Az nem kérdés senki számára, hogy a légzés az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Azonban annak minőségéről már kevesebbet tudunk. Nem csupán egy gázcsere folyamatról beszélünk. Az oxigén elengedhetetlenül szükséges a testünkben zajló élettani folyamatokhoz. Ezen túl a légzés biztosítja számunkra azon energia nagy részét, ami szükséges a szervezetünk számára. A különböző légzőgyakorlatok alkalmasak lehetnek akár a tudatállapot megváltoztatására, különböző vallási élmények átélésére, valamint a testünkben elakadt fájdalmat, vagy hosszabb távon betegséget okozó energetikai blokkok oldására. Ezt a megfoghatatlan életerőt, energiát a Hagyományos Kínai Orvoslásban Qi-nek (Csinek), az Ayurvédikus orvoslásban Pránának nevezik.

A kínai mozgásgyakorlatok során, mint a például a Csikungban, vagy a Taicsi csuanban a légzést használják az izomtónus, a tudat, valamint a Csi áramlásának szabályozására. Az Indiából származó jógának elengedhetetlen részét képezik a pránajáma gyakorlatok, melyek nem csak az egészségre vannak pozitív hatással, hanem kiválóan lehet befolyásolni és irányítani az érzelmeinket, leküzdeni vágyainkat, megnyugtatni sokszor zaklatott idegrendszerünket.

Mivel a légzés során olyan energiát is „belélegzünk”, ami vezérli testünk és tudatunk működését, ezért fontos a helyes légzés kialakítása.

De milyen a helyes légzés?

Légzés során méregtelenítünk is. Hisz testünk sejtjei oxigénhez jutnak, kilégzéskor pedig eltávozik a széndioxid. A XX. században felgyorsult urbanizációnak köszönhetően az emberek a városokban lévő rossz levegőből nem szívesen szívnak mélyeket, hanem ösztönösen kialakult az úgynevezett „lapos légzés”. Azaz pici beszívás, viszonylag kései kiengedés. Ez a fajta légzés hátráltatja a méregtelenítést, a szervezetünk megőrzi a méreganyagok egy részét. A tüdő térfogata, kapacitása, működése megfelelő légzőgyakorlatokkal növelhető, javítható. A helyes légzés az, amikor jó mélyen lélegzünk, lassan és ellazultan, orron keresztül, – a hideg levegőt ez által felmelegítjük – használjuk a rekeszizmot, ezáltal oxigén jut a tüdő minden részébe.

Milyen előnyei vannak a helyes légzésnek?

 • Megnő a szervezet oxigén felvétele, ami javítja az agy működését, jobban tudunk koncentrálni, tisztább lesz a gondolkodásunk.
 • Energikusabbak leszünk. Hosszabb ideig leszünk képesek tevékenységünkre figyelni, kitartóbbá válunk.
 • Oldódik a stressz, a feszültség. Napi kétszer 10 perc helyesen kivitelezett légzőgyakorlat képes nagymértékben csökkenteni a napi tevékenységeink során keletkezett „mérgünket”, feszült állapotainkat.
 • Sok betegség kezelésében elengedhetetlen a megfelelő légzőgyakorlat alkalmazása. Javítja az emésztést, a légzőszervvel kapcsolatos problémákat, méregtelenít és keringési problémáknál is jól alkalmazható. Fontos, hogy amennyiben ilyen célból szeretnéd a gyakorlást végezni, mindenképpen kérd ki a légzőgyakorlatok kivitelezésében jártas szakember véleményét, tanácsát, mivel a nem megfelelően végrehajtott gyakorlat akár ártalmas is lehet!!!
 • Segít a helyes testtartás kialakításában. Görnyedt háttal csökken a tüdő kapacitása, kevesebb levegő tud a tüdőbe jutni, így romlik a koncentráció, fáradtabbak leszünk. Ez a görnyedt tartás kedvező táptalaja lehet a depresszió kialakulásának is.

Mindenki által végezhető légzőgyakorlatok:

Hasi légzés:

Helyezkedjünk el hanyatt fekvésben, vagy üljünk egy székbe. Amennyiben székre ülünk, figyeljünk arra, hogy gerincünk legyen egyenes.

 1. Tenyerünket tegyük a hasunkra.
 2. Fújjunk ki minden levegőt a tüdőnkből.
 3. Az orron keresztül lassan szívjuk be a levegőt a „hasunkba”. Érezzük, ahogy hasunk előre domborodik.
 4. Belégzés után lassú kilégzés következik.

Először végezzük el ötször, majd minden nap eggyel emelhetjük a légzés számot, amíg a tízet el nem érjük. Gyakoroljuk naponta kétszer (célszerű reggel és este), de bármikor végezhetjük, amikor úgy érezzük, hogy kezdünk fáradni pl. tanulás közben, vagy nyugtalanok, feszültek vagyunk.

A gyakorlatnak nagyon sok hatása ismert, így a teljesség igénye nélkül csak néhány fontosabbat sorolnék fel: az agy középvonal keresztező képességét javítja, azaz lehetővé teszi az integrált, egész aggyal történő tanulást. Központi idegrendszert ellazítja, javítja az emésztést, jó hatású tüdővel kapcsolatos problémák esetén. Javítja a hanghordozást, a kifejezést, a hangos olvasást, beszédet, hosszabb figyelmi periódust tesz lehetővé.

Fájdalom csillapítás:

Helyezkedjünk el hanyatt fekvésben, vagy üljünk egy székbe. Amennyiben székre ülünk figyeljünk arra, hogy gerincünk legyen egyenes.

 1. Tegyük egyik tenyerünket a fájdalmas területre, míg másik tenyerünket tegyük a homlokunkra.
 2. Belégzés során gondolatban irányítsuk a levegőt a fájdalmas területre.
 3. Kilégzésnél képzeljük el, amint a fájdalmat kifújjuk a levegővel együtt. A kilégzés lehetőleg legyen hosszabb mint a belégzés.
 4. Végezzük addig, amíg a fájdalom nem csökken.

A kilégzés során a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus, nyugtató, gátló hatása érvényesül, így képes a gyakorlat csökkenteni a fájdalmat. Nem cél a fájdalom teljes megszüntetése, sok esetben ez nem is lehetséges, viszont nagy eredmény már az is, ha tompul a fájdalom, amíg a szakembert fel tudjuk keresni. A gyakorlatot a szülő is végezheti a gyermekén, ekkor ő tegye egyik tenyerét a fájdalmas területre, míg a másikat a gyermek homlokára.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!