MINI CSIKUNG TANFOLYAM

Ötödik lecke

Látom kitartó vagy, amihez ezúton is gratulálok! Elkezdtél ismerkedni egy ősi kínai módszerrel, amiről többet is megtudhatsz, de erről majd később. Tegnap a tüdőt erősítettük. Már megtanultál a légzés mellett három gyakorlatot. Dolgoztunk a vesére, szívre és a tüdőre. Számos fontos szervünk van még, amire van csikung mozgássor, melyekkel meg tudjuk őket erősíteni. Ahhoz, hogy jobban átlásd ezeket, ahhoz érdemes megismerni a kínai meridián rendszert, a szervek közti összefüggéseket, melyben a kínai öt elem tana sokat tud segíteni. Mindezekről lejjebb többet olvashatsz és segítek, hogy miként tanulhatsz róluk. De most megtanulunk egy újabb gyakorlatot, ami szintén a szívre dolgozik.

Ötödik gyakorlat - A szív megerősítése

Ezzel a gyakorlattal a szíved tudod erősíteni. Sokan küzdenek szívproblémákkal és ezzel összefüggő betegségekkel. Ezért is dolgozunk most is a szívre. Ahhoz, hogy a szívünk sokáig tudja pumpálni a vért a szervezetünkben, erős szívizmokra és jó szívműködésre van szükség. Ez az egyszerű gyakorlat nagyban segít ebben. 

Így végezd a gyakorlatot: Alapállásban vagyunk, a kezünket felhozzuk a mellkasunk elé, úgy, hogy a tenyereink egymás felé nézzenek. Körülbelül 15-20 centiméterre legyenek egymástól. Miközben elkezded beszívni a levegőt a kezeid távolodnak egymástól. Olyannyira, hogy a karjaidat teljesen kinyújtod vállmagasságban és a tenyerek kifele fordulnak. Eközben a fejed elfordítod balra, amennyire tudod. Kicsit benntartod a levegőt, majd miközben fújod ki a levegőt a kezeid visszahozod a kiinduló állapotra. Közben a fejed visszaáll középre. A tenyerek közelednek egymáshoz. Minden levegőt kifújsz, most csak orron keresztül, majd kezded elölről, azzal a különbséggel, hogy a fejed most jobbra fordítod. Mindkét irányba végezd el a gyakorlatot nyolcszor. Hunyd be a gyakorlat közben a szemed és gondolj a szívedre. Végezd egyre lassabban a gyakorlatot. Idővel a tenyereid között fogsz érezni egy mágneses taszításhoz hasonló érzést, mint amikor két mágnest közelítesz egymáshoz az ellentétes pólusával. Ha ez az érzés megvan, akkor az azt jelenti, hogy jó úton haladsz, már érzed a csi energiáját a kezeid között. Kérlek tisztelj meg azzal, hogy leírod a hozzászólás részben, hogy miket éreztél ezen gyakorlat alatt. Köszönöm!

Már az ötödik leckén is túl vagy! Ez a mini tanfolyam bepillantást nyújt az általam készített online Start csikung tanfolyamba. Ahol többet tanulhatsz a fent is említett elméleti háttérről, arról, hogy mitől lesznek ezek a mozdulatok, valódi csikung gyakorlatok. Milyen mozdulatokat végezz és azok mi mindenre jók. Hogyan vitelezd ki az egyes gyakorlatokat, mikor és milyen légzéstechnikát alkalmazz, valamint a képzelettársítást miként tedd hozzá. Ettől lesz mindez valódi csikung és a rendszeres gyakorlása olyan jótékony hatásokat tud eredményezni, melyek egy idős ember betegségeit és energiaszintjét is lényegesen befolyásolta. Többek közt József tapasztalatait is elolvashatod az oldalamon, ahol bővebb információkat találsz a Start tanfolyamról. 

 1. Több, mint 50 videó segítségével tanulhatod meg a technikákat. Ezekben elmagyarázom a csikung mozdulatok lényegét. Azt, hogy mire figyelj, amikor végezd a gyakorlatokat. Azokat hogyan végezd. Hogyan tudod összehangolni a légzést és a mozgást, mikor és hogyan kell feszíteni az izmokat.
 2. Kapsz 1 db egy órás gyakorlatsort, videó formájában, ami az egész testet átmozgatja. A csikung legismertebb és leghatékonyabb mozdulatait találod meg. Ezen videóval begyakorolhatod a mozdulatokat. Ha elfelejtetted őket, bármikor előveheted és ismételheted. De ha le akarod játszani pl. tévén és úgy akarsz tornázni, akkor arra is van lehetőséged.
 3. Megtanulod az Aranygömb gyakorlatsort, megismerkedhetsz az 5 elem tanával, és a csikung 5 elem gyakorlataival, egy teljes gyakorlatsor keretében.
 4. További videók egy-egy 20 perces gyakorlatsort tartalmaznak, amit reggelente és délutánonként érdemes végezni, ha nincs sok időd, csak egy bő negyed órád a mozgásra.
 5. Megtanulhatod a Wai Dan csikung legismertebb és leghatékonyabb gyakorlatait, mint a DO-Mo technikákat, a 8 brokáttekercs gyakorlatsort, amik teljesen átmozgatnak. 
 6. A tananyag tartalmazz 12 fejezetnyi elméleti leírást, tanácsot a csikung végzésével kapcsolatban. Valamint háttér-információkat, hogy mi mindenre jó.
 7. A csikung önmasszázs technikák segítenek a blokkok oldásában, mert a leghatékonyabb akupresszúrás pontokra fogsz gyakorlatokat kapni.
 8. Kapsz egy zenei válogatást, amit ha már magadtól végzed a gyakorlatokat és szeretnéd zenére végezni, akkor legyenek igazi csikung zenéid.

+1 Ráadásként egy meditációs Nei Dan gyakorlatsort is kapsz, ha most vásárlod meg a tanfolyamot.

Mivel idáig eljutottál az olvasásban, ezért egy meglepetéssel szeretnék kedveskedni, valamint egy ajándékkal. Figyeld a következő levelem. Addig is szép napot! 

Ehhez az oldalhoz 448 komment érkezett

 1. Vincze zoltánné

  A gyakorlat végeztével kicsit kifulladtam, de utána amikor a szívem lecsillapodott újra normális ütemben kezdett verni! Tényleg éreztem a két tenyerem között azt a valamit! Inkább olyan taszítást! Köszönöm!

  1. Lakatos István

   Igen, a két tenyér között egy olyan érzés lép fel, mint amikor a mágnesek taszítanák egymást. Szinte érezni a kezeid között, mintha lenne ott valami. 🙂 Ügyes vagy!

   1. Veronika

    LZsibbadnak a kezeim, és felhuzodik a vállam. Könnyebb energialabdaval gyakoroljon.

 2. Terézia

  Sajnos a negyedik leckét nem sikerül levél hiba miatt. Ennél a gyakorlatnál a vége felé melegséget éreztem a két tenyeremben,mintha egy meleg gömböt tartanék benne. Nagyon jó volt a gyakorlat.Ha lehetséges légy szíves küld már el még egyszer a negyedik leckét. Köszönöm.

  1. Lakatos István

   A lap tetején van egy “vissza a negyedik leckére” felirat, arra kattintva vissza tudsz menni egy leckét. Akár az első leckéig vissza tudtok lépni. Köszönöm!

   1. Szabó Julianna

    Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatokat!

 3. Giszka

  Éreztem a mágneses energiát és a szív vonalában mintha kitágult volna a bordakosár. Kifejezetten érzem a gyakorlat után a szívem. 🙂 Érdekes érzés. Köszönöm.

  1. Ezt most sokszor elvégeztem. Nem tudom,hogy jó-e az,hogy a karjaim megfeszültek.
   Észre vettem magamon,hogy a kilégzések során a fejem kissé előre bukik,ezt korrigáltam.
   Tenyeremben bizsergést, meleget éreztem. Azt viszont nem,hogy taszították volna egymást. Egy-két esetben éreztem azt is,mintha lenne valami gömbszerű közötte.

   1. Lakatos István

    Kilégzés közben nem baj ha feszül az izom, főleg, ha erősíteni szeretnéd őket. Ügyes vagy! Tovább jó gyakorlást!

 4. Viz Zsuzsa

  Érzem a két tenyerem között az energia gömböt. Amikor kinyújtjuk oldalra a kezeinket mindkét tenyeremben erős energiaáramlást érzek.

 5. Éva

  Úgy érzem, hogy jótékony hatással van rám mindegyik mozdulat, talán a szívritmus problémát is orvosolni tudja. Köszönöm!

 6. Tereza

  Ez nagyon jó gyakorlat. Sajnos, valami hiba van a felvételen, mert a mondataid felét elnyomja a szép zene. Itt-ott alig lehetett érteni.

 7. Eszter

  A negyedik leckét nekem sem sikerült megnyitnom, de ezt a gyakorlatot sikerült megcsinálnom.
  A zaklatott elmét is és a szívet is kellemesen megnyugtatta, főleg hogy a fej fordítására is kellett koncentrálni.
  Kellemesen egyensúlyba hozott. Jó volt végezni. Nekem olyan olyan volt mint egy relaxáció..

  1. Lakatos István

   Köszönöm, hogy megosztottad! A lap tetején megtalálod a “vissza a negyedik leckére” szöveget, amire kattintva meg tudod tekinteni a negyedik lecke anyagát. Sajnos néha promóció vagy spam könyvtárba mennek a levelek.

 8. Szél Zsuzsanna

  Köszönöm – az energialabda jól érezhető volt a 2 tenyerem között 🙂

 9. Éva

  Köszönöm az ötödik leckét.
  Meglepett, és jó érzés volt két tenyerem között érezni az energiát.

 10. Éva

  Ma megcsináltam az összes leckét szépen egymás után, itt-ott, nyakam, vállam, derekam recsegett ropogott, de azért nagyon jól éreztem magam közben is, utána is.

 11. Csalajuli

  Köszönöm a mai leckét is.
  Kellemes az energia gömb érzékelése.
  Minden jót kívánok.

 12. ovari mihaly

  köszönöm a gyakorlatot egyre jobban érzem a jotékony hatásait kár hogy az utolsoeiötti gyakorlat szeretném ha kibövitenéd a mini tanfolyamot mert sokan vagyunk akik különbözö okok miatt csak ezekkel a gyakorlatokkal maradunk pedig nagyon értékes kezdeményezésbe kezdtél ezért gratulálok.

 13. Cseh Edit

  Nekem új, hogy a legtöbb gyakorlatnál az orron át kell kifújni a levegőt.

 14. Villányine Gabi

  Jó volt végezni a gyakorlatot, éreztem a kezeim között azt a meleget.
  Mivel a csípőm nem tökéletes, lehet a gyakorlatokat úgy is végezni, hogy a lábam kicsit közelebb van egymáshoz ?

  1. Lakatos István

   Természetesen. Úgy végezd, hogy jól essen. Akár ülve is.

 15. Szigetvári Mária

  Köszönöm, nagyon tetszik ez a kis mini tanfolyam .Most ismerkedem a csikunggal, a tüdő funkciómat szeretném javítani.Üdvözöllek.:)

 16. Anikó Varga

  Erősen éreztem a tenyeremben az ujjaimnál az energiát.
  Köszönöm a gyakorlatot!

 17. Kincse Margó

  Kissé megfájdut a karom a gyakorlattól, de éreztem a csít a két kezem közt s kellemesen átmelwgedett a testem is. Köszönöm!

 18. Tünde

  Az elején szaporább szívdobogás érzést éreztem, ez nálam időnként máskor is előfordul. Kb. az 5-6. ismétlés után kezdett elmúlni, ezért egy kicsit többször is végeztem el a gyakorlatot, mint 8-szor. Kicsit nehezebben is tudtam ennyi mindenre figyelni: nyelv, légzéssorrend, fej- és kézmozgás. Azt hiszem, ezt még sokat kell gyakorolni, hogy tökéletesedjen. Minden alkalommal jól érzem magam gyakorlás után. Köszönöm!

