MINI CSIKUNG TANFOLYAM

Első lecke

Köszöntő

Üdvözöllek az ingyenes mini csikung tanfolyamon. Valószínű, hogy azért vagy itt, mert érdeklődsz egy ősi kínai mozgásforma iránt. Szeretnél többet tudni róla. Bepillantást nyerni ebbe a kicsit még misztikus világba, egy olyan mozgásformába, ami egyszerűnek tűnik, de még is olyan sok jótékony hatása van. Ezt az ingyenes tanfolyamot azért alkottam meg, hogy megismerd az online tanulás lehetőségét, hogy képet kapj arról, hogy mit is lehet megtanulni az oldalamon, milyen formában, milyen módszerekkel. De a legfontosabb, amiért létrejött, hogy kipróbálhass egy módszert, ami átmozgat, feltölt és kiegyensúlyozz. Ahhoz, hogy hatékony legyen ez a tanfolyam, azt kérem, hogy tarts velem pár napon keresztül. Csináld meg a gyakorlatokat. Lent írd le a tapasztalataidat. Majd gyakorold napi szinten. Ha érzed, hogy segít, érzed, hogy valami megváltozott, akkor pedig lépj szintet és tanulj tovább!

A csikungról:

Nem célja ennek a tanfolyamnak, hogy mély ismereteket közöljek a csikungról. Ha érdekel, akkor a honlapon találsz erre egy külön oldalt. Azonban, ha szeretnél többet tudni, akkor lentebb találhatsz pár érdekességet, leírást erről az ősi kínai módszerről. Amit itt az elején érdemes kiemelni, hogy többfajta csikung létezik. Van mozgásos csikung, meditatív csikung, orvosi csikung, sőt harcművészeti csikung is. Ezen a honlapon az úgynevezett wai dan alap mozgásos csikunggal ismerkedhetsz meg, amit a legtöbb kínai művel hazájában. Ha láttál parkokban idős embereket lassú mozgásokat végezni, ők vagy tai chi-t, vagy csikungot gyakorolnak. Te is ezt fogod itt megtanulni. 

Ami fantasztikus ebben a mozgáskultúrában, hogy egyszerű gyakorlatokat tanulunk, amiket könnyű megjegyezni. Párszor megnézed és már magadtól is fogod tudni. Persze meg kell tanulni, hogy miként lélegezz, mikor szívd be a levegőt, mikor fújd ki. Melyik légzéstechnikát alkalmazd, mennyire gyorsan végezd a mozdulatot, valamint a képzelettársítást, hogyan alkalmazd. Ettől lesz csikung, amit végzünk és nem egy egyszerű tornagyakorlat. 

A csikung alapvetően háromféle gyakorlatot alkalmaz. Vannak, úgynevezett

 • mozgásos gyakorlatok
 • mozgásos-statikus átmeneti gyakorlatok és
 • mozdulatlan (statikus) gyakorlatok.

A mozgásos gyakorlatok során alapvetően lassú, koncentrált, a légzéssel és a tudat mozgásával összehangolt mozdulatokat végzünk. A mozgásos-statikus átmeneti gyakorlatok alapvetően nem mozgásos gyakorlatok, ahol tudatos mozdulatokat nem végzünk. Ennek ellenére az energiák mozgásának hatására finom mozgások, helyzetváltoztatások mégis jellemzik a gyakorlatokat. A mozdulatlan gyakorlatok általában meditációs gyakorlatok, ahol a cél a mozdulatok nélküli koncentrált figyelem fenntartása.

A csikung gyakorlatok klasszikus felosztása szerint megkülönböztetünk un. külső gyakorlatokat (külső elixír, wai dan) és belső gyakorlatokat (belső elixír, nei dan).

A csikung külső gyakorlatait (wai dan) az jellemzi, hogy az energia fejlesztése – legtöbbször a végtagokban – meghatározott izmok, izomcsoportok megfeszítésével, ellazításával történik, miközben a figyelem a mozgásra irányul. Az izomfeszítés helyén felhalmozódik a csi és a megemelkedett energiapotenciál következtében a lazítás után az energia áramlani kezd a meridiánokban és a munkára fogott izmok (végtagok) felől indulva tölti fel a test energiavezetékeit és energiatárolóit energiával. A külső gyakorlatok lehetnek mozgásos gyakorlatok, amikor a végtagok mozgatásával, illetve a végtagok izmainak ritmikus feszítésével, elernyesztésével hozzuk létre az energiatöbbletet, és lehetnek, un. nyugalmi gyakorlatok, amikor fizikai mozgás nem történik, csak a tudatunk koncentrálásával helyezzünk feszültség alá egyes izomcsoportokat és segítjük elő az energia (csi) felhalmozódását a végtagokban vagy szervekben.

A mozgásos gyakorlatok során nagy figyelmet kell fordítani az izomfeszítés mértékére, mivel a túlfeszített izmok elzárják az energia-vezetékeket, és ezzel akadályozzák a csi szabad áramlását. A túlfeszített és túlfejlődött izmok részben lelassítják a gyakorlót, részben elszorítják a meridiánokat és ennek hatására lép fel az un. “energiaszóródás” (San Kung) jelensége.

A mozgásos csikung gyakorlatokra jó példát mutatnak pl. a “nyolc brokáttekercs” csikung gyakorlatsor mozgásos gyakorlatai, a “Da Mo (Boddhidharma) tizenkét keze” gyakorlatsor izomfeszítésen és elernyesztésen alapuló gyakorlatai. Ezeket mind meg tudod tanulni a Csikung Start tanfolyamból. A nyugalmi wai dan csikung példája a “nagyfa” gyakorlat vagy a Csung Jüan Chi Kung “szervkezelés” gyakorlata, ahol a tudatunkkal koncentráljuk az energiát a gyógyítani vagy energetizálni kívánt szervekben, illetve a “tao yin” jógaszerű, kitartott gyakorlatai. 

belső csikung gyakorlatok (nei dan) jellemzője, hogy az energiát az un . energiaközpontokban (elixírmező, tantien) fejlesztjük a tudat és koncentráció segítségével, és tudatosan áramoltatjuk, keringetjük a testben a megfelelő energiavezetékeken (meridiánok, energiacsatornák) keresztül. A nei dan gyakorlatok tipikus példái a “tűz élesztése”, az “energianemesítés”, a “kis égi kör” vagy a “nagy égi kör” gyakorlatai. 

A csikung elméletének és gyakorlásának négy nagyobb iskolája létezik: a konfuciánusoké, az orvosoké, a buddhista szerzetesekké és a taoistáké. A konficuiánusokat elsősorban az emberi társadalom működése érdekelte, nem foglalkoztak az elvonulással és az öntökéletesítéssel. Számukra a csikung célja az emberek kondíciójának javítása volt. Az orvosok a csi egyensúlyának vizsgálatával foglalkoztak. A buddhisták a létezés szenvedésétől való megszabadulást emelték ki, melyet a meditáció eszközével, a légzés a tudat lecsendesítésére szolgált. A taoisták elvonultak a társadalomtól és a halhatatlanságot kutatták, melynek egyik eszközévé a csikungot sorolták. Valójában a csi keringését javító módszer leírására használt Wai Dan és Nei Dan kifejezések eredetileg a halhatatlanság alkímiai elixírjét jelentette.

Jómagam már gyerekkorom óta foglalkozok keleti technikákkal. Annak idején még a küzdősportokat műveltem, mint karate, majd kung-fu. Aztán felnőtt korban ai-ki-do művészetével ismerkedtem. Ahogy idősödtem, úgy kezdtem egyre lágyabb technikákat tanulni. Így találkoztam a tai chi, do-in és a csikung művészetével. A csikung volt, ami leginkább megfogott, annak egyszerűsége és egyben nagyszerűsége miatt. Így elkezdtem a különböző iskolákat tanulni idehaza, majd külföldi oktatótól (Dr. Aihan Kuhn és Lee Holden mesterektől tanultam mozgásos csikungot külföldön, Dr. Sas Tibortól idehaza, Csung Jüan csikungot pedig Nadrai Lászlótól). Mindemellett a keleti tanok szeretete arra vitt az utamon, hogy a természetgyógyászattal is jobban megismerkedjek. Végzett természetgyógyászként az ismereteimet szerettem volna minél több emberrel megosztani. Tanultam kineziológiát, yumeiho masszázst, akupresszúrát és reflexológiát is. Az onlinecsikung ötlete, akkor jött, amikor ismerőseim igényelték, hogy mutassam meg nekik is a technikákat. Egyre több érdeklődést kaptam az évek alatt. Vidéki lévén a személyes foglalkozásokra csak a környékbeliek tudnak eljutni. Magyarországon kevés mozgásos csikung oktatás van, még a fővárosban is, ezért alkottam meg ezt a fajta online képzési rendszert. Ajánlom figyelmedbe az oldalon megtalálható Öngyógyító Tudástárat, aminek keretében számos technikát lehet megtanulni, amivel segíteni tudsz magadon, betegségeden, vagy preventív jelleggel alkalmazhatod. 

Első lecke - A légzés

A csikungban többfajta légzést is használunk. Amit most megtanulhatsz, az úgynevezett négyütemi légzés, aminek a  lényege, hogy belégzéskor először hasba, majd bordakosárba, mellkasba végül a kulcscsonti részbe szívod be a levegőt. Ezzel jól megtöltöd a tüdődet. Majd a kilégzéskor fordított sorrendben, először mellkasból, majd hasból fújod ki a levegőt. Mindig orron keresztül lélegezz. A nyelved pedig belégzésnél legyen a felső szájpadláson, kilégzésnél pedig hozd le a nyelved az alsó fogsorhoz. 

Ma gyakorold be a légzést, kezd a holnap reggelt is ezzel a légzéssel, legalább 2-5 percig ismételd.

Többen írjátok, hogy nehéz a nyelv mozgatására figyelni. A csikung lényege, hogy az jól essen és élvezd a mozdulatokat. Hosszabb gyakorlás során sikerülni fog ez a technika is. Azonban, ha szeretnéd egyszerűbben végezni, akkor a taoista módszert alkalmazd. Ami annyival tér el, hogy ők végig a fog mögött a szájpadláson tartják a nyelvüket a légzés közben. Így is megfelelően fogod végezni a gyakorlatokat. A csikungnak számos irányzata van. Egyes mesterek szerint tökéletesebben lehet megteremteni a kapcsolatot az irányító és központi meridián között, ha azokat a nyelv mozgatásával kötjük össze. A chi áramlását jobban lehet vele összehangolni az által, hogy amikor beszívod a levegőt és az végigáramlik az irányító (kormányzó) meridiánon, egészen annak végpontjáig, ami a fog mögött a szájpadláson található, majd kilégzésnél a nyelvet levisszük, a központi (befogadó) meridián végpontjához. 

Kérem írd le, hogy mit éreztél a légzőgyakorlat közben a lenti hozzászólás részben. Holnap kapod a következő levelet. Kérem nyisd meg, majd a gombra kattintva gyere ide a honlapra, ahol a második lecke fog következni. Megtanulod a csikung alapállást, valamint az első gyakorlatot is el fogjuk végezni. Én már alig várom, hogy ismét itt legyél! Köszönöm, hogy ma velem tartottál. A helyes légzésről és annak fontosságáról többet olvashatsz a képre kattintva. 

Gyakran ismételt kérdések

A nyugati életmódunk elszoktatott a minőségi légzéstől. Amikor elkezdünk odafigyelni a helyes és mély levegővételre, előfordul, hogy az oxigénban gazdag véráramlás a testünkben olyan reakciókat vált ki, ami szédüléshez vezethet. Ez csak átmeneti. Ha ilyet tapasztalsz, akkor pihenj egy kicsit, majd folytasd a gyakorlatot. Idővel a szervezeted hozzászokik a minőségi levegővételhez, mely a későbbiekben nem fog szédülést eredményezni. Ha még is fennáll ilyen tünet, akkor egyeztess a kezelőorvosoddal. 

Minden, amit sokáig gyakorlunk, idővel automatizmussá tud válni. Ennek ellenére, ha ez nehézséget jelent, ne vegye el a kedved. A gyakorlatok úgy is végezhetőek, hogy a nyelved a végig a felső szájpadláson, a fogak mögött helyezkedik el. Akkor használd ezt a technikát és végezd így a gyakorlatokat. 

A wai dan csikungban fontos, hogy a légzés és a mozdulat megfelelően történjen. Nem mindegy, hogy mikor szívjuk be a levegőt és mikor fújjuk ki, mert akár, ha rossz ütemben végezzük ezt, akkor bent ragadhat, szorulhat a levegő, vagy az izom olyan módon feszül meg, ami fájdalommal jár. 

Azt javaslom, hogy a légzés gyakorlására szánjunk pár napot, amíg nem rögzül. Nap közben is jusson eszünkbe a légzés és figyeljünk rá pár percig. Itt is érvényes, hogy idővel könnyebben fog menni, ha sokat gyakoroljuk. Így a mozdulatok alatt már nem kell arra figyelni, hogy mikor hova szívod be és tüdőd melyik részéből mikor fújod ki a levegőt. A csikungban is több légzést használunk, ez gyakorlat függő is. De erről a Start tanfolyam keretében lesz majd szó.

Ahhoz, hogy a légzés megfelelően menjen, kellően békés és egyenletes legyen, ahhoz először az elménket kell szabályoznunk. Ha az elme nem nyugodt, akkor az érzelmek felkavarodnak. Az érzelmeink pedig szoros kapcsolatban állnak a légzésünkkel. Amikor például dühösek vagyunk, akkor erősebben lélegzünk ki, mint be. Amikor szomorúak vagyunk, akkor belégzésünk erősebb. Ha sikerül az elménket lenyugtatni, akkor a légzésünk is egyenletes lesz. Ezért a csikung gyakorlását mindig kezd egy kis ráhangolódással, meditációval. Ha így sem sikerül a minőségibb légzéssel végezni a gyakorlatot, akkor ne erőltesd. A csikungnál fontos, hogy az elméd ne a gyakorlat kivitelezésére koncentráljon, hanem az szabad és nyugodt legyen. Így inkább lélegez normál légzéssel, ahogy általában szoktál. Végezd így a gyakorlatokat. Majd idővel, amikor ráérzel menni fog a minőségi, mélyebb légzéssel is a gyakorlás. 

Az emailek automatika által kerülnek kiküldésre. A levelező szolgáltató lehet, hogy az egyik nap még a bejövő mappába teszi az emailt, következő nap már a promóció mappába. Ha sehol sem találod, akkor az egyes felületek tetején található “vissza az előző leckére” szövegre kattintva vissza tudsz lépni. 

Ehhez az oldalhoz 979 komment érkezett

 1. Anikó Varga

  A belégzésnél nehezebb volt rákoncentrálni, hogy a hasba menjen először a levegő és utánna a mellkasba. A kifujasnál könnyebb. Na meg még a nyelvre is figyelni! Sokszor elfelejtettem áttenni ha kellett le, vagy fel. Jó kis koncentrációs gyakorkat! Később egyre jobban sikerült. De amíg nem addig idegesítő. Átfut a gondolatomon, hogy nem csinálom. Azután, amikor már ment jól. Még az ablakot is kinyitottam és jó volt belélegezni a friss levegőt. Jó eső volt, ahogy áramlik befelé. Frissítő hatása volt. Felfrissített. Köszönöm a gyakorlatot!

  1. Jolika

   A nyelv hsználata nekem nagy koncentrálást igényelt. Felszabadító érzés. Sokat kell még gyakorolni. Köszönöm

  2. Zsófi

   Eltelt pár perc,mire a belégzésnél minden ütemre rá tudtam érezni.Főképp a bordakosárba és kulcscsontba légzés volt nehezen megérezhető.A nyelvre figyelés is koncentrációt igényel.
   Jó hatása van ennek a légzőgyakorlatnak.Megtisztít.

  3. Klári

   Nagyon kellett figyelnem, hogy az elmondottak szerint lélegezzek.Sokat kell gyakorolnom!

  4. Eszter

   Kedves István!
   Köszönöm a lehetőséget, hogy ingyen kipróbálhatom ezeket az alapgyakorlatokat. A légzőgyakorlat a második napon már jobban ment és ekkor már az energia áramlása is erősebb volt. Nálam ez úgy jelentkezik, hogy finoman körkörösen ring a fejem….Úgy érzem még tökéletesítenem kell a technikát, de annak is már nagyon örültem, hogy egy nap alatt érezhető volt a fejlődés.

 2. Renáta

  Nagyon jó légző gyakorlat.Meg kell tanulni oda figyelni,de ha már megy ,jó érzéssel tölt el.Köszönöm.

 3. Zsuzsa

  Nagyon jó, bár azért sokat kell gyakorolni, hogy gördülékenyen menjen és ne erre kelljen koncentrálni, de menni fog.

 4. Margó

  Nekem elég nehéznek tűnik , de reggel gyakorolni fogom , mire jönn a következő lecke tudjam valamennyire . Köszönöm , hogy itt lehetek .

  1. Marton Miklós

   Köszönöm szépen! Jól sikerült a gyakorlat!,

 5. Viz Zsuzsa

  Az asztmám miatt ezt a légzést naponta gyakorlom . A különbség a nyelv helyzetében van, arra én eddig nem figyeltem. Most az a legnagyobb feladatom, hogy a nyelvemre koncentráljak. Jól átmozgatja a tüdőt , egy légzés sorozat után köhögök párat és aztán szabadon kapok levegőt.

 6. Terézia

  Nagyon jó volt ez a légzés technika.A hasi légzést szoktam csinálni csak nem ilyen formába.Olyan érzésem volt mintha még az ereimben is áramlott volna a levegő.Ezután mindig így fogom csinálni.Köszönöm.

  1. Ruta

   Elèg nehèz ès sok koncentràciòt igènyel. Nàlam a hasba lègzès megy nehezebben. Kilègzèskor màr könyebb.

   1. Zsuzsi

    Nehéz és sok kontrációt igényel,sok gyakorást igényel

  2. Ribáné Pintér Judit

   Köszönöm szépen. a lehetőséget. Nagyon jó, energiával feltölt ez a légzés. Gyakorolni fogom.

 7. Mária

  Elnézést kérek, amiért eddig nem írtam, de csak most tudtam elkezdeni a gyakorlást. A légzés eléggé kifárasztott, még gyakorolnom kell összehangolni a nyelv mozgatásával. Köszönöm.

