MINI CSIKUNG TANFOLYAM

Második lecke

Az alapállás

csikung alapálás

A csikung alapállás felvétele: kilépünk vállszélesség nagyságú terpeszbe. Térdeinket enyhén berogyasztjuk, lábujjaink előre néznek. Csípőnket ellazítjuk, a súlypontunk a föld fele lesüllyed. A mellkasunk is laza, kihúzzuk magunkat, hogy a hát egyenes legyen, a nyakunk megemelkedik, fejünk előre néz.

Első gyakorlat - Kopogtatás az élet kapuján

Mai gyakorlatunk egy bemelegítő mozgásként is szolgált. Alapállásból indulunk ki, térdek enyhén behajlítva. Képzeld el, mintha derékig vízben állnál. A kezeiddel pedig a víz felszínét simogatnád, miközben a derekad és a vállad is forog jobbra, majd balra. Az elején csak a víz felszínét simogatod. Ennél a gyakorlatnál fontos a víz képzelettársítása. A kínai öt elem tana szerinti víz elem gyakorlat a vesékre dolgozik. Egy idő után elhagyjuk a víz felszínét és kezünk hozzáér a testünkhöz, hátul gyengéden a vesét ütögetjük. Ezért is nevezik ezt a gyakorlatot a “kopogtatás az élet kapuján” gyakorlatnak, mert a vesét a kínai így is hívják, mint az egyik legfontosabb szervünk. Ennél a gyakorlatnál csak hasi légzést végzünk, ami gyorsabb, mozgás üteme szerinti, ahogy jól esik. Ezzel a mozdulatsorral tompítod a félelmet, felerősíted magadban a tehetséget, erősíted a csontjaidat. 

Kérem írd le, hogy mit éreztél a gyakorlat közben, a leni hozzászólás részénél. Holnap kapod a következő leckét. Kérem nyisd meg, majd a gombra kattintva gyere ide a honlapra, ahol egy újabb  gyakorlatot fogsz megtanulni. Remélem ismét itt leszel! Köszönöm, hogy ma velem tartottál. Lentebb a képre kattintva olvashatsz az Öngyógyító Tudástárról, melyben számos öngyógyító technikával ismerkedhetsz meg, a csikung mellett.

 1. Több, mint 40 betegségre találhatsz öngyógyító technikákat. 
 2. Prevenciós gyakorlatsorokat tanulhatsz meg, amikkel megőrizheted egészséged, fejlesztheted készségeidet.
 3. Részese lehetsz egy közösségnek
 4. Általános ismereteket szerezhetsz különböző természetgyógyászati ágról. 
 5. Megismerkedhetsz a meditációval
 6. Olvashatsz a betegségek lelki eredetéről. 
 7. Önreflexiós gyakorlat segít a fejlődésben. 
 8. Belső blogokat olvashatsz az öngyógyítás témakörében. 

Kattints a képre a további információkért. 

Ehhez az oldalhoz 666 komment érkezett

 1. Anikó Varga

  A kezem alatt, ahogy áramlott a levegő, tényleg mintha vizet érintené. Az ütögetés olyan jól esett a veséimnél. Kellemes érzés volt mégis, pedig enyhe ütés érte. Egyébként mennyit csináltam ilyet gyerekkoromba. Csak úgy magamtól. Nem mutatta senki. Nem is tudtam, hogy csikungozom!😄

  1. Lakatos István

   Köszönöm, hogy megosztottad. Így van! Sokszor végzünk önkéntelenül olyan dolgokat, amik jók a testünknek, csak nem is tudunk róla. 🙂

   1. Jolika

    Nagyon jó volt.
    Tenyerem alatt éreztem a viz energiáját.
    Ütögetésnél nem mindig a vese pontra sikerült ütni.
    Köszönöm.

    1. Kurják Lajosné

     Köszönöm szépen.Ez már jobban megy, mint a levegővétel.Kicsit szédültem,mert többször is megcsináltam és felgyorsultam. De utána energikusabb lettem ma is, tegnap is.
     Szép napot ! Áldás

   2. Kéri Edit

    A “vizet simogatva” nagy energiát éreztem, amit még mindig a tenyeremben érzek 🙂 Köszönöm!

   3. Kata

    Fájnak a vállízületeim, biztos jó lesz ez a gyakorlat. Egyelőre jobb oldalról nem érem el a bal vesét.

  2. bozsoka51

   Köszönöm a gyakorlatokat, az első kettőt megcsináltam, délutánra olyan nyugalom jött rám, amit eddig soha nem éreztem, mert délutánra mindig nagyon fáradt leszek, most nem! Igaz, hogy a második gyakorlatnál kis fájdalmat éreztem a vesém körül, de nem sokáig. Lehet, hogy nagyon erősen csináltam? A légzést még tanulnom kell, mert eddig mindig fordítva tanultam, de menni fog. Kérdésem még az, hogy naponta hányszor csinálhatom a gyakorlatokat?

   1. Lakatos István

    Az elején gyengéden kell érinteni a veséket. Hosszabb gyakorlás után már lehet kicsit erősebben érinteni őket, de a vesére nagyon kell vigyázni, inkább jólesően ütögessük.
    A gyakorlatok, majd gyakorlat sorrá állnak össze. Reggelente érdemes minimum egy 20 percet csikungozni, majd kora este 17-18 óra körül ismét. Ha idő van rá és jól esik, akkor a déli étkezés előtt 11 óra körül is el lehet végezni a gyakorlatokat.

   2. Ludmilla

    Köszönöm. Én egy kicsit szédültem ,de lassú vagyok.
    Igyekszem.

  3. Körtvélyesi Ildikó

   Szeribtem még erősen kontrolálom magam. De a légzésnél már eljutottam a levegő útjának érzetéhez.
   Ma ,hogy gondolataim ne cikázzanak és a folyamatban legyek jelen egy csobogós relax zenét is bekapcsoltam , így a légző gyakorlat után a kopogtatás élmény volt. Kellemes bizsergés maradt a testemben.

  4. Erika

   Imádom a gyakorlatokat. Megnyugtato.

  5. Takács Anita

   Nagyon élveztem a gyakorlatot.Eleinte nehéz volt a a vizet elképzelni magam köré,de pár perc után már a hullámzást is éreztem!A kezeim végig bizseregtek!Nagyon jó érzés!Köszönöm!🌞🙏

  6. MÓNIKA

   Egy nagyon kedves ismerősöm ajánlotta! Izgatottan vágtam bele a gyakorlásba, a légzést gyakorolnom kell, mert a mozgásra figyelve egy kicsit belekavarodtam! Frissítően hatott a napomra és alig vártam, hogy reggel folytathassam! Nagyon köszönöm a lehetőséget!

 2. Berkes Béla

  Először is örömmel csatlakoztam! Én korábban már Qkungoztam, de sajnos térdizületi bajaim miatt abbahagytam. Most térdprotézis után ujra elővettem,és kiváncsian várom az új gyakorlatokat. A bemelegítésről: én ezt a gyakorlatot kiegészítem a az váltott vállgödörbe ütögetéssel, ökölbe szorított kézzel, valamint a vállakra felváltva irányult ütögetéssel. Tapasztalatom szerint feloldja ( főleg a derék) az izmok feszültségét.

  1. Lakatos István

   Köszönöm, hogy megosztottad. Jól tudod, a gyakorlatot szokták így folytatni. Jó gyakorlást!

   1. Ágota

    nem találom a hozzaszolas részt… valaki hozzaszolasaba írok, mellé… a lényeg hogy köszönöm az első leckét, és a másodikat is , amit holnap fogok kipróbálni. érdekes érzés volt kilegzeskor a nyelvet alul tartani, eddig csak felül tartottam

  2. Czeglédi Kálmánné

   Ez eddig nagyon jó és tényleg segit

 3. Terézia

  Nagyon jó volt ez a gyakorlat. A bal oldalamnál erősebbnek éreztem ütés pedig egyenletesen csináltam.

  1. Lakatos István

   Valószínű gyengébb a bal veséd. Ha többször fogod végezni, akkor idővel fel fog erősödni és nem fogod érezni a különbséget.

  2. Ágota

   nem találom a hozzaszolas részt… valaki hozzaszolasaba írok, mellé… a lényeg hogy köszönöm az első leckét, és a másodikat is , amit holnap fogok kipróbálni. érdekes érzés volt kilegzeskor a nyelvet alul tartani, eddig csak felül tartottam

 4. Mária

  Nagyon jó volt, könnyűnek éreztem magam utána. Viszont a jobbra forduláskor deréktájban fájdalmat érzek.

 5. Harmati Klaudia

  Éreztem a levegőt a kezem alatt. Mikor abba hagytam éreztem a kezemben a bizsergést a meleget. Szinte felfortósodott. Nagyon kellemes érzés.

  1. Ezt a gyakorlatot lazábban végeztem. Egy kicsit szédültem a gyorsabb mozgások alatt. Jól esett. Köszönöm szépen. Holnap,ha nem esik az eső,már a teraszon a friss levegőn folytatom tovább.

 6. Giszka

  Köszönöm, hogy csatlakozhattam. Nagyon jól kilazította a gerinc alsó szakaszát, éreztem a gyakorlat után az energiát, bizsergést a kezeimben. nagyon szeretem reggel ezzel a gyakorlattal (kicsit felturbózva 🙂 ) indítani a napom!

 7. Viz Zsuzsa

  Amikor a “vizet” simítottam úgy éreztem, hogy a tenyeremmel egy energia csíkot húzok. Az ütögetés a jobb vesémnél kellemetlen volt, de tudom, hogy az a vesém gyengébb gyakran kő képződik benne.

 8. Éva

  Köszönöm a leckéket! A légző gyakorlat nagyon hasznos, most veszem észre csak, milyen aprókat, beszűkülteket lélegzem egyébként. Szinte beleszédülök az új technikába. A kopogtatás nagyon jó lendületet ad. Rendkívül felszabadító érzés.

 9. Tereza

  Végig úgy éreztem, hogy vigyáznom kell a térdeimre, leginkább csak a derékből mozogva tudtam csinálni a gyakorlatot. Jól felmelegít, ha az ember tényleg 2 percig csinálja.

 10. Margó

  Üdvözöllek ! Számomra nagyon hasznos a légző gyakorlat , mert én idáig eleg felületesen lélegeztem . Nagyon jó érzés volt szinte fel forrósodott a felső testem . Tegnap nem jött át nekem a 2. Lecke , a harmadikat most láttam meg . De vissza tudtam menni a 2.-ra is , ha jól.értelmezem.. Én voltam az akinek.az első lecke sem akart jönni.. Nagyon jó érzés volt a veséimnek ez az ütögetés , én ettől a gyakorlattól is a felmelegedést éreztem , de a légzéseket még el-el hibáztam . Köszömöm , hogy itt lehetek . Egészségünkre váljon.a gyakorlat ..Továbni szép napot kívánok !

 11. Eszter

  Határozottan jól esett a “kopogtatás” a veséknél. Felfrissített, energizált.
  Lendületes gyakorlat, mely felfrissít.

 12. Lászlóné Kokas Erika

  A víz simogatást “igazi” vízben is imádom, nem volt nehéz elképzelnem. A “kopogtatás” határozottan feltöltött energiával, éreztem a bizsergést, felfrissített, jó kedvre derített. Köszönöm!

 13. Zsolt

  Jól esett, kellemes állapotban vagyok tőle. Kell gyakorolni a mozgás – légzés – vizualizáció összhangját, de összefog ez állni szerintem

 14. Brigus

  Jól átmelegített. A kezem vibrált az energiától. Köszönöm!

 15. Béla Edit

  Kedves István! Nagyon jól esett ez az egyszerű ťingli-tangliˇmozgás. Először kellemetlen volt a vesémnek az ütögetés, majd egyre jobban éreztem magam, mint mikor gyerekként táncot lejtettem. Várom a holnapot! Köszönet!

 16. Csalajuli

  Ma tudtam megnézni a második leckét.
  Nagy örömömre szolgált, hogy “ismerőssel találkoztam” !
  Az alapállás a kedvencem. Korábban már megtanultam és megszerettem. Naponta gyakorolom legalább 5 percig, gyakran többször is.
  Ha csak arra gondolok, hogy alapállás következik, már mosolyra húzódik a szám, mert a kellemes áramlás átjár, ahogy a csí megindul.
  Köszönöm.

  1. Lakatos István

   Kedves Juli! Örülök, hogy itt vagy! Jó gyakorlást!

 17. József

  Felobott ez a gyakorlat. Gyermekkoromban ugyanígy csapkodtuk a vizet egymásra a strandon. Erősebbnek érzem magam tőle. Napindítónak kiváló!

 18. Éva

  Ezt a gyakorlatot többször elvégeztem mostanában a váll- és karfájdalmaim miatt, de nem tudtam, hogy csikung gyakorlat! De nagyon jó!

 19. Magdi

  Most érzem csak, milyen keveset mozogtam eddig. Jól átmozgatta az izmaim, de jól esett. A légzés, mozgás, vizualizáció összehangolásán még van mit dolgoznom.

 20. Zsuzsa

  Nagyon jó kis gyakorlat. Térdprotézis műtétre várok (szerintem most ki tudja meddig) és a fordulások miatt másnap alig tudtam ráállni a lábamra, annyira fájtak a térdeim. Aztán később jobb lett. Érdemes tovább ezt a gyakorlatot csinálnom, vagy ezt hagyjam ki? Köszönöm.

  1. Lakatos István

   Kedves Zsuzsa! Ha fájdalom van, akkor nem szabad erőltetni. Javaslom, hogy ülj egy szék szélére, így nem terheled a térded és úgy végezd a gyakorlatokat.

 21. Andrea

  Jól esett nagyon főleg úgy hogy nekem irtózatosan fáj a keresztcsontom, és ahogy forogtam akkor nagyon fájt de az utogetes jót tett neki. Köszönöm a lehetőséget! 😊

 22. Judit

  Jó érzés volt, szinte éreztem, hogy simogatom a vizet

 23. Zsuzsanna

  Köszönöm,hogy itt lehetek!
  Nekem még nehezen megy összehangolni a gyakorlatot a helyes légzési technikával.
  Szép estét!

 24. Angelika

  Ugyanaz jutott eszembe,mint Varga Anitának….gyerekkoromban is szerettem ezt.😊
  Nagyon kellemes volt….és még a gyakorlat után is!😊
  Köszönöm.🙏

 25. Tünde

  A vízfelszín simításánál bizseregtek az ujjaim az energiától. A fordulásoknál az első 3-4 érintésnél még érzékeny volt a bal vesém, de aztán ez az érzés megszűnt. Jó kedvem lett tőle. Lelkesítő! Köszönöm!