 19. Metelka

  Minden korábbi gyakorlatot elvegeztem előtte. Jobban ment a légző gyakorlat. Észre vettem, hogy nem mindig fújom ki a levegőt teljesen, ezért nem tudtam a 4 ütemet megvalósítani a 4. 5. légzesnél. Kell még gyakorolnom.
  Melegséget már éreztem a kezeim között a mai feladatnál, de nagy koncentraciót igényelt. Pár nap múlva,remélem, ez is jobban megy. Köszönöm

 20. Szőke Beáta

  Valahogy eddig ez lett az egyik kedvenc, jól lehet vele a légzést is gyakorolni. A végére éreztem, hogy átjár valami fajta melegség.

 21. Engedi Zoltánné

  Köszönöm a gyakorlatot. Ma reggel az eddig tanultakkal kezdtem a napot. A mostani gyakorlat közben az ujjaim zsiborognak ( hirtelen nem tudom jobb szóval kifejezni)

 22. Éva

  Köszönöm a gyakorlatot! Kellemes bizsergést éreztem a karjaimban és az ujjaimban !

 23. Miklós Sarolta

  Köszönöm szépen! A tenyeremben egy kis bizsergést éreztem.

 24. Tassy Andrásnè

  Köszönöm a lehetőséget, sokkal több az energiàm!

 25. Kata

  Végig csináltam az 5 gyakorlatot. Nagyon kellemes napindító. Koncentrálni kell még a légzésre de gyakorlással menni fog. Köszönöm a lehetőséget.

 26. MÁRIA

  Vissza mentem egészen a második leckéig es onnan folyamatosan végig csináltam a gyakorlatokat.Most sokkal könnyebbnek érzem magam.Úgy érzem,van egy ki izomlázam a karjaimban,és a hátizmokban.Még nagyon figyelnem kell az összehangolt mozgásra,de bíztosan menni fog.Ategnapi gyakorlatot is megcsináltam,csak nem írtam kommentet.KöszönömIstván.Igyekszem.

 27. Nagy Lászlóné Évi

  Ma sikerült a gyakoratot megcsinálni, az energiát a két kezemben éreztem én is. Köszönöm szépen!

 28. Vali

  Köszönöm az eddigieket! A légzésre még oda kell figyelnem, (főként a nyelvemre;) de tetszik.

 29. Soltész Katalin

  Éreztem a kezeimben a bizsergést, amikor kinyújtottam a karjaimat, ott is éreztem. Nagyon kellemes gyakorlat. Hálás köszönet.

 30. Csipkés-Fekete Anita

  Ma is végigcsináltam az eddigi leckéket. Kellemes, megnyugtató volt.

 31. Beáta

  Köszönöm az újabb gyakorlatot,nagyon jólesett. Habár a gömböt még nem éreztem,de a bizsergést a karjaimban igen,és az nagyon jó volt. Próbálom a gyakorlatokat egymás után memorizálni. Ebben a sorrendben csinálom,úgy jó?

  1. Lakatos István

   Kedves Beáta! Idővel fogod érezni a gömböt is. Teljesen jó, ha ebben a sorrendbe végzed.

 32. Bartók Gyöngyi

  A zsibbadás ennél a gyakorlatnál még erősebben jelentkezett. Köszönöm 🙂

 33. Anita

  Bőven többet csináltam, mint 8. Utána kezdtem érezni a tenyeremben és ujjaimban a bizsergést. Jó volt 🙂

 34. Vetka

  Nagyon tetszett ez a gyakotlat, végig éreztem a kezeim között az energiát, és bizsergett a hátam és a tarkóm. Köszönöm

 35. Domokos Erzsébet

  Remekül közvetited a gyakorlatokat, már csak gyakorolni kell, köszönöm

 36. Marcsi

  Köszönöm, nagyon jól érzem magam a gyakorlatok alatt és utána is.
  Várom a következő gyakorlatot.

 37. Timea

  Köszönöm, a gömböt még nem érzékeltem, de a taszítást igen.

 38. Marcsi

  Köszönöm szépen, ez (is) jólesett.

 39. Kapitárné Kardos Gabriella

  Köszönöm szépen, nagyon érdekes volt, éreztem az energiát a kezeim között.

 40. K-né.Zsuzsa

  Nagyon szeretem csinálni mert ellazít és a tüdő kapacításom is nagyobb lett. A légzést még gyakorolni kell mert a nyelvem elfelejtem mozgatni fel le. Mármint beszív fent, kilégzésnél lent legyen. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy csinálhatom

 41. Mária

  István,
  minden gyakorlat előtt elolvasom a “Hogyan csináljuk” leírást.
  Létezik az, hogy a tenyeremben már az olvasástól éreztem a pulzálást?
  Nagyon tetszett ez a gyakorlat. 👍
  Most is érzem a pulzálást, energikusabbnak érzem magam.
  Köszönöm, hogy kaptam a lehetőséget. 🙏

 42. Gizella

  Köszönöm a gyakorlatot ! Nagyon jól esett. Én eddig csak a Csung Jüang Csikung gyakorlatokat csináltam , abból az első két részt tanultam. Ez sokkal energikusabb, jobban átmozgat. Nagyon jól esik . Igyekszem minden nap csinálni.

 43. magdi

  Egyre jobban vagyok !!!

 44. Bea

  Nagyon érdekes érzéseket szabadít fel bennem. Biztos , hogy ezt nem csak online szeretném megtanulni!

 45. Ildikó Dosztig

  szabadság érzést adott a gyakorlat

 46. Scsinovszky tünde

  Végig mentem az eddigieken.
  Érezhető az energia jelenléte.
  Köszönöm!

 47. Hajdu Erika

  Nagyszerű ez a gyakorlat is. Éreztem a két tenyeremben a bizsergést. Jól eső, megnyugtató érzés járt át a gyakorlat végzése alatt. Minden nap megcsinálok minden gyakorlatot. Ha van rá lehetőségem többször is. Nagyon jól esnek. Köszönöm a lehetőséget.

 48. Juhász Orsolya

  Elsősorban a nyaki gerinc szakaszon éreztem a gyakorlat jótékony hatását., ahogy forgattam a fejemet. Nagyon jól esett. Próbáltam a légzéssel is összehangolni a mozgást. Köszönöm.

 49. László Erzsébet

  Kezeim felmelegedtek, ujjaimban lüktetett az eneria. A fejemben nyomást éreztem. Köszönöm szépen a leckét.

 50. Mária

  A végén már éreztem a taszító érzést a kezeim között.

 51. Hatvani Csaba

  1996.-tól tanítom -is a Reiki tradicionális módszerét. Folyamatosan tanulok és mindig elmondom, hogy a vegyszermentes étrend, a mozgás mennyire fontos. Lehet az egyszerű gimnasztika, jóga, vagy más rendszerek. Ennek a módszernek leginkább azt az előnyét tapasztalom, hogy valóban életkor-független. Elmúltam 50 éves, kifejezetten jóleső, ízületropogtató, lazító tapasztalataim vannak, amiket a “csak” energetizálás nem mindig old meg. Fontos részének érzem a gyakorlatok végzése közbeni vizualizációt. Fiatalodtam…
  Köszönöm a lehetőséget! ☺✋

 52. Iván Béláné

  Köszönöm, ez a gyakorlat nagyon jól esett!

 53. Kovács Zsuzsanna

  Köszönöm szépen, nagyon jól esett. Éreztem a mágnesességet a kezeim között.

 54. Judit

  Nekem nem mindig sikerül helyesen végrehajtani a légzést.

 55. Judit

  Számomra még mindig nehéz helyesen lélegezni a gyakorlat közben.

 56. Misi

  A kezeim között meleg bizsergést éreztem, ami a gyakorlat után is megmaradt egy darabig. Kellemes érzés jár át gyakorlás közben.

 57. Anikó

  A nyakizmok feszülését éreztem, meg a karom is feszült. Köszönöm a gyakorlatot.

 58. Ráczné Fáy Gizella

  Megfeszült a hátam, mindkét karom, kissé kimelegedtem. Az energiagömb-érzés úgy a hatodik ismétlésnél jelentkezett, és szaporább lett a szivverésem. Köszönöm.

 59. Királyné Farkas Éva

  Köszönöm! Talán ez ment eddig a legjobban. Valóban éreztem az energiát.

  1. Mária

   Nekem is gondot jelent még a helyes légzés.

 60. Gálné Kukovecz Éva

  Köszönöm! A nyakam megfeszült, de nem vészesen. A végén éreztem egy kicsit a tenyereim között a taszítást.

 61. Szilvi

  Köszönöm a mai gyakorlatot is.A kezeim között jóleső melegséget èreztem.

 62. Márti

  Köszönöm! Ez a gyakorlat viszonylag egyszerű volt számomra, így viszonylag sokat tudtam belőle csinálni. Csukott szemmel végezve az energiát is éreztem.

  1. Bakosné+Herczeg+Mária

   Szép estét!A 4. és az 5. leckét egymás után végeztem el, a mozgástechnika is nagyon tetszik!

   Köszönöm szépen fogom gyakorolni.

   Marcsi

 63. Dr VASVÁGÓ LÁSZLÓNÉ

  Köszönöm a lehetőséget,hogy részesei lehetek ezeknek a gyakorlatoknak. Napról -napra érzem jótékony hatását és megerősít benne ,hogy van értelme ,mert feltölt energiával, könnyebben mozgok .6 éve strokot kaptam ,a jobb lábam nem tökéletes de ezek a gyakorlatok nagy mértekben hozzájárulnak az erősödéséhez. Vasvágóné Marika

 64. M. Zita

  Kedves István!
  Az 5. lecke gyakorlásánál már az első gyakorlatnál érezem a melegséget a kezem között… amikor kimerevített ujjakkal csináltam a gyakorlatot, akkor nem éreztem a melegséget, de amikor ez tudatosult bennem és lazítottam az izmaimat azonnal visszatért az érzet.
  Köszönöm szépen!

 65. Ezen gyakorlat során is a mellkas tágulása, több levegő bejutását érzékeltem, a kézfejek között az a “valami” már megvolt korábban is, most újraélesztem. Köszönöm.

 66. Nagyon tetszik ez a gyakorlat. Feszítéskor az alkaromban fájdalmat érzek. Hihetetlennek tűnik , de a tizedik után már éreztem a gömböt.
  Köszönöm.

 67. Kata

  Jó volt az 5. után egyben látni a videót. Én többször csináltam az első 3-at (ill. 2-3-at) egymás után, valahogy azok jöttek természetesen. De most már együtt tudom csinálni az egészet. Természetesen kiegészítem egyéb testmozgással is.
  Érdekel a csikung, de nem vagyok elég kitartó, mindenbe belekapok, majd abbahagyom, ezért nem fogok fizetni érte,

 68. Zsuzsa

  Elvégeztem egymás után az eddig tanult gyakorlatokat. Az energiaáramlás egyre jobban érezhető. Az utolsó gyakorlatnál a két tenyerem közötti energiamező erősen érzékelődött. Köszönöm 🙂

 69. István

  Köszönöm szépen a leckéket. Az kezeim igen melegek lettek a gyakorlat után. Igaz amikor Reiki-t használok akkor is hasonlóan fontos a levegő vétel és a kilégzés és ott is felmelegszik sőt néha forró lesz a két tenyerem.

 70. Györgyi

  Minden nap elölröl kezdem a gyakorlatokat. Beidegzödtek, automatikusan elöjönnek.
  Ennél a gyakorlatnàl melegséget érzek a tenyeremben, valami màgneses érzés, nem tudom megfogalmazni. Talán majd ha már többször gyakoroltam érzem majd a gömböt.
  Köszönöm, nagyon jók a leckék. Àtsegitenek a napi gondolom.

 71. Ica

  Nagyon tetszik az idáig tanult mozgás. Ha találkozom valakivel, rögtön elújságom mit tanulok. Szeretnék tovább is tanulni, de közben egy kicsit félek is, hogy milyen lehet a többi gyakorlat. Jó lenne egy kicsit bekukucskál i a többi meg ásárolható tananyag a.

