MINI CSIKUNG TANFOLYAM

Harmadik lecke

Tegnap a légzés mellett megtanultad az alapállást, valamint a vesénkre dolgoztunk, a “kopogtatás az élet kapuján” gyakorlattal. A mai leckét mielőtt elkezded, a tegnap tanultakat akár előtte el is végezheted. Ezzel egy kicsit bemelegíted a tested, hisz a tegnapi gyakorlat nagyon sok izmot átmozgat. Ezt érzékelhetted is. Ezek után nekifogunk a mai gyakorlatunknak. 

Harmadik gyakorlat - A szívenergia táplálása

A szív testünk motorja. Fontos, hogy mindig kellő üzemanyaggal lássuk el. Ez a gyakorlat a szívünket feltölti energiával, tápláljuk a tüzet. A szív a kínai öt elem tana szerint a tűz eleméhez tartozik, és összhangban van a yin és yang elve szerint is. A gyakorlat feltölt minket boldogsággal. Miközben végzed, figyelj végig az érzéseidre.

Így végezd a gyakorlatot: Alapállásban vagyunk, kezeinket magunk előtt összekulcsoljuk, tenyérrel felfele. Majd elkezded beszívni a levegőt, a tanult módon. Hozod fel a kezeid a középvonal mentén, egészen a szívcsakráig. Itt egy kicsit megállsz, bent tartod a levegőt, majd a tenyereidet kifordítod, miközben fújod ki a levegőt, távolodnak a kezek a testedtől, előre. Az izmok enyhén feszülnek. Ismét kis szünet, beszívod a levegőt, miközben a karjaidat felviszed a fejed fölé. Érezd, ahogy a hátizmok, vállak, lapocka megfeszül. Ismét benntartod a levegőt. Majd elkezded szép lassan kifújni, miközben az összekulcsolt kéz szétválik és két oldalt leereszkedik. Préselj ki minden levegőt magadból. Ismét összekulcsolod a kezed, kezdd elölről. Ezt a gyakorlatot legalább nyolcszor vagy többször végezd el egymás után. 

Holnap kapod a következő leckét. Nyisd meg, majd a gombra kattintva gyere ide a honlapra, ahol egy újabb gyakorlatot fogsz megtanulni. A csikung akkor lesz hatékony, ha elkezded napi szinten gyakorolni. Ha így teszel, akkor pár nap múlva már fogod érezni jótékony hatását. Pár hét múlva pedig már fizikálisan és lelkileg is érzed, hogy valami változott. Talán először el sem hiszed, hogy ez ennek az egyszerű mozgásnak köszönhető, pedig így van. Köszönöm, hogy ma is velem tartottál. A képre kattintva megnyithatsz/letölthetsz egy ingyenes anyagot arról, hogy miként tudod könnyebben beilleszteni a mindennapjaidba ezt az ősi mozgásformát. Valamint találsz benne 10 olyan dolgot, amiben meg tudja változtatni az életed. Cserébe csak annyit kérek, hogy a lenti hozzászólás résznél írd le az érzéseidet, mit tapasztaltál a gyakorlat alatt és utána. 

Ehhez az oldalhoz 733 komment érkezett

 1. Anikó Varga

  Az elején nem volt szó a nyelv fel, illetve le rakosgatásáról. Így nem is csináltam. Majd csak azután. Megint megcsináltam és a vége felé már egyre jobban nem felejtettem el, hogy át kell rakni a nyelvet. A legjobb rész, amikor fejem fölé megy a kéz. Feszül a felső hát. Ez nagyon jól esik. Meg amikor oldalt megy le a kar, az is jólesik a lapockáimnak. Volt ropogás is. Meg, mikor többször csináltam már olyan volt, mintha beolajozódott volna a lapocka, a váll. Könnyebben mozgott. Így annyira jó volt csinálni, kellemes érzés volt.

  1. Marcziné Icamama

   Köszönöm elvégeztem a gyakorlatokat először kicsit nehezen ment de lassan belejövök.

   1. Borga Andrásné Marcsi

    Nehézen de el kezdtem mindig könnyebb de a hatása is biztos jó lesz

  2. Konczos Katalin

   A légzéssel van gondom. Külön-külön működik. Gyakorolni kell. Köszönöm.

  3. Takács Márti

   A légzőgyakorlat megtanulása nem okozott problémát. A gyakorlatok szabályos végzése nagy koncentrációt igényel, sokat kellett gyakorolnom, hogy a légzés és a mozgás összhangban legyen. Me reggel végig csináltam a vese és szív gyakorlatot ami után nem éreztem fáradtságot, csak nyugalmat. Köszönöm, hogy tanulhatom, merem remélni, hogy rendszeres része lesz a reggeli rituálénak.

  4. Feleki- Bárány Gyöngyi

   Nagyon tetszik,jó érzéssel,energiával tölt el a gyakorlat. Várom a többi feladatot is

  5. Eszter

   Kedves István!
   Köszönettel megkaptam a második és a harmadik leckét. Meglepően jól ment elsőre a gyakorlat és éreztem a hatását is. A gyakorlatot követően meditáltam és azt éreztem, hogy intenzíven megnyílik a szívem..
   Köszönöm

 2. Terézia

  Nagyon jól átmozgatott.A gyakorlat után lazának éreztem magam.Igaz én mind a három leckét egymás után csináltam.Úgy érzem reggelente nagyon jó lesz nap indításként ezeket a gyakorlatokat megcsinálni.Köszönöm.

  1. Katalin

   Köszönöm!
   Nagyon feltöltött energiával.
   Kicsit nehéz volt mindent összehangolni,légzés,nyelv,mozdulatsor.

 3. Mária

  Elvégeztem egymás után mind a három gyakorlatot. Érzem, hogy eddig nem mozogtam, mert eléggé elfáradtam.

 4. Annamária

  Köszönöm a leckéket! Kiváló reggel így kezdeni a napot! Jól átmozgatja az izmokat, lelkileg kiegyensúlyoz.

 5. Manka

  Köszönet a leckékért. A fej fölötti kartartásból nem tudom az összekulcsolt ujjaimat egyetlen mozdulattal szétnyitni, mivel ízületi gyulladás van mindkét kezemben. Erős fájdalommal jár az ujjaim “szétkulcsolása”. Folytassam-e ebben az esetben a feladatokat ?

  1. Lakatos István

   Kedves Manka! Ezt a gyakorlatot lehet úgy is végezni, hogy nem kulcsolod össze az ujjaidat, csak az ujjhegyek egymással éppen összeérnek vagy pár milliméter van köztük. Próbáld meg így. Köszönöm.

 6. Éva

  Nagyon jó gyakorlat, kinyit minden irányban. Jókat recseg a nyakam, de nem kellemetlen. Szakmai ártalom a sok ülés nálam, igyekszem beiktatni minden nap a csikungot. Köszönöm!

 7. Tereza

  Diszkomfortot éreztem a harmadik mozdulatnál: amint emeltem az összefűzött tenyereket fölfelé, mintha hiányozna a levegő, mintha valami megfogta előlem a levegőt, úgyhogy ez a fázis nálam rövidke volt.

  1. Lakatos István

   Próbáld meg úgy a gyakorlatot, hogy nem fonod össze az ujjaidat, csak egymástól pár centire vannak. Így talán könnyebb lesz. Jó gyakorlást.

   1. Tereza

    Igen, este rájöttem erre. Hogy amúgy sokkal könnyebb fel tudom máskor is emelni a torna során. Köszi.

   2. Éva

    Ez a gyakorlat rögtön kedvenc lett. Nem okozott nehézséget, könnyedén ment. Jó érzés volt. A vér oxigénszinje emelkedett. ( mértem). Köszönöm.

 8. Vali.

  Köszönöm.
  Gyakorlok Veled minden nap.
  Jó,hogy minden részletre tudok figyelni,ahogy elmondod.

  1. Lakatos István

   Köszönöm! Örülök, hogy itt vagy! Jó gyakorlást.

 9. Margó

  Az első két leckére még mindig koncentrálnom kell , de egyre jobban megy . Most aztán meg tapasztaltam mennyire be van állva a két vállam , de a törött csigolyáimnak szinte jó érzés volt a nyújtózás . A gyakorlat befejezése után azt éreztem könnyebb levegőt vennem és ma eléggé zaklatot napom volt de egész jól lenyugodtam . Köszönöm .

 10. Brigus

  A mellkasom mintha felszabadult volna és érzem a nyakizmaim. Köszönöm!

 11. Csilla

  Azt érzem, hogy ez jó a lelkemnek, jó a testének! Feltölt, átmozgat, oldódik a feszűltség bennem minden szinten, fellélegzik a testem! Köszönöm szépen!

 12. Zsolt

  Köszönöm, jól eset, kellemes érzés van a testemben. A kilégzés megy nehezebben, úgy érzékelem, hogy egyszerre mozog a tüdő és a hassam is, nem szakaszosan engedem ki a levegőt.

 13. Smolek Éva

  István, köszönöm az anyagokat!
  Reggeli futás után végzem a gyakorlatokat.
  Jólesik ez a mozgás, egész napomat kellemesen befolyásolja.

 14. Béla Edit

  Kedves István. A mai napot a légzőgyakorlattal és a vese bemelegítéssel kezdtem. Felébredtem tőle testileg, lelkileg.
  Most elvégeztem 8x (legközelebb már emelem) a szíverősítőt, ami belső boldogsággal töltött fel. Jó volt kinyújtóztatni, feszíteni a karjaimat.
  Üdítő volt. Köszönöm. Várom a további gyakorlatokat! Szép napot!

 15. Anita

  Kedves István!Hétfőn kaptam meg az első leckét, azóta minden reggel elvégzem a vesét erősítő és a szívenergiát tápláló gyakorlatokat. Sajnos sem tegnap, sem ma nem kaptam meg az új leckét, nem tudom, hogy mi lehet ennek az oka. Az eddigiek alapján a gyakorlatok mindenképp jó hatásúak, energikusabbnak érzem magam.Várom a további leckéket!

 16. Éva

  Kedvemre való volt ez a gyakorlat, a gerincemet, karjaimat is nyújtotta, nehéz eközben a légzésre figyelni, de azért többnyire sikerül.

 17. Csalajuli

  Köszönöm István, kellemes gyakorlat.
  Ma úgy adódott, hogy ülő helyzetben végeztem el. Így is teljes értékűnek éreztem. A négy ütemű légzés ülve is ment. Holnap alapállásból kezdem ezt is.
  Ma megkaptam a negyediket is.
  Holnap kapcsolom az előzőkhöz.

 18. oberli mihaly

  nagyon jo a gyakorlat rögtön éreztem a hatását

 19. József

  Felébresztett ez a gyakorlat ugyanakkor megnyugtatott. Jól kiropogtatta a nyakamat is. Köszönöm jól esett!

 20. Klein Éva

  Éva

  A 3. Leckenel a sziv energianal csatlakoztam.
  Nagyon jol meg mozgat.
  Koszonom

 21. Erzsebet

  Kedves István! Köszönöm a. Lehetőséget! Azt hiszem a csikung lesz a jóga mellett a másik szenvedélyem. Kiváló melhasnyitó, még soha nem éreztem ennyi levegőt a mellkasomban! 🙏

 22. Etelka

  Kedves István ! Köszönöm a lehetőséget ! Nagyon hasznosak a gyakorlatok !

 23. Angelika

  Kicsit nehéz szavakkal kifejezni azt amit a gyakorlatok-főként utána-érzék. Kellemes,nyugodtság,harmónia.😊
  Jó,hogy a figyelem-összpontosítás is nagymértékben javul tőle.
  Köszönöm. 😊🙏

  1. Lakatos István

   Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

 24. Sajnos a tegnapi leckéről lemaradtam,mert nem volt időm megnyitni. Nem tudom,hogy van -e arra lehetőség,hogy újra megkapjam. A légzőgyakorlatot csinálom. A harmadik leckéhez kissé zaklatott állapotban kezdtem hozzá,de mire a végéhez értem megnyugodtam. Kikapcsolt teljesen. Nem csak a hátizmaim húzódását éreztem/ Eléggé görbe a hátam/,hanem az arcom is húzódott. Köszönöm a leckéket!

 25. Kovács lászlóné

  Kicsit nehéz volt felfelé nézni,mert komoly nyakfeszülésem van,de gyakorlok Veled mindennap.köszönöm

 26. Tünde

  Végig csináltam egymás után mindhárom gyakorlatot. A légzőgyakorlatnál természetesen mozog együtt a nyelvem a légzés irányával. AZ Élet kapuja gyakorlatnál ma már nem volt érzékeny a vesém az elején sem. A mai gyakorlatnál még hajlamos vagyok rá, hogy görcsössé váljék közben a tartásom, és a végére kicsit elszédültem, de ez nem vette a kedvem. Tegnap napközben is többször megismételtem a gyakorlatokat. Motivált vagyok a rendszeres gyakorlásra. Köszönöm.

  1. Lakatos István

   Örülök, hogy motivált vagy. Jó gyakorlást!

   1. Virág Györgyike

    Nagyon jó érzés a vese és a szív gyakorlat is. Köszönöm.c

 27. Metelka

  Egyenlőre még nagy koncentrációt igényel a légzés-nyelv-mozdulatsorok összehangolása. Ennek ellenére nagyon kellemes érzés a gyakorlatok után. Nagyon várom a holnapit. 🙂

 28. Kaltenecker Ferencné

  A három gyakorlatot egymás után végzem és nagyon jól esik. Főleg a harmadik gyakorlat mert lazítja a hátam és a derekamat a nyújtozkodás. Köszönöm szépen, hogy segít kimozdulni a tunyaságból és még egészséget is kapok.

 29. Köszönöm a gyakorlatokat. Egyenlőre a légzés igényel nagyobb koncentrációt, mert eddig nem így vettem a levegőt.

 30. Kata

  Kellemesen megmozgatott. A légzés megy, a nyelvmozgatásra figyelnem kell még.

 31. Nagy Lászlóné

  Köszönöm a gyakorlatokat, végig csináltam mind a 3 gyakorlatot és elmondanám, hogy nagyon élvezem. Köszönöm.

 32. Szőke Beáta

  Azt vettem észre, hogy a gyakorlat végére mélyen átjár a levegő….már jó pár napja gyakorlom és mostanra sikerült egy kellemes, ütemes módon csinálni a gyakorlatot…csukott szemmel, szép lassan, úgy, hogy teljesen átjár a nyugalom. Nagyon nagyon jó érzés!

 33. Miklós Sarolta

  Köszönöm szépen, az első néhány alkalommal nehezebb volt, de utána bemelegedett a vállam.

 34. Tassy Andrásnè

  Elsóre nehéz volt felemelni a karomat, a krezem kicsit szètcsuszik,de tōbbszöri gyakorlás után alakul.Èlvezem, hogy egyre könnyebb,kellemes nyygalom tölt el a végén.

 35. Éva

  Nagyon jól éreztem magam a gyakorlat közben! Köszönöm!

 36. Leiner Károly

  A gyakorlatok továbbra is nagyon ismerősek a jógából, így nem okoznak nehézséget, de a nyelv ide-oda rakosgatása miatt arra kell koncentrálnom, nem a testemre. De biztos, hogy hosszabb gyakorlás után menni fog. Mi a jelentősége egyébként a nyelvnek? Hiszen a levegő útja így is-úgy is az orr üregen keresztül beáramlás (jogában a szájon ki)?

  1. Lakatos István

   Köszönöm a kérdést. Egyes irányzatok szerint a nyelv mozgatásával tisztában kötjük össze az irányító és a központi meridiánt. Belégzésnél az irányító meridiánon fut végig az energia, majd mikor fújjuk ki, a központi meridiánra segítjük át a nyelv lehozatalával (későbbiekben az imaginációval ezt még bonyolítjuk.) A toaisták a nyelvet egyszerűen csak a fog mögött a szájpadláson tartják, ezzel teremtik meg a yin és yang vezeték közötti áramlást. Ha nehézséget okoz a nyelv mozgatása, akkor próbáld meg fenntartani végig a szájpadláson.

 37. Mária

  Megcsináltam a harmadik részt is .Kicsit nehézkesen ment,de úgy gondolom,ha minden nap ezzel inditok,sokkal könnyebb lesz.Reggel vé.gig megcsinálom az összes gyakorlatot.Köszönöm István!

 38. Mária

  Megcsináltam a harmadik részt is.Kicsit nehézkesen ment,deúgy gondolom,ha minden nap ezzel inditok,sokkal könnyebb leszReggel végig megcsinálom az összes gyakorlatot.Köszönöm István!

 39. Szabó Anna

  Köszönöm,h Veled lehetek!
  Szinte elviselhetetlen hát fájdalom miatt követlek. Túl vagyok rengeteg fájdalomcsillapítón,és 5 infúzión.
  A fájdalom órák múlva visszatér.
  Igérem,beszámolok arról,ha szorgalmas gyakorlás javulást hoz. Anna

  1. Lakatos István

   Kedves Anna! Hogy van a hátad?