 8. Tereza

  Nehéz összehangolni, hogy rendszeres legyen. És mindjárt melegem lett.

 9. Harsányi Zsolt

  Nehezen megy. Érezni mennyire rosszul lélegzem. Sokat kell gyakorolni. De jó

 10. Balogh Böbe

  Szia.valóban összehangolt gyakorlat,ám,ha sikerül az nagy élmény! Teli lettem levegővel,mint még sosem 😊 köszönöm.
  Várom a holnapi emailt.

  1. József

   Első lecke tapasztalatom, oldódott a feszültség, nyugalom érzése töltött el

 11. Megyeri Sándorné

  Köszönöm!!18 eve jogazom, évekkel ezelőtt már probalkoztam a csikunggal egy hosszabb tanfolyamon, de nagy segítség volt ujra feleleveniteni!!!

 12. Lászlóné Kokas Erika

  Fantasztikus érzés! A légzéstechnikától teljesen lenyugodtam, azt vettem észre, hogy nem gondolok semmire.

 13. Szekendi Jánosné

  Sok gyakorlás kell hozzá, koncentrálni kell, az első egy két levegővételnél elszédültem.

  1. Tamás

   Belégzés rendben, de a kilégzésnél nagyon kell figyelni,mert a hasból menne először.

 14. Zsolt

  Nagyon jól esett a légzés, olyan érzésem volt, mintha az eddigi “stressz-légzésről” áttértem volna egy harmonizáló légzésre.

 15. Brigus

  Köszönöm, hogy megtapasztalhattam: kitágulást. Olyan volt, mintha csak levegő lett volna a felső testemben és tovább nyúltam, mint a bőröm.

 16. Judit

  Ismerem és olykor gyakorlom is a csikung légzést, bár azt a formát, ahol a nyelv végig a felső fogsorhor van érintve. A folyamatos saját testre komcentrálás nálam elűzi az egyéb gondolatokat, kiüríti szinte az agyat, javítja a testérzetet. Relaxált nyugodt áĺlapotot eredményez.

 17. Magdi

  Én még nem lélegeztem így, nekem nehezen megy egyenlőre. Arra még nem tudok figyelni, hogy milyen érzést vált ki a testemben, csak arra figyelek, hogy helyesen lélegezzek és a nyelvem is hozzá igazítsam, ott legyen ahol kell. De gyakorlom, és menni fog.

 18. Cseh Edit

  Köszönöm. Ez a teljes jóga légzés (én jógázom). Mindig érdekelt a tao és a csikung is. Ismerkedem, a nyelv használata új nekem, köszönöm.

 19. Béla Edit

  Kedves István! Elnézést, hogy csak most írok, de most kezdtem el a légzőgyakorlatot. Bár jógából már ismerem a négyszakaszos belégzést, még is nehéz volt eleinte ide koncentrálni. De a gyakorlás alatt szinte nőtt a tüdőkapacitásom. Várom a további leckéket. Köszönöm a lehetőséget. További sikeres munkát kívánok! Üdv. B. Edit

  1. Lakatos István

   Kedves Edit! Örülök, hogy itt vagy és a jóga mellett a csikungot is meg szeretnéd ismerni. Jó gyakorlást!

   1. Szabó Edina

    Kedves István!
    Köszönöm a lehetőséget.
    Örömmel tapasztaltam hogy könnyen ment a gyakorlat minden eleme. Kicsit tartottam tőle. 😊 A szédülés jelentkezett minden 5-6. után remélem megszokom es elmúlik. A sós óceáni levegőben kifejezetten élmény gyakorolni. Köszönöm Edina

  2. Kurják Lajosné

   Köszönöm a lehetőséget.
   Úgy éreztem, energikusabb
   lettem. De még nem autómatikusan megy. Mégegyszer köszönöm.

 20. Zita

  A nyelvtartásra még nagyon kell figyelnem de a légzés könnyen ment. Nagyon jó hatással van a testemre, úgy érzem, hogy kitisztult a tüdőm, a fejem,

 21. Csalajuli

  Szia!
  Ma kaptam az első leckét. 5 percig gyakoroltam a légzést. A második fázisnál elakadok, gyakorolom majd. A nyelv helyzete sem gördülékeny.
  Reggel folytatom.

 22. Jolika

  A nyelv hsználata nekem nagy koncentrálást igényelt. Felszabadító érzés. Sokat kell még gyakorolni. Köszönöm

 23. Papp Andrea

  Kedves István! Nagyon örülök, hogy idetaláltam. Már régóta szerettem volna a csikunggal közelebbről megismerkedni. Én azt hittem, hogy csak ez, a mozgásos formája létezik. Keresgéltem sokat, végül elvégeztem egy tanfolyamot, de csalódás volt. És nagyon fárasztó. Nagy fában álltunk órákig. 🤣🤣🤣. Az energetikai része persze tanulságos volt. Szóval örülök, hogy rámtalált a face hirdetésed. 🙂
  Kérdésem van a légzéssel kapcsolatban. Több, mint 10 éve jógázom. Oktatom is. Probléma-e, ha nekem ez a fordított sorrend nem megy? Jógában a kilégzés sorrendje is has-mellkas. Ez annyira rutinszerű számomra, hogy egyelőre nagyon nehezen megy a változtatás. Egyáltalán, erőltessem-e?
  Köszönöm szépen!
  Andi

  1. Lakatos István

   Kedves Andi! Örülök, h itt vagy. Köszönöm kérdésed. Semmi sem kötelező. A minőségi légzés a fontos. A csikungban is többfajta légzést végzünk. Ez az egyik. Ha Neked kényelmesebb, amit megszoktál nyugodtan végezd úgy. 😊

 24. Lakatos István

  Többen írtátok, hogy a nyelvetekre figyelni kell, kicsit nehezebb így. Azt tudom tanácsolni, hogy az elején próbáljátok úgy, hogy nem mozgatod a nyelvet. Majd, ha már megy a légzés, elkezdesz a nyelvedre is figyelni. Pár nap biztosan kell, hogy természetes legyen. Akkor se aggódj, ha több nap telik el, egyszer csak észreveszed, hogy automatikusan így lélegzel a fentiek szerint.

 25. Vincze zoltánne

  Kicsit nehezen ment az elején a helyes légzés, pedig már foglalkoztam vele! Mikor belejöttem egyre jobban éreztem magam, pedig ez a mostani front nagyon megkínzott! A fejem se fáj! Köszönöm!

  1. Én már végigcsináltam ezt a mini tanfolyamot és fontosnak tartom,hogy erre felhívjam a figyelet. Nagyon fontos ez a legzés technika,csináld ahányszor eszedbe jut,akár sorban állás közben is! Köszönöm szépen, hogy megismertem álltalad a csikungot.

 26. Ági

  Belégzésnél jól el tudom határolni a hasi légzést a mellkastól, de kilégzésnél nem, vagy egyszerre megy, vagy hasból indul először.
  Gyakorlom.

 27. Köszönöm a lehetőséget az ingyenes mini tanfolyamhoz.Számomra ez nagyszerű lehetőség.Remélem sikerül elsajátítani az alapokat.Egyenlőre a légzés gyakorlattal ismerkedem,kevés sikerrel. 😊

  1. Lakatos István

   Biztos vagyok benne, hogy gyakorlással menni fog.

 28. József

  Nagyon kellemes érzés! Felébreszti a tudatot!

  1. Kéri Edit

   Mivel kb. 10 percig kell csinálni, kb. az 5. perctől teljesen belelazultam , nagyon jó érzés .

 29. Szilágyi Katalin

  Kedves István!
  A nyelv tartás nekem is okoz némi gondot, de dolgozom rajta. A tapasztalatom, hogy könnyebbnek érzem a testem és elindul szinte minden sejtben egy kellemes bizsergés. Gondolom ez a plusz oxigén hatása, szemben a mindennapi felszínes légzéssel. Lenne egy kérdésem: kilégzéskor szintén kigömbölyödik a has, vagy egy kis haspréssel zárul mint pl. a pilatesnél? Nagyon örülök az online leckéknek, szorgalmas gyakorló leszek, köszönöm.

  1. Lakatos István

   Kedves Katalin! Kilégzésnél kipréseljük a hasból is a levegőt, jól írtad, haspréssel zárul. Örülök! Jó gyakorlást! Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

 30. kollaraniko69

  Én a taoista légzést szoktam gyakorolni, ami könnyebben ment, mint a teljes jógalégzés. Ismertem már ezt a technikát, hogy a nyelvvel a szájpadlást kell érinteni a chikung gyakorlatok közben. Az, hogy a légzőgyakorlatok során is lehet alkalmazni ez új info. Naponta fogom végezni. Kíváncsian várom a hatását!

 31. Judit

  Még csak most tudtam elkezdeni a gyakorlást, de nekem is koncentrálnom kell a helyes nyelvtartásra.

 32. Éva

  Nehéz volt ráéreznem, de megéri gyakorolni, megnyugtató érzés.

 33. Czeglédi Kálmánné

  Nagyon érdekes volt számomra a légzésel kezdeni még gyakorolni kell

 34. Tímea

  A légzéstechnika ismert számomra, így nem jelenett nagyobb kihívást. Ami viszont új információ, az a nyelv helyzete kilégzés közben. Köszönöm.

 35. Ezt a fajta légzést még sokat kell gyakorolni. A belégzés simán megy,kilégzésnél a nyelvállás váltásra figyelnem kell. Belégzésnél érzem ahogy az energia a kézfejemnél áramlik felfele.
  Köszönöm az ingyenes tanfolyamot,bízom benne,hogy segíteni fog. Csikung golyóm is van. Sajnos keveset használom.

 36. Angelika

  A légzéstechnikája ismert volt számomra a jógából,a nyelv helyzetére kell még figyelnem. Köszönöm.🙂

 37. Torma Krisztina

  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, és hogy ilyen gyorsan megkaptam az első leckét. Holnaptól gyakorlom.
  Kriszta

 38. Orsi

  Köszönöm a lehetőséget. A légzőgyakorlatok végzésekor minden esetben ásítanom kell. Ez mindig megakasztja a folyamatos légzést. Már máskor is tapasztaltam, mikor jógáztam. Mitől lehet ez? Gyakorlással elmúlik?

  1. Lakatos István

   Ha mélyebb és minőségibb légzést végzel, az fokozza az agyunk vérellátást valamint hűti a szürkeállományunkat. Valószínű hűvösebb időben végzed a gyakorlatokat. Ha a hőmérséklet hasonló a test hőmérsékleteddel, kevesebbet ásít az ember.

 39. Tünde

  Nekem a kilégzésnél kellett jobban koncentrálni a sorrendre. A gyakorlás után könnyebbnek érzem magam, és az esti gyakorlás után nyugodtabban aludtam, mint az elmúlt napokban. Köszönöm!

 40. Köszönöm a lehetőséget. Nekem a kilégzés sorrendje és a nyelv helyzete okoz nagyobb koncentrációt. Gyakorolni fogom és remélem menni fog.

  1. Judit

   Elsöre belégzés ok. Kilégzésnél nagyon figyelnem Kell, mert hasból indulna. Nyelvre nem figyeltem még, majd ez lesz a következö lépés. Meg fogom tanulni.

 41. Éva

  Köszönöm, hogy itt lehetek! A hasi légzés gyakorlatnál úgy érzem csak kevés levegőt tudok beszívni! Nagyon jó érzés! Gyakorolom sokat, talán sikerül. Nagy nyugalmat érzek a feladatnál!

 42. Kata

  Nagyon kellemes érzés. Nem is tudtam, hogy ennyi levegő fér belém. Megnyugtat, ellazít. :).

 43. Tassy Andrásnè

  Segiti a kapcsolatot belső ōnvalómmal.Jobb a lègésem.

 44. Leiner Károly

  Több mint 20 évig jógáztam, így a légzés nem okoz gondot, de a nyelv helyzete igen. Gyakorolni kell és koncentrálni

 45. Mari

  Jógázok, így nem ismeretlen számomra ez a légzés . Köszönöm az első leckét. 🙂

 46. K. Ági

  Sziasztok! Először is köszönöm a lehetőséget. A belégzés jól megy, a kilégzésnél koncentrálni kell a sorrendre. Nem foglalkoztam eddig ilyen technikákkal, így jó sok gyakorlás vár rám 😊 Egy kérdésem lenne : a kilégzés szájon, a belégzés orron át történik? Köszönöm!

  1. Lakatos István

   Kedves Ági! A ki és belégzés is orron keresztül történik.

   1. K. Ági

    Nagyon köszönöm a választ!

 47. Miklós Sarolta

  Nekem a kilégzésnél kell nagyon koncentrálni, hogy ne a hasból induljon.

 48. Szőke Beáta

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Évek óta olvasok jókat a csikungról és mindig elfogott a vágy, hogy de jó lenne….aztán nem találtam a közelemben tanfolyamot és nem lett belőle semmi. Az online tanulás hatalmas lehetőség, nagyon nagyon köszönöm! Úgy látszik, ennek most jött el az ideje az életemben.
  Ami a gyakorlatot illeti: Buteyko légzésterápián pont ezt a fajta légzést tanultuk, így nem esett nehezemre. A nyelv mozgatása be- és kilégzéskor volt számomra a nehézség, néha elméláztam, de a gyakorlatok gyakorlása közben szép lassan beépül, egyre kevésbé kell rákoncentrálni.

 49. GMKlára

  A nyelv mozgatása nagy koncentrációt igényelt. Megnyugtat, lelassít.

 50. Futó Edit

  Először nehéz volt összehangolni a gyakorlatot, de gyakorlás után már ellazított.

 51. Melinda

  Az első lecke nem ment valami gördülékenyen. Figyelmemet teljesen lekötötte a légzés sorrendje és a nyelvem helyzete. A felénél kb. 2,5 perc jött egy olyan érzes a kilégzésnel, amikor a hasamból kipréseltem a levegőt, mintha lezárt volna valami és azonnal meg akarnék fulladni. Ennél az egy légzésnél nem tudtam semmi sorrendet tartani, csak jöjjön a levegő. Köszönöm a lehetőséget, már ez az első lecke is érdekes tapasztalást hozott! Folytatom🙂

 52. Bartók Gyöngyi

  Valóban gyakorlást igényel, számomra a légzés és a nyelv mozgásának összehangolása volt a legnehezebb. Éreztem közben zsibbadást és bizsergést. Nagyon köszönöm, várom a folytatást 🙂

 53. Csipkés-Fekete Anita

  Nem gondoltam, hogy kifog rajtam az első lecke. Nagyon kellett koncentrálnom hogy helyesen vegyem a levegőt, és kicsit olyan volt, mintha nem kapnék rendesen levegőt. Mindenképp gyakorlom.

 54. Soltész Katalin

  A négy ütem összehangolása sem egyszerű, hát még a nyelv helyzete. Sokat kell gyakorolni ahhoz, hogy szabályos legyen. Hálás köszönet.

 55. Anita

  Miközben végeztem a ki- és belégzést többször volt hogy az orrom kidugult.

 56. Mária

  A napokban igen stresszes állapotban voltam.Tegnap este és ma reggel is gyakoroltam a légzést és egészen jól ellazított.Köszönöm.

 57. Betti

  Remek koncentrációs gyakorlat, hogy könnyen menjen, még kell egy kis idő!

 58. Kiss Endréné

  Ellazít

 59. Orsi

  köszönöm a lehetőséget, érthető és könnyen követhető a magyarázat!

  1. Vetka

   Az elején kicsit megszédültem, gondolom hirtelen sok volt a levegő, de utána nagyon ékveztem. Köszönöm

 60. Hajnalka

  Nagyon kellemes melegség, bizsergető érzés járta át a testet, fejnél intenzívebben, főleg a harmadik szemnél. Gondolatokat elcsendesíti. Nagyon szépen köszönöm!

 61. Ágnes

  Nem volt egyszerű, nagy koncentrálást igényel. Még gyakorolni kell.

 62. Beáta

  Nagyon nehezen ment,még kell gyakorolnom,hogy jól menjen.

 63. Marcsi

  Ez szuper, az agyam teljesen felfrissült, a tüdőm kitágult. Köszönöm, ez jól esett!

 64. Domokos Erzsébet

  Élveztem a hulllámzó mozgást a hasamban

 65. Sipos Ferencné

  Azt hiszem, legtöbbször még nem megy szabályosan, de majd gyakorlom

 66. Tóth Mária

  Kicsit megszédültem eleinte, és a nyelv használat még van amikor kimarad, de nagyon jól esett. Köszönöm!

 67. Nekem a belégzés kell sokat gyakorolni nem mindig sikerül.
  És a nyelvte figyelés .

 68. Aranka Schindelené Nagy

  Jól esett a légzőgyakorlat. 🙂 Jártam korábban 3 évig tai chira, de ezt a nyelvmozgást nem végeztük. Vannak mozgásformák, amit csinálok, de bevallom nem rendszeresen. Örülök ennek a lehetőségnek, köszönöm .

 69. Marcsi

  Tanultam régen csikungot, de már keveset tudok, mert nem gyakorlom rendszeresen.
  Most elhatároztam, hogy újra elkezdem.
  A légzés az jól megy, mert azt rendszeresen végzem.
  Köszönöm a lehetőséget.

 70. Beatrix

  Köszönöm szépen a lehetőséget! Nem egyszerű ez a gyakorlat számomra, de máris úgy érzem, hogy hasznomra fog válni!

 71. Molnár Ramóna

  Kellemesen ellazított. Igyekszem gyakorolni, h tudatossá tegyem ezt a légzésformát mielőbb. A nyelv föl, elhelyezése meglepett.

 72. Molnár Ramóna

  Kellemesen ellazított. Igyekszem gyakorolni, h tudatossá tegyem ezt a légzésformát mielőbb. A nyelv föl, lehelyezése meglepett.

 73. Kapitárné Kardos Gabriella

  Szokatlan a légzés formája, kicsit gyakorolni kell majd és menni fog.
  Köszönöm szépen a lehetőséget. 😊

 74. Brichta Brigi

  Kedves István
  Olyan jó,hogy teremtődnek ilyen lehetőségek.
  A “csikung”már régóta hív,
  Eddig nem találtam a számomra elfogadható oktatót,segítőt sem…
  Jó ez a lehetőség.
  A légzés nem ismeretlen.
  A nyelv mozgatása sem.
  A tudatos légzés felismeréseket hoz..
  Köszönöm

  1. Lakatos István

   Kedves Brigi! Örülök, hogy itt vagy!