 72. Novozánszki Bernadett

  Kedves István!
  Arról érdeklődnék, hogy 2 lumbális gerincműtét után is lehet végezni a gyakorlatokat?
  Válaszát köszönöm!

 73. Anna

  Nagyon tetszenek a gyakorlatok. Idősebb, nehezebben mozgó embernek is elvégezhetők. Köszönöm a lehetőséget !

 74. Csatóné Tárkányi Valéria

  Még a levegővétel sorával van gondom,de a gyakorlással majd jobb lesz, a mágnesességet nem éreztem,de gondolom ez is gyakorlás kérdése.

 75. Évi

  Nagyon jó gyakorlatok. Már a második lecke után éreztem, hogy jobb a közérzetem miután elvégeztem. Köszönöm a lehetőséget! 😇

  1. Mária

   Fantasztikus érzés az energiát kézben tartani.
   Könnyen követhető és tanulható. Köszönöm

 76. Kormányné Márta

  Köszönöm! Imádom ezeket a gyakorlatokat!

 77. Máris

  Köszönöm szépen, nekem szinte életmentő. Nagy pozitívum, hogy azonnal oldja a feszültséget. Jó éjszakát kívánok!

  1. Kelemen Andrásne

   Köszönöm szépen, elvègeztem minden nap a gyakorlatokat. Nagyon hasznosak, jobban érzem magam, jót tesz a mozgás és a légzőgyakorlatok vègzése.
   Kíváncsian várom a továbbiakat.
   Üdvözlettel Éva

 78. Vulmann Pálné

  Az összes gyakorlat nagyon tetszik. Naponta elvégzem a gyakorlatot. Ellazít, jobb lesz a közérzetem. Szóval nagyon jó

 79. Kurják Lajosné

  Köszönöm szépen. Gyakorolgatok. Jól esnek a gyakorlatok.De még jobban bele kell jönni. Nagyon csak a
  jártasság szintjén vagyok. De nem adom fel.

 80. Varga Tímea

  Ez nagyon kellemes volt, össze is tudtam hangolni mindent 🙂 . Viszont volna egy kérdésem, bár nem tudom, jó helyen teszem-e fel: Ha csinálom sorban a gyakorlatokat, mennyire fontos a sorrend? Ha kimarad valami, érdemes-e visszatérni, “bepótolni”, vagy menjünk tovább? Ill. hogyan illeszthetem ebbe be, érdemes-e beillesztenem korábban megismert chi-kung gyakorlatokat?

  1. Lakatos István

   Kedves Tímea! Köszönöm a kérdést. Érdemes a kopogtatás az élet kapuján gyakorlattal kezdeni. A mini csikung keretében tanult gyakorlatoknál nincs egyébként jelentősége a sorrendnek. A mini 2-ben össze van fűzve egy több, mint 20 perces videó, azt a sorrendet érdemes követni.

 81. Anna

  A légzéseknél még mindig szédülgetek, de az utolsógyakorlatnál kellemes a levegő vétel és kb 15 cm-nél kezdem érezni az emergiagömböt. jó érzés Köszönöm

 82. Kriszta

  Nagyon jól esett, koncentráltabbá tett. Éreztem egy feszültséget a két tenyerem között.
  Köszönöm!

 83. Köszönöm a mai gyakorlatot is, határozottan éreztem az energiát (labdát ) a kezeim között..

 84. Kovács Adrienne

  Nagyon érdekes dolgot vettem észre, sokkal tágabbnak érzem a tüdőmet, mióta alkalmazom ezt a négyütemű légzést. A gyakorlatok örömmel töltenek el.
  Köszönöm!

 85. Ica

  Ez a gyakorlat egyszerű, de nagyon tetszik.

 86. Nagy Ferencné

  Kedves István! Igazán nagy élmény volt részt venni a tanfolyamon, bepillantást nyerni e különleges mozgás világába ! Nekem személyszerint a szívre ható gyakorlatok különösen tetszettek! A jóga dinamikus mozdulatival ellentétben ezek a gyakorlatok lecsillapították a lelket az elmét is ebben a rohanó világban ez különösen fontos! Munkájához jó egészséget kívánok !

 87. Ági

  Kedves István!
  Köszönöm a videókat. Eddig nem a lustaságom miatt nem jeleztem vissza. Nekem még most az alapállás is nehéz.Kérdésem: ülve lehet-e ezeket a gyakorlatokat végezni? Így mennyire hatásosak?

  1. Lakatos István

   Köszönöm az érdeklődést. Amennyiben az állás nehézkes, a gyakorlatokat egyenes háttal egy szék elejére ülve is lehet végezni.

 88. Hanna

  Köszönöm a mai gyakorlatot is. Remekül ellazított. 6 ismétlésig számoltam, aztán pedig csak jött az érzés, hogy jólesik végezni a gyakorlatot. Kellemesen elfáradt a karom, kikapcsolt az elmém. Köszönöm!

 89. Sáriné Péli Márta

  A meridián tornával régebb óta foglalkozom, és érzem, hogy ezek a csikung gyakorlatok jól kiegészítik, hozzáadnak. Kellemes áramlást éreztem az 5. gyakorlat után a tenyereimben és a testemben. Köszönöm.

 90. Farkasné Ági

  Kedves István! Köszönöm a gyakorlatokat! Némelyik ismerős volt, de eddig a légzésre ennyire nem figyeltem, főleg nem a nyelvállásra. Kellemes érzés volt gyakorolni, még azért kell egy kis idő, hogy begyakoroljam ezeket. heti kétszer online csung juan csikung órán veszek részt, heti kétszer zumbázok. De nagyon érdekel ez is, ahogy begyakoroltam az eddigieket, jelentkezem első körben a mini2 tanfolyamra. Addig is minden jót! Ági

 91. Erzsi

  Egyszerűen jól esett.Közben a szivemre gongoltam és elképzeltem a beszivott levegő útját.Most elgondolkoztam azon,hogy a sziv erősitése ilyen egyszerű lenne……? Mindenesetre ez a fajta mozgás lecsendesit.

  1. Lakatos István

   A chi arra áramlik, amerre a gondolatod viszi. Ezért, ha csikungozás közben az adott szervre gondolsz, ezzel táplálod őt energiával. Sokszor az egyszerű dolgok a leghatékonyabbak! 😉

 92. Marika

  Köszönöm a gömb érzékelés élményét ! 🙏
  Lenne egy kérdésem. Normális – e , hogy heves szívdobogást érzek közben ?

  1. Lakatos István

   A heves szívdobogás nem normális. A gyakorlatot, ha lecsendesített elmével végzed, eljuthatsz olyan állapotba, hogy a saját szívverésed hallod. Azonban, ha ez jelentősen felgyorsul a lassú mozgástól, akkor az rendellenes.

 93. Vincze zoltánné

  Az elején megfájdult a fejem! A végére egyáltalán nem fájt! Sőt sokkal jobban éreztem magam! Köszönöm!

 94. Jani

  A gyakorlat nyolcszori elvégzése közben kb. az ötödiknél éreztem a kezeim közt egy erőt, ami nyomta szét a tenyereimet.
  Próbálom az eddig tanult gyakorlatokat összefűzni, de még az is nehéz, hogy mindegyikre pontosan visszaemlékezzek.
  Ezeket sokat kell gyakorolni, hogy beüljön és automatikusan jöjjenek egymás után a mozgássorok.

 95. Károly

  Köszönöm ezt a gyakorlatot is, valóban éreztem a kezeim között a “gömböt”. Minden nap gyakorolok és lényegesen jobb a közérzetem. Tegnap az én számítógépem “rendetlenkedett”, de most már rendben van így a tegnapi videót is meg tudtam nézni.

 96. Peti

  … és tényleg működik. Tényleg érezni lehet a tenyereim között az energiát.
  Szuper gyakorlat.
  Köszönöm.

 97. Vincze-Nagy Anna

  Szép gyakorlat, lassítanom kell még.

 98. Zsuzsanna

  Szeretem a gyakorlatokat!Végzésük közben befelé figyelek,elcsendesítem az elmém.Légzés technikát még gyakorolnom kell.Miután végrehajtom a gyakorlatokat jobb a közérzetem,lendületesebb vagyok!Köszönöm!

 99. Agi

  Tetszik! Először csak úgy, közömbösen kezdtem el a legelején csinálni, de rájöttem, hogy érdekel! Pedig indiai irányzatokat követtem.

   1. Novák Evelin

    Szerelmese lettem a chikungnak!!!! Ezerszer jobban esik ezt végezni, mint pl a jógát, amit korábbi években igyekeztem végezni, de nem éreztem jól magam közben…most pedig valami csoda, amilyen jól vagyok minden téren, amikor a gyakorlatok végéhez érek! Köszönöm! Hálás vagyok 🙏

 100. Rácz Sándor

  Talán, ez a gyakorlat volt az amelyiket előszörre is jól csináltam. Köszönöm, jól érzem most magam a bőrömben.

 101. Ildikó

  Amióta elkezdtem a gyakorlatokat sokkal több energiám van,aktívabb de nyugodtabb is vagyok.Valahogy kezdek “átrendeződni” ,jó értelemben.
  Nagyon köszönöm !

 102. Nagyon sokat jelentenek a napi gyakorlatok sokkal frissebb vagyok.Melegséget éreztem a tenyereim között.Hálásan köszönöm.

 103. Bálint Györgyné

  Érdekes érzés, köszönöm!

  1. Faragó Panka

   Végtelen nyugalom lett rajtam úrrá, úgy hogy közben mégis éreztem a kellemes bizsergést az ujjak végén.

 104. Varga Miklósné

  Köszönöm! Nagyon jó a magyarázás, érthető szöveg és a bemutatás is követhető. A mai gyakorlás közben éreztem az energiát.

 105. Pázmándy Tamásné

  nagyon hatásos !

 106. Tamás

  Köszönöm jólesett, a többivel összefűzve csináltam

 107. Csizmadiáné Józsa Ágnes

  Köszönöm! Ez gy kellemes gyakorlat!

  1. Wagnerné Judit

   Köszönöm a gyakorlatot. Hihetetlen, hogy ezek az egyszerű gyakorlatok mennyire felfrissíteni.

   1. Ilus Gergely

    Köszönöm! Reggelente csinálom a gyakorlatokat, fel frissit jól esik nagyon! Hálásan Köszönöm

 108. Hankó Zsuzsanna

  Köszönöm, minden nap csinálom a gyakorlatokat egymás után, de leköti a figyelmemet a légzés kivitelezése, (nyelv alul, fölül), összekeverem, a képzettársítás meg még végképp nem sikerül. A mozdulatokkal semmi problémám, jól esik csinálni, a többivel annál több. De nem adom fel, reggelente csinálom rendszeresen.
  Köszönettel
  Zsuzsa

  1. Lakatos István

   Kedves Zsuzsa!
   Ahogy a leírásban is szerepel, ha nehezen megy a nyelv áthelyezése, akkor egyszerűen tartsa végig fent a nyelv mögött a nyelvet. A csikung akkor fog jól menni, ha nem a mozdulaton, nyelvtartáson gondolkodunk. Hanem csak végezzük és az elme a képzelettársítással tud foglalkozni.

   1. Anna

    Köszönöm, a sorozatot végigcsinálva feltöltött energiával.

  2. Horváth Györgyné (Juca)

   Már nem is tudom miért is jelentkeztem, talán azért, hogy frissítsem a régóta kb 5 éve begyakorolt gyakorlataimat.
   Ma a három gyakorlatot beépítettem a reggeli tornámba. Délután pedig gyakorlom mostmár a négy gyakorlatot.

 109. Czar Eva

  Kedves István.Koszonom szépen az újabb gyakorlatot,ez teljesen új volt számomra, nagyon jól esett.Ma már az összes eddigi gyakorlatot megcsinálva bő húsz percig tartott,az ember teljesen újjáéled.Tovabbi szép napot kívánok.