 40. Orsi

  nagyon jó volt a gyakorlás, köszönöm!

 41. Soltész Katalin

  Még nehézséget okot a légzés-nyelv összehangolása. Kellemesen megnyújtóztatott ez a gyakorlat. Hálás köszönet.

 42. Anita

  Jól esnek a lassú mozdulatok, ellazít, megnyugtat, a figyelmemet jobban tudom összpontosítani.
  Nekem sokat segítene, ha a gyakorlatok közben mondanád, hogy mikor rogyasztott a térd, mikor nyújtjuk meg egy kicsit. A nyelvet mikor hova tegyük. A légzés melyik típusát használjuk épp.
  Tudom, hogy le is írtad és el is mondtad még az elején, de mikor még minden új, túl sok mindenre kell egyszerre figyelni. Így nekem kicsit nehezebben megy az összhangba hozatal.
  Bocsánat a szőrszálhasogatásért, de jól akarom csinálni!

  1. Lakatos István

   Kedves Anita! Köszönöm a visszajelzést és a tanácsokat. A következő videók felvételénél figyelni fogok rá. Jó gyakorlást!

   1. Anita

    Én köszönöm a segítséget! Hálás vagyok érte!

 43. Csipkés-Fekete Anita

  Elvégeztem mindhárom gyakorlatot. Kicsit fárasztó volt a légzésemre állandóan koncentrálni, de megnyugtató, és lazító volt.

 44. Gyöngyi

  Tágulnak a terek 🙂 köszönöm 🙂

 45. Beáta

  Eddig még nem,de ma megcsináltam mind a három gyakorlatot egymás után. Még mindig figyelnem kell dolgokra,pl.a nyelv áthelyezésére,így kicsit lassan megy . De nagyon jól esnek a gyakorlatok,ez a mai különösen. Köszönöm!

 46. Hajnalka

  Kissé nehézkesen ment az elején összehangolni a folyamatot. Gyakorlással már egyre jobb. Hálásan köszönöm!

 47. Agnes

  Jól esett a gyakorlat végzése. A légzésre még mindig nagyon kell figyelnem.

 48. Domokos Erzsébet

  Köszönettel István, felüdített a gyakorlat. Már vártam a mai leckét

 49. Vetka

  Még kicsit nehezen megy a szív gyakorlatnál a 4 ütemü légzésre és a nyelv helyzetére is figyelni, na de majd belejövök. 😉

 50. Tóth Mária

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lehetőségre! Köszönöm szépen! Ezzel a mai gyakorlattal az összpontosításra is figyelni kell, ami külön öröm nekem.

 51. Marcsi

  Nagyon jó. Eddig mindegyik gyakorlatot szeretem.

 52. Timea

  Kedves István, köszönöm!
  Ismételten kellemes felfrissülésben volt részem.

 53. Brichta brigi

  A mozgás jól esett. Az előjött érzések annyira nem…..

 54. Marika

  Gyakorlat közben érzem mikor csinálom jól, mikor van összhang a mozgás, levegővétel között. Ilyenkor könnyed, békés érzetem van. Máskor bizonytalan itt ott felbukkanó izomfeszülést érzek. A gyakorlatok végére melegség öntötte el az egész testem. Köszönöm! 😊

 55. Sarlós Anna

  Kedves István!
  Köszönöm a gyakorlatokat. Még gyakorolnom kell sokat, hogy össze tudjam hangolni a légzést a modulatokkal.Elszoktam a tornától,így hamar elfáradok.

 56. Kata

  Kedves István!
  Nálam gyakorlat közben a szívdobogásom felgyorsult, gyakorlat után könnyebb lett a felsőtestem a lábaim mintha nehezebbé váltak volna.
  Köszönöm a lehetőséget!

 57. Gizella

  Köszönöm a gyakorlatokat. Kellemesen elfáradtam, megnyújtottam az izmaimat. Nyugodtabbá váltam.

 58. Morvai Anna

  Kedves István. Lehet, hogy túl lelkesen vágtam bele a gyakorlatsorba. Elég intenzíven csináltam az első két gyakorlatot, tegnap este belobbant a bal vállam és karom. Másnak nem tudhatom be, egyszerre túl sok volt? Lehetséges? Szeretném csinálni, de ma a karom nem tudtam a fejem fölé emelni. Köszönöm, hogy lehetőséget kaphattam. Üdvözlettel Anna

 59. Mária

  Reggel elvégeztem az első két anyagot. Sajnos, a harmadik leckét késő este találtam meg. Éjfélkor azért végig csináltam mindhárom gyakorlatot.

  István,
  kérdésem a fenti mondattal kapcsolatos.
  Melyik napszakban ajánlott a gyakorlatokat elvégezni?
  Köszönöm a visszajelzést! 🙏

 60. magdi

  Köszönöm !!!!

 61. Tabi Hajnalka

  Hálásan köszönöm nagyon jól esett.! Én jógázom és szeretném a csikungot is megtapasztalni. A nyelvemre figyelés, az összhang a végére egész jól sikerült 😊

 62. Czinderné Maár Ágota

  Végigcsináltam a gyakorlatokat, nekem még nagyon kell figyelni és összpontosítani rájuk.Jóleső érzessel fejeztem be.Megnyugtató volt. Köszönöm .

 63. Scsinovszky tünde

  A gyakorlat alatt a hát és a lapockáimat egy erős ” borzongató “érzés járja át.
  Este kimerevedtem és már aludtam is!

 64. Hajdu Erika

  Éreztem, ahogy nyúlnak az izmaim. Kellemesen ellazítanak a gyakorlatok. Természetesen mindhármat megcsináltam egymás után. Nagyon jól eső érzés jár át utána. Felfrissülök, könnyebbnek érzem magam. Arra nagyon kell figyelnem, hogy ne túl gyors ütemben végezzem a gyakorlatokat. Köszönöm a lehetőséget.

 65. Ildikó Dosztig

  Először kicsit furcsán, darabosan sikerült, ahogy figyeltem a helyes mozgásra, de aztán kellemesen megerősödött érzést adott

 66. László Erzsébet

  A szívem gyorsabban dobog, belül nyugalmat érzek, békét. A gyomromban körkörös enegiaáramlást. Hálásan köszönöm a gyakorlatot.

 67. Mónus Ildikó

  Ez a gyakorlat nagyon megnyugtat, lelassít.

 68. Laduver Ferenc

  Reggel a kerti udvarban szoktam elvégezni az általad eddig elküldött gyakorlatokat. A légzés és a nyelv helyzetének összekapcsolása már jobb, de még jobban kell erre figyelnem. A második gyakorlat remekül ellazít, a harmadiknál pedig szuper jó érzés, amikor felemeltem a kezem még tovább ” kapaszkom” az ég felé.

  1. Lakatos István

   Kedves Ferenc! Örülök, hogy érzed a csikung jótékony hatását. További jó gyakorlást.

 69. Mária

  A gyakorlat nagyon jól esik, csak a helyes légzéssel való összehangolás még nagyon nehéz nekem.

 70. Iván Béláné

  Köszönöm a hasznos tanácsokat! Amióta csinálom a gyakorlatokat a bokám nem dagad be estére. Nagyon jól esik a vese kopogtatása. A harmadik gyakorlatnál nagyon kell koncentrálnom a nyelv, a légzés és a karok, összehangolt mozgására, de gyakorlással egyre jobban fog menni.

 71. Juhos Sándor

  Köszönöm szépen, szépen felépített leckék, kellemesen elfáradtam.
  Kérdezném csak orron keresztül lélegzem megfelelő_e?

  1. Lakatos István

   Kedves Sándor! A legtöbb csikung gyakorlatoknál csak orron keresztül lélegzünk. Vannak gyakorlatok, ahol szájon át fújunk ki.

 72. Dobrosiné Kecsmár Anna

  Még agyilag nem hangolóbtam rá,nem tudom miért, mert viszont jó lesik, de testem gyakorlás után[ kb. 10perc] ,jobban érzem magam. Jó lesz, ha meg lesz az összes lecke s folyamatosan lehet, sorba gyakorolni. Köszönöm

 73. Mariann

  Sziasztok
  A legjobb az h kozben csak magamra kell f8gyelnem, ez az en tartalmas enidom egyik fele. Jol erzem magam tole k9szonom

 74. Pásztorné Erzsike

  Nagyon jó gyakorlatok,egy probléma merül fel nálam,jobb lenne a levegőt a számon kiengedni,mert azt érzem nem ürül ki teljessen a tüdőm.!!

 75. Kovács Zsuzsanna

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Nagyon jól esett. A nyelvem helyes tartására még figyelnem kell.

 76. Judit

  Nagyon felrissültem.

 77. Misi

  Felfrissültem, kellemesen megynújtóztatta az egész testemet. A légzést és az eddig anultakat napközben többször gyakorlom, minden alkalommal jóleső energiával tölt el.

 78. Misi

  A 2. és ez a 3. gyakorlat a kedvencem!
  Mindegyik átmozgat,energiával tölt fel,köszi!

 79. Anna

  A 2 és a 3 gyakorlat nem okozott nehézséget.

 80. Hildi

  A gyakorlat elvégzése után egy ideig nem kellett levegőt vennem, majd azt figyeltem meg, hogy automatikusan jógalégzéssel lélegeztem utána.

 81. Misi

  Nagyon jók a gyakorlatok!!!Köszi!

 82. Ráczné Fáy Gizella

  Sokat kell gyakorolnom, egyelőre csak a képernyőt figyelve sikerült – majdnem – folyamatosan végezni a gyakorlatot. Némi izomlázam van.

 83. Kulcsár Péterné

  Köszönöm
  Gyakorlom naponta jobban kell figyelnem a légzésre
  Jó érzéssel tölt el

 84. Királyné Farkas Éva

  A levegő étellel csak nehezen tudom összekapcsolni a gyakorlatot. Koncentrációt igényel, de kellemes érzést ad. Köszönöm

 85. Gálné Kukovecz Éva

  Köszönöm, jólesett a gyakorlat, de a belső szorongásom megmaradt…

 86. Szilvi

  Èn jógázom reggelente.Probálom beilleszteni a megtanult gyakorlatokat.Ez a szivenergia tápláló mozdulatsor bizsergető volt.Nagyon köszönöm!

 87. Edit

  Megcsináltam egymás után a 3 gyakorlatot. Már ennyitől is frissebbnek érzem magam, jól esik érezni az izmaimat, a reggeli kábaság is elröppent. Várom nagyon a holnapi leckét 🙂

 88. generic cialis

  Propecia Dosis triexy [url=https://bbuycialisss.com/#]cialis pills[/url] crypecob ccrx cialis Drerfedy Cialis drurpatrot Mail Order Prevacid

 89. Kollár Zsuzsanna

  Kedves István !

  Sajnos vagy nem sajnos de azzal szembesültem,hogy az általam vélt edzetlenségemnél is edzetlenebb vagyok. Egyszerű feladatok és még is mennyire nem egyszerű összehangolni a mozgásokat .Még az sem megy,hogy a levegőt csak orron keresztül vegyem ha közben mozogni is kell. Mindezek ellenére nem elcsüggedtem,hanem inkább erős vágyat érzek arra,hogy minél előbb eljussak odáig,hogy minden erőfeszítés nélkül tudjam helyesen végezni a mozdulatokat. Biztos vagyok benne,hogy amikor ezt elérem teljes elégedettséget fogok tudni érezni az összes jótékony hatása mellett. Kaptam egy szikrát amit szeretnék fellobbantani 🙂 Sőt remélem a lányom is kipróbálja és beépíti az életébe. Hálás köszönet az önzetlen segítségéért. Manapság ez ritka kincs !! Minden jót ! Zsuzsanna

 90. Ferencziné Hoffmann Ilona

  A gyakorlat végére a szívverésem és s légzésem lelassult.Nyugodtabb és össze szedettem lettem. Köszönöm szépen! ❤️

 91. Sebestyén Béláné

  Köszönöm a lehetőséget,hogy részt vehetek a gyakorlatokba. A gyakorlatokat még lassabban tudom végezni,hogy a légzés és a nyelvem is a helyén legyen,de igyekszem. Lenne egy kérésen a második gyakorlatot nem kaptam meg és szeretném elkérni.

 92. Andrea

  Hát igen, feszült. Most viszont nem fáj úgy a hátam, ahogy mostanában szokott. Picit éberebb is vagyok, mint a gyakorlat megkezdése előtt. Köszönöm!

 93. Márti

  Köszönöm!
  Most, az első alkalommal valóban nagy koncentrációt igényel a légzésre, és a mozdulatsorra is figyelni, de bízom benne, hogy hamarosan könnyedebben fog menni.
  A gyakorlat során pulzusszámom megemelkedett, mégis teljes nyugalmi érzésem volt! 🙂

 94. M. Zita

  Kedves István!
  Azt vettem észre a gyakorlás közben (a mai lecke során) hogy a légzésem kb. a 4. ismétléstől kezdve “hangossá” vált (orron át lélegeztem), és nagyon erőteljessé, ahogy a mozdulataimat is erőteljesnek éreztem.. és valahogy gyorsabbnak mint ahogy gondoltam, hogy kellene csinálni – a videos útmutató alapján- de valahogy a lélegzetvételem ezt diktálta… a gyakorlások során kiváncsi vagyok hogyan fog változni, rá tudom-e venni magam idővel a lassabb, kevésbé erőteljes gyakorlásra.
  A második lecke gyakorlásánál a víz “érintésénél” továbbra is hűvösnek éreztem a közeget, de ma sem és a tegnap esti gyakorlásnál sem éreztem már a bal vesém érzékenységét az “ütögeős” résznél- ahogy ezt az első akalommal meglepődve tapasztaltam.
  Köszönöm szépen a lehetőséget! 🙂

 95. Tamás

  Olyan, mintha nyújtanék és rendezném a légzésem egyszerre. Koncentrálni kell az elején a kettő összhangjára, de aztán megy. A kilégzés is orron át történik?

 96. Gazda Ágnes/Ivánné

  Jólesik a nyújtás!A hát- és derékfájásnál javulást várok.

 97. Pálfiné L. Mária

  Huhh, ez a gyakorlat jól megmozgatta a kar, váll izülezeit es a felső testemben érzem a vér felpezsdülését. Köszönet.

 98. Kelemenné Gerbovits Szilvia

  Még csak a 3.leckénél tartok, de nagyon kellemes gyakorlatok, ellazítanak kicsit.
  Köszönöm a lehetőséget.

 99. Németh Gézáné

  Ez a gyakorlat a légzéssel együtt végezve, fantasztikus. Úgy érzem megnőtt a mellkasom.

 100. Horváth Edit

  Bizsereg minden tagom. Úgy érzem könnyebb lettem.

 101. Baligs Antalné

  Nagyon hálásan köszönöm a segítséget, a gyakorlatokon még dolgozom hogy összhangban tudjam a feladatokat és a figyelmemet hozni, lassan de biztosan haladok! Közérzetet sokkal jobb már is! 😊

 102. Baliga Antalné

  Nagyon hálásan köszönöm a segítséget, a gyakorlatokon még dolgozom hogy összhangban tudjam a feladatokat és a figyelmemet hozni, lassan de biztosan haladok! Közérzetet sokkal jobb már is! 😊

 103. Kata

  Nem vagyok vizuális típus, nagyon nehezen emlékszem a gyakorlatokra általában. A 3. leckében azt élveztem legjobbanb, hogy olyan természetesen következnek egymásból a mozdulatok, nem kellett gondolkodni, mi jön. A légzés már automatikusan megy.

 104. Köszönöm a lehetőséget. Ahogy haladunk előre úgy nehezednek a gyakorlatok. A 3.-nál tartunk ami igen jól átmozgatta a
  felső testemet. Kellemesen elfáradtam,. Köszönöm.

 105. Etelka

  nagyon jó volt a gyakorlás, köszönöm!

 106. Czeglédi Erika

  Nagyon kell koncentrálni hogy ne tévesszem el a sorrendet, de azért volt hogy belegabajodtam. Kellemesen elfáradtam. Köszönöm a lehetőséget!

 107. Erika

  Nagyon kell koncentrálni hogy ne tévesszem el a sorrendet, de azért volt hogy belegabajodtam. Kellemesen elfáradtam. Köszönöm a lehetőséget!

 108. Zsuzsa

  Egymás után végeztem mindhárom gyakorlatot. Kellemesen energizált!
  Köszönöm

 109. István

  Igencsak észrevehető a mozgásszegény életmód. A vállaim feszültek és szerintem izomlázam is lesz bennük de nagyon jó volt. A tegnapi “kopogtatás az élet kapuján” és az elején egy 2-3 perces légző gyakorlattal nagyon kellemes volt.
  Várom a folytatást. A nyelv mozgatása már kevesebb időt von el de kb 50%-ban azt valamikor elrontom, főleg a kilégzésnél. Tudom gyakorolni kell sokat, hogy berögzüljön a mozdulatsor és természetes, egyenletes legyen, mint a folyó futása.

