyakorlattal mennyivel több energiához juthatunk!

 9. Csákvári Miklós

  Köszönöm a lehetőséget! Most még erősen figyelnem kell a légzésemre és a nyelv pozíciójára.

 10. Marika

  Köszönöm, ez jól megy.

 11. Mária

  Elkezdtem a légzőgyakorlatot!

 12. Schmehl Júlia

  Ez megy.

  1. Gyöngyi

   Köszönöm szépen! Elkezdtem a gyakorlatokat, egyelőre a légzést gyakorlom. Egészen jól megy.

  2. Vass Ágnes

   Igyekszem jól csinálni!

 13. Marcsi

  Az első lecke egész jól megy, bár a nyelvem még nincs mindig a megfelelő helyen. Gyakorlással biztos menni fog.

 14. Nagy Ildiko Edit

  Köszönöm, még sokat kell gyakoroljak, a lélegzés már megy, de a nyelvem pozicionálásán még dolgoznom kell

 15. Kalmár Emma

  Szia István,
  Köszönöm a lehetőséget.
  Még sokat kell gyakorolnom.

 16. Kovács Katka

  sziasztok, köszönöm a lehetőséget – várom a következő leckét. Légzéstechnikát jógán (hatha és yin) és pránájáma tanfolyam alatt is lelkesen gyakoroltam.

  1. Szabó Rozália

   Köszönöm szépen! Szuper volt! Gyakorolni fogom, hogy a nyelvem mindig a helyén legyen.

 17. Szatmáriné Szilágyi Andrea

  Köszönöm a leckéket. A nyelvtartásokat még gyakorolnom kell.

 18. Halmi Anna

  Talán furcsa, amt kérdezek, de nekem ez a problémám. Azt írod a nyelv mozgatásával kapcsolatban, hogy a központ a szájpadláson, a fogak mögött van. Mi van akkor, ha műfogsorod van? Van ennek fontos jelentősége, hogy ez a kettő érintkezzen? Ilyenkor mi a teendő? Köszönöm a válaszodat?

  1. Kanter Valéria

   Nagyon örülök ennek a tanulási lehetőségnek, jól éreztem magam a légzés gyakorlása után. Folytatni fogom!
   Köszönöm!

  2. Kanter Valéria

   Nagyon örülök ennek a tanulási lehetőségnek, jól éreztem magam a légzés gyakorlása után. Folytatni fogom!
   Köszönöm!

 19. Zsuzsa

  Köszönöm a lehetőséget és az 1 leckét. Mivel most ismerkedem a csikunggal, minden új. Bár a meditációt gyakorlom egy ideje. Azt sem tudom mit, hogy kell, de rendszeresen fogom gyakorolni és biztos beletanulok.

 20. Csernus Lászlóné

  Nagyon köszönöm a lehetőséget. Nekem nagyon tetszik a légzés gyakorlat, én már ismertem a jóga miatt. Szívesen gyakorlok, mert erőssé és kiegyensúlyozottá tesz. Most a yin és yan csomagot vásároltam meg, ami sok teendőt ad. Sajnos kevés időm van, de igyekszem mindennap gyakorolni és tanulni.

 21. Aranka

  Kedves István!
  Nagyon érdekes a légzőgyakorlat,közben ellazulok,megnyugszom,kellemesen érzem magam. Köszönöm a leckét!

 22. Tündi

  Jógásként újdonság ez a légzés, de nagyon tetszik. A nyelvmozgatása kicsit kihívást jelent.
  köszönöm! 🙏

 23. Szentesi-Nagy Brigitta

  Kedves István!

  Köszönöm a lehetőséget,a jógából már ismert volt számomra a légzés!

  Jó újra gyakorolni!!!
  Hálás vagyok!🙏🏻

  1. Horváth Angéla

   Kedves István!
   Köszönöm. Régebben részt vettem csikung és tájcsi órákon. Egy ideje angliában élek és itt nem találtam a közelemben… nagyon örûlõk ennek a lehetőségnek, mert elég volt pár tudatos légzés hogy megint érezzem az áramlást.

   1. Süle Attiláné

    Kedves István!Köszönöm a lehetőséget. További szép napot kívánok.

  2. Éva

   Kedves István.
   Gyakorlom a légzést… Köszönöm szépen.

 24. Szentesi-Nagy Brigitta

  Kedves István!

  Köszönöm a lehetőséget,a jógából már ismert volt számomra a légzés!
  Jó újra gyakorolni!!!
  Hálás vagyok!🙏🏻

 25. jutkakaponya

  Kedves István

  Hálás vagyok a lehetoségért. 66 éves vagyok Szlovákiábol jelentkeztem. A légzogyakorlatot gyakoroltam.Még harmonizálni kell a nyelv mozgatásával.Gyakorlat után

  frissebnek és energikusabnak éreztem magam. Szép estét kívánok.

  1. Ibolya

   Kedves István!
   Régebben részt vettem tájcsi órákon. Egy ideje Németországban élek és itt nem találtam a közelemben ilyen lehetőséget. Várom a következő találkozást, gyakorlok.
   Köszönöm

 26. HANÓ PÁLNÉ

  Köszönöm a lehetőséget!

  1. Polniczkyné T. Mária

   Polniczkyné, T. Mária
   Köszönettel megkaptam az ingyenes mini csikung tanfolyamról szóló küldeményt. Azonnal -a leírás alapján- kipróbáltam az 1. sz. leckét, a légzőgyakorlatot, ami nekem
   nem okozott gondot. Igaz, h. a 3-1-2 /Eőry A./ tornához kapcsolódóan, már ismertem ezt a légzésformát.

   1. Major Edéné Judit

    Köszönöm szépen az első leckét. Szokatlan kicsit, hogy figyelni kell a légzés folyamatát és módját. Kitartó vagyok és leszek mert tanulni szeretnék.

    1. Dávid Veronika

     Köszönöm szépen a lehetőséget.
     gyakorolom, tanulom.

   2. Angyal Erzsébet

    Köszönöm az első leckét.

  2. Enikő

   Kedves István, egy célom van, megnövelni a belső erőmet. Hálás vagyok, hogy rátaláltam a tanfolyamodra. Gyakorlom a légzést, és úgy érzem, hogy a figyelmem által növekszik az eenergiám. Köszönöm ezt a lehetőséget

 27. Judit

  69 éves vagyok, a reggeleket nyújtó gyakorlatokkal kezdem és naponta gyalogolok lendületesen másfél órát. Mottóm: A guruló kő nem mohosodik.😀

  A légzőgyakorlatot tegnap kezdtem. Itthon, majd buszra várva, buszon ülve is. „Csak” lélegeztem 😀. Jó kis meditációs gyakorlat, igazán összpontosítja a figyelmet. Olvasom az oldalt is. Érzem, a csikung gyakorlása az életmódom része lesz.
  Nagyszerű ez a légzőgyakorlat! Köszönöm! 🙂

 28. Kati

  Köszönöm szépen a lehetőséget. A jógából ismerem a légzést, de ott más sorrendben végezzük a kilégzést. A nyelvmozgás is újdonság számomra. Köszönöm.

  1. Major Józsefné

   Köszöm a lehetőséget! Megtapasztalhattam 2×2 perces alkalmazás hatékonyságát mely után éreztem, hogy a tüdő tágul és a hátam könnyedén kitudom egyenesíteni merevség,fájdalom nélkül!! Napi rendszereséggel
   fogom használni!!

  2. Marta Varga

   Kedves Istvan,
   Koszonom az elso lecket. Meg gyakorolnom kell par napig,
   hogy tudjak rola irni, mit ereztem a legzogyakorlat kozben.

 29. Ildi

  Köszönöm! Ismerem a légzést.

 30. Rozália

  Már használtam ezt a légzési teknikát meditációk elött, de most hogy jobban koncentráltam csak a légzésemre tovább tudtam tartami a levegöt viszont enyhe szédűlést éreztem a fejemben.

 31. Magyat Izabella

  Köszönöm a lehetőséget! A gyakorlat közben éreztem mellkasnyomást ezért nem tudtam teljesen a hasba lélegezni. Közben hevesen vert a szívem es szédültem. Még gyakorolnom kell.

 32. Gavlik Terézia

  köszönöm a lehetöséget! Hasi légzést ismertem de új a nyelv helyezése, orron keresztüli légzés ,
  gyakorlom s várom a következő leckét!

 33. Ágnes

  Köszönöm a lehetöséget, szorgalmasan gyakorolom.

 34. Romhányi Terézia

  Szia!
  Kicsit később kezdtem el a leckét ,köszönöm a lehetőséget.A légzőgyakorlat alatt úgy érzem,hogy a fejem is átmosódik,frissnek könnyednek érzem magam.🙂

  1. Márti

   Sziasztok! most gyakoroltam először így.
   Kicsit erősebb szívdobogást vettem észre, illetve éjjel nyugodtabban aludtam.

   1. Varga Laci

    Köszönöm a tanítást, nekem ez az első gyakorlat amit elkezdtem életemben.
    61 éves leszek, de utoljára az iskolában tornáztam rendszeresen. Néha futok, néha korizok sielek biciklizem.
    Szeretném ha napi szokássá tudnám tenni a testi és lelki feltöltődés.

  2. Csaba Edit

   Köszönöm! A légzést szorgalmasan gyakorlom, néha kicsit szédülök,de sokkal jobb a közérzetem.

  3. Dávid Veronika

   Köszönöm szépen a lehetőséget és a leckét, szorgalmasan gyakorolom, tanulom.

 35. Icu

  Köszönöm a lehetőséget. Már sokkal jobban érzem magam.gyakorlat közben is azt éreztem.hogy szeretni fogom a csikungot.

  Várom a következőt. szép napot.

 36. Bablina Béláné

  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, gyakorlom és holnap várom a következő leckét.

  1. Kiss Janosne, Julianna

   Kedves Istvan!Koszonom a tanitast!Keso este kaptam meg az elso lecket,a legzogyakorlatot.Orulok nagyon , hogy ennyire melyen, tudatosan:)elmelyedhetek altalad a csikung vilagaban.Lelkes gyakorlo leszek, mert ez az energia lazit, megnyugtat, feltolt.

 37. Takács Janett

  🙏🙏🙏

 38. Renáta

  Köszönöm a lehetőséget! Igyekszem gyakorolni 😀

 39. Mária

  Köszönöm a lehetőséget. Egyenlőre nehéz összehangolnom a nyelv mozgását, de gyakorlom.

 40. Szilágyi Erzsébet

  Kedves István!
  Kis késéssel kezdtem el az általad küldött leckéket.
  Az első helyes levegő vétel gyakorlat
  szuperül sikerült, már az elején automatikusan sikerült a nyelvemet elmondásod szerint „mozgatni”.
  Megnyugtató érzést váltott ki, -mivel ha nem figyelsz hajlamos az ember „kapkodni” a levegőt-, így viszont nyogodt, harmonikus lett a mozgásom.
  Köszönöm, folytatom a „képzést”.
  Üdvözlettel Erzsébet

 41. Zsuzsa

  Nagyon jó légző gyakorlat !A nyelvemet nem tudom hozzá idomítani így végig fenn tartom a számban.

 42. Dobos RitaDobps Rita

  Kedves István!
  Folyamatosan magamban számolom a négy ütemet.Hány ütemig kel a légzést bent tartami?
  Kíváncsian várom a mozgást!

 43. Dobos Rita

  Sziasztok!
  Nagyon klasz a légzés, teljesen feltölt energiával. Már nem vagyok álmos!

 44. Kőváriné Pintér Valéria

  Még nagyon kell koncentrálnom a helyes végrehajtáshoz.

 45. Kolos István

  Kedves István,

  Köszönöm a lehetőséget! Egyelőre nagyon kell koncentrálni a helyes sorrendre, de gondolom később automatikussá válik. Gyakorlom. 🙂

  1. Csalló Klára

   Köszönöm a minicsikung 1. online feladatot! Sok évvel ezelőtt próbáltam könyvből, de nem voltam kitartó. Nagyon hasznosnak tartom. Klára

   1. Nagy Katalin

    Köszönöm a lehetőséget, gyakorolni fogom a helyes légzést.

 46. jozsefne.nemeth

  Köszönöm a lehetőséget. Mint mindenkinek, nekem is a nyelv cserével van a gondom. Remélem a gyakorlásoktól idővel rendeződni fog.

  1. Egyedi Lászlóné

   Köszönöm a lehetőséget! Egyenlőre sikerült megcsinálni a légzésformát.

 47. Anikó

  Köszönöm szépen a lehetőséget! Nekem a nehézséget a fordított sorrendű kilégzés adja. Gyakorlom, remélem egy idő után sikerülni fog. 🙂 Köszönöm, hogy itt lehetek!

 48. Annamaria

  Koszonom. Gyakorolnom kell, a nyelv mozgasara kell koncentralnom.

 49. Ibolya

  Lényegesen csökkentette a magas vérnyomásom, megmértem a gyakorlat előtt majd utána is.

 50. Gaál Béla

  Köszönöm a lehetőséget. Megcsináltam a gyakorlatot jól esett.

  1. Rafain Enikő

   Hiba e ha nyitott szájjal végzem a kilégzést?

   1. Lakatos István

    Nem hiba. Lehet idővel majd átáll a helyes orron keresztül be és orron keresztül kire.

    1. Kiss Janosne, Julianna

     Varom mielobb a masodik lecket..:)..

 51. Perger Lívia

  Kedves István! Köszönöm a lehetőséget. Az első gyakorlást lefekvés előtt végeztem. Kellemesen ellazított, könyebben elaludtam. kipihentebben ébredtem.

 52. Szekeres Erika

  Szoktam légzőgyakorlatokat végezni, így könnyen ment a gyakorlás. A nyelv mozgatására azért oda kellett figyelni, mert ez teljesen új számomra.

 53. Sári Erika

  Szép napot, István!
  A belégzés végénél olyan érzés mintha szétfeszülne a mellkasom, és még benn is kell tartani 🙂
  Én is mondhatom, mint az előttem szólók, hogy szédelgek tőle.A nyelvtartást is még figyelnem kell.

 54. Bocz Józsefné

  Köszönöm a lehetőséget.Gyakorolnom kell.

  1. Kozma Ildikó

   Köszönöm a lehetőséget s tanulásra. Több éve gyakorlok jógát, sosem kaptam választ a nyelvtartás okára. nagyon köszönöm, végre ez is a helyére került.

 55. HANÓ PÁLNÉ

  Kedves István! Köszönöm a lehetőséget.A feladatot sikeresen megoldottam.

 56. Rita

  Elsőre nehéz volt, nagyon kellett összpontosítanom, enyhén szédültem utána. Többszöri nekifutás után jobban megy, úgy érzem ellazít. Gyakorolni kell! 🙂

 57. Kondor Viktória

  Köszönöm a lehetőséget. Mivel szoktam jógázni és ott is fontos a légzés, így ez a gyakorlat könnyebben elsajátítható volt számomra. Köszönöm szépen 🙏

 58. Hegyi Éva

  Kedves István!
  Köszönöm a légzésről a leckét. Igyekszem gyakorolni majd. Nekem kicsit szédülős volt a belégzés és kilégzés így többször próbálva, de lehet több levegőt veszek fel így mint egy sima légzéssel és azért. Már várom a következő leckét. Örülök, hogy megtanítod nekünk így lépésről lépésre. A nyelvhasználatot nem is gondoltam volna, hogy légzésnél arra is figyelni kell. Nagyon hasznos volt az első lecke.

 59. Marika

  Szervusztok,
  Jó lesz ez a légzőgyakorlat, csak be kell gyakorolni. Első „gyakorlás”, valójában próbálgatás után a több levegőt említeném meg. Valamiért ez a gyakorlat során a tüdőm sokkal több levegőt „tartalmaz”, mint normál légzés során. Ez nekem első próbálkozásra érdekes, elgondolkodtató és reménykeltő.

 60. Anett

  Szuper volt! Úgy éreztem, ahogy a tüdő felső része a kulcscsontig megtelik levegővel, ezzel egyidejűleg teljesen kitisztul a fejem is. Jó volt ezzel indítani a napot! Hálás köszönet!