 110. Teri

  Köszönöm a gyakorlatot. Egy “kicsi” csí energiát már éreztem.🙂

 111. Juli

  Köszönöm a gyakorlatot! Bizsergést éreztem az újjaim között.

 112. Andrea

  EzT a gyakorlatot éreztem eddig a legkönnyebbnek! Köszönöm

 113. Anett

  Csináltam a videóval együtt a gyakorlatot, és mielőtt felhívtad a figyelmünket az energia gömböcskére, előtte elkezdtem érezni a kezeim között. Amikor elmondtad, hogy tulajdonképpen ezt kell éreznünk, akkor tudatosult bennem az egész. Erre az élményre nem voltam felkészülve, jól esett.

 114. Zsófia

  Köszönöm, kellemes gyakorlat volt!

 115. Kriszti

  Ennek a gyakorlatnak különösen örülök, mert van egy enyhe szívizomgyengeségem! Egymás után csinálom a gyakorlatokat és már kialakult egyfajta ritmus. Szeretném ezt majd tovább is csinálni.

 116. Ványainé Kavajecz Mária

  Köszönöm.
  Örülök hogy rátaláltam.
  Csak most van lehetőségem elkezdeni”az első gyakorlattól”
  Nagyon megnyugtat átmozgat jó érzés.
  Köszönöm várom a következőt.

 117. Kata

  Köszönöm István! Egyre jobban érzem magam. Eddig csak este csináltam a gyakorlatokat. Ma elhatároztam, hogy reggel is fogok gyakorolni.

 118. Nagyné Novák Mónika

  Nagyon szépen köszönöm.nagyon tetszik az eddig kapott összes gyakorlat, mindig alig várom már a következő levelet..Nagyon gondolkodom a Start tanfolyamon folytatásként, mivel nagyon megtetszett a csikung,de persze még rengeteget kell gyakorolnom.

 119. Bernadett

  Kedves István!

  Ennél a gyakorlatnál melegedést ereztem a kezeimen.
  Köszönöm

 120. Vitális Réka

  Kedves István! Köszönöm ezt a mini tanfolyamot.Nagyon hasznos volt. Egyelōre az elsō èsutolsó gyakorlatnàl èreztem a chi mozdulàsàt : víz simogatàsakor bizsergèst a tenyeremben, majd vese ütögetèsnèl “libabōrt” a gerincemen, az utolsónál meg teniszlabdànyi gömböt atenyereim között.Igyekszem napi szinten gyakorolni. Nagyon règi vàgyam az Aranybrokát Tekercs ! Melyik csomagot vàlasszam ehhez? További jó munkát ! Üdvözlettel, Vitális Rèka

  1. Lakatos István

   Köszönöm a visszajelzést. 😊 Örülök, hogy vannak megtapasztalások. Ez azt jelenti, hogy jól végzed a gyakorlatokat. Ügyes vagy!
   Ha többet szeretnél tanulni a csikungról, akkor a Start tanfolyamot ajánlom, amiben nem fogsz csalódni.

 121. Nagy. Maria

  Jólesett elvégezni a gyakorlatot. Köszönöm

 122. Fehér Jolán

  Köszönöm szépen! Nagyon jó hatással van rám sokkal nyugodtabb vagyok. Gyakorolok!!!

 123. Papné

  Köszönöm szépen jól esett, Én egyszerre össze fűzve tudtam megcsinálni.

  1. Szabó Enikő

   Köszönöm szépen! Nagyon kellemes volt a gyakorlat, bizsergett mindkét kezem, jó érzés volt. Nekem még a légzésnél vannak kicsi problémáim.

 124. Gyűrű Éva

  Megnyugtató gyakorlat. Nekem eddig a veseütögetés volt a legnehezebb,utána a keresztirányú mozgástól még izomlázam is volt.Vagy talán az a rész lehet a gyenge pontom.

 125. Erzsi

  Számomra eddig ez a gyakorlatsor volt a legjobban elsajátítható. Minden nap végig csinálom az összes eddig tanultakat, nagyon jól esik. Köszönöm.

 126. Machan Piroska

  Mielőtt elkezdtem a csikung tanulását volt egy szívinfarktusom. Lábadozok és próbálom a gyakorlatokat elsajátítani, több kevesebb sikerrel. Úgy érzem nagyon sokat segít, főleg a mai gyakorlat. Minden nap próbálom elejétől kezdeni a gyakorlatokat és a legutolsóval befejezni. Nagyon jól érzem magam tőle.

 127. Gyula

  Kedves Mester!

  Nagyon élvezem az újabb és újabb gyakorlatokat. Örök kíváncsiságom vezérel, amikor érdeklődöm, melyik irányzat gyakorlatait tanuljuk, mert nagyon kellemesen energetizálnak és felfrissítenek.
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Gyula

  1. Lakatos István

   Köszönöm az érdeklődést. A csikung több ezer éves fejlődésének köszönhetően, számos irányzata van, amit nehéz pontosan behatárolni, hisz egymásba nyúlnak, nincsenek éles határok. Amivel az onlinecsikung oldalon ismerkedhetsz az a wai dan csikung dinamikus változata.

   1. Éva

    Összefűzve végeztem a gyakorlatokat. Rám nyugtató hatást gyakorolnak. Köszönöm!

 128. Rozália

  Köszönöm szépen . Még sokat kell gyakorolnom de nagyon megnyugtató érzés tölt el a gyakorlatoktól . Ez motivál!

 129. Zsuzsa

  Köszönöm 🙏 nagyon tetszik a felépítése ahogy bevezetést kapunk a csikung világába. A gyakorlatok mellé a magyarázat és a leírásban a plusz információk is nagyon hasznosak 🙂 köszönöm 🙏🙏

 130. Erika

  Köszönöm! Igyekszem a gyakorlatokat minden nap elvégezni, mert nagyon jó hatásúak, ezt egyértelműen érzem már.

 131. Pálhegyiné Búsi Ilona

  Hálásan köszönöm, pont jókor érkezett,van egy kis vérnyomás , szív kilengésem, vagy stresz. Már végeztem hasonlókat,de ha hosszu, nincs időm.
  Ezek nagyon jók, rövid, mégis hatásos.

 132. Anikó

  Jólesik ez a számomra teljesen új mozgásforma. Köszönöm a gyakorlatokat! Várom a továbbiakat!

 133. Mária

  Nagyon jólesö kellemes érzéssel tölt el.

 134. Ria

  A 2. naptól kezdve egybekapcsolom a gyakorlatokat, oly módon, hogy az újat (következőt) csak az előző gyakorlatok elvégzése után nézem és csinálom meg. Így egyszerre megvan a bemelegítés, memorizálás és rögtön a folytatás is.
  Bár a gömböt még nem éreztem, de meleg energiát és bizsergést a tenyereim közt igen.
  Köszönöm. 🙏

  1. Lakatos István

   Kedves Rita! Nagyon profi és hatásos. Így is kell. A gömb érzetet is jönni fog.

 135. Duczáné Sárkány Erzsébet

  Köszöntelek!
  Örülök, hogy ilyen részletesen leírod és bemutatod a gyakorlatot! Köszönöm.

 136. Somlay Anikó

  Köszönöm szépen. Megnyugtat, energetizál és mégis pihentet. Jól érzem magam. Az energialabda már az első mozdulatsornál meg volt.

 137. Melinda

  Ezzel a gyakorlattal bemelegednek az amúgy mindig jéghideg kezeim, elfáradnak a karizmaim . A légzéssel még nem vagyok összhangban 😏 de nem adom fel .

 138. Mihályné Szömörei

  Nagyon szépen köszönöm, éreztem a kezeim közt az energia gömböt. A hátamon mintha izomlázam
  alakult ki, lehetséges ?

  1. Lakatos István

   Fizikai állapottól is függ, lehet olyan izmok lettek megmozgatva, amiket kevésbé használsz.

   1. Zsuzsa

    Ez is szuper volt. Éreztem az energiát, sokkal könnyebbnek, lazábbnak, érzem magam. Köszönöm István!

 139. Cseperke

  Jó érzés volt a gyakorlatot vegezni,éreztem melegséget a kezeim között.

 140. Mária

  Köszönöm szépen, valami melegséget éreztem a kezeim között.

 141. Pál

  Köszönöm szépe a kezeimben enyhe bizsergést érzek lassan kezdenek hatni a gyakorlatok.

 142. Ancsa

  Köszönöm, nagyon jó érzés. Melegség, nyugalom. Könnyűnek és végtelen hosszúnak éreztem mindkét karom. Felvillant az a kép, amikor a szívkatéterezéskor láttam saját szívem a monitoron. Nekem csodálatos percek voltak akkor. A levegő kiengedésekor a tenyerek között az életfa jelent meg. Mindegyik gyakorlat végzése során a nyugalom velem van. Szeretem a víz simogatása során feltorő érzést is. Várom a folytatást. Köszönöm.

 143. Zsuzsa

  Ez is szuper volt. Éreztem az energiát, sokkal könnyebbnek, lazábbnak, érzem magam. Köszönöm István!

 144. Erzsébet

  Enyhe zsibbadás mindkét tenyeremben.
  Mikor közel került a 2 tenyerem, taszító/távolító érzésem volt.Kellemes érzés.
  Köszönöm!

 145. Presser Ferencné

  Köszönöm,egyre jobban sikerülnek a gyakorlatok!

 146. József

  Elvégeztem az 5. lecke gyakorlatát 8 x mindkét irányba. A gyakorlat végén úgy éreztem mintha a gerinc oszlopom egy energia csőben lenne, az 1-es gyökér csakrától a 7-es korona csakráig végig. A tudatom pedig szokatlanul csendessé,tisztává vált. Csodálatos érzés volt! 🤗 Köszönöm!🙏

 147. Kuizs Pál Peterne

  Köszönöm ,a lehetőséget, hogy megismerhettem ezt a mozgás formát, pár évig thaicsiztam, megismerkedtem a meridian torna alapjaival is. Mindegyiket nagyon kedveltem.. sok ponton kötődik egymáshoz ez a háromféle mozgás forma. Koromnak és jelenlegi fizikai állapotomnak úgy érzem ez a mozgás forma hasznos lesz. Igyekszem majd elsajátítani a gyakorlatokat. A napi gyakorlás a legfontosabb, mivel az ismétlés a tudás anyja. Bízom benne, hogy hasznos lesz a szervezetek és a lelkem számára is. Bár , meg kell jegyeznem , hogy társakkal együtt motiváltabb a gyakorlatok elsajátítása. Sajnos a mai helyzet erre nem ad lehetőséget. Így is örültem a gyakorlatoknak. . Üdvözlettel : Kuizsmagdi.

 148. Bécs Józsefné

  Köszönöm! Én is éreztem Egy kis vonzást a tenyereimen.

  1. Gavlik Terézia

   Köszönöm

  2. Márta

   Nagyon tetszik.h érthető a gyakorlatok magyarázata. Jó érzés a gyakorlás után .próbálom beilleszteni a napi rutinba.köszönöm.

 149. Katalin Nagy

  A nyaki rész merevségét éreztem a gyakorlat során. Több órán át számítógép mellett dolgozom. A gömböt egyelőre nem éreztem.

 150. Hegedüs Veronika

  Sajnos ket napja komoly nyak váll fájdalmaim vannak .Most csak végig néztem.Üdvözlet.🧎‍♀️

 151. Szikszai László

  Ez a gyakorlat az egyik kedvencem már régebbről is. Most is éreztem az vibrálást a kezeimben.

  1. Borosné Nyeső Éva

   Köszönöm szépen! Szeretem a csikung morgásformát. Nagyon kevés időm van gyakorolni, de igyekszem szokásommá tenni.

 152. Z.Gyöngyi

  Köszönöm az újabb gyakorlatot. Ma nagyon nehezen ment. Erősödött az izomlázam. Kicsit hányingerem volt a fájdalomtól. Holnap újra gyakorlom az előzőekkel együtt. Köszönöm!

