Többen jeleztétek vissza, hogy szívesen olvasnátok az egészséges életmód mellett az önfejlesztésről is. Volt időszak az életemben, amikor komolyan foglalkoztam ezzel a témával és sok könyvet elolvastam, hogy fejlesszem magam. Itt a belső blog részben találsz a témában pár ilyen írást. Ebben a cikkben a siker kulcsát és annak elveit szedtem össze. Úgy gondolom, hogy ha valaki sikeres, az jól érzi magát a bőrében. Ami azt jelenti, hogy a yin-yang egyensúly elv szerint az energia kiegyensúlyozottan árad a szervezetében. Mindenki vágyik arra, hogy sikeres legyen. Vannak életszakaszok, amikor ez erősebben van jelen és van, amikor kevésbé fontos. De sikeresnek lenni jó érzés, ez vitathatatlan. Mi kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk? Összeszedtem a legfontosabb siker recepteket, amiket alkalmazva közelebb lehet kerülni ehhez az érzéshez. Ahogy mondják is, „a sikerért meg kell dolgozni”. Valóban így is van! Senkinek nem hullik az ölébe a siker.

Mindenki élete hullámzó, és sok réteg alkotja. Nagyon nehéz minden téren megfelelni, és a legjobban reagálni minden egyes szituációban. Ez nagyon kevesekből jön zsigerből, legtöbbünknek meg kell tanulni és tapasztalni ezeket a helyzeteket. Ehhez rendszeres önfejlesztést kell végeznünk, csak így válhatunk napról napra jobbá.

Ha elindulunk ezen az úton, akkor tapasztalhatjuk, hogy lassan fogunk haladni, de érezhető lesz napról napra a fejlődés. Kitartónak kell lennünk, és szükségünk van olyan támogató környezetre, aki segít bennünket ebben a folyamatban.

Ebben a cikkben az élet számos területére kaphatunk ötletet és segítséget a fejlődéshez. Ráeszmélhetünk arra, hogy milyen rossz szokásaink vannak, milyen hibákat vétünk, és ezeken hogyan kerekedjünk felül, hogyan váljunk önmagunk jobb verziójává. Ez a tanulási folyamat egészen gyerekkorunktól kezdődik, és tart életünk végéig.

Életünk korai szakaszában még csak tapasztalás útján tudjuk személyiségünket fejleszteni, de felnőttként már segítségünkre vannak könyvek, az internet, tanfolyamok és ez a Tudástár is, amelyben tételesen össze vannak szedve és érthető módon le vannak írva a segítségek. Változtatni sosem könnyű, de a siker íze édes, és érdemes tenni érte. Nézzük a legfontosabb szokásokat, amikkel meg kell birkóznunk:

VÁLLALJ FELELŐSSÉGET A TETTEIDÉRT ÉS DÖNTÉSEIDÉRT!

Ennek a szokásnak az a lényege, hogy megszabadulj az áldozatszereptől, ami valójában csak visszatart a sikertől. Az igazság az, hogy ez csak egy hit. Te mit hiszel? Te vagy a felelős azokért a dolgokért, amik az életedben történtek, vagy sokszor te is beleesel még abba a hibába, hogy másokat hibáztatsz.

Rá kell jönnöd arra, hogy te vagy a felelős. A legtöbb szakember, aki a témával foglalkozik, azt tanácsolja, hogy egy sikerszokást egy héten keresztül gyakoroljunk nagy odaadással és komolysággal. Így egy kicsivel több, mint egy évre lesz szükséged ahhoz, hogy teljesen magadévá tedd ennek az írásnak a tartalmát és valóban elkezdd alkalmazni az életedben.

Hogyan vállaljunk felelősséget saját életünkért?

Az első lépés, hogy elhagyod az áldozatszerepet és felhagysz mások hibáztatásával. Ha nem döbbensz rá, hogy a valóságodat te állítod elő és ezért újra csinálhatod, akkor esélytelen vagy ebben a sikerszokásban. Esténként tévét és sorozatokat nézel, vagy önfejlesztő könyveket olvasol üzlet, önfejlesztés, motiváció, siker, egészség gondolkodásmód témákban?