 75. Tóth Ildikó

  Kedves István,

  Mivel nekem a teljes jógalégzés a természetes, ez a fordított kilégzés nagy koncentrációt igényel. Gondolom, gyakorlással majd ebbe is belejövök.

 76. Szilfási Anna

  Kedves István!
  Nekem a belégzés jobban megy, a kilégzést, úgy érzem kicsit visszatartom, hogy ne egyszerre fújam ki a levegőt. De tovább gyakorlom. Köszönöm hogy itt lehetek!

 77. Szabó Zoltán

  Kedves István !
  Boldogsággal tölt el ez a lehetőség, mivel Bechterew-esként, nem sok lehetőségem nyílik a mozgásra sajnos állapotomból kifolyólag.
  Ez a légzéstechnika csodás, mert ellazít, feszültségmentesít, segít elindítani a napom.
  Hálásan köszönöm neked a lehetőséget !

 78. Mária

  Kedves István!
  Először is köszönöm a lehetőséget.
  A hasi légzést végeztem eddig is. Bár gyakran rajta kaptam magam, hogy visszatartom a lélegzetem.
  Most, hogy elkezdtem az első leckét, a koncentrálás, a légzés által nyugodtabb, könnyebb lettem. Fejfájásom múlik. 🙏

 79. magdi

  Nagyon kell koncentrálni a légzésre!

 80. Bea

  Ellazít.

 81. K. Mima

  Koszonom a lehetoseget,ez a legzestechnika mar ismeros a joga orakrol. Erdeklodve varom a folytatast! Udv. Mima

 82. Rusinczky Gyuláné

  Nagyon kellemes érzés ahogy a levegő áramol a testemben. Köszönöm várom a következó leckét.

  1. Szalados Sándorné

   Arra is kell figyelnem hogy folyamatosan, egyenletesen szívjam be a levegőt. Először mind a hasamba ment és már a többi helyre nem tudtam! Gyakorlom! Van e életkori, vagy egyéb ellenjavallat? Köszönöm

   1. Lakatos István

    Életkori ellenjavallat nincsen. Akár 100 évesen is végezhető a csikung.

 83. Trencsényi Judit

  Kedves István! Köszönöm a lehetőséget, hogy ismereteket szerezhetek. A belégzés és kilégzés megy de a nyelv hozzákapcsolását még gyakorolni kell. Várom a folytatást!

 84. Czinderné Maár Ágota

  Nagyon köszönöm a lehetőséget! Nekem még jócskán gyakoroljon kell a légzést összekötve a nyelv mozgatásával! De igyekszem!

 85. Hajdu Erika

  Nagyon köszönöm a lehetőséget. Az elején eléggé kellett koncentrálnom, hogy helyesen végezzem a gyakorlatot. A végére már jól belejöttem. Jóleső érzés járt át, az elején kicsit szédültem is. A nap folyamán még többször fogom gyakorolni.

 86. Szilvási Erzsi

  Köszönöm az első leckét, nagyon hasznos volt.Az első pár perces légzésgyakorlás hatására átmelegedett mindket tenyerem, éreztem hogy megnyugszom, feltöltődöm energiával, kiegyensúlyozottabb leszek.
  Nagyon jóleső érzés, állapot fogott el.

 87. Juhász Orsolya

  Köszönöm a lehetőséget. Nekem a nyelv mozgása volt új a gyakorlatban, fogom gyakorolni.

 88. László Erzsébet

  Ahogy lassult a légzésem, úgy sikerült egy jobban megcsinálni a legzőgyakorlatot. Mikor megpihentem éreztem a torkom és a hasam között a körkörösen forgó energiát.

 89. Klári

  Tetszik, menni fog, köszönöm

 90. Judit

  Szia István. Köszönöm az első leckét amit Szorgalmasan gyakorolom a fiammal együtt aki sajnos az allergiája miatt borzalmasan veszi a levegőt. Nagyon tetszet neki is és nekem is a gyakorlatok és motíváló volt a tajekoztató. Köszönöm…

 91. Ági

  Kedves István!
  Köszönöm hogy lehetőséget biztosítasz a csikung megismerésére!
  Régóta ismerkedem a keleti mozgásformákkal, így ez a légzés nem ismeretlen számomra.
  Azt szeretném kérdezni, h mi a különbség a tai csi és a csi kung között.
  Illetve feltűnt a fekete ruha. Gondolom, ennek is van jelentősége…
  Köszönöm!

  1. Lakatos István

   Kedves Ági! Köszönöm a kérdést. A tai csi csuan a csikungból fejlődött. Viszonylag fiatalabb, inkább harcművészeti ág. Preventív hatásai hasonlóak, mint a csikungnak. Káta rendszerű gyakorlatok jellemzik, melyeket nehezebb megtanulni, viszont látványos mozdulatai miatt népszerűbb és elterjedtebb, mint a csikung.

 92. Karácsony Katalin

  Szia István,
  Remek dolog, hogy így okosítasz. Csak érzést mondhatok: úgyvékem, örvendezve vesz tudomásul a testem eme új energiákat.

  Katalin

 93. Laduver Ferenc

  A nyelv mozgatása nem mindig sikerült(felső állkapocs – alsó fogsor} , de úgy gondolom, hogy a megfelelő gyakorlás meg fogja hozni a várt eredményt.

 94. Mária

  Eleinte nehézkes volt a gyakorlás, de egyre jobban megy.

 95. Iván Béláné

  Köszönöm a légzőgyakorlatot, felfrissültem!

 96. Kovács - Dobó Márta

  Üdvözlöm István!
  Korábban tanultam ezt a mozgásformát, bár rövid idő után felhagytam vele és amit tudtam sem gyakoroltam hosszú idő óta.
  Most egy betegség a “motiváció”. Ha nem veszem kézbe tudatosan a jelenlegi állapotom, azt helyettem senki nem tudja megtenni.
  Ezért most magam mellett döntöttem.
  A gyakorlatnál a tenyereimben forróságot éreztem, a fejem kitisztult és automatikusan lelassult a légzésem.
  Hálás vagyok a lehetőségért!
  Köszönettel: Márta

 97. Juhos Sándor

  Köszönöm szépen a lehetőséget!

 98. Emi

  Nekem nehéz megszokni a légzést és nagyon koncentràlok a nyelvem helyes tartàsàra is. Egyelőre sokat kell gyakorolni ezt a légzési típust, de gyakorlat teszi a mestert.

 99. Dobrosiné Kecsmár Anna

  Köszönöm az első leckét.
  A hasi fájdalmam csökkent.
  Anna

 100. Pásztorné Erzsike

  Köszönöm a lehetőséget😊gyakorolgatom👏enyhe szédülés,valamit nem jól csinálok,de belejövök.

 101. Kovács Zsuzsanna

  Köszönöm az első leckét,
  A kilégzésre jobban figyelnem kell, hogy ne a hasból induljon és a nyelvem a megfelelő helyen legyen. Igyekszem gyakorolni.
  Zsuzsa

 102. Anikó

  A kilégzés sorrendje nehezen megy. Ezt még gyakorolni kell.

 103. Kati

  Még g gyakorolni kell..

 104. Szilvia

  Igyekszem összpontositani a légvételre és a nyelv pozicióra. Menni fog. Viszont napközben is többször kezdtem el munka közben vagy a villamoson utazva csinálni.

 105. Misi

  Jól esett, mintha több oxigénhez jutottam volna, mint a hétköznapokban. Egy jó mentolos cukorka utánérzem ilyen frissnek a tüdómet, légcsövemet, ami a gyakorlat befejeztével is megmaradt. Köszönöm 🙂

 106. Mihály

  Mindig ebben.a sorrendben lélegzem,bár a jógában fordítva van ,nekem ez a sorrend jobb,jobban ellazít ,és jobban is érzem magam tőle.Köszi!

 107. Erzsi

  Köszönöm a leckét! Bár nem mindig sikerül tökéletesen, mégis olyan az érzésem mintha a tüdőm kitisztulna a gyakorlat elvégzése közben.

 108. Nagy julianna

  Nagyon kell koncentrálnom a nyelvemre, mert a légzés elviszi a figyelmemet, majd azért belejövök.

 109. Ráczné Fáy Gizella

  Kedves István! Élvezettel végeztem a légzőgyakorlatot. Friss lettem és éreztem, hogy kiegyenesedik a hátam. A nyelvpoziciót egyszer eltévesztettem, mert rácsodálkoztam a testtartásom változására. Már az első leckét nagyon értékesnek tartom. Köszönöm szépen!

 110. Hildi

  Szaporább légzés, szívverés.

 111. Királyné Farkas Éva

  Köszönöm az első leckét! Ezt még gyakorolni kell.

 112. Kulcsár Péterné

  Sokat kell gyakorolni hogy meglegyen az összhang és6 koncentrálni

 113. Gálné Kukovecz Éva

  Köszönöm a lehetőséget! Egyelőre csak a kivitelezés nehézségét tapasztalom, nem megy gördülékenyen, minden egyes fázisra erősen kell koncentrálnom, nehogy fordítva csináljam. Reggel folytatom.

 114. Mészáros Jánosné

  Ismertem ezt a légzést, de nem sokszor lélegeztem így. Újra gyakorolni és alkalmazni fogom. Ellazít.

 115. Csaba

  Köszönöm az első leckét,és a lehetőséget nyugakom érzése járt át, az elején kicsit szédültem is. A nap folyamán még többször fogom gyakorolni.

 116. Bea

  Sok gyakorlást igényel, a kilégzés és a nyelv nehezebb számomra.Azt gondolja az ember ooo ez könnyű megy de aztán 1-2 sikeresnek hitt léhzés után újra nem sikerűl, automatizálódnia kell ami csak sok gyakorlással érhető el.

 117. Edit

  Kedves István,

  elkezdtem a gyakorlatot, nekem is, mint többeknek a kilégzéssel van gondom. Valahogy nekem is hasból indul először, és bárhogy koncentrálok, nem tudom először mellkasból indítani 🙁 És persze a nyelv helyzete. Érzések: egyenlőre sok konkrétat nem érzek, már az is felüdülés nekem, hogy a gyakorlat közben erre koncentráltam, és nem máson (munka, egyéb dolgok) zakatolt az agyam. A légzőgyakorlat után megcsináltam egy 7 perces gyakorlatot, amit a youtubeon találtam, és enyhe fejfájásom volt utána….
  Remélem, hogy lesz kitartásom ehhez a tőlem elég távol álló mentalitásra épülő mozgáskultúrát elsajátítani és gyakorolni.

 118. Anikó

  Köszönöm a lehetőséget, nagyon tetszik a légzés, és várom a továbbiakat.

 119. Andrea

  Először nehéznek tünt, nagyon kellett figyelnem, hogy hova lélegzek, és honnan fújom ki, milyen sorrendben, de hamar belejöttem. A nyelvmozgás sem okoz gondot. Érdekes, hogy már most jobb a közérzetem, picit energikusabbnak érzem magam, még a hátfájásom is jobban viselem. Jövök holnap is, köszönöm!

 120. Márti

  Kedves István!
  Két napja kaptam meg a légzőgyakorlatot. Gyakorlom azóta is, még koncentrálnom kell, a helyes gyakorlásra. De igyekszem!

 121. Andrea

  Megnyugtató érzés, köszönöm a lehetőséget!

 122. Sebestyén Béláné

  A légzés gyakorlásánál befeszültek az izmaim,hogy jól csinálom-e. Atöbbszöri gyakorlásnál már oldódott.

  1. Biró Istvánné

   Kedves István! Köszönöm,hogy itt lehetek. Jógából már gyakoroltuk többször is a légzést,de a nyelv mozgatását még gyakorolnom kell. Üdv,Erika

 123. Ferencziné Hoffmann Ilona

  A nyelvmozgatására kellett csak a figyelemem irányítani mivel a teljes jóga légzést hosszú évek óta alkalmazom. Fantasztikus gyakorlat. ☺️❤️

 124. Juhászné Szilvi

  Nem egyszerű ez a légzésgyakorlat. Gyakorlom , nem adom fel, de néha még belegabajodok. A nyelvmozgatásra kell a leginkább figyelnem.

 125. Elöször is Üdvözletem!!
  Érdekes érzés volt a légzés gyakorlat. Azt tapasztaltam hogy eddig csak hasi lélegzéssel lélegzetem. Most pedig a tüdőm teljes kapacitását használtam. Szenzácíós érzés. Nagyon kell koncentrálni hogy igazán jól csináljam. Igyekszem és köszönöm szépen a lehetőséget. További szép napot kívánok!! Üdv. Veronika

 126. Zsuzsi

  Kedves István!
  Köszönőm az első leckét!
  Úgy éreztem, mintha tényleg “fellélegeznék”. Szuper!

 127. Eriky

  Ez a fránya kilégzés. Mindig a hasból akarom kezdeni. Azért kitartóan gyakorolok. Bízom a jótékony hatásában.
  Köszönöm a lehetőséget.!

 128. Réti Józsefné

  Köszönöm a lehetőséget! Bizony ezt elég nehéz, úgy gondolom sokat kell még gyakorolni ezt a légzést, és egyben figyelni a nyelvemre.DE remélem belejövök, úgymint más

 129. Tibi

  Kellemes érzés. A gyakorlat után szinte azonnal jobb kedvem lett!

 130. M. Zita

  Köszönöm a lehetőséget! 10 év aikido gyakorlás után szeretném kipróbálni a csikungot. 🙂
  Izgatottan várom a holnapi “mozgásos” leckét, addig is igyekszem gyakorolni a 4 ütemű légzést.

 131. Márti

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget!
  Igyekszem koncentrálni, de gyakran kizökkenek a gördülékenységből.
  Egyelőre a légzésre összpontosítok, a nyelv helyzetét most még nem változtatom. Bízom benne, hogy a gyakorlások során az is menni fog!
  A hatását úgy tudnám megfogalmazni, hogy vidámabb lettem tőle! 🙂

 132. Brigi

  Nagyon hasznos gyakorlatnak tartom, érezni lehet a stresszoldó hatását gyakorlás közben. Köszönöm a lehetőséget!😊

 133. fay anna

  A légzés jól sikerült- nem volt számomra új, de már rég gyakoroltam, el is felejtettem, hogy ilyet tudok. Beszédtechnika tanításához elengedethetetlen

 134. fay anna

  A légzés jól sikerült- nem volt számomra új, de már rég gyakoroltam, el is felejtettem, hogy ilyet tudok. Beszédtechnika tanításához elengedhetetlen.
  Nem, még nem mondtam, először írtam.

 135. fay anna

  Már válaszoltam. HOgy jól sikerült, beszédtechnikát tanítottam a módszerrel. Nagyon jó, most újra felfedeztem. kösz.Kaphatom a 2-ik leckét?

 136. fay anna

  Már 2x válaszoltam, kaphatom a 2-ik leckét?

 137. Katalin

  Kedves István!
  Eddig is törekedtem a hasi légzésre, most hozzákötöm a mellkasit is. A kettő együtt kellemes, ellazult érzést ad , javítja a testtartásomat és a közérzetemet A nyelv fent-lent mozgása még új nekem, de kitartóan gyakorolom. Köszönöm a segítségedet!

 138. Majnik Lászlóné Zsuzsa

  Köszönöm a lehetőséget. Még sokat kell gyakorolni, mert a fordított kilégzés nem igazán sikerült.

 139. F

  Ez a légzéstechnika a jógából nekem ismerős, de a nyelv mozgatásával kombinálva kifejezetten izgalmas, koncentráclót igénylő. Gyakorlom folyamatosan. Köszönöm

 140. Németh Gézáné

  A légzéssel meggyűlt a bajom, eleinte úgy éreztem, hogy sokkal kevesebb levegő jut a tüdőmbe, mint előtte. A bordaközi izmok megfeszültek. arra gondoltam,hogy elengedem az egészet, nem én direkt szívom be a levegőt és fújom ki, hanem hagyom, hogy a testem tegye a dolgát, én csak figyelek. Így működik a dolog. Természetesen gyakorolnom kell, időm mint a tenger, a lehetőség adott addig, amíg lélegzem.
  Szerencsére olvastam egy hozzászólást, ahol hasonló érzésről számolt be valaki, így nem érzem magam teljesen bénának.
  A nyelv mozgatása nem okozott gondot.
  Köszönöm, hogy részt vehetek ezen a tanfolyamon.

 141. Horváth Edit

  Meglepő. A nyelvemmel minden rendben volt, de a kilélegzésnél a hasamból akart kimenni a levegő először.

 142. ittzésné kövendi kata

  Reggel, ágyban fekve csináltam. Jólesett!

 143. H. kriszta

  Enyhe szedüles gyakorolnom kell

 144. Czeglédi Erika

  Kicsit összekeverednek még a dolgok, de menni fog gyakorlom. Gyakorlás után kicsit melegem lett. Köszönöm a lehetőséget!

 145. Melinda

  Sziasztok. Örvendek, hogy ide találtam. Az első tananyagot végeztem el és nagyon jónak találom. Érthetően van leírva, hogy hogyan kell végezni. Várom a továbbiakat. Jó gyakorlást mindenkinek. Szép napot.

 146. Erika

  Nagyon kell figyelnem a nyelvemre.Megnyugtató volt a légzés gyakorlat.Köszönöm!

 147. Zsuzsa

  Éreztem az energiaáramlást, és ahogy felpezsdült a vérem!

 148. M. Tünde

  Valóban koncentrálni kell az összehangolt legzésre, de azt érzem egyre jobban megy. Ellazít a gyakorlat. Figyelek befelé magamra.
  Köszönöm szépen a lehetőséget!

 149. Nagy Ildikó

  Én este kaptam meg,rögtön megnéztem,és el is végeztem a légzés gyakorlását. Érdekes volt,mert utána ledöltem,hogy alszom,és egy darabig szinte éreztem ahogy áramlik a vér az ereimben. Kellemes érzés volt. Viszont még hajnal 3-kor is ébren voltam,azt hiszem csak reggel fogok gyakorolni !

