MINI CSIKUNG TANFOLYAM

Negyedik lecke

Örülök, hogy ma is itt vagy! Ami azt jelenti, hogy tényleg érdekel a csikung és többet szeretnél róla tudni. Igyekeztem úgy összeállítani ezt a kis tanfolyamot, hogy akár öt perc alatt át tudj venni egy-egy leckét, kis időráfordítással még is sokat tudj tenni az egészségedért. Ez által bepillantást nyersz az általam készített anyagokba, talán kedvet kapsz majd többet tanulni. De kezdjünk is bele a mai leckébe, ahol egy másik fontos szervünkre, a tüdőnkre fogunk dolgozni. 

Negyedik gyakorlat - A tüdő megerősítése

A chi energiáját háromféleképpen tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe. Ebből az egyikre nem sok ráhatásunk van, ez a velünk született chi, aminek mértéke, erőssége részben meghatározza életerőnket, vitalitásunkat. A másik kettőre viszont van ráhatásunk. Ebből az egyik az étkezés. Az ételekkel tudjuk magunkat feltölteni energiával. Az, hogy milyen minőségű, tápanyagú ételeket fogyasztunk, az nagyban befolyásolja a szervezetünkben áramló chi minőségét is. Erről kicsit lejjebb is olvashatsz. A másik fontos összetevő, amivel a bennünk lévő chi-t tudjuk táplálni a légzés minősége. Sokfajta légzőgyakorlat létezik. Aki jógázik, vagy meditál az megtanulja ezeket. Az öngyógyító tudástárban erre is találsz módszereket. Illetve már Te is megtanultad az első leckében a négyütemű légzést. Amit önmagában is gyakorolhatsz. Azonban a mai gyakorlatunk is segít abban, hogy feltöltsük a tüdőnket. A kínaiak szerint a levegő nem pusztán anyag, hanem az a közeg, mely az energiát szállítja, közvetíti a szervezet számára. A tüdő a fém eleméhez tartozik. Ha a tüdő energiája gyenge, védekezőképességünk csökken, jobban fenyeget a fertőzés veszélye. Sápadtabbak és lehangoltabbak vagyunk. Ezért is sokat jelent ez a gyakorlat, amit reggelente végezz el minden nap, és máris jobb kedvű, jobb tartású és nagyobb energiával rendelkező emberré válsz. 

Így végezd a gyakorlatot: Alapállásban vagyunk, miközben szívod be a levegőt a tanult módon, a kezeidet hozd fel a fejed mellé, úgy, hogy a könyökeid be vannak hajlítva. Kézfejed ökölbe van szorítva. Miközben szívod be a levegőt, enyhén hátradőlsz, érzed ahogy a lapockáid közelítenek egymáshoz. Kicsit benntartod a levegőt, majd elkezded kifújni a levegőt, úgy, hogy közben előre hajolsz, kezeid közelítenek egymáshoz a mellkasod előtt, szinte összeérnek. Az izmaid enyhén feszülnek kilégzés közben, most kivételesen a végén szájon keresztül préseled ki a tüdődből az összes levegőt. Vársz egy kicsit, majd elkezded beszívni ismét a levegőt, kezeidet viszed fel a fejed mellé. Ekkor nem feszülnek az izmok, hanem elernyednek. Legalább nyolcszor végezd el ezt a gyakorlatot is. Minél lassabban tudod a végezni, annál hatékonyabban dolgozol a tüdődre. Figyeld meg az érzéseidet, majd kérlek írd le a lenti hozzászólás résznél. 

Ahogy ígértem kicsit visszatérek a táplálkozáshoz. Ahhoz, hogy egészséges életet élj, ahhoz a mozgás és a megfelelő levegővétel mellett oda kell figyelnünk a táplálkozásra is. Sokunknak kényes a téma, mert mi magyarok szeretünk zsírosan, fűszeresen, sok szénhidrátot elfogyasztva étkezni. Azonban az, hogy mit fogyasztunk éveken át, nagyban meghatározza majd későbbi egészségügyi állapotunkat. Ízületi fájdalmak, elhízás, rossz vérnyomás, cukorbetegség, stb. Ezért is fontos, hogy sok flavonoidot, növényi enzimet vigyünk be a szervezetünkbe. A rohanó világunkban, jó minőségű, biztos forrásból származó zöldséget, gyümölcsöt nehezebb beszerezni és nem is olcsó. Ráadásul például olyan vörös bogyós gyümölcsöket, melyek a szív és érrendszerünket, immunrendszerünket erősítik, nehezen kapunk meg a piacon. Persze erre is van megoldás. A képre kattintva többet olvashatsz erről, amennyiben Te is fontosnak tartod a megfelelő vitamin természetes úton való bejuttatását a szervezetünkbe. 

Ha érdekelnek az egyes zöldségek és gyümölcsök hatásai, milyen betegségekre jók, milyen vitaminokat, nyomelemeket tartalmaznak, akkor a gomb segítségével tovább olvashatsz. 

Ehhez az oldalhoz 576 komment érkezett

 1. Wolherr Virág

  Kedves István! A gyakorlat átmelegítette az egész mellkasi részt, tényleg érezhető a stressz és feszültség oldó hatása. Hálásan köszönöm a lehetőséget!

 2. Gitta

  4. lecke Köszönöm szépen.
  Nagyon jól esett a gyakorlat.
  Üdv. Gitta.

 3. Berta Brigitta

  Ez a gyakorlat sokkal jobban ment, mint a sima csikung légzés. Könnyebben követtem a ritmust és hatásosabbnak is éreztem.

 4. Csákvári Miklós

  Jólesett a gyakorlás. Köszönöm!

  1. Némedy Bernadette

   kedves István !
   Ez a gyakorlat nem jött át képileg !
   Így nem látom. A leírásból nem egyértelmű !
   El tudnád küldeni a videót is hozzá
   ?
   köszönettel Betti

 5. Nagy Ildiko Edit

  Köszönöm, ez a gyakorlat jól esett a fáradt hátamnak.

 6. Kalmár Emma

  A gyakorlat után sokkal könnyebnek éreztem magam.
  feltöltött energiával.
  Köszönöm.

  1. Sövegné Horváth Ilona

   Tüdőmmel van probléma, gyakorolni fogom. Köszönöm!

 7. Enyedi Attila

  Felfrissít ez a gyakorlat és a gerincemet is megmozgatja köszönöm.

 8. Tündi

  Remek gyakorlat, örülök, hogy rá találtam.
  köszönöm! 🙏

  1. Szatmáriné Szilágyi Andrea

   Jól esett, köszönöm!

 9. HANÓ PÁLNÉ

  Köszönöm szépen.

 10. Judit

  Az előző Judit is én vagyok. 🙂
  Azért jöttem ismét hogy leírhassam hogy ezt a fajta energiával való munkálkodást a reggeli rutin első helyére léptettem elő. Ma már a tüdő megerősítésével kezdtem, majd kopogtatás az élet kapuján, aztán a szívenergia táplálása. A gyakorlatok élvezetesek, de arra még nagyon figyelnem kell hogyan vegyem a levegőt, mikor hogy álljon a nyelvem. De végül is, szerintem nem árt minden mozdulatra nagyon figyelni. 😀
  Mindenkit arra biztatok hogy vegyék komolyan, végezzék rendszeresen, kitartóan a gyakorlatokat. Érzem, nagy jót teszünk ezzel magunknak. Az oktatónk nagyon jó, kiérzem a videókból hogy István szívvel-lélekkel végzi a munkáját, amiért én végtelen hálás vagyok. Köszönöm, és izgatottan várom a következő leckét, vajon milyen gyakorlatot tartogat. A rákos megbetegedésből rég felépültem, az orvosok által tüdőmben okozott kárt szerencsére nem érzékelem, bár folyamatos feszültséget generál bennem a tudat hogy ott van. Más betegségeim mint szemfenéksorvadás, erős csontritkulás, derékfájás, remélem a csikung gyakorlása által javulni fognak.
  Bízom bene és hiszem, hogy a csigung segítségével így 69 évesen is egyre jobban- és jobban leszek.
  Kedves István, köszönöm!🙂

  1. Lakatos István

   Kedves Judit!

   Örülök, hogy tetszik a csikung és jól érzed magad a gyakorlatok alatt. Látszik, hogy komolyan veszed a leckéket és napi szinten foglalkozol vele. Gratulálok ehhez! 😊
   Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!
   Jó egészséget, gyógyulást és sok csikung pillanatot kívánok.
   Barátsággal,
   István

   1. Zalavári Istvánné

    Köszönöm jól eset. Még sokat kell gyakorolnom.

 11. Judit

  Nagy kincs számomra ez a légzőgyakorlat. A mellrák utáni sugárkezelés közben megégették a tüdőmet. Ez egy lassan terjedő tüdőfibrózis. Abban bízom hogy a légzőgyakorlatok hozzásegítenek hogy minél tovább legyen elég légzőfelület a tüdőmben.
  Könnyedén végzem az eddig tanul gyakorlatokat, de a légzőgyakorlat számomra kiemelkedő helyen van. Bízom benne hogy lesz lehetőségem a többi légzőgyakorlatot is elsajátítani és segíteni fognak.
  Köszönöm István!🙂

 12. Rozália

  Egy kicsit lemaradtam, de ma elvégeztem a 4-es leckéig, most úgy érzem mintha a tüdöm sokkal több levegőt tudna befogadni normális légzéskor mint eddig. Köszönőm a tanítást.

 13. Magyat Izabella

  Nagyon tetszett a gyakorlat. Gyakorlás közben mellkasnyomást éreztem és a karjaimban nehéz érzést , és szédülést.

 14. Körmendi Zsuzsa

  Nagyon jól esett ez a gyakorlat, a vége felé úgy éreztem, hogy sokkal több levegőt tudok a tüdőmbe szívni. Köszönöm.

  1. Kiss Janosne, Julianna

   Szamomra ez a gyakorlat egy kellemes , jol eso erzes okozott a nyakamban, a vallaimban.Jol esett a lapockak..enyhe megfeszitese es erezhetoen a fej verkeringese is javult:)!Koszonom!

   1. Julia

    kedves István köszönöm szépen a gyakorlatokat mivel az oltasok után komoly problémáim lettek de a munkahely kötelezett felvételére így nyugdij előtt 1 évvel megtettem bár ne és kifejezetten jobban érzem magam a gyakorlatok után így napkozben is szakitok rá időt

 15. Józan Irén

  Nagyon kedvenc gyakorlat lett, frissebbnek, vidámabbnak indul a nap. Köszönöm! Ezt is naponta fogom gyakorolni.

 16. Bablina Béláné

  Köszönöm, minden reggel együtt csinálom a videóval. Nagyon szuper.

 17. Lívia

  Remek, köszönöm!

 18. Zsuzsa

  Köszönöm szépen ! Ez is hasznos volt.

 19. Csutka Éva

  Köszönöm, István! Örülök, hogy módszeresen haladunk, jól esett a légzőgyakorlat! Talán az, hogy mennyire feszítsek rá optimálisan, azt még nem találtam meg.

 20. Gyula

  Egy kicsit megszédültem, de gondolom, el fog múlni a mindennapok során.

 21. Kőváriné Pintér Valéria

  A gyakorlat után mintha a légcsövemben bizsergést éreztem volna. Lehetséges ez?

  1. Dr. Földi Zsuzsanna

   Nagyon köszönöm!

   1. Gabi

    Hú, nem is olyan egyszerű többfelé figyelni. De gyakorlom. Köszönöm

 22. Kellemesen frissítő volt, és utána nem fájt a hátam sem, mintha már most több energiám lenne. Köszönöm szépen!

 23. Ildikó

  Köszönöm szépen.Kicsit elszédültem, de jó volt

 24. Béla

  Frissítő, jólesett.

 25. Szekeres Erika

  Igazán jólesett a gyakorlás. Köszönöm!

  1. Németh Katalin

   Köszönöm a mai gyakorlatot a tüdőm megtelt friss levegővel. Nagyon jól érzem magam.

 26. Bocz Józsefné

  Köszönöm ez nagyon jó volt.

 27. Marika

  Köszönöm ezt a gyakorlatot. Már az előző gyakorlat során is az volt az érzésem, és ez a mai gyakorlat után még határozottabbá vált bennem, hogy ezek a „gyakorlatok” nem is gyakorlatok, hanem a világ legősibb emberi reakciói, legyen az a vesére, szívre vagy tüdőre gyakorolt ráhatás. Egy oyan elemi erővel bíró mozgássor, amely bennünket szolgál, amit őseink még reflexből tudtak és csináltak, nekünk meg újra kell tanulnunk, mert a civilizációs fejlődés során ez a tudás vagy elkallódott vagy háttérbe szorult.
  Mindenesetre nagyon jó gyakorlat, köszönöm.

 28. Farkasné Kati

  Köszönöm István! jólesett a gyakorlat. Ma gyógyfürdőben voltunk férjemmel, és a vízben a légzőgyakorlatokat gyakoroltam, élveztem a melegvizet, a napfényt, a jó levegőt. Fantasztikus élményeket kapok a Jó Istentől ! Neki, és neked is hálásan köszönöm!!!

 29. Németh Magdi

  Köszönöm szépen ezt a gyakorlatot is. Pár éve sikerült abba hagyni a dohányzást.Kimondottan jól esett a tüdőmnek. Ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti,ez manapság egy kis nyugdijasnak fogós kérdés. Azért igyekszem, almát egész télen eszem, és ugye most van a szilva szezonja is.