Rajtad áll, hogy mit raksz bele a fejedbe. Ha valami nem stimmel az életedben, egyszerűen tedd fel magadnak a következő felelősségvállalásodat biztosító varászkérdést: Hogyan hozom ezt létre az életemben? A következő egyenlet megértése is hozzátartozik ehhez a sikerszokáshoz:

Egyenlet

Ha nem tetszenek az eredményeid az életedben, változtasd meg a reakcióidat. Miért? Mert másra úgysem tudsz hatással lenni. De hogy jobban megértsük az egyenletet, itt egy példa:

Tanár semmiféle előzmény nélkül odalép egyik diákhoz az előadóteremben óra közben és megszólal: „Már sok emberrel találkoztam, de valószínűleg te vagy a legnagyobb bunkó és egyben idióta, akivel valaha is találkoztam.” Szerinted ez mit csinál egy diák önbizalmával?

A diák gondolhatja magában: „Honnan jött rá ilyen hamar, csak 2 óráján voltam.”

De a diák ezt is gondolhatja magában: „Jaj, pont engem szúrt ki. Vonzó fiatal nő vagyok, tele vagyok önbizalommal, hiszen itt vagyok az óráján, ahova azért nem mindenki juthat be. Talán azért választott engem, mert tudja, hogy én nem veszem magamra. Lehet, hogy még egy picit tetszem is a professzor úrnak?!”

De a diák ezt is gondolhatja magában: „Ez egy idióta barom, nem is ismer engem. Biztos valami nincsen rendben az agyával.”

Történés: A tanár beszólása.

Reakciód: Abszolút rajtad áll, mint ahogyan azt a példa gyönyörűen szemléltetni.

Eredmény: Történés + Reakció. Maga az életed. De ezesetben: Rombolja a diák önbizalmát? Megtartotta a diák önbizalmát? Vagy akár növelte a diák az önbizalmát?

LÉGY TISZTÁBA AZZAL, AMIT AKARSZ!

Mi a célod? Mi a hivatásod? Miért vagy itt? Mi a miérted? A legtöbb embernek problémája akadhat ezen egyszerű kérdések megválaszolásával. Ez teljesen elfogadott, mert sajnos legtöbbünk sem a szüleinktől, sem pedig a tanárainktól nem kapott semmifajta útmutatást. Mi az életed célja? Fogj egy tollat, és most válaszold meg ezeket a kérdéseket!

Az öröm felülvizsgálat

Az örömérzet vezet téged afelé, hogy mi a hivatásod. Tudod, hogy a helyeden vagy, hogyha élvezed és örömöt szerez neked az, amit csinálsz. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket naponta többször, több héten keresztül és egy idő után ki fog kristályosodni számodra az, hogy mit élvezel a legjobban.

 1. Mikor élvezed a legjobban az életet?
 2. Mit csinálsz akkor?
 3. Mikor érzed magadat a legboldogabbnak?
 4. Kivel vagy akkor?
 5. Mit csinálsz, amikor 2 óra akár röpke 5 percnek tűnik?
 6. Mikor érzel melegséget a szíved körül? Mire gondoltál?
 7. Mi az, amit imádsz csinálni (Figyelem: Ne csak munkára gondolj!)
 8. Miben vagy jó? Miben vagy tehetséges? Milyen képességekkel rendelkezel?
 9. Mi tesz téged egyedivé?

Elengedhetetlen, hogy tisztán lásd a miértedet, a hivatásodat.

Az életvonal tisztázása

A tisztánlátáshoz egy erős jövőképre is szükséged van és ebben ez a három varázskérdés segít:

 1. Mit akarsz birtokolni 5, 10, 20, 30 év múlva?
 2. Kivé akarsz válni 5, 10, 20, 30 év múlva?
 3. Mit akarsz csinálni 5, 10, 20, 30 év múlva?