 61. Németh Magdi

  Köszönöm szépen, kicsit szédülősek voltak az első légzések, a nyelvem nem mindig úgy mozdult, ahogy kellett volna. Remélem a többszöri gyakorlás után menni fog.

 62. Farkasné Kati

  Kedves István! Nagyon fontos a helyes légzés, és én érzem is, hogy jólesik megtölteni a tüdőmet friss levegővel. Reggel is ismételni fogom, de most este kaptam az emailt és 22 órakor kezdtem csinálni. Nekem majdnem minden belégzéshez egy mély ásítás is társult. Lehet, hogy az esti fáradtság miatt? Köszönöm a részletes leírást a légzésről. Arcüreg problémám van, bízom a javulásban. 🙂

  1. Zalai Istvánné

   Köszönöm kiprobáltam nagyon jó a nyelv áthelyezést még gyakorolni kell. Szép napot!

 63. Tóthné Kecseti Nóra

  Kedves István!!
  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, az első leckét már elkezdtem – érzésem szerint egész jól ment. Igyekszem, még a napfolyamán gyakorolni.

  1. Enyedi Attila

   Szervusz István.
   Ismert volt a légzés, könyvből tanultam, de így videon keresztűl könnyebben ismételtem át és elevenítettem fel. Szerintem videón keresztűl könnyebb tanulni, mert látlak, hallak és tudlak követni és csinálni a hallottakat. Köszönettel Attila.

 64. Csattos Erika

  Kedves István!
  Köszönöm ezt a lehetőséget! Hiszek ennek a mozgásformának az egészségmegőrző hatásában, örülök, hogy betekintést kaphatok a gyakorlatokba. Később szeretném alaposabban is megismerni a csikungot.

 65. Timea

  Elöször megszédültem, de késöbb nagyon jól éreztem magam. Köszönöm a lehetőséget,gyakorolni fogom.

 66. Némethy Borbála

  Először is köszönöm a lehetőséget, hogy mindennap elküldi nekem a gyakorlatokat! Nem tudtam eddig megtanulni a hasi légzést, valamiért nem sikerült, de most 4-ik próbálkozás után végre simán ment, aminek nagyon örülök. Kicsit koncentrálnom kellett a nyelvemet, hova is tegyem a légzés során , de már az is megy. Engem ez a légzés megnyugtat, egyben energiával tölt fel! Köszönöm szépen!

 67. Tünde

  Kedves István, köszönöm a részletes magyarázatokat, mert megkönnyítik a gyakorlatok pontos megtanulását, végrehajtását.

 68. Mészáros Sándorné

  Köszönöm a lehetőséget gyakorolni fogom

 69. Szabóné Mária

  Szia! Köszönöm a lehetőséget. Légzés közben nagyon jól lehet befelé figyelni és kizárni minden mást.

  1. Nádlerné Magdi

 70. Bán Helga

  Jóga órákon volt szerencsém korábban tanulni ezt a légzéstechnikát, de nagyon jó feleleveníteni, újból és újból tudatosítani, mert hajlamosak vagyunk minden másra figyelni, csak a légzésre nem. Pedig sokat segít az ellazulásban, a gondolatok elengedésében is! Köszönöm!:)

 71. Eszter Ágnes

  Most először értettem meg, hogyan működik a hasi légzés. 🙂

  1. Smodics Gabriella

   Köszönöm a lehetőséget!
   Nekem a nyelvem mozgatása igényli a legtöbb figyelmet.

   1. Kati Tóthné

    Szia. Sajnos csak ebéd után értem rá, így két gyakorlat között muszáj volt kis szünetet tartani, de így is sikerült koncentrálni a 4 ütemre.Holnap éhgyomorra teszem. köszönöm

    1. Dr. Földi Zsuzsanna

     Bocsánat,véletlenül mégegyszer megrendeltem! Ezért most leiratkozom.

     1. Fejes Erzsébet

      Köszönöm, a lehetöséget.A kilégzésemnél még gyorsan leengedek,mint egy lufi.Gyakorlom.

 72. Márta

  Köszönöm ezt a betekintési lehetőséget! Eleinte kicsit kaotikusan ment a légzés, de a többszöri gyakorlás segített. Összességében egy kellemes ellazulós érzés alakult ki bennem a légzés hatására. Köszönöm a megismertetését!

 73. Andrea

  Kedves István!
  Kezdőként valóban nem egyszerű a 4 ütemű légzés itt a legelején, de, ha sikerül lecsendesíteni az elménket, a gyakorlás során egyre könnyebben megy. Jó érzés töltött el a légzőgyakorlat végén. Köszönöm! Szeretettel várom a következő videódat.

 74. Anita

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget!
  Nagyon sokat kell gyakorolnom, az első légzésgyakorlat után szédülni kezdtem, de ez tudható annak, hogy ezidáig sosem vettem jól a levegőt,ráadásul orrpolipom is van, így nehézkesebb. Remélem idővel és sok gyakorlással sikerülni fog a helyes légzés és tovább léphetek a következő szintre. Várom a további leckéket! Köszönöm szépen a munkádat és a tudást amit megosztasz velünk!!!

 75. Daczó-Hodor Andrea

  Köszönöm a lehetőséget. A légzés gyakorlása könnyedén ment. Utána könnyűnek, légiesnek éreztem magam. Várom a következő leckét!

  1. Juhászné Nagy Tímea

   Kedves István!
   Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Jótékony hatással volt rám már az első alkalom után a légző gyakorlat, felfrissültebb lettem általa.

 76. Mária

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy ingyen kipróbálhatom ezeket az alapgyakorlatokat.

 77. Zsuzs

  Köszönöm szépen a lehetőséget! Pár perc után úgy éreztem, hogy a nyelv mozgatás és maga a légzés is automatikusan „működött”.

 78. z szilvia

  Nagyon kellemes gyakorlat volt, köszönöm.

 79. z szilvia

  Köszönöm a gyakorlatokat. Sokat kell még gyakorolnom.

 80. F. Kamilla

  Kedves István!
  Korábban tanultam tai chi-t, így nem volt ismeretlen számomra a mély légzés. Ugyan a csikunggal még csak most ismerkedek, öröm volt számomra, hogy a négyütemű légzés gyakorlása során milyen mértékben emlékezett a testem az évekkel ezelőtt, tai chi során megtanult alapokra. A testem most is automatikusan elernyedt, végtelen nyugalom szállta meg szinte minden porcikámat, és még az elmém is lecsendesült, érezhetően nyugodtabb és boldogabb lettem többszöri lélegzetvételt követően. A nyelv mozgatására még oda kell figyelnem, de biztos vagyok benne, hogy idővel ez is könnyebben fog menni. Alig várom a következő leckét!

 81. Bíró Etelka

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy megkaptam a mini csikung légzőgyakorlatát.
  Nyugalom és belső összpontosításra figyelés vesz körbe a légzőgyakorlat ismétlése során. Izgatottan várom a következő lépést.

 82. Németh Andrea

  Kedves István! Köszönöm szépen ezt a lehetősrgeg a gyakorlásra!
  A légzőgyakorlat során egyszerre ereztem nyugalmat, ellazulást és erőteljes energia áramlást. A nyelv megfelelő helyzetére meg figyelnem kell, de a gyakorlással ez is menni fog.

  1. straub.zsuzsa

   Köszönöm az első leckét!
   Tudom, hogy a hasi légzés milyen fontos (a meridián tornát is mindig ezzel fejezzük be).
   A nyelv állására figyelnem, gyakorolni fogom😊

 83. Ildikó

  Köszönöm a lehetőséget. Van mit tanulnom. De igyekezni fogok 🙂

  1. EDIT

   HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM EZT A VIDEÓT! NAGYON JÓ VOLT MEG TAPASZTALNI EZT A TECHNIKÁT! TANULNI KELL MÉG DE HALADOK.

 84. Kovács János

  Jól fel frissültem az éjszakás műszak végén.
  Köszönöm

 85. Gáti Lajos

  Köszi István !
  Köszönöm a lehetöséget. Sokat kell még gyakorolnom hogy a nyelv mozgatássa szinkronba legyen a légzéssel. Megnyuktató.

 86. Janzsó István

  Ez nagyon érdekes légzés. Az utóbbi időbe nagyon figyelek a hasi légzésre, és csak orron keresztül ki-be. Most bele kell vennem tüdő felső részébe való levegővételt is. Figyelni kell, de megoldható. Aztán majd jó szokássá válik ez is. 🙂

 87. Novák Fruzsina

  Fejfájással álltam neki a légzőgyakorlatnak, a végére elmúlt a fejfájásom és energikusabb lettem. Köszönöm szépen!

 88. Attila

  Köszönöm a lehetőséget, ujra kell tanulni a légzés technikát.

 89. Deák Gabi

  Nagyon könnyen elsajátítottam, kutyásfutóként mondhatom, higy szuper légzéstechnika. Várom a folytatást!

 90. Esztergomi Erika

  Köszönöm a lehetőséget. A légzőgyakorlat megnyugtató és megtisztító érzést nyújt.

  1. Szabó Erzsébet

   Köszönöm.

 91. Huszák Krisztina

  Köszönöm szépen a lehetőséget a kipróbálásra! Még koncentrálnom kell a sorrendre és a nyelv helyezgetésre, de egyre jobban megy! A hatása fantasztikus!🙏☺️

 92. Murányi-Mátza Éva

  Kedves István, a második, a megrogyasztott térddel való gyakorlatnál pillanat alatt megfájult a lábam/ főleg a comb eleje fájt nagyon: krónikus neuropátiás láb betegségem van. Hogyan végezzem ezt a gyakorlatot, hogy ne provokáljam ki az ideggyulladást?

  1. Lakatos István

   Próbáld meg úgy, hogy nem rugózol térdből.

   1. Irina Hadnagy

    Köszönöm a lehetőséget, hogy én is részt vehetek. Minden simán megy, kivéve a nyelvmozgást. Ezt kell még többet gyakorolnom.

  2. Rita

   Kedves István!
   Köszönöm a leckét, a nyelvmozgatást nehezen hangolom a légzéshez, de gyakorlom! 😀

   1. Molnár Ildikó

    Kedves István!
    Nagyon szépen köszönöm, hogy az általad nyújtott segítséggel betekintést nyerhetnek egy békés, nyugodt és kiegyensúlyozott világba.

 93. Murányi-Mátza Éva

  Kedves István, a második, a megrogyasztott térdel való gyakorlatnál pillanat alatt megfájult a lábam/ főleg a comb eleje fájt nagyon: krónikus neuropátiás láb betegségem van. Hogyan végezzem ezt a gyakorlatot, hogy ne provokáljam ki az ideggyulladást?

 94. Szilágyi Ibolya

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a csikungot magamévá tegyem. Több mint 10 éve jógázom, igy a légzőgyakorlat nem okozott gondot nekem.

 95. Molnár Lászlóné

  Köszönöm a lehetőséget,es várom a következő leckét! NAGYON JÓ ÉRZÉS EZ A LÉGZŐGYAKORLAT!

 96. Hollókőiné Anikó

  Kedves István!
  Köszönöm az ingyenes lehetőséget.
  Korábban még nem hallottam a csikungról, csak a thaichi-ról éd wingstunoztam 2 évig.
  De hasznosnak gondolom ezeket a mozgásokat, ezért gondoltam kipróbálom ezt is.
  Sőt, mivel a 13 éves fiam focizik, s szerintem rossz a légzéstechnikája, remélem sikerül őt is rávennem, hogy velem együtt gyakoroljon, s bízom benne, hogy ez segít a figyelme összpontosításában és a mozgáskoordinációjában is.
  Izgatottan várom a többi ismeretanyagot is.
  Munkádhoz további sok sikert kívánok!

  1. Radó Sándorné

   Hálásan köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek, figyelés gyakorlat, nagyon jól esik, megnyugtató!

   1. Ildiko Kocsis

    Köszönöm a lehetőséget,a gyakorlat segít feltöltődni.

 97. Varga Szilvia

  Köszönöm, hogy itt lehetek. A légzéstechnika számomra nem volt idegen, mert rendszeresen jógázom és ott is ezt a légzést alkalmazzuk a teljes jógalégzés során. Ami plusz volt nekem, a nyelv fent és lent állapota, de ezt sem volt nehéz számomra hozzátenni. A videó nagyon szemléletes a leírások is kielégítően részletesek. Kíváncsian várom a folytatást. 🙂

 98. Bálint

  Eleinte kicsit nehéz volt kontrollálni a levegő áramlását és figyelni rá. A légzőgyakorlat hatására nyugalmat éreztem és derűsebb lettem így a nap végén.

 99. P.Katalin

  Köszönöm kedves István a lehetőséget! A légzésgyakorlat végzése közben folyamatosan ásítoztam, annyira, hogy még a könnyem is kicsordult, pedig sem előtte, sem utána erre nem volt késztetésem. Van összefüggés? A nyelv pozíciójának váltogatása a ki- és belégzésnél tudatos odafigyelést igényel, ezt bizony jó lesz gyakorolni. Hasznos gyakorlat.

  1. Majoros Istvánné

   Köszönöm a lehetőséger!
   Gyakorolni fogom!

 100. Urfi Krisztián

  Elég furcsa így lélegezni. Nekem a kulcscsonti résznél picit hátra dölve, könnyebb a levegőt az adott részbe juttatni.
  Ezzel a légzéssel, a normál lélegzéshez képest, a levegő többszöröse jut a tüdőmbe. Kis kocentrációt igényel, de gondolom idővel ez egyszerűbbé válik.
  Rengeteg hasonló videó kering a neten, de ilyen jól átgondolt, részletes, gyakorlatias oktatást még nem láttam!
  Köszönöm, hogy itt lehetek.

 101. emese

  Koszonom, hogy itt lehetek es gyakorolhatok!!!

  1. Katona Katalin

   Köszönöm szépen ;szinte újjá tud az ember születni!

 102. Gellainé Bató Katalin

  köszönöm. Próbálgatom, összhangba hozni a nyelvmozgással. Mos mégcsak annyit érzek,hogy kevés a levegő,mire kiengedném újabb levegőre lenne szükségem. Gyakorlom hogy sikerüljön.

  1. Enikő

   Köszönöm a lehetőséget! A lélegzés elég jól megy, a nyelvmozgást a be és kilélegzéshez néha még egyeztetem, persze gyakorolni kell! Kíváncsian várom a folytatást!

  2. Rábenspek József

   Egy nyugtató érzés tölt el, nagyon jó érzés.

  3. Hevesi Ferenc

   az elején nem nagyon ment de már sokkal jobb

  4. Zsohár Mónika

   Köszönöm a tanítási.
   Kicsit elszédültem,és a nyelv az még elmaradt néha.

 103. Reni

  Köszönöm a lehetőséget! 🙏
  Felfrissített. A kulcscsontnál éreztem „feszülést”,oda volt a legnehezebb a belégzés.

  1. Mezei Julianna

   Köszönöm a lehetőséget!

   1. Janka Erika

    Köszönöm a tanítást! Szívesen gyakorolok, segít ellazulni.
    Várom a további leckéket!

   2. Dudás Mihály

    Én is szédülök de miért? Honnan tudom hogy a hasamba szivom a levegőt?

    1. István

     Kedves Mihály!

     A szédülés oka a legtöbb esetben a minőségi légzés mellékhatása. Idővel, ahogy a szervezett hozzászokik ehhez a légzéshez, ez a kellemetlenség elmúlik.
     A hasi légzés gyakorlására a legjobb módszer, ha az egyik tenyerét a hasára, a másikat a mellkasára teszi. A légzés gyakorlásakor pedig figyel arra, hogy csak a has emelkedjen a felső mellkas ne.

     Üdvözlettel:
     István

  2. Julianna

   gyakorolnom kell sokat.

 104. Éva

  Kedves István!
  Jó érzés volt a légzőgyakorlatot elvégezni, utána nyugodtabb lettem. Előszőr figyelnem kellett arra, hogy csak az orromon vegyem és fújjam ki a levegőt. Aztán belejöttem, de még kell gyakorolnom.
  Köszönöm a gyakorlatot!

 105. Edina

  A nyelv helyezgetését még gyakorolni kell, de kellemes érzésem van utánna. Bizsergés a fej, agy különböző részein, gondolom az oxigén áramlás miatt. Más ülve is, és állva is. Állva derék tájon éreztem inkább.