 110. Etelka

  Nagyon szépen köszönöm. A gyakorlat után még az arcom is felfrissült, élettel telibb lett.

 111. Andrea

  Hálásan köszönöm! Minden nap várom, hogy a következő gyakorlatot is megcsináljam. Megnyugtatnak a gyakorlatok. Már első nap a légzőgyakorlat után megszűnt egy napok óta fennálló kellemetlen szédülésem. Köszönöm!

 112. Erika

  A vállizületeket nagyon jól átmozgatta ez a gyakorlat. Mivel ülőmunkát végzek, szerintem napközben is be fogom iktatni, annyira jóleső érzés volt.

 113. Kriszta

  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget! Ugyan még nem kezdtem bele, inkább csak “kipróbáltam” a gyakorlatokat, de szeptembertől minden nap végezni fogom őket! (kisgyermekes anyuka vagyok..) ❤️

 114. Andrea

  Vállfeszülést éreztem, de a gyakorlat elvégzése után egészen felfrissültem. Biztos csinálom majd minden nap, mert egész nap ülök.

 115. Bihari Mária

  Már régóta érdekel a csikung,amikor fájt a térdem akkor akadtam rá és csodatörtént 1,5 év szenvedés után elindultam hogy nem fájt ,nem sántítottam ! Nagyon jó hogy igy meg jobban megtanulom és gyakorlom mindennap! 63.évesen egy szem gyógyszert nem szedek,csak napi félóra esetleg több is faállást csinálom! Köszönöm szépen a segítséget!

 116. Balogh Zsuzsanna

  Köszönöm, nagyon jól esik ez a mozgásforma. Reggeli futás előtt, csinálom, még nem tartok , csak az elején, mert a kéz emelésével , kifordításával a gyakorlat elején a légzéssel egybekötve semmi gondom, de mikor kifordítom a tenyerem és felfelé emelem, akkor nem tökéletes a 4 szakaszos légzés, nem sikerül igazán, csak ha erősen rágondolok és nagyon lassan csinálom, sokkal lassabban, mint a videó. De gondolom, hogy ezt azért a gyakorlással behozom.

  1. Lakatos István

   Kedves Zsuzsa! Az nem baj, ha lassabban végzed a gyakorlatot. Csináld a saját ütemedben, ahogy jól esik.

 117. Ágnes Volena Koczor

  Én is köszönöm ! Épp annyi segítség , amennyit el tudok fogadni . Igazán szívből köszönöm ! …………. Kedves Másik Feleink ! Fiaink és Apáink ! Vejeink és Unokáink ! Ez nemcsak nőknek művelhető mozgásforma ! Roppant erejű kapaszkodó lehet napjaink stresszes életvitelében ! Nektek is el lehet fogadni a nehéz úton a könnyített haladás lehetőségét!Hogyan vigyázzunk Rátok , ha Ti nem vagytok hajlandóak erre ?! 🥰

 118. Gabi

  Kedves István!
  Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus lehetőséget.
  Sajnos a gyerekeim miatt nem lennék képes akár csikung, vagy mint korábban tettem thai csi órákra járni. Így online mégis kaphatok egy olyan segítséget, hogy nem kell mellőznöm ezt a mozgáskultúrát. Nagyon tetszik, érthető, kivitelezhető.
  Hálásan köszönöm

 119. Németh Attila

  Szuper! Már pár perc gyakorlás után is érzem a vitalitás növekedést, az energia áramlást a testemben. Biztosan fogom csinálni minden nap. Már alig várom a többi leckét! Köszönöm a lehetőséget!

 120. Kelemen Erika

  Nagyon kellemes, jo erzes vegezni a gyakorlatokat. Ha behunyom a szemem, szinte meditalok kozben…
  Koszonom szepen!

 121. Csatóné Tárkányi Valéria

  Még nehezen megy a légzés és a mozgás összehangolása, de jól éreztem magam!

 122. Zsuzsa

  Ezt a gyakorlatot az elején gyorsabb tempóban kezdtem el, úgy éreztem túl lassú. De amikor követtem a te ritmusodat, kezdtem a súlytalansághoz hasonlót érezni, mintha lebegtem volna. A gyakorlat végén bizsergett, zsibbadt minden porcikám. Nem tudom ez normális-e, de nagyon jó érzés volt. Köszönöm.

 123. Jobbágy Edit

  Fárasztó munkanap után csináltam a gyakorlatot, kellemesen nyújtott, nyugtatott, viszont a légzés és a nyelv mozgatása nekem még nehezen megy.

  1. Marianna

   Üdv 😊 a hát és derékizmaim nagyon feszültek közben 😊

 124. Judit

  Kedves István!
  A gyakorlatokat elvégzem reggel, este, sajnos még mindig szédülök, gondolom idővel elmúlik.
  Sajnos nagyon be van kötve mindenem, és most érzem , hogy mindenhol izomlázam van.
  Őrülök a lehetőségnek, és, hogy rád találtam. További jó munkát kívánok. Várom a további leckéket.

 125. Gabi

  Köszönöm, jól esett!

 126. Anikó

  Kedves István!

  Vagy a légzéstechnika, vagy a mozdulatsor… nekem nehéz összehangolni. A karok felemelésekor olyan érzés, mintha épp csak a tüdőcsúcsba szívnék levegőt. De gyakorlom.

 127. Szabó Ildikó

  Nagyon jól esnek a lassú mozdulatok, ellazít, megnyugtat, van egy kis ropogás, egy kicsi kellemetlen húzódás érzet, itt-ott a gyakorlat végzése közben. A gyakorlatsor végére, a kellemes érzet marad meg bennem. Köszönöm.

 128. Lukácsné KIss Márta

  Kedves István ! 9 hónapja rendszeresen Tao csikungozom .Én csak pozítív dolgokat tudok leírni a csikungról! Kíváncsi vagyok az általad oktatott edzésre, ezért is regisztráltam!
  Köszönöm a lehetőséget !
  Üdvözlettel
  Lukácsné Kiss Márta

  1. Lakatos István

   Örülök Neki! Ha Kornélnál tanultál, akkor meg különösen. 😊 Te már tudod, hogy a csikung mennyire jó dolog. Sok hasonlóság van, hisz az alapok és a filozófia ugyanaz. Itt több a mozgás, kevesebb a meditáció. Jó gyakorlást. Örülök, hogy itt vagy.

 129. Varga Tímea

  Jól esett, különösen a hátamnak a lapocka környékén. Mostanában hátfájós vagyok, ezért különösen örültem ennek a gyakorlatnak. A légzéssel és plláne a nyelvállással még nem sikerült tökéletesen összehangolni a mozdulatsort, és néha kicsit gyorsabb voltam a kelleténél.

 130. Piros

  Ahogy a kezemet elkezdtem mozgatni először olyn volt, mintha éreztem volna az ereim lüktetését. Ahogy csináltam tovább utána pedig elöntött a melegség érzése.

 131. Varga Lajosné

  Köszönöm szépen!kicsit nehezen megy a fej fölé,de gyakorolni fogom!

 132. Petrics Andorné

  még nem tudom jól a légzés technikával összehangolni

 133. Kriszta

  Meglepően és kellemesen fárasztó, ahhoz képest, hogy “csak” légzés és karmozgás. A harmadikra teljesen rimusosan végeztem, a negyediknél már azt vettem észre, hogy a teste szinte önállóan végzi a feladatot, miközben az agyam kikapcsolt.
  Jó volt, köszönöm!

 134. Még mindig figyelnem kell a légzésre. Gyakorlat során éreztem,hogy van derekam, hátam és lapockám .Az energia áramlást is éreztem a gyakorlat közben. Leginkább még mindig a tenyeremből való kisugárzást.
  Köszönöm.

 135. Mühlbacher Ildikó

  Nagyon jól megnyugtatja az idegrendszert. Éppen erre volt szükségem. Teljes béke, nyugalom. Köszönöm!

 136. Kovács Adrienne

  Nagyon jó érzés csinálni ezt a gyakorlatot, kinyit, felszabadít!

 137. Nagy Ferencné

  Köszönöm hogy részese lehetek a tanfolyamnak, megnyugtat, ugyanakkor energiával töltenek el a gyakorlatsorok !

 138. Gyöngy

  Köszönöm a gyakorlatokat, sokkal energikus ABB nak érzem magam. Át mozgatta az egész testem.

 139. Gabi

  Kedves István! Továbbra is gyakorlok:)) A mai gyakorlat nagy melegséggel tölt el. Lendület van bennem utána.

 140. Ica

  Nagyon tetszett ez gyakorlat. Érzem ahogy nyúlnak az izmaim. Várom a következőt!

 141. Makó Klára

  Nagy köszönet a videókért!
  Nekem külön élmény, hogy a videók rövidek, könnyen követhetőek, érthetőek, bárki számára megvan a lehetőség a gyakorlásra.
  A gyakorlatok jó közérzetet adnak, várom a következőt 🙂

 142. Horváth Balázs

  Szia István!Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatokat,és az energiát.Várom a többi részt is.
  Üdv. : Balázs

 143. Sáriné Péli Márta

  Szerettem ezt a gyakorlatot, jólestek a kis feszítések. Szívesen csinálom minden nap. Köszönöm.

 144. Hanna

  Kedves István,
  nagyon kellemes, frissítő a légzőgyakorlat. Koncentrációt igényel, a tudatos légzés, és nyelvtartás. Viszont ebből(, vagy nem ebből) kifolyólag az elmét is megtisztítja. Talán majd egyszer rutinná válik.

 145. Mária

  Szia István! Nagyon kellemesen érzem magam a gyakorlatok után. Már most imádom!

 146. Ferencsák Gábor

  Én, sajnos, csak ma néztem át az első 4 leckét… Szépen összekombináltan, odafigyelve a légzésre, a nyelvemre, az alapállásban való emelkedésre – süllyedésre, kb. fél órát gyakoroltam. Most nagyon kellemesen érzem magam, testileg, lelkileg és szellemileg. Késztetést érzek, hogy amint ezt megírtam, gyakoroljak még egy kicsit…

  1. Vali

   Köszönöm, már 3-4 elvégzése után melegséget éreztem.

 147. Kesztler Kati

  Köszönöm, már az első két gyakorlat után frissebbnek érzem magam.

  1. Marika

   Köszönöm. Nagyon jól esett ez a gyakorlat. Közben boldogságot éreztem.

  2. Wagnerné Judit

   Köszönöm a gyakorlatot. Nagyon figyeltem a légzést, frissítő volt a gyakorlat.

  3. Nagy. Maria

   Jól esett a mozgás
   Csodálatos érzés volt köszönöm

 148. Fehér Lászlóné

  Nem okoz nehézseget, egyszerű, jó érzéssel tölt el.

  1. Rácz Sándor

   Ez a gyakorlat úgy érzem már égész jól ment. Kellemesen fellazulva éreztem magam a gyakorlatok után.

 149. friedmann.eva1967

  Nekem ezt még gyakorolni kell.kicsit gyorsabban csinálom,de kitartó vagyok ,köszönöm

  1. Bakosné Herczeg Mária

   Szép napot!Az előző óra folytatásaként ezt a leckét is elvégeztem, tovább frissített, tetszet.Kíváncsian várom a további etapot!

 150. Kelemen Andrásné

  Koszonom’ nagyon jó volt

 151. Vincze zoltánné

  Eléggé elfáradtam, de valamivel késöbb a szívem lelassult a normális ütemre! Remélem jobban fogok aludni tudni! Köszönöm szépen! Igyekszem napközben gyakorolni az előzőket!

 152. Magdi

  Egyszerűen csodálatos.Természetes,ezáltal igazi.Repes a szívem.

 153. Jani

  Tetszik a gyakorlat, itt könnyebb a légzés és a nyelv mozgatás összehangolása, de amit István csinál, hogy mindez egy folyamatos mozgás legyen, azt még gyakorolnom kell.
  Közben belenéztem a csatoltan küldött anyagokba, a stresszoldáshoz ajánlott kéz-lerázás is nagyon tetszik.

 154. Peti

  Gyakorlat közben melegséget éreztem, kissé kimelegedtem. Hallottam, éreztem a sźivdobbanásaimat. Karom és az ujjaim a 8. Ismétlés után picit. bizseregtek.
  A gyakorlatsor után lábam is bizsergett. Lábamat nehéznek és könnyűnek éreztem egyszerre.

 155. Károly

  Köszönöm a gyakorlatot, kezd összeállni, már egész folyamatos a mozgás, persze ez még csak 3 gyakorlat, de átmegy az egyik a másikba, kíváncsi vagyok, majd ha ismerem mind a 6 gyakorlatot mennyire tudom összehangolni. Sok gyakorlással biztos menni fog.

 156. Vincze-Nagy Anna

  Nagyon jóleső ez a szívcsakra gyakorlat, figyelni próbálom a légzés mozgás összhangját.

 157. Horváth István

  Köszönöm a gyakorlatot, kellemesen ellazultam.

 158. Marika

  Köszönöm a gyakorlatot.Nagyon jól esett .

 159. Judit

  Szia, picit nehezebb a feladat, de nagyon tetszik.

 160. juliarita705

  Jó reggelt, a gyakorlat elején picit megszédült a fejem, de lassan folytattam , és egy jobb lett . és jobb lett…Rita

 161. juliarita705

  Szia Jól érzem magam a gyakorlatban

  1. Bálint Györgyné

   Örülök, hogy elkezdtem. A gyakorlatok után jobban érzem magam. Köszönöm!

 162. Judit

  Köszönöm! Nagyon jólesett a gyakorlat, hasznos számomra nagyon.

 163. Piroska

  Nyugalom töltött el, kikapcsoltam az egyéb gondolatokat

 164. Ildikó

  Köszönöm szépen a gyakorlatot!
  Fizikailag felfrissültem .kikapcsolt.megnyugtatott.Fantasztikus ez pár perces mozgássortól.Kiváncsian várom a következő gyakorlatot.

 165. Szőkéné Rózsa Krisztina

  Köszönöm a leckéket.Ez a gyakorlat nagyon jól esett.A kilégzés kicsit gyorsabban megy de gyakorlom.

 166. Tiser Judit

  Köszönöm a gyakorlatot. Nagyon tetszett a tegnapi forgás. Este meg nézem , másnap csinálom.

 167. Deák Rita

  Köszönöm szépen! Nagyon hasznosak a gyakorlatok és a gondolatok!

 168. Faragó Panka

  Az egész testem elkezdett bizseregni, vibrálni, az energia cikázott mindenhol. Majdnem olyan érzés volt, mikor korábban futottam és utána egy jól eső érzés járta át a testem. Ismét tanultam valami újat, köszönöm.

 169. Hálásan köszönöm. Jól esett a gyakorlat, átjárta az egész testemet, közben boldognak éreztem magam.

 170. Tamás

  Jól esett, főleg utána éreztem egy ideig kellemes mellkastól hasig bizsergést.
  Köszönöm

 171. Ágnes

  Nagyon kellemes érzés, bár még erősen koncentrálnom kell, hogy has, mellkas , nyelv megfelelő helyen legyen.

 172. Czar Eva

  Köszönöm szépen ezt a gyakorlatot is.Mar régóta tanulom a csikungot és Tai chit, nagyon sokat segítenek a testnek,szellemnek, léleknek.Regebben voltak betegsegeim,de ez már a múlt.Mindenkinek csak ajánlani tudom én is a csikungot,rendbe teszi az életünket

 173. Berkes Hajnalka

  Tiszteletem!

  Bevallom az első 3-rom leckét 1 idő alatt kezdtem kipróbálni.
  Meglepődtem, nem is könnyű az első percekben, a koordinációm nem valami jó 🤣
  A légzés be s ki és kéz es térd tartások gyakorlàsàhoz kell kis idő 🤭
  De aztán kb. 20perc után rà éreztem, s tetszik.
  A légzéstbe s ki hasba a legnehezebb, megszokni, mert csak mellkasig szoktam kb…. Azaz felületesen, mások is?
  Folytatom a gyakorlást, biztos egyre jobb lesz ezután.
  Köszönet

 174. Tóth Évi

  Hálásan köszönöm, nagyon jólesett a gyakorlat.

 175. Szatmári Dalma

  Nagyon jó volt a gyakorlat, meglepődve vettem észre, hogy megfeledkeztem arról, hogy a bal vállam és karom mozgása beszűkült egy esésből kifolyólag -és fájdalom nélkül tudtam csinálni a gyakorlatot. ! Köszönöm !!!

 176. Sanyi

  Jól esik. Köszönöm!

 177. Ilus Gergely

  Köszönöm !Nagyon tetszik a harmadik gyakorlat is. Kicsit késő este volt már, igy csak párszor végeztem el a gyakorlatot ami nagyon jól esett !!

 178. Teri

  Felfrissültem, energiával feltöltődtem ettől a gyakorlattól. Köszönöm és várom a következő leckét.