Gyakorlat
Életed végéhez érkeztél. Nincsen más dolgot, csak elcsendesedni, behunyni a szemedet és elképzelni magadat életed végén.

 • Mit látsz?
 • Hol vagy?
 • Kikkel vagy körbevéve?
 • Milyen érzések keringenek benned?
 • Nézzél vissza az életedre és meséld el, hogy miken mentél keresztül?
 • Milyen sikerélményeid voltak?
 • Mit hoztál létre?
 • Milyen csalódásokon és nehézségeken mentél keresztül?

Ezzel a majdnem meditatív gyakorlattal jóval tisztább képet kapsz az előtted álló csodálatos útról, de főleg motivációt. Most is, mint mindig: A végeredmény, amit elmersz magadról képzelni, csak tőled függ.

DÖNTSD EL MIT AKARSZ!

A gyermekkori programozás sokszor megakadályozza azt, hogy olyan célokat tűzzünk ki életünkben, amik számunkra fontosak és nem pedig a szüleinknek, tanárainknak, barátainknak. Sokszor dac miatt is másképp döntünk, hiába akarjuk legbelül mi is azt.

 1. Nem megyek orvosi egyetemre, mert apám azt akarta.
 2. Nem házasodom meg, mert a társadalom ezt elvárja tőlem.
 3. Nem szülök gyerekeket, mert anyámat az boldoggá tenné.
 4. Nem akarok ennek a cégnek a vezetője lenni, mert a barátaim jobban elfogadnának.

Éppen ezért érdemes először nagyító alá venni mindazt, ami neked fontos, amit te szeretsz csinálni és amit te valójában akarsz az életben. Lehet, hogy tökéletesen boldog lennél nincstelenül egy tengerparton, miközben könyveket írsz. Határozd meg pontosan az anyagi céljaidat, párkapcsolati céljaidat, emberi kapcsolat céljaid, egészség és karrier céljaidat stb.

Higgy!

Hidd már el végre, hogy lehetséges számodra! A legtöbb embernek a felelősségvállalás mellett ez a második legnagyobb Achilles-ína. Itt vérzik el a legtöbb tehetséges, csodálatos szívű és lelkű zseniális embertársunk: Egyszerűen nem hisznek magukban. Nem tartják magukat érdemesnek és nem gondolják, hogy számukra is lehetséges lenne. Nem bíznak magukban és ezért meg sem próbálják, mert „Áh, nekem úgysem sikerülne.”

Sajnos ezzel a mentalitással még valóban senkinek sem sikerült és engedd meg, hogy habár egy agyoncsépelt, de mégis a mai napig abszolút igaz idézettel ösztönözzek arra, hogy higgy magadban. „Azt kapod, amit elvársz.”

Ha nem hiszel magadban, nem vársz el túl sokat az élettől és ezért nem is fogsz sokat kapni. Sosem késő, sosem túl korai, sosem lehetsz elég fiatal vagy öreg, tapasztalt vagy tapasztalatlan, tanult vagy tanulatlan. Állj neki most és ne vesztegess el éveket az életedből még mielőtt elhinnéd, hogy számodra lehetséges.

A CÉLKITŰZÉS EREJE

A vonzás törvénye is csak akkor működik, ha tudod mit akarsz, ezt meg is tudod magadnak fogalmazni. Ezek után valójában nincsen más dolgod csak kimenni a világba és elkezdeni kapni a finom pofonokat az élettől, mígnem egyszer csak azon kapod magad, hogy célba értél.

Érdemes egy célkitűző füzetet gyártani, melyet naponta legalább háromszor átlapozol. Olyan célokat írj bele a füzetbe melyek pontosak és életed minden területére terjedjenek ki.

Például:

Szeretnék egy tengerparti házat. – Helytelen

Szeretnék egy 250 négyzetméteres házat Dél-Olaszországban 2028 szeptember 1-ig 80 millió forintért megvásárolni hitel nélkül. – Helyes

Aprózd el!