 30. Tóthné Kecseti Nóra

  Nekem már két nap óta fáj a hátam, valószinűleg a reggeli torna végzése közben sikerült meghúznom vagy túl terhelni a hátizmomat. Ez a gyakorlat viszont helyre tette a hátfájásomat. Az elején rosszul végeztem a ghyakorlatot, mert orron át be és ki lélegeztem, így újra kellett kezdenem, de az ismételt gyakorlással nagyon jó lett a közérzetem.
  Nagyon szépen köszönöm!!!

 31. Tünde

  Nagyon intenzív légzőgyakorlat, általános iskolában kellene tanítani. Tüdőtorna.

 32. Némethy Borbála

  Kicsit megfájdult a mellkasom, de utána hamar megszűnt és nagyon jól éreztem magam . Nagyon örülök, hogy elkezdtem a csikung gyakorlatokat, mert sajnos mindenem nagyon fáj, bízom benne , hogy ha mindennap elvégzem az összes feladatot, javulni fog az egészségi állapotom. Köszönöm!

 33. Mojzes Éva

  Köszönöm szépen, jól esett a tüdömnek, és a szerveimnek! Frissebb lettem.

 34. Oláh Eszter

  Köszönöm az újabb leckét!Jólesett hogy a tüdőm megtelt oxigénnel !Kicsit megfájdulnak az izmaim de úgyérzem feltölt!

  1. Ercse Éva

   Jól érzem magam a gyakorlatok elvégzése még a fájós vállamban is enyhült a fájdalom köszönöm szépen

 35. Márta

  Köszönöm, nagyon jól átlevegőzött a tüdőm, mintha tágabbá vált volna a gyakorlat után.

 36. Zsuzs

  Nekem eddig ez volt a legnehezebb gyakorlat, merevnek éreztem magam közben, és nem tudtam abban a tempóban csinálni, mint ahogy a videóban van. Gondolom, ezen a gyakorlás változtatni fog 🙂 Köszönöm szépen!

 37. Szilvia

  Nagyon feltöltött ez a gyakorlat.

 38. F. Kamilla

  Mint minden reggel, ma is elvégeztem a többi gyakorlatot is az új megtekintése előtt, így a negyedik gyakorlatra kellőképpen megnyugodtam és bemelegedtem. Az új mozdulatnál éreztem, hogy valamiért nem tágul annyira a tüdőm, mint például a szív megerősítése közben. Valószínűleg közrejátszhat ebben a gerincferdülésem és a Scheuermann-szindrómám is, amitől be van szűkülve a vállam és a gerincem. A hátradőlés ráadásul fájt is, viszont utána kiegyenesedtem és már kevésbé fájt a gerincem. A vállaim ugyanakkor még mindig elég merevek.

 39. Bíró Etelka

  Energiával teli légző gyakorlat, mely végzésekor a nyugodtság járja át az egész testemet. Köszönöm ezt a leckét is.

 40. noncsi.supel

  Köszönöm a lehetőséget nagyon jól érzem a gyakorlatok után. Nagyon nyugtató és pihentető érzést érzek utána.Mindenkinek csak ajánlani tudom.

 41. Rita

  Koraszülöttségem okán kicsi a tüdőm, ezért nem tudok pl. kitartóan futni, nem tudtam megtanulni úszni. Ez a gyakorlat ezért nekem különösen jó lesz, köszönöm. Jól érzem magam a gyakorlat után.

 42. Kovács János

  Kis szédülés éreztem a gyakorlat végén és mintha tisztulna,tágulna a tüdöm.
  Köszönöm.

  1. EDIT

   HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM! SZUPER JÓ GYAKORLAT! KÉNYELMES IS CSINÁLNI! JÓL ESETT!

 43. Gáti Lajos

  Köszi István.
  Kellemes hatása van. Ezzel a gyakorlatal a légzéstechnika jobban megy. A táplálkozási tanácsok is nagyon jók.

  1. Ágnes Sövényi

   nagyon élvezem remek. nagyon kell az energia. es ezek a gyakorlatok azt adják
   köszönöm.

 44. Anna

  Érzem a jó hatását a testemben, a légzéstechnikára kell jobban koncentrálnom.

 45. Attila

  Kellemes bizsergés az egész testben

 46. Bálint

  Egyelőre az okoz némi nehézséget, hogy kifújásnál először a mellkasból, majd a tüdő alsó részéből fújjam ki a levegőt, de gyakorlással biztosan ez is menni fog.

 47. Gabriella

  Világos, érthető gyakorlatok..a levegő beosztásával van gondom…sokat kell gyakorolnom.

 48. P.Katalin

  Nem mindig egyszerű a mozgást a légzéssel összehangolni, de egy idő után sikerül. Enyhe szédülést éreztem az elején, aztán már nem. Nem csak a légzés frissít, hanem a homorítás is nagyon jót tesz, a hátammal ugyanis vannak problémáim. Nagyon köszönöm ezt a gyakorlatot is!

 49. Emmer Margit

  Hatra hajlásnál szédülés jelentkezett / gondolom nyaki probléma? / Így utána nem is hajoltam hátra ……. A levegő be és kipréselése jól tisztította a tüdőmet.

  1. Katona Katalin

   Szuper volt könnyebb levegőt venni, szinte ki verejtékeztem , megkönnyebbülés, ! Köszönöm szépen !🙏🏼

 50. Éva

  Nagyon jó volt ez a gyakorlat. Reggel végeztem és frissítőleg hatott. Köszönöm!

 51. Zsolt

  Kezdetben volt enyhe szédülés, de a gyakorlat után felfrissülve éreztem magam

  1. Földes Judit

   sajnos az ünnepekben nem tudtam eleget gyakorolni. Most próbálom behozni. Úgy érzem, sikerül. A légzésnél még van problémám a nyelv helyezésénél.
   Ez a légzés gyakorlat nagyon jó érzéssel tölt el

 52. Mohácsi Ágnes

  Köszönöm, Jól esett a gyakorlat. Mivel van egy asztmám, a tüdő felső részébe érve a levegő kis köhögést váltott ki. Többször fogom gyakorolni.

 53. Éva

  Hálásan köszönöm! Az első hátra dőléskor beszorult a levegő a hátizmaimnál.Utána már nem volt gond.
  Éreztem, hogy átjárja a levegő az egész testemet. Felfrissített.

 54. Péter Zsolt

  Kicsit szédítő volt, de úgy érzem jól átszellőzött a tüdő. Köszönöm.

 55. Zsoltné Szigeti

  Igen bódítóan hat a szervezetemre mivel igen csak elszédültem ,de az összhatása kiválóan hat .

 56. Sassné Erika

  A negyedik gyakorlatra kimelegedtem. Úgy éreztem, hogy először nem telik a tüdőm levegővel, mikor hátrahajoltam, éreztem a teljes mértékű tágulást. Ez mintha egy icipicit fájt is volna. Minél többször ismételtem a fájdalom megszűnőben volt. Bár a tüdőre hatott, ennek ellenére beindult a bélmozgás, így mosdóba kellett szaladnom. Köszönöm a gyakorlatot, az energiát.

 57. Juhászné Katalin

  Kedves István!
  A gyakorlat elvégzése nem bizonyult nehéznek,a légzés tecnikát még sokat kell gyakorolni. Végére felpezsdült a keringésem,éreztem a jó hatást. Kérdésem az lenne,hogy a levegő beszívás és kifújás hatékonysága függ-e a tüdő kapacitástól? Nekem a lufi fújás is nehezen megy.

  1. Lakatos István

   Köszönöm az érdeklődést. Igen, a tüdő állapota befolyásolja az életminőségünket is. De ez is fejleszthető, betegség esetén is kezelhető. Mind a Tudástárban, mind a Start tanfolyam keretében vannak erre gyakorlatok.

   1. Bodó Erzsébet

    Nagyon örülök,hogy feliratkoztam a csikung gyakorlatokra közérzetem sokal jobb,nagy szeretettel végzem a gyakorlatokat. köszönöm.

 58. Jámbor Erika

  nagyon jól érzem magam a gyakorlás közben és utána is. Egyszerű, és mégis hatékony gyakorlatok. Tetszik..

  1. Ilona

   köszönöm de még a nyelvem mindíg nem akar engedelmeskedni, de igyekszem

 59. Csilla

  Ez a gyakorlat energiával töltött el, sokkal jobban érzem magam utána.

 60. Saci

  Gyakorlat közben enyhe szédülést éreztem. A kilégzés szájon át könnyebb volt. Éreztem, hogy jó sok levegő áramlott be a tüdőmbe, hát és derék izmaim jól meg lettek dolgoztatva. Nagyon felfrissített! Köszönöm.

 61. Pirk Éva

  a légzést gyakorolni kell, de fantasztikus érzés. A vállamat is megdolgoztatja. köszönöm.

 62. Sándor

  Köszönöm,jól esett a gyakorlat.A légzést még néha eltévesztem,de figyelni fogok rá.

 63. Emese

  Köszönöm a lehetőséget ! Ez a mostani gyakorlat teljesen feltöltött ! Energetikusabbá tett és jobb kedvre derített ! Egész máshogy állok a dolgokhoz fizikai és lelki szempontból is ! Figyelek a nyelv használatára is . Lassan automatikus lesz.

 64. Majorszki Zsuzsanna

  köszönöm szépen , szuper volt , hálás vagyok érte! szép estét mindenkinek..

 65. Tóth Éva

  Nagyon örülök ennek a gyakorlatnak, István! Igencsak ráfér a tüdőmre az erősítést. Köszönöm szépen. A kajás írást is. Én hízni szeretnék, van valami tuti tipped?

 66. Gordos Pálné Juhász Rozália (Rózsi)

  Köszönöm, egyszerű és nagyszerű gyakorlat.

 67. Sebestyén Ferencné

  SebestyénFerencné
  Köszönöm nagyon hasznos volt megtanulnom a jó légzést COPD-s vagyok már több mődszert prőbáltam,de eddig ez a legjobb.7éve nem dohánzom most jől vagyok ez a mődszer segit nekem.

  1. Tóth Éva

   Szia! Én is COPD-s vagyok. Hogy vagy, hogy érzed magad? Mi a keresztneved? Nekem is nagyon tetszik ez a kurzus, hála Istvánnak.

  2. Gellainé Bató Katalin

   Köszönöm a leckét. Elfáradtam.De hozzá kell tennem,nem pehelysújú vagyok,mire végeztem a 8 gyakorlattal,kellőkèppen leizzadtam.Úgylátszik méregtelenítek is ezzel.Majd később ismét elvégeztem a 8 gyakorlatot,mert ráfogtam a klimax tüneteire,) de ismét szakadt a verejték rólam.Utána olyan jol,és könnyűnek éreztem magam,hogy harmadszor is megcsinàltam a gyakorlatot.

 68. Piroska

  Köszönöm! Kicsit megszédültem.

 69. Csilla

  Még mindig azt érzem, hogy a tüdőmet nem tudom teljesen megtölteni levegővel. A gyakorlat elvégzése után mégis azt éreztem, hogy tele lettem oxigénnel, felfrissültem. A lapockáimat is jól átmozgatta. Köszönöm!

  1. Enikő

   Ez a gyakorlat nagyon jól esett, egészen belebizseregtem! Köszönöm!

 70. Kuthy Ágnes

  ennél a légzőgyakorlatnál nem köhögtem. Ezt fogom többször gyakorolni. köszönöm

 71. Sustik Edit

  Rendkívül friddítő gyakorlat és még a felső testet is átmozgatja. Köszönet.

 72. Nagyné V.Ágnes

  Lassacskán kezdem megtanulni a légzést. Köszönöm!

 73. Mónika

  Köszönöm:)

 74. Hajni

  Kezdőként nekem sokkal több idő kell ahhoz, hogy teljesen megteljen a tüdőm levegővel. A videóban a levegőzés tempóját nem tudtam követni, de gondolom gyakorlással majd megy ez jobban is! Köszönöm!

 75. András

  Hátra hajlásnál kicsit húzódtak a hát izmok (kötöttek) de gondolom a gyokorlással elmúlik
  Az újjaimban ugyan úgy érzem a bizsergést, áramlást (gondolom energia) mint a stressz oldás gyakorlatban.

  Köszönöm!

 76. Ribáné Pintér Judit

  Nagyon tetszik ez légző gyakorlat, érdemes napközben is többször elvégezni, mert jól energetizál.

 77. Marcsi

  Nagyon tetszik ez a dinamikusabb légzés. Köszönöm a táplálkozási tanácsokat is, nagyon hasznosak!

 78. JP

  Kedves István!

  Szédülök a légzőgyakorlatok után.

  JP

  1. Lakatos István

   A szédülés legtöbbször azért alakul ki, mert a szervezet el van szokva a minőségi légzéstől, hirtelen megváltozik a vér kémiai összetétele, ami kiválthat szédülést. Pár napos rendszeres gyakorlás után a szervezet alkalmazkodik és elindulnak az öngyógyító folyamatok.

   1. Dudás Mihály

    Nagyon jó tüdőt tágito gyakorlatilag tisztul a tüdő -hatekony !

 79. Kovács Veronika

  Kedves István!
  Nagyon tetszenek a gyakorlatok, viszont a 4. lecke után nem érkezett több videó. Esetleg valami technikai hiba történhetett, vagy csak én vagyok türelmetlen?🙂

 80. Angi

  Mindig sajnáltam, hogy csak egyszer nyújtózkodom reggel ösztönösen kicsit hasonló módon, nem tudtam hogyan tudom ugyan azt a vitalizáló hatást elérni bárhogy is próbálkoztam. Most a gyakorlatot végezve sikerült. Nagyon szépen köszönöm. 🙂

 81. Rózsa

  Kedves István! Sok légzőgyakorlatot csinálok. Amikor magasba emelem a kezem, azt érzem kevesebb levegőt tudok beszívni. Kilégzés rendben. Lehet, rosszul végzem a gyakorlatot?