 150. Szakály Józsefné /Ibolya

  Vegyes érzéssel tölt el a légzőgyakorlat. Az első pár percben enyhén szédültem de következő nap már nem volt ilyen érzésem. Örülök hogy megismertem ezt az érzést. Szeretném kérdezni hogy lesz még lecke? Köszönöm. Ibolya

 151. István

  Én a vége felé kissé szédültem. Nem tudom mi lehetett a gond.
  De gyakorlom többet hátha jobb lesz.

 152. Köszönöm a lehetőséget. Én tulajdonképpen újrakezdő vagyok. A légzésre nem annyira figyeltem oda eddig. Most azonban ennyi tapasztalat után remélem könnyebb lesz. . Köszönöm ma leckéket, és várom a következőket, de egy kicsit el vagyok maradva. Üdv: Magdi

 153. Györgyi

  A légzésnél még nem érzem, hogy a gyomorra megy a levegö, nekem elöször ugy érzem, hogy a tüdö emelkedik és utàna a gyomor.
  Mélyet lélekzek, nagyon jól esik. Van egy kis pànik érzésem néha amit ezzel a légzésnél tudok kezelni.. A nyelv gyakorlattal nincs problémàm csak a belégzés sorrendje még nem tökéletes.
  Gyakorolom, és nagyon vàrom a többi videos gyakorlatot. Köszönöm a lehetöséget, hogy könnyithetek az àllapotod on, sokat segit majd ha megint Korona virus korlàtozàsok lesznek.

 154. Erika

  Mivel régóta jógázom, ez a légzés nem volt annyira új, csak a nyelv-tartásra kellett az elején koncentrálnom.

 155. Balogh Zsuzsanna

  A légzésnél a nyelv állása nekem segít, de a kilégzésnél nem mindig sikerül a helyes sorrend.Remélem, hamar ki tudom javítani. Köszönöm.

 156. ottilia

  A nyel alul kilégzésnél érezni, hogy tágas öböl nyílik meg a kiáramló levegőnek

 157. Gyöngyös

  Köszönöm a légzőgyakaorlatot, nagyon hasznosnak találtam!

 158. Ica

  Kedves István!
  Szeretem a légzőgyakorlatot. Több, mint 30 éve terhestornán tanultam először légzéstechnikát, amit a mai napig is használok. Nem szedek fájdalomcsillapítókat, ha valamim fáj, mindig ezt használom az agyam eltérítésére a fájdalomról.
  Várom a továbbiakat! Köszönöm.

 159. Varga Erzsébet

  Köszönöm szépen!
  Azért figyelni kell a helyes sorrendre…….de kifejezetten jól esik.

 160. Zsófi

  Nagyon jólesik, felfrissít, de nagyon oda kell figyelni😊 köszönöm😊

 161. Andrea

  Köszönöm, nem volt egyszerű, ezt még gyakorolnom kell sokat. Az összehangolás, has, nyelv szájpadláshoz szorítás és még a légzés is, nem könnyű.

 162. Tótpál Gáborné

  Jó csak még gyakorolnom kell.

 163. Adrienn

  Légzéskor a torkomban mindig egy nagyot dobban a szívem.

 164. Ágnes Volena Koczor

  😀ciber nagyi is megtalálta a légzőgyakorlatokat ! 😀 Eddig is csak a légzéssel tudtam befolyásolni a hasi folyamatokat , minden erőmmel órákig küszködve . Mostmár hagyom a természetes ritmust és áramlást fel éledni . Hihetetlen energiák ! Köszönöm !🙃🖐️😀

 165. Puskás Hajnalka

  Kellemes, frissítő érzést nyújt. Kicsit koncentrálni kell a nyelv helyes tartásához.

 166. Pethe Zsolt Istvánné

  Kedves István!

  Köszönöm szépen az első leckét! Érdekes és nagyon kellemes érzés megtapasztalni, ahogyan az oxigén betölti a testemet. A nyelvmozgásra még figyelnem kell. Azonban meg szeretném kérdezni, hogy megengedhető-e, hogy belégzésnél megemelkedjen a váll? Tanítónőként légzéstechnikai gyakorlatoknál mindig felhívom a gyerekek figyelmét, hogy a hasi légzés során a váll ne emelkedjen meg. Itt azonban – különösen ha vizualizálom a kulcscsontba való áramlást – jócskán megemelem a vállamat. Lehet, hogy nem jól alkalmazom ezt a technikát?

 167. Vértes Ildikó

  1.) Elsőre csak kiengedem a hasam…düllesztem a mellem…fogalmam sincs hová megy a levegő…
  2.) Ha megtanulom, akkor automatikusan is mindig így fogok levegőt venni, vagy csak gyakorláskor?
  3.) Beleköhögök a próbálkozás közben…

 168. Kis Szilvia

  Még nem érzem a gyakorlat áldásos hatását, mert görcsösen figyelek a kivitelezés módjára, de idővel és persze gyakorlással biztosan meghozza gyümölcsét. Köszönöm!

 169. Baló M

  Eddig is alkalmaztam a hasi légzést, (valamikor jógáztam) mert több levegőt tud a tüdő igy felvenni, de ehhez azért hozzá kell szokni.

 170. Csatóné Tárkányi Valéria

  A légzés sorrendjével még van egy kis gondom, de majd gyakorolok és menni fog! Köszönöm a lehetőséget!

 171. Zsuzsa

  Megnyugtatott, ellazított ez a gyakorlat. A fejfájásom is csillapodott. Köszönöm.

 172. Jobbágy Edit

  Köszönöm nagyon jól esett a légzőgyakorlat, bár még erőssen koncentrálnom kell, de idővel biztos könnyedén fog menni.

 173. Anna

  Fekve könnyen meg tudom csinálni, állva nehéz. A csak hasi légzés különösen. Úgy érzem, nem kapok így elég levegőt. Ez miért van?

 174. Judit

  Kedves István!
  Sajnos megszédültem, nagyon kell koncentrálnom a légzésre. De gyakorlom és menni fog. Köszönöm

 175. Judit

  Ma reggeli ébredés után az ágyban sokat gyakoroltam, már nagyon jól ment, és eltüntek a reggeli cikázó gondolatok, csak a légzésre figyeltem. Köszönöm.

 176. G

  Köszönöm. Már ismertem a légzőgyakorlat alapjait, de a nyelv mozgatása új nekem, erre még figyelnem kell.

 177. Dávoti Józsefné

  Kedves István!
  Nagyszerű ember vagy, hogy sok embernek önzetlenül adsz lehetőséget, hogy ezt a mozgáskultúrát megtanulhassuk. Köszönöm, hogy itt lehetek.
  A gyakorlásnál a nyelvem helyzetére még nem sikerült kellőképpen koncentrálnom.

 178. Anikó

  Kedves István!

  Nem egyszerű… hogy ne csak a hasamat, mellkasomat düllesszem, ki, hanem levegőt is vegyek, ütemre. Azt hiszem, sok gyakorlás kell.

 179. Zsuzsa

  Kedves István! Sajnos tüdőbeteg vagyok, így ez a légzéstechnika már megy, a nyelv mozgását kellett hozzá tenni. Várom a holnapot!

 180. Szabó Ildikó

  A nyelv használata nekem nagy koncentrálást igényelt. Időnként el is felejtkeztem róla. Gyakorlással meglesz.

 181. Varga Tímea

  Érdekes volt a légzés közben a test hullámzása. Összeszedettségre volt szükségem, majd egy idő után azt éreztem, nyilván mert csökkent az összeszedettségem, hogy kezdek belegabalyodni. Jó érzés volt, hogy a tüdőm a szokásosnál jobban megtelt levegővel. Eközben mozgásba jöttek olyan izmok, amik ritkábban mozognak. Kb., mint mikor nyújtózkodik az ember. Olyan volt, mintha a tüdőm nyújtózkodna. Nem volt teljesen idegen, mert a kóruséneklésből ismert az elvárás, hogy ne csupán a tüdő felszínébe lélegezzünk, hanem a hasi részbe (is). Köszönöm a lehetőséget.

 182. Demeter Károlyné

  Kedves István!
  Úgy éreztem magam, mint az egyik kedvenc rajzfilmemben a kungfu pandában maga a panda. Nagyon béna volt a légző gyakorlatom első neki futásra, de egész nap a rajzfilm beli teknős mester szavait hallottam: Belső béke.

  1. Kriszra

   Feltöltődtem energiával. Emlékeztem erre a légzésgyakorlatra egy 25 évvel ezelőtti tgy tangolyamról, de azóta már anyi technikát tanultam és néhány beépült a napi rutinomba… Jó volt újra elindítani! Köszönöm!

 183. Gabi

  Ellazít . Picit szédülök utána .

 184. Tóthné FM

  Egyenlőre nagy koncentrációt igényel, hogy ezt a két szakaszos légzést jól csináljam és a nyelvre való odafigyelés kissé bezavar. De köszönöm a lehetőséget és gyakorlással remélem megszokom.

 185. Boglárka

  Kedves István! Köszönöm az első leckét. Én szinte egész nap, még a helyes megszólaláshoz, a beszédhez is odafigyelek a légzésemre. De mindig jó ismételni, gyakorolni, felfrissíteni a tudást, és még koncentráltabban figyelmet szentelni az alapoknak. Úgyhogy nagyon köszönöm! Jó volt a gyakorlás. 🙂

 186. Zsuzsa

  Köszönöm szépen! A jógázom rendszeresen, de ez a légzés a nyelv miatt kicsit más. Kellemesen ellazít. Várom a következő napot. 😊😊

 187. Petrics Andorné

  Köszönöm, még nagyon oda kell figyelnem, hogy sikerüljön.

 188. Angéla

  Elég hamar sikerült összehangolnom a be-és kilégzést, közben éreztem az energia áramlását.

 189. Julianna

  Én Hatha jógázom, ezért nekem ismerős ez a légzéstechnika.

 190. Marianna

  Üdv 😊 nekem a belégzés könnyen, a kilégzés nehezen ment szabályosan. A kilégzésnél sokáig együtt tudtam csak a hasból és tüdőből kifújni. 7 nap után éreztem rá 😊 és nem gondoltam hogy ilyen sok levegőt tudok beszívni ♥️

 191. Kedves István!
  Köszönöm az első leckét! A csi kung gyakorlatok egy részét az internetről gyakorlom. A légzőgyakorlatokat pedig gerincjóga folyamán sajátítottam el.
  Ennyire részletesen viszont nem gyakoroltam. Nem egyszerű, alkalmazni kell.
  Üdvözlettel! Németné Ildikó

 192. Hoffman Sándor

  Csinálom gyakorlom,szédülés kicsit van.Mikor leáltam alégzés koncentrálásárol az erekben éreztem valamit.
  Üdv mindenkinek!

 193. Éva

  Reggel légzőgyakorlattal kezdtem a napot, de még gyakorolni kell. Azért frissebben keltem fel.

 194. Anita

  Sokat kell még gyakorolni hogy jól menjen.
  Addig amíg nem teljesen jó a légzés elkezdhető a többi lecke? Köszönöm a vàlaszt!

  1. Lakatos István

   Köszönöm a kérdést. Csak nyugodtan. Akkor végezd a gyakorlatokat a természetes légzéseddel, majd idővel menni fog a minőségi légzéssel is.

   1. Gabi

    Kedves István! Először hálásan köszönöm a beletett munkádat! És hogy ezt megosztod velünk! Régóta keresgélek, és most találtam ide ahol azt látom az alapoktól kezdve tanulható. Az első gyakorlatban felfigyeltem hogy milyen feszült a kulccsont körül, és a nyelvére is nehéz figyelnem. Köszönöm várom a holnapi lecket:))

 195. Valéria

  Köszönöm a lehetőséget. Mehetne jobban is .

 196. Sáriné Péli Márta

  Köszönöm a lehetőséget. Nemrég kezdtem a csikunggal ismerkedni. Minden új dolog számomra. Ez a légzésforma is. Igen jólesik.

 197. Mónika

  Nagyon nehezen megy, de gyakorolni fogom.

 198. Hanna

  Koncentrálva gördülékenyen megy.

 199. Erzsi

  Lehet hogy hazataláltam……..
  Ismerős volt már leirva is a légzéstechnika.Ezt tanultam a jógán is 🙂 Amit sajnos a lapockaközti hátfájásom miatt végül abba kellett hagynom.Egy ideje “kergetem” ezt a mozgásformát,rengeteg videót is megnéztem…….aztán ma szembejött velem István oldala……Várom a holnapi tanulást!

 200. István

  Köszönöm,

 201. István

  Köszönöm

 202. Marika

  Köszönöm , hogy itt lehetek. Minden légzésnél ásítás jött rám.

 203. Timi

  Az elején nagyon kellett koncentrálnom arra, hogy a megfelelő “helyre” jusson a levegő, és aztán helyesen is fújjam ki.

 204. Katalin

  Köszönöm szépen a leckét.

 205. Ilona

  Köszönöm a leckét ,belégzés közben áítás jön rám. Várom a folytatást.

 206. Hodjánné

  Köszönöm a leckét a lehetőséget, hogy kipróbálhatom . Régen cd-ről csináltam, csak akkor nem tanultuk igy meg a sorrendet. Nem árt jól megtanulni ezt a dolgot.

 207. Katalin

  köszönöm a lehetőséget.

 208. Hodjánné

  A légző gyakorlatok nagyon jól sikerültek főleg akkor, amikor többször megcsináltam és figyeltem a levegővétel és a nyelv állására . Köszönöm. szinte hihetetlen hogy már picit érzem a változást.

 209. Stockwell Zita

  Köszönöm a bemutatást, nehéz a lassú lélegzés de gyakorolom.

 210. Kata

  A belégzésnél könnyebb a sorrendet tartani, mint a kilégzésnél

  1. Ákos

   Én is ugyanezt tapasztalom 🙂

   1. Bocsánat hogy eddig nem reagáltam. A lehetőségnek nagyon örülök. Annak kevésbé, hogy kissé nehezen megy a gyakorlás. Szokatlan. Kétségtelen. Türelmetlen vagyok: a légzés és a nyelvpozíció összehangolása kapcsán. De igyekszem.

 211. Andrea

  Még nagyon oda kell figyelni a kilégzésnél. Megnyugtató érzés.

  1. Erika

   Köszönöm szépen! Eleinte nehezen ment nagyon figyelni kellett hogy helyesen csináljam. Még gyakorolni kell a nyelv mozgatásával együtt!

 212. Vali

  Sajnos a hasi légzés még nem sikerül jól, a hasam nem igazán emelkedik, inkább a mellkasom. Köszönöm szépen.

 213. Donáth Jolán

  Köszönöm a lehetőséget. Varom a holnapot.

  1. Bakosné Herczeg Mária

   Igen, tetszett.Covidból próbálok kijönni, ez a légzőgyakorlat most betalált, most szeretném a tüdőmet kitágítani, mett márnem köhögök légzéskor.Köszönöm szépen fogom szeretni.
   Üdvözlettel:Marcsi

   1. Angéla

    Elsőre bonyolúltnak tünt,de hamar sikerűlt összhangban hozni a légzést a nyelvem mozgásával.
    Köszönöm a lehetőséget!

 214. Nagyné Ica

  Köszönöm a lehetőséget. Nem is gondolnánk, mennyire fontos a megfelelő légzés. Hova, hogyan vesszük a levegőt. Érdemes gyakorolni. Bár nekem az a tapasztalatom, ha rendszeresen tornázok, van elég mozgás, akkor a levegővétel ritmikája sokkal jobb. Amint van néhány nap kevés mozgással – sok ülés, utazás, stb – észrevehetően rosszabb a levegővétel ritmikája, s ezzel együtt a közérzet sem olyan, nincs annyi energia.
  No de itt a nagyszerű lehetőség, mindennapi gyakorlatokkal karbantarthatjuk magunkat.

 215. Jani

  Pár éve elvégeztem egy un. Buteyko légzéstechnikai gykorlatot, amely első ránézésre hasonló az itt közölthöz,
  annyiban, hogy ott is szigorúan orron át kell levegőt venni.
  A négy ütem sem tűnik nehéznek, nekem a nyelv mozgatása ami új, de meg lehet szokni.
  Komoly hatását persze még nem érzek, de majd a következő napi gyakorlatokkal biztosan.

 216. Károly

  A légzőgyakorlat jól sikerült, szinte automatikus, a nyelvmozgásra azért figyelni kell

  1. Bakosné Herczeg Mária

   Köszönöm szépen,én épp a covidból jövök ki ,miután 3. hete lábadozom,nekem ez a légzőgyakorlat nem volt, nehéz, mert 8 éve agykontrollos vagyok.Örömömre szolgált, mert kellemes volt, most pont a tüdőmet kell tágítanom, ez korábban köhögés nélkül nem ment.Most tesztelhetem a tüdő kapacitásomat, pont erre van szükségem, hogy rendbe tegyem.Köszönöm fog tetszeni!

 217. Strelli József

  Köszi szépen a részletes leírást megfogom csinálni naponta többször. Üdvözlettel Strelli József

 218. Tobakné Zsuzsi

  Üdvözöllek, tanulni kell a lassu légzést, de egyre több levegő kerül a tüdőmbe, és ez energiát ad.Köszönöm

  1. Buni Györgyi

   Köszönöm a lehetőséget!
   Elvégeztem a gyakorlatot többször, jógázom néha, nem volt idegen számomra, hasonló a légzés ott is.

 219. Kovács János

  Köszönöm a lehetőséget! Nekem kicsit nehezen megy ez a légzéstechnika.De próbálkozom.

  1. Wagnerné Judit

   Köszönöm a gyakorlatot. Még figyelni kell a sorrendet, főleg a hasi légzést. Gyakorolni fogom.

  2. Nicole

   Nagy odafigyelés kell de megnyugtató érzés. Végre nem a gondolataim között járok!

 220. Peti

  A légzésnél a nyelvállasra kell sokszor figyelnem.

 221. Agi

  Köszönöm! Tényleg jót tesz egy kicsit odafigyelni önmagunkra

 222. Vincze-Nagy Anna

  A légzés módját ismertem, a nyelvállást nem. Ez az új, amit meg kell szoknom.

 223. Magdi

  Mióta gyakorlom, megszünt az állandó köhögésem, és el bírtam futni egy szuszra a buszig😉😉😉.

 224. Erika

  Köszönöm szépen! Eleinte nehezen ment nagyon figyelni kellett hogy helyesen csináljam. Még gyakorolni kell a nyelv mozgatásával együtt!