Mindössze annyiról van szó, hogy egy hosszútávú, illetve egy nagyobb célt részcélokra bontasz. Használj elmetérképet, amikhez hasznos, akár ingyenes online szoftvereket találsz az interneten. Használj teendő listát és ne felejts el prioritási sorrendet sem tenni a lépések között. Tudd mi a fontos, tudd mit akarsz és állj neki az első lépéssel még ma, akár most.

A siker hagy nyomokat

Keress olyan sikeres embereket, akikké szívesen válnál és kezd el másolni a szokásaikat. Miket csinálnak napi szinten, hogyan gondolkodnak? Hogy néz ki a reggeli rutinjuk? Mit hisznek? Hogyan dolgoznak? Milyen stratégiákat használnak? Kikkel és hogyan barátkoznak? Tisztázd magadban ezekre a kérdésekre a válaszokat, ez segíteni fog a sikerhez vezető útban!

Engedd ki a féket

Próbáltál már behúzott kézifékkel autót vezetni? Mit csináltál, amikor észrevetted, hogy a kézifék be volt húzva? Erősebben rálépté a gázra? Az életeddel is ugyanez a helyzet. A legtöbb embernél sajnos be van húzva a kézifék. Félnek kiengedni, mert akkor sokkal nagyobb lendülettel indulna el az autó és nem biztosak benne, tudnák-e irányítani.

A tettek

A kulcs a tetteinkben rejlik. A gond az, hogy sok ember csak céloz, céloz, céloz, felkészül, felkészül, felkészül, de tüzelni már nincsen bátorsága. Ezért előbb tüzelj és majd utána tanulsz belőle. Ez sokesetben segített nekem is eddigi életemben. Elon Musk is megmondta: „Könnyebb bocsánatot kérni, mint engedélyt.”

DOBD BE MAGAD!

Nem vesztem el, csak felfedező körúton vagyok! Dobd be magad minden nap és meglátod az út lassan elkezd előtted kirajzolódni. A tettek a legfontosabbak. Ha nem tudod hogy állj neki, bizonytalan vagy, nem tudod melyik lenne a megfelelő lépés, akkor kezd el valamivel és figyeld meg, hogyan érzed magad.

Sikerszokás úgy elkezdeni egy nagyobb projektet, hogy nem tudod hogyan fogod elérni a véghez vinni. Erős hitet és bizalmat igényel. Magyarul egyszerűen kezd el és tanulj abból, ami majd történik. Hidd el, nem fogsz elveszni, hanem éppen ellenkezőleg: rengeteg mindent fel fogsz fedezni mind magadban, mind a környezetedben is egyaránt. Miért? Mert az élet amolyan munka közbeni képzés.

Cselekedj a félelem ellenére

Ha elkezded visszahámozni mind azt a kifogást és okot, hogy miért nem csinálod azt, amiről nagyon is jól tudod, hogy csinálnod kéne, akkor valójában egyetlen egy szót kapsz: Félelem. Félelem, hogy kudarcot vallasz. Félelem, hogy megszégyenülsz, hogy elveszíted a szeretteidet, hogy kinevetnek és hogy fájni fog. A félelem tart minket vissza mindentől. Éppen ezért logikus sikerszokás a legnagyobb visszatartó erő legyőzése nem mással, mint komfortzóna kihívásokkal.

 1. Fizetésemelést kérni a főnöködtől
 2. Elhívni valakit randizni
 3. Ejtőernyőzni menni barátokkal
 4. Otthon hagyni a gyerekeket az új bébiszitterrel
 5. Delegálni a munkahelyen
 6. Vállalkozásba kezdeni
 7. Felmondani egy rossz munkahelyen
 8. Kiszállni egy rossz párkapcsolatból
 9. Napi szinten tenni az egészségedért

Fizesd meg az árát

A sikert, boldogságot, elégedett életet nem adják ingyen, úgyhogy felesleges sorba állnod. Ha valamit akarsz az élettől, akkor annak legtöbbször ára van. Az első árcédula a gyakorlás. Amikor te nem gyakorolsz, akkor valahol valaki igen és amikor találkoztok az életben, tippelj ki fog nyerni.