 106. Zsolt

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget. A légzőgyakorlat sorrendje okozott némi kezdeti problémát, de belejöttem. A szédülés is gyorsan elmúlt

 107. Tünde

  Kedves István,
  köszönöm én is a lehetőséget, a nyelv áthelyezése nekem is új, figyelni kell rá, de bele lehet jönni könnyen. Amikor így lélegzek, kicsit mintha szédítő lenne, talán a szokásosnál több oxigén miatt, illetve beindítja az energia áramlást, valami ilyesmit érzek. Kíváncsian várom a folytatást!
  Üdvözlettel,
  Tünde

 108. Ladányi Éva

  Hálásan köszönöm a lehetőséget! Többször elvégeztem a gyakorlatot, eljutottam a megértés szintjére, de nem mindig sikerült megoldani.Előfordult, hogy nagyon jól ment, ilyenkor kilégzéskor meleg áramlott a hasamba. Ez jó érzéssel töltött el.

 109. Andrea Zrufkó

  Kedves IStván! köszönöm a lehetőséget, maga légzés „vonala” nem volt megerőltető, a nyelvre azért figyelmnem kell. Jobban éreztem közben a szívdobogásomat

  1. Horváth Mária Zsuzsanna

   Kedves István! A légzőgyakorlat szinte feltölt energiával és alig várom a következő gyakorlatot!

 110. Zsoltné Szigeti

  Szia !! nagyon szépen köszönöm nagyon jó érzés volt . már csináltam elözőleg de az ismétlés a tudás anya.

 111. Morvai István

  Sokat olvastam már a légzés fontosságáról. Az első lecke légzőgyakorlata nagyon egyszerű, mégis nagyon oda kell figyelnem, hogy helyesen csináljam. Rendszeres gyakorlással lehet ösztönössé tenni, készség szintre fejleszteni. Úgy gondolom, hogy a későbbiek folyamán mozgással összekapcsolva könnyebben fog menni.

  1. Bálint Német Eszter

   Köszönöm a lehetőséget,hogy egy kicsit „belekóstolhatok „ebbe a mozgásformába,túlsúlyos vagyok ,éppen életmódváltásban,ez az első olyan mozgásforma ami könnyedén megy,nem érzem megterhelőnek…jó érzés,melegség tölt el közben!Magam is kíváncsi vagyok,milyen hatással lesz rám!

 112. Belláné Borsodi Ibolya

  Köszönöm a lehetőséget. Alacsony vérnyomásomra a légzés gyakorlása jótékonyan hatott. Jó érzés.

 113. László

  Hálásan köszönöm szépen a lehetőséget! Gyakorolnom kell, hogy legyen meg az összhang!

 114. Nagyházi Henrietta

  Kedves István! Köszönöm a lehetőseget . Koncentrálnom kell az összhangra de bizsergető es szedítő érzés .Tágul a tüdöm a gyakorlat közben ! Gyakorolnem kell ,hogy tökéletes legyen! Köszönöm!

  1. Berecz Andrea

   Nagyon jól esett, üdítő volt. Köszönöm

 115. Anikó Almási

  Kedves István! Koncentrálni kellett, hogy ne keverjem a sorrendet, de nagyon jó kis bizsergést érezetem, amikor végre sikerült jól végezni a gyakorlatot. Próbáltam már a csikungot más forrásból, de csak egy gyakorlatsor volt bemutatva, magyarázat nélkül. Nem volt sikerélmény. Ez a módszer így sokkal jobban tetszik. Köszönöm.

  1. Irén

   Kedves István!
   Köszönöm a lehetőséget. Gyakorolni kell még nagyon sokszor. A nyelv mozgása néha elmarad.

 116. Éva

  Nehéz volt egyszerre odafigyelni a belégzesre és a nyelv használatára.
  kilégzésnél már könnyebb volt.
  De sok gyakorlás után bízom magamban hogy egyre jobban fog menni.

 117. Szabóné Simai Mária

  Kedves István!
  Nagyon köszönöm a lehetőséget és a honlapon megosztott sok érdekes és hasznos információt. A légzéssel kapcsolatban hasonló tapasztalataim vannak, mint sok előttem kommentelőnek, nekem is nagyon kell figyelnem a sorrendre és a nyelvtartásra. Valószínűleg elszoktunk attól, hogy megtöltsük a tüdőnket levegővel, annyira felszínesen lélegzünk. Minden esetre gyakorolni fogom, hogy a későbbiekben ne kelljen ennyire koncentrálnom, ami elvonná a figyelmemet a gyakorlatok helyes végzéséről is.

  1. Nagyházi Henrietta

   Kedves István! Köszönöm a lehetőseget . Koncentrálnom kell az összhangra de bizsergető es szedítő érzés .Tágul a tüdöm a gyakorlat közben ! Gyakorolnem kell ,hogy tökéletes legyen! Köszönöm!

 118. Györfi Sándorné

  A légző gyakorlat nem megy könnyedén. A hasamban beszívom a teljes mennyiséget és a mellkasomban már nincs mit. Nincs az a könnyed légzés technikám. Görcsös vagyok, majdnem fulladozok.Valószínű úgy kéne csinálnom,hogy a hasamon keresztül szívom be,felfelé áramolva,a mellkasomat teleszívom,vállam megemelkedik és bennt tartom,majd felülről lefelé áramolva kifújom végül a hasból kipréselem a levegőt.

  1. Major Judit

   Nehezen, de többszöri gyakorlás után összejött a légzés, remek érzés, és a COPD betegségem során is jól hasznosítom.8

 119. Varga Szidónia

  Kedves István! Köszönöm a lehetőséget.
  Ezt a légzőgyakorlatot jógából már ismertem, de újdonság volt számomra a nyelv szerepe a légzésnél.

  1. Gellainé Bató Katalin

   Kedves István! Nagyon szépen köszönöm a leckèt
   gyakorlom,és jól èrzem magam tőle. Bàr,egy kicsit megszédültem,de utána semmi gond nem volt,kellemesen éreztem magam mire végeztem a gyakorlattal.

  2. Anikó

   Köszönöm szépen a lehetőséget és az első leckét! Elsőre nem mindig sikerült a nyelvem át helyezzese de gyakoroltam és már egészjólmegy. Többször gyakoroltam napközben.

 120. Teréz

  Kedves István! Hasznos volt az első lecke!Egy napon többször is meg csináltam a gyakorlatot, sokkal nyugodtabb vagyok és jobban telik a nap.

 121. Jámbor Erika

  Kedves István! Én négy éve gyakorolom a tai-chi-t, és bár ismerem ezt a légzést már (nem a tai-chi-ból), mégis tudtál újat mutatni. A nyelv elhelyezése számomra új információ volt. Azt tapasztaltam, hogy az az 1-2 másodperc, amíg bent tartom a levegőt éppen elég ahhoz, hogy leengedjem a nyelvem. Bár még kicsit erőltetett a légzésem, nagyon koncentrálok rá, mégis gyorsan kaptam vele pozitív élményt, köszönöm! Várom a következő leckét, addig is gyakorolom a légzést. Szeretettel: Erika

  1. Katalin Timsa

   Kicsit nehéz még tartani a koncentrációt, remélem gyakorlással belejövök

 122. Sassné Erika

  Köszönöm, hogy jelen lehetek itt a mini tanfolyamon. A légzőgyakorlatokat nagyon szeretem, mert valóban, ahogyan többen is írták energiával tölt fel.
  Ezet éreztem, mertkellemes bizsergés járta át a testem. A nyelv áthelyezéséről többször elfeledkeztem, de nagyon igyekszem erre tudatosan figyelni.
  Köszönöm

 123. Melinda

  Köszönöm a lehetőséget. jól ment a légzés.

 124. Zsóka

  Több éve szembejön velem a csikung és áldásos hatása.Eddig az volt az elmémben,hogy vagy jóga vagy csikung,de miért ne lehetne mindkettő?Jól éreztem magam a légzőgyakorlat során.

 125. Saci

  Köszönöm a lehetőséget az ingyenes mini tanfolyamhoz. A kilégzés nehezen megy, mert az orrpolipom miatt az orrom állandóan bedugul, de talán javulni fog a gyakorlások során.

 126. Sándor

  Köszönöm a lehetőséget!A kilégzésnél voltak nehézségek,de gyakorlás után remélem jobban fog sikerülni.

 127. Pirk Éva

  Köszönöm, h itt lehetek és gyakorolhatok. Bizony nem könnyű, de igyekezni fogok.

 128. Emese

  Köszönöm a lehetőséget !
  Ez a légzés nem ismeretlen számomra.
  Szeretem gyakorolni is . Megnyugtatóan hat rám.

 129. Majorszki Zsuzsanna

  Kedves István!
  köszönöm szépen, hogy itt lehetek.
  Nagyon megnyugtató számomra ez a légzés, mindig fogom alkalmazni az életemben.
  várom hogy újra találkozzunk itt, és várom nagyon a folytatást.
  szép estét neked.

 130. Tóth Éva

  Szia, István! Köszönöm szépen a lehetőséget. COPD-s betegként nem ismeretlen számomra a négyütemű légzés. Amíg volt számunkra speciális gyógytorna, mindig ezzel kezdtünk. Covid óta sajnos megszűnt. Ezért különösen nagy öröm számomra ez a mini kurzus. Várom a folytatást!

 131. Gordos Pálné Juhász Rozália (Rózsi)

  Kedves István ! Köszönöm a lehetőséget. A levegő kilégzése orron keresztül kicsit furcsa. Két légzés között lehet szünetet tartani, vagy folyamatosan kell 5 percig gyakorolni?

 132. Mihály

  A légzés gyakorlása során fokozott koncentrációt igényelt a nyelv helyes tartása. Sokszor ottfelejtettem. Gyakorolnom kell, semmi kétség.

 133. Csilla

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget! Már 20 éve foglalkozom jógával és ezért valamennyire ismerős volt ez a légzésfajta, viszont a teljes jógalégzésnél a kilégzés is a hasnál kezdődik, ami könnyebb. Ez a fordított sorrend nekem nehezen megy, mert a hasam már a teljes belégzésnél is egy kicsit kezd behúzódni. A nyelvem helyzetével sem foglalkoztam eddig. Gyakorolok tovább.

 134. Kerekes Terézia

  Köszönöm szépen a lehetőséget! A légzőgyakorlat megtanulása nem okozott nehézséget!

 135. Kerekes Terézia

  Köszönöm szépen a lehetőséget! A légzőgyakorlat megtanulása nem okozott nehézséget.

 136. Rita

  Automatikusan jött a nyelv mozgatása,inkább a hasba való levegövételre kell jobban figyeljek. Hatása a gyakorlatnak,hogy frissebnek éreztem magam utána,megmozgatta a bordáim .

 137. Marcsi

  Szerencsére hamar hozzászoktam, a jógának köszönhetően 🙂

 138. Szlivka Magdolna

  A légzés nem okozott problémát, a nyelvtartásra viszont nagyon oda kell figyelnem.

 139. Edit

  Sok éve küzdök krónikus, időnként feltörő aszthmás hörghuruttal. A légzőgyakorlatok nem okoztak nehézséget. Tapasztalatom, hogy a légzőgyakorlatok után spontán elindult a hörgőim tisztulása, amit eddig reggelente csak a gyógyteával érem el. Már megérte!

 140. Kovács Éva

  Köszönöm, remek érzéssel tölt el a gyakorlat, rzem, hogy áramlik az energia a testemben.

 141. Laura

  Koszonom a lehetoseget
  Nem okozott gondot a legzogyakorlat,felfrissit

 142. Nagyné V.Ágnes

  A belégzéssel és a nyelv elhelyezésével semmi gond nem volt, egy kicsit szoknom kellett a kifújás helyes sorrendjét. Köszönöm!

 143. András

  Köszönöm!

 144. András

  Oda kell figyelni, de jó volt!

 145. László

  Köszönöm, nagyon hasznos és érdekes gyakorlat volt, segíti a koncentrációt valamint egy nyugodt kiegyenlített állapot elérését.

 146. Hajni

  Köszönöm a mini leckét! Abszolút kezdőként szokatlan, hogy a légzésre ennyire oda kell figyelnem! Pedig volt énekkarosként nem volt idegen számomra a „hasba” légzés! Az első pár belélegzés után én is enyhén szédültem. Nincs mese, gyakorolnom kell még!

 147. Attila

  Köszönöm az első leckét. Áramlás érzést hozott létre a négyütemi légzés. Megnyugtató keretet ad.

 148. PJudit

  Hát kell gyakorolnom, hogy később össze tudjam kapcsolni mozgással! Folyamatos kontrollt igényel részemről.

 149. oberlimiha;y

  nagyon megnyugtat

 150. JP

  Valamiért a kétütemű kilégzés nem megy. Még gyakorlom.

 151. Eta

  Az elején kicsit jobban kellett koncentrálnom, hogy az elmondottak szerint csináljam, de hamarosan természetesen működött, sőt, azt vettem észre, hogy ha a légzést jól csinálom, a nyelv szinte magától azt teszi, amit kell. Köszönet!

 152. Mylla

  A jóga révén ismerős ez a fajta légzés (a nyelv mozgatása új elem), már az első gyakorlás megnyugtató, relaxáló hatással járt. Köszönöm!

 153. Thomas

  Jó érzés, kiüríti az elmét.

 154. Éva

  Nem mondhatom, hogy könnyedén ment…. Nem éreztem természetesnek, ami ismét felhívta a figyelmemet arra, hogy a légzés felületes általában, kivéve mikor a figyelmemet ráirányítom.
  Aztán egy spontán gondolatra kipróbáltam fekve, segített abban, hogy jobban érezzem a has és a tüdő mozgását. A gyakorlás majd beérleli a gyümölcsöt.

 155. Szilvia

  Már ismertem ezt a légzéstechnikát, most már csak a mozgással tudjam összehangolni! Remélem sikerülni fog.

 156. Noémi

  Nagyon jó meditációs gyakorlat! Koszonom

 157. Andrea

  A légzés megnyugtató, jó érzés.

 158. D. A.

  Szia István.
  Először összegubancolódott a nyelvem, hol ide, hol oda, amíg ki nem alakítottam fejben a sorrendet és egymást követő lépésekre nem osztottam fel a légzést, mint egy folyamatábrát.
  A légzés maga nem volt új, máshol is találkoztam vele, viszont mivel vékony vagyok ezért nem éreztem semmit a hasam és a mellkas közötti részen illetve a kulcs csontnál mikor „oda szívtam be” a levegőt.

  1. Mengyán Csillag Tímea

   köszönöm a lehetőséget.Ma már mindent összhangba tudtam hozni. Nagyon megnyugtatónak érzem ezt a légzést. Várom a következő leckét.

 159. Anita

  A belégzési sorrend könnyen ment, a kilégzési sorrendre jobban kellett koncentrálni és a helyes nyelvtartásra. Pár légzés után bizsergést éreztem a nyakam, a mellkasom területén és a karjaimban.

 160. Feri

  Köszönjük a lehetőséget az ingyenes oktatásra nagylelkű dolog segiteni próbálni másokon még egyszer Köszi. A gyakorlat komoly kihívás egy porban dolgozó tüdőnek de gyakorlat teszi a mestert

 161. kata

  Kedves István !
  Elkezdtem a légzőgyakorlatot.Nem ment tökéletesen, gyakran elfeledkeztem a nyelv áthelyezéséről. Adok magamnak időt a gyakorlásra, addig nem kezdem el a második leckét, amig a légzés tökéletesen nem megy, úgy, hogy ne kelljen rá nagyon koncentrálni. A gyakorlat nagyon hamar felfrissít , könnyeddé tesz . Ennek nagyon örülök! Köszönöm ezt a nagyszerü lehetőséget!

 162. Feketéné Bajzáth Ágnes

  Köszönöm, hogy itt lehetek! Nekem nem lesz egyszerű dolgom. Görcsösen akarom jól kivitelezni a légzést, azt hiszem gyakorlással menni fog.Időnként elfelejtem áttenni a nyelvem.

 163. Dankó Attila

  Gyakorlást igényel.