 26. Éva

  Nagyon szeretem ezt a gyakorlatot! Kellemesen érzem magam! Felfrissülök tőle és bizsergés érzek mindenhol!

 27. Orsi

  Köszönöm ez a gyakorlat mindig jól esik.
  Sokszor érzek fájdalmat a veséim körül remélem hosszútávon segít. Már éreztem a javulást egy két gyakorlat után is.

 28. Kata

  Felfrissített.

 29. Szőke Beáta

  Én próbálom reggel beépíteni a napomba a csikungot, egyenlőre csak 15-20 percet, pont azért, hogy ne legyek álmatag. Ez a gyakorlat nagyon jól felfrissít, jó érzés! Köszönöm!

 30. Gonda Gabriella

  Sziasztok!
  Én azt éreztem, hogy azonnal indulnom kell valamerre, mert tele lettem energiával.
  Fantasztikus érzés.
  Köszönöm.

 31. Horváth Krisztina

  Köszönöm. Bizsergető, energetizáló érzés járta át a testemet. Nagyon jól esett.

 32. Miklós Sarolta

  Köszönöm, jól esett a gyakorlat

 33. Tassy Andrásnè

  Kilazitotta a gerincemet,a kezeimbe éreztem a levegő áramlást,mintha viz lett volna.Gyakorlás után kellemes bizsergést éreztem.

 34. Soltész Katalin

  A kezeimben éreztem a bizsergést. Nagyon kellemes gyakorlat. Jól esett a mozgás. Hálás küszönet.

 35. Mária

  Maga a gyakorlat jól esett.Kicsit nehéz a rogyasztott térdet mozgatni,mert az fáj.Bal lábamban térdprotezis van.Jobb térdemben viszont fáj az izűletMa reggel vesetáji fájdalommal ébredtem,kíváncsi vagyok hogy ez most mennyiben fog változni.Egy leckével le vagyok maradva,de pótolni fogom.

 36. Anita

  A simogatós rész nagyon jó volt 🙂 Gyerekkoromban és is csináltam hasonló mozdulatokat, csak akkor nem csapkodtam hátul a vesémet. Jó volt, nyugtatott. Szerintem tovább csináltam, mint 1-2 perc.

 37. Orsi

  köszönöm, nagyon energetizáló gyakorlat volt! Végig éreztem a bizsergést a vesék tájékán, és jóval többször kellett mosdóba mennem ezen a napon. Nagyon hatásos!

 38. Csipkés-Fekete Anita

  Nagyon jó volt, könnyűnek éreztem magam és a kezem alatt tényleg mintha a vizet éreztem volna.

 39. Bartók Gyöngyi

  Köszönöm, lendületet kaptam 🙂

 40. Hajnalka

  Jó volt érezni az energia áramlását a testben. A kezeimnél hűvöskésebb érzés volt. Amikor végeztem a gyakorlattal, mintha áramlott volna a víz bennem. Köszönöm!

 41. Ágnes

  Még most is csinálok hasonló mozdulatokat a vízben. Nagyon jól esett, teljesen felfrissített.

 42. Futó Edit

  Jó érzés volt, szinte éreztem kezem alatt a vizet.

 43. Beáta

  Ha vízbe megyek,mindig így csinálok,csak a vese ütögetést nem nem ennyire. Milyen érdekes!
  Köszönöm,hogy itt lehetek és tanulhatok.

 44. Vetka

  Egész jól felpezsdített, előtte nagyon bellassult voltam. Köszönöm

 45. Tóth Mária

  Ez nagyon jól esett! Köszönöm! Érzem az egész testemben.

 46. Domokos Erzsébet

  Én könnyedén vizualizálok, jól esett a víz simogatását érezni. Könnyeddé, lazává tett a gyakorlat, köszönöm

 47. Kapitárné Kardos Gabriella

  Nagyon kellemes volt a mozgás, ki is lazultam.

 48. Marcsi

  Köszönöm, ez jólesett. Imádom !

 49. Timea

  Élénkítő hatással volt rám. Kimelegedtem tőle. A légzőgyakorlat önmagában megy, de a kopogtatásnál nem tudom, hogy kellett volna helyesen lélegezni vagy csak úgy ahogy jól esik.

  1. Lakatos István

   A kopogtatásnál nem kell a négyütemű légzést végezni, ahogy írtad is csak ahogy jól esik.

 50. Marika

  A kopogtatás egy egy részénél mintha lebegnék vagy egy áramlás része lennék.A gyakorlat végeztével az egész testemben felpezsdült bizsergető érzés keletkezett.Jól esett! Köszönöm!

 51. Kelecsényi Katalin

  A légzőgyakorlatot a kifújásnál még nem sikerül a tüdőnél kezdeni. A kopogtató gyakorlat nagyon jól esett, pedig a csípőm és a tèrdem nagyon fáj.
  Köszönöm a gyakorlatot.

 52. Czinderné Maár Ágota

  Csak most kapcsolódtam be, sajnos lemaradtam az első leckéről. Kérdezni szeretném, hogy megkaphatnám-e? Úgy érzem, ez fontos!

 53. Mária

  Ébredés után, az erkélyen végeztem a légző gyakorlatot.
  Utána jött a 2. lecke.
  Örülök, hogy ezzel kezdtem a Napot.
  Energikusabb lettem. Még most is érzem az energia áramlását, a tenyeremen keresztül töltődök. 🙏

 54. Karabacakoglu Ildikò

  Nagyon jò èrzès volt felpezsdìtett ès utàna mèg sokàig melegsèget èreztem a vesèimnèl.
  Köszönöm!

 55. Bea

  A végén az egész testem bizsergett.

 56. magdi

  Nagyon jól esett, el lazított !!!!

 57. Hajdu Erika

  Nagyon jó volt a gyakorlat. Már korábban végeztem ezt a gyakorlatot. Teljesen ellazít, lenyugtat. Utána könnyebbnek érzem magam.

 58. Ildikó Dosztig

  Gyors és kellemes lazítás. Pillanatok alatt nagyon kellemesen melegem lett.

 59. Juhász Orsolya

  Jobb oldalon érzékenységet tapasztaltam a vese tájékán a gyakorlat hatására. Nagyon tetszett a gyakorlat, fogom gyakorolni, mert érzem az energia áramlását.

 60. Ferencné Sipos

  Nagyon jô volt éreztem mintha vizet simogatnák.Nekem a jobb vesém lejjebb van ugy 10cm-el.és elvan fordulva kapockának.Ez nem jelent gondot? Én nem éreztem semmi rosszet.

 61. Attila

  Nagyon felvillanyozott. Kora este végeztem a gyaorlatot és nagyon felfrissített.

 62. László Erzsébet

  Most is érzem a vesém a lüktető érzést. Hálásan köszönöm ezt gyakorlatot, szükségem is van rá.

 63. Mónus Ildikó

  Az élet kapuja gyakorlat lazító, kellemes. A derék enyhe csavarására ügyelnem kell, ezért nem tudok teljesen ellazulni.

  1. Fülöp Erzsébet

   Egyszerű és hatásos. Az eddigieket ismertem. Várom a további gyakorlatokat. Köszönöm.Fü

 64. Laduver Ferenc

  A szabadban végeztem a gyakorlatot, és észrevettem, hogy a teljes légzés után a normál légvételem is alaposabb, nem felszínes, hanem mélyebb. A mellkasi légzésnél még egy kicsit feszült, merev vagyok. A ” kopogtatásos gyakorlatnál éreztem levegő áramlását és a hátizmaim ill. még a vállam is sokkal lazább lett.

  1. Mária

   Nagyon kellemes volt, köszönöm.

 65. Iván Béláné

  Köszönöm videót! Azt tapasztaltam, hogy éberebb, frissebb lettem. A térdeimnél éreztem egy kis feszülést.

 66. Juhos Sándor

  Kellemes friss érzés. nyugtatt ellazit.

 67. Szilvia

  Éreztem a vizet a kezeimmel. A gerincem teljesen kilazult és átmelegedett a testem. Könnyünek éreztem magam a gyakorlat végére.

 68. Kovács Zsuzsanna

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Nagyon jól esett.

 69. Anikó

  Milyen egyszerű gyakorlat, és milyen nagyszerű!

 70. Kati

  Nagyon kellemes volt.
  Köszönöm!

 71. Misi

  A víz érintését tisztán éreztem, kellemes ellazulást váltott ki belólem, szinte nem is akartam felgyorsítani az ütemet. Amolyan lebegés….Az intenzívebb mozgás közben nem éreztem semmit különösebben, a légzésre, alapállásra, nyelvre figyeltem. A gyakorlat befejeztével viszont az egész testemben pezsgett a vér, szinte újra kezdhetném a napot 🙂

 72. Judit

  Tetszett a gyakorlat, bár most a törzsfordítás nem ment olyan könnyen, mint máskor. A végére belejöttem.

 73. Hildi

  A vérkeringés fokozódását tapasztaltam a gyakorlatnál, illetve csípő, bizsergő érzést a veséknél. A vállam megfájdult, lehet, hogy kicsit jobban be kell melegítenem előtte. Ennél a gyakorlatnál hogyan kell a lélegezni? Az első leckénél leírtak, elmondottak szerint? Mert nálam a csavaró mozdulat eléggé akadályozta a légzést, úgy éreztem. Köszönöm a választ!

 74. Ráczné Fáy Gizella

  Kissé szédültem, mert a forgás már szokatlan számomra. Furcsa volt megtapasztalni, hogy a két oldalam nem működik egyformán: erőltetnem kellett, hogy a jobb vesémen is tudjak “kopogtatni”. Nem tapasztaltam rajtuk semmilyen érzést sem az ütögetés során. Ez baj?

 75. Gálné Kukovecz Éva

  Köszönöm. Enyhe fájdalmat érzek hátul, jobb oldalon, a vesém fölött, amúgy jólesett.

  1. Szilvi

   Köszönöm a lehetősèget!Valóban feltölt energiàval.

 76. Lilla

  Frissítő bizsergést éreztem az ujjaimban, karjaimban, jól esett az ütögetés. Kicsit elszédültem.

  1. Lakatos István

   Kedves Edit! A csikung lényege, hogy jól essen. Ha nehezen megy ez a fajta légzés, akkor végezd a gyakorlatokat csak hasi légzéssel. A youtube videók nem minden esetben oktató videók, ezért inkább a tanfolyam keretében található videók alapján végezd a gyakorlatokat. Adj időt magadnak, és jönni fog az eredmény is. Biztos vagyok benne.

 77. Edit

  Ez nagyon jó érzés volt – felszabadító. Alapvetően nagyon szeretem a vizet – lehet, ki fogom próbálni a medencében is 🙂

 78. Márti

  Ismét itt vagyok. Második lecke. Nagyon jó gyakorlat, a problémám egyenlőre annyi, h mostanában szédelgek és ez előjön itt is. A nyakigerincemmel vannak problémáim, /sérv, meszesedés/ amit remélek h javulni fognak. Egyenlőre kivizsgálás alatt vagyok, de mindenképp szeretném gyakorolni, persze óvatosan. Ugye jól látom, h ezeket a gyakorlatokat csinálhatom nyugodtan? Köszönöm!

  1. Lakatos István

   Kedves Márti!
   A megfelelő csikung mozgás jótékonyan fog hatni a meszesedésre, ami az elején biztosan fájdalommal is jár. Ezért inkább óvatosan, apró lépésekkel kell ilyenkor haladni és nem nekiugorva, erőltetni. Napról napra jobb lehet, csak nem szabad feladni. Amikor a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak, azok az elején okozhatnak kellemetlen tüneteket, főleg komolyabb betegségek esetén. Ezért szoktam javasolni, hogy mindig egyeztessen a kezelőorvosával is mindenki, mert az a biztos.

 79. Ferencziné Hoffmann Ilona

  Köszönöm szépen a gyakorlatot. Feltöltött, energetizált. ☺️☺️❤️

 80. Zsuzsi

  Kedves István!
  Ez a gyakorlat nagyon jól eső érzéssel tölt el, szinte érezni a vizet, az energia áramlását, a “bizsergést”.
  Köszönőm!

 81. Andrea

  Kimelegedtem a végére, egyre melegebb van. Sokkal energikusabb vagyok, mint a gyakorlat megkezdésekor. Jobb a közérzetem is. Köszönöm!

 82. Mácsay Judit

  Tetszik. Egyetlen gondom van: hogyan kell, milyen ütemben közben lélegezni?

  1. Lakatos István

   Kedves Judit! Köszönöm a kérdést. Ennél a gyakorlatnál csak hasi légzést végzünk, ami gyorsabb, mozgás üteme szerinti, ahogy jól esik.

 83. Réti Józsefné

  Nagyon figyeltem a hasi légzésre közben,ez egy nagyon szuper gyakorlat. mennyit csináltuk ezt kiskorunkban! Köszönöm szépen!

 84. Márti

  Köszönöm! Felpezsdített!
  Eleinte kicsit feszesen tartottam a karjaimat, de hamar ellazultak.

 85. M. Zita

  A víz “simogatásánál” nagyon hűvös érzetet adott a kezemnek, mintha tényleg vízfelületet érintenék. A bal vesém “ütögetésre” viszont nagyon érzékenynek tűnt, pedig nem voltak erősek az ütéseim, és a jobb vesémen ezt egyáltalán nem éreztem. Este újra meg fogom próbálni a gyakorlatot. Köszönöm.

 86. Magdi

  Köszönöm a leckéket.
  Azt éreztem a gyakorlás alatt, hogy folytatnom kell, mert tetszik . Gyakorolok🙂

 87. 2-4 fordilaz után bizsergés a felső testben, aztán az egész testem bemelegedett.A légző gyakorlatra, nyrlvállásta még koncentrálnom kell. A gyakorlat befejezése után is melegség önt el.

 88. Németh Gézáné

  Ez a gyakorlat nem volt ismeretlen számomra. A gerinc kimozgatására használtam eddig.
  Ezetúl a vesémre is gondolok majd gyakorlás közben. Folytatom a légzés gyakorlását.

 89. Horváth Edit

  Nagyon jó érezni a kezem alatt a “vizet”.

 90. Baliga Antalné

  Szuper jó érzés….ellaíit, felszabadít… köszönöm!

 91. Etelka

  Klassz érzés. Köszönöm szépen!

 92. Zsuzsa

  Nagyon kellemes volt!
  Alig akartam abbahagyni 🙂
  Gyermekkori emlékeket idézett.

 93. fay anna

  Végre hozzákezdtem. Nagyon ígéretes, érzem,hogy jóü- már az első gyakorlatnál úgy vélem, könnyebben forog a nyakam.Köszönöm.