A második árcédula az időbefektetés. Erre itt egy érdekes statisztika: Egy átlagos olimpiai játékos minimum 4 órát edz naponta, 310 napot évente, 6 évig még mielőtt sikereket érne el. A harmadik árcédula az unalom. Egy idő után a gyakorlás nem móka többé és unalmassá, kifejezetten nehézzé válik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben nem fogják folytatni, amikor a legjobban kéne.

Kérj! Kérj! Kérj!

Az egyik legfélelmetesebb sikerszokáshoz érkeztünk. Biztos vagyok benne, hogy halottad már a következőt: Kérj, kérj, kérj, mert az óriások vállán állva tovább ellátsz és többre jutsz. Akkor vajon miért félünk annyira a szívességektől, segítséget kérni, mentort, vagy coachot fogadni magunk mellé? Egy szó: Visszautasítás.

Ettől retteg mindenki, mert a primitív ősagyunkkal a visszautasítást a halállal azonosítjuk és a legtöbb ember a haláltól fél a legjobban ezen a világon. Azonosíts be az életedben 20-30 olyan kérést, amit tehetsz az életedben más emberek felé és naponta kérj. Kérj és akkor is kérj, ha visszautasítás esélye 99%. Aki nem kér csokit, az biztos nem is kap!

Mutasd meg az agyadnak, hogy nem haltál meg, életben vagy és hidd el, az áttörés gyorsan jön. Használd ezt a sikerszokást, mert meg fogja változtatni az egész életedet, rövid időn belül. Kihívás: Válassz egy halogatott kérést az életedben és még ma tedd fel neki a kérést.

UTASÍTS VISSZA A VISSZAUTASÍTÁST!

A visszautasítás hozzátartozik a sikerhez. Nem beszélve arról, hogy a visszautasítás csak a fejedben létezik. Ha el akarod randira hívni a kiszemelted péntek este, de nem teszed, mert félsz a visszautasítástól, akkor péntek este egyedül leszel. Ha a lány vagy fiú visszautasít, akkor is egyedül leszel. Semmi sem változott.

Mikor fog valami változni? Ha a kiszemelted igent mond. Ha visszautasítást kapsz valakitől egyszerűen emeld fel a fejed és kiáltsd el magad: Következőt! Nem áll meg a világ, mert valaki visszautasított, igaz? Sőt, majd meglátod, akkor fog igazán elindulni veled a világ.

Máshogy kifejezve: Annál sikeresebb leszel, minél több visszautasítás van a köpenyed alatt. Te hány visszautasítás után adod fel?

Használd fel a visszajelzéseket

Két fajta visszajelzés létezik: pozitív és negatív. Itt a negatívról lesz szó. Hogyha nem kapsz elég negatív kritikát, sosem érsz célba, mert nem tudod, ha rossz irányba haladsz.

 1. Szabály: Céltudatosan kérj visszajelzést mindenhol mindenkitől mindig.
 2. Szabály: Megértési szándékkal hallgasd és ne pedig védekezési szándékkal.
 3. Szabály: Igyekezz észrevenni az ismétlődő hibáidat.

Gyakorold a kitartást

A NASA 20 kudarc után tudott egy rakétát küldeni az űrbe. Oprah Winfrey-t tehetségtelen riporternek nevezték kortársai és kirúgták a tévétől a pályafutása kezdetén. Edisonnak az 1000-dik villanykörte sikerült. Soha ne add fel. Adj magadnak 5 évet. Ne 5 napot, ne 5 hetet, de még csak ne is 5 hónapot, hanem 5 évet. Ha 5 év alatt nem tudtál elérni semmit sem, akkor feladhatod. És apropó a kudarc = ragyogó és minőségi tanulási lehetőség.

Az 5 szabálya

Mi az az 5 dolog, ami most közelebb vinne téged a célodhoz? Mi az az 5 legfontosabb cselekedet, ami a legnagyobb hatással lenne most az életedre? Ha minden nap csak egy oldalt írsz, akkor év végére lesz egy 365 oldalas könyved. Ha minden nap csak egy embert hívsz fel, akkor év végére 365 emberrel léptél kapcsolatba. Kezdd el ma, ne vesztegesd az idődet.

