Öngyógyító minikurzus

Öngyógyító technika: A csikung

Számos öngyógyító technika létezik, amelyek nagy részéről szó lesz a minikurzusban is. Az előző videóban említettem, hogy az öngyógyítás a szervezetünk öngyógyító folyamatainak a beindításáról szól. Ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat be tudjuk indítani, 3 dologra van szükség:

 1. Megfelelően irányított pozitív gondolkodásra, mert a gondolataink befolyásolják az állapotunkat. Ide tartozik a stresszkezelés, az érzelmeink feldolgozása és a jelenben élés tanulása.
 2. A szervezetünknek fontos és előnyös ételek fogyasztására.
 3. A korunknak megfelelő napi mozgásra.

A harmadik gondolattal fogunk ebben a leckében foglalkozni. Ahogy szól a mondás is, ép testben, ép lélek. Eddig leginkább arról beszéltünk, hogy az érzelmeink és gondolataink képesek megbetegíteni, melyet a a fizikai testünkben fogunk érzékelni. Azonban szorosan nem lehet elválasztani a fizikai testünkkel való törődést és a lelkünkkel kapcsolatos vizsgálódást. Hisz kölcsönösen hatnak egymásra. Ha a fizikai testünkkel foglalkozunk, edzésben tartjuk, akkor a szellemük is edzettebb lesz. Természetesen ez fordítva is működik. De mindkettővel kell foglalkozni. A mozgás, a fizikai karbantartás jó pár évtizede még nem volt olyan hangsúlyos. Főleg azért nem, mert akkor még a munkába járáshoz, mosáshoz, élelem szerzéshez is a testünk elég sok mozdulatot végzett. A mai technika elkényelmesít minket, napunk nagy részében ülünk, lásd utazás, munka, tévénézés, stb. Ezért is nagyon fontos, hogy nap, mint nap mozogjunk. Ahogy írtam is, a korunknak megfelelően. Hisz nem mindegy, hogy húszon évesen mit sportolunk, ahogy az sem, hogy 50-70 évesen milyen mozgást végzünk. 

A csikung, a jóga, tai chi, mind-mind olyan mozgásforma, ami nem terheli meg az ízületeinket, vázrendszerünket, izmainkat. Ezen túl nem energiát von el tőlünk, hanem energiával tölt fel, azzal, hogy a meridián rendszerünkre dolgozunk. A csikung a keleti mozgásokból külön kiemelkedik, lágy mozdulatainak és egyszerű elsajátításának köszönhetően. A lenti videóban a csikungról tudhatsz meg többet. 

BLOGCIKK AJÁNLÓ

A csikungról általában véve keveset tudnak az emberek. Vagy hallott már róla valaki, vagy még egyáltalán nem. Aki már hallott róla, annak is leginkább felületes információi vannak. Illetve vannak akik, már tanulták valamelyik válfaját, de igazán nincs egységes képük nekik sem a csikungról. Ebben a cikkben igyekszem összeszedni azokat a dolgokat, amik leginkább homályosak a témával kapcsolatban és közelebb hozni ezt a keleti irányzatot az olvasóhoz. Könyveket lehetne megtölteni azzal, hogy megértsük valójában mi is a csikung, miért működik, mitől olyan hatékony. 

Az oldalon található módszer, technika nem garantálja az egészséget, ha beteg vagy, fájdalmaid vannak, mindig egyeztess a kezelőorvosoddal.

Ehhez az oldalhoz 9 komment érkezett

 1. Tanító Katalin

  Nagyon jó magyarázat, már gyakorlom a feladatokat, a légzés még sok figyelmet igényel, de próbálom összekötni a mozgással. A stressz oldó rázás nagyon jó,
  Igazi lazulást és könnyűséget érzek utána.
  Hálás köszönet a tanításért!

 2. Bana Sándorné

  Köszönöm szépen a mini tanfolyamot. Minden reggel csinálom. Most már képernyő nélkül, magamtól. Felfedeztem, hogy eddig felületesen lélegeztem, és nem használtam rendesen a tüdőmet. Sokszor kényszert érzek, hogy mélyebben vegyek levegőt akkor is, ha nem csinálom a gyakorlatot. Ma reggel a gyakorlat után egy darabig zsiborgott a talpam, és kis tűszúrásokat is éreztem. Nem tudom, ez mit jelent. A szíverősítő gyakorlatnál érzek egy láthatatlan rugalmas valamit, mikor a kezem közelítem a melkasom előtt. Az öngyógyító mini tanfolyammal most ismerkedem. 60 éves vagyok, sok egészségi problémával, fájdalmakkal. Szeretnék gyógyulni, de legalább jobb közérzetet. Azt gondolom ebben tud segíteni a csikung nekem.
  Mégegyszer köszönöm. Jó egészséget, és sok sikert kívánok!

 3. Kovács Lászlóné

  Köszönöm szépen! Én még csak most ismerkedek a csikunggal.Érdekesnek találom.

 4. Kovács Lászlóné

  Köszönöm szépen! Én még csak most ismerkedek a csikunggal.

 5. Lelesz Kornélia

  Jó érzés, ahogy a nyugalmaddal átadod mi is az a csikung

 6. Klára Juhász

  Szuper, érdekes

 7. Kerekes Imre

  Nagyon erdekes!

 8. Ágnes

  Jól felépített, logikus, érthető.

  1. Albert Lenke

   Megfogom próbálni!Èrdekesnek tűnik!Mindig megyek sètálni csak nem tudtam hogyan kell!

Vélemény, hozzászólás?