 164. Erdeiné Szűcs Andrea

  Üdvözöllek . Köszönöm a lehetőséget , mindig is szerettem volna megtanulni valamilyen jóga gyakorlatot. úgy érzem nekem való a csikung , igyekezni fogok minden leckénél. a légzéstechnika szerintem kellő koncentrációval megtanulható.

 165. Éva

  Nem volt teljesen ismeretlen a légzés technika, egészen sikeres volt az első próbálkozás. Kíváncsian várom a többi leckét.

 166. Bognár Edit

  Kicsit nehéznek tűnik, de gyakorolni fogom. Köszönöm!

 167. Edina

  Kedves István!
  Örülök e lehetőségnek, jógázom ami a nyelv használata nagyobb figyelmet igényel még.
  Gyakorlással biztosan menni fog,minden kezdett több figyelmet igényel.
  Hálásan köszönöm e lehetőséget,alkalmazom minden alkalommal mikor tehetem.🙏

 168. Balogh Júlia

  Kedves István!
  Nagyon tetszik az oldal.
  Örülök, hogy ebben a formában, otthonom kényelmében tudom tanulni és gyakorolni a csikungot.
  Az első lecke nekem nem okozott különös nehézséget, mivel régebben gyakoroltam a jógát, és ott is nagy szerepe van a légzés
  szabályozásának.
  A gyakorlat kellemesen ellazított. Jó volt.
  Köszönöm.

 169. Katas

  Köszönöm a lehetőséget! Ez a légzőgyakorlat új volt számomra, nagy örömmel gyakoroltam! A kérdésem az lenne, hogy a kilégzés után is tartani kell egy pici szünetet? /Bár gondolom ezért négyütemű 🙂

  1. Lakatos István

   A légzésnek négy fázisa van. Kilégzés, légzésszünet, belégzés, benntartás. A négyütemű légzés két üteme a hasba belégzés, majd a mellkasba, másik két ütem a kilégzés mellkasból és hasból.

 170. Márton Éva

  A légzési sorrend nekem úgy ment a legkönnyebben, hogy egy bicikli pumpának képzeltem a felső testem és abban ment a „dugattyú „le-fel, a nyelvmozgásokat pedig a kitartott szünetekben helyeztem a megfelelő pozícióba. Egyetlen kérdés, ami számomra nem világos, hogy mennyi levegőt szívjak így be, mert most addig szívom, míg úgy nem érzem mindjárt kipukkadok, vagy elég csak a kényelmes mennyiség?

  1. Lakatos István

   Kedves Éva! Nagyon jó a kérdés. Természetesen elég csak addig, amíg kényelmes. A légzés során nem is szoktuk a tüdönket a maximális kapacitásig használni. Nem tenne jót neki, ahogy az autónak sem tesz jót, ha folyton max fordulaton járatnánk a motort. Ennél a légzésnél elérjük, hogy több oxigént tudunk felvenni és egy minőségibb légzést végzünk, ami azt jelenti, hogy a tüdönk 70-80%-át töltjük meg.

 171. Edit

  Köszönöm az első leckét! A légzés még igényel egy kis gyakorlást. A belégzés folyamata simán megy, de a fordított kilégzésre még nagyon összpontosítanom kell.

 172. Viki

  Nagyon frissítő és nyugató ez a fajta légzés. Köszönöm!

 173. Szabóné Judit

  Nagyon kellett koncentrálni hogy összehangoljam.De sokat fogom gyakorolni, köszönöm.
  Jóleső érzés volt.

 174. Erika

  Ezt a fajta légzést tanítom gyerekeknek a beszédhez. Azzal a különbséggel, hogy a szájon fújjuk ki a levegőt, melynek során a nyelv egyértelműen alsó nyelvállásba kerül. Mennyire van jelentősége, hogy csukott, vagy nyitott szájjal fújjuk ki a levegőt?

  1. Lakatos István

   Kedves Erika! A legtöbb csikung gyakorlatnál az orrunk szívjuk be és az orrunkon fújjuk ki a levegőt. Pár kivételtől eltekintve.

 175. Gadányi Katalin

  Kedves István! A légzőgyakorlat elvégzése után azt éreztem ,hogy a fejem oxigénhez jutott.Még koncentrálnom kell a gyakorlat közben mert még nem ösztönös ez a légzés.Csukott szemmel ment jobban a koncentrálás.

 176. Pikó Sándor

  Köszönöm szépen az első leckét! Megnéztem mindent s igen hasznosnak találom. Belevetem magam a csikungba, de alaposan begyakorlom a 4 ütemű légzést. Véleményt utána írok, de szerintem nagyon jó lesz az elolvasottak alapján. Köszönöm!

 177. Ilke

  Igazán hasznos és feltöltő volt, köszönöm.

 178. Z.Lilla

  köszönöm szépen!

 179. Juhász Krisztina

  Köszönöm! Holnap reggel légzéssel indítok! 🙂

  1. Dorottya Eszter Pinke

   Köszönöm és gyakorlom

 180. Bagi Péter

  A légző gyakorlatokat is felvettem a napi csikung gyakorlatokhoz.

 181. Nagy Gabriella

  Köszönöm szépen az első leckét! Még sokat kell gyakorolnom.

 182. Varga Márta

  Köszönöm a leckét!
  Valóban össze kell hangolni a nyelv mozgását a légzéssel.Bevallom,ez számomra annyira szokatlan, hogy ez vette el a legtöbb figyelmet a gyakorlat során.Gyakorolni kell, nincs mese 🙂

 183. Kissné Vera

  Köszönöm az első leckét! Még van mit gyakorolni. A légzésnél még a nyelv mozgását összhangba kell hoznom. A légzés után nyugodtam lettem.

 184. Viszus-Csabai Tímea

  Köszönöm az első leckét! A belégzéssel nem volt gondom, viszont még gyakorolnom kell, hogy először nem hasból fújom ki a levegőt és hogy mozgassam a nyelvem. Igazából erre koncentráltam ma a gyakorlat közben, de menni fog ez rutinosabban is. 🙂

  1. Gellainé Bató Katalin

   köszönöm. Próbálgatom, összhangba hozni a nyelvmozgással. Mos mégcsak annyit érzek,hogy kevés a levegő,mire kiengedném újabb levegőre lenne szükségem. Gyakorlom hogy sikerüljön.

 185. Krizsánné Laczó Nikoletta

  Köszönöm az első leckét.Számomra kicsit nehéz összhangba hoznom a nyelv mozgást a légzéssel.De gyakorlás kérdése.Kicsit lazábbnak éreztem magam a gyakorlás után.

 186. Billege Beáta

  Köszönöm az első leckét ! Nagyon jól esett ! Én régebben jógáztam , így nem volt idegen a légző gyakorlat , de a hozzá vett nyelvmozgatást nem ismertem ! Jó érzés volt , mintha egy hullám vonalon mozogna a testem légzés közben és a fejem kitisztul ! Kíváncsian várom a következő foglalkozást !

 187. Lebanov Erika

  Köszönöm! Gyakorolni kell még.

 188. Werby Zeinab

  Nem is gondoltam volna, hogy így is lehet a légzésnek 1 formáját gyakorolni. Úgy érzem, mintha segítene a bélrendszeremnek helyre állni, és a gerincemnek is tetszene (has kifújásnál bebillen a csípőm 1 picit. Derék fájósként jó érzés). Este elaludtam a nyakamat és mintha azon is segített volna. Mellkas kifújásnál éreztem ahogy ropognak a nyakcsigojáim.
  Köszönöm szépen az első leckét… Sokat kell még gyakorolnom…

  1. Tóth István

   A légzés közben a gondolataimat el tudtam csendesíteni, nyugodtabb lettem és így hatékonyabban tudtam a testemre összpontosítani. Az egész testemben jóleső bizsergést érzek, vibrál bennem az energia. Ezt az energiát szeretném egész nap áramoltatni magamban és tovább fejleszteni a jobb közérzet eléréséhez.

  2. Gyulai Judit

   Mintha teljesen feltöltödtem volna, köszönöm az első leckét!

 189. Jakab Lászlóné

  Köszönöm az első leckét, sokat kell még gyakorolnom.

 190. ANDI

  Köszönöm a lehetőséget, várom a folytatást.

 191. Balázs Márta

  Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerkedhetek a csikungal. Gyakorlom a helyes légzéstechnikát és kiváncsian várom a folytatást.

 192. Lia

  Köszönöm az első leckét.
  Érdekes ez a légzéstechnika,felfrissültnek éreztem magamat utána.

 193. Lia

  Köszönöm a lehetőséget hogy megismerkedhetek a csikungal.
  Érdekes ez a légzéstechnika,felfrissültnek éreztem magamat utána.

 194. Anikó

  Köszönöm az első leckét. A légzés közben és utánna is egy rövid ideig olyan volt mintha éreztem volna az alhasamba a szerveimet. ( pl petefészek). Rövid idő telt el a teljes vélemény nyilvánításhoz, gyakorolni fogom.

 195. Oláh Anikó

  Köszönöm az első leckét. Első alkalommal nem igazán volt sikeres, de már másodjára jobban sikerült. Gyakorolni fogom, köszönöm.

 196. Bohnertné Dános Judit

  Nem teljesen ismeretlen előttem a légzésforma, néhány évig jógáztam. Most nagyon jólesett ismét gyakorolni, szinte újjászülettem. Köszönöm!

 197. Anita Moldovanne

  Koszonom az elso lecket. Nem konnyu ra állni erre a legzes formara de gyakorlassal menni fog. Egyebkent lehet nem pont helyesen de csinaltam vagy 15 percig es szo szerintolyan volt mint mikor meditalok. Ellazitott kikapcsolt. En nagyon elveztem.

 198. Beatrix

  Azt hittem egyszerűbb lesz ez a fajta légzés. Elsőre nagyon szokatlan és sok koncentrációt igényel, de megéri gyakorolni.

 199. Nagy Beáta

  Köszönöm az első (anyagot)leckét. Tapasztalatom:könnyebb légzés a gyakorlat után,kellemes,nyugtató🙂

 200. Szilvi

  Nagyon érdekes bevezető! Nem volt egyszerű elsőre a légzés de gyakorolni fogom minél többet

 201. IRÉN

  Köszönöm a leckéket.Az elméleti rész is tetszik.Már egy éve csikungozunk párommal a youtubról.Kiváncsi voltam mit tanulok ebból a tanfolyamból.Van új gyakorlat is amik tetszenek.Kiváncsi vagyok az egész gyakorlat felépítésére.Nagyon tetszik.
  Nagyon élvezem az energiákkal való gyakorlatokat,70 felett nagyon kellemes és hasznos mozgás.

 202. Laura

  Köszönöm az 1. leckét.
  Elolvastam az elméleti részt és megnéztem a lègzésről szóló videót.
  Informatív, jól felèpített és könnyen érthető az egész anyag. Nagyon tetszik.
  Holnap kezdem a gyakorlást,.

 203. Zsófi

  Köszönöm, nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a csodának.

 204. Szilvia

  Köszönöm a lehetőséget.
  Kellemes megnyugvást,energiával töltöttséget éreztem a légzőgyakorlat után.

 205. Farkas Ferencné

  Köszönöm a tanítást! Jól eső érzés, naponta gyakorolni fogom.

 206. Timi

  Köszönöm a lehetőséget.Nem egyszerű, viszont megnyugtatott.

 207. Madaras Iren

  Nagyon köszönöm a lehetőséget! A légző gyakorlat fontos számomra, mert igazából nem használjuk helyesen a legzesunket. Minden nap fogom gyakorolni.

 208. Árpi

  Nagyon jó ! Beindul minden,

 209. Magdi

  Köszönöm a lehetőséget. A légzést gyakorolnom kell még. Két három légzés után éreztem ahogy telik a tüdőm.

 210. Andrea

  Nagyon jól össze tudtam kordinálni a légzést és a nyelv mozgását. Teljesen frissnek éreztem magam,tele voltam vitalitassal. Köszönöm szépen!

 211. Eva

  Koszonom a lehetoseget, jol errztem a levegovetelt de a nyelv mozgasat meg gyakorolnom kell

 212. Zsuzsa

  Nem okozott számomra nehézséget a légzés, jól esett. Egyenlőre maradok a 2 percnél.
  Köszönöm a lehetőséget!

 213. Singer Piros

  Köszönöm szépen!
  Kitisztult az orrom, s elcsendesedett az elmém. Fantasztikus volt.

 214. Á. Hilda

  Köszönöm a lehetőséget ! Így első alkalommal nem egyszerű, de gondolom gyakorlással egyszerübb lesz.

 215. Szántó Judit

  Nagyon jó ez a légzéstechnika!
  Az ember rácsodálkozik, hogy mekkora is a tüdeje… 😊
  Köszönöm!

 216. Kiss Hajni

  Köszönöm, a tüdőm ék jót tett!

 217. Anikó

  Kōszōnōm az első leckét , gyakorolni kell még de nagyon megnyugtató érzéssel tōltōtt el🙏

  1. Marianna

   Köszönöm szépen az első leckét. Még gyakoroljon kell, kíváncsian várom a folytatást.

 218. Márti

  Namaste! Iparkodom, a légzéstechnika nem ismeretlen, de elszoktam tőle. A légszomj ellenére mennie kell! Köszönöm a lehetőséget.

 219. Kemény Anita

  Köszönöm az első leckét. Csodás volt így lélegezni, úgy érzem mintha átmostam volna a tüdőmet.

 220. Horváth Marianna

  Köszönöm szépen az első leckét, érdekes volt először hasba lélegezni majd tovább felfelé. Lehet hogy eddig is így volt csak nem figyeltem rá!? Tudatosan lélegezni nagyon jó érzés!

 221. Ágnes

  Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerkedhetek a csikungal. Gyakorlom a helyes légzés technikát. Kiváncsian várom a folytatást.

 222. Kis Zita

  Köszönöm próbálom többször gyakorolni hogy majd ossze tudjam kötni a mozgással is

 223. Dénes Magdolna

  Köszönöm.Furcsa volt a levegővétel,viszont sikerült gyorsan elsajátitani,nekem nyugtató ,kellemes érzést váltott ki nálam.A figyelmem a levegő helyes vételére terelődött ,és ez jó volt.Kiváncsian várom a folytatást.Köszönöm.

 224. Maja

  3 hónapja tüdő műtéten estem át, sajnos bal tüdőm maradt meg, ez a légzés technika nagyon jót tesz ☺️a helyes, és erősítő légzéshez , folytatni szeretném ezt a csikung módszert 🙏hálásan köszönöm 🙏🕉

 225. Bognár Istvánné

  Köszönöm. Gyakorlom.

  1. Tamás Éva

   Kedves István,
   gyakorolom a légzést. Még nem tudok akkora levegőt venni, hogy eljusson a hasantól a tüdőcsúcsig, de próbálkozom. Gondolom idővel egyre hosszabban sikerül majd.

 226. Kata

  Köszönöm, gyakorlom és közben nyugodtabb vagyok, úgy érzem.

 227. Marcsi

  Köszönöm szépen az első leckét. Nagyon kellmes, nyugatató, üresség érzéssel társul a gyakorlat. Ha a figyelmemet képes vagyok koncentrálni, akkor a leírtak szerint sikerül végezni a gyakorlatot. Figyelem, fegyelem … 🙂

 228. Tóth Ferencné Edit

  Köszönöm az első leckét.
  Melegség áradt bennem és az nagyon jó érzés volt. Megnyugvást éreztem. Várom a következő leckét.

  1. Farkas Ferencné

   Köszönöm a tanítást! Jól eső érzés, naponta gyakorolni fogom.

 229. Szőke Péterné

  Köszönöm! még gyakorolnom kell.

 230. Béres Attiláné

  Köszönöm az első leckét. A légzőgyakorlat még nem megy hibátlanul, de igyekszem.

 231. Szász Emese

  Köszönöm szépen a leckét és gyakorlom, szerintem nem lesz probléma a legzesel, és bocsánat de a tegnap el maradt az irasom, de nem azért mert nem szeretném folytatni, ha még nem késő folytatnám 😊

  1. Moldván Ferencné

   Köszönöm szépen a lehetőséget! Ez a fajta mély légzés nyugalmat, felszabadultságot, erőnlétet ad. Jóleső érzés. Gyakorolni fogom!
   Köszönöm szépen!