  1. Lakatos István

   A hasi részbe érdemes sok levegőt beszívni. Ahogy viszed felfele a kezed a tüdő felső részébe még fog férni, a tüdőcsúcsokba már kevésbé. Próbáld meg lassan végezni a gyakorlatot és figyelni a légzésre. Ha a tüdő felső részébe nem tudsz levegőt szívni, akkor csak a hasi légzést használd.

 82. Nagy Ibolya

  A nyolcadik után indul el a vágy, hogy tovább folytassam a gyakorlatot, olyan kellemes, ringató érzés fog el.

 83. Németh Richárd

  Sziasztok!
  Fantasztikus érezni azt, ahogy az egész tüdő megtelik levegővel! Már az első gyakorlás után éreztem, hogy sokkal nagyobb lett a tüdő kapacitásom!
  Hála!

 84. Éva

  Ennél a gyakorlatnál szintén éreztem amit a légzésnél leírtam. Gyakorolnom kell még….de jónak érzem.

 85. Mátyās

  Kedves István!
  Valóban régen gyakorolom a jóga légzést (1 -4-2) (15—60-30), de a negyedik gyakorlat szerintit is el,fogom vêgezni.

 86. Mátyās

  Kedves István!
  Rendszeresen végeztem a harmadik gyakorlatot. Azt vettem észre, hogy melegem van. Nem vagyok beteg és nem is klimakszolok férfi létemre, de ezt a meleg érzést napok óta viselem.

 87. kata

  Köszönöm a gyakorlatot. Az elején kicsit gyorsan fújtam ki a levegőt, és így egy kicsit görcsössé vált a mozgás, de sikerült megtalálni a lassúbb, kényelmes tempót. A végére kellemessé vált a mozgás. Nagyon jó ez a gyakorlat. Hálásan köszönöm!

 88. Erdeiné Szűcs Andrea

  Nagyon jó gyakorlat, felfriisít, energikussá tesz

 89. Edina

  Kedves István!
  Köszönöm a 4.leckét jógázom s napi szinten végzem a gyakorlatokat.
  Csodálatos ahogy a tüdőt átjárja a beáramló levegő. Felfrissít, energikusabbá tesz.
  Hálásan köszönöm 🙏🙏🙏

 90. Vera

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, csinálom a leckékben bemutatott gyakorlatokat, örömmel, energiával töltenek fel! Megéri legyőzni a lustaságot és menni tovább ezen az úton, köszönöm.

 91. Márton Éva

  A kifújás vége felé a torkomban érzek kisebb görcsös erőlködést, de gondolom ez majd a gyakorlással meg fog szűnni, ha megtanulom, hogy nem kell annyira erőltetni a kipréselést. Egyébként nagyon jól felpezsdít.

 92. Erika

  Ez a gyakorlat jó feszültségoldó. Utána a sima levegővétel is könnyedebben ment.

 93. Ilke

  Ez a gyakorlatsor már több koncentrációt igényelt részemről, cserébe nagyon felszabadító érzést nyújtott, köszönöm.

 94. Békésné Király Csilla

  Nagyon hálás vagyok ezekért a Csikung leckékért. Régebben nem hittem volna, hogy valaha is fogok ilyesmit csinálni de mióta elkezdtem meditálni már ezt is igényeltem. Az első 3 leckét már megkaptam és a gyerekek is élvezik. Köszönöm szépen várom a folytatást.

 95. Krizsánné Laczó Nikoletta

  Köszönöm ismét az anyagot.
  Felfrissített!

 96. Viszus-Csabai Tímea

  Köszönöm a negyedik leckét is. Kicsit nehéz még össze hangolnom a mozgást és a légzést, viszont nagyon tetszik és jólesnek a gyakorlatok.

 97. Billege Beáta

  Kedves István !
  Ma sajnos nem kaptam csikung leckét , a negyedik (kedd ) volt az utolsó ! Lehet , hogy már vége van ? Vagy esetleg valami technikai hiba történt ?
  Köszönöm !
  Üdvözlettel :Billege Beáta

 98. Bea

  Köszönöm a gyakorlatokat ! Nagyon jó érzés , hogy relatív kis idő ráfordítással és egyszerű mozgás sorral nagyon Jó közérzetet tudok elérni ! Úgy éreztem , hogy tágult a mellkasom !

  Várom a következő leckét !
  Üdv

 99. TNoémi

  Kedves István!

  Most épp derékfájdalommal küzdve (visszatérő nehézség) s ezért pocival is ment ez a gyakorlat. Jó érzés volt, mintha fiatalítana :-).
  Köszönöm.

 100. Gyulai Judit

  Köszönöm.

 101. ANDI

  Ez nagyon jól esett. 🙂

 102. Lia

  Kellemes érzés,frissít és feltölt,nagyon tetszik.

 103. Lia

  Feltöltött ez a gyakorlat frissnek érzem magam.

 104. Olsen

  Sziasztok, látom a nevekből, több a csaj, de ez a 4. Nekem nagyon üt, nátha után kiváló roborálónak élem meg..

 105. Dóri

  Jól eső gyakorlatok, várom a következőt!

 106. Kata

  Felfrissített, feltöltött a gyakorlat. Köszönöm.

 107. Kata

  Frissítő, energizáló volt a gyakorlat. Köszönöm.

 108. Judit

  Köszönöm. A légzés és a mozgás összehangolása még nem mindig sikerül.

 109. Szilvi

  A gerincemnek nagyon jól esett. Köszönöm!

 110. Piroska Fekete

  Köszönöm szépen.Nagyon jó ez a gyakorlat is.kiváncsian várom a következőt.

  1. Farkas Ferencné

   Köszönöm. 🙂

   1. Sebestyénné Varga Mária

    A gyakorlat elején nehéz volt hátrahajolni ,de a végére jól ment. Felfrissített.

 111. Margit

  Egyre jobban tetszik. Nagyon várom a következő leckét.

 112. Marianna

  Egyre jobban tetszik. Nagyon várom a következő leckét.

 113. Bolyky István (B.István)

  Nagyon jólesett! Köszönöm.

 114. Márti

  Köszönöm. Frissítő gyakorlat.

 115. Á. Hilda

  Eddig még nem okozott nehézséget egyik gyakorlat sem. Várom hogy lesz e nehezebb, de bizom benne, hogy el fogom tudni végezni az ezt következőket is !

 116. Gyöngyi

  Nagyon jó volt! Köszönöm!

 117. Péntek-Zakar Erika

  Felfrissített, köszönöm!

 118. Singer Piros

  Nagyon szépen köszönöm!

 119. Kiss HAJNI

  Nagyon jót tett a tüdőmnek! Felfrissültem! Köszönöm!

 120. Kemény Anita

  Nagyon frissítő ez a gyakorlat, tényleg jó lesz reggeli ébresztőnek. Köszönöm

 121. Nikolett

  Nagyon jól érzem magam, energikusabb vagyok

 122. Apjok Antalné

  Apjok Antalné

  Nagyon tetszik a gyakorlat, köszönöm szépen!

 123. Horváth Marianna

  Köszönöm szépen. Engem először egy jó nagy nyujtozkodasra emlékeztetett. Többször ismételve nagyon jólesik.

  1. Anikó

   Nagyon köszönöm

 124. Ágnes

  Köszönöm a lehetőséget. A gyakorlat elvégzése után könnyedebben indult a reggelem. Várom a folytatást!

 125. Klára

  Köszönöm, remek gyakorlat! Várom a folytatást.

 126. Horváth Erika

  Mint jóga gyakorló érzem az áldásos hatásait.

  1. Tamás Éva

   Nagyon jól esett a légzőgyakorlat, frissebbnek, energikusabbnak érzem magam tőle.

   1. Pálfi Tihamér

    Köszönöm szépen a gyakorlatot.Minden nap reggel és este megcsinálom a gyakorlatsort.Energikusabbnak érzem magam.Alégzést napközben külön is gyakorlom.

 127. Nagyon hasznos ez a gyakorlat is. A reggeleket ezzel fogom kezdeni. Köszönöm az étkezéssel, a vitaminokkal kapcsolatos tájékoztatást is. Várom a következő anyagot!
  Jó egészséget, kellemes hétvégét kívánok!

 128. Béres Attiláné

  Köszönöm. Frissebb lettem.

  1. Irén

   Frissítő, energiával feltőltö volt a gyakorlat. A légzésem talán sokat javul majd. Köszönöm

 129. Lea

  Energetizáló gyakorlat. Jól esett, köszönöm.🙂

 130. Éva

  Köszönöm szépen a lehetőséget,nagyon jó hatással vannak rám a gyakorlatok!

 131. Ferenczi ILI

  Hálásan köszönöm !!!!!! Rengeteg energiát kapok ! Ezzel kezdem a napom és este lehet kihagyom,mert egyszerüen annyi energiát kapok,hogy nehezen tudok elaludni. Viszont reggel megtoldom a jóga bemelegitő gyakorlatokkal : és igy szuper az egész napom!!!!

 132. Sanyi

  Vese gyakorlat után kis fájdalom , de hamar elmúlik.

 133. Sanyi

  Tettszik, reggelente csinálom. a vese gyakorlat után kicsi fájdalom , de hmar elmúlik.

 134. Sanyi

  Tettszik, reggelente csinálom elálmosít elöször , aztán tólt.

 135. Papp Ildikó

  A többi gyakorlattal együtt végeztem ezt a leckét, nagyon feltöltött energiával, így lendületesen indult a napom. Köszönöm.

 136. Tóth Sándorné

  Nagyon jólesett a gyakorlat könnyebben veszem a levegőt. Az orron keresztül levegő vétele kicsit szúrt de tisztább a levegő. Nagyon köszönöm várom a következő gyakorlatot.

 137. Ilona

  Enyhe szédülés éreztem.

 138. Zsuzsanna

  Nagyon jólesett a hátamnak és a vállaimnak ez a mozgás, frissítően hatott rám a gyakorlat.

 139. Melinda

  Köszönöm szépen, nagyon hasznos gyakorlat.

 140. Illés Ibolya

  Köszönöm!
  Megteltem oxigénnel!
  Nagyon jó éredés utáni gyakorlat!

 141. Kata

  Egyre jobban tetszenek a gyakorlatok. Várom a következőt!

 142. Zsuzsa

  Nekem ez gyakorlat nagyon jó volt fogom reggelenként alkalmazni . köszönöm

 143. Erika

  Nagyon köszönöm! Enervált voltam előtte,de a gyakorlat felfrissített!

  1. Simon Mária

   Kedves István!
   Köszönöm a lehetőséget,
   Nagyon jók a gyakorlatok,
   reggel, a szabad levegőn életerőt adnak… 🙂 🌿

 144. Gerber Zsuzsa

  Köszönöm!:)) Bár a légzéstechnikán még van mit gyakorolnom!A kiegészítők nagyon hasznosak és érdekesek!

 145. Mihályné Fogarasi

  Nagyon jó volt és mivel jógázom a levegővétel rutinos számomra Köszönöm szépen !

 146. Baráth Marian

  Frissitően hatott, nagyon köszönöm!

 147. Katus

  Az egyik kedvenc gyakorlatom ❤️

  1. Istvánné Huttinger

   Köszönöm,egyre jobban megy reggel ébredés után ez az első amit csinálok az eddig tanultakkal!

   1. Tóth Sándorné

    Köszönöm szépen, nagyon jók a gyakorlatok. Minden izmomat megmozgatja. Köszönöm várom holnap a következő gyakorlatot! Minden jót kívánok!

 148. Kosztica Petra

  Sok gyakorlást igényel a pontos légzés elsajátítása, de érzem ahogy egyre több levegőt tudok belélegezni. Jól esik a gyakorlatok egymás utáni elvégzése, pozitív energiával töltenek fel.

 149. Lőrincz Tímea

  Köszönöm.

 150. Kovács Annamária

  Összekapcsoltam az eddigi gyakorlatokkal, felfrissít, energetizál, tudatosabb jelenlétet élek meg.

 151. Ágnes

  Nagyon jó volt a tüdő tisztítása . Ezt a légző gyakorlatot még nem ismertem. Jól esett.

 152. Enikő

  Nagyon köszönöm! Ez is nagyon jól esett!

 153. MELINDA

  Konnyu gyakorlatok elvezet vegezni oket. Koszonom hogy megosztja velunk! 🙂

 154. Lakatos Attila

  Nagyon hasznos volt ez a gyakorlat. Régebben sportoltam, s versenysportolóként a tüdőt sokat “erősítettek”. Viszont egy ideje nem sokat mozgok, így fura volt újra érezni a mély belégzést. Teljesen feltöltött. Köszönöm!

 155. Erzsébet

  Nagyon jó volt, köszönöm!

 156. Erika

  Jól lazítja a hátamat. Köszönöm!

 157. Paul Judit

  Nyugodtabb és energikusabb vagyok,mióta a gyakorkatokat végzem. A légzést és a mozgást még jobban össze kell hangolnom.
  Köszönöm!

 158. Kuti Éva

  Élvezem a gyakorlatokat, mert valóban oldják a feszültséget, és – az alapos magyarázatok segítségével – túlsúllyal és idősebb korban is megcsinálhatők.

 159. Fajta istvánné

  Köszönöm jól esett könnyeb és nyugodtab vagyok várom a következő leckét.

 160. Varga Istvánné

  Köszönöm nagyon sokat segít, energikusabb vagyok.

  1. Gellainé Bató Katalin

   köszönöm a leckét,gyakorlom őket,várom a következőt.

 161. Erdélyiné Németh Emese

  Kimentem az udvarra, nagyon jó volt a friss levegőn csinálni a gyakorlatot.

 162. Anita Pércsi

  Szeretem elolvasni a gyakorlatok alatt lévő jó tanácsokat és ötleteket is. Köszönöm!