 94. István

  Többet kell gyakorolnom. Főleg a helyes légzésre való odafigyelés kötött le. Furcsa kattogás csak a jobb vállamban volt, amit műtöttek. A veséimen nem éreztem semmi rendellenességet. Jó volt így korán reggel. Madarak autók és 2 lovaskocsi csodálta a mozdulataimat.
  Köszönöm szépen.
  Várom a folytatást.

 95. Szakály Józsefné /Ibolya

  Nagyon jó érzés volt a gyakorlat alatt a gerincem kezdi megadni magát. Megpróbálom többször elvégezni a gyakorlatokat. Nagyon örülök hogy gyógyszer nélkül is lehet gyógyulni. Köszönöm

 96. Erika

  Imádom a gyakorlatokat. Megnyugtato.

 97. István

  Jó napot!
  A Tudástárhoz nem lehet csatlakozni, mert bár csak most jött hozzá a link, de máris “lemaradtunk” a lehetőségről. Ennek így semmi értelme, ahogy annak sem, hogy egy későbbi időpontra előjegyezhetjük a csatlakozást. Minden egyéb eddig tetszett, az előadó videón át érzékelhető személyiségét is ideértve, de ez a fönti, ha nem félreértés, akkor kicsit tompítja az eddigi kedvező benyomásaimat. Ez inkább a szokványos beetetésre hajaz. A tisztességes üzleti szándék és a kereskedelmi trükközés közötti különbség néha hajszálvékony. Szeretném, ha itt mégiscsak az előbbiről volna szó.

  1. Lakatos István

   Köszönöm a visszajelzést. A öngyógyító tudástár részemről egy olyan klub szerű kezdeményezés, melyet időközönként nyitok meg. Az a tervem, hogy az egy időben csatlakozok együtt haladjanak a tanulással. Így könnyebb nekem is őket segíteni. Mivel még gyerekcipőben jár, lehet rosszul gondolom. Az igények alapján a jövőben változhat. Akit nagyon érdekelt és írt nekem, annak mindig meg volt a lehetősége a belépésre egyediben. Nem gondolom, hogy tisztességtelen üzleti gondolkodás vezérelne. Kevésbé tekintek a honlapomra üzletként, fontosabb számomra a segítségnyújtás, sok esetben önzetlenül.

 98. Erika

  Nagyon jó napindító gyakorlat, a légzés még kicsit össze-vissza megy 🙂

 99. Balogh Zsuzsanna

  Köszönöm a második gyakorlatot, nagyon jól esett.Veséimmel időnként gondjaim vannak, de ez a gyakorlat kifejezetten jó volt. Remélem, hogy sikerül majd a többit is, lassan haladok, hogy jól rögzüljenek a mozdulatsorok.

  1. Marika

   Köszönöm az érthető magyarázatot a mozgás végzéséhez. Eddig így még nem találkoztam a csikunggal. A légzés fontossága egyértelművé vált számomra.

  2. Vincze zoltánné

   Ennél a gyakorlatnál jól kifáradtam, és érzem a veséimet! Ahogy pihenek egyre jobban érzem magam. Ugyanis a gyakorlat végére kicsit megszédültem!
   Köszönőm szépen a mai gyakorlatot!

 100. Andrea

  Köszönöm, kifejezetten jól esett ez a mozgásforma. Sokat ülök, ezért ez a gyakorlat felpezsdített.

 101. Zsófi

  Pezsgő energiával töltődtem fel, nagyon jó érzés, jógaóran is csináltunk hasonlót😊 nagyon jól aktivizálja a vesét! Kívancsian várom a folytatást! Mindenképp ki szeretném próbalni a gyakorlatban. Termeszetgyógyász vizsgára készülök és nsgyon sokat olvadtam már a hatásokról😊

 102. Ágnes Volena Koczor

  Üdv! Nagy öröm , köszönöm ! Tegnap a buta öregasszony/öregember okos telefonja nevű gyakorlatot mutattam be. Csikung golyók után kiléptem a programból . MAI alap állás fejben megvan .20 éve Tai chi . Többi is hasonlóképp. De jó élmény volt elképzelni is a mozgást ! Már a gondolat,ha élő ként gondolok béna végtagjaimra: lelkesítő , újszerű ! Üdv !

 103. Adrienn

  A gyakorlat során a gyomorszáj- tájékon érzek enyhe fájdalmat.

 104. Éva

  Köszönöm a leckét. Jól éreztem magam a gyakorlat közben, laza és könnyű volt a mozgás.

 105. Veronika

  Recseges, ropogas,gyakorlás közben, utána kimelegedett az egész hátam. Kellemes erz es

 106. Mészáros Krisztina

  Köszönöm a gyakorlatot, átmelegítette a törzsemet és a kezeimben is érzem az energia növekedését.

 107. Kocsis Mártonné

  Köszönöm a lehetőséget, hogy ilyenben lehet részem. Tetszik a gyakorlat és érezni, az energia beindulást.

  1. Magdolna

   Frissítő hatású testben és a közérzetben.
   Az elején volt , ahol kellemetlen volt ahová odacsapódott a kezem, de a gyakorlat végére feloldódott.

   1. Anna

    Ez nagyon egyszerů, tetszik. Hatásról nem tudok beszámolni, mert előtte tornáztam 10 percet.

 108. Csatóné Tárkányi Valéria

  Jó kis bemelegítő, érdemes ezzel kezdeni, felfrissültem tőle!

 109. Anna

  Nekem a légzést hozzá tenni elsőre nem sikerült. A kezem nem pont a vesémre érkezik, ha oda irányítom, akkor meg nem lazán dobálom.

 110. Judit

  Kicsit megszédültem a gyakorlat végzése közben, a mütött vesém érzékenyebb volt. A légzés gyakorlása után a felületes légzésem is erősödött. Köszönöm .

 111. Gabi

  Köszönöm, jól esett!

 112. Kormányné Márta

  Köszönöm,hogy kapom a gyakorlatokat!

 113. Vulmann Pálné

  A légzőgyakorlat már jól megy A második lecke gyakorlata nagyon tetszett. Valóban mindha a vizet simogatnám. Könnyed ék éreztem magam. A veseütögetés jól esett. A végére egész lazának éreztem magam. Köszönöm!

 114. Szabó Ildikó

  Kedves István! Nagyon jól esett a víz felszínén végig húzni a kezeim. A vesémnek még kellemetlen az ütögetés.

 115. Varga Tímea

  Kellemes volt, a természetbe helyeződés is (derékig a vízben, víz simogatása), és a mozgás is.

 116. Varga Lajosné

  Köszönöm szépen!kellemes érzés, és nagyon várom a következő leckét!

 117. Anna

  Köszönöm! A légzőgyakorlatnál a nyevvel még vannak gondok. A második kellemes, frissítő reggel ezzel fogok indítani..

 118. Gertrud

  Köszönöm szépen ! A légzö gyakorlatnàl kicsit meg szédültem , a màsodik gyakorlat nagyon jò érzés volt.

 119. Petrics Andorné

  ellazít felfrissít.

 120. Julianna

  Köszönöm! Felfrissültem a gyakorlattól.

 121. Hédi

  Nagyon szeretném megtanulni. Régóta jógázom, de sajnos egyre nehezebben mennek az ászanák. Hiszek az öngyógyításban és az energiák áramlásában . Kíváncsian várom a következő gyakorlatokat.

 122. Kriszta

  Hű, de remekül vagyok! Tetterősnek érzem magam, tele lettem energiával és jókedvvel! Szerintem a reggeli futás előtti bemelegítésbe beiktatom a “kopogtatás az élet kapuján” gyakorlatot, így mindig nagy lendülettel indulok majd el. Köszönöm.
  A víz simogatása nagyon ismerős volt gyerekkoromból, szinte éreztem a Balaton vizét a tenyeremen! Még most is, mintha kis energia-örvények forognának a tenyereimen!

 123. Marianna

  Üdv 😊 nekem az alapállás “nem kényelmes” gondolom ez normális. A veseütögetés kicsit kellemetlen érzés.

 124. Földi Pálné

  Éreztem a levegőt a kezemen, lábaimban áramlást.Kellemes volt!!

 125. Kedves István !
  Örülök a lehetőségnek és köszönöm szépen.
  Eddig is gyakoroltam, vártam , hogy jobb eredményt érjek el a négyütemű légző gyakorlatnál. (belégzésnél felemelkedik a vállam)
  Kopogtatás az élt kapuja gyakorlat elvégzése után büszke voltam magamra, hogy éreztem az áramlást a testemben és most , hogy írok a tenyeremből még mindig áramlik az erő. ( gyakorlat végén enyhén szédültem)
  Köszönettel várom a további gyakorlatot.
  Üdvözlettel: Sz.Cecilia

 126. Mühlbacher Ildikó

  Köszönöm István!
  Nagyon jól lazît a mai gyakorlat. A fej tartására vonatkozóan, mi a helyes. Fordul a felső testtel, vagy előre néz?
  Várom a 3. leckét, és nagyon örülök, hogy részletesen magyarázod.

 127. Valéria

  A mai gyakorlat “Kopogtatás az élet kapuján ” jól ment, Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ! Éreztem az energia áramlást. (levegő vételre , figyelnem kell. )

 128. Gabi

  Kedves István! Fantasztiku élmény volt a gyakorlat. Reggel óta többször gyakoroltam a légzést. 3 napja meghuzodott a derekam. Elkezdtem a mai gyakorlatot. Simogatta a vizet, és a tengerben éreztem magam. És a derék fájdalmam is nagyon sokat javult. Köszönöm :))

 129. Hanna

  Nagyon kellemes gyakorlat, fepezsdített, felmelegített..

 130. Sáriné Péli Márta

  Akadályozva voltam tegnap, így ma két gyakorlattal ismerkedem. Jó volt ez a gyakorlat, a vesémet úgyis erősíteni kell. Fogom a gyakorlatot ismételni naponta. Köszönöm.

 131. Anita

  A légzés még nem mindig helyes, de üdítő ez a gyakorlat. Köszönöm

 132. Erzsébet

  A légzést gyakorlom de a 2.leckétől lazán repülök a napi teendőmnek, köszönöm!

 133. Erzsébet

  Köszönöm szépen!

 134. Ildikó

  Köszönöm szépen! Kellemesen felfrissít, átmelegít a gyakorlat!

 135. Köszönöm felmelegît ès egèsz testemben bizsergès nagyon jó napindîtó gyakorlat.

 136. Timi

  Dolgoznom kell azon, hogy a lábaim lazák maradjanak a gyakorlat közben.
  Kérdésem lenne, hogy mellékvese megnagyobbodás esetén is javasolt ez a gyakorlat?

  1. Lakatos István

   Mivel a vesék gyengéd ütögetését végzi ez a gyakorlat, nyugodtan lehet végezni. Természetesen, ha érzékeny a terület, vagy fájdalommal jár, akkor nem ajánlott.

 137. Ilona

  Mozgás közben a légzést még nem mindig sikerül összhangba hozni de remélem gyakorlással egyre jobban sikerül. Köszönöm, várom a következő leckét.

 138. Jani

  Nekem kellemes érzés volt ez a mozgássor, a légzést még nem sikerült összhangba hoznom, de igyekszem.

 139. Károly

  Köszönöm a gyakorlatot sikerült a légzést és a mozgást összehangolni, tényleg olyan volt mintha vízben állnék éreztem az ujjaim között a víz áramlását.
  Nagyon jól esett

 140. Peti

  Alapállás enyhén hajlított térdre kellet fókuszálnom. Néha úgy éreztem túl mély, néha pedig gyakorlatilag nem is volt meg. Gyakorlással remélgetőleg beáll. Maga a kopogtatás jóleső érzés volt.

 141. Agi

  Csukott szemmel csináltam, hogy jobban érezzem. Érdekes, mivel soha nem csináltam ilyen gyakorlatokat. Kíváncsian várom mennyire lesz más az érzékelésem.

 142. Vincze-Nagy Anna

  Pezsdítő, bizsergető érzés, nem csak a vesékben, a karjaimban is.

 143. Judit

  Még csak most ismerkedem a csikunggal, de nagyon tetszik. Felpezsdítette a testet ez a két perc is.

 144. Éva

  Köszönöm a lehetőséget!
  Örülök, hogy újra rátaláltunk “egymásra” a csikunggal! Évekkel ezelőtt rendszeresen végeztem, aztán, hogy a térdízületek nem kedvelték a “rogyasztást”, egy idő után abbamaradt. Most újra örömmel folytatom, érzem, hogy segíti testemben az életerő áramlását.

 145. juliarita705

  Jó reggelt, Köszönöm a “leckét”… Szeretném megemlíteni, hogy én két évvel ezelőtt kinaigerinctornára jártam mely nagyon jót tett a testemnek.az alap állások megtanultam, melyet naponta el is végzek. Csikung gyakorlatokat , kerestem, ahol részeletesen tudom hogy miként hat a gyakorlat a testemre. Lelki békém . és az immunerősítés számomra fontos.. ezért is iratkoztam fel, A bizsergőérzést , az energiaáramlását érzem. és olyan jó folytatni bővíteni a gyakorlatsort… a finom mozdulatokat ” gyakorloni”..Nagyon köszönöm

 146. Rózsa

  Légzésgyakorlatnál kics szédülésszerű érzès volt, ennél a leckénél melegség érzés

 147. Rácz Sándor

  Maga gyakorlat azt hiszem jól ment. Könnyebnek lazábnak éreztem a vállamat. Bizom benne jól fogom érezni magam a többi gyakorlatnál is. Várom a következőt!

 148. Judit

  Csukott szemmel végeztem, és egyre könnyebbnek éreztem a testemet, szinte lebegtem. Nagyon jó ez a kopogtatós gyakorlat. Naponta lehet többször is végezni?

 149. Piroska

  Köszönöm, holnap is fogom gyakorolni 🙂

  1. Faragó Panka

   Bizsergető érzést éreztem a kezemben, főleg a tenyér külső oldalán és még talán a kar belső oldalán is éreztem az energiaáramlást. Köszönöm, várom a következő gyakorlatot.

 150. Deák Rita

  Nagyon felfrissített a gyakorlat. Köszönöm szépen!

  1. Nagyon ellazította a végtagjaimat. Nehéz fizikai munkát végzek. És műszak végén sokszor érzem: mintha “megdaráltak” volna. Műszak végére alkalmazva is nagyon indokolt.

   1. Gyöngy

    Köszönöm szépen!Bizsergető, jó érzéssel csináltam, azonban elfelejtettem lélegezni. Folytatom.

 151. Bálint Györgyné

  Kellemesen frissítő volt! Köszönöm szépen.

  1. Katalin

   Kellemesen elzsibbadtam egy kicsit. Köszönöm!