 232. Mari

  Köszönöm a lehetőséget,
  A légzőgyakorlatnál a belègzést könnyebb volt megcsinálni, kilégzéskor nem tudtam olyan pontosan elkülöníteni a mellkas- has mozgását. De gyakorlom.

 233. Szedoglavits Marcsi

  Köszönöm a lehetőséget, ezt a légzéstechnikát már régebb óta alkalmazom, a jógán tanultam.. Rám nagyon jó hatással van. Várom a holnapi napot.🙏

 234. Köszönöm!! Nem könnyü rá állni erre a légzésre: viszont teljesen feltöltödve,könnyü tiszta fejjel indult a napom.Járok jógázni,de az 1 teljesen más légzés forma. Szép napot: ILI

 235. Ferenczi ILI

  Hálásan köszönöm !!! Még sokat kell gyakorolnom ezt a fajta légzést. Nem könnyü rá állni,viszont egészen frissen ,feltöltődve kezdtem a reggelt,Járok jógázni : azért ez 1 teljesen más légzés forma.! Szép napot : szeretettel: ILI

 236. Anikó

  Köszönöm az első leckét. Kicsit bajban vagyok, mert pont nagyon megvagyok fázva és köhögök. Így a légzőgyakorlat egy kicsit bajos. Remélem, azért bele fogok jönni.

 237. Rita

  Köszönöm a lehetőséget. Megpróbálom kikapcsolni az elmém/agyam…számomra ez a legnehezebb.

  1. FRICSKA SÁNDOR

   Köszönöm aza első leckét , engem elálmosított a légzőgyakorlat már a 2. sorozatnál , utánais ásítoztam.

 238. Valéria

  Köszönöm. Az „első lépést megtettem”, szeretnék elindulni az ” úton”.

 239. Kati

  Kellemes, nyugtató, elmét lecsillapító légzés. Köszönöm🙏

 240. Bodáné Patrik Szilvia

  Az első napon megneztem és gyakoroltam, de választ csak a mai napon írok. Elég nehéz ez a 4 fázisú légzés, mivel éveken keresztül a hasi légzést gyakoroltam. A nyelv felső elhelyezkedeset teljes szájpadlás nem akadályozza?

 241. Zsuzsanna

  Köszönöm, nagyon megnyugatót, enregetizáló.

 242. Flóra

  Köszönöm! Igazán jó élmény volt, teljesen megtudtam nyugodni a gyakorlat során és egy ralaxált állapotot felvenni 🙂

 243. Melinda

  Köszönöm szépen az első leckét. A légzés gyakorlása közben rájöttem, hogy eddig helytelenül lélegeztem. Jó érzés és megnyugtató!

 244. Maria

  Köszönöm szépen nagyon jó érzés

 245. Nóra

  Köszönöm! Kár, hogy ezt nem tanítják meg az iskolában minden gyereknek a testnevelés órán! Sokkal egészségesebben nőnének fel!

 246. Lempeg Ferencné

  Köszönöm szépen nagyon jól esett ez a légzés gyakorlat. Jobb lett utána a közérzetem.

 247. Kata

  Ezt a légzéstechnikát 1 évvel ezelőtt tanították meg nekem, covidon estem át 7 hétig voltam beteg és kb 9 hónap volt mire jobban lettem. De tudom és hiszem, hogy ez a légzéstechnika segített helyrejönni! A mai napig alkalmazom kicsit bővített változataiban, ami kimondottan légzőgyakorlatok a tüdő erősítésére. Nagyon jó! Kellemes meglepetés volt számomra és nagyon várom a második leckét! 🙂 Jó gyakorlást minden kezdőnek 😉 Kata

 248. Zsuzsa

  Én már használtam has,mellkas légzést stressz esetén nagyon jó.A nyelv teknika új.köszönöm a első leckét várom a következőt

 249. Erika

  Kellemes és megnyugtató ez a fajta tudatos légzés. Köszönöm!

 250. Fazekasné Tóth Erika

  Lelassult minden belül bennem!
  Nyugtató volt!

 251. Ilike

  Köszönöm szépen nagyon jó érzés.

 252. Istvánné Huttinger

  Köszönöm a lehetőséget, jó lesz ez csak gyakorolni kell.

 253. Ildikó

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Gyakorlom.

 254. Nagy Ágnes

  Az elso 2-3 legzogyakorlatnal nagyon koncentraltam de menni fog ez 🙂

  1. Istvánné Huttinger

   Köszönöm a lehetőséget, jó lesz ez csak gyakorolni kell.

 255. Csizmadia Anita

  Ahhoz, hogy mind a 4 részen végigmenjen a levegő, hosszan kellett beszívnom, automatikusan felhúztam a vállaimat és közben koncentráltam, hogy a nyelvem is jó helyen legyen, így kicsit szédültem a végére, pár levegővétel után. Gyakorolni kell, de úgy érzem, hogy jó lesz.

 256. Baráth Marian

  Ez a légzéstechnika feltöltött energiával, kiegyensúlyozottá tett.

 257. Halász Tünde

  A légzés technika végzése alatt megnyugvást tapasztaltam. Azt gondolom,hogy feszültség oldásra is kiválóan működik.

 258. Csilla Nagyné Gál

  Köszönöm a lehetőséget. Pár óra alatt megkaptam az első leckét. Légzés gyakorlásakor az egész testem, főleg a végtagjai elkezdtek bizseregni ami rövid idő alatt elmúlt. Esténként sétálok, közben is figyelek a légzésre Sokkal jobban érzem magam.

 259. Melinda

  Köszönöm a leckét! Sokat kell még gyakorolni, de érzem ahogy lassul a pulzusom és megnyugtat!

 260. Kosztica Petra

  Kedves István! Köszönöm, hogy megismerhetem ezt a légzőgyakorlatot! Segít elcsendesíteni a gondolatokat, nyugalommal árasztja el a testet. A nyelv mozgatásával még inkább érezhető a ki és belégzés által egyfajta hullámzás a testben. Sokkal több levegő áramlik be a tüdőmbe. Másrészt segíti az összpontosítást. Köszönöm!

 261. Szőrfi Inci

  Köszönöm, sokat kell gyakorolnom még, de nyugtató hatása van rám.

 262. Szabó Tamás

  Nagyon jó érzés volt köszönöm:)

 263. Nagy Gyuláné

  Állva, gyakorlat közben nem, csak hanyattfekve sikerül a légzest úgy szabályoznom ahogy kell.

 264. Marika

  Köszönöm szépen a leckét! Ez a légzéstechnika számomra nyugalmat áraszt, felfrissít.

 265. Jeszenszki Erzsébet

  Köszönöm szépen.

 266. Sándor György

  Odafigyeléssel végezve ellazít és megnyugtat.

 267. Mikáczó Judit

  Köszönöm szépen.🙏

 268. Vinczéné Lőrincz Ágnes

  Most jöttem rá, hogy milyen felületesen lélegeztem eddig. Ezt fogom gyakorolni minden nap.Az a kis szédülés is nagyon kellemes.

 269. Márti

  Köszönöm szépen a videót! A hasi légzés megy, a nyelv mozgatását még gyakorolni kell, de ahogy olvastam, nem baj az sem, ha csak a szájpadlást érinti.

 270. Lakatos Attila

  Elkezdtem gyakorolni, ahogy a videóban láttam. Bár “csupán” a légzésről volt még szó, egyértelműen érezhető, higy az ember elkezdett valamit. Azóta folyamatosan figyelek a légzésre 🙂

  1. Tóth Marianna

   Köszönöm szépen! Jó érzéssel tölt el és megnyugtat. 🙂

   1. Fábián Zoltánné

    Köszönöm szépen! Nagyon hasznosnak tartom ezt a légző gyakorlatot. A közérzetem jobb lett, gyakorolni fogom.

 271. Nagy Szilvia

  Földöntúli nyugalom szállt meg a gyakorlat közben. Nagyon várom a folytatást.

 272. Erzsébet

  Köszönöm ,máris nyugodtabbnak érzem magam,de meg fogom gyakorolni.

 273. Sipiczki Katalin

  Köszönöm, várom a következő leckét 😊

  1. Hegedűs Veronika

   Köszönöm a mai leckét, a tüdőm talán még így sosem volt feltöltve friss levegővel.
   Örülök, hogy ily módon segítesz. 🙏

   1. Németh Lászlóné

    Nem nagyon megy a nyelvemmel együtt a legzés
    Hogy tudom ezt könnyen megtanulni.IgyekszemN

 274. Paul Judit

  Köszönöm a leckét! Többször gyakoroltam a légzéstechnikát. Jó érzéssel tölt el, a fejem kitisztul, nyugodtabbnak érzem magam. Várom a további gyakorlatokat.

 275. Valéria

  Köszönöm, hogy részt vehetek. Könnyedebb, nyugodtabb vagyok légzés gyakorlat közben és utàn.

 276. Némethné Bakonyi Erik

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Akkor sikerült jól, kellemesen végezni, amikor a nyelv is jó állásban volt. Mintha tisztult volna a fejem. :)))
  Némethné Bakonyi Erika

 277. Retter Györgyi

  Köszönöm ! Még gyakorolni kell nehéz összehangolni a lêgzést !

 278. Dr.Sánta Mária

  Már elsőre is egy megkönnyebbülėsszerű érzés kerített hatalmába. A kis szédülės rövid idò alatt elmúlt. Köszönöm szépen a próba lehetőségét, nagyszerű ötlet! Várom a folytatást.
  Mindenkit üdvözlök!
  Dr.Sánta Mária

 279. Molnár Róbert

  Nyugodtabb lettem a légzés technika gyakorlása közben.

 280. Dombóváriné németh Anita

  Nagyon kellemes áramlás, köszönöm!

 281. Varga Istvánné

  Köszönöm a leckéket nagyon nehéz a légzésre öszpontosítani. A légzés orron be szájon ki vagy orron be orron ki, kell alkalmazni.

  1. Fajta istvánné

   Köszönöm a leckét a légzés még nem sikerült de dolgozom rajta.

   1. Bereczki Katalin

    Nyugodtabb vagyok, jobb a kozerzetem. Köszönöm.

 282. Berni

  Az elején még nehezebb volt a légzésre és a nyelv mozgatására, aztán már „kereste” is a nyelvem a helyét. Határozottan kimelegedtem a gyakorlat végére.

 283. anitapercsi75

  Nehezen ment az elején, hogy odafigyeljek a jó mozgásokra, de gyakorlással máris jobb lett. Odafigyelő légzéssel nyugodtabbnak érzem magam, és érzem, hogy megtelik az egész testem oxigénnel, ami pedig energikusabbá tesz.

 284. Erdélyiné Németh Emese

  Már az jó érzés, hogy időt szakítottam magamnak. Igazán jól esett a pár perc nyugalom, Éreztem a pulzusom lassulását.

 285. Nóra

  Légzés gyakorlása után jobb lett a közérzetem.

 286. Andi

  Köszönöm szépen! Most jöttem rá, hogy mennyivel nyugodtabb vagyok ezzel a légzéstechnikával, mint eddig. Remélem minél hamarabb automatikussá válik.

 287. Kriszta

  Két napja gyakorlom a helyes légzést és amit rögtön utána tapasztaltam, az az, hogy energikusabb és nyugodtabb lettem ill. leszek. Köszönöm szépen!

 288. László Judit

  Köszönöm szépen, nagyon hasznos légzéstechnika, alkalmazni fogom, nem csak csikung gyakorláskor, hanem feszültebb élethelyzetekben is.

  1. Ilona

   Nagyon hasznosnak találtam ezt a legző gyakorlatot! Köszönöm !

  2. Erika Feleky

   Hálásan köszönöm!

 289. Dömötör Mária

  Köszönöm! Gyakorolok, remélem elmúlik a fejfájásom.

 290. Szabó Judit

  Először is : köszönöm a lehetőséget. Milyen érdekes, pont azon a napon, amikor megérkezett az első lecke, becsípődött egy ideg a derekamnál, és mozdulni is alig tudtam. Nem tudom, ez mit jelent, de majd kiderül. Ma óvatosan elkezdtem gyakorolni a légzőgyakorlatot, a tapasztalatokról egyelőre nem tudok írni, mert fáj minden mozdulat.

 291. jozefa74

  Nagyon kellemes érzés a tüdőm átlégzése, az utóbbi időben sokat foglalkoztam ezzel az egészségem miatt. A nyelv megfelelő helyzetével akadnak pici problémák:)

 292. Nagy Béláné

  Nagy Béláné
  Köszönöm! Ma tudtam elkezdeni, de annál lelkesebben gyakoroltam. A nyelvem azért kicsit rakoncátlankodott de fegyelmezem. A szemem is becsuktam és annyira jól esett olyan mélyről jött a légzés.

 293. Pék Edit

  Köszönöm levelét. Gyakorlom a légzést. Valójában én eddig is kb. így lélegeztem, csak a kilégzésnél először a hasamból fújtam ki a levegőt amit meg kell, hogy fordítsak.

 294. Pankotai Csongor

  Nagyon izgalmas volt. Alapvetően érdekes már az érzés, hogy egy teljesen természetes folyamatot – mint a légzés – megfigyelni és irányítani a nem megszokott módon. Élveztem… várom a holnapi anyagot! 🙂

 295. Horváth Ildikó

  Köszönöm az első leckét! Sokféle légzéstechnikát tanultam már, de a nyelvre figyelnem így még nem kellett. Örülök az új információnak.
  Köszönöm!

 296. Terézia Battánétercsa

  Köszönöm az első csikung leckémet! A gyakorlat elején megfájdult a fejem de a végére kellemes bizsergést éreztem. Kíváncsian várom a következő leckét.

 297. Csabai Tiborné

  Szia !
  Köszönöm az önzetlen lehetőséget .!
  Kis gyakorlással ,odafigyeléssel menni fog .
  Hála és köszönet .

 298. Cser Ferencné

  Köszönöm a leckét,a nyelvet nem tudtam,hogy használni kell(elfelejtettem),hasznos volt.

  1. Tóth Eszter

   Szia.
   Nagyon köszönöm az első leckét.
   Van még mit gyakorolni rajta,de
   érzem ,hogy megnyugtat.

 299. Bori

  Köszönöm szépen a leckét. A légzés és a nyelvmozgásának az összhangjára figyelnem kell. A mai „pörgös” munkanap után elfáradtam, és rendkívül jól felfrissített.

 300. Deák Éva

  Kicsit szédelegtem légzésnél,de nagyon jó!! Várom a következő leckét nagy szeretettel!

 301. Heni

  Köszönöm szépen a leckét! A lègzőgyakorlat nem újdonság számomra mert napi szintű nàlam màr 2 hónapja !Itt inkább a nyelv használatra kell majd jobban odafigyelnem.
  A légzés segít nàlam a stresszes időszakjaimban nagyon!
  Reggel fogom gyakorolni😊
  Szeretettel vàrom a következő leckèt!

 302. Irénke

  Köszönöm a leckét! Már ki is próbáltam a légzőgyakorlatot. Honnan tudom, hogy jól csinálom? A nyelvemre figyelek, de a levegőt vajon jól veszem?

 303. Tápai Zsolt

  Zsolt
  A légzőgyakorlat közbeni szédülés már ismerős, de az utána következő nagyszerű érzés megéri a fáradságot!

 304. Ábrahámné Pataki Ildikó

  Köszönöm a leckét.

 305. Horváthné Ziegler Eszter

  Egyelőre kicsit nehéz koncentrálnom a 4 fázisra. Magára a légzésre annyira próbálok figyelni, hogy a nyelv helyzetéről sokszor én is megfeledkezem.
  Kifejezetten jól esik a mélyebb, lassabb légzés. Meg kellene próbálnom a friss, novemberi levegőn is.

 306. Borbélyné Tajti Anna

  Köszönöm a leckét. A légzésre figyelés megnyugtat, segít a jelenben maradni.

 307. Beatrix

  Köszönöm a leckét,kipróbáltam a légzésgyakorlatot! Mivel a kínai meridián tornát is csinálom,nem okozott gondot!

 308. Beatrix

  Köszönöm a leckét. Gyakorlom a négyütemű légzést.