 179. Andrea

  Először nehezemre esett ilyen lassan csinálni, ahogy István mutatja, de a végére egészen belejöttem. A madárcsiripelés fantasztikus a videóban 🙂 Jól esett ma is, köszönöm!

 180. Anett

  Könnyedebb éreztem magam a gyakorlat után.

 181. Szokai Mária Zsuzsanna

  Köszönöm! Nagyon jólesett!

 182. Zsófia

  Köszönöm, kitartóan fogom gyakorolni!

 183. Bényei György

  Kedves István ! Már kb két éve ismerkedem a csikunggal, első perctől érzem , hogy szükségem van rá, és jótékony hatásai is egyértelműek számomra ! Az interneten található gyakorlatokból ollózgatom ismereteimet. Azért örülök az Ön által kínált tanfolyamnak , mert ilyen részletesen az alapoktól , magyarázatokkal még nem találkoztam ! Nagyon köszönöm a lehetőséget , hálás vagyok Önnek !
  Boldog , békés ,áldott, szeretetteljes Karácsonyt kívánok !

 184. Juli

  Köszönöm:)
  A második és a harmadik gyakorlatot egymás után végeztem, így komfortos volt a testérzetem.
  A légzés/nyelvtartással még nem egészen gördülékeny a folyamat, de igyekszem.
  Várom a holnapi gyakorlatot.

 185. Bernadett

  Kedves István!

  Köszönöm a gyakorlatsort. Az Energiától kezdett melegem lenni. Nagyon jó érzés volt, hogy megemeltem az Energia szintemet.

 186. Erika

  A gyakorlat után: egy belülről felmelegítő érzés.

 187. Hédi

  A légzéssel van problémám,úgy érzem a tüdőm felső részébe nem jut el a levegő és ha erőltetem köhögök.

 188. Nagyné Novák Mónika

  Nagyon tetszik a harmadik gyakorlat,sikerült teljesen ellazulnom, de az elején azért jobban kellett koncentrálnom a feladat helyes végrehajtására.Gyakorolni kell és menni fog.

 189. Zagyva Ilona

  Köszönöm! Fog ez menni!

 190. Gonda Gézáné

  Köszönöm.Kellemes érzés.Szerintem,egész napra megmarad ez az érzés.

 191. Kata

  Ettől a gyakorlattól nagyon melegem lett és kicsit szédültem utána

 192. Szabó Béláné

  Az ünnep miatt csak most jutottam el a harmadik leckéig. Az első két leckében tanultakat minden reggel ébredés utáni rutinba beiktattam.
  Most is az első két csikung után gyakoroltam a harmadik leckét. A gyakorlás után szinte hallottam a szivem dobbanását, nyugodt, egyenletes
  ütemben. Biztos sokat segített a gyakorlat elsajátításában, hogy tajcsi edzésen hasonló mozdulatsorokat gyakorolunk.

 193. Fehér Jolán

  Köszönöm ez is jól esett! Persze még gyakorolnom kell hogy teljesen elsajátítsam ,mert még egy kicsit gyorsabban csinálom.

 194. Zsiga Etelka

  Jó párszor elvégeztem a gyakorlatsort, míg a légzést, és a nyelv mozgását összehangoltam. A gyakorlat végén egy energia gömböt éreztem.
  Testem, picit előre, és hátra mozgott. Bizsergett a testem. Szívemben forróság.
  Köszönöm.

 195. Kati

  Jól esett köszönöm

 196. Erzsi

  Most már a légzéssel együtt csináltam a gyakorlatot. Egy kicsit még az ütemen kell változtatnom, általában gyorsabban végzem a gyakorlatot. Köszönöm.

 197. Gál Márta

  Egy fárasztó munkanap végén gyakoroltam, eltünt a feszültség, kellemesen ellazultam.

  1. Machan Piroska

   Nagyon jól esett elalvás előtt. Teljesen ellazított.

   1. Duray Éva

    Gyakorolnom kellett, hogy a légzéssel osszhangban legyen. Jól sikerült!

 198. Évi

  Nagyon élvezetes ez a gyakorlat, könnyű és nagyon jó a vállaimnak.

 199. Papné

  Kellemes bizsergető érzés a kezemben, lábamimban, emellett kis hányingerem lett.

 200. Papné

  Kellemes bizsergető érzés a kezemben, lábaimban, emellett kis hányingerem lett.

 201. Zsolt

  Nagyon jóleső èrzès. Reggel, este gyakorlok. Kèt nap alatt is sokkal nyugodtabban tudok figyelni a csalàdomra, sokkal tūrelmesebb vagyok. Mit èrhetek el hónapok, èvek alatt….

 202. Mária

  Köszönöm a lehetőséget! Most terveztem, hogy keresek valami tevékenységet ami megmozdít egy kicsit. 😁 Jógára vagy piláteszre gondoltam de azt hiszem nem véletlen akadt a Csikung az utamba pont most. A kilégzés sorrendjére még koncentrálnom kell de már könnyebb mint az első alkalommal. Úgy érzem máris hatással van rám. 🙂 Köszönöm.

 203. Gabi

  Számomra nagyon nehéz a gyakorlat. Feszülnek az izmok, megfájdult a bokám, gond van a levegővétellel, kevés, gyorsabban csinálom mint te. Az ismétlések között többször kell levegőt vennem. ………. Van mit tanulnom! Nagy kihívás!
  Érdeklődéssel olvasom az írásokat, segítenek megérteni a miérteket. Köszönöm.

  1. Gyula

   Kedves Gabi!

   Lehet a kellemetlenségek oka az is, hogy túlzottan arra koncentrálsz, hogy jól csináld. Engedd el magad, élvezd a mozgást, az áramló energiát! A mozdulatokat csak addig “nyújtsd”, amíg el nem kezded érezni a feszülést, ilyenkor értél a mozdulat végére. Ez a teljes mozgástartomány kb. 75-80 százaléka. Ha túlzottan megfeszülnek az izmok a lassú mozgás alatt, elszorítják a vezetékeket, amelyeken a csí áramlik.
   Még egy gondolat: a gyakorlatsor befejezése után állj még nyugodtan néhány percig, amíg az áramló energia újra egyensúlyba kerül.
   Így talán kevesebb lesz a kellemetlen érzés.
   Szeretettel:
   Gyula

 204. Zsóka

  Nagyon jól esik! Reggelente végzem!

 205. Zsuzsa

  Ez nagyon jól esett most🙂 köszönöm 🙏

 206. Faller Edina

  Nagy túra után csináltam meg. Fantasztikus érzés!

  1. Éva

   Nagyon jól esett, ellazított. A légzésnél a nyelvem nem mindig volt a megfelelő helyen, de alakul.

 207. Mónika

  Egyenlőre még nagy figyelmet igényel, hogy össze tudjam hangolni a gyakorlatot, de ennek ellenére nagyon jól ellazít és feltölt. Köszönöm szépem!

 208. Kati

  Jólesően megnyulnak az izmaim. A levegővételt még egy kis koncentrálással be kell állítani.

 209. Labádi Sándorné

  Nagyon hasznos lesz, amikor olyan pontosan, könnyedén tudom csinálni, mint Ön! Nekem most még kicsit fárasztó, holott tudom, hogy óriási szükségem van, hogy ezt a gyakorlatsort is pontosan, többször megcsináljam. Hálásan köszönöm.

  1. Szika Lenke

   Nagyon köszönöm, már a légzés is egész jól megy. Úgy érzem sokkal jobb a közérzetem!

 210. Margit

  Kellemes, megnyugtató,köszönöm.

 211. Gyöngy

  Nem tudtam 8 szor elvégezni de gyakorolom. A bal vállam nagyin fáj ezért nehezen tudom emelni a karjaimat. Attól függetlenül, ha kevesebbet is de naponta többször visszatérek majd rá.
  Köszönöm szépen.

 212. Ibolya Szűcsné Sáringer

  Nagyon jól esett, köszönöm!

 213. Judi Erzsébet

  köszönöm, frissítő volt ma reggel is

 214. Juhasz Jánosné

  köszönöm,nagyon jóérzés frissen kezdve a napot.

 215. Juhasz Jánosné

  friss energiával töltődtem fel köszönöm.

 216. Erika

  Nagyon jól esik, megnyugtat. A négyütemű légzéssel vannak még problémáim.

 217. Molnár Eta

  Köszönöm, nagyon tetszik
  a gyakorlat.

  1. Vali

   Jól átmozgatja a vállizületem, a lassú mozgás arra késztet hogy befele figyeljek, ilyenkor érzem hogy ezt eddig elhanyagoltam. Jó érzés volt elmerülni a gyakorlatban.

 218. Somlay Anikó

  Köszönöm szépen, nagyon jól kimozgatta a váll, kar és a lapockám köröli izmokat. Nagyon jól esett.

 219. Mária

  Köszönöm 😊

 220. Mihályné Szömörei

  Nagyon szépen köszönöm, fel töltött energiával.

  1. Novák Evelin

   Tavasszal és nyáron már rendszeresen csikungoztam, fantasztikus változásokat, eredményeket értem el Önmagamon. Ifju korom óta sokízületi fájdalmakkal élek, de a rendszeres csikung brutál módon enyhítette a szinte már megszokott fajdalmakat! Lehet ilyen könnyed testben is élni? Aztán családi dráma, édesanya elvesztése elterelte figyelmem…aztán jött a tél, kissé kedvetlen időszak volt számomra. Majd kezdtem észhez térni és vágyat éreztem, hogy újra kezdjem a csikungot…tudatosabban figyelek minden apróságra es máris érzem áldásos hatását magamon. Köszönöm, hálás vagyok!!!

 221. Hajba Robi

  Kellemesen ellazít, megnyugtat. Ahogyan az egész mozgás minél jobban összhangba kerül a megfelelő légzéssel, arányosan érezhető a belső harmónia növekedése és erőssége is.

 222. Mészáros Andrea

  Köszönöm ez tényleg nagyon jól esett!

 223. Nora Geczy

  A légzés nagy kihívás, van mit gyakorolni. Ellazította a vállaimat is.
  Jóleső, nyugalom töltött el. Köszönöm szépen. 😊

 224. Mária

  Nagyon fájnak a karjaim, de ez a gyakorlat jó volt nekik. A légzéssel vannak még problémáim, többször kell levegőt vennem, mint neked. De gyakorlok!

 225. Anna

  Én reggel végeztem a gyakorlatokat, felfrissültem tőle. Köszönöm.

 226. Imre Ibolya

  A gyakorlat , kellemes érzést
  vált ki a testben. Ami a reiki utáni állapothoz hasonlítható. Viszont,
  a plusz benne a mozgással való
  töltődés ami fokozza a hatást.
  Köszönöm

 227. Zsuzsa

  Köszönöm. Reggel csinálom a gyakorlatokat, ellazít, mélyebb és könnyebb a légzésem. Azonnali hatást érzek a sziv gyakorlattal. Csodás.

 228. Sallai Nikolett

  Érezni, ahogy áramlik az életenergia gyakorlat közben. Köszönöm!

 229. Szilágyiné Császár Éva

  A “beállt” hátamnak nagyon jól esett. Köszönöm.

 230. Jankó Erzsébet

  Köszönöm, nagyon , megnyugtat.

 231. Kovács Márta

  Nagyon jó volt, sikerült a légzés és a gyakorlat végzése. A kar oldalra leengedésekor a jobb oldalon kellemes meleg puhaságot éreztem. Később hevesebb szívdobogást. Köszönöm szépen

 232. Judit

  Köszönöm szépen! Kellemes gyakorlat volt, igazán jólesett testemnek, lelkemnek.

 233. Karádi Nikoletta

  Köszönöm… csak felère volt időm,de ez is nagyon jól esett…később újra nekiállok….

 234. Erzsèbet

  Köszönöm,jól esett…

  1. Tóth Gyöngyi

   Köszönöm, kellemesen ellazított ez a gyakorlat.

 235. Tóth Gyöngyi

  Köszönöm, kellemesen ellazított ez a gyakorlat.

 236. Tóth Gyöngyi

  Köszönöm, jól esett! Lefekvés előtt csináltam, kellemesen ellazultam.

 237. Gyurcsó Istvánné

  Nagyon tetszik a harmadik lecke.

 238. Noémi

  Feltöltő, megnyugtat.

 239. Akantisz Heléna

  Még gyakorolnom kell a légzéssel összhangba kell hozni. De nagyon jó, kellemes érzés. Köszönöm vàrom a folytatàst!

 240. Akantisz Heléna

  Még gyakorolnom kell a légzéssel összhangba kell hozni. De nagyon jó, kellemes érzés. Köszönöm és vàrom a folytatàst!

 241. Kati

  Jól esett a gyakorlat, kellemes érzés.

 242. Bécs Józsefné

  Köszönöm ! Nagyon szeretem csinálni a gyakorlatokat.

 243. József

  Nagyon pozitív,feltöltő,harmonizló érzés tölt el a gyakorlatok elvégzése után. Úgy érzem,hogy egyszerre dolgozik az emberen,testi,lelki és szellemi szinten egyaránt. Köszönöm,hogy itt lehetek,várom a folytatást.🙏🙂

 244. Hilda

  Köszönöm szépen! Már ismerős volt a kopogtatás az élet kapuján gyak. en nem ütök ilyen erőteljesen de akkor ezek szerint lehet… a szívcsakra gyakorlat kikapcsol ellazít. Köszönöm 🙂

 245. Szikszai László

  Teljes testemben éreztem a bizsergést amit oly régen nem … köszönöm:)

 246. Mim Tamás

  Nagyon jól esett munka után.

  1. András

   Köszönöm, nyugtató hatású.

 247. Tóth Józsefné

  Nagyon szeretem, a légzés és mozgás felfrissít, nagyon jó érzés!

  1. Sloboda ildikó

   Köszönöm,, igen jól esett,, feltöltött energiával,, várom már a holnapit !!!

 248. Magyar Szilvia

  Köszönöm, nagyon jól eső érzés.

 249. Magyar Szilvia

  Köszönöm,örömteli a kezdet:-)

  1. Emela

   Köszönöm, a reggeleim indulnak a feladatokkal. Izomlázam van, de nagyon jól esett🙏

   1. Csulak Ibolya

    Koszonom szepen, nagyon hasznos es megnyugtato gyakorlat.Nagyon szeretem.

 250. Herbent Józsefné

  Nagyon kellemes és nyugtató volt a gyakorlat. Köszönöm.

 251. Z.Gyöngyi

  Harmadik lecke! Szeretem gyakorolni, igen ,jól látod ,nem is annyira nehezebben mint inkább lassabban megy. Nem mindig reggel végzem el a gyakorlatokat, van amikor délután ,vagy este mint most is. Mindig elismétlem az előző gyakorlatot és veled is megismétlem a soron következőt.. Izomlázam van ,de ez természetes. Nehezebben lélegzem ,pillanatnyilag be van dugulva az orrom. Ezen is dolgozom. Megértésed köszönöm.

  1. Piroska

   Igen,, ez a gyakorlat is nagyon jó, ismerős, ezzel zárom a reggeli tornám.

 252. B.Tomos Hajnal

  Sikerült alaposan ellazítanom a vállam és mellkasok izmait. Utána igazán kellemesen éreztem magam. Köszönöm.

  1. Vincze Erzsébet

   Köszönöm, érzem ahogy megnyugszom és ugyanakkor feltöltődom energiával is.

   1. Ági

    En munka előtt végzem, a harmadik lecke után egy nyugalom töltött el. Ugy erezem teli vagyok energiával. Köszönöm

 253. Andi

  Köszönöm,Nagyon jól eset ,el lazított és megint éreztem az átjáró melegséget.Alig várom a következő leckét🧘‍♀️

 254. Piroska

  Köszönöm,várom a folytatást.

 255. Rafain Enikő

  Köszönöm.Későn értem haza, de éjfél előtt megcsináltam a gyak.
  Nagyon merev a csuklósm, nem tudom előre kinyújtani a karomat. Mit ajánlasz?

  1. Lakatos István

   Kedves Enikő! Addig nyújtsd, amig jól esik. Több olyan gyakorlatot tanulhatsz később, amik segítenek az ízületeknek, valamint dolgoznak az ínakra is.

 256. Angéla

  Köszönöm a gyakorlatokat, éreztem a nyújtó gyakorlat jótékony hatását.

 257. Mariann

  Köszönöm. Nagyon jól esik a mozgás és a nyugalom.

 258. Angéla

  Köszönöm! 🙏🏻❤️

 259. Zsuzsanna

  Nagyon befeszültek a hát izmaim, így nehéz volt végig csinálnom a gyakorlat ot

 260. Tóth Andrea

  A légzés és a mozgás jó együtt,és jól megmozgatta a vállam, a nyakizmom.Köszönöm.

 261. Nagy János

  Jó estét, nem megeröltetö a felső testem bemelegedett gyakorlat közben egy kicsit kellet figyelnem az öszhangra.köszönöm szépen.

 262. Mezey Márta

  Jól eső érzés. Hálás vagyok, hogy gyakorolhatok.