 225. Házi Zsuzsanna

  Behunyt szemmel csináltam a gyakorlatot. Végig befelé, a gyakorlat végrehajtására koncentráltam. Kellemes, bizsergő érzést tapasztaltam a lábaimban, főleg a lábfejemben és a talpamban, utána frissnek éreztem magam. Köszönöm szépen a lehetőséget.

 226. Rácz Sándor

  Azt vettem észre,hogy legkönnyebben hanyatfekvésben tudtam elvégezni. Még a nyelvemet néha elfelejtem megfelelő hejzetbe hozni,de valóban kitudtam engedni a feszültséget.

 227. Judit

  Köszönöm, igyekszem gyakorolni, először a nyelvemre koncentráltam.

 228. Piroska

  Köszönöm a leckét, gyakorolni fogom holnapra. Nekem is a nyelvállás nehezebb.

 229. Ildikó

  Köszönöm a lehetőséget ! Még nagyon kell figyelnem a technikára.de már első alkalommal “tágasabbnak” éreztem a tüdőmet.a mellkasomat és valahogy mindent. A tudatos odafigyelés pedig kikapcsolt az állandó gondolkodásból.
  Jó lesz ez.csak csinálni kell!

 230. Magdolna

  Köszönöm a lehetőséget!
  Gyakorlom és várom a folytatást.

 231. Anna

  Azt figyeltem meg, hogy alapbôl 1 perc alatt 14x veszek levegøt, a 4 ütemű légzéssel csak 11x. Nem egyszerű a nyelvemet a megfelelø helyre irányitani és kilėgzésnél a hasam lapul előszõr. Nem könnyů, de gyakorlom. Köszönöm.

 232. Margó

  Tudatosságra és a figyelem fókuszálására ösztönöz.
  Köszönöm

 233. Bálint Györgyné

  Köszönöm a lehetőséget! Jól esett, még nem megy automatikusan, kicsit gyakorolni kell.

  1. Faragó Panka

   Furcsa a Buteyko féle légzés után ez a fajta légzéstechnika, az ütemre figyelni kell, főleg a kilégzésnél. Viszont azt is megfigyeltem, hogy a kezeim gyorsan felmelegedtek a gyakorlat során, és az ujjvégeknél bizsergést éreztem. Remélem ez jó jel!

  2. Icu

   Köszönöm megy, kicsit figyelnem kell, de mivel edzésen is a légzés volt az első amit megtanultam, nem idegen számomra.

 234. Deák Rita

  Köszönöm szépen! Nehéz tudatosan lélegezni, de amikor sikerül, akkor nagyon jó érzés. Nagyon érdekesek a csikung történetéről és a fajtáiról szóló írások.

 235. Tamás

  A belégzésnél jól megy a sorrend, kilégzésnél amikor megy is mire leérek ott már nincs levegő.
  Amúgy pedig némileg nagyobb testtudatosság főleg lábakban.

 236. Ágnes

  Köszönöm a lehetőséget!Ha a kezeket használom sokkal könnyebben megy, kezek nélkül csak lassan, koncentrálva.

 237. Bernthaller Mónika

  Köszönöm a leckét. Jól esett ez a tudatos légzés.

 238. Czar Eva

  Köszönöm szépen a leckét,segít tovább fejlődni 😊

 239. Sanyi

  Ha a helyes légzésmódra figyelek, könnyen fent marad a nyelvem. Mint olvastam nem nagy gond, de gyakorlással talán ez is menni fog. Köszönöm!

 240. Gyöngy

  Köszönöm szépen! A Jógából ismerős, jól ment.

 241. Horváth Anna

  Köszönöm szépen.A légzestechnikája már ismerős, de a nyelv mozgásával még nem
  sikerült összehangolni.

 242. Horváth Anna

  Köszönöm szépen.A légzestechnikája már ismerős, de a nyelv mozgásával még nem
  sikerült összehangolni.
  Még ez az első hozzá szólásom.

  1. Anya

   Elnézést a későbbi kezdésért, reagalásért. A légzéstechnika ismerős, viszont összehangolnom a nyelvmozgással még nehézkes.

 243. Erzsi

  A belégzés tűnik könnyebbnek.A nyelv mozgatásra még figyelni kell.

 244. Szatmári Dalma

  Köszönöm szépen a lehetőséget !
  Először megfigyeltem, hogyan is lélegzek most- automatikusan és felületesen, és a nyelvem alul helyezkedik el.
  A nyelvmozgatást úgy sikerült eltalálnom/ megoldanom, hogy a kilégzést a lazits gondolathoz kapcsolom, és igy a nyelvem automatikusan az alsó fogsorhoz süllyed.
  Ezek most késő este az első kisérletek, reggel folytatom !

 245. Anya

  Elnézést a későbbi kezdésért, reagalásért. A légzéstechnika ismerős, viszont összehangolnom a nyelvmozgással még nehézkes.

 246. Teri

  Köszönöm az első leckét, várom a következőt. A légzéstechnika jógából ismerős, a nyelv mozgatását is sikerült összehangolnom.

 247. Juli

  Köszönöm a lehetőséget. Sikerült a légzés gyakorlatot elvégezni.

 248. Ilus Gergely

  Köszönöm a lehetőséget! Jogából ismert a légzés gyakorlat ,Nagyon jól esett!

 249. Andrea

  Gyakran észreveszem magamon, hogy elfelejtek levegőt venni, ezért nekem különösen jól eső és nyugtató ez a légzéstechnika. A kilégzésnél furcsa, nem mindig megy hogy a nyelvemet lefelé vigyem.

 250. Tóth Évi

  Köszönöm a lehetőséget, és igyekszem jól csinálni.

 251. Azt nem tudom, mert még nem mondta senki, hogy a kilégzést szájon vagy orron keresztül kell e végezni ?

  1. Lakatos István

   Kedves Ilona!

   Orron keresztül lélegzünk be és ki is.

  2. Mónika

   Ellazító èrzès! Kicsit több koncentrálást igènyel a nyelv ès lègzès összehangolàsa, gyakorlással simán elsajàtítható. 👍😊

 252. Kállai Edit

  Sziasztok! Nem szeretek és nem is szoktam hozzászólásokat, kommenteket írni, de mivel a Mester megkért rá, ezért kötelességemnek érzem. Ma kezdtem el a légzőgyakorlat gyakorlását. Tapasztalatom: a gyakorlat nagyon egyszerű, viszont nekem nagyon nagy koncentrációt igényel. Folyamatosan jönnek az ezer és ezer gondolatok sokaságai, valami mindig kattogott a fejemben. Körülbelül 7 percig csináltam és csak néha sikerült elkapnom egy-egy pillanatot, amikor teljesen oda tudtam figyelni. Tehát a feladat – gyakorolni, gyakorolni …. és fog az menni! Köszönöm a lehetőséget! Szép napot és kitartást az egész csapatnak!
  (Ez magamnak is egy megerősítés)

  1. Lakatos István

   Kedves Edit! Mindenki így kezdi, ezer és ezer gondolat cikázik az elmében. Ezért érdemes a gyakorlás előtt kicsit ráhangolódni, az elmét a jelenbe hozni. Hidd el fog menni. Köszönöm!

   1. Kothencz Lajosné

    Köszönöm szépen a lehetőséget. Elég régóta jógázom is, a légzéstechnikát onnan ismerem. Nagyon fontosnak is tartom.

 253. Anett

  Érdekes volt számomra, hogy így is lehet lélegezni… Nálam nem szédülés hanem egy pici fejfájás jelentkezett. De felbuzdultam, hogy képes vagyok elsajátítani a technikát. A nyelv l megfelelő elhelyezésére azonban még oda kell figyelnem

 254. Vargáné

  Köszönöm a lehetőséget! Még meg kell szokni a helyes hasi légzést.

 255. Safranek Sára

  Kedves István!

  Most kezdtem el az első leckét, nagyon köszönöm.
  Nagyon jó a sok gyakorlás, megnyugtat, a koncentrálás néha nem sikerül, de majd sokat gyakorlom. minden nap.
  Jógázom is, szóval könnyen ment az első lecke.

  Kíváncsian várom a 2. leckét.
  Köszönöm, Sára

 256. Erika

  Kellemes, megnyugtató érzés ez a légzésgyakorlat. Kicsit olyan, mintha egy gumimatrac lennék, amit felfújnak és leengednek sokszor egymás után. Köszönöm a lehetőséget!

 257. Gyulai Krisztina

  Rendben ment a légzés, a kilégzést a helyes sorrendben végezze nehezebben ment mint a belégzés.

 258. Mónika

  Ellazító èrzès! Kicsit több koncentrálást igènyel a nyelv ès lègzès összehangolàsa, gyakorlással simán elsajàtítható. 👍😊

  1. Wimmer Anita Rita

   Köszi szépen az első leckét nagyon jó.
   Nyugtat és lazító.

 259. Szabó Béláné

  Kedves István,

  Köszönöm az első leckét. A légzésgyakorlat megnyugtatott, ellazított.

 260. Kinga

  Sziasztok! A légzés pár próba utàn ment, a nyelvem hamarabb eltévedt. De ellazitott, mostanàban rossz alvó vagyok és elàlmosított.

 261. Juli

  Megnéztem, kipróbáltam, de még többször kell gyakorolnom a légzést, mert a kilégzés még akadozik.
  Köszönöm:)

 262. Pintér Erzsébet

  A nyelv mozgatàsa volt új a szàmomra, a többi màr ismerős a jogàból.Kellemes volt,köszönöm.

 263. Ildikó

  Nem gondoltam volna, hogy nehéz jól lélegezni.

 264. Németh Katalin

  Köszönöm, hogy, részt vehetek ezen a mini csikung elsajátításában.Eddig nagyon jól érzem magam a gyakorlatok után.

 265. Erzsébet

  Koncentrálás a légzésre elűzi a gondolatokat! Kilégzésnél még van mit gyakorolni.

 266. Bernadett

  Kedves István!

  Köszönöm a lehetőséget. Meditáció révén ismerem ezt a légzés gyakorlatot. Nem emlékszem, hogy akkor rögtön milyen reakciót váltott ki, de hosszú távon, pl: mozgásnál jobb állóképességed lesz.

 267. Léman Béla

  Valóban nagyon jól tisztítja a tüdőt és felfrissít. Csak álló helyzetben lehet így lélegezni, vagy menet közben is? Köszönöm a lehetőséget, és várom a mozgássort.

 268. Zagyva Ilona

  Köszönöm a lehetőséget, nagyon várom a folytatást!

 269. Mariann

  Üdvözlöm, Ma kezdtem el a légzés gyakorlatot. Maga a légzés helyessége nem nehéz, viszont amikor nem alkalmazom a légzés gyakorlatot nem tudok csak orron keresztül lélegezni, úgy érzem nem telik meg a tüdöm rendesen és szájon át kezdek lélegezni. Ez jelent-e gondot?
  Köszönöm.

  1. Lakatos István

   Kedves Mariann! Úgy végezze a gyakorlatokat, ahogy jól esik. A helyes légzés mindig orron keresztül történik. Érdemes külön gyakorolni a légzést, hogy idővel automatikus legyen. Később így már gyakorlatok alatt is menni fog az orron keresztül való légzés.

 270. Nagyné novák mónika

  Nagyon élveztem, de azért kellett koncentrálnom, hogy minden egyszerre menjen.

 271. Kothencz Lajosné

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Elég régóta jógázom is, a légzéstechnikát onnan ismerem. Nagyon fontosnak is tartom.

 272. Fehér Jolán

  Köszönöm a lehetőséget !! Gyakorlom! Elsőre egész jól megy! Üdv. Joli

 273. Kerezsi Csilla

  Köszönöm, egy kis nyugalom, béke.

 274. Zsóka

  A hasi légzést már gyakoroltam ( Calligraphy jógán ), réges-régen próbálkoztam Tai chi -val is ( nekem az egy beteljesületlen szerelem 🙂 ), most jól jött ez a lehetőség. Köszönet érte.

 275. Gyűrű Éva

  A légzés ismerős a jógából, anyelvmozgatás nem mindíg klappol.

 276. Gonda Gèzánè

  Jógáról ismerem a légzést.Én egy kicsit szédülök ilyenkor.A nyelv nem mindig sikerül.Köszönöm.

 277. Kovácsné Bögre Mariann

  Nagyon élvezem a feladatot, bár kissé koncentrálni kellett egy ideig, a nyelvre de aztán ment magától:) köszönöm

 278. Erzsi

  Köszönöm a lehetőséget. Egy hét óta köhögök, és a csikung légzés alatt, még jobban kellett köhögnöm, gondolom tisztul a tüdőm. Könnyűnek tűnik, de nagyon kell figyelni, különösen a nyelvemre. Kiváncsian várom a többi gyakorlatot. Köszönöm.

 279. Kata

  Napokig gyakoroltam, mielőtt továbbléptem volna a következő leckére. A kilégzés megfelelő sorrendjét nehéz betartani

 280. Tünde

  Köszönöm a lehetőséget!
  Szívesen csinálom a légzést.
  Jól esik a napi rohanásból egy kicsit visszavenni.
  ( a nyelv elhelyezésére kicsit nehéz figyelni)

 281. Gyula

  Szeretettel köszöntök mindenkit! Ebben a csoportban új tag vagyok, de már több éve naponta legalább egyszer (“jobb” napokon kétszer) negyed órát szabaddá teszek magamnak a csikungra. Megéri, mert azóta nem voltam még megfázva sem.
  Több hozzászóló említette a légzőgyakorlattal kapcsolatban, hogy nehezen tud koncentrálni. Egyszerű technika, de sokat segíthet:
  figyeld, ahogy a hasadra tett kezed a légzésedet követve, annak ritmusában mozog előre-hátra-előre-hátra…
  Ha erre figyelsz, szinte egy enyhe hipnotikus állapotba is eljuttathatod magad és így megáll a gondolatok csapongása is. Vesztenivaló nincs, próbáljátok ki, nálam működik.

 282. Eszter

  Régóta barátkoztam a csikunggal,de sosem sikerült odaérni. Köszönöm az online lehetőséget. A légzéstechnika ismerős,csak a nyelv mozgatása nehéz hozzá,mert berögzült,hogy tartsam a felső fogsornál. Majd igyekszem. 🙂

 283. Mónika

  Egy SMT Manuálterapeuta ajánlotta ezt a technikát. Beszélgettünk kezelés közben, hogy egy Meridián bemérésen voltam ahol a tüdő meridiánomat kell erősíteni, mivel nem használom a tüdő teljes kapacitását.
  Komoly koncentrációt igényel! És tényleg hihetetlen, hogy a tüdőm felső részébe mennyire nem veszek levegőt. Nagyon meglepő volt ezt érezni. Sőt kicsit meg is szédültem közben. Gyakorolni kell sokat és meglesz az eredménye! Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek.

 284. Zsiga Etelka

  Köszönöm a részletes magyarázatot a légzésről, és a közeli felvételeket. Így nagyon jól látható a mellkas, és a hasfal emelkedése.

 285. Machan Piroska

  Köszönöm a lehetőséget. Élvezettel próbáltam ki az első óra anyagát. Mivel szoktam meditációs gyakorlatokat végezni, nem volt ismeretlen számomra. Várom nagyon a folytatást.

 286. Zsuzsa

  Fura így lélegezni, a kilégzés megy egy kicsit nehezen. Gyakorolnom kell.☺️ Köszönöm a lehetőséget.

 287. Gabi

  Látszólag egyszerű. Nekem valahogy nehéz venni a levegőt, a koncentrálás sem megy könnyen.

 288. Évs

  Nagyon jó érzés mikor megtelik a tüdő levegővel és még fér bele egy ásítás is. Köszönöm szépen, hogy megtapasztalhattam ezt.

 289. Anikó

  Kedves lstván!
  Koszonom szepen a lehetoseget!
  Jonehany ujdonsaggal is talalkoztam a sorok kozott.
  Izzitom a gyakorlast es repesve varom a folytatast is!
  Szep napot kivanok Mindenkinek!☺☺

 290. Labádi Sándorné

  Hálásan köszönöm, ezt sokat kell gyakorolnom!

 291. Zsóka

  Kedves István!
  Nagyon köszönöm a lehetőséget! Nem vagyok benne biztos, hogy jól csinálom, de kísérletezem, igyekszem. Általában is hanyagul veszem a levegőt és ez a gyakorlat ráébresztett, hogy nekem is van tüdőm.
  K

 292. Németh Gyuláné

  Köszönöm. Gyakorlom, még nem minden úgy megy ahogy kell.

 293. Duczáné Sárkány Erzsébet

  Kedves István!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt az ősi technikát megismerhetem és gyakorolhatom az alapoktól. Az első lecke után(légzés) a belső szerveim megteltek friss oxigénnel. Várom a második leckét.
  Köszönettel:

 294. Faller Edina

  Hálásan köszönöm nagyon jól esett.

 295. Krisztina

  Köszönöm! Gyakorlom! Erős összpontosítás szükséges.

 296. Krisztina

  Köszönöm szépen! Sok gyakorlást igényel!

 297. Ibolya

  Köszönöm! A hasi légzés jól ment már most az első alkalommal is, még a nyelvre figyelnem kell. De biztosan a gyakorlással menni fog!

 298. Margit

  Köszönöm ,hogy megismerhetem ezt a légzés technikát. Felületesen, sűrűn vettem a levegőt, ráhangolódással elég jól ment. Bízok benne, hogy sikerül!

 299. Judit

  Nem tudok rahangolódnk a ritmusra.
  Szogletesen csinálom.

 300. Gabi

  Nalam is volt minimális szédülés, de tudatosítottam magamban h ez csak a kezdeti szakaszban lesz így. 🤗

 301. Sümegi Józsefné

  Köszönöm! Gyakoroltam , gyakorolom a légzést, lenyugtat, szívverésem is lelassul, ellazulok ! Meridián torna alkalmával és jógázáskor is alkalmazom ! Várom a következő gyakorlatot ! Üdvözlettel : Marika 🙏

  1. Klára

   Köszönöm szépen a lehetőséget. Gyakorolni kell még, de úgy gondolom menni fog ☺️

  2. Imre Ibolya

   Köszönöm a lehetõséget
   Várom a többi gyakorlatot.