 309. Czigler Anna

  Megkaptam az első leckét.Köszönöm.A szájon át történő kilégzést kell gyorsan elfelejtenem.Igyekszem.Enyhe szédülés nálam is jelentkezett.Várom a második leckét.
  Üdvözlöm.Anna

 310. Józsi

  Köszönöm a leckét. Gyakorlom a légzést. Sokszor összekeverem.

 311. Molnár Erika

  Köszönöm! Azt hiszem megy. Reggel folytatom. 🙂

  1. Csilla

   Köszönöm. Koncentrációt igényel, de azt hiszem, menni fog.

 312. Anita

  Köszönöm az első leckét, bár ismertem, rég nem gyakoroltam (sajnos). Egy kicsit meg is szédültem, de ez nem lehet akadály, folytatom a gyakorlást.

 313. Illés Ágnes

  Mivel nem százas a tüdőm, így már jó ideje végzem ezt a fajta légzést, de a taoista módszer alapján. Mivel ez hatásosságában nem tér el a nyelvmozgatós fajtától, így ez utóbbit csak próbálgatom, de használni az általam begyakoroltat használom. Fantasztikusan kidolgozott, alapos, körültekintő ismereteket nyújt a honlap. Köszönöm!

 314. Soós Erzsébet

  Sajnos a második leckét még nem kaptam meg.Az első lecke nagyon tetszett,jógán is szoktuk ezt a légzést gyakorolni annyi külömbséggel,hogy a nyelvünket nem szoktuk mizgatni. Szerintem így sokkal jobb ez a gyakorlat.

 315. eta

  Köszönöm a pontos leírást és bemutatást a légzésről.

 316. Viki

  Hálás köszönet a tanulás lehetőségéért! Engem energetizált és frisebb lettem. Amit észrevettem, hogy a gyakorlat elején könnyebb megkülönböztetni a két tüdő szakaszt, a 3-4. légzésnél már kezd összemosódni.

 317. Lenti Mihályné

  Köszönöm a leckét,kicsit problémás a légzőgyakorlat,köhögés miatt nem tudom élvezni a hatását,remélem gyakorlással jobb lesz.

 318. Csánki Judit

  Köszönöm a lehetőséget, hogy kipróbálhatom ezt a mozgásformát!
  A nyelv helyzetére még erősen kell koncentrálnom. Kezdetben belégzéskor egyből jelzett a keresztcsonti fájós rész, de néhány perces gyakorlás után ez enyhült.
  érdeklődve várom az újabb leckét.😃

 319. D. Betti

  Felfrissített a gyakorlat. Köszönöm!

 320. Gulyás Ildikó

  Köszönöm szépen,hogy kipróbálhatom a csikungot.A nyelv mozgás kicsi gyakorlást igényel.A légzés alatt kicsi szédülést éreztem.A végén frissebbnek éreztem magam.

  1. H. Andrea

   A kilégzésnél még figyelnem kell a sorrendre, de nagyon megnyugtat és ellazít.

 321. Gabi

  Miután sikerült összekoordinálni a légzést, melegséget éreztem a hasamban és a mellkasomban is.

 322. Tamás Béláné Kati

  Köszönöm a leckét, Valószínű eddig felületesen lélegeztem, mert csak magamat figyelve sikerült a feladatot elvégeznem. A nyelv mozgatása furcsa, még gyakorolnom kell.

 323. Erika

  Este és reggel is gyakoroltam. Várom a következő leckét.

 324. Csilla

  Köszönöm szépen!Gyakoroltam az első leckét ,kicsit akadozik a nyelvem ,de menni fog!!! Nagyon várom a következő leckét!!!

 325. Magdi

  Egy kicsit megszèdültem,a nyelv mozgatást is meg kell szokjam.

 326. Kurunczi Andrea

  Köszönöm a leckét,a mély légzés jól esett,megnyugtató érzés volt.🙂

 327. Éva

  Jól esett a mély légzés, egész tüdőm megtelt. Sajnos eddig nem nagyon figyeltem erre. A nyelv mozgatása még gyakorlást igényel.
  Köszönöm.

 328. Ujházi László

  Köszönöm a lehetőséget hogy tanulhatok. 1992 óta meditációt gyakorló vagyok jóga oktatóra is jártam egy időben A Taj-.chi Csikung régóta érdekelt Mivel nem 8 órákat hanem jóval többet dolgoztam vagy más egyéb elfoglaltságaim voltak nem mindig tudtam ezzel foglalkozni. 70 éven túl már erre több időm lesz. Légzés ütemére még az elején oda kell figyelnem míg be nem idegződik a gyakorlások által.

 329. Megyes Kati

  Furcsa a kilégzésnél a fordított sorrend, és a nyelv pozicionálása, de mivel még figyelni kell rá, nem tud a gondolat elkalandozni. Ami számomra segítség.

 330. P. Zsófi

  Köszönöm a leckèt, a minden szempontból rèszletes leírásokat! Nekem elsőre 15 percet sikerült gyakorolni, jól esett. A nyelv mozgatása kezdetben kicsit szokatlan, eddig a felső szájpadlásos módszert ismertem. A váltogatásnál mègis jó èrzetem volt egy idő után. Nem tudnám pontosan megmondani mi, de valamit összehangolt bennem.
  A lègzès során többször kellett ásítanom, ami jó, mert èrzelmek, felesleges hő szabadult fel. (Legalábbis így tudom eddigi csikung ismereteim alapján.)

 331. P. Zsuzsi

  Köszönöm az első leckét! Kipróbáltam a légzést. Pár percet gyakoroltam, egy kicsit megszédültem, de csak egy pillanatra. Nekem nem tűnik nehéznek. Igyekszem mindennap többször gyakorolni.

  1. Beáta

   Köszönöm a leckét. Azt tapasztaltam,hogy a nyelv mozgatás kivételével én eddig is így lélegeztem.

 332. Cs.H.Szilvi

  Tetszik ez a légzés, bár én is elszédültem kicsit. Eddig ezek szerint felületesen lélegeztem. Köszönöm 🙂

 333. GPéter

  Egy ideje már ismerem és gyakorolni a négyütemű légzést, bár kicsi különbségek vannak a leírt technikához képest.
  Az energia felhozatalban megindul a melegedés és egyenletes nyugalom terjed a testemben.
  Várom a következő leckét.

 334. Ulrich Zsuzsanna

  Sajnos mindig problematikus volt a nálam a légzés,amikor jogaztam akkor sem ment. Most újult erővel próbálkozom,gyakorol ok.

 335. Funti Nelli

  Ma kezdtem, 2 percig gyakoroltam. Pici szédülést tapasztaltam.

 336. Erdei Csaba

  Pár nap késéssel kezdtem el… elnézést kérek… A légzést már próbáltam régebben, de ez a „nyelvmozgatós” változat kicsit akadozott eleinte. Összességében megnyugtat. Remélem elég kitartásom lesz, hogy végiggyakoroljam a sorozatot, utána már csak a rendszerességre kell figyelnem. 🙂

  1. LORINCZ MIHAIL

   Koszonom szepen! A legzesi gyakorlatokat vegzem,de a nyelv gyakorlatokkal nehezsegeim vannak.
   Varom a kovetkezo gyakorlatot.

 337. Bogács Andrea

  Köszönöm. Gyakorlom a légzést. A kifújásnál szokott összekeveredni a sorrend.

  1. Csanábi András Frencné

   Nagyon kell koncentrálnom,hogy fentről induljon a kifújás.Nehézség a nyelv mozgatása is.

   1. Mózes Erika

    Nekem is ez okoz nehézséget. Nagyon rá kell koncentrálni kilégzéskor.

 338. Cs.Bertalan

  Most látszik, mennyire nem tudunk helyesen lélegezni. Gyakorolni kell, nem vitás, méghozzá sokat.

 339. Varga Magdolna

  Köszönöm szépen a gyakorlatot,nekem enyhén bizsergett a tenyerém, nem szédültem, viszont azt éreztem, hogy feltöltött energiával.

 340. Orosz Ibolya Edit

  Köszönöm a gyakorlatot.Párszor egész jól sikerült,gyakorolni fogom.

 341. Judit

  Köszönöm! Még összekeveredek időnként, nem is olyan egyszerű ez, de rajta vagyok, gyakorlom.

 342. Kondor Tamás

  Köszönet a gyakorlatért! Azt hiszem gyakorolni kell sokat, de nagy segítség amikor a kezemet a hasra és mellkasra helyezem ellenőrzés gyanánt. Így könnyebb figyelni a sorrendre, mert sokszor azt vettem észre, a levegő kifújásánál először a has indul meg.

 343. Attila

  Tetszik. Gyakorlom.

 344. Eleonora

  Nyugtato hatasu. Koszonom

 345. Zsuzsanna

  Köszönöm a lehetőséget.
  Már találkoztam ezzel a technikával, így nem okozott nehézséget.
  Melegséget és az izmaim nyújtását éreztem.

 346. Juliánna

  Nagyon köszönöm…
  Gyakorolni, gyakorolni….még nem negy könnyen, de ödzpontosításra sarkall.

 347. Andi

  Köszönöm a gyakorlatot! még gyakorolgatni kell. A nyelvre nem tudok mindig odafigyelni, és a kifújásnál nem igazán érzem a sorrendet.. csak mintha egyszerre jönne mindenhonnan. 🙂

 348. Calvaruso-Rudolf Marianna

  Köszönöm 🙏

 349. Ilona

  Köszönöm. Nehézkes de gyakorlom.

 350. Gonda Gabriella

  Mivel rendszeresen jógázom, így nem okozott gondot a légzés figyelése és irányítása.

 351. Szeredi Attila

  Köszönöm.

 352. Rádai Erzsébet

  Jó érzés, de nem könnyű.
  A sorrenden gondolkodnom kell.

 353. Ágnes

  A jógalégzéseket ismerem, így nem volt teljesen szokatlan számomra. A nyelv mozgatását viszont eddig nem ismertem, ezt meg kell szoknom. Ülve végeztem a gyakorlatot, és azt vettem észre, hogy önkéntelenül is kihúztam magam, aminek nagyon örülök.

 354. Herczegné Takács Mária

  Köszönöm szépen a légzőgyakorlatot. Nem könnyű helyesen csinálni. Igyekszem.

 355. Nóri

  Köszönöm 🙂 Gyakorlom 🙂

 356. Kissné Véres Ilona

  Köszönöm a lehetőséget. Sokat gyakorlok, jó közérzetet biztosít. Várom a következő leckét.

 357. Brigitta

  Köszönöm a lehetőséget!
  A légző gyakorlatot könnyedén el lehet sajátítani a taoista módszerrel.
  A nyelv mozgatás odafigyelést igényel, de egy idő után egyszerre megy mindkettő.

 358. Dobó Kis Tünde

  Köszönöm a gyakorlatot. Kiegyenesedtem. Van még mit gyakorolni

 359. Aranka

  Köszönöm! Van mit gyakorolni.

 360. Tóthné Zsuzsi

  Köszönöm. Rátaláltam valami jóra!

  1. Gabriella

   Megnyugtató és energiával tölt fel, a nyelvre még figyelni kell. Köszönöm legyen szép napod.

 361. Irén Ildikó

  Köszönöm. Mindig megnyugtat a légzés figyelése .

 362. Sarnyai József

  Köszönöm.Hát a lègzès gyakorlat nem egyszerű,kell mèg gyakorolnom!Üdv.

 363. Gábor

  Szuper!

 364. Istvan

  Köszönöm. Ezt gyakorolni kell , fogom is. Üdv.

 365. Németh Mária

  Köszönöm az első leckét.kissé megszédűltem ,de tovább gyakorolom.
  Szép napot👍

 366. Jucus

  A rendszeres jógának köszönhetően könnyebben ment a légzés elsajátítása 🥰 Megnyugtató számomra ez a légzés 🥰

 367. Schauer Judit

  A rendszeres jógának köszönhetően könnyebben ment a légzés elsajátítása 🥰 Megnyugtató számomra ez a légzés 🥰

 368. Zsike

  Nagyon kellemes és egyben zsibbasztó érzést váltott ki.

 369. Kata

  Én a légzés közben kellemes melegséget éreztem a gerincem mentén és bizsergést a talpamnál 🙂
  Azt hiszem, sokat kell gyakorolni, mire ez a fajta légzés berögzül 🙂

 370. Horváth Tímea

  Szia, köszönöm a légzőgyakorlatot, sokat kell még gyakorolni.

 371. Zsuzsi

  Kellemes élmény volt és frissítő hatású

 372. Ibolya

  Kellemes.

 373. Gyuri

  Köszönöm az első leckét. Egy nap késéssel indulok, de igyekszem felzárkózni. Több éve gyakorolok és tanítok Ashtanga Vinyasa jógát. A négy ütemű légzés nem probléma, egyedül a nyelv helyzete újdonság és így erre figyelnem kell. Néhány éve voltam egy csikung órán, ahol a kilégzést szájon keresztül tanították. No nekem ez nagyon nem jött be. Gondolom ez másfajta csikung volt. Kíváncsian várom a következő leckéket.

 374. Alice

  Kellemes érzés volt.

 375. Zsuzsa

  Kihúzta a gerincemet.

 376. Geisz Éva

  Nagyon jól feltöltött energiával,és azt vettem észre ,hogy a nyelvem belégzésnél automatikusan a szájpadlásomnál van,kilégzésnél pedig le engedem.Örültem ennek a tapasztalásnak.

 377. Tamás

  Belső béke.

 378. Tamás

  Megnyugodtam.

 379. Balog Ignácné

  Mária
  Jógán is így légzünk, a nyelv mozgatása volt új dolog számomra.

 380. Tamás

  Megnyugtató érzés volt.

  1. Iren

   Szia, hàt nem egyszeū,sokat kell gyakorolni..köszönöm szèpen…szèp napot

 381. Kinga

  Nekem nem okoz nehézséget a légzés, mivel már egy ideje jógázom.

 382. Ted

  A belégzési sorrendet könnyebb volt betartani, mint a kilégzési sorrendet, sokat kell még gyakorolnom.

 383. Fazekas Marta

  Nehany lelegzes utan abba kellett hagyni, annyira nem volt hozzaszokva a szervezetem az eros legzeshez.

 384. Iveta

  Nagy örömmel fogom gyakorolni. Enyhe szedülést éreztem ,de kellemes volt.

 385. Schütz piroska

  Köszönöm a légzőgyakorlatot.úgy érzem még sokat kell gyakorolnom.

 386. Artimné Princz Erzsébet

  Köszönöm a küldött légzőgyajorlatot. Végzése közben a lábszárban bizsergést és közben enyhe szédülést éreztem. Nehéz volt kissé a nyél mozgásra is figyelni, de sikerült.Nyitott ablaknál végeztem a gyakorlatot.

 387. Anna

  Köszönöm! Frissítő.

 388. Nagy Istvánné

  Kószönöm szépen! A légzőgyakorlat pizitívan hat rám!

 389. pal istvan

  Köszönöm a videót, elkezdtem gyakorolni kisebb nagyobb sikerrel.

 390. Ildikó

  A stressz, a rossz testtartàs miatt, sokszor észreveszem, hogy felületesen lélegzek. Igazàn jól esett a mély lélegzetvétel, nyugodtabbà és frissebbé tett. Örülök, hogy itt lehetek!

 391. Annamaria Firtos

  Hát oda kell figyelnem, de ki tartok és sikerül 😊

 392. Zsuzsanna Zielbauerné Szabó

  Az első alkalommal valóban éreztem némi szédülést, de aztán a légzésem egyre nyugodtabbá vált, és úgy éreztem, hogy feltölt energiával.

 393. Koszó Gabriella

  Nem is tudom, hogy kezdjek-e írni, mivel röviden képtelen vagyok megfogalmazni.
  50 éve őrzöm az egészségemet, eddig sikeresen. (25 évig természetes volt, hogy megvan)
  Kb. 35 évvel ezelőtt fogalmaztam meg az egészség 5 alappillérét.
  1. Tevékenység, életcél
  2. Lelki béke
  3. Helyes lélegzés
  4. Rendszeres testmozgás
  5. Helyes táplálkozás
  Az emberek 70%-a nem tud levegőt venni. Hihetetlen. A jógában, a karatéban , úszásban és sorolhatnám, mindenütt ez a legfontosabb. A 3-1-2 meridiántornában is az 1-es a hasi légzés. A Ba-duan-jin gyakorlatokban is precizen elő van írva mikor kell beszívni, mikor kell bent tartani, mikor kell kifújni a levegőt.
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a leckére, ami rögtön a levegővételt tanítja.
  Kipróbáltam ezt a négylépcsőset, de gyakorolni nem volt még módom. Nagyon érdekesnek találom és könnyen elsajátíthatónak.