   1. Jávorszki Valéria

    Valéria
    Jó eső érzéssel végeztem a gyakorlatot, a légzéssel nem voltam szinkronban, folytatom.

 152. Tamás

  Frissítő + egy kis gecinckimozgatás

 153. Ágnes

  KÖSZÖNÖM! Érdekes módon még jó darabig éreztem a veséimet a gyakorlat után.

 154. Wagnerné Judit

  Köszönöm a gyakorlatot, teljesen felfrissített

 155. Szatmári Dalma

  Köszönöm !

  Nagyon jólesett, de nehéz volt összeegyeztetnem a légzéssel !

 156. Sanyi

  Kellemes lazulás

 157. Ilus Gergely

  Nagyon jól esett a gyakorlat! Hálásan Köszönöm !

 158. Ilus Gergely

  Nagyon jól esett a gyakorlat! Hálásan Köszönöm!

 159. Benkő Erzsébet

  Köszönöm! Jólesett! Kérdésem lenne:? a kezeim kicsit máshogy/máshol csapódik a vesém felé, kicsit irányítani kell/lehet őket? ERzsébet

  1. Gyula

   Kedves Erzsébet!

   Nem baj, ha nem tökéletes a mozdulat rögtön az első néhány alkalomnál. Lazíts érezd a vizet és azt, hogy a mozgással a víz átjárja és megtisztítja a veséket! A kínaiak szerint akkor ér véget a tudatos szabályozás, ha nem gondolsz arra, hogy mindent tökéletesen csinálsz-e. Nincs két tökéletesen egyformán mozgó ember, hiszen másban sem vagy a másolata másoknak. Élvezd a mozgást, az majd kialakul arra a fomára, ami a te egyedi mozdulatod.
   Gyula

 160. Teri

  Jó kis frissítő gyakorlat volt. Köszönöm !

  1. Fehér Jolán

   Köszönöm szépen!! Frissebb lettem!

 161. Andrea

  Köszönöm a mai gyakorlatot! Egészen jól ellazult a karom, jólesően bizsereg. A térdeimnek furcsa érzés volt ez a fajta csavarás, mert eddig főleg olyan mozgásformákat gyakoroltam, ahol ezt kifejezetten tiltják/kerülik, viszont nem okozott semmilyen gondot 🙂

 162. Anett

  A gyakorlattól beindult a testemben a vérkeringés és felmelegedtem, jól esett, mert én nagyon fázós vagyok.

 163. Icu

  Kicsit elszédített, kicsit ellazított. Kellemes volt

 164. Zsófia

  Köszönöm, jól esett a gyakorlat!

 165. Mónika

  Aktívabb vèrkeringès, felfrissített.
  A lègzèsben bizonytalan voltam. Egyik oldalnál beszív, nyelv a fogak mögött, màsik oldalnàl kifúj nyelv a helyère megy?

  1. Gyula

   Kedves Mónika!

   Egyelőre élvezd a mozgást és lélegezz a saját ritmusodban. Az sem baj, ha a nyelved hegye is végig a szájpadláshoz érve marad. Gyakorolj türelemmel, előbb-utóbb a légzés is beáll maj a megfelelő ütemre és formára.
   Szeretettel:
   Gyula

 166. Szabó Béláné

  Átmelegedtem, a karjaimban enyhe zsiborgást éreztem.

 167. Kriszti

  Gyerekkoromban a Balatonban gyakran csináltam ezt magamtól és most visszatért ennek az emléke, szinte éreztem a vizet magam körül. Teljesen át tudtam érezni a mozgást és teljesen felfrissített.

 168. Juli

  Köszönöm.
  Jól esett a gyakorlat.
  Rövidnek találtam, hosszabb ideig folytatom még ma újra.

 169. Németh Katalin

  Kellemesen frissítő volt. Köszönöm.

 170. Zsiga Etelka

  Elképzeltem a vizet, éreztem az energiát az ujjaim között a kezemben, ahogy mozogtam. Melegség járt át.
  Köszönöm.

 171. Erika

  Jól eső, igazán természetes gyakorlat.

 172. Nagyné Novák Mónika

  Jól esett, felfrissített és éreztem a veséimet még a gyakorlat után is.

 173. Kothencz Lajosné Ági

  Jólesett ez a mozgás, jól ellazított! Köszönöm!

 174. Gyűrű Éva

  Valóban lazító,pihentető, frissítő ez a a kopogtató gyakorlat.

 175. Gonda Gézáné

  Szitén ismerem a jógáról.Imádom,mert fel frissít,jó kedve derít.Köszönöm.

 176. Kata

  Nagyon kellemes volt. Frissítő

 177. Kati

  Jó lesz ez csak szerintem kitartáson fog múlni

 178. Erzsi

  Egy kicsit szédültem utána, de csak pár másodpercig. Karjaim kellemesen felfrissültek. Köszönöm

 179. Mónika

  Nagyon jó volt, jólesett így a nap végén. Ellazított, és a feszültség is oldódott rajtam kicsit.
  Köszönöm.

 180. Évi

  Annyira jól feltölt ez a gyakorlat energiával , hogy bizsereg az egész kezem tőle. Nagyon szépen köszönöm!

 181. Zsuzsa

  Köszönöm🙏 jó volt, csak én ettől szédültem egy kicsit. De majd gyakorlom többször és gondolom ezt is meg lehet szokni.

 182. Anikó

  Frissito,joleso erzes lengetett a gyakorlat alatt.Koszonom szepen!

 183. Rozália

  Jól eső érzés melegség járt át csak nehéz még a légzéssel össze hoznom a gyakorlatot ! Majd többet gyakorlom .Köszönöm szépen !

 184. Gyula

  Kedves Mester!

  Köszönöm az ellazulást, a felfrissülést és a mozgás örömét!

  Gyula

 185. Faller Edina

  Köszönöm szépen nagyon jól esett! Teljesen felfrissített!

 186. Duczáné Sárkány Erzsébet

  A kopogtatás az élet kapuján gyakorlat elvégzése után felfrissülve, energikusnak éreztem magam. Lehet, hogy ez a gyakorlat része az “5 tibetinek” is?

  1. Gyula

   Kedves Erzsébet!

   Az öt tibeti gyakorlatnak ez nem része, de nemcsak a mostani tanfolyam gyakorlatsorának, hanem – éppen hatékonysága miatt – az úgynevezett energiakapu csikungnak is első gyakorlata.
   A tibetiek a maguk zárt világában India és Kína között egy saját rendszert dolgoztak ki. Ez egyaránt tartalmaz elemeket a jógából és a csikungból is és összekapcsolja a jóga statikus tartásait a csikung dinamikusságával. Ha van valamilyen komolyabb egészségügyi problémád, tapasztalatom szerint az öt tibeti hamarabb rendbehozza, de főleg a leghatásosabb első forgó gyakorlat sokaknál hirtelen szédüléshez, esetleg eleséshez és emiatt sérülésekhez is vezethet. Ezért inkább a csikungot javaslom ilyenkor, mert ennek mozgásaiban nincs ilyen veszély. Ha bővebben érdekel az öt tibeti, Peter Kelder könyvét keresd erről, magyarul is megjelent. A több kiadásból én az elsőt ajánlom, mert a későbbieket ugyan jelentősen bővítették, de ennek célja főleg az üzleti haszon és a reklám volt. A lényeges információk az első kiadásban még “tisztán” megtalálhatók és nem kell őket a sok “sallang” között megkeresned.
   Szeretettel:
   Gyula

 187. Németh Gyuláné

  Köszönöm szépen. Nagyon jól esett. Jobban tudok aludni 🙏🙏

 188. Krisztina

  Ez jól esett!

 189. Németh Gyuláné

  Köszönöm. Bizsergető érzés a gyakorlat alatt. Utána kőnnyed, laza állapot.

 190. Judi Erzsébet

  Köszönöm, kellemes reggeli frissítő gyakorlat volt.

 191. Ibolya Szűcsné Sáringer

  Ez nagyon jó! Én általában “fagyos” vagyok, 20 fok nekem nem elég a lakásban, 23-24-nél érzem magam jól. Ezzel a gyakorlattal valóban bemelegedtem és még a mozgás is jól esett! Nagyon köszönöm!

 192. Juhasz Jánosné

  Nagyon jó volt,éreztem az energia áramlást a kezembe.

 193. Anikó

  Jól eső bizsergés követte a gyakorlatot a kezeim és a veséim táján.

 194. Éva

  A fizikai része a gyakorlatnak jól ment, a képzeletbeli most kevésbé. Jól bemelegedtem a végére.

 195. Jávorszki Valéria

  Valéria
  Jó eső érzéssel végeztem a gyakorlatot, a légzéssel nem voltam szinkronban, folytatom.

 196. Somlay Anikó

  Köszönöm, nagyon jól esett.

 197. Teri Szabo

  Köszönöm szépen a lehetőséget. Nagyon jó. Örülök hogy elkezdtem. Üdvözlettel.

 198. Mihályné Szömörei

  Nagyon szépen köszönöm. Pont jól jött fájt a derekam a végére engedett a görcs.

  1. Gyöngyi

   Köszönöm nagyon kellemesen érzem magam a gyakorlat után ,felemelkedett a vibrációm ,jól vagyok nagyon

 199. Hajba Robi

  A gyakorlat elvégzése folyamán és után felfrissülést, ellazulást érezni.Majd érdekes,különleges érzés követi a “kopogtatás” helyét.

  1. Hudra Istvánné

   Köszönöm a gyakorlatot.
   Felfrissített. Nagyon jól esett.

   1. Nagy Károlyné

    Kicsit elfáradtam pedig 2perc volt, még is jól esett!

    1. Gyöngyi

     Köszönöm nagyon kellemesen érzem magam a gyakorlat után ,felemelkedett a vibrációm ,jól vagyok nagyon

 200. Nora Geczy

  Köszönöm szépen. Felfrissültem, jól esett. A légzést még tudatosítani, gyakorolnom kell.

 201. Mária

  Köszönöm, ez jó gyakorlat volt.

  1. Angéla

   Ezt a mozdulatot eddig volt, hogy ösztönösen végeztem, nem is tudtam, hogy csikung része. Köszönöm!

 202. Anna

  Jóleső érzés volt, felfrissültem tőle.

 203. Juhászné Ildikó

  Jól esett,üde, és friss lettem tőle!!

  1. Andi

   Köszönöm,jól eset,bizsergést éreztem,a légzést még tudasitani kell.

 204. Nagy Károlyné

  Kicsit elfáradtam pedig 2perc volt, még is jól esett!

 205. Nikolett Sallai

  Amellett, hogy frissítő a gyakorlat, ha teljesen átadom magam a mozdulatoknak, akár meditációs technikának is tökéletes számomra. Köszönöm!

 206. Szilágyiné Császár Éva

  Jó volt a végére sikerült ellazulni
  Köszönöm

 207. Kinga

  Bizsergő , melegség érzés a vese környékén.

 208. A gyakorlat során felszabadultabb lettem ,a veséknél különös bizsergést energia áramlást éreztem.
  A testtartást gyakorolni kell ..☺
  Köszönöm !😊

 209. Ancsa

  Köszönöm jólesett. Kellemes, meleg bizsergés járta át testem. Főleg a csípőnél.

 210. Kovács Márta

  Nagyon tetszett, nagyon jó a bemutatás. Örömmel csináltam.

 211. Anita Diénes-Nagy

  Nagyon köszönöm! Felfrissit

 212. Tóth Gyöngyi

  Köszönöm, nagyon jól esett. A gyakorlat után pár percig kellemes melegséget éreztem a vesék környékén.

 213. Karádi Nikoletta

  Köszönöm szépen… nagyon jó gyakorlat… rendszeresesîtem a mindennapokban…

  1. Andrea

   Nagyon lazának,nyugodtabbnak éreztem magam. Bizsergető érzés. Köszönöm!

 214. Duray Éva

  Miután sikerült jól felvenni a ritmust, egyre jobb, felpezsdítő érzés volt.

 215. Katalin

  Pozitív élmény volt számomra a gyakorlat végzése. Jól “kimozgatta” a felsőtestem izületeit, miközben egyre jobban felszabadultam, ellazultam.

 216. Gyurcsó Istvánné

  Köszönöm az eddigi leckéket,gyakorlom,úgy érzem,hogy fog menni.

 217. Fátyol Angéla

  Marha rövid lecke szinte semmit sem ér ez egy paraszt vakitás.

 218. Kati

  A gyakorlat után, jól eső bizsergést éreztem a testemben.

 219. Vali

  Lazító hatást éreztem, kíváncsian várom a holnapi leckét.

 220. Ágnes Gáspár

  Köszönöm szépen a gyakorlatot! Nagyon tetszett!

 221. Novák Evelin

  Ez egyszerűen nagyszerű!!! Brutal felszabadultságot éreztem, játékosságot, valahogy boldogság érzés is társult hozzá, felszabadult bennem, vagyis ellazulttá tett. Köszönöm, hálás vagyok!!!

  1. Vincze Erzsébet

   Nagyon köszönöm, igazán jól esett. Biztos beépítem napi teendőimbe, jót fog tenni a csontjaimnak.

 222. Kis Jánosné

  Nagyon jó volt az információ 68 éves vagyok gyakorlom köszönöm a lehetőséget vannak még jó. emberek .

 223. Kis Jánosné

  Köszönöm hogy így tudok gyakorolni mindent lehet érteni 68 éves vagyok .

 224. József

  Jól eső érzés megtapasztalni ahogy az élet újra visszatér az emberbe,ezen egyszerű,és mégis nagyszerű gyakorlat segítségével. Köszönöm.🙏🙂

 225. Szika Lenke

  Köszönöm szépen, nagyon jól esett! Felfrissített teljesen.

 226. Hegedüs Veronika

  Köszönöm szépen ,lassacskán csinálom.

 227. Mária

  Kellemes bizsergő érzést éreztem.

 228. Szikszai László

  Nagyon jó érzés volt, bizseregtek az ujjaim és lazult a derekam és kicsit a csípőm is.

  1. Herbent Józsefné

   Köszönöm szépen, teljesen ellazitott a gyakorlat

 229. Mim Tamás

  Köszönöm, nagyon jól esett.

 230. B.Tomos Hajnal

  Kitünő lazító gyakorlat. Kár, hogy nem lehet még a kizöldült fák alatt végezni.

 231. Sarnyai Csilla

  Köszönöm, nagyon jól esett!

  1. Judit

   Kellemesen bemelegedtem a gyakorlat közben. Utána bizsergető meleget éreztem a vesék tájékán és a csípőmben. Teljesen felfrissülztem. Köszönöm! 🙂

   1. Kiss Làszlò Istvanne

    En a forgastol elkezdtem szedulni, es a derekam el kezdet fajni.

