Digitális világunk számos eszközt tartogat számunkra, amire felaggattuk az „okos” jelzőt. Lehet őket szeretni és utálni, szidni és dicsérni. Úgy gondolom, hogy bármi, amit használunk általunk válik azzá, ami. Ha arra használjuk, amire nekünk szükségünk van, akkor az biztos, hogy hasznosan támogat, segíti az életünket.

Több ismerősömtől hallottam már, hogy „én nem vagyok fent a facebookon, nem is leszek.” Mikor megkérdezem, de miért. Akkor általában az a válasz, hogy „mert hülyeség, népbutitás, meg az én életembe ne lásson bele senki”. A rossz hírem, hogy a google, facebook sokkal többet tud rólunk, mint mi gondolnánk. Ezt elkerülni csak úgy lehet, ha nem használunk számítógépet, okostelefont, azaz teljesen elkerüljük a digitális teret. Én ezzel úgy vagyok, hogy nincs takargatni valóm, és nem igazán zavar, hogy egy több trillió milliárdos adatbázisban ott van pár információ rólam, hogy hol jártam, mikor, stb. Tehát úgy használok egy facebookot is, hogy az nekem hasznos legyen. Megfelelő híreket, cikkeket olvasok raja keresztül, tudom tartani a kapcsolatot ismerőseimmel, ügyfeleimmel, stb.

Szerintem mindenhez úgy kell hozzáállni, hogy nekem miben tud segíteni és megtalálni a jó oldalát. Alapban egy pozitív hozzáállás előbbre visz mindenben, míg egy negatív szemlélettel az életben ugyanott fogsz tartani, vagy még hátrébb, mint kellene.

Így vagyok az okoseszközökkel is. Lásd okostelefon, okosóra, okosmérleg. Mi mindenre jók ezek? Támogatják egyáltalán az egészségesebb életvitelt? Úgy gondolom, hogy ha megfelelően használjuk őket, akkor mindenképpen.

A legtöbb ember küzd a súlyával, az alakjával, az egészségével. Mi szokott lenni a legnagyobb gond egy egészséges táplálkozás, megfelelő mozgásos életmódváltással? Leginkább a kitartás, az információhiány, a sikertelenség és újból csak a kitartás. Több írásomban kifejtettem már, hogy ha valaki fogyni szeretne, az nem fog menni kényelmesen, vagy egy-egy pár hetes diétával, csodaszerrel. Ha tartósan egészségesen akarunk élni, akkor ahhoz életmódot kell váltani. Ami a megfelelő, egyénünkre szabott étrendet, légzést és mozgást jelenti. Ehhez igen is szükségünk lesz a kitartásra, mert nem egy kényelmes folyamat. Ami csak úgy működik, ha a napi rutinunkat átalakítjuk és az új „rituálékat” megszokjuk, hosszú távon azokkal élünk, alkalmazzuk.

Ebben tudnak segíteni az okos eszközök. Azzal, hogy információkat közölnek, támogatnak, csúnya szóval „csesztetnek”, hogy még ennyi és ennyi kalóriát vihetsz be, mozogj egy kicsit, stb. Ha ez hiányzik a kitartásodhoz, a kényelmed megbontásához, az egészségesebb étkezéshez, akkor érdemes használni őket.

Milyen eszközök tudnak segíteni Neked a fogyásban?

Kezdjük talán azzal az eszközzel, amivel a legtöbben rendelkezünk egy okostelefon. Számos olyan applikáció található a play áruházban, akár ingyenesen is, amik segítenek megmondani, hogy az elfogyasztott ételek mennyi kalóriát, zsírt, szénhidrátot, fehérjét, tápanyagot tartalmaznak. A Te adataid alapján, kor, nem, magasság, stb mennyit érdemes fogyasztani. Ha megadsz célszámokat, azaz mennyi kilóra szeretnél lefogyni, akkor ehhez mérten határozzák meg a beviendő kalóriaszámot. Segítenek abban, hogy az egyes mozgások mennyi kalóriát égetnek el, mennyit kellene még mozognod aznap. Úgy működnek mint egy személyi edző. Nincs más dolgod, mint hallgatni a telefonodon működő algoritmusokra, üzenetekre. Be lehet őket úgy állítani, hogy figyelmeztessenek, csipogjanak, azaz ösztökéljenek arra, hogy megfelelően cselekedj a kívánt cél elérésében.