 302. Mónika

  Köszönöm szépen a lehetőséget a légzés technika megtanulására. A rendszeres gyakorlás biztosan meg fogj hozni az eredményeket.

 303. Klára

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Gyakorolni kell még, de úgy gondolom menni fog ☺️

 304. Vendel

  Köszönöm!Gyakorlom a leckét,elég összehangolni a légzést technikát! ÉSZREVÉTEL:hevesebb szívdobogás,nyomás a fejben. Bízom benne hogy gyakorlással működni fog. Szép napot!

 305. Márta

  Örülők hogy rátaláltam erre az oldalra.Köszönöm a lehetőséget.Sokat fogom gyakorolni a légzést mert még nem megy tökéletesen. Szép napot!

 306. Gyöngy

  Köszönöm szépen. Sajnos szédülök és még nem tudok teljesen ellazulni, valószìnüleg még nem sajátìtottam el a technikát. Igyekszem.

 307. evaszentpeter

  Nagyon köszönöm!
  “Túlpörgös” típús vagyok, és a 90- es pulzusom lejjebb ment!
  Üdv: Sz.É

  1. Eleni

   Jògànàl hasonlóan végzem, de a magyaràzattal most még helyesebben tudom alkalmazni, a nyelv àthelyezését kell megszoknom. Köszönöm az 1 leckét. Vàrom a folytatàst!

 308. Anikó

  Köszönöm a lehetőséget! Nekem a legnagyobb kihívás a légzőgyakorlatban, hogy felülről kezdjem a kifújást. Várom a további gyakorlatokat 🙂

 309. Mária

  Köszönöm a lehetőséget

 310. Hajas Éva

  Nagyon ellazított a légzőgyakorlat. Kszönöm!
  Mivel régebben jógáztam viszonylag könnyen ment.

 311. Hajas Éva

  Köszönöm a gyakorlatot!
  Rám lazító hatással volt.
  Mivel régebben jógáztam könnyebben ment.

 312. Papp Róbert

  Mivel több évet hatha-jógáztam a légzés csak kisebb problémákat okozott (nyelv mozgatás).

  1. Viktória

   Köszönöm a leckét, pozitív hatású ez a légzésgyakorlat.

 313. Ria

  Üdvözöllek István!
  Meditáció közben szoktam alkalmazni ezt a légzéformát, feltölt, megnyugtat. 😊

 314. Jávorszki Valéria

  Köszönöm a gyakorlatot, mivel a jóga légzést napi szinten gyakorlom, este az ágyban elalvás előtt, visznylag könnyen ment

 315. Diner Judit

  Nem egyszerü ráhangolódni a ritmusra, főként a nyelv mozgatásával szinkronizálva. Szegletesnek érzem a mozgásomat.
  De nyilván kellő gyakorlással könnyedebbé válik.
  Üdv: Judit

 316. Somlay Anikó

  Köszönöm, hogy részt vehetek a gyakorlatok elsajátításában.
  A Légzés viszonylag könnyű volt, mert régen hobbiszinten jógáztam és csak bele kellett most jönni.
  Kifejezetten jól esett.
  Üdvözlettel: Anikó

 317. Bukor Lajosné Dr, Szúcs Mária

  Azt hiszem, jol csinálom, jártam hozzád a Mezgébe—ott is gyakoroltuk. Előzőleg jogára is jártam, igyekszem gyakorolni és tökéletesiteni a tanultakat.
  Köszönöm, hogy itt lehetek!
  Marika

 318. Márta

  Köszönöm a lehetőséget! A légzés jól megy a nyelvmunkára kell nagyon koncentrálnom.Gondolom gyakorlással természetessé fog válni.

 319. Hajba Robi

  A légző gyakorlattól mintha több oxigénhez jutnék.Érzem ahogyan ez a többlet oxigén elárasztja az egész testem, eljutva az utolsó sejtekig. 😊

  1. Erős Magdolna

   Köszönöm szêpen a lehetősëget .Nagyon igyekszem Nagyon szeretnëm elsajàtîtani a”tehnikât”magdi

 320. Erős Magdolna

  Köszönöm szêpen a lehetősëget .Nagyon igyekszem Nagyon szeretnëm elsajàtîtani a”tehnikât”magdi

 321. Erős Magdolna

  Nagyon nehëz

 322. Balogh Péter

  A gyakorlat célja, lényege követhető, érthető.

 323. Anna

  Nagyon jól ellazított, megnyugtatott. Köszönöm

 324. Mészáros Andrea

  Köszönöm szépen, gyakorlom, ülés közben is. Nem könnyű,

 325. Mária

  Valahogy nem tudom még összehangolni. Lehet, hogy asztmás vagyok, azért nem megy.

 326. Bozóki Erika

  Köszönöm szépen. Gyakorlom. COPD betegségem van. Szerintem jó lesz. 🙂🙏

  1. Vali

   A légzés megy, az összehanholás időt vesz igénybe. Gyakorolnom kell, úgy érzem felszabadító hatással van rám.

   1. bőviz andrea

    Andrea
    Köszönöm a lehetőséget várom a következő levelet.

 327. Erzsó

  Köszönöm! Óvatosságból ülve gyakoroltam, így nem okozott szédülést. Eddig mindig az volt a bajom a tudatos légzéssel, hogy amint elkezdtem odafigyelni rá, szinte pánikroham fogott el. Most először nem éreztem ezt.

 328. Szilágyiné Császár Éva

  Köszönöm gyakorolni fogom.

 329. Jankó Erzsébet

  Köszönöm szépen, a kilégzés még nem a jó sorrendben történik de majd gyakorlom, kicsit szédülök.

  1. Krecz Lászlóné

   Köszönöm szépen! Úgy érzem jól ment, a technika már ismerős, a hatha jóga jóvoltából.

 330. Kinga

  Nyilván gyakorolni kell a helyes technikát,de roppant mód megnyugtatott.

 331. Sallai Nikolett

  Meditációs légzéstechnikákat ismerek, viszont ebben voltak olyan mozzanatok, amik újak voltak számomra. Az hogy a levegőt “hasba” szívása után, mellkast megemelve is folytatni kell a belégzést és, hogy a nyelv helyzetének is jelentősége van. Tetszik az összetettsége és, hogy ezáltal teljesen leköti a tudatot. Nagyon tetszik, köszönöm!

 332. Anita

  Köszönöm szépen. Gyakorolni kell még, de menni fog.:-)

 333. Anita

  Köszönöm szépen. Gyakorlással menni fog.:-)

 334. Ancsa

  Köszönöm, érzem.

 335. Katona Róbert

  Köszönöm,gyakorlom,jól jön az íjászatnál.

 336. Erzsébet

  Köszönöm!,úgy érzem sikerült…

 337. M.Teréz

  Köszönöm, elég jól ment a légzésgyakorlat, bár már ismertem jóga és meditációs gyakorolból.

 338. Karádi Nikoletta

  Köszönöm szépen..nem ismeretlen számomra a lègzès gyakorlat( baba- gyermekjóga oktató ),de nagyon jól esett 4-5 percig csak saját magamra koncentrálni ☺️

 339. Duray Éva

  Köszönöm! Rendben volt. Jogából ismert volt. Gyakoroltam. Várom a folytatást!

 340. Krisztina

  Köszönöm szépen!Kicsi megszédültem, de gyakorlom .

 341. Katalin

  Köszönöm a lehetőséget. A légzőgyakorlatok végzésének gyakorlása során, szédülést tapasztaltam. A gyakorlat végeztével úgy éreztem, hogy sokkal mélyebben tudok lélegezni.

 342. Hilda

  Köszönöm szépen! Használnom a jogánál a légzőgyakorlatokat! Megnyugtat segít a helyes légzés elsajátitásában.

 343. Kati

  A nyelv elhelyezésére kell nagyon figyelnem még. Gyakorlással majd természetessé válik. Köszönöm!

 344. József

  Egyszerü pár perces gyakorlat mégis nagyon erős vitalizáló hatású! Igazi jó napindító. Köszönöm.🙏🙂

 345. Kovács Mónika

  Köszönöm a lehetőséget! Eleinte bonyolult az összehangolás, de nem reménytelen. Gyakorlással menni fog. Energikussá tesz. 🙂

 346. Gyula

  Kissè nehezen megy a folyamatossà tètel, mert a 4 szakasz tördelő a lègzëst, szakaszossà vàlhat

 347. Gyula

  A leégzés 4 szakasza kicsit szèttöredezi a folyamatot.

 348. Stocker Lászlóné

  Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy betekintést nyerhetek ezekbe a technikákba. A magyarázat a videóban kellően egyszerű,-általa remekül lehet gyakorolni,kíváncsian várom a következő levelet.

  1. Ági

   Enyhe szédülés jelentkezett nalam

  2. Vargáné Czifra Zsuzsa

   Számomra megnyugtató volt a légzés, a nyelvre való odafigyelés már picit nehezebb de jó lesz 🙂

 349. Szikszai László

  Köszönöm a lehetőséget. Eleinte nagyon nehezen ment a légzés összehangolása a nyelv mozgatással. De ahogy egyre jobban csendesedet az elmém, könnyebb és könnyebb volt. Bár néha szögletesnek éreztem, de ez gondolom mert nagyon rágörcsöltem. Viszont mikor elmémmel elengedtem folyamatos áramlásnak éreztem.

 350. Mim Tamás

  Köszönöm az első leckét. Nagyszerű volt gyakorolni a légzőgyakorlatot. Nagyon várom a következő leckét.

 351. Tünde

  Köszönöm az első leckét. Kiváncsian várom a következőt.

 352. Vincze Erzsébet

  Nagyon köszönöm az első leckét, jóleső érzés töltött el a légzőgyakorlatnal.

  1. Andi

   Köszönöm a lehetőséget!!!A légzőgyakorlatnál eleinte nehezen ment összehangolni a nyelvemet a légzéssel de aztán mikor sikerült az egész testemet átjárta egy melegség érzés.Alig várom a következő gyakorlatot😊

  2. Gyöngyi

   Köszönöm a légzőgyakorlatról a videót gyakorolni fogom és várom a kö etkező leckét kíváncsian

 353. Czegő Tibor

  Köszönöm a lehetőséget.
  Igazábòl már attòl jòl érzem magam , hogy oda kell figyelnem, nem is olyan egyszerū dolog helyesen lélegezni……

  1. Mèszáros Emőke

   Kicsit szèdültem

 354. Czetter Teréz

  Köszönöm a lehetőséget, először kicsit nehezen hangoltam össze a légzésemet, de kis gyakorlás után sikerült.

 355. Angéla

  Köszönöm az első leckét. Számomra a kitartás a nagy kihívás.

 356. Krisztina Kovács

  Szép jó napot kívánok nagyon jó volt nagyon tetszik, régóta kiakartam próbálni nálam a hasam tájékán ahol a csi áramlik ott van előadás.Nagyon köszönöm.

 357. Piroska

  Köszönöm a lehetőséget, úgy érzem, hogy menni fog.

 358. Szép Terézia

  Köszönöm az első leckét. A hasi légzéssel nincs gondom,de odakell koncentrálni hogy a tanultakat jól csináljam. Nagyon várom a holnapi leckét!

  1. Köszönöm szépen a lehetőséget,hogy itt lehetek.
   A légzés nálam régóta így működik.Kíváncsian várom a következő gyakorlatot!

 359. Sáfrány Turu Ágnes

  Köszönöm a lehetőséget! Már tapasztalom a légzéstechnika nyugalmat árasztó hataását. Természetesen rámfér még a gyakorlás.

 360. Kovács Gyuláné

  Kicsit nehéz elengednem magam. A nyelv helyzete is gyakorlást igényel.

  1. Judit

   Jó volt feleleveníteni ezt a légzés technikát. Régebben jógáztam és onnan ismerem. Köszönöm! 🙂

 361. Zsuzsanna

  Köszönöm a gyakorlatot jól esett kicsit szédültem közben

 362. Zsóka

  Szeretnék megszabadulni a jelenlegi szorongásos állapotomtól és az alvásproblémámtól. Mindent megteszek ezért.

 363. Kecskes Emese

  Tetszik.Meg gyakorolnom kell.

 364. Borsos Bernadett

  Nagyon köszönöm a lehetőséget!
  Az első gyakorlás után (kora délután) nagyon elálmosodtam, mert teljesen kikapcsolt és megnyugtatott. Alkalmaztam az esti meditációmnál, akkor nagyon gyorsan elaludtam, reggel pedig teljesen feltöltött. Köszönöm

 365. Nagy Ibolya

  Köszönöm a lehetőséget!
  A belégzésnél a kulcscsonti részbe már alig fér levegő, és a kilégzésnél a sorrendet nem tudom még irányítani. Jobban érzem a belégzésnél, hogy hova áramlik a levegő, mint a kilégzésnél azt, hogy honnan távozik.

 366. Nagy János

  Köszönöm a tanittást,gyakorolom hogy jól tudjam csinálni.

 367. Gal Eva

  Sajnos nekem is a kilegzesnel van gondom…de gyakorolom…a nyelv poziciot neha elfelejtem.

 368. Dósa Csaba

  Köszönöm! A légzés következtében éreztem az energia áramlást a testemben.

 369. Tóth Andrea

  Éppen csak megpróbáltam ezt a légzést,még gyakorolnom kell,hogy erre építhessek.kÖSZÖNÖM.

 370. Szabó Mihály-Zoltán

  Köszönöm az első leckét,sokat kell majd gyakorolnom.

 371. Ági

  Nagyon várom a második leckét 🤗

 372. Gabi

  Köszönöm az első leckét! A gyakorlat elején erős lüktetést éreztem a fejemben, de a végére egészen lecsendesült bennem minden. Várom a következő leckét!

 373. Zádori Katalin Mária

  Tisztelt Csikung!
  Szeretném még köszönönni! Nagyon élveztem a gyakorlást!
  Üdvözlettel. :Katalin Mária

  1. Szép Ildikó

   Köszönöm az első leckét.Gyakorolom!

 374. Németh Bea

  Köszönöm. Várom a következő leckét 🙂

 375. Domokos Kati

  Jógából már ismertem ezt a légzést, de a nyelvmozgás csak most jött hozzá. Jó érzés volt odafigyelni magamra.

 376. Keresztes Ilona

  Köszönöm szépen,nagyon tetszett, várom a következő leckét.

 377. Péss Katalin

  Nagyon szépen köszönöm az első leckét! Légzés közben elkalandoztak a gondoltaim, amit próbáltam finoman visszaterelni, fura volt a nyelv mozgatása, a végén pedig enyhe szédélüst éreztem.

 378. Lestár Zsuzsanna

  Köszönöm szépen.! Érdekes élmény volt. Éreztem a levegő útját a testemben. Azért figyelmet igényelt a nyelv mozgatása, de a végére egy jó ütemet éreztem.

  1. Klára

   Nálam a kilégzés is hasból akar kezdődni, úgyhogy még sokat kell gyakorolnom. Sete-sutának érzem magam légzéstechnikailag.😊🙏

 379. Mosóné Jovan Hajnalka

  Köszönöm szépen a lehetőséget, már nagyon régóta szerettem volna megtanulni ezeket a gyakorlatokat .A nyelv mozgatására nagyon koncentrálnom kell még, és a légzés sem oda megy ahova kellene úgyhogy még sokat kell gyakorolni.

 380. Cseke Rozália

  Köszönöm szépen, minden rendben. Gyakorolni kell. Várom a folytatást.

 381. Mária

  Köszönöm szépen! Gyakorolnom kell, ez a pár perc magamra figyelés nyugtatólag hat.

 382. Évi

  Nagyon jól érzem magam a légzőgyakorlat közben. Kellemes ellazulás és nyugalom áraszt el. Köszönöm. Várom a folytatást.

 383. Zöld Jánosné

  Köszönöm még a légzést a nyelv mozgatásával gyakorolni kell.

 384. Molnar Monika

  Koszonom! Magamra figyelve megkonnyebbulest erzek.

 385. Reinhardt Katalin

  Köszönöm a lehetőséget,örülök hogy itt lehetek! Gyakorolni fogom a légző gyakorlatot és várom a folytatást!

 386. Krisztina Biró

  Gyakorlom a légzést. Érdekes, mert nem szoktam figyelni ennyire a légzésemre.

 387. Tóvizi Katalin

  Köszönöm a tanítást!
  A tüdőkapacitásom növelésére van szükség,úgy érzem, ezzel a légzőgyakorlattal jó irányba fogok haladni.

 388. Sz.Timea

  Köszönöm a tanítást!
  Jógából ismert a légzés,a nyelvem még szokja a feladatot.

 389. Csernák Éva

  Köszönöm a lehetöséget! Gyakorolom a légzö gyakorlatot még nagyon kezdönek érzem magam de menni fog

 390. Magyar Gabriella

  Köszönöm a leckét! A kilégzésnél egyszerre indul el a mellkas és a hasam….de gondolom gyakorlás kérdése és rögzül

 391. Monika

  Köszönöm szépen a leckét! Jógából nekem is ismerős a légzés, de a nyelvemre még koncentrálnom kell.

 392. Mara

  Köszönöm a lehetőséget. Mivel régóta jogászok a légzés működik, a nyelv mozgásra figyelnem kell. Várom a következő feladatot.

 393. Ágota

  Köszönöm szépen, kellemes, hasznos élmény.

 394. Mező Edina

  Szép napot! Köszönöm a lehetőséget. Nem jelentett problémát a légzés és a nyelv tartásának összehangolása. Meditáció alkalmával is sikeresen alkalmaztam, így nem a gondolatokat kellett kontrollálni, mert a légzésre figyeltem.

 395. Anna

  Köszönöm a lehetőséget! Enyhe szédülést éreztem a légzőgyakorlat végén. Kicsit még nehéz volt a nyelv és a légzés összehangolása.

 396. Éll Andrea

  A légzőgyakorlat során elmaradt a napok óta bennem lévő feszültség. Már megérte! Köszönöm!

 397. GYongyi

  Nagyon jo erzes es nyugalom arasztott el Halasan Koszonom

 398. Judit

  Köszönöm a lehetőséget. A nyelv mozgatása kicsit szokatlan, de egészében nyugtató hatású a légzés-gyakorlat.

 399. Kemenyne kata

  Köszönöm a lehetőséget ! Nagyon kellett figyeljék az összhangra!