 232. Piroska

  Köszönöm, jól éreztem magam. A kopogtatás helyén mintha bemelegedne, felgyorsult a vérkeringés?
  Q

 233. Szép Terézia

  Nagyon köszönöm,kitűnően frissnek érzem magam a gyakorlat után.

 234. Nagy Ibolya

  Köszönöm szépen, felfrissültem tőle, a csigolyáim véges-végig ropogtak.

 235. Tóth Andrea

  Köszönöm,nekem olyan ritmikusvolt,mint amikor táncolok,avizet elképzelni kellemes volt.

 236. Gal Eva

  Koszonom jo volt…jol felmelegedtem.

 237. Ági

  Köszönöm szépen nagyon jol esett, felfrissultem és közben lazultam is, igaz a légzés tehnika neha egy kicsit osszekuszalodott. Varom a folytatast♥️

 238. Magdolna Herceg

  Koszonom az elmenyt pont ez hianyzott a veseimnek.

 239. Péter

  Nos, mivel ágyéki gerincsérvem – ráadásul kettő egymás felett – nem igazán esett jól ez a csavaró mozgás. Fájdalmas volt, de azért valamennyire ellazított.

 240. Gabi

  Köszönöm, nagyon frissítő, bizsergető érzéssel járt a gyakorlat.

 241. Csilla

  Nemrég epeműtéten estem át,ezért óvatosabban végeztem a bemelegítőt.Így is feltöltött.Köszönöm!

 242. Éva

  Köszönöm, nagyon kellemes, frissítő hatása volt a gyakorlatnak!

 243. Székely-Pajor Csaba

  🙏Nagyon jól esett!🙏
  🙏☀⚜Hálásan Köszönöm!⚜☀🙏

 244. Domokos Katalin

  Jól esett. Felfrissített!

 245. Molnar Monika

  Koszonom, jo volt jobban kapcsolatba lepni onmagammal es a testemmel a mozgas altal

 246. Klára

  Tökéletes oktató videó. Mit,miért,hogyan… ez a gyakorlat beindította a keringést a kezeimben és érezhetően a testemben is. Életerő?🤔

 247. Mèszáros Emőke

  Felfrissültem, köszönöm.

 248. Tóvizi Katalin

  Köszönöm a tanítást!
  Nagyon tetszett ez a gyakorlat,mert szeretem a vizet.Jó volt simogatni, elképzeltem, ahogy a vesémet kellemesen átöblíti.

  1. Kosárné Pataki Julianna

   A második gyakorlat, nagyon jól esik..föleg az az elképzelés, hogy a vizet simogatom..Ezt mindig meg is teszem..csak a magam kedvére amikor vizben élő vizben vagyok..A vese ütögetéstöl..kimelegedtem..Tetszik..Köszönöm szépen ..

 249. Darázsi Erzsébet

  Kicsit éreztem felpezsdűlést.🙂
  De a hájamtól is érzi a vese az ütőgetést?
  Ez rendes Tőled,hogy megmutatod a technikát.Super!!

  1. Ádám Anikó

   A vesék ütögetése után felfelé, először a vállgödörbe, majd a vállra “csapódik” a kezem, majd vissza a vesékre. A végén hagyom “lecsendesedni” a mozgást.

 250. Mező Edina

  Érdekesen bizsergető érzés volt a két oldalon, de nagyon jól esett.

  1. Vadon Hajnalka

   Kicsit szédúltem
   De jólesett a mozgás

 251. Vanda

  egyszerre lett levegő a testem körül

 252. Kemenyne kata

  Éreztem a veseterûlet ki mozgatását! Köszönöm szépen!

  1. Domokos Gizella

   Nagyon jó felfrissülést nyújt volt a gyakorlat, nagyon tetszett, köszönöm szépen és várom a következő leckét.

  2. Kosárné Pataki Julianna

   Köszönöm szépen , nagyon örülök a lehetöségnek, és nagyon pontos érthető leckének..Az első gyakorlatot is ” elvégeztem” Kis nehézséget okoz a nyelv használata…Nem nagyon értek a számitó géphez..Azért remélem el jut az írásom..

  3. Varga Gyöngyi

   Elvégeztem a gyakorlatot, érdekes, kellemes érzés volt, alig akartam abbahagyni! A vállamban, a karjaimban érzek egy kis bizsergést. Köszönöm!

 253. Anna

  Ma már gördülékenyen ment a légzőgyakorlat. Jó kis lazító, felpezsdítő volt a veseütögetés! Köszönöm!

 254. Gyongyi

  Kellemesen atmelegettem fontosnak is erzik a veseim az ilyen udito pezsdito gyakorlatot . Halasan koszonom

 255. Kulcsár Gabriella

  Köszönöm a gyakorlatokat, bízom a jó eredményben!

 256. Tóth Gáborné

  Köszönöm szépen,nagyon jó érzés csinálni. .

  1. Csizmadia Istvánné

   Mind a két kéz még nem mozog ahogy kellene de remélem a többszöri gyakorlás után már mennifog. Köszönöm.

 257. Éll Andrea

  Más dimenzióba kerültem. Köszönöm!

 258. Irénke

  Nagyon jó volt, bizsergő érzés a veséken

 259. Vékony Borbála

  Köszönöm szépen. Imádom amikor a víz ütögeti a testemet. Ezt éreztem most. Várom a folytatást!

 260. Irén Budai

  Nagyon jó volt!Köszönöm!

 261. Mária Ida Gajdó

  Már a víz simogatását is éreztem ami nagyon jó volt,de a kopogtatás után előbb bizsergést éreztem,aztán felüdülést:).Köszönöm,jól esett.

 262. Szabó Tünde

  Nagyon jó volt! Köszönöm

 263. Szamkó Árpádné

  Köszönöm ez a gyakorlat különösen jól esett, pont a vesémnél vannak problémák.

 264. Andrea

  Nagyon kellemes, jól eső érzés. Tetszett ez a gyakorlat. Sikerült közben a légzésre is figyelnem. Így az agyam erre a kis időre teljesen ki tudott “kapcsolni”.

 265. Tarsoly Gyuláné

  Mindenre még nem tudtam koncentrálni, de Ilyen lazító, felszabadító hatást éreztem. Köszönöm!

  1. Fábos Adrien

   Érdekesnek, újdonságnak találtam. Nemcsak a veséimnek, de úgy érzem a derekamnak is jólesik. A bal vállam fáj egy jó ideje, azt is éreztem picit, de remélem majd az is javulni fog a gyakorlatok során a későbbiekben. Köszönöm szépen a tanítást!

 266. Évi

  Szoktam ezt a gyakorlatot végezni, leginkább váll fókusszal. Nagyon sokat tett hozzá a víz elképzelése, és a vesékre való koncentrálás. Köszönöm.

 267. Herczeg Źsuzsanna

  Felfrissültem,energiàval telítődtem a gyakorlat utàn.Èlveztem,köszönetem.

 268. Barják Lilla

  Elképzeltem a vizet, ahogy simogatom, simogatja a vesémet. Még jó hogy csak derékig ért, mert vízfóbiám van. A jobb vesém(helyét) amikor ütögettem kicsit fájt. Köszönöm a gyakorlatot.

 269. László Zsuzsanna

  A vízsimogatásnál nem éreztem a vizet, annál inkább a tenyereim forróságát.
  A lendületes vese gyakorlat jól megmozgatottuz

 270. Molnár Erzsebet

  Nagyon jól esett a vállamnak és a csípőimnek a mozgás, a vesétájek is bizsergett…

 271. Nagyon jól esett a vállaimnak és a csipőmnek a mozgás ..vesetájékon bizsergést érzek..köszönöm

 272. Biró Judit

  Az első leckét is ma csináltam, kellemes, habár kicsit elszédít. Jólesett a mozgás, ellazít, jó a kopogtatás, köszönöm!

 273. Ágostonné Pécsi Ilona

  Nagyon jó érzés volt a víz simogatás.(Ezt ösztönösen szoktam fürdőben végezni)Az elején bizsergett a tenyerem.A kopogtatással kellemesen beindult egy energia áramlás.

 274. Böhm Judit

  köszönöm …..élettelteli érzés jár át…..várom a holnapi nap csodáját…..köszönöm…..mivel most kezdtem a kurzust ezt éltem át és köszönőm mégegyszer….

 275. Kolozsvári Katalin

  Sajnos egy gyerekkori rossz élmény miatt nagyon nem szeretem a vizet, de folyamatosan dolgozom rajta:)

 276. Hajduska Tímea

  Jó kis felmelegítő gyakorlat.
  Azonban ha kényelmesen, jólesően csinálom, nem a vesét, hanem már a has oldalát kopogtatom. Nagyon kényelmetlenül vissza kell fognom magam és derékszögig behajlítani hátul a karjaim, hogy csak a veséig lengjen ki a kézfejem. Ez baj?
  Egyébként nagyon felszabadító, jóleső gyakorlat.

 277. Judit

  Vidámsággal töltött el a gyakorlat. Nagyon élveztem. Valami ehhez hasonlót csináltam eddig is reggelente, de ez jobb, ezentúl ezt fogom.

 278. Könnyeddé tett a gyakorlat. A kitartó eső ellenére tevékeny, örömteli napom volt.
  Reggel 6-7 óra között gyakorlással inditom a napot, élvezettel, de napközben is beiktatok egy-két frissitőt.
  Köszönettel kivánok szép napot.

 279. Nagy Erzsébet

  Nagyon jól ellazít, szinte érzem a víz simogatását. Nagyon jól felfrissültem a gyakorlattól.

  1. Ildikó Slobodová

   Köszönöm h megosztod velunk ezt a csodát amit csikunk néven ismerhettunk meg,, nagyon felemelő és energetizálo érzés volt ez a gyakorlat, köszi

 280. Autó balesetből kifolyólag tolószékbe kerültem, próbálgatom a járókeretet. Nagyon örülök, hogy ezt az állógyakorlatot meg tudtam csinálni. Köszönöm.

  1. Klári

   A kezem el volt törve, így a vese ütögetése csak a bal oldalon kivitelezhető- a sérült kezemmel nem…esetleg hogy oldhatnám ezt meg másképp? Köszönöm.

 281. Andi

  Nagyon tetszik ez a gyakorlat, kellemesen átmozgat. Reggeli bemelegítő gyakorlatként alkalmazni fogom.

 282. Ildikó Slobodová

  Köszönöm h megosztod velunk ezt a csodát amit csikunk néven ismerhettunk meg,, nagyon felemelő és energetizálo érzés volt ez a gyakorlat, köszi

 283. Varga Ildikó

  Szuperul ellazít, bizserget, közben narancssárga fényt láttam.

 284. Kuszák Zoltánné /Zsike/

  Köszönöm a lehetőséget! Nagyon jól éreztem magam a gyakorlat közben.
  Sikerült a gerincemet ellazítani!

 285. Varjú Olga

  Köszönöm, szeretem ezt a gxakorlatot. A test élettelivé válik általa

 286. Nagy Tünde

  Nagyon örülök a lehetõségnek, hogy megismerkedhetek ezzel a szàmomra új mozgàsformàval. Vannak nehézségeim még a légzõgyakorlatnàl(a nyelv mozgàsa), de úgy érzem, hogy gyakorlàssal és kitartàssal menni fog. Azt gondolom , hogy a csikung pontosan nekem való mozgàsforma!!! Köszönöm!

 287. Boza Lívia

  meglepóen jól ment a vizualizálás, utánna picit szédültem.köszönöm

 288. Ibolya

  Köszönöm a gyakorlatot.Nekem a tüdőbe légzés nehezen megy a hasi légzés könnyen megy.Remélem sok gyakorlãssal jobban fog menni.

 289. Klára

  Élettel teli lett a testem. Zsibongó halmazzá váltak a sejtjeim. Köszönöm!

 290. Gizella

  Köszönöm szépen a gyakorlati lehetőséget, èrdekes mozgásforma, úgy tűnik mintha lazítás lenne, mégis valamit beindít a testben

 291. ANDRAS ATTILA

  Koszonom a gyakorlatot , lazito es jol ereztem magamat tole .

 292. Zsuzsa

  Köszönöm, valóban nagyon jó érzés tötött el, és mintha a gondolataim is tisztábbak lettek volna tőle.

 293. Vacaru Katalin

  Szerettem ezt a gyakorlatot,a víz simogatása a kora reggeli ,még mozdulatlan hüvös tengerviz élményére emlékeztetett,felgyorsuló mozgás pedig jól megmozgatott,felrázott!

 294. Koppné Mari

  Jól éreztem magam a gyakorlat alatt, de egy kicsit szédültem. Köszönöm

 295. Ildikó

  Nagyon szépen köszönöm, bemelegített,fedobott a gyakorlat, könnyebbek lettek a teendőim, nagyon tetszik!

 296. Balpataki Ilona

  Köszönöm szépen. Könnyedséget , jó érzést adott.

 297. Varga Éva

  Köszönöm szépen, ez az egyszerű gyakorlat olyan testrészeket mozgat meg, amire az ember nem is gondolna. Jó volt ezzel kezdeni a reggelt.

 298. Lugosi Anna

  A gyakorlat közben kellemesen érzem magam, a légzés összehangolása még mindig akadozik, gyakran ásítozom.

  1. Pozsgai Judit

   Energikusabbnak èreztem magam.

  2. Farkas Istvánné

   Nagyon jó. Teljesen ellazultam tölle.

 299. Gabi

  Lazító volt ez a mozgás, vagy frissítőnek is mondhatnám.

 300. Zsóka

  Lazának éreztem magam,jól esett ez a könnyű mozgás,jót tett a vállaimnak is.

 301. Győrfi Erzsébet

  Érdekes volt, de jó érzés töltött el közben. A térdeimre még figyelni kell.

  1. Török - Nemes Judit

   Érdekes volt, szinte éreztem a víz simogatását 🙂

 302. Papp Ferencné

  Nagyon jól esik ez a lazító, hasznos mozgás . Köszönöm

 303. Bertók Gabriella

  Jól esett lazán elengedni a karokat. “Az élet nem vigyázzállás”- ez jutott eszembe, ha már az élet kapuját döngetjük. Dinamikus a mozdulat, az ütések az élet küzdelmeire motiválnak. (L. úszók, akik a mellizmaikat ütögetik medencébe ugrás előtt). Bocs, rengeteg asszociációt indított el.

 304. Kati

  Jól esett ez a kopogtatós gyakorlat, lendületet adott, azt mondanám “kell még” íze volt, úgy kívánta a testem a folytatást – csinálj még valamit, mondta 🙂

 305. Petre Magdolna

  A terdeimre vigyaznom kell de ,nagyon jo volt! Koszonom,hogy itt lehetek!