  1. Szente zoltánné

   Hálásan,köszönöm.

 163. Erdélyiné Németh Emese

  olyan izmaimat is érzem, amikről nem is tudtam. Határozottan jól esik ez a mozdulatsor.

 164. László Judit

  Nagyon jól esett a tüdőmnek a gyakorlat, gyakorolni fogom! Köszönöm!

 165. Pék+Edit

  A negyedik belégzésnél elkezdtem szédülni, de nagyon hasznos ez a gyakorlat. Köszönöm.

 166. Éva

  Eddig minden gyakorlat nagyon tetszett, felszabadultabbnak érzem magam utánuk.

 167. Czigler Anna

  Nyiott ablaknál / közben napfelkelte / végeztem egytől négyig a gyakorlatokat.Alakul a kapkodás nélküli légzésem.

  1. Szász Emese

   Köszönöm szépen, nagyon jól esik, és alig várom a következőt😊

 168. Borbélyné Tajti Anna

  Nagyon jó hatású ez a gyakorlat is! Köszönöm!

   1. Horváth Marianna

    Köszönöm szépen. Engem először egy jó nagy nyujtozkodasra emlékeztetett, de többször meg csinálva nagyon jóleső érzés

 169. Heni

  Az energia szintem napról-napra emelkedik a gyakorlatok elvégzése során.
  Viszont a jobb vàllam sajnos még mindig ropog és az egy kicsit bizonyos gyakorlatoknàl nem jo,De bízom idővel jobb lesz!

 170. Viki

  Érzem, hogy tisztább a fejem, több az energiám, köszönöm!

 171. Soós Erzsébet

  Nagyon élvezem,maximálisan kiegészíti a jóga tudásomat.

  1. Tóth Ferencné Edit

   Nekem nagyon jó volt. Bizsergést Melegségeet éreztem. Köszönöm

 172. Kati

  Köszönöm

 173. Anita

  Extra oxigénnel töltött fel a gyakorlat, utána energikusnak éreztem magam. Várom a következő leckét. Köszönöm!

  1. Ilona

   Egy-két gyakorlat után, enyhe szédülés
   éreztem. Később kellemes volt.

 174. Balog Lászlóné

  Szép napot!
  A 4. leckéig kaptam meg a videót. Szeretnem kérni a többit is, mivel nagyon érdekel és hasznosnak tartom.
  Köszönöm, és várom a többit.
  Üdvözlettel Ági

 175. Ujházi László

  Köszönöm természetesen napi szinten végezni fogom a gyakorlatokat

  1. Anita

   Extra oxigénnel töltött fel a gyakorlat, utána energikusnak éreztem magam. Várom a következő leckét. Köszönöm!

 176. Balog Lászlóné

  Köszönöm az elküldött gyakorlatokat. Ismetlem napközben is. Jól érzem magam, de a négyütemű légzésre nekem is figyelni kell. Szép napot mindenkinek

 177. D. Betti

  Itt is a helyes légzés a lényeg. Minél többet csinálom, annál tökéletesebb lesz. Köszönöm, és várom a következő gyakorlatot!

 178. Ulrich Zsuzsanna

  Köszönöm szépen. A négy ütemű légzés nehéz.

 179. Funti Nelli

  Szédítő egy gyakorlat! 😊 köszönöm szépen! 🙏

 180. Bogács Andrea

  Köszönöm szépen a gyakorlatot!

 181. Zsuzsa

  Köszönöm szépen, nagyon jó gyakorlat. A belégzésnél kellemes könnyedséget éreztem. Ennél a gyakorlatnál a helyes nyelvmozgásra sem kell úgy figyelni.

 182. Ruskó Edit

  Köszönöm szépen a leckét!

 183. Mónika

  Tetszenek a gyakorlatok, eddig még mindegyik kellemes, nem megerőltető, így van kedvem akár naponta többször is megismételni. Köszönöm szépen a tanítást! 🙂

 184. Orosz Ibolya Edit

  Talán most volt a legkönnyebb a négyütemű légzés kivitelezése.Köszönöm.

 185. Vilmos

  Köszönöm, egyre jobban tetszik.

 186. Szilágyi Sándorné

  Köszönöm a 4. gyakorlatot. Egy kicsit szédültem utána, nyomást éreztem a fejemben, de utána jól éreztem magam.

 187. Kondor Tamás

  Köszönöm, én is úgy érzem, hogy segítenek a gyakorlatok. A gyakorlatot amikor befejeztem a fejemben furcsa érzés volt, amit annak tudok, hogy ez bizony nem a megszokott mindennapi mozgás, így gyakorolni kell. Akkortól éreztem könnyebbnek az egész gyakorlatot, amikor azt képzeltem olyan vagyok mint egy matrac, amiből az összes levegőt ki akarom engedni.

 188. Ilona

  Kedves István! Nem kapom meg a leckét kérlek segíts! Köszönöm.

 189. Aranka

  Nagyon köszönöm

 190. Aranka

  Nagyon köszönöm jól eső érzés volt

 191. Aranka

  Nagyon köszönöm jól esett

 192. Ilona

  Nagyon jók a gyakorlatok sokat segítenek. Köszönöm.

 193. Zsuzsanna

  Felfrissít, nyújtja az izmaim és mostanra izomlázas a hasam, karjaim.
  Tetszik hogy egyszerű és könnyű mozgásforma.Köszönöm!

 194. Rádai Erzsébet

  Köszönöm.
  Jóleső,tiszta érzés.
  Mintha hegyi levegőn jártam volna.

 195. Éva

  Hátrahajlás során már nem tudtam a levegőt beszívni, de majd gyakorlom.

 196. Herczegné Takács Mária

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Nagyon jól éreztem utána magam.

 197. Judit

  Köszönöm szépen, nagyon kellemes, nagy szükségünk van különösen ebben az évszakban a tüdőnk erősítésére és csodálatos, hogy ilyen egyszerű módon megtehetjük azt.

 198. Gizella

  Nálam ottvan meg gond, hogy amikor fújom ki a levegőt a vegére ramjön egy köhögés es nehezen sikerül benttartani a levegőt. Pedig ostruktiv és dextrukszív legzeszavar miatt nagyon jol kene csinalnom. Remelem a többszöri rendszeres gyakorlas jobbá teszi a közérzetemet

 199. Marcsi

  Köszönöm igazán jól esett. Én mindig szájon át lelegeztem hogy összpontosítani kell hogy jól csináljam a légzést. A gyakorlatok könnyűek gyorsan tanulhatoak. Köszönöm hogy részt vehetek ezen a tanfolyamon. Hálás vagyok érte

  1. Éva

   Köszönöm szépen, hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek a tanfolyamnak. Mindig van mit tanulni, eddig nem fordítottam nagy hangsúlyt a légzésre, sajnos..

 200. Tóthné Zsuzsi

  Nagyon jó gyakorlat, kicsit szédültem utána, de később nagyon jó lett a közérzetem. Miután túlvagyok a covidon erre fektetem a legnagyobb hangsúlyt. Köszönöm.

  1. Major Judit

   Küzdelmes a helyes légzés, a tüdőm nem töltőfik fel eléggé, a kifújás jobb ha szájon át csinálom. Nagyon jó érzésem van a hátrahajláskor a lapocka zárásakor. A harmadik ismétlésevel kezdtem a reggelt, majd folytatta. a negyedikkel. Többet kell a légzést gyakorolnom! Kicsit könnyedebbnek, de erősebb ek érzem magam, közelebb jutottam a csikung átéleséhez.

 201. Ildikó

  Még mindig szuper!

 202. Zike

  Köszönöm. Kellemes volt.

 203. Zike

  Köszönöm.

 204. Horváth Tímea

  Nagyon jó! Köszönöm szépen!

 205. Ágnes

  Ez a gyakorlat után egy kicsit szédültem, de jól esett. Az tünt fel, hogy az elmúlt pár napban jobban odafigyelek a tudatos légzésemre…

 206. Zsuzsa

  Kitágult a mellkasom, kitágult a világom, az életterem, boldogabb lettem.

 207. Editke

  Gyakorolnom kell a legzest, nehézkesen megy. Köszönöm

 208. Dobos Kati

  Kedves István!
  Nekem nagyon megnehezíti ezt a gyakorlatot,a közben jelentkező,főleg hátrahajlákor érzett szédülés. Mit tehetnék ellene?.

 209. Andrea

  Köszönöm!

 210. Kinga

  Köszönöm szépen! Nagyon hasznos gyakorlat, a pangó, elhasznált levegő teljesen ki tud ürűlni a tüdőből, így letetséges a tiszta, friss, erősítő levegő áramlása.

 211. Kiss Margit

  Köszönöm!

 212. Fazekas Marta

  Koszonom, a leules nagyon jo otlet, voltam egy non linear analysisen, ezert nagyon megfogadom a leckeidet.

 213. Erdelyi Carmen

  Koszonom a lecket!

 214. Majer Emese

  Nagyon jók a gyakorlatok!

 215. Nagy Istvánné

  Köszónöm!

 216. Mihok Gizella

  Nagyon jok a gyakorlatok koszonom szepen

 217. Artimné Princz Erzsébet

  A gyakorlati végére még inkább éreztem egy teljes nyugalmat , kiegyensúlyozottságot. Köszönöm.

 218. Artimné Princz Erzsébet

  Köszönöm a légzőgyakorlatot! Úgy éreztem közben hogy most a leghatékonyabb a llégzésem.Anyelv pozíciója pedig automatikus közben .

  1. Artimné Princz Erzsébet

   Kedves István! Köszönöm a 4. Leckét. A légzőgyakorlat után nagyon jó volt a közérzetem, kiegyensúlyozottnak éreztem magam. Kérem a következőt.

 219. Szabó Edit

  Köszönöm szuper tudás és mozgás anyag, élveztem, Edit

 220. Marianna

  Még nem könnyű a négyütemű légzés mellett, de úgy néz ki, kellő gyakorlással elsajátítható.

 221. Koszó Gabriella

  Kiegészítés az előző gondolathoz. Csodálatos gyakorlat. Azt vettem észre, hogy önkéntelenül a nyelvmozgást jól csinálom, mivel az orron keresztül szívom be és ilyenkor a nyelvem eleve a szájpadlásomhoz tapad és mikor kifújom, miután a szájamon fújom ki, automatikusan lemegy a nyelvem, hiszen úgy tartom a számat kifújáskor.
  Annyi mindenre kell figyelni gyakorlat közben, legalább erre nem kell

 222. Koszó Gabriella

  És én még az hittem, hogy tudok lélegezni. És milyen büszke voltam rá. Ez a negyedik gyakorlat az igazi lélegzés…már az első gyakorlatnál is a négylépcsős lélegzés is újdonság volt, de ez a negyedik gyakorlat… elképesztően jól esik. Nagyon köszönöm.

  1. Gabriella

   Nagyon jól esett, már összekötöttem az elöző feladatokkal, még kell gyakorolni,de nagyon nyugtató.Köszönöm.

 223. Zita

  Köszönöm szépen!

 224. Pór Béla

  Köszönöm a tanítást! Bár 67 éves vagyok, lelkesen gyakorolok. Itt a lehetőség , sosem késő. Legalább már időm is van rá bőven.
  Kövéredő és lusta ember vagyok, de tudom, hogy egy ilyen szemlélet,-melyet a csikung is közvetít- mélyen érinti a lehetséges
  életminőséget. Üdvözlettel: B.

 225. Tormáné Tóth Julianna

  Kedves István! A gyakorlatokat nagyon jó érzés végezni, feltöltődöm, frisebbnek érzem magam. Köszönet, hogy megismerhetem ezt a mozgás formát.

 226. G. Judit

  Lehet érezni a légzőgyakorlatok pozitív hatását. Köszönöm!

 227. Rita

  Jól esett, köszönöm.

 228. Tatár Zsuzsanna

  Kedves István! Nagyon jó ez a légző gyakorlat is! Köszönöm szépen! Felfrissültem tőle. Jókedvűen kezdődhet a nap!

 229. Horváthné Klári

  Mind a négy gyakorlatot elvégeztem egymás után.Nagyon frissítő érzés volt.Köszönöm szépen.

 230. Julcsi

  Nagyon jo minden gyakorlat jol esik köszönöm!!

 231. Móni

  Nagyon jól felfrissít! Köszönöm!

 232. Kántor Jánosné

  Nagyon jó volt ez a gyakorlat is fel frissített egy kicsit közben szedultem.De az a lényeg hogy jó volt.Koszonet érte.

 233. Marti

  Koszonom a gyakorlatot, felfrissultem tole.

 234. Ági

  Köszönöm, remek volt. Kissé bizsereg a tüdőm, jobb fent… 🙂

  1. Benó Jolán

   Köszönöm szépen az eddigi gyakorlatokat!

 235. Melinda

  Köszönöm. Ez a gyakorlat segít a légzéstechnikát szinkronba hozni a mozgással.

 236. Kovács Marianna

  Köszönöm a mai gyakorlatot.
  Reggel már az eddig tanultakkal
  kezdtem. Nagyon jól telt a napom.
  Üdvözlettel.Marica

  1. Anikó

   Nagyon köszönöm gyakorlatokat jót tett a tudomnek! A táplálkozással sajnos gondban vagyok nagyon szeretem az édességet pedig én is tudom,hogy nagyon sokat artok vele magamnak.

 237. Szűcs Henriett

  Jól érezhető volt a tüdőbe vett levegő . A kifújáskor eltávozott levegő után érzékelhető a gyakorlat erősítő jellege. Tisztább a tüdő , egyenletesebb a légzés. Köszönöm szépen.

  1. Szatmári Péter

   Kissé lemaradtam. Nagyon jólesett a gyakorlat elvégzése. Köszönöm!