  1. Köszönöm az első leckét ! Kérdezni szeretném , hogy kérni kell-e a következő leckéket , vagy automatikusan megkapom őket ? Kérném szépen , hogy tovább tudjak haladni , gyakorolni ! Előre is köszönöm , szeretettel 🙏 !!!

   1. Nóra

    Sajnos nekem nem megy a hasi légzés mindig a mellkasom emelkedik. 😔

 400. Zsuzsa

  Köszönöm a lehetőséget. Nekem az arcom kezdett meleg lenni, mint mikor elpirul az ember. Ha csak a légzésre figyelek, akkor már sikerül,suzsade kíváncsi leszek gyakorlatok közben.

  1. Herczeg Źsuzsanna

   Koncentràciót igènyelt a gyakorlat,hogy a figyelmemmel jelen legyek a lègzèsben,a nyelv fel ès le mozgatàsàval,kicsit szèdültem,csukott szemmel vègeztem a mozgàst,de összessègèben kikapcsolt,ès megnyugtatott,lecsendesìtett.Köszönetem.

 401. Tóth Gáborné

  Köszönöm szépen a leckét!Gyakorolom nagyon jó érzés energiával tölt fel.

 402. Zsuzsi

  Köszönöm a lehetőséget, nyelvtartására még figyelni kell.

 403. Medgyes Viktória

  Kicsit szédültem, és fura volt a nyelvtartás, de gyakorlom

 404. Csizmadia Istvánné

  Köszönöm az első gyakorlatot! Nem is olyan egyszerű a helyes ütemet megtalálni.

 405. Kurucz Tamás

  Pihentető, megnyugtató. Több energia kell a mellkasi belégzéshez és a hasi kilégzéshez, mint a hasi belégzéshez és a mellkasi kilégzéshez?

 406. Gábosi Judit

  Kellett egy kis gyakorlás amig ráèreztem ,nem is olyan egyszerü.Melegsèg megnyugvás tölt el lègzès közben.

  1. Hegedüsné Mádi Margit

   Köszönöm én is a lehetőséget. Most lábalok ki egy Vertigó betegségből. Talán emiatt is kicsit szédülős… de jól eső érzés, a kilégzés valahogy jobban sikerül mint az első, a hasi belégzés! Gyakorlás kérdése gondolom!

 407. Kaplonyi Mónika

  Nagyon jó volt a légzésgyakorlat,a nyelvtartással volt egy kis problémám

  1. Kata

   Keresem azt a módszert,amivel lecsendesíthetem a lelkem,ezért vagyok itt.Gyakorolom a légzéstechnikát.Köszönöm a lehetőséget!

 408. Irénke

  Köszönöm a lehetőséget, ezt még gyakorolnom kell de menni fog.

 409. Anasztázia

  Köszönöm szépen nagy odafigyelést igényel eleinte de fantasztikus élmény… Nyugalom, kiegyensulyozottság.

 410. Kovacs Ildiko

  Koszonom szepen. Meg próbáltam a légzés gyakorlatot. Nagyon felemelő érzés . Megnyugvást hoz és es a szivritmus is normális. Nagyon jo érzés. Fojtatom bizalommal a további leckét. 👍 👍 👍 👍
  🤗

 411. András

  Köszönöm szépen. Nyugtató érzést vált ki, még az agy is fel telik és kitisztul.

 412. Irma

  Nem is olyan egyszerü, kell a gyakorolás.

 413. Tarcsafalvi Katalin

  Hello. Gyakoroltam a tudatos légzést. Végzése közben stabilabbnak éreztem a testem.🙂 Köszönöm.

 414. Vékony Borbála

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Igyekszem elsajátítani a helyes légzést. Remélem sikerülni fog. Várom a folytatást.

 415. Budai Irén

  Helló! Gyakoroltam a helyes légzést. Kicsit szédültem, de utána jó volt. Köszönöm!

 416. Kati

  Köszönöm,itt lehetek, még gyakorolnom kell a sorrendet

 417. Szabó Tünde

  Szeretném megköszönni a lehetőséget. Nagyon jól esett ez a fajta légzés. Nem volt nehéz elsajátítani. Van más légzési tapasztalatom, valószínűleg ennek köszönhetem. Örülök, hogy itt lehetek.

 418. Szamkó Árpádné

  Kicsit szokatlan számomra ez a fajta légzés, remélem sok gyakorlással eltudom sajátítani. Köszönöm

 419. Andrea

  Köszönöm az első leckét! Először nehéz volt összehangolni a nyelvtechnikát a légzéssel, de aztán sikerült. Nagy nyugalommal tölt el a légzésgyakorlat, biztosan alkalmazom többször is.

 420. Mária

  Köszönöm az első leckét! kb. a negyedik légzésnél égést éreztem a mellkasomban. Továbbá a hatodik csakránál éreztem az energia mozgását.

 421. Erika

  Először nagyon kellett koncentrálnom, aztán egyre jobban éreztem az áramlást az egész testemben. Valóban, kicsit szédítő érzés, de a mindennapokban sajnos egyáltalán nem figyelek a helyes légzésre, pedig a tiszta gondolatokhoz szükség lenne rá.

 422. Domokos Gizella

  Köszönöm szépen a lehetőséget,a tarkón és a fejem körül bizsergést éreztem ami nagyon jó ,de a nyelvem az figyelmet igényel.

 423. Margit

  Köszönöm a lehetőséget István!

  Nem tudom miért, amikor mélyet lélegzem – korábban is így volt – szinte rosszul leszek. De a gyakorlás biztosan segít majd. Hány légzést, mennyi ideig javasolt végezni a légzőgyakorlatot?

  Köszönöm.

 424. Kriszta

  Egészen megtelt a tüdőm levegővel, én pedig energiával.
  Koncentrációt igényelt a légzés helye és a nyelv elhelyezése is. Köszönöm!

 425. Polgárné Markó Klára

  Köszönöm a gyakorlatot. Jó érzés volt, mikor a koncentráció meghozta az eredményt és harmóna lett a vége.

 426. Dávid Laci

  Hálásan köszönöm, kedves István. Már fél éve tajcsigyakorlatokat végzek, ezért légzéskor a nyelvem ösztönösen fölkerül a fölső szájpadlásomra, nem kell erre külön figyelnem. 🙂

 427. Hives Ildikó

  Köszönöm az első leckét,már régóta szeretném elsajátítani ezt a mozgásformát.Várom a következő gyakorlatot, addig igyekszem elsajátítani a légzést.

 428. Szőnyi Zsuzsanna

  Kedves István!
  Hálás vagyok, hogy lehetőséget adsz, hogy belelássunk egy kicsit a csikung világába. Érdeklődtem, mindig izgatott a csikung, de igazán nem jöttem rá, mit is takar. Régóta jógázom, ez sok mindent egyszerűbbé tesz a gyakorlásban.
  Így jókedvvel, kiváncsian fogok hozzá a gyakorlatokhoz.
  Namaste!

 429. Gabriella

  Kedves István!

  Köszönöm a lehetőséget! A légzéssel minden rendben.

 430. Fábos Adrien

  Köszönöm. Jólesett.😊 Nem mondom, hogyha kicsit elkalandoztak a gondolataim, nem tévesztettem el a nyelvemet😁

 431. Miskovics Józsefné

  Köszönöm szépen az első leckét.nagyon jó,megnyugtató érzés.de inkább hányingerem lett,viszont nem szédültem,csak az elején a hasi légzéskor.várom a következő leckét,és magamtól a kitartást🙂

 432. Balog Erzsébet

  Egy jógaórán tapasztaltam, hogy “laposan” veszem a levegőt, amikor felszólított az oktató, hogy lélegezzek.Az első leckét kipróbálva ismét szembesültem vele, hogy ezt gyakorolni kell. Kevésnek érzem amit beszívok, rögtön utána nagyot kell ásítanom, hogy elégnek érezzem az oxigént. Remélem gyakorlással ez elmúlik. Hálásan köszönöm, hogy tapasztalhatok és tanulhatok 🤗

 433. Lázár Attila

  nagyon jó volt érezni, hogy van hasfalam, és mellkasok. Pocak ki, mellkas fel, tart, mellkas le, pocak be. Köszönöm, az első gyakorlást.

 434. Vincze Elekné

  Már korábban láttam csikung gyakorlatokat a You Tube-n, de fontosnak tartom az alapoktól való tanulást, melynek első és fontos lépése a légzés.

 435. KÓRÓDI ICA

  ÖRÜLÖK HOGY RÁTALÁLTAM ERRE A TANFOLYAMRA.A LÉGZÉSGYAKORLATOT MÉG PRÓBÁLÉOM KIVÁNCSI VAGYOK A TÖBBI LECKÉRE.KÖSZÖNÖM.

 436. Toldi Katalin

  Sajnos kicsit késve kezdem el, de a lényeg, hogy itt vagyok. A légzéstechnika elsőre kicsit fura. Álmos lettem. 🤔
  Gyakorolni kell nincs mese!

 437. Bata Erzsébet

  Soha nem tudtam helyesen lélegezni, pedig már többen magyarázták. Most, hogy ezt próbálgatom, nem tudom helyesen csinálom-e? Mire tele szívom magam levegővel, azt veszem észre, hogy a hasam is beszívtam és mire kiengedem a levegőt a hasam is ellazul. Jól van ez így?

 438. Hajduska Tímea

  15 éve gyakorlom a jógát, így jógaoktatóként nem volt újdonság a légzés fontossága és kivitelezése.
  Mi ezt azonban teljes jógalégzésnek nevezzük és a kilégzés ugyanolyan sorrendben történik, mint a belégzés, tehát először a hasból és legvégül a kulcscsont alatti részből, hiszen a hasnál található a rekeszizom, ami a ki-és belégzést is megindítja.
  Mi a magyarázata a csikungban a fordított kilégzésnek? Valószínűleg a megszokás miatt is, de szinte alig tudom így kivitelezni.

  1. Lakatos István

   Köszönöm a kérdést. A csikungban is többfajta légzést végzünk és tanulunk. Jellemzően a mozdulat határozza meg, hogy mikor melyiket használjuk. Amennyiben ez a légzés számodra nehezebb, használd a teljes jógalégzést, ahogy tanultad. A csikung a könnyedségről szól, nincsenek merev szabályok. A lényeg, hogy jól essen és jól érzed magad miközben gyakorolsz.
   Örülök, hogy itt vagy. Namaste

   1. Pusztai Kálmánné

    Ennek a légzéstechnikának az elsajátításához, már látom, sokat kell gyakorolnom.

   2. Melinda Varnju

    Megkapta az első leckét és elkezdtem gyakorolni a légzést rájöttem hogy nagyon rosszul lélegzem és most szédülést érzek és a 👅 mozgásra is nagyon oda kell figyelni.gerincproblémám van és egy fajta epilepsziám is ezért szeretném megtanulni a gyakorlatokat remélem menni fog.

 439. Örömmel üdvözlöm, köszönöm a lehetőséget. Szorgalmas tanitvány leszek úgy érzem. A légzőgyakorlat érzésem szerint a testtartásomon hoz változást. Jól érzem, vagy csak bebeszélem magamnak? Ma a második leckét fogom megismerni. Még egyszer köszönet.

  1. Lakatos István

   Kedves Ilona! Jól tetszik gondolni. A csikung napi gyakorlása jótékonyan hat a gerincre, a csigolyákra, és a helyes testtartásra is.

 440. Judit

  Nehezen szoktam meg a helyes sorrendet. Mivel az elején hol a hasamba, hol a mellkasba szívtam először a levegőt, azt figyeltem meg, hogy ha sikerült a hasamba lélegezni előbb, mintha felteltem volna energiával.

 441. Magyar Jutka

  Meridán tornát tornázom. a torna végén légzőgyakorlattal zárunk. Nagyon hasonlit ehhez a légzőgyakorlathoz, így Nekemnem vilt nehéz elsajátítani. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy a csikungot is megismerhetem.

 442. Klári

  Szédülést érzek…ahogy veszem tovább a tüdőbe a levegőt, mintha a hasamból meg menne kifelé…szóval van mit gyakorolni! Köszönöm. 😊

 443. Köszönöm a színvonalas bevezetést. A légzés gyakorlatra való koncentrálás nem engedi szerteszét ugrálni a gondolataimat, így lenyugszik az ember. Köszönöm.

 444. Andi

  Egyszerűnek tűnő gyakorlat, de figyelmet és türelmet kíván és ugyanezt vissza is adja a gyakorlónak. Hasznos!

 445. Gyöngyi Zsíros

  Köszönöm a lehetőséget! A légzőgyakorlat nem okozott problémát.

 446. Krisztina Illés

  Örülök, hogy rátaláltam az oldalra. A légzőgyakorlat szuper, lenyugtat👍

 447. Czifra Rita

  Kitisztult a fejem, nyugodtabb lettem. Köszönöm

 448. Zsuzsanna Gábor

  Köszönöm a lehetőséget! Ahhoz, hogy rutinossá váljék, még sok gyakorlásra van szükségem.

  1. Ráth Emese

   Tetszett a videó és a gyakorlat. Várom a következő leckét.

  2. Márta

   Köszönöm.

  3. Lengyel Gyöngyi

   Megnyugvást éreztem és ellazulást a légzés gyakorlása után. Köszönöm.

  4. Katona Gabriella

   Köszönöm a tanítás 😊

 449. ANDRAS ATTILA

  Koszonom szepen az elso lecket, mar gyakotoltam is. Meg szokatlan a nyelvet tartani, de gyakorlassal meglesz. A belegses megy , de a kilegzesnel.nehez.a szunet a tudo es a gyomor kozott veterani.

  1. Cosa Catarina

   Meg kell szokjam a helyes légzést! Gyakorolni fogom.
   Örvendek,hogy itt lehetek. Köszönöm!

 450. Pál Jánosné

  Köszönöm a lehetőséget! Ismerem ezt a légzéstechnikát…de nagyon jó volt most csak erre koncentrálni. Befelé figyelni, szépen , csendben…

  1. Vadilku Hajnalka

   Stressz levezetés, kellemes fáradtság érzet, feltöltődés 🥰

   1. Andrea

    Köszönöm szépen a lehetőséget, a légzést szorgalmasan gyakorlom! A kilégzés sorrendjére kell jobban odafigyelnem!

  2. Vadilku Hajnalka

   Stressz levezetés, kellemes fáradtság érzet, feltöltődés 🥰 izgatottan várom a következő videót. És remélem lehetőségem lesz a nagy tanfolyamra is.

 451. Tóth Irén

  Nekem mindig problémás az orron keresztüli légzés az orrsövény-ferdülésem miatt

 452. Sápi Julianna

  A légzés figyelésekor nincs gondolat,megnyugtató.Köszönöm a lehetőséget.

 453. Krizsan Rozália

  A légző gyakorlat közben elég furcsa még a nyelvemet fel-le mozgatni, de remélem azért csak sikerül egyszer. Mindig elismeréssel és csodálattal néztem azokat, akik úgy mozogtak, mint a lassított film. Köszönöm a lehetőséget, hogy most én is megpróbálhatom.

 454. Ádám Anikó

  Üdvözlöm! Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy itt lehetek. A légzés nekem könnyű, mivel a jőga órákon is ezzel a technikával nyugtatjuk lelkünket, testünket, viszont a nyelvtartásra még nagyon oda kell figyelni. 🙂 Nagyon várom a következő leckét! Addig is szorgalmasan gyakorolok.

 455. Baranya Mónika

  Feltöltődtem,energikusabb lettem.

 456. Maksa Imréné

  Gyakoroltam a légzést, nagyon jó volt, továbbra is fogom végezni.

 457. Varga Gyöngyi

  Köszönöm a lehetőséget, már a légzőgyakorlat is felfrissített. Várom a következőt! 😀

 458. Vadon Hajnalka

  Furcsa ez a légzés de gyakorlással menni fog

 459. Kerényi Éva

  Köszönöm a lehetőséget, hogy ráirányítottad a figyelmemet a csikungra. A légzést a jógában már megismertem. A nyelv mozgatása még gyakorlást igényel.

 460. Varga Éva

  Köszönöm a lehetőséget, hogy egy új mozgástechnikával megismerkedhetek, és beépíthetem a mindennapjaimba! A légzésgyakorlat nem idegen számomra, meditációhoz is hasonló légzőgyakorlat szükséges, de gyakorlom szorgalmasan a következő leckéig! Légzéskor érzem ahogy szétárad minden részemben a levegő, feltölt, és megnyugtat egyben!

 461. Barta Erzsebet

  Koszonom , hogy itt lehetek. Ezt a legzest mar reg gyakorolom , megnyugtat. A meditaciohoz hasznalom . jol erzem magam tole . Koszonom szepen.

 462. Katalin Takács

  Köszönöm a lehetőséget,gyakorlok.

 463. szekeres zoltanne

  Nagyon jó érzés volt a légzés gyakorlat

 464. Márti

  Köszönöm a lehetőséget, már rég ki akartam próbálni

 465. Sági Irén

  A nyelv rakosgatása kissé nehezebben megy, de gyakorlom, és nem lesz gond. Köszönöm szépen a lehetőséget.

 466. Horváth Sándorné

  Köszönöm szépen a lehetőséget, gyakorlom!Egy ideje már végzek légzőgyakorlatokat, mert asztmás vagyok és a covidon is átestem.Örülök hogy megtanulhatom helyesen alkalmazni! Jól esik!

 467. Gabi

  Kedves István! Először is nagyon szépen köszönöm, hogy lehetővé teszed azt, hogy belepillanthassunk a csikung világába!
  A légzőgyakorlat megnyugtató számomra is. Kérdésem, hogy fekvő helyzetben végezve is ugyanazt a hatást érjük el?

  1. Lakatos István

   Kedves Gabi! Igen, lehet ezt a légzést fekve is gyakorolni, sőt könnyebb érzékelni is, hogy helyesen végezzük. A hatása ugyanaz.

  2. Anna Neiß

   Köszönöm nagyon szépen,
   Jót tett, már nem köhögök

 468. Győrfi Erzsébet

  Köszönöm a lehetőséget! Könnyebbnek érzem magam a légzés gyakorlása után.

  1. Kissné Magdi

   Először is köszönöm a lehetőséget. Sok gyakorlás kell a helyes légzés elsajátításához, de már az első próbálkozásnál is éreztem az ellazulást.

 469. Lugosi Anna

  A négy ütemben történő légzés kicsit akadozik, remélem, a gyakorlás során ez még javulni fog.