  1. Papp Hajnalka

   Szia! Màs forràsból is de elkezdtem a napi szintű gyakorlàst! Nem vèletlen, hogy újból szembe kaptam a te àlltalid lehetősèget! Csinàlom! Köszönöm! Kipróbàlom!

  2. Csulak Ibolya

   Koszonom szepen, most kaptam meg az 5. Lecket. Mindennap vegig fogom csinalni ezeket a gyakorlatokat.

 153. Z.Gyöngyi

  Köszönöm!

  1. Andi

   Köszönöm az újabb gyakorlatot,végig csináltam mind az öt gyakorlatot ,minden részem bizsereg.Varom a folytatást!🙂

 154. Z.Gyöngyi

  Merev vagyok,lassan lazítok és harmadik ismétlésre enyhén érzem az energiát ,majd újra elveszítem, erősödik az izmok fájdalm a jobboldalon fel a tarkóig. A baloldalon csak a váll és kar izmokban érzem ahogy húzódnak. Kezdő vagyok, gondolom ez vele jár.
  Köszönöm a lehetőséget!

  1. Sz.Timea

   Éreztem a kezem közt az energiát. Nekem sűrű és meleg volt a levegő.

 155. Piroska

  Köszönöm, éreztem az energia áramlását, ezt már máskor is megtapasztaltam.

 156. Angéla

  Kicsit még gyorsan csinálom, valahogy a légzésem felületes. Ez a mozdulat is nagyon tetszik! Köszönöm! 🙏🏻🍀

 157. Varga Ildikó

  Köszönöm!
  A gyakorlatokat megértettem, gyakoroltam, időnként éreztem kellemes bizsergést is.
  Folytatom.

  1. Kerekes Ferencné

   Köszönöm a gyakorlatokat . A kezem között éreztem a gömböt . Várom a következő leckét .

   1. Virág Ferencné

    Köszönöm a leckét .Kicsit ropogott a nyaki csigolyám a jobbra balra fordulásnál,de kellemesen melegem lett.Most nem fájtak az izületeim.Köszönöm .Gyakorolok tovább.👌

 158. Judit

  Elképesztően sok energiát kaptam, érzem az energia gömböt a kezeim között. Köszönöm! 🙂

 159. Ungvári János

  A gyakorlatok nem tűnek nehéznek már csak azért sem mert mögöttem van egy jo pár év hathajoga gyakorlat.

 160. Tóth Andrea

  Szia!Köszönöm-ezt még gyakorolnom kell.

 161. Gyöngyi

  Kellemesen érzem magam miközben az energiát érzem kitágulni és összehúzódni a két kezem között 🥰🙏🌞köszönöm

  1. Büki Dezsőné

   Köszönöm szépen ezt az újabb gyakorlatot,én nagyon jól érzem magam tőle,lehet hogy azért is,mert én minden nap tornázom,csikunggyakorlatokat is csinálok,melyeket a neten találtam,azok is nagyon jók,de mind más,és más.Én pedig azért gyakorlom,mert 64 éves vagyok,s rájöttem,hogy ha nem mozgok és nem foglalkozok a belső erőm megtartásával,akkor megmerevednek az izmaim,s ettől nehezebb a járás,a házi munka stb.és a kedvem sem lesz jó.A Csikung csodálatos lehetőség a testünk,lelkünk karbantartására!

 162. Nagy János

  Köszönöm érdekes gyakorlat gyakorolom.

 163. Gal Eva

  G.Eva koszonom nagyon jol erzem magam

 164. Magdolna Herceg

  Tetszenek a gyakorlatok, feltem hogy nem fog menni mert idos vagyok de nincs semmi gond es nagyon tetszik is.

  1. Cseke Mihályné

   Várom a hatodikat hogy végig csosináljam, begyakorolhassam hogy rátudjak hangolódni!!, mivel a légzést helyesen be kell gyakorolni, majd folytatás a helyes mozdulatsorral!!

 165. Ági

  Nagyon jol esett ez a gyakorlat, lenyugodtam, atjart a nyugalom. Köszönöm

 166. Lukács Kata

  Ma sikerült kimennem a világból, néhány órára,a senki földjére. Simogatott a nap, és most éreztem először, amikor csináltam a gyakorlatokat, hogy szabad vagyok!

  1. Szép Ildikó

   Köszönöm, úgy érzem jó hatással vannak rám a gyakorlatok.

   1. Simoniac Irina

    Az energiat mar a kezdeti gyakorlatoknal is ereztem,termeszetesen most is. Halasan koszonom.

 167. Kiss Ferencné Edit

  Köszönöm szépen. Gyakorolok. Egyre jobban érzem magam.

 168. Pál Kata

  Nagyon örvendek a leckéknek
  62 éves vagyok,szuper jól érzem magam,és kb 20 évvel ezelőtt együtt végeztem a gyakorlatokat a fiammal aki a “kerepesi shaolin kung fu “táborból jött haza
  Sajna egy idő után abbahagytam amikor a fiam egyetemre ment
  És most szembejött velem az internetten a tanitásod
  Nagyon köszönöm

 169. Kiss Ferencné Edit

  Köszönöm szépen, kitűnően érzem magam a gyakorlatok elvégzése után

 170. Csilla

  A tüdőt erősítő gyakorlatnál szédültem és nagyon fáradtnak éreztem magam(mostanában fáradok egyébként is).De ez a gyakorlat “újraélesztett”,mintha a lelkem is simogatta volna.

 171. Molnár Józsefné

  Köszönöm a leckéket! Nagyon jó hatással vannak rám. Megváltozik a közérzetem, energikusabbnak érzem magam. Köszönet és hála!

 172. Zöld Jánosné

  Jó reggelt, ma végig csinálta az öt leckét. Elfáradtak a karjaim és érzem a kellemes bizsergést hogy a vér gyorsabban áramlik. Jól érzem magam. Jól indul a napom köszönöm.

  1. Molnár Ferenc

   Köszönöm hogy 25 év után ismét átélhettem ezt a misztikus élményt. 25 éve egy aikidó egyzésen végeztük ezt a fantasztikus gyakorlatsort.
   Köszönöm!

   1. Sinko Anna

    Nagyon jó gyakorlatok. Kitartással sokat javíthatunk az egeszsegunkon.
    Köszönettel: Anna

 173. Molnar Monika

  Koszonom!Ha kicsit kesore is, de sikerult az 5-ik lecke is.Szuper, megnyugtato.

 174. Monika

  Köszönöm! Nagyon jó érzés volt végigcsinálni a gyakorlatokat. A gömböt is éreztem a végén.

 175. Márta

  Köszönőm a gyakorlatokat.Jo érzés utána.probalom beilleszteni a napi rutinba.

 176. Anna

  Köszönöm az újabb gyakorlatot. Nagyon jól esett. Még az energiát nem éreztem a tenyereim között.

 177. Zsuzsa

  Kellemes gyakorlat. Köszönöm.

 178. Gyongyi

  Igazi muveszet ezek a gyakorlatok megnyujtanak feltotenek ahogy simogatom a levegot magam korul Aldas

 179. Edit

  Köszönöm, mindig jól érzem magam a gyakorlatok elvégzése után. Továbbra is várom az újabb gyakorlatokat.

 180. Vékony Borbála

  Köszönöm. Gyakorlom.

 181. Novákné Marika

  Soha jobbkor nem jöhetett ez a tanítás, mint ebben a pandémiás időszakban! Köszönöm!

 182. Puskás Éva

  Reggelente ezzel indítom a napomat.
  Egyelőre a légzésre és a mozdulatok helyes kivitelezésére tudok koncentrálni, képzelettársításom még nincs.

 183. Barják Lilla

  Az előző nap gyakorlatával kezdtem, ennél a gyakorlatnál éreztem, hogy nyomom össze a levegőt. Köszönöm szépen

 184. Szabó Tünde

  Nagyon jó köszönöm, hogy van lehetőségem tanulni.

 185. László Zsuzsanna

  Nagyon köszönöm az újabb gyakorlatot. Felüdít, felfrissít. A légzésre koncentrálnom kell. A figyelmem sajnos sokszor elkalandozik. Azonban az energia nagyon jól működik. A tenyerem forró, érzem az energiát. Az alapok nagyon fontosak, és ez kimaradt az eddigi gyakorlataimból. Sajnos a kitartást is gyakorolnom kell, illetve az időt beosztanom. Igyekszem. 🙂

 186. Nagyon kellemesen átmelegtek a tenyereim és a karjaim..a nyakam…jó érzés van bennem..a légzést néha még elrontom ,de majd begyakorolódik az is remélem..egymásután végeztem mind az ötöt és jól érzem magamat..köszönöm,

 187. Ágostonné Pécsi Ilona

  Köszönöm.Kellemes bizsergést éreztem a két tenyerem közepén.A levegő beszívásánál és kifújásánál a nyelvem még nincs összhangban.

 188. Hörcsik Piroska

  Hálásan köszönöm az újabb gyakorlatot! még nagyon figyelek a légzésre, ez elviszi a figyelmemet. A végén a kezeim között egy kis bizsergést éreztem.

 189. Tündi

  köszönöm az újabb leckét, talpaimban is érzem az energia áramlást, a két tenyerem között kevésbé.

  1. Balogh Mária

   Köszönöm szépen! Nagyon éreztem az energiát!

 190. Dóri

  Úgy érzem az energiát, mint amikor gyermekkoromban egy nagy adag habfürdőből képződött habot próbáltam összenyomni a kezeimmel. Érezni, hogy van ott valami!

 191. Anikó

  Én minden reggel tornászom,átmozgatom magam,most ezekkel a gyakorlatokkal indítok.Lassabban,tudatosabban végzem a mozgást.

 192. Miskovics Józsefné

  Hálásan köszönöm.nagyon jó élményem van.éreztem az energiát,vagyisva gömböt a két tenyerem között.nagyon jó.és csinálom tovább.még egyszer köszönöm.

 193. Terèz

  Jòl esnek a gyakorlatok, az ötödik leckènèl megvan az energia labda!
  Köszönōm szèpen hogy itt lehetek!

 194. Bata Erzsébet

  Üdvözlöm! Elnézést kérek, tegnap azért nem írtam, mert nem találtam meg ezt a hozzászólás részt. Minden nap először elvégzem az addíg tanultakat és utána kezdem az újat. A mai leckénél éreztem egy kis bizsergést, de nem taszította egymást a két tenyerem. Kitartóan végzem a gyakorlatokat, úgy érzem jó úton haladok. Köszönöm a leckéket.

 195. Hajduska Tímea

  Egyre jobban tetszenek a gyakorlatok. Tegnap a tegnapi gyakorlat lett a kedvencem, de most a mai tetszik a legjobban.
  Különös érzés ez a mostani, nem is tudnám megfogalmazni. Pedig csak egy kis enyhe melegséget éreztem a kezeim között. Gyakorlás után meg bizsergett a bal talpam.

 196. Vargháné Ilona

  Gömböt éreztem a kezem között. Kedves István köszönöm az értem tetteket. A gyakorlatokon kívűl olvastam az értékes sorait. Későbbi időpontban valószinüleg keresni fogom, addig is kora reggelenként gyakorlom a tanultakat. Még egyszer hálás köszönetet mondok.

 197. Zöld Jánosné

  Szép napot! Februárban találkoztam a mini csikungal. kaptam 5 leckét. Kellemesen éreztem magam az elvégzésük után. Először csak ahogy jöttek a gyakorlatok, először egyet azután már sorba csináltam a meg kapott gyakorlatokat. Őszintén vannak napok hogy nem csinálom. Aztán újra kezdem és azt gondoltam majd biztos jól elfáradok de nem. A reumatikus mozgásom sokat javult a munkám is könnyeben végzem. Meg találtam az energia nyolcast ezt is hozzá adtam az öt leckéhez így együtt még jobb . Azért szeretem a gyakorlatokat mert rövidek és nem fáraszt el egyik sem könnyen tudom csinálni a következőt. Hálásan köszönöm és leveleket amiben sok jó dolgot találok.