 263. Magdolna Herceg

  Nagyon jolesnek a gýakorlatok, reggel es este is elvegzem az elsotol kezdve a tanultakig. Halas koszonet erte

 264. Gabi

  Lecsendesít a gyakorlat, utána pedig kellemes nyugodtság érzése tovább tart. Köszönöm!

 265. Kati

  Kedves István! Köszönöm szépen a gyakorlatokat! Napok, pontosabban már hetek óta fájdalmat, merevséget érzek a vállaimban és a nyakamban. Jólesett gyakorolni, máris jobban érzem magam. Köszönöm!

 266. Nagy Nemes Ildiko

  Nagyszeru dolog,folytatom.

 267. Lukács Kata

  Köszönöm a leckéket! Itt a hétvége, és elégséges időt tudtam szánni a gyakorlatokra. Nagyszerű belemerülni egy belső világba és kizárni a kintit. Pont ez az, amire szükségem van.
  Köszönöm!

 268. Molnar Monika

  Koszonom!Nagyon jol megmozgatja a testem es a hatgerincem is, ugyanakkor nagyon nyugtato hatasu.

 269. Büki Dezsőné

  Én most csináltam meg a 3.és a 4.gyakorlatot,nagyonjó a közérzetem tőle,köszönöm szépen!

 270. Krisztina Biró

  Persze, folytatom. Tetszik, egyszerú, de hatásos mozdulatok. A mostani, olyan nyújtóhatású számomra.

 271. Zöld Jánosné

  Köszönöm a mai napot. Kicsit nehéz volt összhangba hozni a mozgást és a légzést meg a nyelv mozgást.

 272. Szép Ildikó

  Köszönöm, jobban érzem magam a gyakorlat után,ellazulok.Többször is csinálom naponta!

  1. Bokor Marta

   Koszonom a lehetoseget ! Jo hatassal van ram, kimondottan pozitiv energiaval es erzesekkel toltenek fel a gyakorlatok.

 273. Reinhardt Katalin

  Kedves István! Jó téged látni és hallgatni! A nyugalom és a béke árad belőled! A nyelvemről elfelejtkeztem a gyakorlat közben,de hát gyakorolnom kell,de szívesen csinálom. a levegő bent tartás is gyakorlatot kíván! Várom a folytatást! Üdvözlettel: Katika.

 274. Tóvizi Katalin

  Szívemből köszönöm a tanítást!
  Csodás a bemutatás helyszíne,ott vagyok a madárcsicsergéses erdőben én is.A gyakorlat pontos megvalósítása még gyakorlást igényel.

 275. Évi

  Nagyon jól esik ezt a gyakorlatot végezni. A gondolataim elcsendesednek és utána sokkal energikusabbnak érzem magam. Köszönöm szépen!

 276. Gavlik Terézia

  Vállaimmal van gond de meg csináltam a 3.gyakorlatsort is ,kissé izomláz van de jol esett, köszönöm!

  1. Csizmadia Istvánné

   Jó érzés tölt el a gyakorlat után. Köszönöm.

 277. Izabella

  Varatlan modon ez a lassu mozgas megis felpezsditett, es lazitotta a vall izuletemet, szinte beolajozta a felso test izuleteit. Nagyon jolesett. Ugyanakkor megszunt a kezdeti nyugtalansagom, valahogy lecsengett. Gondolom, a legzestol. Nagyon koszonom.

 278. Sz.Timea

  A csikung nekem azt a szabadságot, szabad energiaáramást adja jóleső mozgással, amit sajnos a jóga sokadik nekifutásra sem tudott megadni.
  Gyakorlás közben azt érzem, hogy kényelmesen otthon vagyok a testemben és úgy dolgozhatok.
  Hálásan köszönöm!

 279. Monika

  Köszönöm a gyakorlatot. Engem nagyon feltöltött energiával, miközben a béke járt át. Várom a folytatást.

 280. Mara

  Köszönöm, nagyon jó volt. Az külön emelte jótékony és kellemes hatását, hogy a napi, rendszeres nordic gyaloglásom elején a Marcal partján gyakorolhattam. Várom a folytatást. A 10 pont biztató és lelkesítő, tehát nincs mese, folytatni kell.

 281. Helga

  Köszönöm a lehetőséget. Nagyon élvezem a légzés és a mozgás összhangját. Lenyugtatja az elmém és mégis energetizál.

 282. Varga Hajnal

  Szia! Köszönöm, hogy tanulhatom ezt a mozgást. Már régen szerettem volna,de nem adódott alkalom. Feltölt energiával és megnyugtat. Naponta elvégzem.

 283. Kulcsár Gabriella

  Jól érzem magam a gyakorlatoktól! Köszönöm szépen!

 284. Anna

  Nagyon jóleső érzés lett a hátamban, vállamban, éreztem, hogy nyúltak az izmok. Először lassúnak tűnt a lélegzés ritmusa, de egy pár után belejöttem. Köszönöm.

 285. Virág Ferencné

  Köszönöm .Amai lecke egy kicsit nehezebben ment .A vállizületeim fájnak.De gyakorolni fogom tovább.Köszönöm mégegyszer,és várom a holnapi leckét .

 286. Tóth Gáborné

  Köszönöm szépen!

 287. Gyongyi

  A mai gyakorlat finoman megnyujtotta a karjaimat es a hati izmaimat . Kellemes erzes mikor a langyos levego vegig simul a boromon Halasan Koszonom idejet es munkajat.

 288. Irénke

  Nagyon jó érzés volt, jól nyújt köszönöm

 289. Kovacs Ildiko

  Koszonom a mai leckét. Ismét jól éreztem magam sok negatív energiát levezetés magamból. Felfrisultem

 290. Mayer Rozália

  Köszönöm a megtapasztalást. Nagyon pontos az útmutatás. Feltölt ez a pár perc is 🙂

 291. Edit

  Köszönöm szépen, sokkolta jobban érzem magam amióta csinálom a gyakorlatokat. Hálás köszönet a leckékért, várom a következőt!

 292. Hajnalka

  Kedves István! Köszönöm szépen!

 293. Vékony Borbála

  köszönöm szépen. Jó volt, az előző napi gyakorlatokat is beiktattam. Várom a folytatást.

 294. Éva

  Kellemesen átmelegített és feltöltött energiával.

 295. Mária Ida Gajdó

  Megnéztem a videót,majd az előző napi gyakorlatokat is elvégeztem.Aztán folytattam a szívenergia táplálásával.
  Azt vettem észre,de nem vagyok biztos benne,hogy a légzőgyakorlat végzése jó,mert mikor kifújom a levegőt akkor is kifelé domborodik a hasam ,de mikor beszívom is szintén kifele domborodik,nem homorítok.Egyébként jól érzem magam ,könnyűnek érzem magam a gyakorlatsor elvégzése után.
  Próbálom jól csinálni a kifújást de valahogy nem jön össze.
  Hogy tudnám ezt korrigálni,helyesen végezni?

  1. Lakatos István

   Gyakorlással idővel menni fog. Nem kell túlgondolni. Ha a légzés még nincs összhangban, akkor végezd a gyakorlatokat normál légzéssel. Majd gyakorold a légzés külön, hogy a kezed ráteszed a hasadra és mellkasodra.

   1. Hegedüsné Mádi Margit

    Feltölt energiával, miközben bizsereg az egész testem, és átjár a boldogság érzése. Már csak meg kell találnom a csodálatos madárhanggal teli erdőt! Rajta vagyok… Köszönöm szépen!

   2. Ádám Anikó

    Ezt a mozdulatsort még nem ismertem, de ezután nem marad ki a gyakorlatokból. Kellemes, nyugtató, bizsergető érzést vált ki.

  2. Horváth Éva

   Koszonom és gyakorlók naponta végzett a gyakorlatot, a légzés kicsit nehezebben megy…… hálás vagyok önnek….. Éva

 296. Balázs Edit

  Nagyon jól éreztem magam. Köszönöm.

  1. Egresi Ildikó

   Aznap reggel fejfájással ébredtem, amikor a légzőgyakorlatot kaptam. 5 perc gyakorlás közben a fejfájasom is elmúlt. Számít az, hogy minden nap ugyanabban az időpontban gyakorlok, vagy nem baj, ha ez nem sikerül?

 297. Novákné Marika

  Köszönöm, hogy vagy! Csodálom a tudásodat! Kicsit még el vagyok maradva, de bepótolom! Egyszer régen már kaptam ízelítőt a csikungból egy táborban, tudom, hogy nagyon jó és hasznos! Munkádhoz sok sikert és jó egészséget kívánok!

 298. Tarsoly Gyuláné

  Ennél a gyakorlatnál sokkal könnyebb volt a légzést összehangolni a mozdulatokkal. Közben éreztem milyen merevek a hátizmaim. A gyakorlat elvégzése után könnyedségget éreztem. Köszönöm!

 299. Andrea

  Köszönöm szépen! Egyszerű, mégis nagyon jó gyakorlatok. Mintha könnyebb lenne a mellkasom. Ezeket a gyakorlatokat bevezetem a mindennapjaimba, várom a következő leckét.

 300. Szánto Titanilla

  Jolesett a gyakorlat, koszonom.
  Nem megy meg tokeletesen, a legzestechnika meg alakul. 😉
  Nyomokban emlékeztet a Fenyfa gyakorlatra, amellyel Balogh Béla eloadasaiban találkoztam. 👍

 301. Mária

  Gyakorlat után jól érzem magam, gyakorlás alatt a bal lapockánál egy pillanatra éles fájdalmat éreztem.

 302. Éva

  Jól éreztem magam éreztem ahogy a vérkeringés megindult a lapockámat megmozgattam

 303. Herczeg Źsuzsanna

  Imàdom gyakorlat!Minden pillanatàt èlveztem.Nekem ez a gyakorlat teljes újjászületès cìmet kapta.köszönöm🙏

 304. Kati

  A lassú mozgás engem is lelassított. Nyugodt voltam és jól esett a nyújtózkodás.

 305. Puskás Éva

  Egyeløre a helyes testtartásra koncentralok, de a nyaki -és hátizmokat megmozgatja.( harmadik lecke )

  1. Polgar Eva

   Koszonom szepen,megkaptam a 3-ik videot is, vegzem a gyakorlatokat.Erzem a jo hatasat ,nem is gondoltam volna ,hogy hianyozni fog ha nincs idom es nem vegzem amikor szoktam (reggel ,delelott) Udvozollek es varom a folytatast.

 306. László Zsuzsanna

  A szívgyakorlatot végezve a nyújtások után a karom leengedve szinte súlytalan lett. Figyelnem kellett a légzésre is, a gyakorlatot több mint 8x csináltam, nem számolram…érdekes, hogy a két szemöldököm között éreztem a bizsergést… hmm

 307. Üdv…Ma reggel elismételtem a légzésgyakorlatot meg a “kopogtatást” és jól éreztem magamat…Most is végigcsináltam mindkét gyakorlatot..merev hátizmaim fájnak kicsit és lehet hogy a vállam is azért fáj kicsit ? Nagyon jól esik az egyszerű mozgás …köszönöm …

 308. Varga Ferencné

  A szív gyakorlatot elvégeztem amibe a jobb karom kicsit megfájdult. A légzés gyakorlatot sajnos még nem megy nagyon figyelnem kell.

 309. Ágostonné Pécsi Ilona

  Nehezen tudtam a helyes négyütemű légzést végezni a gyakorlattal együtt.Pedig ismerem ezt a légzésmódot. Néha végzem,de inkább a hasi légzést szoktam.. A nyelvem sem volt mindig a helyén.Sajnos az első leckéket is ma pótoltam.Igy egy kissé nehezebb volt az egész..Az biztos,hogy csak gyakorlással fog menni az összhang megteremtése.Köszönöm a lehetőséget

 310. Lajkóné Bóta Zsuzsa

  Ez a gyakorlat lecsendesülést, befelé figyelést igényelt.

 311. Hörcsik Piroska

  Előtte elvégeztem az előző feladatot, úgy végeztem a mostanit. A mozgássor ütemesen ment, a helyes légzéssel való összekapcsolásra
  nagyon figyelnem kellet. Az nem sikerült mindig.

 312. Tündi

  Kicsit még lassítanom kell a gyakorlatot, az egész testemben éreztem a csi áramlását,Köszönöm

 313. Miskovics Józsefné

  Szép estét kívánok.megcsináltam mind a három gyakorlatot,igaz idővel lemaradtam a másofik gyakorlattal,de ma bepótoltam.tudom hogy kitartás kell hozzá.nekem nem erősségem a kitartás,de csinálom,mert jól érzem magam mint testileg,mint lelkileg.szeretnék kérdezni valamit hogy fülzúgásra lenne e valami gyakorlat.előre is köszönöm.és várom a következő gyakorlatot.

  1. Lakatos István

   Fülzúgásra az Öngyógyító Tudástárban talál gyakorlatokat. A fülzúgás, fülcsengés hátterében gyakran vérnyomásproblémák, illetve keringési zavarok állnak. Ezért hasznos lehet a fagyöngytea, amit kizárólag hidegen készítünk, valamint a csikung napi gyakorlása is segíthet, ha vérnyomásproblémák állnak a háttérben.

 314. Balog Erzsébet

  Folyamatosan a család tagjaim jutottak az eszembe, milyen jó lenne nekik is ez a mozgás. A mozdulatok mennek, a légzéssel még bírkozok. Ez a nagyobb kihívás. Még mindig kevésnek érzem amit beszívok. Gyakorolni fogom, köszönöm szépen😀

  1. Bata Erzsébet

   A harmadik leckénél nem tudom a hasamba szívni a levegőt, helyette beszívom a hasam. Mindezek ellenére jóleső érzés volt, a 2. és 3. leckét is mély átéléssel csináltam végig.

   1. Lakatos István

    Kedves Erzsébet! Valószínű a fordított hasi légzés megy Önnek könnyebben. Ezzel sincs semmi gond. Általában ez a nehezebb légzés. Végezze nyugodtan így a gyakorlatokat.

 315. Böhm Judit

  szeretem e szivközpontot végig mosolyogtam nagyon jó érzés volt ott belül lenni nagyon köszönöm szépen….

 316. Ildikó

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. A gyakorlás közben egy óriási nyugalom, boldogság érzése tölt el. Mivel jógázom is a légzéssel sincs problémám. Köszönöm😊

 317. Hajduska Tímea

  Ma sikerült kijutnom kicsit az erdőbe és ott végiggyakorolni az eddigieket. A kopogtatós gyakorlatnál olyan jól vizualizáltam a vizet, hogy sikerült is bőrig áznom. 😀
  A mai gyakorlat is tetszik, igazán nyugtató, lecsendesítő. Nagyon feltöltött. Bár még kicsit furcsa, hogy ennyire lassan tudjam csinálni.

 318. Pusztainé Éva

  Ma hangosan ropogott a vállam, nyakam a 2. gyakorlat végzése közben. Nagyon jól ellazított. A 3. gyakorlat végzése közben, nem mindig sikerült a helyes légzés.

 319. Bordán Ilona

  Ma gyakoroltam először a légzéstechnikát, valamint a második és harmadik gyakorlatot. Gyakorlat után könnyebbnek érzem magam. Várom folytatást.

 320. Lassacskán, de kezd alakulni, mindig ezekkel a gyakorlatokkal kezdem a reggelt. Derűre hangol. Kicsit lemaradtam, de nem gondoltam meg. Köszönet.

 321. Lia

  Egyelőre nem tudok az érzéseimre (is) figyelni. Próbálom összhangba hozni a légzést a mozdulatsorral – erre koncentrálok. Ha olajozottabban megy majd, valószínűleg az érzések is jönnek.

 322. Ági

  Köszönöm, az első kettő leckével együtt végig csináltam. A 3. lecke gyakorlása során a hátizomnál kicsit kellemetlen volt. Minden gyakorlatnál alkalmazni kell a nyelv használatot is? Meg kell még tanulnom, hogy amíg tudom benn tartom a levegőt, valamint lassan fújom ki, sajnos hajlamos vagyok a gyors be-ki légzésre és akkor nem tudom a benn tartást. Önfegyelemre is tanít.

  1. Lakatos István

   A nyelv mozgatása nem kötelező. Két szerepe is van, hogy az elménket a jelenben tartsa, valamint segítheti a központi és irányító meridiánban az energia áramlását. Ha ez túlzottan elviszi a fókuszt, akkor inkábba gyakorlatra figyeljünk, majd idővel ez is szépen beáll.

 323. Jùlia

  Hálás vagyok a lehetőségert, egyelőre még az összehangolás miatt nem nagyon tudok figyelni az érzésekre, de szorgalmasan végzem naponta többször is a gyakorlatokat.

 324. Mayer Tamás

  A gyakorlat elején és közben futkosot a fejembubjáttól a lábamig a hüvös bizsergés🙂

 325. Kuszák Zoltánné /Zsike/

  Köszönöm, az első két leckével együtt csináltam végig, a 3. leckénél kicsit a légzésre nehezebben tudtam koncentrálni, de remélem gyakorlással sikerülni fog.