 394. Müller Kinga

  A légzés során sokkal tudatosabbnak,összeszedettebbnek éreztem magam. Segít kizárni a külvilágot. Szeretem ezt a fajta légzést,régebben mikor jógára jártam így kellett ott is lélegezni.

 395. Viki

  Nagyon kellett koncentrálnom, mert én elég felületesen lélegzek. Hatása meglepően erős, nagyon sokm energiával tölt fel.

 396. Csukásné Huszár Lilla

  Köszönöm magáról a csikungról a rövid összefoglalót.
  Az első feladat jól indult, számomra nem okoz gondot a nyelv mozgatása, jól összekapcsolható a légzéssel.
  Kicsi szédülés, majd energia áramlás.

 397. Bálint Mária

  Kellemes, ellazulást éreztem, igaz figyelni kellett a nyelv elhelyezésre, de nagyon jól esett. Köszönöm

 398. Komocsin Ilona

  Energikusabb lettem,de a nyelvmozgatassal meg gondom van.

 399. Tormáné Tóth Julianna

  Úgy éreztem, hogy az egész testem mégyúlik, kicsit melegem lett.

 400. Ildikó

  Hát nekem nem akar ez nenni. Hogy lehetek ennyire ügyetlen ? De gyakorlom.

 401. Tatár Zsuzsanna

  Köszönöm szépen a
  videot! Elkezdtem gyakorolni a légzést , meg nem mindig sikerül, de gyakorolni fogom!

 402. Nagy Mónika

  Köszönöm,nagyon jól esett,ellazított,feltöltöt.

 403. Évi

  Köszönöm! 🙂Még nem igazán tudtam elsajátítani, de gyakorlom!

 404. Vinter Tünde

  Megnyugtató érzés és különösen eltereli a pillanatnyi gondolatokat a nyelv szájpadlásához érintése közben.
  A lélegzet vételkor a pozitívat be és a negativot kifújva szintén ‘átmossuk a belsőnket.😊
  Jó egészséget mindenkinek.

 405. Rita

  Gyakorolni kell még, meg kell találni az összhangot.

 406. Magdolna

  Először meg fájdult a hátam a tüdőm , környékén , de később mikor újra ,meg próbáltam feltünt , hogy nem fáj a hátam. Sőtt nagyon kellemes érzéstöltöttel !
  Köszönöm!

 407. Pintér Ibolya

  Jó, csak még gyakorolni kell!

 408. Horváthné Klári

  Köszönöm,hogy lehetőséget kaptam kicsit betekinteni a csikung világába.Az első tapasztalatom a légzés után nagyon jó volt.Könnyebbnek,frissebbnek éreztem magam.A nyelvelhelyezést persze még gyakorolni kell.

 409. Évi

  A légzőgyakorlat 4 ütemű fenntartása eleinte nehézkesen ment. Minél gyakrabban és lassabban csinálom annál jobban igényli a szervezetem a mélyebb levegővételt.

 410. Holló Elemérné

  Rájöttem,hogy ha kisebb levegőt veszek, sokkal könnyebben megy a gyakorlat. Kicsit megfájdult a fejem, gondolom a túl sok oxigéntől. Hát ezt még gyakorolni kell!😊

 411. Soha Gizella

  Nagyon kellett koncentrálni.

 412. Baráthné Kerekes Marianna

  Nem megy.! Ggyakorlom!

 413. Bea

  Jó volt a jelenben lenni.Persze gyakorolnom kell még.

 414. Marianna

  Az összhang még nem az igazi de, biztos menni fog🙂🙂

 415. Ágnes

  Felfrissít, energetizál. Köszönöm.

 416. Gyöngyi

  Megnyugtatott.Köszönöm.

 417. Ági

  Számomra a „nyelvgyakorlat” volt új és nehéz eleinte. Aztán azt csináltam, hogy a 4 ütemet kibővítettem 2-vel, azaz beléptettem külön-külön a két nyelvállást a számolásba. Így lett: 1. nyelv föl, 2. belégzés hasba, 3. belégzés mellkasba, 4. benntartás, 5. nyelv le, 6. kilégzés. Így egész gördülékeny lett. Közben kellett néhányszor nagy , légszomjas levegőt is vennem. Nem tudom, ez normális-e?

 418. peter krajnik

  Alig várom a 2. Leckét

  1. Borsodi Helga

   Nagyin jó érzés volt a légzés gyakorlatot csinálni, könnyűnek éreztem magamat utána, felfrissültem. A nyelv mozgatása különösen tetszett, mert így nem kalandoztak el a gondolataim, teljesen a légzésre és a nyelvemre koncentráltam. A nyelv fel és le mozgatását kell gyakorlatok közben is csinálni kell?

  2. Évi

   Köszönöm! 🙂Még nem igazán tudtam elsajátítani, de gyakorlom!

 419. Szatmári Péter

  Megnyugtat, ellazít. Köszönöm!

  1. Angyalka

   A gyakorlat nagyon hatásos, a kezdeti pontatlanságok ellenére is. A befejezés után kellemes érzés volt a lábujjamtól a fejem tetejéig tartó bizsergés.

 420. László Ferenc

  Üdvözöllek István! Köszönöm, hogy itt lehet az online csoportban! Jóleső érzés volt gyakorolni ezt a légzéstechnikát. Úgy éreztem, a tüdőm sokkal jobban megtelik levegővel, mint eddig, s olyan érzés volt a levegő vétel, mintha friss, hegyi levegőt szívtam volna be. 🙂 🙂 🙂

 421. Simor Zoltán

  Jól esett, köszönöm! A nyelv mozgatása először kihívás volt.

  1. Lakatos Emma

   Nagyon köszönöm
   Jó érzés volt
   a sorrend nem megy jól de gyakorlom

   1. Denes

    Nagyon jó. A teljes joga légzés, csak nem 3 hanem 2 szakaszos. Az elozo hasi, kozep es felso legzesbol all. Ez igy. Nagyszeru

 422. GRÁNICZ PÁLNÉ

  A kilégzést szájjon át végeztem eddig. Itt orron át végezzük. Miért?

 423. Nagy Hajnalka

  Elöször nehezebben ment aztán éreztem hogy sokkal olajozottabb lett a gyakorlás.

 424. hilda

  Ahogy gyakorlom a légzést,azonnal elkezdek ásítozni.

 425. Ludányi László

  Kérem a második leckét. Köszönöm

  1. HAJNI

   Nekem ez most pont jól jött.Nyombélfekély operaciója után.Nagyon hasznos számomra ez a gyakorlat.A nyelv használatát gyakorolnom kell.

  2. Erzsébet Kovács

   Köszönöm szépen,ha eszembe jut,akkor szoktam így levegőt venni,de a nyelvhasználatot nem ismertem.Erdekes

 426. Ludányi László

  Köszönöm, kellemes ellazult érzést adott. Növelve a magabiztonságomat.

 427. Ludányi László

  Köszönöm, kellemes ellazult érzést adott

  1. Máté Andrea

   Meditálok majdnem minden nap. Ez nekem ösztönösen megy, már. Eleinte nem gondoltam hogy hosszú távon mennyire jó hatása van.

 428. Schuszter Rita

  Köszönöm, ezzel a légzés technikával már találkoztam a Reiki során. Hamar el lehet lazulni.

 429. Jenei Maria

  Köszönöm nagyon boldog vagyok A gyakorlat hozza segit a jò lègzeshez

 430. Orbán Tímea

  Fantasztikus! Ez a légzéses gyakorlás annyira energikussá tett és megnyugtatta a lelkemet hogy elképesztő. Pedig csak pár perc volt az egész és mégis.

 431. Kata

  Minél többet gyakorlom annál könnyebben megtelik a tüdőm levegővel.Eddig ilyen mély légzést csak ritkán éreztem.

 432. Taborossy Gabriella

  Konnyu es jo gyakorlat volt.

 433. Dr Szilágyi Irén

  Megnyugtatott

  1. Zsófi

   Érdekes volt, hogy mennyivel energikusabb lettem ettől a fajta légzéstől. Nagyon jól esett. Köszönöm szépen.

   1. Tünde Szabó

    Az egész tüdöm megtelt levegővel.
    Jó érzés volt.
    Köszönöm.

  2. Hetyei Katalin

   Energiával töltött meg

   1. Kata

    A tüdőm megtelt levegővel.Melegséget éreztem. Energiával töltött el.

  3. Márti

   A légzőgyakorlat hatására emelkedett az energia szintem, éreztem ahogy áramlik bennem az energia.

  4. Oláh Eszter

   Köszönöm az első leckét !Nyugtató hatást tapasztaltam !Tibeti jógával jártam és onnan ismerős ez a légzéstechnika!

 434. Móni

  Azt éreztem, hogy az egész tüdőm megtelik levegővel, és amíg a légzést gyakoroltam nem figyeltem másra, kizártam a gondolataimat. Meditálok már 7 éve, és ezt a légzéstecnikát alkalmazva, sokkal hamarabb el tudtam lazulni.

 435. Herczeg Zsoltné

  Még az összhangot gyakorolni kell de jól esett és folytatom tovább. Köszönöm szépen

  1. Tormáné Tóth Julianna

   Úgy éreztem, hogy mégyúlik a testem, jó érzés volt.

 436. Korokné Fatime

  Felfrissűltem, és a rossz testtartásomra figyelmeztetett a légzőgyakorlat, ezért a hátamnak és mindenemnek jólesett.
  Köszönöm

 437. Ferencz Nikol

  Ferencz Nikol
  Ezt a légzést már régóta gyakorlom megnyugtat de nem tudtam hogy ez a csikung légzés csak úgy jött lazításkent ,megnyugtat és energiával tolt fel főleg ha fáradt vagyok én olyankor oldaltok fekszem úgy is nagyon jól megy . Köszönöm

 438. Nagy Krisztina

  Az első pár lélegzetkor enyhe nyomást éreztem az alhasban, majd a köldöknél bizsergést ami szépen kiterjedtaz egész hasra, mellkasra. Felfrissített, energetizált mégis ellazított, mint egy erdei séta. Köszönöm.

 439. Edit

  Nem könnyű elsajátítani a helyes légzést, de gyakorlással menni fog. Körülbelül egy hónapja tettem le a cigarettát, nekem ez most duplán is gyógyulási folyamat. A bizsergető érzés, és enyhe szédülés egyaránt tapasztalható.

 440. Molnárné Ökrös Enikő

  Hihetetlen, hogy eddig teljesen másképpen vettem a levegőt! Köszönöm szépen, van mit gyakorolni! Újra lélegzem!

 441. Szajkó Angelika

  Úgy érzem még sokat kell gyakorolnom,de alakul, kicsit zsong a fejem légzésközben.

 442. Olasz Márta

  Megtanulni a helyes légzést nem is olyan könnyű, de igaz, a tudatos gyakorlás segített! Várom a folytatást!

 443. régen tanultam. jó volt újra át ismételni! a covid után nehezen tudom meg tölteni a tüdőmet levegővel.de tudom a sok gyakorlás eredményes lesz köszönöm a lehetőséget!

 444. régen tanultam,jó volt újra át ismételni! a covid után kissé nehezen tudom a tüdőmet megtölteni levegővel,de tudom,a sok gyakorlás eredményes lesz! köszönöm!

 445. kovácsné erzsébet

  már régen tanultam ,de most jó volt újra át ismételni! a covid után kissé nehezen tudom a tüdőmet megtölteni levegővel, de tudom a sok gyakorlás eredményes lesz! köszönöm!

 446. Emese

  A légzés technikát már én is ismertem, csak a nyelv elhelyezése volt új nekem. Jóleső nyugalom járt át. Köszönöm.

 447. Melinda

  Köszönöm a leckét. A légzés technikával már talalkoztam, de a nyelv illeszkesdése ismeretlen volt számomra, így az szokatlan és oda kell rá figyelnem, de gyakorlat teszi a mestert, szokták mondani. Közben, mntha megszünne körülöttem minden. Imádom, köszönöm.

 448. Hanna

  Köszönöm a leckét! Azt gondolom kell pár nap, mire ezt a lègzésformát begyakorlom, de teljes nyugalom hatott át😊

 449. Báthory István

  Megnyugtatott, csöndet éreztem belül utána.

 450. Pisti

  Megnyugtatott, csöndet éreztem belül utána.

 451. Nagy Ilona

  Idáig is gyakoroltam feszültség oldására,elalvás előtt,meditációnál. Megnyugtat,ellazít.

 452. Móni

  Nagyon örülök hogy rá találtam erre a lehetőségre. Már a kezdet is megnyugtató, pont ami kell nekem. Köszönöm!

 453. Judit

  Köszönöm, jól esett!

 454. Romhányi Bori

  köszönöm az 1. leckét – megnyugtató érzés volt

 455. Mónika

  Nyugalmat, békét éreztem a légzőgyakorlatot követően 🙏

 456. Èva

  Nagyon hasznos volt számomra ez a légzés technika. A karjaim jólesően elzsibbadtak és felfrissültem. A nyelvem még néha lemarad de majd gyakorlok tovább. 😊🙏

 457. Filipp Zoltán

  Elkezdtem gyakorolni a légzést, a rtimusok és a nyelv nem mindig stimmel de gyakorlás kérédése lesz. Minden esetre már így is megnyugtató és a kezeim is felmelegedtek, a tüdőm felsőtestem energiával telt érzést adott. Folytatom a gyakorlást.
  Köszönöm szépen.

 458. Budai Istvánné

  Elég nehéz a nyelvre,és a légzésre figyelni egyszerre.Nekem fájt a mellkason gyakorlás közben,és szédültem . Gondolom ez azért van, mert eddig valószínűleg felületesen lélegeztem.Köszönöm szépen,beiktatom a reggeli rutin elé.

 459. Angi

  Sokadjára sikerült a légzést a nyelváthelyezéssel összehangolni, úgy látom ez napokba fog telni nálam, míg rutinná válik, de nagyon tetszik, köszönöm.

 460. Szilvia Németh

  Észrevettem, hogy sajnos a tüdöm felső részének átlégzése fájdalommal jár, nem komfortos, de gyakorolok! A tüdőm nem tökéletes de ez a légzés minden kellemetlen érzés ellenére jól esik.

 461. József

  Köszönöm szépen! Először egy kis szédülést éreztem, de ugyanakkor nyugodtságot is. A légzésre figyelve kizártam a külső tényezőket. Gyakorlásra van szükség.

 462. Anita

  A gyomromban éreztem egy különös érzést a légzés során.

 463. Tóthné Horváth Éva Olívia

  A tai chi és a chikung már két éve része az életemnek. Napi szinten, nagyon kevés időt szántam rá, eddig. Ideje elmerülnöm a hozzá kapcsolódó filozófiában is. Ez a légzéstechnika új volt számomra.
  Érdeklődve várom a folytatást.
  Hálásan köszönöm 🙏♥️🤗

 464. Terézia

  Köszönöm!
  Kicsit szédültem, még sok gyakorlás kell.

 465. Solymos Julianna

  Több levegő jutott a szervezetembe és beindult az energia áramlás. Köszönöm szépen!

  1. Androsovits Andrea

   Üdvözlöm🙂
   Köszönöm szépen a videót.
   A mikor végeztem a gyakorlatot, a mellkasod kitágult, rengeteg energiát lélegzetem be. Sajnos én alig lélegzem, kicsi és felületes légzésem van. Ez a gyakorlat rávezet a helyes légzésre, köszönöm szépen 🙂

 466. Marácz-Szakál Edit

  Köszönöm! Határozottan nyugalmat éreztem a gyakorlat során.

 467. Pápai Éva

  Köszönöm szépen! A gyakorlat alatt sikerült csak a légzésre koncentrálnom, nem ugrott be semmi zavaró gondolat, mintha minden megszünt volna körülöttem és a gyakorlat után nagyon könnyűnek éreztem magam!