  1. Lengyel Gyöngyi

   Jó volt ez a gyakorlat. Bizseregtek az ujjaim és a gerincem is. Jó kedvre derített. Köszönöm

  2. Gazsi Rozália

   Köszönöm jó érzés kicsit kezdtek a kezeim zsibadni de kis gyakorlással menni fog

   1. Németh Szilvia

    Jól esett de az utó érzés kicsit fura vese tájékon.

   2. Budai Istvánné

    Kellemes bizsergést éreztem,és jóleső mozgás volt.

 306. Kati

  Jól esett ez a mozgás. A légzés még a berögződött keretek között megy, de majd alakul idővel.

 307. Szita Józsefné

  Ez az gyakorlat nekem nagyon jól esik. Ülőmunkát végzek, kifejezetten hasznosnak éreztem már az első 1-2 alkalommal is. Nagyon tetszik, hogy nem bonyolult és nem kell arra koncentrálni közben, hogy mit csinálok. Igazán el tudtam lazítani a testem és nagyon kellemesen átmozgatott.

  1. Katona Gabriella

   Nagyon köszönöm 😊

 308. Éva nagyon jó volt!

  Nagyobb jó volt, köszönöm?

 309. Márta Adorjáni

  Nagyon jó kis lazító gyakorlat, oldja a befeszült izmokat az egész napos ülőmunka után. Köszönöm szépen, hogy részese lehetek.

 310. Madarász Márta

  Valóban jó kis lazító gyakorlat. Köszönet a hozzáfűzött információért.

  1. Androsovits Andrea

   Remek gyakorlat, tényleg beindítja az energiaáramlást🙏valamint nagyon jól kikapcsolás a gondolkodást🙏🙂köszönöm 🙂

 311. Andrea

  Nagyon kellemes érzés volt, mintha ringatnám magam.

 312. Simon Márta

  Köszönöm szépen! Nagyon tetszett a gyakorlat! Siker élményt adott! Bizom enne, hogy egyre jobban megy. 🙏♥

 313. Hegedűs Tímea

  A légzés miatt koncentrálnom kellett, ennek ellenére pezsdítő volt. Köszönöm!

  1. Barbara

   Meszűnt az idő. 🙂 A bal oldalon teljesen más érzés volt ahogy nekiütődött a kezem. Talán úgy tudnám leírni, hogy a jobb oldal lágy, puha, a bal oldal feszes, merev. Ennek ellenére vagy pont ezért (?) a bal oldal volt a kellemesebb.
   Köszönöm!

   1. Cosa Catarina

    Kellemes,megnyugtató,frissítő!

 314. Kovács Julianna

  Köszönöm szépen. Először nem ment olyan dinaikusan, mint Neked. Jól esett.

 315. Timi

  Nagyon jól esett! Mindenem átmozgatta.

 316. Lukács Márta

  Fokozatosan oldódott a feszültség, a “tökéletes” megvalósításra való törekvés, így egyre élvezetesebb lett.

 317. Vas-Szegedi Julianna

  Mivel már ismertem a mozgást, így jobban el tudtam merülni a részletekben… fontos a légzés- összehangolva a mozgással… 🙂

 318. Mikó Ildikó

  Ismertem a mozgást, de a hozzáfűzött ismertető miatt sokkal jobban lazított.

 319. Olejnyik Lászlóné

  Nagyon köszönöm a leckéket. A gyakorlat nagyon jól esett, mintha új energiákat kaptam volna.

 320. Sevella Ilona

  Köszönöm, frissítő volt.

 321. Kiss Ferencné Edit

  Köszönöm szépen, nagyon jó bemelegítő gyakorlat

 322. Erika

  Nagyon koszonom!

 323. Péntek Bálint Gergő

  Nagyon jó kis gyakorlat volt. Ezzek az egyszerű mozgással jól átmozgattam magamat. Felfrissített. Köszönöm!

 324. Józsefné Kanalas

  . Kicsit recsegett ropogott a jobb vállam, ennek ellenére nagyon kellemes bemelegítő gyakorlat. Köszönöm

 325. Éva Ibolya

  Könyedséget adott mindha szárnyaim nöttekvolna ki 😊
  A légzést kel még összhangba hozzam a mozgással .

 326. Ancsi

  Köszönöm! Felfrissített.

 327. GYARMATI SÁNDORNÉ

  Kellemes érzés.

 328. Rózsika

  Kellemes mozgás. Köszönöm.

 329. Katona Angelika

  Frissítő volt. Köszönöm.

 330. Kovács Jánosné

  Nagyon jól esett, csak a bal vállam nagyon fáj , és nem tudtam úgy csinálni ahogy szerettem volna.Nagyon szépen köszönöm.

 331. Harangi Brigitta

  Kellemes érzés volt, bizseregtek a kezeim utána.

 332. Bata Rózsa

  Érdekes tapasztalás volt a hasi légzést összekapcsolni a mozdulattal és érezni a dinamikát a körkörös mozdulatban

 333. vary.levente

  Köszi szépen!

 334. Anna Rigo

  Lazának éreztem magamat a gyakorlat után. Hálásan köszönöm.

 335. Andi

  Jól esett, köszönöm

 336. Barbara

  Meglepődtem a mozdulaton, mert ezt szoktam csinálni amikor vízben vagyok. Bizsereg tőle az egész testem, nagyon kellemes érzés. 🌞

 337. Csizmadia Zsóka

  Kellemes könnyed mozgâs jól esett!

 338. Gyöngyi Héjjas

  Egyelőre a légzéssel nem sikerült összekapcsolni, de így is érdekes érzés volt. Miután befejeztem a gyakorlatot, picit szédültem, de csak 1-2 percig tartott.

 339. Solymos Julianna

  Frissítő jóleső mozgás volt. Köszönöm!

 340. Zsida Ági

  Energia és ugyanakkor nyugalom árasztott el. Bizsereg a vállam. Köszönöm szépen! Reggel ezzel fogom kezdeni a napot.

 341. József

  Lazító mozgás, mintha éreztem volna a víz simogatását. A térdeimre még kell figyeljek. Köszönöm szépen!

 342. Éva

  Nagyon pozitív érzés volt. Felfrissültem tőle. 🙏

 343. Filipp Zoltán

  Kellemes volt nagyon. Felmelegedtek a karjaim és a derekam, a vesémnél a háti szakasz. Kellmes bizsergető meleg érzés. A térdeimnél is éreztem egy kis feszültséget, majd jóleső bizsergést. Ahogy után álltam egy kicsit mozdulatlanul, jó érzés volt, ahogy az egész tesemben éreztem egy kiterjedő kellmes lazulást, melegséget, energizáltságot.
  Nagyon szépen köszönöm István.
  Igazi kincsek a megosztott tanításaid, gyakorlataid és a felhalmozott hatalmas tudás.

 344. Romhányi Bori

  kellemes érzés volt, energikusabb lettem a gyakorlattól

 345. Törjék Lídia

  Nagyon jó érzés! Felpezsdültek az energiák.

 346. Polovitzerné Móni

  Nagyon jól esett, tényleg átmozgatott, köszönöm!

 347. Krisztina

  Szuper kis gyakorlat, teljesen ellazitott.

 348. egyenlőre a légzéssel még nem tudom a gyakorlatot össze hangolni ,de a gyakorlat önmagában frissítő volt.köszönöm !

  1. Móni

   Egyfajta felfrissülést és energiaáramlást éreztem a veséim tájékán, ami aztán szétterjedt az egész testemen. Köszönöm😊

   1. Csedő Julianna

    Köszönöm szépen. Kipróbáltam kint a természetben. Nem okozott nehézséget.

  2. Lakatos Emma

   Köszönöm szépen nagyon jó volt

  3. Magdolna

   Nem is olyan egyszerű, de egyszerűen jól esett! Én lusta vagyok tornázni. Ez nagyon egyszerűnek tünt , ezért kezdtem el! De ,nagyon jó! 😊

   1. Marika

    Köszönöm szépen. A légzésem felgyorsult a mozgással egy ütemben és bár csak kb. 2 percig végeztem a gyakorlatot, utána percekig gyorsabban lélegeztem. A veséimnek jól esett 🙂

 349. Emese

  Jól átmozgatott.

 350. Molnárné Ökrös Enikő

  Köszönöm szépen, nagyon jól esett, ahogyan felgyorsult a mozgás, éreztem az energia áramlását!

 351. Edit

  Kellemesen frissít, de gyakorlat közben a hasi légzéssel való összehangolást még nekem is gyakorolni kell.

 352. Ildikó

  Köszönöm szépen, jól esett nagyon, alig bírtam abba hagyni…a légzésre még koncentrálnom kell nagyon.

 353. Krisztina

  Felfrissített, és jól átmozgatott. Az egész testemben éreztem az energiaáramlást. Ma egyébként a nap folyamán többször végeztem a légzőgyakorlatot, ami szintén egész nap frissen tartott. Munkahelyen sem fáradtam el. Köszönöm!

 354. Korokné Fatime

  Ezt tuti gyakran fogom csinálni, szuper jó volt, a vesém ütögetésével nagyon bizsergett a hátam.

 355. Tóth Tünde Csilla

  A gyakorlat után melegséget éreztem a derekam és a vesém környékén! Köszönöm!

  1. Monika

   Köszönöm szépen, jó volt, csak a légzéssel még kicsit dolgoznom kell.

 356. Herczeg Zsoltné

  Furcsa érzés volt. Melegség járta át a testem. Köszönöm szépen.

 357. Ildikó

  Köszönöm,jól esett. Várom a holnapi gyakorlatot.😊

 358. Zsófi

  Köszönöm szépen. A gyakorlat befejezése után, melegséget éreztem a veséim és a derekam körül. Igazán frissítő volt.

 359. Maria Binder

  Kopogtatás után fájt a vesém, sőt, baloldalt kis egyenetlenséget észleltem.

  1. Márti

   Dinamikus gyakorlat, érezhetően emeli az energia szintet. A víz vizualizálása különösen tetszett . Köszönöm.

 360. Márta Pálffy-Brillmann

  Köszönöm. Felfrissitett.

 361. Bereczki Ibolya

  Nagyon kellemesen felfrissített . Köszönöm

 362. Szatmári Péter

  Kellemes volt. A válamnak is jót tett.

 363. Mohai Istvannne

  Kellemesen energetizal..

 364. Ági

  Húúú… az egész energiamezőm zizeg, melegszik. Ez nagyon jó! Nehezen tudok sírni, de most mintha jönne a késztetés…

 365. Császi Hajnalka

  Néha elfelejtek levegőt venni, kellemes zizegest érzek a testemben. Koszonom.

 366. Bagi Péter

  A ki- és a belégzést még nem tudom szinkronba tenni. Megpróbálom leutánozni Önt.

  1. Holló Elemérné

   Nagyon jól esett, igaz a légzéssel és főleg a nyelv mozgatással nem tudtam összhangba hozni teljesen.

 367. Julcsi

  Julcsi! Nagyon jo volt a gyakorlat, köszönöm allergias vagyok a légző gyakorlat sokat segit

 368. Jánosné Kántor

  Azt gondolom jó hogy rá találtam. Próbálom a gyakorlatokat csinálni és úgy érzem jót tesz. Aderekam sokat fáj, görcsöl. Parkinsonos is vagyok de nem akarok jobban letehetetlenedni ezért is próbálkozom ezekkel a gyakorlatokkal. Remélem az egészségemnek jottesz.. Nagyon köszönöm a lehetőséget. Mert penzesre sajnos nem futja kis nyugdíjam.
  Sok sikert kívánok! Köszönet.

  1. Évi

   Légzést még nem tudom összhangba hozni a mozgással.

 369. Baráthné Kerekes Marianna

  Köszönöm szépen! Jó érzéssel töltött el és átmelegített. A légzésem még nem az igazi.

 370. Csikànyné Laibl Anna

  Köszönöm szépen, nagyon jól esett.Szinte felfrissültem tőle.

 371. Horváthné Klári

  A gyakorlat után az egész tüdőm megtelt friss levegővel,szinte ujjászülettem az egész napi fáradtság után.Nagyon köszönöm.

 372. Krisztina

  Nagyon jól ellazított. A levegővétel nem egyszerű, sokszor azt veszem észre, hogy néha ki is hagyom, de gyakorlom. Köszönöm szépen!

 373. Rita

  Jó érzés volt, bizsergető, frissítő

 374. Enikő

  Jó reggelt! Tetszik…

 375. Tatár Zsuzsanna

  Köszönöm szépen a videót! Jó ez a gyakorlat! Éreztem, hogy az ereimbe áramlik vér, és a vesém tájékán bizsergető, meleg érzésem volt.

 376. István

  Kellemes érzés köszönöm

 377. Judit

  Jól esett.

 378. Tormáné Tóth Julianna

  Sokat zsibbadt a lábam, de megint melegséget éreztem,
  kellemes érzés, mintha könnyebb lennék kicsit.

 379. Csukásné Huszár Lilla

  A légzőgyakorlatot napközben is végezetem, nagyon jól esik, energetizál.
  Összekötve a vese megmozgatásával nagyon jó érzéssel tölt el.

 380. Komocsin iloná

  Nagyon kellemes békés érzés töltött el.Éreztem az energia áramlást ,megnyugtatott.K

 381. Komócsin Ilona

  A mozgás gyakorlat melegséggel járja át a testem.Csak megjegyzem,amikor 5 éves körüli volt az unokám sokszor csinálta ezt a mozgás formát ! Mostmár tudom miért ….

 382. Zsófia

  Köszönöm a leckéket, még a légzés gyakorlat nehezen megy. A második lecke már könnyebben.

 383. Marianna

  Bár koncentrálnom kellett a szabályos légzésre, nagyon kellemes érzés volt.

 384. Annamaria Firtos

  Ez nagyon jól ment.