 326. Varjú Olga

  Köszönöm, ez jól esett
  Érzem az izmaimat, ami azért meglepő, mert nem tűnt nehéznek a gyakorlat. Szeretem csinálni. Még egyszer köszönöm!

 327. Káldorné Márti

  Kedves István! Lehet, hogy elhamarkodottan jelentkeztem. 72 éves vagyok, és bizony a mozgást kicsit elhanyagoltam. A változtatás szándékával jelentkeztem, de sajnos az élet közbeszólt. Komoly, megoldandó problémák jelentkeztek az életemben, és sajnos az időmet nem tudtam úgy beosztani, hogy ez is beleférjen. Gondoltam, ha normalizálódnak a dolgaim elkezdem, és folyamatosan csinálom a gyakorlatokat, de most még nem tudom 100 %-ban a saját életemet élni. Rád bízom, hogy küldöd-e továbbra is a leckéket, vagy beszünteted. Köszönettel: Káldorné Márti

 328. Fabian Erzsebet

  Koszonom szepen . Nagyon jo . Mar elso alkalom utan feltoltodtem energiaval , nem vagyok almos napkozben es lelkileg is kiegyensulyozttabb vagyok . Gyakorlat kozben erzem a hatast es egesz nap jol erzem magamat . Orulok , hogy ratalaltam es koszonom , hogy megossztod a tudasodat mert bizony kis nyugdijbol megfizetni nem tudnam . Halasan koszonom .

  1. Albert Lenke

   Ezta mai leckèt is köszönöm. Eddig amikor ültem a hátam meghajlott de most nemtudok ugy ülni csak egyenes derèkkal ès igy jobban is èrzem magam.Vajon tud segiteni a hizásban is,?Mert az utóbbi időben 15 kg fogytam anèlkül ,hogy akartam volna. Hálásan köszönöm.

 329. Nagy Tünde

  Bàr ma kicsit késõn kaptam a leckét, amit nagyon vàrtam, de ki próbàltam és jó érzés, hogy elég könnyen el tudom végezni a gyakorlatokat. A légzõgyakorlatnàl még van egy kis koncentràciós hiba. Érdeklõdéssel vàrom a következõ anyagot!

 330. Czifra Rita

  Nagyon köszönöm a leckét és a hozzácsatolt anyagot is. Igyekszem reggelente beiktatni a gyakorlást, új rutint kialakítani.

 331. Júlia

  Köszönöm szépen a leckéket! Nagyon örülök hogy könnyen végezhetőek az eddigi gyakorlatok és igyekszem napirenden követni és végezni is. Értékelem és díjjazom az online feltöltés ötletét , mert így könnyebben mozgásra készteti az idősebb generációt is.

 332. Klára

  Nem könnyű a lelassulás, amit ez a mozgásforma igényel. Amikor azonban belejövök (kb. a harmadik ismétlés után), olyan érzésem van, mintha egy másik létezésbe kerültem volna.

 333. Zsuzsanna Gábor

  Köszönöm szépen a lehetőséget! A légzés összehangolása a mozgással még elég nagy koncentrációt igényel, de igyekszem.

 334. ANDRAS ATTILA

  Koszonom, szuper jo gyakorlat , ez konyeden ment , el sokaig csinaltam.

 335. Selley Erzsebet

  Koszonom szepen.Most fedezem fel azt,hogy milye sokat tehetunk az egezsegunkert egy kis csikung segitsegevel. Igyekszem!

  1. Clara csiki

   Köszönöm szépen ma már könnyebben ment a ki és belégzés. Jól érzem magam a gyakorlatok után. Szép napot!

 336. Vacaru Katalin

  Késő este van de nagyon kiváncsi voltam a gyakorlatra ,ezért megcsináltam. Hihetetlen mennyire igénybe vette az izmaimat.Olyan egyszerünek tünik ,vagy mégsem?

  1. Clara csiki

   Köszönöm szépen,mennek a gyakorlatok összekötve. Már nem annyira fárasztó a légzés. Szép napot!

 337. Gizella

  Teljes összpontosítással tökéletes nyugalmat érezni a gyakorlat után. Köszönöm szépen

 338. Jankó Jutka

  Köszönöm teljesen megnyugtat és a gondolataim nem kalandoznak el sikerül a jelenben lennem.

 339. Sápi Julianna

  Köszönöm szépen,egy egyszerű mozdulatsor,mégis jól átmozgat.

 340. Krizsan Rozália

  Köszönöm szépen, nagyon jó, kellemes gyakorlat. Bár egy kicsit nehéz még a légző gyakorlattal összehangolni, de biztos, hogy sikerülni fog (egyszer 🙂) sok gyakorlással.

 341. Varga Éva

  Köszönöm szépen ezt a leckét is. Jó érzés azzal a tudattal ébredni, hogy ma is egy új gyakorlatot építhetek be a napjaimba. Frissebbnek érzem magam, érzem az áramlást a testemben! Kinyitom az ablakom, és én is madárcsicsergésre és jó levegőn végzem a gyakorlatot!

 342. Vadon Hajnalka

  Kellemes nyugtató érzést éreztem de a légzés nem akar összejönni. Remélem idővel az is sikerül

 343. Clara csiki

  Köszönöm szépen,mennek a gyakorlatok összekötve. Már nem annyira fárasztó a légzés. Szép napot!

 344. Ráth Emese

  Nagyon jó érzés csinálni. Várom a következő leckét.

 345. Kati

  Köszönöm szépen ezt a gyakorlatot is, összekötöttem az előzővel, ha odafigyelek a légzésre, megy az nekem 🙂 , azonban még nem tudok több felé összpontosítani, úgyhogy az érzelmeimre nem fordítottam kellő figyelmet. Tudom, gyakorlással ez is összejön 🙂 A kérdésem az volna, hogy a térd rogyasztásról ebben a leckében nem volt szó, belégzéskor nem kell kicsit rogyasztani?
  Most is olyan érzésem volt mikor befejeztem ezt a gyakorlatot, olyan lendületben vagyok, hogy kár leállni, mozognom kell tovább! 🙂
  Nagyon várom a következő gyakorlatot!

   1. Zsófi

    Köszönöm szépen. Nagyon jól esett ez a gyakorlat is.

 346. Marika

  Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatot .Még az összehangoláson kell dolgozzak.

 347. Fecske Zsuzsánna Margit 12zsuzsoka@gmail.com

  Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget hogy megpróbálhatom a megtanulást. Sajnos kicsit el kell halasszama tanulást családi dolgok miatt de folytatom. Köszönöm.

 348. Petre Magdolna

  Koszonom a gyakorlatot de mikor felemelem a kezem nemtudok annyi levegot beszivni mint leengedett kezzel.

  1. Cosa Catarina

   A légzésnél még van amit csiszoljak!
   Sok gyakorlással majd megszokom,hogy ellenőrizzem a légzést.
   Köszönöm : Kati

   1. Fazekas Csabáné

    Köszönöm!

 349. Maria-Edit

  Köszönöm a gyakorlatokat! Nagyon szeretem csinálni és már várom a következőket. Csak azért izguló hogy legyen akaraterő ezeket a gyakorlatokat beiktatni a mindennapjaimba.

  1. Bogdán Lilian

   A 2. és 3. lecke megy, csak úgy érzem a légzést nem sikerült elsajátítanom. Próbálkozom tovább. 😊

 350. Erzsébet

  Köszönöm a gyakorlatot ! Ez nagyon jólesett.

 351. Kati

  Köszönöm, ez tènyleg jò. Ez a gyakorlat nyugtatòlag hatott ràm.

  1. Ilona

   Jóóó!!!…..és természetesen nem olyan ,,egyszerű” mint amilyennek látszik,hisz teljes összpontosítást igényel.Testtartás,légzés a nyelv helyzetével összhangban,a képzettársítás,a ritmikus mozgás……és ez így kerek egész,ha az útmutatást követjük. ,,Csak” köszönni tudom a precíz tanítást.

   1. Pozsgai Judit

    Köszönöm. Nyugtatólag hatott.

 352. Éva

  Köszönöm a gyakorlatot, ez nagyon jó volt ! Frissnek érzem magam, jól indul a napom!

 353. Gyöngyi

  Köszönöm, ezt mindenkinek alkalmazni kellene, annyira jo!!

 354. Márta

  Köszönöm, nagyon jó, frissítő, nyugtató gyakorlat.

 355. Magdi

  Köszönöm , minden gyakorlat frissítőleg hat.

 356. Martin Éva

  Köszönöm. Sok évig jógáztam. Most a két térdprotezisem miatt a térdelő gyakorlatokat nem tudom megcsinálni. De szükségem van a napi szintű jogához hasonló lassú mozgásra. Ezért vagyok itt. Azt remélem, hogy a csikung a pillanatnyi állapotomnak megfelelőbb. Eddig tetszik, szívesen csináltam.

 357. Timi

  A helyes légzésre nagyon oda kell figyelni! A gyakorlat nagyon jó! 🙂

 358. Évi

  Köszönöm a gyakorlatot. A helyes légzés nagyobb összpontosítást igényel még, de ez a gyakorlat különösen jól esett.

 359. Ildikó

  Köszönöm a folyamatosan küldött gyakorlatokat.
  A helyes légzés még nem megy, de bízom benne hogy a rendszeres gyakorlással ez is elérhető.

 360. Hegedűs Tímea

  Már a második mozdulatsornál éreztem, hogy megindult a vérkeringésem. Nagyon jó! Köszönöm!

  1. Olejnyik Lászlóné

   Köszönöm a gyakorlatot. A légzés figyelése és a gyakorlatra koncentrálás még nehézkes, de gondolom később könnyebb lesz

 361. Vas-Szegedi Julianna

  Remek gyakorlatat, köszönöm!

 362. Erika

  Köszönöm szépen,igazán jó kis gyakorlat. A csikung kezd a mindennapjaim részévé válni. Jól érzem magam a csikunggal. 🙏🙂

 363. Lukács Márta

  Most érzem, mennyire felszínesen lélegeztem eddig! Nagyon kell figyelnem a négyütemű légzésre. Viszont rendkívül kellemes, lüktető érzést tapasztaltam az ujjaim végében a gyakorlat elvégzése után.

  1. Szilvia Németh

   Minden gyakorlat tetszik és jól érzem magam benne. Jó hatással vannak rám. Sajnos a tüdöm vagy a kötött mellkas izmaim miatt most is úgy éreztem, hogy fájdalmas ahogy a tüdöm telik levegővel föleg a kulcscsont alatt, de most szívtájékon is szorított égő érzésem volt és maradt is. Van min dolgoznom. Köszönöm! Nagyon várom a holnapit.

 364. Török Józsefné

  Nagyon jó minden! Az oktató, a környezet, a gyakorlatok bemutatása. Egyszerű amit csinálni kell, de a legnehezebb is Nekem. A lassú mozgásra és a légzésre való együttes odafigyelés feladja a leckét! Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt gyakorolhatom. Üdv: Julcsi

 365. Péntek Bálint Gergő

  Nagyon jól átmozgatta a karomat, a felsőtestemet, egy felüdülés volt számomra. Köszönöm!

  1. Annamária

   Az összhangot kell gyakorolni, fog ez menni.

 366. Marcsi

  Köszönöm szépen mindig is érdekelt, és nem csalódtam benne tovább csinálom a gyakorlatokat.

 367. Gyöngyi

  Köszönöm, nagyon jól esett! Várom a többi gyakorlatot!

 368. Katona Angelika

  Köszönöm. Nagyon jó volt egymás után a két gyakorlat.🙂

  1. Androsovits Andrea

   Nagyon jó gyakorlat, és remekül össze lehet kötni az előző gyakorlatokkal, viszent ez egész jól nyújtja a törzs izmait, köszönöm szépen 🙂

 369. Julianna

  Köszönöm, érthető, hasznos gyakorlatok!

 370. vary.levente

  Nagyon frissítő, kitűnő.

 371. Kovács Jánosné Zsuzsa

  Kedves István!Nagyon szépen köszönöm, hogy segítesz könnyebbé tenni az életem.Nagyon kellemes érzés , minden gyakorlat ,úgy érzem, hogy a 72 évem ellenére,sokkal fittebnek érzem magam.Nagyon várom a holnapi leckét!😇

 372. Farkas Istvánné

  Köszönöm szépen. Nagyon jó. Teljesen meg mozgat minden izmot. Sokkal energetikusabnak érzem magam.

 373. Gyöngyi Héjjas

  A gyakorlatok mennek, de az orrom még mindig be van dugulva, így a légzéssel vannak gondjaim.

 374. Bernadett

  Nyugtató hatású volt. Köszönöm

 375. Solymos Julianna

  Teljes jelenlét volt bennem, sikerült jól végig csinálni, kicsit megszédültem a gyakorlat után ami hamar elmult.

 376. Vera

  Köszönom a gyakorlatokat! Jó lett a közérzetem. A kulcs a rendszeresség és kitartás.

 377. József

  Nagyon frissítő és nyugtató hatása van. Még figyelnem kell az összhangra. Köszönöm szépen!

 378. Angi

  Sokkal összetettebb, mint gondoltam volna, idő kell hozzá, enyhe szédülés jött rám közben, így le is álltam, de nem adom fel. Köszönöm !

 379. Kovárcziné

  Köszönöm szépen nagyon jó és követhető a feladat. Érthető a művelet hogy kell elvégezni.
  Bár a légzésnél a nyelv helyzetére még nagyon kell figyelnem.

 380. Mónika

  Nekem nagyon tetszik!
  Köszönöm szépen, várom a folytatást!

 381. Romhányi Bori

  köszönöm – kellemes, felszabadító érzést nyújtott ez a gyakorlat

 382. Soós Pircsi

  Köszönöm a gyakorlatot. Számomra a lelassulás az amit még a gyakorlat végzésénél el kell sajátítanom.

 383. Veronika

  Köszönöm szépen a lehetőséget! Nagyon jólesnek a gyakorlatok, de az összhang, hogy mindenre figyeljek, amire kell, még nem teljesen sikerült. Gondolom, minél többet gyakorlom, annál inkább összeáll. Mivel most több szempontból változóban van az életem, nagyon nagy segítség lenne, ha megkönnyítené az átállásomat. Tudom, hogy kitartás és napi gyakorlás kell hozzá, de árgus szemekkel figyelem a változásokat.

 384. Annamaria

  Nagyon szépen köszönöm.

 385. sajnos a légzés nem megy a tüdőmig nem megy fel a levegő! a harmadik gyakorlat ma nem sikerült, nem tudtam csak 3 kar emelést csinálni remélem a gyakorlás eredményt hoz! köszönöm!

 386. Polovitzerné Móni

  Nagyon szépen köszönöm

 387. Bujdoso Klari

  Nagyon szepen koszonom, meg van mit gyakorolni

 388. Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatot .Még az összehangoláson kell dolgozzak, de már most is sokkal jobb az energiaszintem.

 389. Molnárné Ökrös Enikő

  Köszönöm szépen, összekötöttem a tanultakat. A légzéssel még akadnak problémáim, de idővel sikerül ez is! Az érzések egyre inkább magával ragadnak! Hálásan köszönöm!

 390. Korokné Fatime

  A helyes légzés nagyon fontos, megnyugtatóan felfrissített. A hátamnak és egész felsőtestemre nagyon jó hatással volt.

 391. Mária

  A légzést még egy kicsit gyakorolni kell hogy összhangban legyen a gyakorlattal,de minél többször csinálom annál jobban megy.
  Köszönöm a buzdítást,
  bár úgy érzem gyakorlat közben hogy minden porcikám fáj.
  De ez nem fog eltántorítani a gyakorlásától.

 392. Krisztina

  5 napja végzem a gyakorlatsort(a hétvégén is csináltam), naponta többször megcsinálom a légzőgyakorlatot. Jó a hangulatom, kevésbé fáradok el, a bőröm feszesebb lett és az ödémám eltűnt(pajzsmirigybetegségemből adódott). Elmúltak az izületi fájdalmaim. Összességében az egész közérzetem sokkal jobb lett.

 393. Herczeg Zsoltné

  Köszönöm szépen. Ismét tanultam egy nagyon jó leckét. Nagyon szeretem csinálni és érzem hogy jó is az egész testének. Köszönöm szépen

 394. Mária

  Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatokat!

 395. Tímea

  Feltöltött a gyakolat.

  1. Iren

   Kellemes èrzèssel tölt fel!
   Köszönöm szèpen

 396. Bordács Sándorné

  Köszönöm szépen.

  1. Magdolna

   Nagyon örülök, hogy rá találtam! Nincs m
   ég teljes,összhang a légzés és a mozgás között,de remélem hogy előbb vagy utóbb, meg lessz!
   Igen, szeretném , fojtatni a gyakorlatokat!
   Köszönöm szépen! Érzem a jótékony hatását!
   Köszönettel :Magdolna

 397. Szabó Ildikó

  Köszönóm a gyakorlatokat. A légzéssel összehangolást még finimítanom kell.