 198. Lázár Attila

  Két tenyér közelítése közben forróság hatott vissza rám.

  1. Péntek Bálint Gergő

   Nagyon energetizáló gyakorlat volt.

   1. Ácsné Mocsár Irén

    Szeretem ezt a rezgést.Köszi

 199. Lia

  Megvan a gömb! 🙂 Köszönöm a gyakorlatokat.

 200. Mária Mészáros

  Nekem a két tenyerem közt meleg érzés, a tenyereimben is egy kis melegség és bizserges volt. Köszönöm!

  1. Varga Éva

   Köszönöm a gyakorlatot, végzése közben éreztem hogy a nyakizmaim elég merevek, így hasznos lesz az izmok ellazítására is. Éreztem az energiát a tenyereim közt nagyon is!

 201. Krisztina Illés

  Éreztem az energiát. Ide, a csoportba a kíváncsiság hajtott. Végzek 1 másik technikát, ami oldja a blokkokat, levisz néha gondolatnélküli állapotba.

 202. Granátné Illés Krisztina

  Éreztem az energiát. Ide, a csoportba a kíváncsiság hajtott. Végzek 1 másik technikát, ami oldja a blokkokat, levisz néha gondolatnélküli állapotba.

  1. Márta

   Köszönöm.

 203. Kovács Margit

  Nagyon jól esett,bizsergett mindkét tenyerem,éreztem az energiát!

 204. Czifra Rita

  Megvan a gömb. Köszönöm, jó érzés reggel így kezdeni a napot.

 205. Boza Lívia

  Sajnos még nem érzem a gömböt, csak hőhullámokat.

 206. Klára

  Forróságot éreztem és a nyomást a két tenyeremben. Érzem a gyakorlatok energetizáló hatását.

 207. Ágmes

  Nekem az a furcsa, hogy pár perces, nagyon könnyű gyakorlatok, semmi erőfeszítés és mégis jól érzi magát az ember közben is, utána is.ű

 208. Pál Jánosné

  Már a két tenyerem egymás felé fordításakor, az elején éreztem bizsergető érzést, amely végig megmaradt.
  Nagyon jó gyakorlat, de a fejfordítás és kar emelés okozott egy kis ropogást kb. 4 gyakorlatig.

 209. Vacaru Katalin

  Ugy érzem ez a gyakorlat sikerült a legjobban,ha nem is éreztem a labdát még,de a légzést,a karok,és a fej mozgását összhangban tudtam hozni.Jó éreztem magam később is.

 210. Albert Lenke

  Köszönöm szèpen a gyakorlatokat!Nagyon jol èreztem magam utána!

 211. Kovács Ibolya

  Hálás köszönetem a csikung gyakorlatok megismeréséhez, ami arra sarkall, hogy minden nap elvégezzem, hiszen érzem a nagyon jótékony hatását. Friss erővel és hihetetlen nagy ennergiával tőlt fel egész napon át. Köszönöm ezt a számomra újfajta tanulás lehetőségét!

 212. Albert Lenke

  Ma is sikerült kètszer megcsinálni.Köszönöm szèpen

 213. Szabó-Molnár Gyuláné

  Köszönöm a gyakorlatokat. Még sokat kell gyakorolnom, hogy a légzés és a mozgás összhangban legyen. Én az 5. leckénél a tenyereimben bizsergést éreztem.

 214. Melinda

  Köszönöm szépen a gyakorlatokat nagyon könnyen végezhető mer szépen elmagyarázza hogyan kell minden reggel ezzel indult a nap 🙏 csak azt sajnálom hogy nem tudom megvenni a sztartot mivel gerinc problémám, változó kori problémák és még egy fajta epilepsziám is van és ez a pár nap alatt sokat segített a testem megmozatásában.Hálásan❤️🙏 köszönöm.

 215. Sápi Julianna

  Éreztem a gömböt és a bizsergést,köszönöm.

 216. Krizsan Rozália

  Köszönöm a gyakorlatot. Fantasztikus érzés, mikor a kezeim között ott feszít az energia. Örülök, hogy tagja lehetek a csoportnak, köszönöm.

 217. Ádám Anikó

  A gyakorlat végzése közben a hüvelykújj alatti párnában éreztem kellemes bizsergést.

 218. Varga Éva

  Köszönöm a gyakorlatot, végzése közben éreztem hogy a nyakizmaim elég merevek, így hasznos lesz az izmok ellazítására is. Éreztem az energiát a tenyereim közt nagyon is!

 219. Clara csiki

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Jó érzés reggel ezzel kezdeni a napot. Már a lépcsőzés is könnyebben megy nem faradok annyira. Várom a következő gyakorlatot. Szép napot kívánok tisztelettel.

 220. Márti

  Köszönöm szépen a gyakorlatot már hiányoltam a folytatást.SZÉP napot kívánok

 221. Barta Erzsebet

  Koszonom szepen a gyakorlatokat . Ugy erzem utanuk magam mintha bizseregne minden porcikam . A gomb az megvan ( metafizikat vegeztem ) , ugy ezem erositenek a gyakorlatok. Meg egyszer nagyon koszonom.

 222. Gabi

  Éreztem a mágnesességet – bizsergésnek mondanám!!!

 223. Zsóka

  Érzem a vibrálást a kezem között,nagyon relaxáló,köszönöm!

 224. Kati

  Köszönöm, ma is jól esett elvégezni a gyakorlatsort, lendületesnek érzem magam, tele energiával 🙂

 225. Éva nagyon jó volt!

  Köszönöm a lehetőséget hogy, itt lehetek, jól érzem magam a gyakorlatok után és a láthatatlan gömböt is éreztem a tenyereim között, nagyon jó érzéssel tölt el! Köszönöm szépen !

 226. Madarászné Krucsó Juliánna

  Nagyon köszönöm! Csodás élményben van részem, minden alkalomkor. Egy ideje foglalkoztat a csikung. Ugyérzed megtaláltad magam ezáltal.

 227. Ökrös Tibor

  Köszönöm az ötödik leckét!
  Leginkább átjárót, egy fajta megnyugvás és a váll izmait is meg dolgozta kicsit. 🙂

  1. Papp Csongorné

   Megvan a gömb, meleg bizsergéssel érzem. Köszönöm!

 228. Timi

  Mozgás – légzés összhangra még nagyon figyelnem kell. De a gyakorlással szerintem egyre jobb lesz. A gyakorlat nagyon kellemes volt!

 229. Ildikó

  Köszönöm a gyakorlatokat. Kellemes érzéssel tölt el. Nagyon jó végigcsinálni az eddig megismerteket

 230. Kerekes Ferencné

  Köszönöm a gyakorlatokat . Éreztem a gömböt . Várom a következőt !

 231. Ádám Krisztina

  Köszönöm, nagyon jól esett ez a gyakorlat. Az energia megvan, meleg és bizsereg 😀. Lassan összerakom az összes gyakorlatot, nagyon várom a holnapi leckét.

 232. Lukács Márta

  Azt vettem észre, hogy szinte természetesen adta magát a légzés és a karmozgás összehangolása.

 233. Györkéné Szabó Klára

  A mai anyagban a videó nem jelenik meg, de a leírás nagyon jó, így nem okoz gondot. Nekem is még gondom van a légzés és a mozgás összehangolásával, de igyekszem. Nagyon hálás vagyok a barátnőmnek, hogy elküldte nekem ezt a lehetőséget, és Istvánnak ezért a komoly munkáért, amivel összeállította ezt a sok hasznos tanácsot, gyakorlatot, információt.

 234. Katona Angelika

  Köszönöm szépen. Teljesen feltöltött energiával.

 235. Annamária

  A kitartó gyakorlás biztosan meghozza azt az eredményt amit várok.

 236. Kovács Jánosné Zsuzsa

  Köszönöm szépen, nagyon felemelő érzés volt, hogy éreztem az energiát .Sokkal jobban érzem magam !Nagyon várom a holnapi leckét!

 237. Kiss Ferencné Edit

  Minden gyakorlatnál éreztem a feltöltődést, folyamatosan végzem, hogy rutint szerezzek. A leírások és a videók érthetőek, igazán örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre. Köszönöm szépen.

 238. Androsovits Andrea

  Köszönöm szépen a mai gyakorlatot🙏igen jó koncentrációs gyakorlat, szinte vibrál a kezeim közt a levegő, 😊💓energikussá tett, és mintha tisztul volna a légzésem, 🙏köszönöm szépen 🙂

 239. Farkas Istvánné

  Napról napra egyre energikusabb vagyok. A gyakorlattól bizserget a tenyerem. Még most is érzem a bizsergést.
  Köszönöm szépen.

 240. Edit

  Köszönöm, sokat segítettek a gyakorlatok.

 241. Andi

  Köszönöm, nagyon jól esik.

 242. Solymos Julianna

  Jól éreztem az energiát. Köszönöm!

 243. Csizmadia Zsóka

  Köszönöm jól eső ërzès töltött el!

 244. József

  A tenyereim közt éreztem a bizsergést. Egy picit figyelnem kell, de gyakorlással jó lesz. Köszönöm szépen!

 245. Mária

  Nagyon szŕpen köszönõm a gyakorlatokat!!!

 246. Romhányi Bori

  az energia áramlását éreztem a mellkasomban

 247. Dubicsné Zita

  A gömböt még nem éreztem,de a bizsergést igen,jó érzés.

  1. Anna

   Köszönöm szépen,a gyakorlatsort még memorizálnom kell.Nagyon jólesett a mai új feladat is.A mellkasnál nyomást éreztem.

 248. Tóth Tünde Csilla

  Nagyon szépen köszönöm! Éreztem a gömböt és az áramlást!

 249. Ildikó

  Köszönöm szépen a leckéket. Minden reggel csinálom folyamatosan és egyre jobban érzem a hatását. Várom a következő gyakorlatot. Ildikó

  1. Ani

   Köszönöm szépen. Tetszik, hogy egyszerű, rövid gyakorlatokból áll. Egy kis energia érezhető volt. Természetesen várom a következőt. 🙂

   1. Iren

    Nagyon szèpen köszönöm, mindjàrt jobb a közèrzetem🤗szèp estèt

 250. Krisztina

  Én forósságot éreztem a tenyereim közt. Ezenkívűl felfrissített, energetizált. Várom a következő levelet. Köszönöm!

  1. Ágnes

   Könnyű, frissítő gyakorlat volt. A tenyereim bizseregtek, különösen az újjaim. Köszönöm!

 251. Herczeg Zsoltné

  Kellemes bizsergető érzés volt. Melegséget éreztem. Köszönöm szépen

  1. Dobó Kis Tünde

   Köszönöm szépen!

   1. Kozics Katalin

    Felszabadító érzés a gyakorlás… Köszönöm

  2. Ruskó Edit

   Még nem éreztem a mágnesességet,de remélem a gyakorlás meghozza gyümölcsét

 252. Zsófi

  Köszönöm szépen. Jó volt érezni az energiát.

 253. Tímea

  Én vibrálást és bizsergést éreztem a tenyereim közt . Teljesen felfrissített és energetizált. Köszönöm az élményt!

 254. Gyöngyi

  Hálásan köszönöm. Agyakorlatok egyszerűségében van a nagyszerűsége. Összpontosítást igényel, ami a jelenben tart. Befeléfordulaskor érzem a kellemes energiaáramlast magamon.

 255. Kovács Marianna

  Köszönöm , jól éreztem magam.
  Üdv.Marica

  1. Denes

   Kérdés:a belégzés a szájpadláshoz tolt nyelvel történik?

   1. Lakatos István

    Igen.

    1. Orosz Ibolya Edit

     Nagyon jó érzés végezni a gyakorlatokat.Köszönöm.

 256. Ági

  Kicsit nehéz még mindig a helyes légzédtecnikát is alkalmaznom közben, de maga a gyakorlat nagyon jól energetizált. A gömb még nincs meg, de a tenyereimben érzem az energiát. Köszönöm.