 385. Koszó Gabriella

  Muszáj kapcsoljam a Ba-duan-jin-hez, hiszen az első gyakorlat hasonlóan rongybabaként lóbáljuk a kezünket, de nem ütögetjük a veséket…
  Nincs víztükör, csak lazán csavarodunk és itt jön az, amit én belelátok még ebbe a gyakorlatba, az az OTTLEVŐSÉG. Miután körben jár a tekinteted az agyad természetesen mindent felfog, az egész környezetet, mindegy, hogy szobában vagy, vagy az erdőben. Természetesen az erdő az igazi az oxigén miatt és a fák zöldje, még a zaklatott idegrendszert is megnyugtatja. Ráadásul a fák természetes energiája plusz erőt ad. Évekig erdőben gyakoroltam a Ba-Duan-Jin-t, amíg a kutyáim végezték a dolgukat és szaladgáltak én csináltam a gyakorlataimat. Természetesen meg voltak a fáim, ahol egyéb gyakorlatot is csináltam a csodálatosabbnál csodálatosabb napfelkeltében.
  Szóval egy kommunikációs tréningen hallottam erről az ottlevőségről. Minden hallgató jött valahonnan, saját problémákkal megrakva. Az előadó megkért mindenkit, hogy nézzen a jobb sarokba, majd a bal sarokb, majd hátsó jobb sarokba, majd hátsó bal sarokba, ki az ablakon, föl a mennyezetre, le a földre… tehát minden irányba. Ezzel kívánta a hallgatóságot behozni a hatalmas előadóterembe. Ez az ottlevőség. A Ba-duan -jin is lehet nem akaratlagosan, de ezt teszi és a csíkung is, a körbeforgással, a többi hasznos izommunkán kívül.
  Hiszen a csípőforgatással csavarodik a gerinc és ez a csigolyák elmozdulását segíti egymáson….plusz a víztükör képzete már eleve nyugalmat sugároz, plusz a vese ütögetése….
  Összefoglalva nagyon tetszik a csikung, pedig még szinte bele sem kóstoltam. Köszönöm.

 386. Faragó Lászlóné

  Gondom van a légzés és a gyakorlat összehangolásával.
  Egyébként nagyon tetszik és nem adom föl.

 387. Irma

  Nagyszerű volt! Felfrissülést és jó érzést váltott ki! Hálásan Koszonom!

 388. Nagy Istvánné

  Nagyon jó volt ez a mozgás,de a légzést kicsit nehéz összehangolni még!

 389. Artimné Princz Erzsébet

  Csukott szemmel végezve jobban tudtae zetére és a gyakorlat során magamra figyelni . Köszönöm, felfrissülést hozott.

  1. Erdelyi Carmen

   Kelemes erzes. Koszonom a lecket!

 390. Kovács János

  A légzésre figyelni kell de felfrissít,a bal vesémnél éreztem mint ha fájna alig érezhetően.

 391. Kinga

  Nagyon kellemes, frissítő érzés.

 392. Wagner Eva

  Koszonom,felfrissul az ember tole.

 393. Kopeczi Rozalia

  Köszönöm, nekem hatasos volt,felfrissūltem töle remelem a tovabi gyakorlatok is jok lesznek!

 394. Zsuzsa

  Kellemesen átpezsdített, kilazított.

 395. Kata

  kellemes gyakorlat volt, próbáltam a légzést a mozgással összehangolni, nem volt egyszerű, ugyanakkor kellemes bizsergés járta át a tenyereimet 🙂

 396. Horváth Tímea

  Nagyon jó, de a légzésre nagyon figyelnem kell.

 397. Zsike

  Köszönöm, kellemesen felfrissültem. A lábaimban bizsergést észleltem, mintha “hegyet” másztam volna.

 398. Istvan

  Köszönöm. Nagyon jól eset.

 399. Klari

  Köszönöm a lehetoseget

 400. Andrea

  Köszönöm! Azt hiszem még jobban belemélyedek a csikung világába…most erre visz az utam. Talán egyszer sikerül személyesen is . Várom a többi leckét is!

 401. Dobó Kis Tünde

  Köszönöm, fel pezsdített!

  1. Lorincz Mihail

   Koszonom szepen a masodik lecket.
   A gyakorlat elvegzese soran,joleso melegseget ereztem a derek tajekan.

  2. Sárffyné Gutmann Zsuzsanna

   Kellemes volt!

 402. Hack Mária

  Köszönöm. Felfrissitett a gyakorlat. Lábujjaimban enyhe bizsergést éreztem.

  1. Tóth Etelka

   Köszönöm, különleges mentális élmény is volt, a szép természetben lenni, a vízben lenni. Forgás közben ütögetni magamat, játékosan gyógyítom magamat.
   Különleges élmény.
   Nagyon köszönöm.

  2. Nagyfi Zsuzsa

   Kellemes felfrissülést éreztem. Köszönöm!

 403. Aranka

  Ez jól esett köszönöm.

 404. Tóthné Zsuzsi

  Köszönöm. Nagyon jó hatással van testemre, lelkemre.

 405. Marcsi

  Köszönöm, nagyon tetszik de sokat kell gyakorolni főleg a szabályos légzést. A gyakorlat végére frissebbnek éreztem magam és az ütogetes helyén enyhén viszketés, bizsergető érzésem volt

 406. Herczegné Takács Mária

  Köszönöm! Felfrissített a gyakorlat
  A karjaimban éreztem egy kis bizsergést.

 407. Szeredi Attila

  Köszönöm.Tenyereimben bizsergést éreztem.

 408. Szenczi Julianna

  Köszönöm. A tegnapi légzés gyakorlásnál a gerinc mentén ” simogatás érzés volt.
  A mai gyakorlatnál tenyeremben bizsergést éreztem, vállam, karom ellazult, felfrissültem.

 409. Zsuzsanna

  Szia!
  Hallottam ahogy recseg-ropog a vállizületem és a csigolyáim. Aztán ez abbamaradt.
  Felgyorsult a keringesem.
  Nagyon jól esett. Köszönöm!

 410. Ilona

  Szia! Vese ,gerinc mentén kellemes bizsergést melegséget éreztem. Köszönöm szépen.

 411. Ildikó

  Köszönöm. Nagyon kellemes volt, jól esett végig a gyakorlat, ami meglepett, hogy aszthmásként,-ötödik tüdögyulladás után 3 hêttel-könnyü és jól esö volt a légzögyakorlat.

 412. Kondor Tamás

  Köszönet! Ez egy nagyon kényelmes gyakorlat!

 413. Szilágyi Sándorné

  Nagyon jól esett a gyakorlat, bizsergést, melegséget éreztem utána, s mintha a vállam is ellazult volna egykicsit.

 414. Judit

  Köszönöm! Kellemes érzés volt, jólesett!

 415. Gabriella

  Kellemesen átmozgatot, köszönöm.

 416. Zsuzsa

  Köszönöm a lehetőséget, már régóta szerettem volna kipróbálnia csikungot.
  Ez a gyakorlat egész napra feltöltött!

 417. Ibolya

  Enyhén szédültem a gyakorlat során. Érdekelne, hogyan hangoljam a légzést a mozdulatokhoz? Én irányonként váltogattam a ki -és belégzést, de így kicsit gyorsnak tűnt.

 418. Erdei Csaba

  Egyenlőre semmi. A légzést a végponttól indulva próbáltam megfelezni: feléig belégzés, a másik oldal felé haladva kilégzés…

 419. Bogács Andrea

  Köszönöm. Egyszerű a gyakorlat, viszont azon kaptam magam, hogy elfelejtek lélegezni, több ideig tartottam bent a levegőt. Nehezen megy nekem a mozgás és légzés összehangolása. Gyakorolnom kell! Amúgy jól esett, melegséget éreztem a veséimnél a gyakorlat után.

 420. Szűcs István Imréné

  Köszönöm szépen jólesett a gyakorlatokat.

 421. P. Zsuzsi

  Jólesett! Tetszik! Többször fogom csinálni egy nap!

 422. Ulrich Zsuzsanna

  Jól esett a mozgás, felfrissített.

 423. Magdi

  Mèg a lègzèst kell gyakorolnom az nem megy jól de ez az ütögetès határozottan jól eset.Köszönöm várom a többi leckèt.

 424. B. S.

  Köszönöm a lehetőséget! Enyhe hidegséget éreztem a “kopogtatások” helyén. Maga a gyakorlat viszont jól átmelegített, felüdített.

 425. Tamás Béláné Kati

  Igyekeznem kell a mozgást és a légzést összekapcsolni, mert néha bennt marad a levegő. Nekem kicsit gyors volt a mozgás a légzéshez képest.

 426. Erika

  Jól esett, köszönöm

 427. Gulyás Ildikó

  Köszönöm a második leckét!Olyan mintha szállnék.Szabadnak érzem magam.

 428. D. Betti

  Tornagyakorlatok alatt eddig is szoktam karlóbálást végezni, de eddig úgy csináltam, hogy nem figyeltem arra, hogy hátul, a veséim környékét is megütögessem. Csak most tudatosult bennem, hogy hogyan is kell jól végezni ezt a fajta gyakorlatot, amiért köszönet.

 429. Balog Lászlóné

  Mindenkinek szép napot! Örülök, hogy rátaláltam a mini csikungra! Szuper lesz, érzem, hogy már a második leckénél jobb a közérzetem. Frissebb vagyok. A levegővételt gyakorolnom kell, számomra nem egyszerű, de az érzésem az volt, mintha ” kitisztulna ” a fejem. Köszönöm a lehetőséget, hogy gyakorolhatom a csikungot.

 430. Viki

  Energetizált, köszönöm!

 431. Anita

  Köszönöm, nagyon frissítő volt, kellemes bizsergést éreztem a karjaiban és melegséget a vese tájékán. Mindennapi gyakorlat lesz!

 432. Hell Andrea

  Felfrissített, köszönöm!

 433. Szalai Henrietta

  Jobb vállamban recsegès-ropogás volt de aztan a gyakorlat vège fele el maradt!A kezeimben meg a lábamban jobban megindult a vèrkeringès,most nem fagy le a lábam meg hideg a kezem mint szokott lenni!Kellemes bizsergő érzès járja àt a testem!
  Köszönöm ès már alig várom a következő leckèt.

 434. Czigler Anna

  Űgy tűnik, hogy rákapok a csikungra. Kiváncsian várom a köv.leckéket.Köszönöm előre is.

 435. Csanábi András Ferencné

  Kedves István! Ma jutottam el a 2.leckéig.
  A gyakorlat alatt és utána is jó ideig mindkét renyeremben,kézfejebem jóleső zsongást éreztem.Köszönöm a lehetőséget.

 436. Horváth Szilvia

  Köszönöm, felfrissültem, várom a holnapot

 437. Pék Edit

  Korábban tai-chi-ztam egy pár évig. Érdekes a meridiánok új megközelítése. Kiváncsian várom a többi gyakorlatot is.

 438. Nagy Béláné

  Nagy Béláné
  Köszönöm, nagyon kellemes volt!

 439. Tóth Eszter

  Köszönöm a gyakorlatot.Nagyon jól esett.Feltöltődtem tőle.

 440. Horváth Ildikó

  Nagyon élvezem már az első mozdulatsorokat is! A testtudat erősítése, a minden-mindennel összefügg olyan szépen megjelenik itt is. Köszönöm!

 441. Kedves István ! Köszönöm a lehetőséget , hogy Önnél tanulhatok . Nagyon tetszik a csikung ! Érzem máris a pozitív hatást !

 442. László Judit

  Ahogy elkezdtem a gyakorlatot és ‘érzékeltem’ a vizet körülöttem, nagyon kellemes bizsegrés futott át az egész testem, és a gyorsabb mozdulatok nagyon jól estek a vesémnek. Köszönöm!

 443. Köszönöm szépen, nagyon jó ėrzės “felėbredt a testem” a gyakorlatban.Közėrzetem szárnyal!!! Hálás vagyok ❤️🙏🍀🌞

 444. Varga Istvánné

  A második gyakorlatot végezve egy kicsit megszédültem de a légzéstechnika nagyon jó nekem mert COPD-s vagyok. Köszönöm.

 445. Anita

  Ez a feladat nagyon jól lazít és frissít, köszönöm!

 446. Anita Pércsi

  Az egyik kedvenc mozdulatsorom a csikungban, mert ellazít. Vidám, bohókás, de mégis a felső testet jól átmozgató gyakorlat!

 447. Fajta istvánné

  Köszönöm ez a gyakorlat jól átmozgat és jól el lazit .

 448. Fajta istvánné

  Köszönöm nagyon jól ellazit.

  1. Molnár Róbert

   Ezt a gyakorlatot csináltam már eddig is,bár nem tudtam,hogy csikung gyakorlat….nagyon jól ellazít!

 449. Szabó Judit

  Mint derékfájós óvatosan kezdtem hozzá ehhez a gyakorlathoz. így egy hét után megszerettem, jólesik nagyon.

  1. Bereczki Katalin

   Nagyon jól ellazit, felfrissit.

   1. Tóth Ferencné Edit

    Nagyon jó volt a gyakorlat. Felfrissit és energikusabb lettem. Várom a következő leckét. Köszönöm!

 450. Ilona

  Köszönöm ezt a gyakorlatot nagyon jól ellazitott !

 451. Molnár Róbert

  Ezt a gyakorlatot csináltam már eddig is,bár nem tudtam,hogy csikung gyakorlat….nagyon jól ellazít!

 452. Némethné Bakonyi Erika

  Ez a gyakorlatot valamiért korábban is gyakran végeztem, mert úgy érzem jó a gerincnek, és lazít. Most már tudom, miért. 🙂 Köszönöm!

 453. Dr. Sánta Mária

  Köszönöm ezt a gyakorlatot is, nagyon jól esett!

 454. Lakatos Attila

  Teljesen ellazultam a gyakorlás közben. Annyira jó érzés, hatásos! Köszönöm!

 455. Márti

  Felfrissítő volt,köszönöm!

 456. Urbán Anikó

  Ez a gyakorlat jól átmozgatott és ellazított. Hálásan köszönöm!

 457. Vinczéné Lőrincz Ágnes

  Kellemes, bizsergető érzés volt utána

 458. Gyöngyvér

  Reggelente pár mély légzés után ezzel a gyakorlattal indítok. Segíti a teljes ébredést, felmelegít, és bár dinamikus, mégis gyengéden mozgat át. Energikussá tesz. Köszönöm!

 459. Nagyon szépen köszönöm a gyakorlatokat!
  A mai gyakorlat úgy érzem a gerinckopásomnak nagyon jót tett, ezenkívül felfrissülést éreztem!
  Köszönettel várom a továbbiakat!

 460. Nagy Erika

  Köszönöm szépen, bemelegitett, kellemesen ellazított. Várom a folytatást.

  1. Zsuzsa

   Mai nap még megismétlem gyakorlatnál nem tudtam ellazulni ,nem volt megfelelő a környezet.köszönöm kérem a következőt

 461. Verseci Klára

  Verseci Klári
  Kezdő vagyok a műfajban, gyakorlatom a jógában van, a keleti filozófia mindkettő része! Köszönöm a lehetőséget, várom a folytatást!

 462. Ágnes Molnárné Vörösmarti

  Köszönöm a gyakorlatot, jól esett.

 463. Kovács Annamária

  Kellemesen ellazított, átmozgatott és felfrissített.