 468. Héjjas Gyöngyi

  Számomra ez nehezített feladat, mivel csak részlegesen kapok az orromon levegőt. Azért próbálkozom erősen.

 469. Annamária Réka Egyed

  A megszokottt légzéshez képest sok fegyelmet igényel, de ez így van rendjén.
  Jól eső érzés, sokat gyakorolva rögzül.

 470. Harangi Brigitta

  A gyakorlat során kicsit szédültem, de a végén úgy éreztem, felfrissített.

  1. Mihály Kati

   Most jöttem rá hogy mennyire felületes a légzésem, köszönöm Kati

 471. Kovács Jánosné

  Ugy érzem , hoģy sokkal több levegőhöz jutok.Persze gyakorolnom kell a sorrendet mire rögződni fog bennem .Nagyon köszönöm a lehetőséget!

 472. Dakó Éva

  Köszönöm a leckét. Nem könnyű feladat, folyamatos figyelmet igényel, de jó érzéssel töltött el. Még soha ilyen tudatosan nem lélegeztem. Kérdezném, hogy szabad a mindennapi rutinjaink során így lélegezni, vagy hagyjuk meg kizárólag a gyakorlatok végzésére?

 473. Bata Rózsa

  kellemes körförgást éreztem ahogy váltakozott a levegő áramlása besziváskor és kifújáskor. A nyelvmozgás segitett

 474. Halászné Főczény Ágnes

  nyugalmat ad a helyes légzés

 475. Farkas Istvánné

  A gyakorlat elvégzése után először kis szédülést majd joleső megkönnyebbülést éreztem.

 476. Farkas Istvánné

  A gyakorlat elvégzése után először kis szédülést majd megkönnyebbülést éreztem.

 477. Rigó Anna

  Kedves István! Többszöri ismétlés után sikerült átlélegezni a tüdőmet, érezhető volt az energia áramlás. Felfrissülést volt a légző gyakorlat végén. Hálásan köszönöm! Anna

 478. Pozsgai Judit

  Megnyugtató èrzès.

 479. Bíró Enikő

  Nekem hasi görcs, puffadás alkalmával segített. A légzés átmozgatta, átmasszírozta a hasamat.

 480. Anita

  Munka közben elvégezve teljesen felfrissített. Köszönöm!

 481. Marcsi

  Toroktól szegycsontig, nehézséget, szorulást éreztem. A végén nyugodtságot.
  Köszönöm.

 482. Katona Angelika

  Egy nagyon nyugott álapotba hozot a légzés.

 483. Veronika

  Üdvözlöm!
  Zavartalan energia áramlást éreztem.
  Igaz a mondás mint mindenben a gyakorlat teszi a mestert🙏
  Azt érzem, blokk oldasra is jô ez a légzéstechnika!

 484. JUDIT

  Kellemes, jó érzés volt.

 485. Sandor

  Nagyon szepen koszonom. gyakorlasra van szukseg, de nyugalmat ereztem

 486. Dombai Éva

  Köszönöm a leckét és a későbbieket is. Meglepődtem, hogy milyen könnyedén ráhangolódtam a légzésre. Várom a következő videót!

 487. Holyevaczne Angela

  Gyakorlás közben nyugodtsagot , tisztulast éreztem egy kis pulzus szaporasag mellett

 488. Gaál Anita

  Örülök hogy itt lehetek és megismerhetem ezt a mozgás formát. Csodálattal néztem mindig azokat akik ilyen gyakorlatokat végeztek. Irigyeltem őket,de most én is megtanulhatom. Várom a következő leckét. Kikapcsol.😊

 489. Péntek Bálint Gergő

  Nagyon érthetően magyarázol, látszik, hogy régóta foglalkozol tanítással. Várom a többi leckét.

 490. Nagy Erzsi

  Köszönöm szépen. Nekem a mellkasomban éreztem fájdalmat, amikor a levegőt tartani kellett. Ez el fog múlni a későbbiekben?
  Még nem szóltam hozzá.

 491. Nagy Sándorné

  Köszönöm szépen. Nekem a mellkasomban éreztem fájdalmat, amikor a levegőt tartani kellett. Ez el fog múlni a későbbiekben?

 492. Mikó Ildikó

  Köszönöm a lehetőséget!
  Elsőre picit nehéz mindenre egyszerre figyelni…😊

 493. Éva

  Köszönöm az első leckét, meg nagyon sokat kell gyakorolnom.

 494. Vas-Szegedi Julianna

  Köszönöm a lehetőséget! Bár ismerem ezt a légzéstechnikát, de nagyon jó volt most csak erre koncentrálni. Fontos első lépés – mindenkinek…

 495. Klára Kovács Szele

  Nagyon örülök a tanfolyamnak,várom a következőt addig is gyakorlom a légzést,köszönöm szépen a lehetőséget!

  1. Fábián Tatai Borbála

   A légzéstechnika régbbről már ismert. Nagyon jó, nyugtató, ellazító a hatása. A nyelvmozgást kell összehangolnom, rutinná tenni. Menni fog. Köszönöm.

 496. Lukács Márta

  Nagyon örülök a tanfolyamnak. Taiji tanfolyamra jártam már, ott is találkoztam csikunggal, de főként utánzásos módszerrel tanultunk. Ez egy jó lehetőség, hogy az alapoktól kezdve megértsem, mi is történik. És bizony, egy kicsit elszédültem.

 497. Barbara

  Kedves István!
  Ahogy mondtad…szokatlan volt a minöségi légzés. Érezni ahogy a bordaközi izmok dolgoznak. Az orrom körül indulva, zsibbadáshoz hasonló érzés volt az arcomban. Kitisztult a tudatom és megnyugodtam egy dackorszakos 3 éves érzelemkitörését követően alkalmazva.
  Köszönöm!

 498. Bodogánné Szűcs Éva

  Kedves István! Köszönöm a lehetőséget, hogy végre kipróbálhatom ezt a fajta mozgást. Én alapból is a hasamba lélegzek, de mivel fel kell tolni a tüdőbe ez teljesen kitágítja azt és ez jó érzés volt. A nyelvemre még figyelnem kell. Várom a folytatást.

 499. Józsefné Kanalas

  Köszönöm a lehetőséget. Az eleje kicsit görcsösen indult, de a végére kellemesen „lecsendesedtem”.

 500. Veres Benjáminné

  Örúlök a lehetőségnek. Ezt a légzésformát gyakorolni kell, nem tudom megfelelően irányítani, hova menjen a levegő.

 501. Gyökös Gizella

  Köszönöm, hogy itt lehetek. Ez a légzéstechnika nagyon jó! Teljesen lenyugtat és mégis feltölt energiával.

 502. Madarász Márta

  Érdekes, hogy nekem ülve jobban ment, mint állva.

 503. Ördög Gabriella

  Köszönöm szépen! Nem megy egyből de gyakorlom.

 504. Endre

  Nekem könnyebb volt a légző gyakorlat ha elképzeltem hogyan töltődik, telik fel levegővel a tüdőm lentről felfele.

 505. Marta Adorjani

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Elkezdtem a légzéstechnika gyakorlását. Remélem, hamarosan könnyebben megy majd, mert számomra kissé nehéz a helyes sorrend.

 506. Szita Józsefné

  Először is szeretném megköszönni az ingyenes lehetőséget. Úgy gondolom, hogy sokat kell gyakorolnom a mutatott légzéstechnikát, hogy mozgással összekapcsolva is jól csináljam majd. Igyekszem.

 507. Katkóné Csabai Anikó

  Köszönöm szépen a lehetőséget! Enyhe szédülés jelentkezett nálam légzés közben, ezért ülve gyakoroltam. Remélem, hogy a későbbiekben a gyakorlással ez el fog múlni!

 508. Erzsébet

  Köszönöm a lehetöséget ! Egy kis problémám van még a nyelv irányitásával.

 509. Marika

  Köszönöm a lehetöséget. Nagyon érdekes a nyelvmozgatás . Ezt még gyakorolnom kell.

 510. Kati

  Jógaórákról ismerős a légzésgyakorlat, azonban a nyelv beiktatása a gyakorlatba újdonságnak számít. Kíváncsian várom a további gyakorlatokat 🙂

 511. Gabriella

  A jógaórákról ismerős volt a légzés- bár évek teltek el azóta, és a nyelv mozgatása is újdonság. Kíváncsi vagyok a többire.

 512. Polgar Eva

  Koszonom szepen a lehetoseget .,hogy itt lehetek .Kezbem a legzest gyakorolni .

 513. Lugosi Anna

  A négy ütemben történő légzés kicsit akadozik, remélem, a gyakorlás során ez még javulni fog.

 514. Győrfi Erzsébet

  Köszönöm a lehetőséget! Könnyebbnek érzem magam a légzés gyakorlása után.

  1. Kissné Magdi

   Először is köszönöm a lehetőséget. Sok gyakorlás kell a helyes légzés elsajátításához, de már az első próbálkozásnál is éreztem az ellazulást.

 515. Gabi

  Kedves István! Először is nagyon szépen köszönöm, hogy lehetővé teszed azt, hogy belepillanthassunk a csikung világába!
  A légzőgyakorlat megnyugtató számomra is. Kérdésem, hogy fekvő helyzetben végezve is ugyanazt a hatást érjük el?

  1. Lakatos István

   Kedves Gabi! Igen, lehet ezt a légzést fekve is gyakorolni, sőt könnyebb érzékelni is, hogy helyesen végezzük. A hatása ugyanaz.

  2. Anna Neiß

   Köszönöm nagyon szépen,
   Jót tett, már nem köhögök

 516. Horváth Sándorné

  Köszönöm szépen a lehetőséget, gyakorlom!Egy ideje már végzek légzőgyakorlatokat, mert asztmás vagyok és a covidon is átestem.Örülök hogy megtanulhatom helyesen alkalmazni! Jól esik!

 517. Sági Irén

  A nyelv rakosgatása kissé nehezebben megy, de gyakorlom, és nem lesz gond. Köszönöm szépen a lehetőséget.

 518. Márti

  Köszönöm a lehetőséget, már rég ki akartam próbálni

 519. szekeres zoltanne

  Nagyon jó érzés volt a légzés gyakorlat

 520. Katalin Takács

  Köszönöm a lehetőséget,gyakorlok.

 521. Barta Erzsebet

  Koszonom , hogy itt lehetek. Ezt a legzest mar reg gyakorolom , megnyugtat. A meditaciohoz hasznalom . jol erzem magam tole . Koszonom szepen.

 522. Varga Éva

  Köszönöm a lehetőséget, hogy egy új mozgástechnikával megismerkedhetek, és beépíthetem a mindennapjaimba! A légzésgyakorlat nem idegen számomra, meditációhoz is hasonló légzőgyakorlat szükséges, de gyakorlom szorgalmasan a következő leckéig! Légzéskor érzem ahogy szétárad minden részemben a levegő, feltölt, és megnyugtat egyben!

 523. Kerényi Éva

  Köszönöm a lehetőséget, hogy ráirányítottad a figyelmemet a csikungra. A légzést a jógában már megismertem. A nyelv mozgatása még gyakorlást igényel.

 524. Vadon Hajnalka

  Furcsa ez a légzés de gyakorlással menni fog

 525. Varga Gyöngyi

  Köszönöm a lehetőséget, már a légzőgyakorlat is felfrissített. Várom a következőt! 😀

 526. Maksa Imréné

  Gyakoroltam a légzést, nagyon jó volt, továbbra is fogom végezni.

 527. Baranya Mónika

  Feltöltődtem,energikusabb lettem.

 528. Ádám Anikó

  Üdvözlöm! Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy itt lehetek. A légzés nekem könnyű, mivel a jőga órákon is ezzel a technikával nyugtatjuk lelkünket, testünket, viszont a nyelvtartásra még nagyon oda kell figyelni. 🙂 Nagyon várom a következő leckét! Addig is szorgalmasan gyakorolok.

 529. Krizsan Rozália

  A légző gyakorlat közben elég furcsa még a nyelvemet fel-le mozgatni, de remélem azért csak sikerül egyszer. Mindig elismeréssel és csodálattal néztem azokat, akik úgy mozogtak, mint a lassított film. Köszönöm a lehetőséget, hogy most én is megpróbálhatom.

 530. Sápi Julianna

  A légzés figyelésekor nincs gondolat,megnyugtató.Köszönöm a lehetőséget.

 531. Tóth Irén

  Nekem mindig problémás az orron keresztüli légzés az orrsövény-ferdülésem miatt

 532. Pál Jánosné

  Köszönöm a lehetőséget! Ismerem ezt a légzéstechnikát…de nagyon jó volt most csak erre koncentrálni. Befelé figyelni, szépen , csendben…

  1. Vadilku Hajnalka

   Stressz levezetés, kellemes fáradtság érzet, feltöltődés 🥰

   1. Andrea

    Köszönöm szépen a lehetőséget, a légzést szorgalmasan gyakorlom! A kilégzés sorrendjére kell jobban odafigyelnem!

  2. Vadilku Hajnalka

   Stressz levezetés, kellemes fáradtság érzet, feltöltődés 🥰 izgatottan várom a következő videót. És remélem lehetőségem lesz a nagy tanfolyamra is.

 533. ANDRAS ATTILA

  Koszonom szepen az elso lecket, mar gyakotoltam is. Meg szokatlan a nyelvet tartani, de gyakorlassal meglesz. A belegses megy , de a kilegzesnel.nehez.a szunet a tudo es a gyomor kozott veterani.

  1. Cosa Catarina

   Meg kell szokjam a helyes légzést! Gyakorolni fogom.
   Örvendek,hogy itt lehetek. Köszönöm!

 534. Zsuzsanna Gábor

  Köszönöm a lehetőséget! Ahhoz, hogy rutinossá váljék, még sok gyakorlásra van szükségem.

  1. Ráth Emese

   Tetszett a videó és a gyakorlat. Várom a következő leckét.

  2. Márta

   Köszönöm.

  3. Lengyel Gyöngyi

   Megnyugvást éreztem és ellazulást a légzés gyakorlása után. Köszönöm.

  4. Katona Gabriella

   Köszönöm a tanítás 😊

 535. Czifra Rita

  Kitisztult a fejem, nyugodtabb lettem. Köszönöm

 536. Krisztina Illés

  Örülök, hogy rátaláltam az oldalra. A légzőgyakorlat szuper, lenyugtat👍

 537. Gyöngyi Zsíros

  Köszönöm a lehetőséget! A légzőgyakorlat nem okozott problémát.

 538. Andi

  Egyszerűnek tűnő gyakorlat, de figyelmet és türelmet kíván és ugyanezt vissza is adja a gyakorlónak. Hasznos!

 539. Köszönöm a színvonalas bevezetést. A légzés gyakorlatra való koncentrálás nem engedi szerteszét ugrálni a gondolataimat, így lenyugszik az ember. Köszönöm.

 540. Klári

  Szédülést érzek…ahogy veszem tovább a tüdőbe a levegőt, mintha a hasamból meg menne kifelé…szóval van mit gyakorolni! Köszönöm. 😊

 541. Magyar Jutka

  Meridán tornát tornázom. a torna végén légzőgyakorlattal zárunk. Nagyon hasonlit ehhez a légzőgyakorlathoz, így Nekemnem vilt nehéz elsajátítani. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy a csikungot is megismerhetem.

 542. Judit

  Nehezen szoktam meg a helyes sorrendet. Mivel az elején hol a hasamba, hol a mellkasba szívtam először a levegőt, azt figyeltem meg, hogy ha sikerült a hasamba lélegezni előbb, mintha felteltem volna energiával.

 543. Örömmel üdvözlöm, köszönöm a lehetőséget. Szorgalmas tanitvány leszek úgy érzem. A légzőgyakorlat érzésem szerint a testtartásomon hoz változást. Jól érzem, vagy csak bebeszélem magamnak? Ma a második leckét fogom megismerni. Még egyszer köszönet.

  1. Lakatos István

   Kedves Ilona! Jól tetszik gondolni. A csikung napi gyakorlása jótékonyan hat a gerincre, a csigolyákra, és a helyes testtartásra is.

 544. Hajduska Tímea