 238. Herczeg Zsoltné

  Kicsit gyakorolnom kell még de nagyon jó. Köszönöm szépen

 239. Krisztina

  Alig vártam, hogy legyen pici nyugi itthon és elvégezhessem a gyakorlatokat. Ismét felfrissített, a krónikus orrdugulásom(allargia miatt), elmúlt.
  Ez a gyakorlat segített a tüdőkapacitásomat növelni.
  Köszönöm!

 240. Baráth Ani

  Köszönöm a leckéket, lehet hogy ettől a mozgasformától még a derékfájásom is elmúlik.

 241. Romhányi Bori

  kellemes, élénkitő hatású volt a gyakorlat

 242. Csizmadia Zsóka

  Köszönöm nagyon hasznos volt!

 243. Mária

  Köszönöm.Jó volt….a légzéstechnikát kell még gyakorolnom,további szép napot’!

 244. József

  Fegyelmet igényel, sokat kell gyakorolnom. Teljesen felfrisített. Köszönöm szépen!

 245. Solymos Julianna

  Nagyon jó volt. Köszönöm!

 246. Andi

  Köszönöm

 247. Bata Rózsa

  Tüdőlégzés nagyon jól esett, tágult a légzés által és keringett az energia

 248. Androsovits Andrea

  A mai gyakorlat is szuper, köszönöm szépen 🙂 tényleg jó tüdő erősítő 🙏felfrissített, 🙂várom a következő gyakorlatot🙂🙏

 249. Gyöngyi Héjjas

  Köszönöm, gyakorlom.

  1. Angyalka

   A hátam közepétől a tarkómig, a hólyagmeridián mentén, rövid ideig tartó kissé kellemetlen csiklandós érzést tapasztaltam.
   A hát és karfájdalmaim visszatértek a napokban. Ez a gyógyulás kezdete. 🙂

 250. Farkas Istvánné

  Köszönöm szépen a mai gyakorlatot is. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam.

 251. Kovács Jánosné Zsuzsa

  Kedves István, nagyon szépen köszönöm, a mai csodás gyakorlatot!Felemelő érzés, amilyen hatással van rám.Igaz, még csak a negyedik lecke, de az alvásom sokkal nyugtatóbb,és nem ébredek fáradtan .Nagyon köszönöm?

 252. Eva

  Kedves István!
  Nekem 5 hete volt idén másodjára hasi műtétem. Egyenlőre csak elméletbem próbálom a gyakorlatokat, de így is jó hatással vannak rám. Gondolom a 6.hét után már próbálhatom „élesben” is a gyakollatokat. Alig várom. Köszönettel: Eva

 253. Márta Nagyné

  Köszönöm

 254. Katona Angelika

  Ráfért a tüdőmre az erősítés. Köszönöm szépen.

 255. Lukács Márta

  Ismét szembesültem azzal, hogy a tüdőmre igencsak ráfér az erősítés. Tudom, hogy kitartónak kell lennem és bízom az eredménybe.

  1. Márti

   Odafigyelést igényel, de jól átmozgatott. Nem csak a tüdőt. Köszönöm.

 256. Kiss Ferencné Edit

  Köszönöm szépen, nagyon jó érzésem volt a gyakorlat után. Felfrissültem.

  1. Évi

   A légzés nem nagyon akar sikerülni megfelelően. Ettől függetlenül lelkesen gyakorlom a feladatokat! Köszönöm!

 257. Fábián Tatai Borbála

  Tisztelt Mester!
  Az alap testhelyzet felvétele, a légzéstechnika odafigyeléssel megy.
  Volt gyakorlat a vesére, mint víz elemre, a szívre, mint a tűz elemre, a tüdőre, mint a fém elemre. Boldog lennék, ha kaphatnék leckét a levegő elemre is.
  Nagyon tetszik ez a mozgásforma. Energetizál, önuralomra, befelé figyelésre tanít.
  Nagyon köszönöm a tanítás.
  Üdvözlettel: Borbála

  1. Annamária

   Sok fegyelmet igényel, de ez így van rendjén.
   Segít a testünkre jobban figyelni.

   1. Soha Gizella

    A légzésre nagyon figyelek.

 258. Ildikó

  Köszönöm. Nagyon kellemes volt.

 259. Kerekes Ferencné

  Köszönöm a leckéket , utána nagyon jól érzem magam . Várom a következőt .

 260. Ökrös Tibor

  Nagyon energetizáló volt már az első négy lecke, elnézést a késői megnyitásokért, természetesen szeretnék még több leckét, ha lehetséges. 😊

 261. Havrilla Emilné

  Köszönöm gyakorlom, de nekem egy kicsit nehezebben megy a légtechnika. Nem tudom végig csinálni nyolcszor, valószínű betegségemből adódóan.

  1. Holló Elemérné

   Minden nap előlről kezdem, és egyre jobban megy a levegővétel és a nyelvmozgás összehangolása. Ez a tüdő gyakorlat egész jól ment, az utolsó 3-nál már volt némi ritmus is benne és folytonosság.

 262. Timi

  Nagyon kellemes volt! Sokat segített a nyelv állásának változtatásában, hogy kifújás szájon át történt.

 263. Márta

  Köszönöm szépen a mai leckét. Jól esik elvégezni a gyakorlatokat.

 264. Kati

  Eddig jò. Könnyű gyakorlatok. Habàr a lègzèstechnikàm mèg ndm az igazi.

 265. Márta

  Köszönöm

 266. Katkóné Csabai Anikó

  Csak hálával tudok szólni! Köszönöm ezt a gyakorlatot is! A hála érzése tölt el a gyakorlat közben, hála mindazért, ami van! (Levegő, mozgás lehetősége, napfény, víz…)

 267. Petre Magdolna

  Koszonom a mai lecket is!

 268. Marika

  Csukott szemmel nekem jobban megy. Elöször megnézem a videót és utána becsukom a szemem és úgy végzem a gyakorlatot.

 269. Kati

  Köszönöm a mai leckét is. Ma is az első leckétől kezdtem, nem álltam le a negyediknél, mert ez a „csodálatos” internet, aki mindet IS tud rólam, kidobott még néhány videódat és azokat is elvégeztem (karlengetés, stressz oldás, nyolcas rajzolása, sétáló csikung) Nagyon boldog vagyok, hogy rád találtam, jókor, jó helyen. 🙂

 270. Ádám Anikó

  A reggeli tornát mindig ezzel a mozdulatsorral kezdem, frissít, kiűzi az álmot!

  1. Vas-Szegedi Julianna

   Köszönöm, kellemes volt, ugyanúgy, mint az előzőek. Várom a következőt…

 271. Krizsan Rozália

  Köszönöm, nagyon kellemes volt, ugyanúgy, mint az előzőek. Várom a következőt 🙂

 272. Sápi Julianna

  Köszönöm szépen,nagyon hasznos gyakorlat.

  1. Németh Szilvia

   Úgy érzem Nem sikerül úgy kiviteleznem a 4 ütemű legvételt ebben a feladatban mint önmagában. Gyakorolnom kell

   1. Sülyi Magdolna

    Köszönöm a gyakorlatokat❤

  2. Zsófi

   Köszönöm szépen. Nagyon jól át tudtam mozgatni a légzéshez szükséges minden izmom. Kellemes energiát adott.

  3. Helga

   A mai gyakorlat is nagyon jó volt! Azt éreztem, hogy tágul a tüdőm, lenyugszok és tisztul az agyam. Köszönöm! 🙂

 273. Ildikó

  Nagyon jó gyakorlat,nekem egy picit nehezebb (CHOCHP ban szenvedek), kicsit elszédültem de meg kell tanulnom segíteni fog! Köszönöm szépen!

 274. @@Uszkai Nóra

  Köszönöm, sikerült ezzel a gyakorlattal jól kipréselni a levegőt.

 275. Mákos Ildikó

  Köszönöm a videót. Igyekszem a gyakorlatot követni.

 276. Vacaru Katalin

  Újra megcsináltam ezt a gyakorlatot is és a légzés meg mozgás összhangja jobb volt!Reggel mind az öt ismétlése jön!

 277. Albert Lenke

  Köszönöm szèpen jol èreztem magam csináltam mèg dèlben is

 278. Albert Lenke

  Ma is jol èreztem magam a tartásom is egyre javul .Köszönöm szèpen.Eddig minfen nap csinálom este is reggel is.

 279. ANDRAS ATTILA

  Koszonom a 4 – dik gyakorlatot is szuper volt. Minden reggel vegigcsinalok minden gyakorlatot, oromom telik benne.

 280. Júlia

  Köszönöm a mai leckét! Elvégeztem a gyakorlatot és a mellékelt írott anyagokból is olvastam. Minden nagyon hasznos. Köszönöm!

 281. Boza Lívia

  Kicsit meghúzódott a nyak, váll ,de jóleső volt a gyakorlat.Sajnos a többségét ülve tudom csak gyakorolni,kivéve a 2.leckét.Azért küzdök tovább én is.Köszönöm!

 282. Nagy Tünde

  Köszönöm a mai leckét! Nagyon tetszik, nem tűnik nehéznek, de az ajànlott mennyiséget még nem sikerült elvégeznem. Gondolom a többszöri gyakorlàs segít! Vàrom a következõ anyagot!

 283. Erzsébet

  Nagyon szépen köszönöm ,ez a gyakorlat esett nekem a legjobban 😊

 284. Nagyon szépen köszönöm! (tolószék, egyenlőre) sajnos ezt a gyakorlatot már csak ülve tudtam elvégezni, de a csikungnak ez is a fő előnye! ;-))) Tovább „harcolok”

 285. Krisztina Illés

  Szuper gyakorlat. Ismét❤️👍

 286. Erzsébet

  Nekem ez a gyakorlat a legnehezebb, de a copd miatt szerintem a legszükségesebb. Köszönöm, és minden nap végig fogom csinálni, a gyakorlatsort, mert sokat segít, javítja a közérzetemet.

 287. Lia

  Egyelőre még nagyon koncentrálok, és nem mindig tudok mindenre figyelni. Nekem az a legnehezebb, hogy úgy fújjam ki a számon a levegőt, hogy közben az alsó fogaimon legyen a nyelvem…

 288. Lázár Attila

  A tüdőm újra meg telt tiszta levegővel, kint a szabadban való gyakorlás közben. Köszönöm.

 289. Klári

  Nagyon jól esnek ezek a gyakorlatok. Nem megerőltető, végre valami amit örömmel végzek!😀 Igaz, hogy nagyon kell koncentrálnom, meg kell osztanom a figyelmem…nem mindig sikerül…jó, többször nem!😀De kellemes érzés, az öröm jár át közben. Köszönöm.

  1. Klára

   Azt éreztem, hogy kitágulnak a légutaim, mintha ösvényből országútra váltanának. Még a levegő illata is megváltozott a gyakorlat során.

 290. Hihetetlen, ez pár egyszerű gyakorlat milyen változást hoz. Kezd az arcszinem is változni. A köszöneten kivűl örömteli napokat kívánok.

 291. Hajduska Tímea

  Aktív légzőgyakorlat, nagyon tetszik, jól felfrissített.
  Így valóban könnyebb kivitelezni a fordított kilégzést.

 292. Farkas Éva

  Nagyon örülök hogy tanulhatok valami hasznosat és hogy azt a sók munkát amit belefektettél a leckék összeállításában. Köszönöm.

 293. Böhm Judit

  könnyüvé váltam vidámság járta át testemet nagyon szépen köszönöm …….

 294. Gabriella

  Köszönöm szépen. A harmadik és a negyedik lecke után is óriási teret éreztem a mellkasomban. Jól esett.

 295. Hajzer Barnáné

  csodás a légzőgyakorlat aktuális hogy vigyázzunk a tüdőnkre

  1. Márti

   Szorgalmasan gyakorolom jól érzem magam de a z ötödik lecke nem jött meg kerem szépen a két utolsót is.Elore is köszönöm szépen.

 296. Hörcsik Piroska

  Köszönöm az újabb leckét! Kicsit könnyebben ment össze kapcsolni a mozgást a légzéssel. A gyakorlatok után frissebbnek éreztem magam.

 297. Ágostonné Pécsi Ilona

  Köszönöm.Sikerült a légzés és mozgást összhangba hozni.

 298. Varga Ferencné

  Megcsináltam a negyedik gyakorlatot is. Kicsit nehezen ment a hátrahajlás. Mire a gyakorlat végére értem már egy kicsit jobban ment.

 299. Nagyimami

  Köszönöm szépen a mai gyakorlatot is.
  Ma reggel korán indultam botjaimmal a természetbe, így csak az első három lecke anyagát tudtam gyakorolni, ami csodás volt az erdő közepén. Az egész napom vidám és aktív volt. Hála érte!
  Ezzel inditok holnap be reggel.
  Várom a folytatást.

 300. László Zsuzsanna

  A takarítás után jól esett a légzőgyakorlat, ahogy a tüdőm megtelt levegővel. Kööszönöm a gyakorlatot.

 301. Barják Lilla

  Köszönöm, jól ment, megcsináltam a tegnapi gyakorlatot is, megropogtattam a csigolyáim.

 302. Mária

  Köszönöm! Első hátrahajlásnál pár csigolyám hangot adott, a gyakorlat nagyon jól esett.

 303. Andrea

  Nagyon kell figyelnem a szabályos légzésre ilyen nagy levegő vétel/fújás után. Kilégzés után rögtön kétszer veszek levegőt. Gyakorolni fogom .

 304. Judit

  Nagyon köszönöm, minden információt szivesen fogadok.

 305. Szamkó Árpádné

  Köszönöm szépen ezeket a nagyon jó gyakorlatokat, táplálkozási tanácsakat.