 398. Kovács Marianna

  Egyre jobban érzem, hogy nekem a gyakorlatok jók a testemnek. Köszönöm.Örömmel folytatom.

  1. Tormáné Tóth Julianna

   Nagyon jó érzés, ahogy gyakorlom, valami, amit nem tudok még megfogalmazni, valami teljesen más érzetet kapok a gyakorlat elvégzése után. Jobb lett a vérkeringésem?
   Hála és köszönet

 399. Kovács Marianna

  Köszönöm..Örömmel csinálom a gyakorlatokat.

  1. Magdolna

   Nagyon jóó! A gyakorlatok után sokkal jobban érzem magam.

 400. Schuszter Rita

  Fájtak az ízületeim, de úgy érzem mintha könnyebben mozognák.

  1. Holló Elemérné

   Hol a levegőt nem hasba vettem, hol a nyelvmozgatás nem volt a helyén, ezeket még sokat kell gyakorolnom, viszont nagyon jól teleszivtam a tüdőmet, és az egész mellkasom, hátizmom jól megmozgatta.

  2. Marika

   Nagyon köszönöm. Megnyugtatott a gyakorlat, kellemes érzés

 401. Melinda

  Jól esett napindítónak. A légzés-mozgás összehangolásra még nagyon koncentrálok. Gondolom gyakorlással könnyedebb lesz idővel.
  Köszönöm!

  1. Tormáné Tóth Julianna

   Nagyon örülök, mert a 4 ütemű légzés is jobban megy, csodálatos ajándék, naponta gyakorlom. Köszönet, hála!

 402. Szatmári Péter

  Jól ellazultam. Megnyugodtam. Köszönöm!

 403. Bereczki Ibolya

  Kellemes lazulas , jó energia állapot . Nagyon köszönöm

  1. Pintér Ibolya

   Ez nagyon jó volt!
   Köszönöm!

   1. Tatár Zsuzsanna

    Ez a légző gyakorlat nagyon jó! Köszönöm szépen! Szinte felfrussultem tőle. Napközbeni többször is elvégeztem!

  1. Helga

   Kedves Zoltán! Nagyon jó és megnyugtató érzés volt csinálni a gyakorlatot. Teljesen a légzés és mozdulatok összehangolására koncentráltam, így ellazult az elmém is. A nyelv mozgatását majd később teszem hozzá. Kb 2 hete kezdtem csikungozni, van 2 db 20 perces videó, amit naponta megcsinálok plusz az alapok, amiket tőled tanulok. Ahogy írod, hatalmas változásokat tapasztalok már most magamon. Köszönöm, hogy bevezetsz az alapokba. Namaste

   1. Helga

    Bocsánat a sok energia osszekavarta a fejemben a neveket! Ez természetesen Istvánnak szólt! Szóval Kedves István… 🙂

  2. Évi

   A légzés elsajátításával vannak még mindig problémáim. Fáj a bal kezem, de azért végig csináltam amennyire a lehetőségeim engedték. 🙂 Idővel remélem egyre jobban fog menni!

 404. Ági

  A légzésem közben még nem az igazi, gyakorlom. Energikusabbnak érzem magam tőle.

 405. Ildikó

  Még koncentrálnom kell a légzésre a gyakorlat közben, de gyakorlással ez csak javulni fog. Köszönöm a gyakorlatokat.

 406. Gyöngyi

  Nagyon köszönöm, könnyebbnek érzem magam a gyakorlatok után, pedig nagyon kell koncentrálnom még a helyes kivitelezésre.

 407. Angyalka

  A gyakorlat befejezése után nem éreztem semmi különöset… Elcsendesedve, néhány perc múlva kellemes vibrálást és melegséget tapasztaltam 🙂

  1. Soha Gizella

   A gyakorlat után éreztem az ellazulást. Köszönöm.

 408. Bagi Péter

  A nyelv elhelyezése a szájpadláshoz és a fogakhoz nem igazán sikerül.

 409. Vedres Éva

  Én is köszönöm szépen a gyakorlatokat.

  1. Márti

   Első alkalommal kicsit nehézkes volt számomra ez a gyakorlat, de aztán belejöttem. Köszönöm.

 410. Rozmán Endre

  Nagyon köszönöm a gyakorlatokat.

  1. Éva

   Köszönöm szépen a gyakorlatokat

 411. Évi

  A gyakorlat végzése közben recsegett-ropogott a gerincem, mikor első alkalommal végeztem. Gondolom ez később meg fog szűnni. Gyakorlom tovább!

 412. Huberné Erdei Ibolya

  Köszönöm szépen. bízom benne, hogy hasznomra fognak válni a gyakorlatok.

 413. Baráthné Kerekes Marianna

  Köszönöm szépen.

 414. Zsuzsa

  Köszönöm, jól esett a gyakorlás. A légzést még gyakorolnom kell.

 415. Horváthné Klári

  A gyakorlat közben éreztem,ahogy jólesően megfeszülnek az izmaim,a tüdőmet átjárja a friss levegő.Nagyon jó volt.Köszönöm szépen.

 416. Rita

  Ez nagyon jól esett. Kiváló gyakorlat.

 417. István

  Köszönöm nagyon jó

 418. G. Judit

  Nagyon jó gyakorlat! A vállakat, kart is megmozgatja, nyújtja. Ez a gyakorlat különösen tetszik. Öröm számomra, hogy a videók a természetben készültek. Ezek a gyakorlatok nagyon jót tesznek az elmének, végzésük közben az ember csak a gyakorlatra koncentrál, nem jutnak eszébe a hétköznapi problémák.

 419. Csukásné Huszár Lilla

  Nagyon jól átmozgatja a kar, váll ízületeit. Először kicsit nehéz volt, de most, amint gépelem a szöveget, az ujjaim is tele vannak vérrel (energiával). A mellkas szintén, az ülés teljesen egyenessé válik, a gerincoszlop is kiegyenesedik.
  Köszönöm.

 420. Koszó Gabriella

  Már kezdek unalmas lenni ezzel a 8 brokátterkercses öszehasonltással, de ott is a “tartsd tenyereden a villágot” ilyen összekulcsolt kezeket igényel és ott is kifordítjuk, de nem ilyen bonyolul, mint a csíkung…
  Nagyon tetszik ez a gyakorlat is.
  Végigcsinálom a tanfolyamot, már muszáj jegyzeteljek, mert összekeveredek.
  Köszönöm.

 421. Irma

  Köszönőm! Nagyon jól érzem magam.

 422. Denes

  Különlegesen jó

 423. Artimné Princz Erzsébet

  A gyakorlat során éreztem izmaim feszülését ( kar, váll, hát), közben a vállizületeim ropogtak is .Ez természetes 60 év felett? Továbbra is a gyakorlatot csukott szemmel ismételve jobban tudok magamra, légzés kivitelezésére figyelni Egyre jobban sikerül ez is.A kilégzés is mindig orron keresztül történik? Így végeztem . A gyakorlat után energikusabbnak érzem magam. Köszönöm, kérem a következőt !

  1. Lakatos István

   Az ízületek ropogás 60 év alatt is természetes. A legtöbb gyakorlat esetén orron keresztül történik a ki- és belégzés.

 424. Győri Mahdolna

  Hiszek benne, jótékony hatásaiban!! Remélem lessz annyi önkontrolom, hogy hoszabb ideig gyakoroljam, vagy akár az életem részévé váljon. Köszönöm a tanítást és a lehetőséget! Tisztelettel Gy Magdolna

 425. somosii zso

  Hahó Kedves István! Eltört bal vállam, 8 hétre rá a 2lágyék csigolyák. Most füźőben ülök, és várom, h. Segít-e? 74 éves vagyok. ,kórházban
  . Milyen gyakorlatot / meditációt , ami segít?
  tudnál ajánlani?? Ķöszönettel: somosi Zsóka

  1. Lakatos István

   Sajnálattal olvastam soraid. Kérdés mennyire vagy járatos a csikungban. Bármilyen mozgást, csak a gyógytornásszal egyeztetve szabad végezni. Ilyenkor javasolt a meditatívabb csikung gyakorlatok használata, mint a kis égi kör, amivel a csi áramlását tudod serkenteni a testedben.

 426. Nagy Istvánné

  Köszönöm ez nagyon jó gyakorlat!

 427. Magda

  Először is köszönöm, hogy van ez az ingyenes lehetőség megismerkedni egy olyan mozgás kultúrával amit errefelé nem igazán ismerünk. Nagyon jól érzem magam ,teljesen átmelegedtem.

 428. Erdelyi Carmen

  Koszonom! Nagyon jo erzes volt.

 429. Kiss Margit

  Nagyon jó hatással vannak rám a gyakorlatok. Köszönöm!

 430. Kinga

  Köszönöm szépen! A gyakorlat elvégzése során érzem, amint feltöltődöm energiával, nyugalom és béke árad a szívből. Megszünik a dualitás. Felerősödik a szeretet minden iránt.

 431. Wagner Eva

  Koszonom,nagyon jo kis gyakorlat,kellemesen atmozgatja a felso testet.

 432. Zsuzsa

  Kitágult a mellkasom, belső nyugalom öntött el.

 433. Editke

  Köszönöm hogy megosztod velem a tudásodat, még gyakorolni kell a mozgás és a légzés oszzehangolasan. Folytatni szeretném a tanulast

 434. Ágnes

  Köszönöm a lehetőséget, hogy rêszt vehetek a gyakorlatok elvégzésében!
  Tanúlni, szokni kell a megfelelő légzést, és a mozdulatsorokat… Mai gyakorlat után éreztem vibrálást az egész testemben ( amit mély meditációk után szoktam érezni, amikor töltődöm energiával)….

 435. Kata

  Ennél a gyakorlatnál nagyon szépen tudtam alkalmazni a helyes légvételt, kellemesen harmonizálónak éreztem, de hazudnék, ha azt mondanám, kissé nem fájdult meg a lapockám 🙂 Aki el van szokva az efféle mozgástól, annak ugye van mit gyakorolni:) Köszönöm 🙂 Várom a továbbiakat 🙂

 436. Zike

  Köszönöm szépen, nagyon jól esett.

 437. Maria

  Köszönöm szépen! Ez a legzógyakorlat nagyon jó!

  1. Gizella

   Koszonom a gyakorlatokat .

 438. Dobó Kis Tünde

  Köszönöm szépen! Van még mit gyakorolni, de nagyon jól esett

 439. Marcsi

  Hálásan köszönöm! Azt, hogy jól csináljam a gyakorlatot meg figyelnem kell mindenre. Fog ez menni! Nagyon fáradt voltam mikor kezdtem és sokat segitet kilazulni. Ma biztos jól fogok aludni.

 440. Gizella

  Sajnos nekem nagyon nehezen megy a légzes ,így azt hiszem lassabban tudok haladni/COPD/. DE AZON VAGYOK, HOGY CSINALJAM RENDSZERESEN MINDEN Nap
  HALA ÉS KÖSZÖNET

 441. Netti

  Köszönöm szépen a gyakorlatot! Mikor elkezdem rövid időn belül érzem az energiát ahogy áramlik a testemben! Csodálatos!

 442. Judit

  Köszönöm szépen, nagyon kellemes és hasznos mozdulatsorok. Lelkesen és szívesen csinálom, a légzés és a mozdulatok összehangolása a gyakorlás során egyre jobban megy.

 443. Tóth Etelka

  Jó szivűbb lettem, ahogy jobban odafigyeltem a szivemre, közelebb kerűltem magamhoz és ezáltal másokhoz is. Nagyon jó érzés közel lenni a szívhez, önmagamhoz, energiát, szeretetet adni a szívnek.
  Köszönöm szépen.

 444. Lina

  a szivem, egész mellkasom (16* végeztem el) hatalmas teret kapott, kitágult lényem, felszabaditott, könnyeddé tett testben, lélekben, szellemben.
  köszönöm a tanìtást

 445. Rádai Erzsébet

  Köszönöm.
  Testi_ lelki könnyebbség.
  Felszabadultan.

  1. Gabriella

   Nagyon jól megmozgatta a vállaimat, gyakorlat közben nyugalom áradt szét bennem. Köszönöm

 446. Eleonora

  Elengedes, testi lelki konnyedseg.

 447. Ilona

  Köszönöm szépen! Felszabadult légzés könnyű légzés.

 448. Andi

  Hálásan köszönöm, nagyon jól esik csinálni.

  1. Éva

   Levezettem a feszültséget, testem, lelkem energiával töltödött. Mintha könnyebb lettem, izmaim erősödtek.
   Köszönöm szépen 😊

 449. Zsuzsanna

  Engem feltöltött ez a gyakorlat. Köszönöm!

 450. Kondor Tamás

  Ez már egy kicsit összetettebb gyakorlat, és több mindenre kell figyelni. Én amikor a kezeket a fej fölül hoztam le, a kézháton a gyűrűs-, és kisujjnál éreztem bizsergést.

 451. Izabella

  Hala es koszonet, konnyesdseg lett altala.

 452. Szilágyi Sándorné

  Ezzel a gyakorlattal a vállam merevségéből engedett.

  1. Ruskó Edit

   Köszönöm szépen! Úgy érzem könnyebb lettek a napjaim.

   1. Terézia Battánétercsa

    Köszönöm ezt a gyakorlatot a vállam könnyedébben mozog, a tüdőm pedig könnyebben veszi a levegőt mintha tágabb lenne a mellkasom.

 453. Bagoly Vilmos

  Köszönöm, reggel és napközben is végzem a gyakorlatokat, nagyon várom a többit is.

 454. Orosz Ibolya Edit

  Lelki megkönnyebbülést éreztem.Köszönöm.

  1. Fajta istvánné

   Köszönöm ez nagyon jól esik kicsit elfáradtam de ellazulást és nyugalmat éreztem.

 455. Gönczi Anikó

  Az első 3-4 gyakorlatnál sokkal gyorsabban akartam csinálni, mert úgy éreztem, ha lassabb vagyok, nem kapok elég levegőt. Aztán hirtelen lelassultam, és nem is fulladtam meg 🙂

 456. Ibolya

  Mintha kitágult volna a tüdőm.

 457. Zsuzsa

  Ez már egy összetettebb gyakorlat. Több mindenre kell figyelni, még sokat kell gyakorolnom hogy lazán menjen, csinálom.

 458. Erdei Csaba

  Eltelt pár perc, mire ráéreztem a ritmusára, de jólesett…

 459. Funti Nelli

  Nagyon köszönöm! 🙏

 460. Eszter

  Koszonom, nagyon jol esett. A gyakorlas vege fele mar egyre jobban ossze tudtam hangolni a legzest, mozdulatot es a nyelvet.

 461. P.Zsuzsi

  Jó, hogy lassan kell csinálni a gyakorlatot! Megnyugtat!

 462. Nagy Ilona

  Köszönöm ! A gyakorlat során és egyébként is még gondot okoz a szabályos 4 ütemű légzés ám ez mellett is a hatása jól esően frissít ..

 463. Csilla

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a csikungra! Csinálom a gyakorlatokat lelki , testi feltöltődést ad!!!Nagyon várom a következő leckét!!!Köszönöm🙏

 464. Tar Zsuzsa

  Nagyon köszönöm!😊

 465. Cseri. Ferenc

  Nagyon jó

 466. D. Betti

  Komplexebb gyakorlat, mint az előző, be kell gyakorolnom, hogy jól menjen. Nagyon frissítő volt ez is, köszönöm!

 467. eta

  Ezzel a mozdulatsorral együtt a légzés segítségével igazán hatékonyan megvalósíthattam a nyugalmam és a békém . Köszönöm. Szuper, hogy a videón is láthatom, így pontosabban tudom elvégezni a gyakorlatokat. Ezt is hálásan köszönöm.

 468. Soós Erzsébet

  Nagyszerű gyakorlat szinte ujjá születtem.

 469. Erika

  Reggel csináltam meg a gyakorlatokat. Felfrissültem. Volt egy poci fejfájást és az is elmúlt.

 470. Kati

  El végeztem, jól megnyújtotta karomat, hátamat.Sajnos a nyél mozgatásáról elfelejtkeztem. Jobban kell figyelnem.

 471. Hell Andrea

  Picit megnövekedett a pulzusom, a karjaimban, vállaimban felpezsdült a vérkeringés. Lelkileg viszont megnyugtatott. Köszönöm.

 472. Anita

  A gyakorlat alatt felszabadultnak, utána pedig feltöltöttnek éreztem magam. Köszönöm!

 473. Borbélyné Tajti Anna

  Köszönöm, nagyon jó gyakorlat.

 474. Heni

  Könnyebbnek éreztem magam!Kellemes bizsergèst éreztem,megindult a vèrgeringèsem!
  A jobb vállam kicsit gyengébb mert az màr az előző gyakorlatnàl is ropogott de bízom benne ,hogy majd idővel jobb lesz! Köszönöm🤗

 475. Viki

  Könnyebb lettem, jobban lélegzem, köszönöm!