Ha a telefonhoz társítunk olyan eszközöket, mint okos karkötő, vagy okosóra, még több információt tudnak szolgáltatni a nap folyamán végzett mozgásról. Legyen az csak a megtett kilométerek sétálva, futva, kerékpározva. Vannak olyan órák, amik már felismerik, hogy pont milyen mozgást végzel, így nem kell minden egyes alkalommal elindítani manuálisan. Még jobban támogatva a kitűzött célodat. Egy okosmérleg, nem csak a kilókat mutatja meg, hanem a napi méréseket visszamenőleg is tudod statisztikában követni. Akár a testzsír tartalmat, a szervezetünkben lévő víz mennyiségét, a zsigeri zsír mértékét, az izomtömeget, csonttömeget tudják jelezni. Támpontokat, tanácsokat ad, hogy mit fogyassz, mennyit mozogj.

Önmagában ezek a programok, eszközök természetesen nem fogják megoldani a Te problémádat. Nem fognak lefogyasztani, egészségesebb ételeket főzni. Viszont, ha meg van Benned az elhatározás, hogy változtatni szeretnél, akkor tudnak támogatni, ha megfelelően használod őket. Akár egy vásárlás alatt az app a vonalkód alapján leolvassa az élelmiszer adatait, hogy ha elfogyasztod, akkor miből mennyit viszel be a szervezetedbe. Azaz támogat abban is, hogy mit vásárolj.

Természetesen itt is meg kell találni az egyensúlyt, hogy ne vesszünk el a részletekben. Ne minden esetben hallgassunk a programokra, hisz azok csak algoritmusok és nem ismernek annyira, hogy milyen ételallergiád van, mennyi vitamint, ásványi anyagot kell bevinned a Te, sajátos szervezetedbe. Hisz csak átlagok alapján dolgoznak. Ennek megfelelően kell őket kezelni és használni.

Ha eddig nem próbáltad ki őket, akkor tegyél egy kísérletet, mit veszíthetsz. Lehet önmagában a használatuk fog ösztönözni, hogy figyelj a bevitt kalóriákra, a napi mozgásra. Számos ismerősöm kezdett el futni csak azért, mert mérte az okosórája, telefonja a megtett távot, elégetett kalóriát. Majd annyira megtetszett neki, hogy rutinná vált a mozgás. Azaz az okoseszközöknek köszönheti, hogy egészségesebben él. Vannak, akik szívesen büszkélkednek is sportteljesítményükkel, hisz ezen programok, mind-mind rendelkeznek megosztás gombbal. Az így posztolt eredményeinkre várják a pozitív megerősítést, gratulációkat, ami azért van, mert mindenkinek kell az elismerés.

Lehet szeretni és utálni a digitális világunkat. Hisz van sok hátránya is, ami az emberi kapcsolatokat, kommunikációt átalakította, a generációs szakadékokról nem is beszélve. Azonban vannak jó oldalai is, ha megfelelően használjuk őket.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Ehhez az oldalhoz 2 komment érkezett

 1. Kati

  Kedves István 🙂 Gondoltam, hozzászólok ehhez a bejegyzéshez, mert foglalkoztat a dolog. Van okos órám, ami (többek között) számolja a lépéseimet, nagyon büszkén viseltem, mert sokat gyalogolok. Aztán egyszer olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy mennyire káros a wifi jelet sugárzó modem (legalább éjszakára kapcsoljuk ki, ne aludjunk vele egy szobában), az okostelefon mennyire káros ha a testünkön, bőrünkön tartjuk (pl.felső zsebben,melltartóban,a sugárzás rákos megbetegedést tud okozni). Mindezt a HealSummit előadóitól hallottam, olvastam, akiket nagyra becsülök. Arra gondoltam, ha ez az okosóra is ilyen sok mindent tud, amikor a kezemen van, még a vérnyomásom is méri, akkor nem sugározgat az is belém? 😀 Lehet butaságnak tűnik a kérdésem, de én már 1 éve letettem ezt az okosórát. (Az igaz, hogy nem sokat értek a 3G, 5G meg hasonló gékhez 😀 ) Sajnos a kitartásom is lankadt, mert motiválom én magam a gyaloglásra, futásra, de az kevésnek tűnik.
  További szép napot!
  U.I. A csikungban még kitartó vagyok! 🙂

  1. Lakatos István

   Kedves Kati! Teljesen igazat adok Neked. A környezeti zajok, a sokfajta sugárzás, szintén egyfajta károsító tényezők. A mai ember nem is tudja magát teljesen elvágni ezektől, hacsak nem költözik ki a természetbe. Úgy gondolom, hogy amíg mozog az ember és feltesz egy okosórát, akkora kárt nem okozz magának. Ennél nagyobb sugárzásnak is ki vagyunk téve nap, mint nap. Köszönöm a hozzászólásod. További kitartást kívánok a mozgáshoz.

Vélemény, hozzászólás?