 306. Tarsoly Gyuláné

  A gyakorlat után úgy éreztem mintha az egész has és mellkas területe üressé vált volna. Köszönöm!

 307. Vékony Borbála

  Köszönöm szépen. Ma is jól esett. Igyekszem megismételni az előzőkben tanultakat is.

 308. Irénke

  Köszönöm

  1. Varga Gyöngyi

   Nagyon köszönöm, csinálom a gyakorlatokat minden reggel!

 309. Hajnalka

  Köszönöm!Hálás vagyok!

 310. Hajnalka

  Köszönöm!

 311. Gyongyi

  Tudo gyakorlata kellemesen megnyujtotta vallaimat hatamat . A kezfej okolbe szoritasa melgseggel toltott el es olyan jol esett . .Koszonet Szeretet Hala .

 312. Csizmadia Istvánné

  A hyakorlatok során rájön az ember hogy eddig a légźést sem helyesen csináltam. Ennél a gyakorlatnál a levegő kifújásnál éreztem melegséget.

 313. Anna

  Jó érzés volt a teli tüdővel lélegzet vétel és furcsa, hogy egyébként milyen felszínesen lélegzem. Köszönöm

 314. Mara

  Köszönöm. Jól átlèlegeztem a tüdőt. És nagyon köszönöm az egészséges táplálkozásról írtakat. Várom a holnapi gyakorlatot.

 315. Sz.Timea

  Jól esik.
  Én az úszásra asszociáltam valamiért.
  köszönöm

 316. Eszik Imréné

  Üdvözöllek!
  Felfrissültem, kitisztult a fejem!
  /ráfért!/
  Köszönöm, a tanításod világos, végrehajtható.

 317. Mihályiné Zsuzsa

  Nagyon szépen köszönöm, hálás vagyok, hogy megismerhetem a csikung alap gyakorlatokat!

 318. Bokor Marta

  Konnyed, kellemes, hatekony gyakorlatok. Nem mindegy milyen kornyezetbe vegezzuk a gyskorlstokat. Nekem megadatik harom ezustfenyo es madarcsicseges tarsasagaban vegezni. Koszonon szepen !

 319. Zöld Jánosné

  A Három gyakorlat együtt kellemes volt. A tüdő gyakorlatnál hátra hajlásnál enyhén ropogott a hátam.

  1. Éll Andrea

   A mai is felszabadító volt könnyebben lélegzem.

  2. Varga Éva

   Köszönöm a mai gyakorlatot is. Nyitott ablakhoz álltam, és így még hatékonyabb volt a gyakorlat elvégzése! Elég feszülten indult a napom, de a gyakorlatokkal sikerült magam helyrebillenteni!

 320. Molnar Monika

  Koszonom!Elismetelve az eddigieket es megcsinalva az uj gyakorlatot is, teljesen felfrissultem

  1. Sloboda ildikó

   Köszönöm a mai gyakorlatot is,, nekem jóleső érzés volt idáig mindegyik,, nagyon várom a következőt,,, köszönöm neked h foglalkozol velünk!!!

 321. Kiss Ferencné Edit

  Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ilyen hasznos légző gyakorlatokat megismerhettem. Számomra kifejezetten jót tett. Valóban felfrissültem.

 322. Nagy Nemes Ildiko

  Nagyon jo.

  1. Szép Ildikó

   Köszönöm,ez a gyakorlat is jól esett, feltöltött energiával,gyakorolni fogom a gyakorlatokat!

  2. Zsóka

   Nagyon koncentrálni kell a légzésre,sokat kell gyakorolni amíg jó lessz.Szívesen csinálom,könnyűnek érzem magam ,és feltöltödöm .

 323. Judit

  Köszönöm, nagyon hasznos gyakorlat. Jól kiszellőztettem a tüdőm! 🙂Felfrissültem, a fejem is kitisztult!

 324. Nagy János

  Jó estét!Egy kicsit elfáradok erre nem számitottam egy kicsit a derékcsigolyám ropogott az elején de gyakorolom.Köszönöm szépen.

 325. Tóth Andrea

  Köszönöm,majd reggel ismét próbálom.

 326. Angéla

  Köszönöm, nagyon tetszenek a gyakorlatok,nem esnek nehezemre

 327. Angéla

  A tegnapi gyakorlathoz képest ez könnyebbnek tűnik. A légzést kell még a mozgáshoz hangoljam.
  Köszönöm! 🍀

 328. Zsuzsanna

  Kissé megszédültem a gyakorlat közben

 329. Piroska

  Jó volt.,köszönet érte.

 330. Z.Gyöngyi

  Újrakezdem, mindennap és végiggyakorlom az utolsó leckéig. Ma is mint az előző napokban,ugyanaz a hát és izomfájás jelentkezik deréktól fel végig a gerincmentén húzódó izmokon keresztűl a tarkóig. Ennek enyhítésére kezdtem el a csikungot. Lassan haladok,de kiartó vagyok leszek.Tudom, a blokkokat nem lehet varázsszóra feloldani. Többszőr volt balesetem,meg alapbetegségeim is vannak, a stressz is hozzajárul. Hetvenkét éves vagyok!
  Köszönöm a lehetőséget.

 331. Mariann

  Nagyon jó érzés befele figyelni és érezni az energiák áramlását. Köszönöm.

 332. Vincze Erzsébet

  Nagyon szépen köszönöm, igazán jól esett megdolgoztatni a tüdőmet is, felszabadultabb, lazább lettem.

  1. Zsóka

   Nagyon hasznos gyakorlatok. A szorongásomon, alvásproblémamon és álloképességemen szeretnék javítani. Köszönöm.

  2. Ági

   Nagyon jol éreztem magam a gyakorlat sor után. Varom a következő gyakolatot. Köszönöm

 333. B.Tomos Hajnal

  Jól jött ez a gyakorlat. Segített kissé megmozgatni a gerincemet is, ahol évek óta elég súlyos problémák adódtak.

  1. Andi

   Nagyon szépen köszönöm.Azt szeretném kérdezni hogy ezt a gyakorlatot lehet e,este vagy délután is végezni, vagy inkább reggel ajánlott?

   1. Lakatos István

    Kedves Andi! Természetesen lehet délután is végezni. Késő este már nem ajánlom.

 334. Herbent Józsefné

  Köszönöm szépen, felfrissültem a gyakorlattól

 335. Szikszai László

  Az utóbbi időben egyre kevésbé vettem normálisan levegőt, mélyet meg szinte már alig. Viszont ez és az előző gyakorlatok is sokat segítenek. Köszönöm és hálás vagyok érte

 336. Szika Lenke

  Köszönöm szépen. Nagyon jó volt, teljesen felfrissített.

 337. Gyula

  Igen jő az előző gyakorlatok rá való visszautalàs mert felkèszít a gondolati àtfogő koncentràlásra. A túdőre ható gyakorlat szervesen kapcsolódik a szívèhez és a felső test egèszèt formába hozza.

 338. Bán Józsfné

  Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatokat ! Örömmel csinálom /74 éves vagyok /kellemesen megmozgat

 339. Vali

  Napindító gyakorlatnak nagyszerű lesz, az előzőekkel együtt.

 340. Novák Evelin

  Nagyon jó érzés tele szívni a tüdőt levegővel…rádöbbentem, hogy alap helyzetben szinte alig veszek levegőt, illetve a tüdőm kapacitásának csekély részét használom. Nagyon vitális lettem a gyakorlat végeztével! Köszönöm 🥰

 341. Éva

  Önmagában a gyakorlaz is jól esett, de igazán jó az eddigiek folyamatos végzése
  után éreztem feltöltődést.
  Köszönöm!

 342. Erzsébet

  Pont erre van szükségem! Nagyon jól esett!
  Köszönöm!

 343. Dénes-Nagy Anita

  Szeretem 🙂

 344. Szilágyiné Császár Éva

  Az összes légzési segédizom még lett dolgoztatva köszönöm.

 345. Jankó Erzsébet

  Köszönöm, nagyon jól eset.

 346. Sallai Nikolett

  Nagyon sokat adott ez a gyakorlat is! Napindítónak nem is tudok jobbat elképzelni, mint nyitott ablaknál vagy kertbe, vagy ahol az embernek lehetősége van, ezzel a gyakorlattal kezdeni, esetleg napfelkelte közben. Elindít mindent.

  1. Judit

   Köszönöm szépen! Egyszerű és nagyszerű gyakorlat volt. Ismét jóérzéssel töltött el!

 347. Farkas Istvánné Zsuzsa

  Egymás után fűzöm a gyakorlatokat 8-8 ismételve mindegyiket. Köszönöm szépen!

 348. Nógrádi Attiláné

  Hálásan köszönöm ! Minden eddigi gyakorlat feltöltött. ! Kellemes jól esik végezni ,utána nagyon jól érzem magam ,megszűnik a fáradtság érzete .

 349. Anna

  Köszönöm! A gyakorlatokat egymás után csinálva kellemesen felfrissültem.

 350. Mária

  Köszönöm szépen, olyan jóleső fáradtságot tapasztalok, meg egy kis izomlázat a karjaimban. Előtte végigpróbáltam az előző gyakorlatokat, azoknál már ment a légzéssel összekapcsolás, itt még akadozik, de remélem, össze tudom majd hangolni.

 351. Cseperke

  Egyszerűen nagyszerű gyakorlatok…köszönet érte.

 352. Mihályné Szömörei

  Köszönöm szépen.

  1. József

   A” kitűnő „Pesti „levegőnek” köszönhetően leszoktam a mély normális légzésről. A tüdő kapacitásom erősen lecsökkent. A gyakorlat alatt mintha abroncsba lettem volna. Jó hatású gyakorlat,csak tiszta levegőt kéne mellé szerezni.🥴👍

 353. Somlay Anikó

  Köszönöm szépen. Jól esett, jól érzem magam, bár a fejem teteje kissé bizsereg.

 354. Duczáné Sárkány Erzsébet

  Olyan érzésem volt, mint ha a kis hörgőim izmait is igénybe vettem volna!

 355. Ria

  Ez a gyakorlat nem igazán „feküdt” nekem, talán azért, mert rögtön a másik (3. lecke légzőgyakorlata) után következett.

 356. Molnár Eta

  Köszönöm, sokkal jobb volt a mai napom

 357. Éva

  Köszönöm szépen! Jóleső érzéssel töltött el.

 358. Juhasz Jánosné

  Köszönöm szépen,nagyon kellemes érzést hatott összekötve a többi gyakorlattal.

 359. Gyöngy

  Nagyon jól esett!Köszönöm szépen.

 360. Baloghné Cili

  Szép napot! Köszönöm a lehetőséget! Már az első próbálkozások után úgy érzem, jó hatással lesznek rám a gyakorlatok! Most még ugyan problémát okoz elsősorban a helyes légzés kivitelezése, nagyon oda kell koncentrálni, hogy a tanítás szerint sikerüljön, s aztán figyelni, hogy az adott gyakorlattal összhangban legyen. De gondolom, kitartó gyakorlással egyszer csak jön majd a teljes ellazulás. Érdeklődéssel várom a következő gyakorlatokat. Üdv: Bné Cili

  1. Rafain Enikő

   Köszönöm, jól esett! Csak a nyakamban van régebb õta egy merevség. Reggelente megcsinálom a tornát, de nem sok sikerrel. Szerintem a hátizmaim gyengültek, a tartás hiba is okozhatja?

 361. Erika

  Köszönöm, könnyebbé vált a légzés a gyakorlat után.

 362. Anikó

  Joleso ,lukteto erzest valt ki a gyalorlat,koszonom szepen!
  Mar vagyom osszekapcsolni oket egy mozdulatsorra!☺

  1. Gyula

   Kedves Anikó!
   Már most is összekapcsolhatod az eddig tanult gyakorlatokat. Ha nem mindig érzed a bizsergést, az sem baj. Ha hosszabb időn át kitartóan gyakorolsz, egész testre kiterjedő melegedést is megtapasztalhatsz. Ha pedig egy adott szervre összpontosítod a figyelmedet gyakorlat közben, ott fogsz bizsergést/remegést érezni, pl ennél a gyakorlatnál a tüdőkben. A legfontosabb a kitartó, rendszeres gyakorlás. A kínaiak szerint az gyakorlás célja maga a gyakorlás, a többi változás pedig majd jön magától.
   Gyula

  2. Büki Dezsőné

   Egészen felfrissültem, és éreztem a bennem keringő életenergiát!Köszönöm szépen!

 363. Zsuzsanna

  Köszönöm!

 364. Machan Piroska

  Jóleső érzés a gyakorlat után ellazulni. Könnyűnek, lazábbnak érzem magam

 365. Papné

  Köszönöm szépen, nagyon feltöltött.

 366. Évi

  Ez nekem egy kicsit nehezebb feladat, de ha helyesen veszem a levegőt teljesen megtelik levegővel a tüdőm. Ez a madárcsicsergés nagyon kellemes közben😉 hálásan köszönöm 🙏

 367. Erzsi

  Nagyon jól esett, de a légzéssel együtt egy kicsit nehezebb volt. Köszönöm.

 368. homenszki károly

  Köszönöm hogy kapom a leckéket, és lenne egy kérdésem ! Ugye nem baj ha az eddig küldött anyagot egybe ismétlem ?

 369. Fehér Jolán

  Nagyon jó teljesen felszabadult ,energikus lettem! Köszönöm!!

 370. Erzsébet

  Köszönöm a lehetőséget

 371. Zsiga Etelka

  Gyakorlat után, jobban figyelve kedves tüdömre, érzem az energia bizsergését. A hangulatom is jobb lett.
  Köszönöm.

  1. Hegyes Gyöngyi

   Köszönöm🥰

 372. Zagyva Ilona

  Köszönöm! Izgatottan várom a következő gyakorlatot.

