Önbecsülés

Mindenki saját szemüvegén keresztül látja a világot. Biztosan hallottad, már ezt valahol. Ez a szemüveg, hogy milyen színű, mennyire torzít, maszatos, vagy éles, azon múlik, hogy gyerek korunkban, hogyan befolyásolták, építették fel ránk szüleink, tanáraink, barátaink ezt a bizonyos „szemüveget”, ami nem más, mint a hitrendszerünk. Azaz hogyan gondolkodunk a világról, és természetesen magunkról. Ez utóbbit pedig önbecsülésnek hívjuk. Amivel a legtöbb ember küzd,  bevallva, vagy bevalatlanul. Ha nincs rendben az önbecsülésed, akkor nem hiszel magadban, nem lesz megfelelő a motivációd, nehezen fogod az élet kihívásait leküzdeni. Elkezded gyártani a kifogásokat, mi miért nem sikerül.

A sikeres embereknek rendben van az önbecsülésük. Hogyan tudják ezt elérni? Leginkább úgy, hogy tudatosan hoznak meg döntéseket életükben. Azok mellett kiállnak, nem hagyják, hogy mások befolyásolják. Hisznek magukban, még ha más szemében hibás is a gondolkodás. (De ugye ez már más ember hitrendszere.) Az által, hogy hisznek magukban, úgy érzik, hogy irányításuk van az életük felett. Maga ez az érzés növeli az önbecsülésüket, főleg, ha még sikereket is hoz, ami tovább táplálja azt.

Azok, akik nem így élnek sűrűn keresnek külső segítséget. Megosztják másokkal a gondolataikat, ezzel is kérik őket, hogy oldják meg helyettük, mert nem bíznak magukban. Vannak akik motivációs videók alapján igyekeznek feltüzelni magukat, hogy most már rendben lesz a motivációjuk az inspiráló beszéd után. Majd folyton azt érzik, hogy nem jutottak előbbre. Ez azért van, mert ilyenkor is kívülről akarják megoldani a problémákat, ami belülről azt erősíti, hogy neki segítségre van szüksége, mert magától nem megy.

Az önbecsülés nagyon intim dolog. Más nem fogja helyre tenni. Ezen mindenkinek saját magának kell dolgozni. Persze lehet segítséget kérni szakemberektől, akik terelgetni fognak, de a végül úgy is szembe kell nézni a kérdéssel, „Ura vagyok saját sorsomnak?” „Meg tudom oldani egyedül a problémáimat?”

Miként kapunk pozitív választ saját magunktól a kérdésekre? Akkor, ha az önbecsülésünket szépen felépítjük. Azaz nem a legnagyobb problémákkal kezdjük. Tűzz ki apró megoldandó dolgokat. Mint elintézem ma a szerelőt, lemondom az előfizetést, beszélek a szomszéddal a kutyájáról, stb. Nem mindig az a lényeg, hogy sikeresen megoldjuk a feladatot, hanem az, hogy egyáltalán meg akarjuk oldani. Már az növeli az önbecsülésünket, hogy amit eddig halogattunk, annak nekiálltunk, ha még számunkra jól is alakult, akkor az még jobban fog segíteni. Majd jöhetnek a nagyobb problémák, amiket szintén érdemes részletekre bontani. Ha kisebb a feladat, akkor könnyebben neki állunk. Például egy házfelújítás, kezdjük ma csak a pakolással, majd az alapanyagok beszerzésével, utána jöhet a festés megszervezése, stb. Vagy egy főnökkel való beszélgetés. Először kérjünk időpontot, készüljünk fel a beszélgetésre, gyártsunk érveket, ellenérveket, majd beszélgessünk. A lényeg, ha megoldunk egy-egy problémát az megerősít belülről. Egyre jobban fogod magad becsülni, mert képes voltál rá. Ez azért is van így, mert maga a cselekvés nagyban erősíti az önbecsülésed. Minden ember szeret elmenni a könnyebb ellenállás felé. Szeretjük a kényelmet. Azonban az élet arról szól, hogy a bennünk lévő energiát olyan dolgokba fektessük, amik örömet okoznak, majd ha kimerültünk, akkor megújuljunk és az új energiákat megint hasznosan költsük el. Gondolok itt a sportra, akoltásra, olyan tevékenységekre, amikkel pénzt keresünk. Ha az energiádat nem költöd el, mert inkább henyélsz, tévét nézel, az interneten lógsz azzal a motivációd rombolod. Mert belül tudod, hogy hasznos dolgokkal is foglalkozhatnál, ami értéket teremt, problémát old meg.

Ha minden nap cselekszel és azon dolgozol, hogy megold a problémákat, akkor tele leszel motivációval és új dolgokat fogsz kitűzni magad elé, olyanokat is, amikről régebben még nem is álmodtál, mert már elhiszed, hogy képes vagy rá. Megoldod a legnagyobb dolgokat is, mint a pénz, egészség, kapcsolatok kérdése. Ha pedig időnként ismét kételkedni kezdsz magadban, mert kudarcok ennek ellenére bármikor érhetnek, térj vissza, kezd megint apró dolgokkal és építsd fel újból az önbecsülésed.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?