 464. Marika

  Évek óta végzem ezt a gyakorlatot. Napközben ha fáradtságot érzek, ezzel frissítem magam. Hosszas ülőmunka közben is hasznos alkalmazni.

 465. Körmendiné Stoffer Zsuzsa

  Köszönöm a gyakorlatokat. Az első kettőt csinálom, még figyelnem kell a légzésre és a végrehajtás is, de menni fog!
  Jól érzem magam utána!

 466. Szabó Tamás

  Szia nagyon kellemes volt köszönöm már most segít a gyakorlat:)

 467. Kata

  Nekem a légzés sorrendjével van a problémám. sokszor veszek levegőt a számon. Nem mindig veszem észre, amikor eltévesztem.

 468. Kata

  Bocsánat, valószínűleg kétszer küldhettem el. Nekem a légzés sorrendjével van a problémám. sokszor veszek levegőt a számon. Nem mindig veszem észre, amikor eltévesztem.

 469. Melinda

  Köszönöm a gyakorlatot! Jólesően ellazít!

 470. Kosztica Petra

  Régóta ismerem ezt a gyakorlatot más bemelegítés kapcsán, de segít a veséknek a méreganyagok kiválasztásába. Jól ellazítja a felső testet, a légzőgyakorlat elvégzése után, még könnyebb vizualizálni a víz simogatását. Sokszor napközben is megcsinálom, ha át szeretném mozgatni magam. Köszönöm!

 471. Györgyi

  Köszönöm, nagyon jól esett, kellemesen átmozgatott.

 472. Nagy Ágnes

  Jol esett de a megfelelo legzesre abszolut nem tudtam koncentalni.

 473. Baráth Marian

  Köszönöm, engem átmelegített, átmozgatott és egy fellazított.

 474. Németh Judit

  Nagyon érdekes gyakorlat átmozgat
  Belső szerveket is beinditja!
  Köszönöm

 475. Gerber Zsuzsa

  Nagyon jól esett!:)) Köszönöm.

 476. Erika

  Jó bemelegítő gyakorlat valóban,és a víz vizualizációja nagyon kellemes érzés. Köszönöm!

 477. Gina

  Köszönöm. Még csak próbálkozom, de biztos belejövök!

 478. Melinda

  Köszönöm szépen, jó érzés volt, a gyakorlat megmozgatja a felsőtestet.

 479. Bodáné Patrik Szilvia

  A gerinc forgatás kimondottan jól esik.

 480. Zsuzsanna

  A gyakorlat jól átmozgatott, egész testemben érzem az energia áramlását.

 481. Magdi

  Ahogy a “vízre” tettem a tenyerem, azonnal olyan energia lett a tenyerembe…! A következő gyakorlatnál megpróbálom továbbítani más testrészre is. 🙂 Vagy ezt csak a vesére érdemes használni? Köszönöm!

  1. Lakatos István

   Ahova teszed a tenyered, oda áramlik majd az energia is. Ha a vesére, akkor oda, ha máshova, akkor oda. 🙂

 482. Rehákné Török Andrea

  Nagyon egyszerű ez a gyakorlat. Kiválóan ellazít.

 483. Ilona

  Köszönöm ezt agyakorlatot, kellemesen ellazított.

 484. Papp Ildikó

  Köszönöm, nagyon jól átmozgat, kellemes érzés, de még a légzésre figyelnem kell.

 485. Tóth Sándorné

  Köszönöm szépen nagyon jólesett!

 486. Kati

  Melegség hatott át, és kellemes nyugalom, ezzel az egyszerű kis gyakorlattal.😊

 487. Balázs

  Reggel csináltam meg ezt a kis gyakorlatot, az előzőekkel együtt. Nagyon frissítő érzés volt, utána bizsergést éreztem az egész testemben, követni fogom napról napra ezeket a videókat, úgy érzem nagyon hasznos lehet a folyamatos gyakorlásuk.

 488. Éva

  Nagyon tetszik, köszönöm, hogy itt lehetek és elsajátíthatok egy fantasztikus dolgot .
  A négyütemű légzéssel mindig gondjaim voltak. Már működik nálam is. Áldás érte.

 489. Béres Attiláné

  Ez nagyon jól esett! Engem felvidított . 😀
  A légzést még gyakorolnom kell.
  Köszönöm.

 490. Lea

  Ülőmunka után végezve a gyakorlatot kifejezetten energetizált.:) Nagyon tetszett, hogy lendületes, aktív mozgást végezhettem. Várom a folytatást.:)

 491. Wachtel Adrienn

  Nagyon tetszett a feladat. Annak ellenére, hogy milyen egyszerűnek tűnik, teljesen átmozgatott reggel.

 492. Noszov Valentin

  Nagyon jól ellazítja a csípőt, gyerekként ösztönösen csináltam.

 493. Köszönöm szépen! Nagyon jól esett. Hasonló gyakorlatokat szoktam csinálni a reggeli Tao csikungban.

  1. Kata

   Köszönöm szépen.

 494. Klára

  Nagyon jó érzés volt.

 495. Tímea

  Nagyon jó esett köszönöm szépen!!!

 496. Horváth Erika

  Köszönöm szépen, nagyon jól ellazít.

 497. Ágnes

  Köszönöm szépen! Jó lazító érzés

 498. Magdolna

  Nagyon tetszik. Köszönöm

 499. Horváth Marianna

  Köszönöm szépen. Kellemesen átmelegedtem

 500. Kemény Anita

  Ezt a gyakorlatot már ismertem a jógából és most is nagyon jól esett. Köszönöm ❤️🙏

 501. Besenyi Erzsébet Éva

  Köszönöm.

 502. Kiss HAJNI

  Nagyon jó volt, jól esett, ellazított!

 503. Singer Piros

  Köszönöm szépen!

 504. Péntek-Zakar Erika

  Köszönöm, kellemes érzés volt.

  1. Márti

   Köszönöm, átmozgatott, átmelegített.

  2. Farkas Ferencné

   Nagyon jó gyakorlat, ellazít. Köszönöm!

 505. Á. Hilda

  Nem volt nehéz a gyakorlat, könnyen tudom alkalmazni.

 506. Gyöngyi

  Kellemes gyakorlat, köszönöm szépen. 🙂

 507. Magdi

  A gyakorlat nem nehéz de a légzésre még figyelnem kell.

 508. Árpi

  Felpezsdíti a testet és az elmét , de közben csendesít, lassít

 509. Szilvi

  Jól esett, felélénkültem.

 510. Farkas Ferencné

  Nagyon jó gyakorlat, ellazít. Köszönöm!

 511. Móricz Judit

  Köszönöm.

 512. NagyViola

  Köszönöm, jól esett!

 513. Ábrahám Jánosné

  Nagyon jó volt meg könnyebbültem .

 514. Ábrahám Jánosné

  jó volt meg könnyebbültem .

 515. Ábrahám Jánosné

  Könnyebbnek éreztem magam

 516. Ábrahám Jánosné

  Könnyebbnek éreztem magam segített jóban érzem magam.

 517. Ábrahám Jánosné

  Segített jóban érzem magam.

 518. Ábrahám Jánosné

  Köszönöm!

 519. Dóri

  Köszönöm!

 520. Nagy Beáta

  Mivel gerincsérvem van,a rotációs mozgás kerülendő számomra de mégis kipróbáltam….és semmi problémát nem tapasztaltam,sőtt frissítően hatott rám. Köszönöm!

 521. Edit

  Nagyon jó és hatásos gyakorlat, egyszer csak elkezdtem mosolyogni és nem tudtam ( nem is akartam) abbahagyni. Köszönöm! 🙂

 522. Török Kovács Lászlóné

  Kellemesen átmozgatta a derék,és csípő tájékát.

 523. Anikó

  Ez egy nagyon nagyon kellemes gyakorlat.

 524. Molmárné Fazekas Zsuzsa

  Kedves István!

  Telefon beszélgetésünkre hivatkozva, szeretnék kedvezményt kérni az Öngyógyító Tudástár c. tanfolyamra.
  Kérvényemet a nyugdíj mértékével támasztanám alá. Hárman élünk egy háztartásban. Mindhárman kis nyugdíjasok. Pénzünk kevés, de betegségünk annál több. / nagyon nagy túlsúly, magas vérnyomás, cukor, dagadt nedvedző lábak, Alzheimer kór, csontritkulás, izületi gyulladás, szív infarktus, szívbetegség,hörghurut. Még van, de tovább nem sorolom. Viszont kellemes meglepetésként ért, hogy a Tudástárt
  tanulmányozva szinte minden betegség nevét megtaláltam, aminek a gyógyítására szükségünk lenne.
  A 93 éves édesapámnak lassan félek beadni a sok gyógyszert reggel és este. Úgy érzem semmit sem segítenek, de lehet, hogy inkább ártanak.
  Változtatni szeretnék. Amíg élünk lehet próbálkozni ,ha idősek vagyunk is.
  Ez a torna szenzációs, mind művelésében, mind hatásosságában és a ráfordított időben is.
  Ezért szeretném kérni, hogy ha mód van rá méltányosan megkaphassam ezeket a gyakorlatokat.
  Előre is nagyon köszönöm és minden jót kívánok.
  Üdv. Molnárné Fazekas Zsuzsa

 525. Oláh Anikó

  Első alkalommal elvégezve a gyakorlatot, bizsergett a bőröm, a “kopogtatás” során.
  Egyre jobban oda tudok figyelni a légzésemre a gyakorlat közben. Köszönöm!

 526. Lia

  Nagyon kellemesen átmozgatott,köszönöm.

 527. ANDI

  Érdekes gyakorlat, várom a folytatást.

 528. T.Noémi

  Köszönöm!
  A lélegzést tegnap fekve próbáltam 1. Furcsa volt és nehéz a sorrendet követni :-).
  Ma állva lélegeztem, az is furcsa volt 🙂 Gyakorlás majd segít s beépül.
  A kardobálást hatha jógából ismerem, szeretem :-), lazán, nyugtat.
  Várom a folytatást.

 529. Balázs Márta

  Nagyon tetszik. Köszönöm

 530. Billege Beáta

  Nagyon jól esett ! Köszönöm !

 531. Krizsánné Laczó Nikoletta

  Köszönöm a második leckét is.
  Nagyon jol esett a torna.ugy éreztem mintha a torna végén könnyebb lennék.

 532. Viszus-Csabai Tímea

  Köszönöm a második leckét! Nagyon jól esett a gerincemnek és a körülötte levő izmoknak is ez a gyakorlat. Kicsit bizsereg, igazán jó érzés.

 533. Kissné Vera

  Köszönöm. Jól ellazított a gyakorlat.

 534. Horváth Ilona

  Kellemes, megnyugtató êrzés volt

 535. Ilke

  Köszönöm, nagyon energetizáló volt.

 536. G.Katalin

  A gyakorlat elvégzése után mintha a véráramlása beindulna az érzés bizsergető.

 537. Judit

  Köszönöm! Szuper gyakorlat, szeretem. Nekem nem okoz gondot a gyakorlat de közben még nem tudok a szabályos légzés re is koncentrálni .
  Igyekszem 🙂.

 538. Ari Sándorné

  Éreztem az energiát,de a légzésemre nam nagyon tudtam figyelni. Gyakorlással majd! Köszönöm szépen!

 539. Erika

  Ezt a gyakorlatot régebben sokat végeztem. Nagyon jó, kellemesen ellazít, megnyugtat. Köszönöm!

 540. Viki

  Nagyon frissítő, energetizáló. Csodálatos érzés!

 541. Márton Éva

  Nagyon jól ellazította az ízületeimet, derekam sokkal ruganyosabb lett a gyakorlat után.

 542. Szilvi

  Hideg energiát éreztem magam körül. Ellazultam.

 543. Erdeiné Szűcs Andrea

  Nagyon lazító gyakorlat , egyszerű így legalább tudok a légzésre figyelni

 544. Feketéné Bajzáth Ágnes

  Köszönöm! Nagyon jó gyakorlat! A légzésre nem tudtam figyelni. A karomban bizsergést éreztem, amiről most nem tudom eldönteni, hogy a gyakorlat velejárója. vagy azért volt mert fáj a karom.

 545. kata

  Felpezsdített. Köszönöm .

 546. Anita

  A elején a lassú mozdulatoknál éreztem a levegőt a kezem alatt, a felgyorsított mozdulatok során kilazultak a váll és kar izmaim és súlytalanná vált a karom. A befejezést követően bizsergett a karom.

 547. D. A.

  Szia István.
  Régóta szemezgettem ezzel a gyakorlattal, de sosem csináltam igazán. Vékony vagyok és hosszú a karom = nem igazán ott ütöm ahol kéne. Túlérek magamon. De ha gyorsítok a tempón, gyorsabban fordulok, akkor jobban működik a dolog. A vesém kicsit gyenge születésem óta, és a mostani munkámban pedig elég keveset iszom… ezért minden vese gyakorlatnak örülök.

 548. Németh Richárd

  Szia. Fantasztikus érzés megtapasztalni azt, ahogy az energia életre kel bennem, körülöttem!
  Köszönöm!

 549. Éva

  Jó gyakorlat volt. Régen rövid ideig jártam csikung órákra, ott csináltuk a második részét a gyakorlatnak. Sajnos befejezte földi életét az oktatónk.
  A víz simogatását elég hosszú ideig csináltam, mert közben emlékek idéződtek fel, s egyszercsak azt éreztem, hogy hihetetlenül megnőtt a mozgásterem a fordulásoknál, pedig nem is volt célom ezt elérni.
  A kopogtatás biztos jól esett a vesémnek😊, a vállaim lazultak.

 550. Blanka

  Nagyon jól eső ez a gyakorlat, köszönöm!

 551. Eta

  Jól esett ez a gyakorlat. Csináltam már korábban is, de nem tudtam, hogy a vesére, csontokra hat. Nagyon kedves a neve: kopogtatás az élet kapuján. Köszönöm!

 552. Ágota

  köszönöm a lehetőséget

 553. Hajni

  Jól esett ez a mozgás, bár még fel kell vennem a ritmust!

 554. László

  Remek gyakorlat, jó érzések sok öröm.

 555. Mikóné Timi

  Köszönöm! Nagyon jól esett! Ezt a gyakorlatot hányszor csináljuk önkéntelenül!

 556. Nagyné V.Ágnes

  Köszönöm, kellemes volt a mozgás. Kár, hogy nem tudtam közben teljesen kikapcsolni, mert azon agyaltam,
  ha most még helyesen is kellene közben lélegeznem, háááááát……………..

 557. IRÉN

  Köszönöm a lehetőséget.

 558. Kovács Éva

  Már az első gyakorlatnak volt jótékony hatása!

Vélemény, hozzászólás?