 373. Szabó Béláné

  Felfrissített ez a gyakorlat. Megmozgatta a lapockáimat, gerincemet, vállövemet.

 374. Kata

  Egyre melegebb érzés és kis szédülés utána

 375. Nagyné Novák Mónika

  Nagyon köszönöm a gyakorlatot! Jól felfrissültem tőle. Ismétlem a tanult gyakorlatokat.

 376. Anikó

  Kedves István
  Nagyon köszönöm a gyakorlatokat.

 377. Juli

  Nagyon köszönöm a gyakorlatot! Jól felfrissültem tőle. Szorgalmasan ismétlem a tanult gyakorlatokat.

 378. Anett

  Ez ma nekem nagyon nehezen ment, vagy nem hangolódtam teljesen rá, vagy valamit nem jól csináltam… A testem ugyan fel elégedett, de nem pozitív értelemben, inkább mint amikor rosszul kezded érezni magad. De nem adom fel.

 379. Andrea

  Ebben a bezártságban jól esett nagy levegőket venni, már el is felejtettem milyen jó érzés ez. Nagyon jól esett (ez is). Mindig elismétlem az előzőeket. Köszönöm !

 380. Stefszkyné Márta

  Köszönöm a gyakorlatokat , egyre jobban tetszik , már egy ideje mozgatja az elmémet egy tanfolyam elvégzése 🙏

 381. Teri

  Köszönöm ezt a frissítő gyakorlat. Rendszeresen gyakorlom az előzőeket is és könnyebbnek, fittebbnek érzem magam.

 382. Gyöngyi

  Köszönöm szépen! Ez a gyakorlat kifejezetten jól esik, olyan puha, selymes.

 383. Czar Eva

  Kedves István.Koszonom szépen ezt a gyakorlatot is.

 384. Tamás

  Lehet hogy ezt a gyakorlatot kellene preferáljam addig amíg nem megy a helyes légzés. A kifújás nem úgy történik ahogy kellene emiatt nem tudom hogy a gyakorlatok mennyit veszítenek az hatásukból esetleg még hosszútávon másképpen is hathatnak. Ha nem állok neki csak a helyes kifújással foglalkozni ( tart ameddig tart) nem érzem magam hitelesnek a gyakorlatokban.

 385. Faragó Panka

  Köszönöm az igazán hasznos gyakorlatot, szinte a harmadik ismétlésnél a torkomból megindult, főleg a hátrahajlásnál éreztem, a nyák a torkomból. De az is lehet, hogy a reggeli légzéstechnika eredményével történt mindez. A négyütemű légzés továbbra is gond, de dolgozom rajta.

 386. Deák Rita

  Köszönöm szépen! Nagyon hasznosak a gyakorlatok és a tanácsok is!

  1. Bálint Györgyné

   Köszönöm! Jól esett.

 387. HANÓ PÁLNÉ

  Köszönöm István! Ízületi fájdalmaim miatt, jelenleg kicsit nehezen megy. Nem adom fel, gyakorlással remélem egyre jobb lesz.

 388. Koncz Laszlo

  Köszönőm
  Szépen

 389. Rácz Sándor

  A gyakorlatokat a leckék érkezéssének sorrendjében végzem. Töbször követek el hibát a légzéssel,de gyakorlással bizonyára jobb lesz, de ígyis jobban érzem magam.

  1. Wagnerné Judit

   Köszönöm szépen. Nagyon jól felfrissített. Ebben a vírusos időben, talán még fontosabb a tüdő erősítése. Szép napot

 390. juliarita705

  Szia, megtanultam a gyakorlatot. reggel el is végeztem mind a 4 gyakorlatot. frissebnek érzem magam, naponta fogom végzeni…várom a következő gyakorlatot.. Köszönöm…Rita

 391. Éva

  Köszönöm a gyakorlatokat én is!
  Minden időben, a mostaniban különösen jót tesz, amikor segítünk a felszaporodott stresszt kivezetni magunkból és napi néhány percben, fél órában önmagunkra figyelve tenni egészségünkért!

 392. Erika

  Köszönöm szépen nekem ez volt a legkönnyebb! A többinél nagyon kellett figyelnem és volt amikor nem jól csináltam a levegővetelt vagy a nyelvforgatást! Nagyon hasznos!

 393. Judit

  Szia, nyitott ablaknál, friss levegővel ez a gyakorlat egy újjászületés. Köszönöm szépen.

 394. Agi

  Nekem ez a gyakorlat tetszett a legjobban. Rájöttem, hogy tényleg ha a szánkon keresztül adjuk ki a levegőt, azzal kiadjuk magunkból a stresszt. Bár még nagyon korán van, úgy látszik, már most is volt bennem egy adag 🙂 Érdekes ez az egész csi kung. Évekig jógáztam, a jógáért voltam odáig, meg vissza, de ez most nagyon kedvet hozott. Az erdei gyakorlás, energia gyakorlatok. Mondjuk eddig is kundalini jógáztam, úgyhogy hasonlót csináltam, talán ezért is tetszett meg ennyire.

 395. Károly

  Köszönöm a gyakorlatot, hiányzott a video, ha látom könnyebben megy. Kérdés: A belégzést mindig alapállásból kell kezdeni?

  1. Lakatos István

   Kedves Károly! Hogy érted, hogy hiányzott a videó? Nem indult el? A belégzést vagy alapállásból, vagy egy kicsit nagyobb terpeszállásból lehet indítani.

   1. Ildikó

    A mai gyakorlat után”érzem”a tüdőmet és egy kicsit hurutos lettem.Lehet ez a tüdő tisztulása vagy csak véletlen egybeesés?
    Egyébként nagyon jók a gyakorlatok,feltöltenek.ellazítanak.
    Hálásan köszönöm!

 396. Jani

  Az itt tapasztalt érzés hasonlít a ‘Buteyko’ légzésnél alkalmazott egyik gyakorlathoz, ahol az a lényeg, hogy minél jobban lelassítsuk a légzésünket.
  Nekem most 40 másodperc alatt sikerült egy légzést megcsinálni.
  Egyébként a közepénél én is elszédültem egy kicsit, de összességében jobban ki lehet használni a tüdőkapacitást ezzel a gyakorlattal, mint eddig bármi mással, amit tanultam.
  Egyre jobban azt érzem, hogy jó helyen vagyok és tetszik ez a mozgáskultúra.

 397. Vincze zoltánné

  A mai gyakorlat elején kicsit nehezen mozdultak a kezeim a lapockákhoz, de már rutinosan hátra tudom húzni őket! Kifejezetten jobban szedem a levegőt , főleg hogy nemrég csináltam az első 3 gyakorlatot, most hozzá a 4.diket! Köszönöm szépen!

 398. Marika

  Sokat segítettél a helyes légzéssel ennél a mozgásnál. Először arra kellett koncentrálnom . Köszönöm .

 399. Sáriné Péli Márta

  Ezzel a gyakorlattal már találkoztam, nagyon jól feltölt oxigénnel, a légzőgyakorlat után egészen felfrissülök. Covid idején különösen hasznosnak gondolom. Köszönöm.

 400. Hanna

  Frissít, átmelegít. A légzés folyamatos koncentrációt igényel. Nagyon kell figyelnem, hová megy a levegő. Sajnos nem mindig sikerül. Nem érzem határozottan.

 401. Ica

  Ez a tüdő erősítése szintén nagyon tetszik. Szükség is van rá hiszen nem merek se úszni járni se máshová most. Köszönöm!

 402. Hegedűs Józsefné

  Köszönöm, jól esett. Először a végtagjaimban érzek zsibbadást, ez nyilván a satnya izomnak köszönhető. Azonban a gyakorlás következtében felfrissül a testem.

 403. Ágnes Boldog

  Bennem valahogy az rögzült, hogy mikor beszívom a levegőt akkor ahhoz egy izomfeszítés társul (láb, kéz)mikor kifújom, akkor egy relaxálás, lazítás. például az előző összekulcsolt kezes légzésnél ez nagyon remekül működött és jó érzés is volt akár 10-15-ször is megcsinálni. itt most a kífújásnál ez az ökölbeszorítás megzavart. Belégzésnél viszont inkább laza ököl van. Valamit rosszul értelmezek?

  1. Lakatos István

   A wai dan csikung legtöbb gyakorlatánál a belégzésnél laza az izom és kifújásnál enyhén feszül. Ha fájdalommal jár, akkor kifújásnál sem feszítünk, csak elképzeljük, hogy feszül az izom.

   1. Kelemen Andrásne

    Köszönöm, jó volt

 404. Varga Tímea

  Valamiért most egy kicsit szétesett voltam ehhez.

 405. Zoltán

  Először nehezen ment,de a gyakorlással alakul majd.

 406. Zsuzsa

  Ez a gyakorlat nem volt ismeretlen, de ilyen részletesen még senki nem mutatta be. Ezért külön hálás vagyok. Köszönöm.

 407. Balogh Zsuzsanna

  Ez a gyakorlat nekem könnyebb, mint a harmadik volt, mert amikor a kezet a melkas előttről kell felemelni, először a tüdőbe szívtam a levegőt, pedig azt hittem, a légzés már elég jól megy….de tévedtem. A felfele mozgás akaratlanul is a tűdőbe légzést váltotta ki nálam, nagyon kellett figyelnem, hogy jól csináljam, többet gyakoroltam. Sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, mikor hajnalban megcsinálom a gyakorlatokat a futás előtt. Valahogy még a Duna part is szebbnek látszik így. Köszönöm.

 408. Andrea

  Msst ahogy egymás után végzem a gyakorlatokat egyre jobban érzem a hatását. A 3. gyakorlat hatását most kezdtem el érezni, a testem elkezdett felmelegedni. Ez a 4., a mostani gyakorlat alatt is tartott. Lehet, hogy újabb hatásait később fogom észlelni. Hálásan köszönöm!

 409. István

  Minden nap élvezem az előző gyakorlatokat. Ez most kifejezetten fájdalmas volt. A 4. légzésre éreztem hogy a tüdőm kezd fájni. Ez amiatt volt gondolom mert nem lélegzem normálisan. Most hogy nőtt a kapacitás a tüdőmben emiatt fájt. De nagyon jól esett.
  Viszont amióta elkezdtem a gyakorlatokat azóta a hátam középső részén erős fájdalom van jelen. Lehet hogy csak izomláz mert nem tudom behatárolni.

  1. Mühlbacher Ildikó

   Köszönöm István!
   Teljesebbé teszi a gyakorlat a légzést. Nagyszerű.

 410. Zsuzsa

  Az összes tanult gyakorlatot elvégeztem.
  Nagyon jól lehet érezni az energiaáramlást. Köszönöm 🙂

 411. Etelka

  Köszönöm a gyakorlatokat. A videó is a szöveges rész is hasznos.

 412. F

  Nagyon jól átmozgatja a felsőtestet és rákényszerít a mély belégzésre. Kifejezettenjól esett ez a fajta mozgás. Köszönöm, gyakorolok.

 413. Kata

  Jó volt érezni a levegőt. a jobb vállam fáj, a gyakorlat után jobban fájt – talán beszívásnál is feszítettem egy kicsit.

 414. Kellemes érzés volt a tüdő tágulását megtapasztalni, köszönöm a gyakorlatokat!

 415. Magdi

  Köszönöm a gyakorlatot🙂. Kellemes bizsergést érzek a végén, úgy érzem energiával tölt fel.
  A legnagyobb nehézséget a levegő kifujásánál a sorrend jelenti ,hogy először felülről aztán a hasból. De gyakorlom🙂

 416. Tamás

  A belégzés végén először a gerincem is pattant néhányat, a kilégzés végén a hasizom is megfeszült. Ez rendben van így?

 417. M. Zita

  Kedves István!
  Köszönöm a 4. leckét (is). Naponta 2x gyakorlok a videok alapján, a leckék sorrendjében, este és reggel. A ma esti gyakorlás energikussá tett, ugyanakkor nyugalom szállt meg. Jó érzés, egyfajta derű ébred bennem a gyakorlás közben. 🙂

  1. Kedves István.
   Nagy híve vagyok az ilyen jellegű gyakorlatoknak.Örülök,és köszönöm a lehetőséget.Eredményekben gazdag ,sikeres további munkát kívánok.A mini sorozatot hálásan köszönöm.Szívből gratulálok.

 418. Márti

  Köszönöm! Eleinte kicsit görcsösen szorítottam az öklömet, de igyekszem ezen változtatni.
  Pánikrohamok miatt gyakori a pulzusszámom megemelkedése. Remélem, ez a gyakorlat segít majd lecsendesíteni. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben hány alkalommal ajánlatos ezt a gyakorlatot végezni?

  1. Lakatos István

   Kedves Márti! Annyiszor, ahányszor jól esik. Ezt érezni fogod.

 419. Andrea

  Elsőre megszédültem, de aztán minden rendben volt. Most ösztönösen mélyebben lélegzek a szokottól. Holnap folytatom. Köszönöm!

 420. Márti

  Kedves István!

  Először is köszönöm a választ! Nagyon reménykedem és hiszem, hogy segíteni fognak a gyakorlatok a meszesedésre. Ma megyek idegsebészhez is, és reményeim szerint ha megfelelő kezelést és gyógytornát is kapnék a csi-kung mellé akkor megoldódnak a problémáim. Még egy kérdésem lenne: szorongás, pánik érzés ellen is is jók lesznek a gyakorlatok? Sajnos kb. egy hónapja ez jött ki rajtam, küzdök ellene agyban, editálok, lélegző gyakorlatok, de hát idő kell hozzá…. Ma reggel végig csináltam óvatosan, lassan a gyakorlatokat. A precízebb kivitelezés még várat magára, de rajta vagyok! Viszont a légzést én fekve tudom jól csinálni, állva még nem megy, állva, nem kifele megy a hasam, hanem befele. Ennek van valami módja? Köszönöm!