 476. Krisztina

  Koszonom. Jo volt. Nekem erosebb inger erzet jo, amit felviszek a szivhez: ez a szekelesi es pisilesi nyomas inger. Fogom. Es nem kifele, hanem a szivemhez kozelitem. Belul a mellkasomban. Es korbe olelem vele a szivem. Dr. Sue Morter gyakorlata az energia kodokbol.

 477. Czigler Anna

  Kapkodtam a levegőt a gyakorlat közben.Koncentrálnom kell a helyes légzésre.Optimista vagyok menni fog!!!Várom nagyon a negyedik gyakorlatot.

 478. Andi

  Már gyakorlok csikungot máshol egy éve, de ezzel a gyakorlattal most találkoztam először. Nagyon klassz az erdei háttér és precízen bemutatott a gyakorlat!

 479. Andi

  Már gyakorlok csikungot máshol egy éve, de ezzel a rendkívül precízen bemutatott gyakorlattal most találkoztam először.

 480. Vali

  Kifejezetten energetizál. Köszönöm

 481. Gyula Molnár

  megnyugtatott és jobban alszom köszönöm

 482. Cser Ferencné

  Kicsit szaporán vert szívem,de a légzés normális maradt,jó volt,frissnek éreztem magam. A légzést már az utcán,buszra várva is igyekszem úgy venni,ahogy az első leckében van és mintha nyugodtabb lennék. Köszönöm

 483. Sárffyné Gutmann Zsuzsanna

  Engem megnyugtatnak a gyakorlatok! 😊

 484. Pék Edit

  Az első két gyakorlatot csináltam, és jól esett. A légzést gyakorlom napközben és ágyban fekve is. (Remélem a fekvő állapot nem gond.) Sajnos meghúztam a derekam, így most 2-3 nap szünetet kell tartanom az intenzívebb mozgásban, de utána folytatom. Köszönöm a lehetőséget.

 485. Csanábi András Frencné

  Kedves István! Kb a 3.gyakorlásnál bizsergést éreztem a tenyereimben,ami a befejezés után megmaradt egy kis ideig.
  Köszönöm a lehetőséget!

 486. László Judit

  Ez a gyakorlat energiával töltött fel, a nyelvtartásra viszont elfelejtettem figyelni. Gyakorlat teszi a mestert, köszönöm! 🙂

 487. Nagy Ferencné

  Ismerkedem ezzel a mozgásformával. Pár gyakorlat után érzem a jótékony hatását. Köszönöm a lehetőséget.

  1. Ilona

   Nagyon érzem a jótékony hatását.
   Köszönöm a lehetőséget a tanulásra !

 488. Anita Pércsi

  Figyeltem arra is, hogy a nyelven hol legyen, jó volt a tudatos légzés és mozgás összehangolása, de mint mindent, ezt is gyakorolni kell. 😀

 489. Anita

  Köszönöm, kellemesen lazít, erősít és megnyugtat.

 490. Marcsi

  Köszönöm szépen!Lelkileg is feltöltenek ezek a gyakorlatok.

 491. Ilona

  A jótékony hatását érezni lehet.
  Köszönöm a lehetőséget a tanulásra.

 492. Ilona

  Nagyon érzem a jótékony hatását.
  Köszönöm a lehetőséget a tanulásra !

 493. Erika

  A légzésre való figyelés nagyon jól fegyelmezi a gondolatokat. A karom, vállam melegszik a gyakorlattól. Várom a folytatást. Köszönöm!

 494. Dr.Sánta Mária

  Nagyon jó volt az előző gyakorlatokkal összekötni!
  Köszönöm szépen.

  1. Paul Judit

   Gyakorlatvégzés közben végtelen nyugalmat, harmóniát érzek. A testem melegség önti el.
   Köszönöm!

  2. Gyöngyi

   Nekem kicsit nehéz ez a “lassú” légzés, de a két előző gyakorlattal együtt mégis jól esik.
   Köszönöm szépen!

 495. Dr. Sánta Mária

  Elolvastam a 10 pontot is, köszönöm szépen.

 496. Mézes Veronika

  Nagyon jó. Köszönöm.

 497. Meiszter Ildikó

  Nagyon szépen köszönöm! A vérnyomásomat csökkentette a gyakorlat. Nekem egy picit halk a beszéd, ha lehetne ezen javítani, megköszönném. Nagyon jó hatással van a lelkemre a gakorlat és a légzés. Köszönöm!

 498. Lakatos Attila

  Eszméletlen! Most kedzem, de már sokkal energikusabbnak érzem magam. Nagyon szélen köszönöm, alig várom a következő leckét.

 499. Vinczéné Lőrincz Ágnes

  Egyszerűen csak nagyon-nagyon jól eső érzés.

 500. Urbán Anikó

  Oda kell figyelnem a légzésre, hogy a gyakorlattal összhangban legyen.
  Nyugalmat, harmóniát érzek. Hálásan köszönöm!

 501. Sipos Zoltán

  Nagyon jó gyakorlatok.

 502. Katka

  Légzés-helyesen-még nem igazán megy,de gyakorlom..a többi nagyon jól eső érzést ad ! Reggelre időzítem a gyakorlatokat..

  1. Szász Emese

   Nagyon jó eső érzés, igaz még össze kell hangolnom a gyakorlatot, a legzesel de nagyon jó így is 😊

 503. Szabó Judit

  Köszönöm ezt a lehetőséget ! 62 éves vagyok, pár éve már nem nagyon mozogtam, csak a napi teendők. Olyan jólesik a mozgás, ez a fajta mozgás. Ez a gyakorlat meglepően nehéz volt számomra, amolyan fáj de jó . A légzéssel összehangolva tényleg összpontosítást igényel, és ez most nekem kihívás. Már várom, hogy nekikezdjek, minden nap.

 504. Enikő

  Nagyon köszönöm! Jó volt össze kötni a többi gyakorlatokkal, nyugalmat, harmóniát érzek!

 505. Csilla

  Köszönöm,ez nagyon jól esett.Összekötöttem a tegnapival.😊

 506. Edit

  Köszönöm a gyakorlatot, kifejezetten jó hatással van a szervezetemre.

 507. VIDA ARANKA

  Fránya nyelvem még néha beragad 🙂
  de nagyon jóóóó, hálásan koszonom!!

  1. Erdeiné Szűcs Andrea

   Az elején nehéz volt, a légzésre és a mozdulatsorra egyszerre koncentrálni, de a sokadik után, szinte magától összejönnek a dolgok. Úgy veszem észre ha fejben nem vagyok ott, nem sikerül a gyakorlat. Ez mindíg is probléma volt számomra, hogy nem tudom kikapcsolni a gondolataimat.

 508. Lőrincz Tímea

  Nekem nagyon tetszik. És nagy örömmel gyakorolom.

 509. Kosztica Petra

  Kedves István! Eleve a négyütemű légzés már kikapcsol, majd jön a bemelegítés, ami feltölt, de ez a gyakorlat (a szív energiájának táplálása), nagyon nagy koncentrációt igényel a helyes légzéssel együtt. Megtanít még inkább befelé figyelni, nyugalom árad szét az egész testemben. Mindemellett a mindennapos gyakorlás szinte formálja az elmét. Persze a gyakorlatok egymásutániságában még van egy kis akadozás, de ez gyakorlás kérdése. Köszönöm! Igazi áldás!

 510. Nagy Ágnes

  Eltereli a gondolataim es mar most energiaval toltott fel.

 511. Baráth Marian

  Nagyon jó gyakorlat volt munka után, átmozgat, energiával tölt és a legfontosabb, hogy a gondolatok megszűnnek!

 512. Ana megyesi

  Nagyon Jo meg egy kicsit nehezen megy de remelem lassan bele jovok koszonom

 513. Németh Judit

  Mostanában sokat fáj a karom vállam hátam,
  Ugyerzem segìteni fog!
  Köszönöm

 514. Nagy Pálné Ilike

  Könnyebnek érzem magam.

 515. Mihályné Fogarasi

  Köszönöm szépen nagyon jól esett !

 516. Gerber Zsuzsa

  Köszönöm! Nagyon jó,bár a légzéssel még “gondjaim” vannak.A kifújás zárt szájjal történik?

 517. Kata

  Köszönöm! Alakul a dolog 🙂 Jó csinálni és érezni a kis változást! Remélem ez csak erősödni fog a gyakorlások során!

 518. Gina

  Jó csinálni a gyakorlatokat, szívesen várom a többit.

 519. Illés íibolya

  Köszönöm! Nagyon jól esett,pedig meg vagyok fázva,s a rossz közérzetem miatt bizonytalan voltam benne,hogy szabad-e végezni a gyakorlatot.
  Vannak,lehetnek a gyakorlást tiltó körülmények ?
  Köszönettel várom a következő gyakorlatot!

 520. Melinda

  Jól esik, könnyebbnek érzem magam, a gyakorlatok ellazítanak. Köszönöm szépen.

 521. Bodáné Patrik Szilvia

  Légzés, alapállás, szívenergia – nagyon kell figyelni, nem egyszerű. Alapnak, bemelegítésnek nagyon jó lesz a meridián tornához (3-1-2). Köszönöm. Üdv Szilvia

 522. Zsuzsanna

  A helyes légzésre még erősen koncentrálnom kellett. Kellemesen átmozgatott, felfrissített, megnyugtatott a gyakorlatsor.

 523. Gyöngyi

  A légzésre nagyon koncentrálnom kellet. A kilégzésnél gyakran nem a mellkasból hanem a hasból kezdtem el kifújni a levegőt. A gyakorlat nagyon jólesett!

 524. Ilona

  Nagyon kellemes ez a gyakorlat is.

 525. Tóth Sándorné

  Köszönöm a 3 leckét. Könnyűnek tűnik és még sem az. Gyakorolni kell. Köszönöm, várom a holnapot.

 526. Papp Ildikó

  Ez a gyakorlat is könnyűnek tűnik, de sokat kell még gyakorolnom, hogy a légzésem is megfelelő legyen, de így is kellemes érzés volt. Köszönöm.

 527. Papp Ildikó

  Sokat kell még gyakorolnom, hogy a légzésem is megfelelő legyen, de így is kellemes érzés volt a gyakorlat végzése. Köszönöm.

 528. Szente zoltánné

  Csodálatos gyakorlat,köszönöm.

 529. Szente zoltánné

  Csodálatos gyakodlat,köszönöm.

 530. Árendás Rozália

  Már hetek őta szemezgettem a csikunggal, mert az utóbbi hetekben sokat gyengült a szervezetem, nagyon fáradékony lettem. Épp ezért egyenlőre megterhelőnek érzem a feladatokat, de kellemes fáradtságot tapasztalok utána. Persze Így első alkalommal azt gondolom, természetes, de folytatom mindenképp. Köszönöm, azt hiszem megtaláltam a nekem való mozgásformát.

 531. Rita

  Köszönöm ezt a gyakorlatot is. Nagyon nagy önuralomra van szükségem, hogy teljesen ott legyek fejben és ne a napi gondokon járjon az agyam. Kikapcsol, felmelegít.

 532. Csilla

  Köszönöm a lehetőséget! Már egyik barátom mulatott alapgyakorlatokat de azóta tetszett meg.Nagyon megörültem ennek az online gyakorlatoknak. Nagyon szeretem csinálni, ellazít és közben tudatosan összeszedi szétszórt energiáim.🙏

 533. Paloz

  A szívenergia gyakorlat nemcsak a szívre jó, nekem minden kis csontocskámat, porcikámat a helyére igazította.
  Ezt nagyon fogom végezni, naponta többször is. Köszönöm…

 534. Éva

  Nagyon jó a gyakorlat,tetszik. Lehet ismétlésekbe bocsátkozom.Köszönöm, hogy itt lehetek,és végezhetem a gyakorlatokat.

 535. György Sándorné

  Györgyné.
  Köszönöm a gyakorlatot , igaz egy kicsikét nehezen megy ,mert egy gerincideg gyulladással és egy befagyott vállal küzdők de mindenképpen jól eső érzés. Várom a következő gyakorlatot.

 536. Hári Boris Lea

  Nyugató hatású, jó érzést keltő gyakorlat. Koncentrálni kellett, hogy minden (mozgás, légzés, nyelv) szinkronban legyen.:)

 537. Béres Attiláné

  Nagyon kell koncentrálni a gyakorlatokra, de ez a jó benne. Csak magamra figyelek .Igyekszem minden nap végig csinálni. Nagyon köszönöm .

 538. Noszov Valentin

  Jól nyújtja a vállizmokat, fell tölt energiával.

  1. Horváth Marianna

   Köszönöm szépen. Kellemes érzés töltött el.

 539. Kata

  Megnyugtatott, kellemes érzés keetkezett a mellkasomban a gyakorlat után.

 540. Barnabás

  Tiszteletem.
  H a kifújom – beszívom a levegőt elvonja a figyelmet. Kilégzés – belégzés, hagyom hogy megtörténjen. Tenyereimmel enyhén nyomom a levegőt, akkor egy picit a tér részévé válok.

  1. Zsuzsa

   Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy részese lehetek a gyakorlat sornak. Én már a 2 dik nap éreztem egyfajta nyugodsagágot,olyat amilyet már rég nem éreztem és úgy vettem észre magamon, hogy könnyebben tudok stressz helyzetet kezelni.

 541. Nikolett

  Köszönöm, nagyon jól érzem magam

 542. Kemény Anita

  Gyakorolni kell, hogy összehangoljam, de kezdek ráérezni. Köszönöm

 543. Aranka

  Köszönöm,jó érzés volt ,még bizsergető érzést éreztem.

 544. Besenyi Erzsébet Éva

  Köszönöm. Jó volt, könnyebnek éreztem magam.

 545. Tatopulos

  Szia István! Ennél a gyakorlatnál melyik légzést használjuk? Négyütemű vagy hasi? Előre is Köszi.

  1. Lakatos István

   A mini gyakorlatai végezhetők négyütemű légzéssel, de a buddhista hasi légzéssel is helyes. Erről a Start tanfolyamban tanulunk.

   1. Farkas Ferencné

    Jó érzés járt át!Köszönöm.

 546. Kiss HAJNI

  Köszönöm nagyon jó volt, a légzést még gyakorolnia kell!

 547. Szabó Judit

  Köszönöm, a légzéstechnika még nem az igazi, de sok gyakorlással menni fog.

 548. Péntek-Zakar Erika

  Köszönöm, a hatására úgy tűnik nincs szükség az általában szokásos második kávéra.

 549. Gyöngyi

  A légzést jobban be kell gyakorolnom, hogy ne arra kelljen koncentrálnom a gyakorlat közben.

 550. Á. Hilda

  Kezdem élvezni a gyakorlatokat. Odafigyelést, koncentrálást igènyel, de nem megerőltető !

 551. Bolyky István (B.István)

  A légzésem még nem a legjobb a mozgással kapcsolatban,de remélem a gyakorlással majd
  rendbe jön.A gyakorlatok frissítöek és várom a következöket.Köszönöm szépen,hogy részt vehetek a jól elkészített tananyagon!

 552. Marianna

  Köszönöm, nagyon jól éreztem magam. Nagyon várom a következő leckét.

 553. Judit

  Köszönöm. Megnyugszom és ez nagyon jó érzés.

 554. Sziszi

  Jó érzéssel tölt el

 555. Dóri

  Gyakorolni kell, azonban jól esik. Köszönöm!

 556. Szilvi

  Hálásan köszönöm a légzést még összekell hozni a mozdulattal de nagyon jó érzés

 557. Török Kovács Lászlóné

  Figyelnem kell, a levegő vételre, ez egy kicsit elvonja a figyelmemet.Ennek ellenére jól esett végezni a gyakorlatot.

 558. Marika

  Köszönöm szépen! Teljesen felfrissített, jóleső gyakorlat volt.

 559. Zsófi

  A levegő teljes kifújása után az az érzésem, hogy megszabadulok minden feszültségemtől ☺️ Hálásan köszönöm 🙏🏻

 560. Oláh Anikó

  Mintha mázsás súlyoktól szabadulnék meg. Felszabadító, jó érzés.
  El is felejtettem, hogy milyen ez. Nagyon, nagyon köszönöm!

 561. Zsófi

  Jól érthető, kellemes, hasznos

 562. Lia

  Jó érzéssel tölt el.

 563. Werby Zeinab

  Nagyon jó hatással van a gerincemre. Hasonló nekem, mint amit gerinctorna során végeztem. Érzem ugyanúgy azt, hogy a gerincem elkezd kiegyenesedni és a megfelelő izmokat erősíti.
  Pontosan ilyen gyakorlatsorokat kerestem.
  Köszönöm szépen 😊

 564. ANDI

  Nagyon kellemes volt, köszönöm.

 565. Balázs Márta

  Köszönöm szépen! jól éreztem magam. Nagyon várom a következő leckét.

 566. Gyulai Judit

  Teljesen megnyugszom amíg végzem a gyakorlatot. Köszönöm.

 567. Kata