  1. Márti

   A gyakorlat elôször nehézkes volt számomra a vállak és a nyak kötöttsége miatt. Többször ismételve a feladatsort , éreztem az energia áramlását és a végén a gömböt is. Köszönöm.

   1. Editke

    Igyekszem, de sokat kell még gyakorolnom, sok mindenre kell figyelni. Örülök ,hogy tanulhatok. Köszönöm.

 257. Szatmári Péter

  Volt egy kis bizsergés. Köszönöm!

 258. Soha Gizella

  A tenyereimben zsibbadást éreztem.

  1. Gabriella

   Köszönöm a tegnapieckét, nagyon megnyugtató, még nem éreztem a gömböt, még sokat kell gyakorolni.

 259. Baráthné Kerekes Marianna

  Köszönöm szépen! Kellemes érzés.

  1. Artimné Princz Erzsébet

   Köszönöm az 5. leckét Örülök hogy a szív megerősítését segíti, mivel van szívproblémám. A gyakorlatot kétszer végeztem ma. Közben éreztem ujjaimban bizsergést és melegedést a tenyeremben. Azt a mágneses taszító érzést a 2. alkalommal enyhén tapasztaltam. Valószínűleg több alkalom után ez erősödni fog.Kérem a folytatást is .

 260. Enikő

  Köszönöm, tetszik. Figyelem magam.

 261. Csikànyné Laibl Anna

  Köszönöm szépen a leckéket nagyon jól érzem magam.

 262. Horváthné Klári

  Éreztem a tenyereim között a taszítást,utána pedig kellemes frissességet.Nagyon köszönöm.

 263. Rita

  A légzést könyebb már figyelni, jó volt.

 264. Mónika

  Köszönöm, nagyon jó érzés ahogyan megindul és áramlik az energia, a tenyerem pedig szinte izzik.

 265. Mónika

  Felszabadul a szívtér, a tenyerem pedig szinte izzik.Köszönöm!

 266. Magdolna

  Nagyon szépen köszönöm! Ez is nagyon érdekes érzés és nagyon jól esett! Egymás után még nagyon nehéz, memorizálni légzés és mozgás de remélem előbb-utóbb sikerül, majd!
  Köszönettel:Magdolna!

 267. Tormáné Tóth Julianna

  A gyakorlat végzése közben hirtelen melegséget, zsibbadás éreztem,picit megszédültem. Valamit rosszul csináltam?

 268. Koszó Gabriella

  Biztos nagyon fogsz utálni, de ez megint a 8 brokáttekercs egyik gyakorlatára hajaz, a “nézz, jobbra és nézz balra””gyakorlatra. Ez nagyon fontos, mert idős emberek nem tudják már a nyakcsigolya meszesedése miatt csak korlátozottan forgatni a fejüket. Minden izület beáll, ha nem mozgatjuk. Azonkívül a nyakban mennek föl az agyba az erek, ezeket is stimuláljuk.
  Rendkívül jó és hasznos gyakorlat.
  Meg kell említsem, hogy miután a tenyér közepén áramlik ki a csi, amikor szemben vannak a tenyerek és tudunk koncentrálni melegszik ez a pont. Aki igazán tud koncentrálni (én sajnos csak kicsit) akár másfél méter távolságban is érzi a meleget. Nekem ez még nem megy, de gyakorolom, egy méter már megy. Nagyon érdekesek ezek az átfedések a gyakorlatok között.
  Biztosan ismered a három gerincsérv megelőző jóga pózt, 1. szék, 2. kobra, 3. sáska. Ebből az első kettő benne van a 8 brokáttekercsben. A sáska azért nincs benne mert földre kell feküdni közben és az egész Ba-duan-jin-nek az a lényege számomra, hogy nem kell átöltözni, bárhol, bármikor végezhető.
  Kérlek ne feddjél meg a tudálékosságomért, mindent a műszer és méréstechnika szemüvegén keresztül nézek, az egészségmegőrzést is.
  Ha eddig elolvastál, köszönöm a türelmedet, a megértésedet és az idődet.

 269. Zita

  Nagyon köszönöm!

 270. Annamaria Firtos

  Meg nagyon kell koncentrálni, de a légzés megy!

 271. Zné Zsuzsanna

  A szív megerősítése gyakorlatsor elég könnyen megtanultam, és éreztem a tenyereimben az energiát.
  A bevezetőben feltett kérdésedre válaszolva: a gyakorlatokat naponta többször is elvégezem a tanultak alapján egymás után. Energikusabbnak érzem magam.

 272. Komocsin Ilona

  Hálás vagyok a gyakorlatokert . Egy kicsit eljárt felettem az idő , és nem megerőltető a mozgás sor . Ezért nagyon jó a számomra ….Feltöltődöm tőle energiával ,amire nagy szükségem van…Köszönöm .:Ilona

  1. Zsuzsa

   Köszönöm, nagyon jó gyakorlat.
   A kéz közelìtésénél éreztem a bizsergést, és ott van a gömb is. Igaz még kicsi, de remélem a kitartó gyakorlással nőni fog.
   Köszönet

 273. Artimné Princz Erzsébet

  Kedves István! Eddig mind az öt lecke feladatait sikerült elvégeznem.A gyakorlás következtében már nem okoz gondot a nyelv pozicionálása.Próbálom az eddigi leckék anyagát egymás után is elvégezni naponta. Sikerélményt ad. Az imétléseknél használom a videót is még a pontosítás végett.Energikusabbnak érzem magam .Megpróbálom ellazítani a nyak és vállizületeimet előtte nyújtó gyakorlattal .Nagyon örülök ,hogy bekapcsolódtam az onlinecsikung nyújtotta képzésbe. Sokunknak nagy örömet, vitalitást ad mindennapjainkhoz segítő munkájával.Az a sokrétű ismeretbővítés amit a gyakorlatok mellet még ad, az szuper Köszönöm.

 274. Dani Zsuzsanna

  Sok köszönet a gyakorlatokért. Napjában többször is végzem, nagyon jó frissítő még szellemileg is.

 275. Majer Emese

  Még döcög, de megfelelő koncentrálással…fog menni

 276. Erdelyi Carmen

  Koszonom a lecket! Jol erzem magam a gyakorlatok utan.

 277. Marta

  Melegseget ereztem a tenyereim kozott, es ki kellett huznom magam.

 278. Kinga

  Köszönöm szépen! A tenyerek átforrósodnak, nyugalom, béke, szeretet áramlik teljes lényünkben.

 279. Wagner Eva

  Koszonom,ereztem az energiat a ket tenyerem kozott.

 280. Erdeiné Kálmán Tünde

  Köszönöm,megnyugtató érzés ez a gyakorlat.

 281. Vargáné Rákosi Erija

  Nagyo szépen köszönöm ! Nagyon jó egyszerű de mégis nagyszerű gyakorlatok! Energikusabban indulnak azóta a napjaim! Jobb a kedvem ,jobb az állóképességem!

 282. Zike

  Köszönöm szépen.

 283. Marcsi

  Hú, ez nagyon érdekes érzés volt ahogy, a kezeim között éreztem a taszitast. Nagyon elvezem a gyakorlást sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam. Ami csodálatos az egészben hogy semmi nehézség nincs a gyakorlatokban , mindenki könnyedén megtudja csinálni. Nehézség csak abban van hogy figyelni kell közben a helyes légzésre. Nekem meg sajna nem 100-as, de sokat fejlődtek a héten. Nagyon köszönöm hogy részt vehetek, hála neked hogy ezt megtehetjük többen.

 284. Tóthné Zsuzsi

  Köszönöm. Ma még a fogorvosi váróban is a négyütemű légzést csináltam. Teljesen ellazított.

 285. Rádai Erzsébet

  Köszönöm.
  Frissítő érzés volt.
  Tenyér,ujjközi bizsergést én is éreztem.Nagyon tetszett.

 286. Szeredi Attila

  Köszönöm szépen.Nyugalmi pulzusom csökkent.

 287. Aranka

  Nahát ez a bizsergés szenzációs a kezeimbe!

 288. Aranka

  Nahát ez a bizsergés szenzációs a kezeimbe!Köszönöm

 289. Weidinger Valéria

  Hálásan köszönöm a leckéket, igyekszem mindennap gyakorolni. A légzés és a gyakorlatok összehangolására kell figyelnem de már alakul. Örülök, hogy részese lehetek eme csodás dolognak. Valéria

 290. Kondor Tamás

  A gyakorlat könnyű, a gömböt ha nem is de valami bizsergést éreztem a tenyereimben.

 291. Szilágyi Sándorné

  A gömböt nem éreztem, de nagy melegséget éreztem. Köszönöm.

 292. Dancs Mari

  Köszönöm a leckét, gyakorlom, érzem a gömböt.

 293. Bogács Andrea

  Köszönöm a leckét! Gyakorolnom kell, hogy könnyedén menjen!

 294. Gulyás Ildikó

  Köszönöm szépen! Olyan érzésem volt mintha egy láthatatlan gömb lenne a levegőben ami nem engedi, hogy a két tenyér összeérjen. Melegséget és bizsergést éreztem a kezemben.

 295. D. Betti

  Időnként éreztem csak a gömböt és azt, hogy a vállaim megfeszülnek. Ez is, akárcsak az előző gyakorlatok mindenike, felfrissített, energizált. Köszönöm szépen!

 296. Horváthné Ziegler Eszter

  Csak pár napja csinálom a gyakorlatokat, de a videóban említett gömböt éreztem. A tenyeremben és az ujjaimban kellemes melegséget, bizsergést éreztem. Ahogy távolítottam a kezeimet egymástól, mintha egy láthatatlan gumiszalagot húztam volna ki, majd a kézfejeket egymáshoz közelítve mintha egy kis energia-gömb lett volna jközöttük. Nagyon jól esett a gyakorlat.

 297. Kati

  Nagy hasznát vettem a légzőgyakrlatoknak, mivel felépülőben vagyok a Covid ól.

 298. Soós Erzsébet

  Amióta a csikungot gyakorlom,sokkal jobban érzem magam

 299. Viki

  éreztem a tenyereim közötti energiát, köszönöm!

 300. Éva

  Jó érzés végezni a gyakorlatokat. Még gyakorolnom kell, de igyekszem.
  Vissza térek az előző gyakorlatokra is.
  Köszönöm a lehetőséget.

 301. Erika

  Gyakorolom rendszeresen és sokkal frissebbnek és energikusabbnak érzem magam.

  1. Kata

   Köszönöm, nagyon hasznosnak találom a gyakorlatokat.

 302. Anita

  Napi reggeli rutinként gyakorlom a gyakorlatokat, és sokkal jobban érzem magam. Számomra a Covid után ez nagyon fontos, segít a fennmaradt tüneteket megszüntetni, köszönöm!

 303. Heni

  Most a reggeli gyakorlást át kellett tennem du.-ra,úgyhogy mind az 5 leckét most csináltam!
  Jobb a keringésem úgy érzem a végtagjaimban minden gyakorlatnàl érzek egy kis bizsergést!Gondolataimon kell sokat változtatni,hogy a gyakorlatoknàl ne màs irányban jàrjon a tudatom,hanem ide koncentràljak és probàljak minden màst kizàrni a gondolataimbol.
  Ès mint Anita is írta nekem is. COVID utàn nagyon segít a fennmaradt tünetek enyhitésére,főleg a légzésben.Köszönöm🤗

 304. Borbélyné+Tajti+Anna

  Mindegyik gyakorlat nagyon jó hatású, beépítem az életembe.

  1. Szente zoltánné

   Minden reggel ezekkel a gyakorlatokkal kezdem a napot,így minden napom,jól indul!köszönöm a tudást.