 421. Renáta

  Kedves István!
  Időnként felmegy a vérnyomásom, aminek a stressz az oka. A harmadik lecke utáni gyakorlásnál tapasztaltam (tegnap), hogy elkezd lemenni a vérnyomásom , mert ellazít és le nyugtat. (pedig még biztosan nem tökéletes ahogy csinálom)
  Nekem ez nagy segítség. Köszönöm!

 422. Gálné Kukovecz Éva

  Úgy tűnik, nem tudok ellazulni, felfrissülni. A gyakorlat végén tudatosult, hogy fáj a fejem, és álmos vagyok, így ásítanom is kellett a befejeztével.

 423. Királyné Farkas Éva

  Nagyszerű, frissítő gyakorlat. Köszönöm

 424. Ráczné Fáy Gizella

  Kicsit görcsösen kezdtem végezni a gyakorlatot. Bőven többször, mint nyolcszor. Most, úgy negyed órával a gyakorlat után sokkal könnyebben lélegzem (némi izomlázzal).

 425. Misi

  A belégzésnél érzem ahogy szinte tágul a tüdőm, de a levegő kipréselése az nem mindig a megfelelő sorrendben megy. majd gyakorlom 🙂

 426. Kata

  Kedves István!
  A gyakorlatok végzése számomra élvezetes és könnyen végrehajtható. Nekem a légzés okoz gondot. Nehezen tudom összehangolnom a gyakorlatokkal úgy, hogy ne váljon darabossá a mozgásom. Köszönöm a táplálkozással kapcsolatos értékes információkat is.

 427. Anikó

  A végére melegem lett.

 428. Kovács Zsuzsanna

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Nagyon jól esett.

 429. Iván Béláné

  Köszönöm, jól esett!

 430. Katalin

  Kedves István!
  Az eddigi gyakorlatok, jól követhetők számomra sikeresen végre is tudom hajtani. A légzés összehangolása a feladat közben még nehéz, gyakran kevésnek érzem azt a levegőt amit beszívok, de határozottan érzem, hogy nő a légzési térfogatom. Néha köhögök, meg hideg a kezem, lábam. Gondolom a dohányzás nem segít rajta, meg a görnyedt testtartásom. Tudom hogy nem egészségesen élek, de talán ez segít megindulni egy jobb úton. Köszönöm.

 431. Laduver Ferenc

  Kellemes feszülést éreztem az egyenes hasizom felső részén, és a felső – mellkasi légzésnél érzem, hogy egyre több levegő áramlik a mellkasomba. A videók nagyon jó kapaszkodók számomra. Köszönöm.

 432. Anna

  Szuper jól esett úgy igazán teleszívni a tüdőmet. Energikusabb lettem tőle. Köszönöm!

 433. László Erzsébet

  Tüdőm középső részén éreztem hogy mozog az energia. Igyekszem mindig megcsinálni. Köszönöm a leckét.

 434. Ferencné Sipos

  Elősször megkevertem a légzést .
  De aztán sikerült összehangolni.
  Utána jobban éreztem magam.

 435. Hajdu Erika

  Nagyon jó érzés, ahogy átjárja a tüdőt a beáramló levegő. Az elején kicsit szédültem. Felfrissített, több lett az energiám. Minden gyakorlatot elvégeztem az elejétől fogva.

 436. Ildikó Dosztig

  Furcsa volt kezdetben. Nem szoktam ilyen intenzíven átlélegezni a tüdöm, pedig tudom, hogy jót tesz. Köszönöm a gyakorlatot

 437. Scsinovszky tünde

  Megcsináltam kimelegedtem!
  Köszönöm!

 438. magdi

  Nagyon jóóóóóó !!!

 439. Mária

  Ma kicsit nehezebben ment a légző gyakorlat. Szerintem egyéb ok miatt. Orrsövény ferdülésem van.
  Most nem ” tisztítottam” ki a gyakorlat előtt.
  Ritmikusan, váltott orrlyukon keresztül szoktam beszívni, kifújni a levegőt.
  (Maharashi mestertől tanultam.)
  Most, a gyakorlat után sokkal jobban érzem magam.

 440. Bea

  A gyakorlat után sokkal könnyebben lélegeztem ( aszthmás vagyok). Nagyon jó gyakorlat, biztosan rendszeresen használni fogom!

 441. Kapitárné Kardos Gabriella

  Köszönöm szépen, számomra nagyon frissítő és lazító volt a gyakorlat. 😊

 442. Timea

  Kedves István!
  Nagyszerű gyakorlat volt. Levegő beszívása, nyelv fent, tüdő tele levegővel a torkom a nyakam nyúlik. Kifújáskor a gerinc mentén nyaktól derékig nyúlik az izom. Közben jól kimelegedtem, izzadás. Kifújáskor enyhe szédülés, de még a könnyem is kicsordult. Nem erőltettem túl, amennyire jól esik csak, úgy látszik rugalmatlan az izmok már.

 443. Vetka

  Nagy jó érzés volt, az egész testem energikusabb lett. Köszönöm.

 444. Beáta

  Kissé nehezen ment,gyakorolni fogom,mert jól esett. Köszönöm!

 445. Soltész Katalin

  Nagyon jól esett a gyakorlat. Kellemesen megdolgoztattam a tüdőt. Hálás köszönet.

 446. Csipkés-Fekete Anita

  Azt éreztem, hogy kitágul a tüdőm és több levegőt tudtam belélegezni.

 447. Anita

  Ez a gyakorlat is kicsit bonyolult volt számomra, annyi mindenre kellett egyszerre figyelni. Kilégzésnél mindig elfelejtettem összeszorítani az öklöm. Jóval többször csináltam, mint 8 hogy jól begyakoroljam.
  A nyak fájdalmaim és az alacsony vérnyomásom miatt, többször fájt a fejem, szédültem és hányingerem volt. Lassabban csináltam, mint ahogy a videóban csináltad, de igyekeztem mindent memorizálni.

 448. Gyöngyi

  Itt már oda sem kell figyelni a helyes légzésre, a gyakorlat hozza magával 🙂 köszönöm 🙂

 449. Szabó Anna

  Éppen gyakoroltam az előző három gyakorlatot,mikor megérkezett a negyedik.
  Csökkent a hátfajdalom. Köszönöm.

 450. Tassy Andrásnè

  Jo érzés ahogy a tüdo megtelik levegővel de lehajlásnál a derekam mèg feszes, fáj.

  1. Misotane Anci

   Én minden gyakorlatot. meg csinálok és nagyon jó hatással van rám . Sokkal több energiám van. Köszönöm 🙂

 451. Csalajuli

  Szívesen gyakorolok.
  Köszönöm szépen a leckéket.

 452. Éva

  Nagyon jó érzés volt a gyakorlat! Nyugtató és frissítő is egyben! Köszönöm!

 453. Nagy Lászlóné Évi

  Nagyon élvezem, már több alkalommal végig csináltam a gyakorlatokat, csak még mindig lassitani kell a tempómon.
  Nagyon köszönöm a lehetőséget, nagyon élvezem, amikor a vesémet gyakoroltam, a kezemben bizsergést éreztem, áramlott az az energia.

 454. Szőke Beáta

  Olvastam más hozzászólónál is, de én is tapasztaltam, hogy az elején próbáltam kapkodni…talán ennél a gyakorlatnál volt számomra a legnehezebb, hogy rátaláljak egy saját ütemre, az elején még nagyon kellett koncentrálnom, hogy szorítsam a csuklóm, ne szorítsam. De gyakorlással egyre jobb és szépen áramlik a levegő.

 455. Kincse Margó

  Kedves István! Régóta s többször kacérkodtam a csikunggal,, könyveim is vannak, de egyedül mindig abbahagytam. Most jó ez a kis online tanfolyam, ahol látom is, hogyan kell csinálni… a legnehezebb most a légzés s a mozgás koordinációja, . A szívenergia gyakorlatnál érzem is a jótékony hatását!

 456. Tünde

  Valóban sokat segít, hogy a négyütemű légzés megerősödjön. Érdekes megtapasztalni, hogy mennyi levegőt vagyok képes így áramoltatni! Nap közben is egyre többször megjelenik bennem az igény a négyütemű légzésre. Ha nincs is időm megállni, de néhány légvétel erejéig tudatosan figyelek rá.

 457. Angelika

  Olyan könnyednek érzem magam!

 458. ovari mihaly

  nagyon hatásosnak érzem a gykorlatot köszönöm hogy megosztod velünk mivelhogy sokan vagyunk akik nem tudunk hozza jutni ezekhez a csodálatos gyakorlatokhoz amit a csikungban rejtöznek kár hogy egyesek mindenböl pénzt akarnak csinalni de nem gondolnak arra hogy a kis nyugdijasok vagy a határon tuliak is részesülhetnének a gyogyulásban gratulálok a kezdeményezésedhez hogy jngyen hozza juthassunk a napi gyakorlatokhoz köszönöm .

 459. Éva

  Nagyon jól sikerült összehozni a légzést a mozdulatokkal. Igaz, hogy eléggé elszédültem az első mozdulatoknál.

 460. Béla Edit

  T. István! A ma tanult légzés során először enyhe szédülés fogott el, majd a sokadik ismétlésnél azt éreztem, hogy tüdőm kitágul, nő a kapacitása.
  A lassú, minőségi lélegzetvételt kell elsajátítani és tényleg jobb lesz a közérzetem. Köszönöm!

  1. Lakatos István

   A minőségi légzés okozhat enyhe szédülést, de egyben a legjobb stresszkezelés. Ha ehhez a megfelelő mozdulatokat végezzük, akkor az egyes szerveinkre is jótékonyan hatunk. Köszönöm, hogy megosztottad.

   1. Váradi Dominika

    Nagyon jó volt a gyakorlat

  2. Miklós Sarolta

   Köszönöm, a gyakorlat közben azt éreztem, hogy a levegő olyan mértékben járja át a tüdőmet, ahogy azelőtt sohasem.

  3. Erdeiné Szűcs Andrea

   Jól esett, köszönöm. Először arra gondoltam esténként gyakorlok, de rájöttem, hogy ha reggel végzem a gyakorlatokat, az egész napom jobb lesz.

 461. Brigus

  Elég nehéz volt megcsinálnom a szorítás és kipréselést. Jó párszor nekiálltam, míg azt éreztem, hogy jó. A gyakorlat után hatalmas energia bőséget éreztem, ami csak úgy sugárzott ki belőlem. Köszönöm!

  1. Ezt még sokat kell gyakorolnom. Nagyon görcsös voltam alatta,picit a gyomrom is megfájdult. Belégzésnél jól ment,a kilégzésnél ment nehezebben.

 462. Viz Zsuzsa

  A légzést magát már gyakoroltam régebb óta az asztmám miatt. Egy orvos javasolta az SFR-n. Most a mozgással együtt jobban kitágította és megmozgatta a tüdőmet. Mióta gyakorlom ezt a légzést csak sópipát használok és jól vagyok.

  1. Lakatos István

   Köszönöm, hogy megosztottad. Örülök, ha jobban vagy! Jó gyakorlást!

 463. Terézia

  A gyakorlatot az elején gyorsabban csináltam,viszont a vége felé sikerült lassabban csinálni.Köszönöm.

 464. Harmati Klaudia

  Olyan érzés volt mint egy kicsit elszédülntem volna. Lehet hogy nem csináltam jól valamit.
  De utána frissebbnek energikusabnak éreztem magam.

  1. Lakatos István

   A minőségi légzésnek köszönhetően előfordulhat, hogy kicsit megszédül az ember.

   1. Csesznok Éva

    Ez a gyakorlat kónnyűvé, energikussá tett.
    Nagyon felfrissített és még a dereksmra s nagyon jó volt!
    Köszönöm!

 465. Anikó Varga

  Éreztem, hogy jó sok levegő áramlott be a tüdőmbe. Érzem, hogy a fellső hátamon az izom meg lett dolgoztatva.

 466. Nagy Gáborné

  A gyakorlat után könnyűnek éreztem magam.

  1. Marton Miklós

   Jól sikerült a gyakorlat! Köszönöm szépen!

   1. Marton Miklós

    Szívesen folytatom ha kaphatók gyakorlatokat! Köszönöm szépen

   2. Ibolya

    Nekem ,nagyon kellemes érzés volt.

  2. Joli

   A gyakorlat utàn olyan èrzèsem van mintha több levegőt birnàk a tüdeimbe szivni

 467. Vincze zoltánné

  Kicsit megfájdult először a hátam a légzések után, de most jobban érzem magam!

  1. Lakatos István

   Többszöri gyakorlással erősíted az izmokat is, így nem fog jelentkezni később fájdalom. A fokozatosság elve mellett gyakorolj. Köszönöm, hogy megosztottad.

   1. Márkus Éva

    Igen erőteljes gyakorlat. Nagyon jól nyitja a vallakat, nyújtja a hát alsó részét, meg mozgatja a derekat és lapockakat. Kellemes érzéssel töltött fel. Úgy érzem a jóga mellett ez lesz a másik kedvenc mozgásforma.

  2. Eszter

   Kedves István!
   A negyedik lecke első gyakorlásakor kicsit megszédültem és elöntött a verejték. A légzéstechnikát még jobban be kell gyakorolnom, mert azt érzem magamon, hogy kicsit görcsösen végzem a gyakorlatokat, arra koncentrálok, hogy mindent jól csináljak.
   Köszönöm

  3. Kovács Anita

   Ezután a gyakorlat után is nagyon jól éreztem magam lelkileg és fizikailag is.Egyre inkább össze tudom hangolni a légzéssel a mozgást.

Vélemény, hozzászólás?