 470. Polgar Eva

  Koszonom szepen a lehetoseget .,hogy itt lehetek .Kezbem a legzest gyakorolni .

 471. Gabriella

  A jógaórákról ismerős volt a légzés- bár évek teltek el azóta, és a nyelv mozgatása is újdonság. Kíváncsi vagyok a többire.

 472. Kati

  Jógaórákról ismerős a légzésgyakorlat, azonban a nyelv beiktatása a gyakorlatba újdonságnak számít. Kíváncsian várom a további gyakorlatokat 🙂

 473. Marika

  Köszönöm a lehetöséget. Nagyon érdekes a nyelvmozgatás . Ezt még gyakorolnom kell.

 474. Erzsébet

  Köszönöm a lehetöséget ! Egy kis problémám van még a nyelv irányitásával.

 475. Katkóné Csabai Anikó

  Köszönöm szépen a lehetőséget! Enyhe szédülés jelentkezett nálam légzés közben, ezért ülve gyakoroltam. Remélem, hogy a későbbiekben a gyakorlással ez el fog múlni!

 476. Szita Józsefné

  Először is szeretném megköszönni az ingyenes lehetőséget. Úgy gondolom, hogy sokat kell gyakorolnom a mutatott légzéstechnikát, hogy mozgással összekapcsolva is jól csináljam majd. Igyekszem.

 477. Marta Adorjani

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Elkezdtem a légzéstechnika gyakorlását. Remélem, hamarosan könnyebben megy majd, mert számomra kissé nehéz a helyes sorrend.

 478. Endre

  Nekem könnyebb volt a légző gyakorlat ha elképzeltem hogyan töltődik, telik fel levegővel a tüdőm lentről felfele.

 479. Ördög Gabriella

  Köszönöm szépen! Nem megy egyből de gyakorlom.

 480. Madarász Márta

  Érdekes, hogy nekem ülve jobban ment, mint állva.

 481. Gyökös Gizella

  Köszönöm, hogy itt lehetek. Ez a légzéstechnika nagyon jó! Teljesen lenyugtat és mégis feltölt energiával.

 482. Veres Benjáminné

  Örúlök a lehetőségnek. Ezt a légzésformát gyakorolni kell, nem tudom megfelelően irányítani, hova menjen a levegő.

 483. Józsefné Kanalas

  Köszönöm a lehetőséget. Az eleje kicsit görcsösen indult, de a végére kellemesen “lecsendesedtem”.

 484. Bodogánné Szűcs Éva

  Kedves István! Köszönöm a lehetőséget, hogy végre kipróbálhatom ezt a fajta mozgást. Én alapból is a hasamba lélegzek, de mivel fel kell tolni a tüdőbe ez teljesen kitágítja azt és ez jó érzés volt. A nyelvemre még figyelnem kell. Várom a folytatást.

 485. Barbara

  Kedves István!
  Ahogy mondtad…szokatlan volt a minöségi légzés. Érezni ahogy a bordaközi izmok dolgoznak. Az orrom körül indulva, zsibbadáshoz hasonló érzés volt az arcomban. Kitisztult a tudatom és megnyugodtam egy dackorszakos 3 éves érzelemkitörését követően alkalmazva.
  Köszönöm!

 486. Lukács Márta

  Nagyon örülök a tanfolyamnak. Taiji tanfolyamra jártam már, ott is találkoztam csikunggal, de főként utánzásos módszerrel tanultunk. Ez egy jó lehetőség, hogy az alapoktól kezdve megértsem, mi is történik. És bizony, egy kicsit elszédültem.

 487. Klára Kovács Szele

  Nagyon örülök a tanfolyamnak,várom a következőt addig is gyakorlom a légzést,köszönöm szépen a lehetőséget!

  1. Fábián Tatai Borbála

   A légzéstechnika régbbről már ismert. Nagyon jó, nyugtató, ellazító a hatása. A nyelvmozgást kell összehangolnom, rutinná tenni. Menni fog. Köszönöm.

 488. Vas-Szegedi Julianna

  Köszönöm a lehetőséget! Bár ismerem ezt a légzéstechnikát, de nagyon jó volt most csak erre koncentrálni. Fontos első lépés – mindenkinek…

 489. Éva

  Köszönöm az első leckét, meg nagyon sokat kell gyakorolnom.

 490. Mikó Ildikó

  Köszönöm a lehetőséget!
  Elsőre picit nehéz mindenre egyszerre figyelni…😊

 491. Nagy Sándorné

  Köszönöm szépen. Nekem a mellkasomban éreztem fájdalmat, amikor a levegőt tartani kellett. Ez el fog múlni a későbbiekben?

 492. Nagy Erzsi

  Köszönöm szépen. Nekem a mellkasomban éreztem fájdalmat, amikor a levegőt tartani kellett. Ez el fog múlni a későbbiekben?
  Még nem szóltam hozzá.

 493. Péntek Bálint Gergő

  Nagyon érthetően magyarázol, látszik, hogy régóta foglalkozol tanítással. Várom a többi leckét.

 494. Gaál Anita

  Örülök hogy itt lehetek és megismerhetem ezt a mozgás formát. Csodálattal néztem mindig azokat akik ilyen gyakorlatokat végeztek. Irigyeltem őket,de most én is megtanulhatom. Várom a következő leckét. Kikapcsol.😊

 495. Holyevaczne Angela

  Gyakorlás közben nyugodtsagot , tisztulast éreztem egy kis pulzus szaporasag mellett

 496. Dombai Éva

  Köszönöm a leckét és a későbbieket is. Meglepődtem, hogy milyen könnyedén ráhangolódtam a légzésre. Várom a következő videót!

 497. Sandor

  Nagyon szepen koszonom. gyakorlasra van szukseg, de nyugalmat ereztem

 498. JUDIT

  Kellemes, jó érzés volt.

 499. Veronika

  Üdvözlöm!
  Zavartalan energia áramlást éreztem.
  Igaz a mondás mint mindenben a gyakorlat teszi a mestert🙏
  Azt érzem, blokk oldasra is jô ez a légzéstechnika!

 500. Katona Angelika

  Egy nagyon nyugott álapotba hozot a légzés.

 501. Marcsi

  Toroktól szegycsontig, nehézséget, szorulást éreztem. A végén nyugodtságot.
  Köszönöm.

 502. Anita

  Munka közben elvégezve teljesen felfrissített. Köszönöm!

 503. Bíró Enikő

  Nekem hasi görcs, puffadás alkalmával segített. A légzés átmozgatta, átmasszírozta a hasamat.

 504. Pozsgai Judit

  Megnyugtató èrzès.

 505. Rigó Anna

  Kedves István! Többszöri ismétlés után sikerült átlélegezni a tüdőmet, érezhető volt az energia áramlás. Felfrissülést volt a légző gyakorlat végén. Hálásan köszönöm! Anna

 506. Farkas Istvánné

  A gyakorlat elvégzése után először kis szédülést majd megkönnyebbülést éreztem.

 507. Farkas Istvánné

  A gyakorlat elvégzése után először kis szédülést majd joleső megkönnyebbülést éreztem.

 508. Halászné Főczény Ágnes

  nyugalmat ad a helyes légzés

 509. Bata Rózsa

  kellemes körförgást éreztem ahogy váltakozott a levegő áramlása besziváskor és kifújáskor. A nyelvmozgás segitett

 510. Dakó Éva

  Köszönöm a leckét. Nem könnyű feladat, folyamatos figyelmet igényel, de jó érzéssel töltött el. Még soha ilyen tudatosan nem lélegeztem. Kérdezném, hogy szabad a mindennapi rutinjaink során így lélegezni, vagy hagyjuk meg kizárólag a gyakorlatok végzésére?

 511. Kovács Jánosné

  Ugy érzem , hoģy sokkal több levegőhöz jutok.Persze gyakorolnom kell a sorrendet mire rögződni fog bennem .Nagyon köszönöm a lehetőséget!

 512. Harangi Brigitta

  A gyakorlat során kicsit szédültem, de a végén úgy éreztem, felfrissített.

  1. Mihály Kati

   Most jöttem rá hogy mennyire felületes a légzésem, köszönöm Kati

 513. Annamária Réka Egyed

  A megszokottt légzéshez képest sok fegyelmet igényel, de ez így van rendjén.
  Jól eső érzés, sokat gyakorolva rögzül.

 514. Héjjas Gyöngyi

  Számomra ez nehezített feladat, mivel csak részlegesen kapok az orromon levegőt. Azért próbálkozom erősen.

 515. Pápai Éva

  Köszönöm szépen! A gyakorlat alatt sikerült csak a légzésre koncentrálnom, nem ugrott be semmi zavaró gondolat, mintha minden megszünt volna körülöttem és a gyakorlat után nagyon könnyűnek éreztem magam!

 516. Marácz-Szakál Edit

  Köszönöm! Határozottan nyugalmat éreztem a gyakorlat során.

 517. Solymos Julianna

  Több levegő jutott a szervezetembe és beindult az energia áramlás. Köszönöm szépen!

  1. Androsovits Andrea

   Üdvözlöm🙂
   Köszönöm szépen a videót.
   A mikor végeztem a gyakorlatot, a mellkasod kitágult, rengeteg energiát lélegzetem be. Sajnos én alig lélegzem, kicsi és felületes légzésem van. Ez a gyakorlat rávezet a helyes légzésre, köszönöm szépen 🙂

 518. Terézia

  Köszönöm!
  Kicsit szédültem, még sok gyakorlás kell.

 519. Tóthné Horváth Éva Olívia

  A tai chi és a chikung már két éve része az életemnek. Napi szinten, nagyon kevés időt szántam rá, eddig. Ideje elmerülnöm a hozzá kapcsolódó filozófiában is. Ez a légzéstechnika új volt számomra.
  Érdeklődve várom a folytatást.
  Hálásan köszönöm 🙏♥️🤗

 520. Anita

  A gyomromban éreztem egy különös érzést a légzés során.

 521. József

  Köszönöm szépen! Először egy kis szédülést éreztem, de ugyanakkor nyugodtságot is. A légzésre figyelve kizártam a külső tényezőket. Gyakorlásra van szükség.

 522. Szilvia Németh

  Észrevettem, hogy sajnos a tüdöm felső részének átlégzése fájdalommal jár, nem komfortos, de gyakorolok! A tüdőm nem tökéletes de ez a légzés minden kellemetlen érzés ellenére jól esik.

 523. Angi

  Sokadjára sikerült a légzést a nyelváthelyezéssel összehangolni, úgy látom ez napokba fog telni nálam, míg rutinná válik, de nagyon tetszik, köszönöm.

 524. Budai Istvánné

  Elég nehéz a nyelvre,és a légzésre figyelni egyszerre.Nekem fájt a mellkason gyakorlás közben,és szédültem . Gondolom ez azért van, mert eddig valószínűleg felületesen lélegeztem.Köszönöm szépen,beiktatom a reggeli rutin elé.

 525. Filipp Zoltán

  Elkezdtem gyakorolni a légzést, a rtimusok és a nyelv nem mindig stimmel de gyakorlás kérédése lesz. Minden esetre már így is megnyugtató és a kezeim is felmelegedtek, a tüdőm felsőtestem energiával telt érzést adott. Folytatom a gyakorlást.
  Köszönöm szépen.

 526. Èva

  Nagyon hasznos volt számomra ez a légzés technika. A karjaim jólesően elzsibbadtak és felfrissültem. A nyelvem még néha lemarad de majd gyakorlok tovább. 😊🙏

 527. Mónika

  Nyugalmat, békét éreztem a légzőgyakorlatot követően 🙏

 528. Romhányi Bori

  köszönöm az 1. leckét – megnyugtató érzés volt

 529. Judit

  Köszönöm, jól esett!

 530. Móni

  Nagyon örülök hogy rá találtam erre a lehetőségre. Már a kezdet is megnyugtató, pont ami kell nekem. Köszönöm!

 531. Nagy Ilona

  Idáig is gyakoroltam feszültség oldására,elalvás előtt,meditációnál. Megnyugtat,ellazít.

 532. Pisti

  Megnyugtatott, csöndet éreztem belül utána.

 533. Báthory István

  Megnyugtatott, csöndet éreztem belül utána.

 534. Hanna

  Köszönöm a leckét! Azt gondolom kell pár nap, mire ezt a lègzésformát begyakorlom, de teljes nyugalom hatott át😊

 535. Melinda

  Köszönöm a leckét. A légzés technikával már talalkoztam, de a nyelv illeszkesdése ismeretlen volt számomra, így az szokatlan és oda kell rá figyelnem, de gyakorlat teszi a mestert, szokták mondani. Közben, mntha megszünne körülöttem minden. Imádom, köszönöm.

 536. Emese

  A légzés technikát már én is ismertem, csak a nyelv elhelyezése volt új nekem. Jóleső nyugalom járt át. Köszönöm.

 537. kovácsné erzsébet

  már régen tanultam ,de most jó volt újra át ismételni! a covid után kissé nehezen tudom a tüdőmet megtölteni levegővel, de tudom a sok gyakorlás eredményes lesz! köszönöm!

 538. régen tanultam,jó volt újra át ismételni! a covid után kissé nehezen tudom a tüdőmet megtölteni levegővel,de tudom,a sok gyakorlás eredményes lesz! köszönöm!

 539. régen tanultam. jó volt újra át ismételni! a covid után nehezen tudom meg tölteni a tüdőmet levegővel.de tudom a sok gyakorlás eredményes lesz köszönöm a lehetőséget!

 540. Olasz Márta

  Megtanulni a helyes légzést nem is olyan könnyű, de igaz, a tudatos gyakorlás segített! Várom a folytatást!

 541. Szajkó Angelika

  Úgy érzem még sokat kell gyakorolnom,de alakul, kicsit zsong a fejem légzésközben.

 542. Molnárné Ökrös Enikő

  Hihetetlen, hogy eddig teljesen másképpen vettem a levegőt! Köszönöm szépen, van mit gyakorolni! Újra lélegzem!

 543. Edit

  Nem könnyű elsajátítani a helyes légzést, de gyakorlással menni fog. Körülbelül egy hónapja tettem le a cigarettát, nekem ez most duplán is gyógyulási folyamat. A bizsergető érzés, és enyhe szédülés egyaránt tapasztalható.

 544. Nagy Krisztina

  Az első pár lélegzetkor enyhe nyomást éreztem az alhasban, majd a köldöknél bizsergést ami szépen kiterjedtaz egész hasra, mellkasra. Felfrissített, energetizált mégis ellazított, mint egy erdei séta. Köszönöm.

 545. Ferencz Nikol

  Ferencz Nikol
  Ezt a légzést már régóta gyakorlom megnyugtat de nem tudtam hogy ez a csikung légzés csak úgy jött lazításkent ,megnyugtat és energiával tolt fel főleg ha fáradt vagyok én olyankor oldaltok fekszem úgy is nagyon jól megy . Köszönöm

 546. Korokné Fatime

  Felfrissűltem, és a rossz testtartásomra figyelmeztetett a légzőgyakorlat, ezért a hátamnak és mindenemnek jólesett.
  Köszönöm

 547. Herczeg Zsoltné

  Még az összhangot gyakorolni kell de jól esett és folytatom tovább. Köszönöm szépen

  1. Tormáné Tóth Julianna

   Úgy éreztem, hogy mégyúlik a testem, jó érzés volt.

 548. Móni

  Azt éreztem, hogy az egész tüdőm megtelik levegővel, és amíg a légzést gyakoroltam nem figyeltem másra, kizártam a gondolataimat. Meditálok már 7 éve, és ezt a légzéstecnikát alkalmazva, sokkal hamarabb el tudtam lazulni.

 549. Dr Szilágyi Irén

  Megnyugtatott

  1. Zsófi

   Érdekes volt, hogy mennyivel energikusabb lettem ettől a fajta légzéstől. Nagyon jól esett. Köszönöm szépen.

   1. Tünde Szabó

    Az egész tüdöm megtelt levegővel.
    Jó érzés volt.
    Köszönöm.

  2. Hetyei Katalin

   Energiával töltött meg

   1. Kata

    A tüdőm megtelt levegővel.Melegséget éreztem. Energiával töltött el.

  3. Márti

   A légzőgyakorlat hatására emelkedett az energia szintem, éreztem ahogy áramlik bennem az energia.

 550. Taborossy Gabriella

  Konnyu es jo gyakorlat volt.

 551. Kata

  Minél többet gyakorlom annál könnyebben megtelik a tüdőm levegővel.Eddig ilyen mély légzést csak ritkán éreztem.

 552. Orbán Tímea

  Fantasztikus! Ez a légzéses gyakorlás annyira energikussá tett és megnyugtatta a lelkemet hogy elképesztő. Pedig csak pár perc volt az egész és mégis.

 553. Jenei Maria

  Köszönöm nagyon boldog vagyok A gyakorlat hozza segit a jò lègzeshez

 554. Schuszter Rita

  Köszönöm, ezzel a légzés technikával már találkoztam a Reiki során. Hamar el lehet lazulni.

 555. Ludányi László

  Köszönöm, kellemes ellazult érzést adott

  1. Máté Andrea

   Meditálok majdnem minden nap. Ez nekem ösztönösen megy, már. Eleinte nem gondoltam hogy hosszú távon mennyire jó hatása van.

 556. Ludányi László

  Köszönöm, kellemes ellazult érzést adott. Növelve a magabiztonságomat.

 557. Ludányi László

  Kérem a második leckét. Köszönöm

  1. HAJNI

   Nekem ez most pont jól jött.Nyombélfekély operaciója után.Nagyon hasznos számomra ez a gyakorlat.A nyelv használatát gyakorolnom kell.

  2. Erzsébet Kovács

   Köszönöm szépen,ha eszembe jut,akkor szoktam így levegőt venni,de a nyelvhasználatot nem ismertem.Erdekes

 558. hilda

  Ahogy gyakorlom a légzést,azonnal elkezdek ásítozni.

 559. Nagy Hajnalka

  Elöször nehezebben ment aztán éreztem hogy sokkal olajozottabb lett a gyakorlás.

 560. GRÁNICZ PÁLNÉ

  A kilégzést szájjon át végeztem eddig. Itt orron át végezzük. Miért?

 561. Simor Zoltán

  Jól esett, köszönöm! A nyelv mozgatása először kihívás volt.