   1. MARIA

    Koszonom szepen Dunaszerdehejbol jol megy a gyakorlat

 305. Gyömbérné Márti

  Köszönöm az eddig küldött gyakorlatokat.Általában de.csinálom,egész napra feltölt isteni energiával.Azt vettem észre magamon,mióta csinálom a gyakorlatokat,a külső neg.információk nem érdekelnek,átnézek rajtuk.Az étkezéseimre is pozitív hatással van,kevesebb étel is elég,az édességet kevésbé kívánom.Szeretettel várom a következő részeket.

 306. Sárffyné+Gutmann+Zsuzsanna

  Kedvelem a gyakorlatokat, pont jókor érkezett az életbe! Nem véletlenül….

 307. Éva

  Kiváló élményt nyújtanak a gyakorlatok

 308. László Judit

  Nagyon jól esett, köszönöm!

 309. László

  Kellemes, jól eső érzés járt át és éreztem a két tenyér között keletkező bizsergést.

 310. Fajta istvánné

  Köszönöm nagyon jól esett éreztem a gömböt és bzsergést az ujjaimba a válam kicsit elfáradt .Nyugodtabb vagyok és energikusabb .

 311. Ilona

  Sajnos nem mindig kapom a leckéket.Amiket megkaptam gyokorolom.
  Ezzel a légzéssel több energiához jutok ! Éreztem az energia gômböt kezeim között.

 312. Erika

  Ezt a gyakorlatot nagyon szeretem. Néha sikerül érezni a gömböt! Köszönöm!

 313. Kuti Éva

  Lusta és kevésbé misztikus ember vagyok. A tanfolyam rövid, pontos leírásai és a szemléletes bemutatás révén van kedvem nekiállni, akár többször is végigcsinálni naponta. Az érzéseim megfigyelését még gyakorolnom kell.
  Köszönöm.

 314. Meiszter Ildikó

  Több napja végzem a gyakorlatokat, nagyon kedvező hatàsa van a derekamra, közérzetemre, vérnyomásomra. Köszönöm,hogy megtanulhattam ezeket. Ennél a gyakorlatnál érzem a bizsergést a kezeim közt,hatalmas energia. A nyelvemről van mikor megfeledkezem, de már kevesebbszer fordul elő. Hálásan köszönöm a gyakorlatokat! Áldás!

 315. Bertók Istvan

  Kedves István! Köszönöm a mai leckét. Érzem a gyakorlatok jótékony hatását.

 316. Szűcs Katalin

  Kedves István! Éreztem az energiát a két tenyerem között. Köszönöm a leckéket.

 317. Gyöngyvér

  Ez az egyik kedvenc gyakorlatom. Valóban megérkezik az energia “gömb-érzete” a tenyerek közé, ami fokozta a saját testre való figyelem fenntartását. Más gyakorlatoknál még beköszönnek kósza gondolatok, de ez utóbbi segítségével teljesebbé válnak. Köszönöm.

 318. Enikő

  Hálásan köszönöm! 🤗🙏Össze kapcsolva a többi gyakorlatokkal fantasztikus élmény!

 319. jozsef erki

  Köszönöm frissitő volt

 320. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, úgy érzem, ha rutinná válik sok tekintetben hasznomra fog válni!
  Köszönettel várom a további leckéket!

 321. Kovács Annamária

  Megnyugtat, kikapcsol, energetizál.

 322. Baráth Marian

  Már a belélegzésnél el kezdett bizseregni mindkét tenyerem, a gömb is érzékelhető, nagyon köszönöm!

 323. Kosztica Petra

  Kedves István! Nagyon élvezem ahogy a gyakorlatok összefonódnak. Igazán az energia gömb több,mint nyolc gyakorlat után jelentkezik,előtte bizsergést érzek a tenyeremben. Érezni lehet a gyakorlatok után,hogy pozitív energia járja át az egész testet. Nyugalmat és pozitivitást érzek egész nap. Köszönöm!

 324. Melinda

  Köszönöm a leckét! Nagyon jó egymással összekapcsolva végezni a gyakorlatokat! Érzem ahogy feltölt!

 325. Istvánné Huttinger

  Köszönöm mindegyik gyakorlatot megnéztem és minden reggel végig csinálom egymás után.A légzés összekötése a gyakorlatokkal még nem az igazi de dolgozom rajta.

 326. Tóthné Marton Hajnalka

  Most csináltam először ezt a gyakorlatot de már éreztem egy kis bizsergető érzést a tenyerem közt. Kicsit nehéz ennyi mindenre koncentrálni de hihetetlen jó. Energiával feltölt. Köszönöm!

 327. Mihályné Fogarasi

  Köszönöm szépen nagyon jól esett!

 328. Mihályné Fogarasi

  Köszönöm szépen !

 329. Márti

  Köszönöm, megváltoztatta az életem teljesen. Bár tanítanák már az iskolákba is hogy egészség ott legyen minden gyermek utitáskájába!!!!

 330. Kata

  Nagyon jó volt érezni az energiát. Egyre jobban csinálni a gyakorlatokat. Köszönöm!

 331. Ferencné Demény

  Végtelenül egyszerűek a gyakorlatok,ez is,és ez az egyszerűség olyan megnyugtató,kiegyensúlyozó!
  A lassú és széles mozdulatok ellazítanak,nyújtanak,amire nagy szükségem van!

  Köszönöm!

 332. Zsuzsanna

  Nagyon kellemes, megnyugtató ez a gyakorlat. A tenyereim között erősen éreztem az energiagömböt. Köszönöm.

 333. Ilona

  Jó érzéssel végzem a gyakorlatokat.

 334. Papp Ildikó

  Ez a gyakorlatot is jó érzéssel töltött el, de én még nem érzem az energiagömböt a tenyereim között. A rendszeres gyakorlás biztos meghozza ezt az érzést is. Köszönöm.

 335. Magdi

  Most fogom megrendelni a START tanfolyamot. A tapasztalatom: olyan energiával kezdem a napot, hogy elfeledkezem még a betegségemről is (parkinson). A nyelvemmel még van egy kis gond, de már alakul. A számolásról (8x) is megfeledkezem, annyira magával ragad a gyakorlatsor. Ennél már csak jobb lehet. 🙂

 336. Valéria

  Köszönöm a gyakorlatokat. Javítják a közérzetemet. Szeretném, hogy a mindennapjaim részévé váljanak.

 337. Rozália

  Köszönöm, hihetetlenül jó érzés fog el a gyakorlatok végzése során. Szinte húzom, tolom a kezeimmel a chi-t. A szívem erre a gyakorlatra várt, erre van szüksége. Hálás vagyok érte!

 338. Sanyi

  5. mozdulatnál éreztem a gömböt.

 339. Judit

  Nagyon szépen köszönöm! A gyakorlatok közben nyugalom, béke tölt el.

 340. Béres Attiláné

  Igyekszem gyakorolni naponta . Melegséget éreztem, gömböt még nem . A közérzetem jobb. Köszönöm.

 341. Noszov Valentin

  Erős energia gyakorlat!

 342. Éva

  Mikor itt olvastam, hogy milyen engeriával tölt fel a gyakorlat bevallom őszintén kételkedtem.
  Majd figyeltem, hogy könnyebb a testem, és olyan jól érzem magam.

 343. Magdolna

  Nagyon jónak tartom a gyakorlatokat. Nekem nyaki problémám van. és már most úgy érzem mintha könnyebben tudnám a fejem fordítani.
  Köszönet a videóért.

 344. Ágnes

  Köszönöm! Frissítő hatású a gyakorlat! 🙏

 345. Klára

  Már nagyon várom a következő gyakorlatot!

 346. Barnabás

  Köszönöm a lehetőséget.

 347. Magdolna

  Tetszik, jók a gyakorlatok

 348. Horváth Marianna

  Köszönöm szépen. Nagyon jó érzés de még gyakorolni kell hogy érezzem a mágneses taszítast.

 349. Káplár Klára

  Köszönöm, gyakorolok és már éreztem a tenyerem között a ” gömböt ” is !

 350. Besenyi Erzsébet Éva

  Köszönöm.Gyakorolok. Jó érzés.

 351. Huli Gabriella

  Érzem az energia áramlást,köszöböm hogy megmutattál egy kicsit ebből a jótékony gyakorlatsorból.

 352. Bolyky István (B.István)

  Nagyon hasznos gyakorlatot ismertem meg,köszönöm.

 353. Árpi

  Minden eddigi gyakorlat , nagyon jó ! Kissé nehezen indul, de még hol tartok! Hàlásan köszönöm! 🙏

 354. Piroska Fekete

  Köszönöm szépen nagyon jók eddig a gyakorlatok.Már várom a következőt.
  Köszönöm szépen.

 355. Judit

  Köszönöm. Néha még kiesek a ritmusból, de már egész jól megy.

 356. Erika

  Nagyon jó! Köszönöm.

 357. Erika

  Nagyon jó! Köszönöm. Minden nap jobban megy a gyakorlás.

 358. Judit

  Nagyon köszönöm. Borzasztóan bízom ebben a mozgásban. Nehéz még koncentrálnom, de gyakorolni fogom.

 359. Dóri

  Köszönöm, kezdek ráérezni!

 360. Edit

  Köszönöm! 🙂

 361. Török Kovács Lászlóné

  Amikor felemelkedek nehezen tudom tartani az egyensúlyt.A tenyereim között kellemes meleg érzés van.Köszönöm.

 362. Ibolya

  Könnyűnek tűnő gyakorlatok, de mindenképpen gyakorlást és figyelmet igényelnek. Örülök, hogy itt lehetek, és köszönöm a lehetőséget.

 363. ANDI

  Nagyon kellemes érzés volt. De még van mit gyakorolni.

 364. Bea

  Nagyon tetszik a tanfolyam ! Valóban úgy érzem , hogy energetizál és jó lesz közérzetem tőle. ! Nagyon jól nyújtja az izmokat !
  Várom a holnapi leckét !
  Köszönöm !

 365. Viszus-Csabai Tímea

  Köszönöm az ötödik leckét is. Ma nem tudtam teljesen végre hajtani a gyakorlat sort. Kisfiam (2,5 éves) korábban kelt a szokottnál, így csak párszor tudtam elvégezni az ötödik leckét. Mágneses taszítást ugyan nem éreztem, de egy kis melegséget a tenyereimen igen. Holnap még korábban kelek, hogy rendesen el tudjam végezni. 🙂

 366. Krizsánné Laczó Nikoletta

  Köszönöm a mai leckét is.
  Kellemes érzés de meg nem érzem a kezeim közt azt a gömböcskét.de lehet jobban rá kell hangolodni kikapcsolni aztán sikerül.
  De amugy jók a gyakorlat sorok

 367. Ilke

  Teljes feltöltődés volt számomra ez a gyakorlatsor is, és mivel régóta foglalkoztatnak a különböző keleti gyógymódok és mozgáskultúrák, így érezhető volt számomra az energiaáramlás is. Hálásan köszönöm a lehetőséget a tudás elsajátítására.

 368. Erika

  A karjaimban bizsergést, majd kellemes melegséget éreztem.

 369. Viki

  Kellemes pulzáló, meleg bizsergést éreztem a karomban a gyakorlat közben és a gömböt is éreztem a tenyereim között. Nagyon jól esik ez a gyakorlat is. Köszönöm!

 370. Márton Éva

  Rendszeresen végigcsinálom reggel vagy délelőtt időmtől függően az összes gyakorlatot. Nagyon jó érzésekkel telít el, megnyugtatja az idegeimet és felpezsdít! Jóleső bizsergés marad utána elég sokáig.

 371. Edina

  Kedves István!
  Köszönöm 5.leckét, alkalmazom minden reggel, elindul az energia, nyugalom, s békés-boldog vagyok. Csodálatos lenne a nap 20órájában megtartani e állapotot.
  Hálásan köszönöm!🙏

 372. Erzsébet

  Az 5. leckére a promóciók könyvtárban találtam rá. A gyakorlatokat az 1. leckétől végeztem el, éreztem a nyújtásokat,
  az energiát a kezemben és a testemben. Jó ideig megmaradt a kellemes bizsergő érzés, a fejemben tartott a legtovább.
  Hálásan köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?