Ha szédülsz, ezeket a pontokat kezeld

A shixuan pontok a kéz ujjainak hegyén található pontok. A hétköznapokban a shixuan pontok serkentése megelőzi a szédülést és csökkenti a magas vérnyomást.
A klinikai gyakorlatban gyakran a szélütés, a hőguta esetében jelentkezett kómánál használják ezeket a pontokat.

Kezelés: A hüvelykujj és a mutatóujj körmével többször, erősen csipkedjük meg az ujjbegyeket addig, amíg sajgó érzést tapasztalsz. Alkalomanként maximálisan öt percig kell csipkedni az ujjakat. Ezen kívül az ujjbegyekkel a homloktól a fej hátuljáig haladva is tapinthatjuk a fejünket. Ezzel nemcsak serkentjük a shixuan pontokat, hanem felfrissítjük a szellemet, enyhítjük a fejfájást, a depressziót és az álmatlanságot.

Ehhez az oldalhoz 5 komment érkezett

 1. Tatopulos

  Szia István! Itt a kezelés leírásában megadott 5 perc csipkedés az összes ujjra (10) vonatkozik egyben, vagy külön kell ennyi ideig csipkedni? Tehát elég-e minden ujjat kb. 1 percig csipkedni? A második résznél, ahol a fejet kell tapintani, ott azt hogyan kell elképzelni/kivitelezni? Előre is köszi.

  1. Lakatos István

   Köszönöm az érdeklődést. Az öt ujjra érti az 5 percet. Tehát percenként max 1 perc egy ujj, vagy ha előbb érzed a sajgó érzést, akkor előbb hagyd abba. Az ujjaidat használd fésűként és úgy simítod végig a homloktól hátrafele a fejet.

   1. Tatopulos

    Köszönöm a segítséget! Gondolom egyszerre 2 kézzel érdemes ezt a homloktól hátrafésülés mozdulatot elvégezni a meridián vonalak miatt.

    1. Tatopulos

     A hátrafésülés hányszor érdemes/kell ismételni?

     1. Lakatos István

      Így van, mindkét kezet használjuk. Általában 24-szer, vagy jó fél percig szokták végezni, amíg jól esik.

Vélemény, hozzászólás?