Mai világunkban az értékrend arról szól, hogy milyen magasan vagy a társadalmi hierarchián. Mennyi pénzed van, milyen autóval jársz, mekkora a házad, a legújabb és legdrágább telefon, óra, ruha mutatja azt, hogy hol helyezkedsz el azon a bizonyos ranglétrán. Mindannyian nap, mint nap azzal foglalkozunk, hogy mi, személy szerint, hol tartunk jelenleg ezen a ranglétrán, illetve a környezetünkben lévő emberek, akikhez mérni tudjuk magunkat, ők hol tartanak. Mindez természetes jelentősen kihat az önképünkre. Gondoljunk csak bele, hogy 30-40 évvel ezelőtt csak pár tíz, maximum száz emberrel hasonlítottuk össze magunkat. Azokkal, akikkel általában közvetlenül érintkeztünk. Így könnyen előfordulhatott, hogy valamiben mi voltunk a jobbak, valamiben a másik. Jelen világunkban viszont több ezer, vagy millió emberrel kell versenyezni, így nehéz valamiben a legjobbnak lenni. A világháló, a közösségi média szinte percenként tolja elénk, hogy ki mit csinál, hol jár, milyen autója van, milyen szép a párja, mennyire boldog, sikeres, stb…

Az agyunk úgy van programozva, hogy egyfolytában azon jár, hogy kitalálja, hogy mi hol helyezkedünk el a társadalomban. Egy olyan versenyben veszünk részt, amit lehetetlen megnyerni. Főleg egy olyan embernek, aki alapban küzd önértékelési problémákkal, úgy érzi, hogy alacsonyabb szinten van, mint embertársai, így még jobban fog szorongani. Valahol ez egy ördögi kör, hisz ha így érezzük magunkat, akkor az látszik rajtunk, a viselkedésünkön, testtartásunkon, ami nagyban hozzájárul, hogy ténylegesen így is ítéljenek meg minket embertársaink.

Mi lehet a megoldás?

Egy egyszerű trükk a helyes testtartás. Azaz húzd ki magad. Az állatvilágban is nagyon jól működő reakció. Ha megtanulod, folyamatosan figyelmeztetve magad arra, hogy tessék kiegyenesedni, akkor azt sugárzod, hogy Te magabiztos vagy, jól érzed magad a bőrödben. Az emberek úgy látnak majd, hogy Te biztos kompetens személy vagy és úgy is fognak kezelni. Ha pedig pozitív visszacsatolást kapsz, akkor az csak tovább fogja növelni az önbecsölésed. Tehát tessék odafigyelni és kihúzni magunkat. Ha belépsz egy ajtón, egy társaságba, kiszállsz egy autóból, egy verseny előtt, vagy csak odaállsz a párod elé, figyelj erre. Pár nap múlva észre fogod venni, hogy tényleg működik, máshogy néznek Rád, ez által Te is saját magadra. Ha mindehhez hozzáteszel egy mosolyt, kedves arcot, akkor pedig bármit elérhetsz, amit csak szeretnél.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?