Takarítsd ki az életedet

Takarítsd ki a teendő listádat, a lakásodat, az irodádat és az életedet és adj teret az újnak.

Gyakorlat

Válassz ki négyet a teendő listádról és csináld meg most azonnal. Tudod, az a telefonhívás, amit már hetek óta halogatsz. Az a kupis ruhásszekrény, aminek az 50%-át nem fogod az életben soha hordani már. Vár rád esetleg a családi fényképalbum befejezése? Kocsijavítás, fontos beszélgetés valakivel, a lyukas öntözőkanna megjavítása, a kölcsönkért könyv visszavitele, adóbevallás stb.
Meglátod, ha két napot ezekre a kis dolgokra fordítasz utána nemcsak jobban fogod magad érezni a bőrödben, hanem jóval tisztábban fogod látni az egész életedet.

ZÁRD LE A MÚLTAT EGY SZEBB JÖVŐÉRT

Ne csak a fizikális környezetedben rakj rendet, hanem a fejedben is. Az egyik legjobb módja ennek a levelek írása. Ha van valamilyen lezáratlan ügyed valakivel, írj róla egy levelet. Aztán döntsd el, hogy elküldöd-e neki. Ha nem is küldöd el, már előrébb vagy, mert legalább magadnak megfogalmaztad a dolgot és tovább tudsz lépni.

Kerüld a tagadást

Sikeres emberek egyik legfőbb tulajdonsága, hogy ha valami nem működik, akkor ők meg akarják tudni, hogy miért nem működik, hogy utána kijavíthassák. A sikertelen emberek ehelyett kifogásokat eszkábálnak és a homokba dugják a fejüket.

„A pasik már csak ilyenek.” „Most csak abban a korban van.”„Biztos vagyok benne, hogy előbb utóbb visszafizeti.” „Mindig is nagy darab volt.”„Háromgyerekes anyaként nincs időm magamra.” „A bor esténként megnyugtatja az idegrendszerét.” Ne légy magaddal kemény, de légy realista.

Alakítsd át a tévhiteket

Elengedhetetlen megfigyelni, majd lefülelni saját korlátozó hiedelmeidet. Itt van pár, amit sokan hisznek: „Nem vagyok szerethető.” „Túl öreg, vagy túl fiatal vagyok.” „Az élet nehéz.”„Nem vagyok rá képes.”

 Gyakorlat

 1. Azonosítsd be a korlátozó hiedelmeidet – Öreg vagyok.
 2. Határozd meg, hogyan és miben korlátoznak téged – Nem merek belevágni semmibe se és alacsony az önbecsülésem.
 3. Dönts el mit hinnél helyette, amely téged támogat – Talán, hogy az idős emberek jóval hitelesebbek, hiszen már jócskán van tapasztalat a hátuk mögött. Jobban felnéznek rájuk és jobban megbecsülik őket.
 4. Hozd létre a megerősítő mondatot – Bölcs vagyok, akinek van tapasztalata másokat vezetni.

Alakíts ki sikerszokásokat

Maga a sikerszokás kialakítása, egy nagyon jó kezdete ennek a tevékenységnek. Figyelj meg olyan embereket, akik sikeresek, és felnézel rájuk. Próbáld meg elsajátítani és rutinoddá alakítani az ő szokásaikat. Tanulj tőlük, válj te is napról napra jobbá!

TÖBBET TANULJ, HOGY TÖBBET KAPJ

Sok embertől hallani, hogy „Én elvégeztem az egyetemet, hagyjanak békén, többet már nem akarok tanulni!” A tanulás soha nem ér véget. A sikeres emberek olvasnak. Folyamatosan tanulnak, képzik magukat és szélesítik a látókörüket.

Csökkentsd a tévézéssel töltött időt. Annyi negatív hír és műsor található benne, ami egyéként is a depresszió felé vezet minket, pedig a legtöbb dolgon nem tudunk változtatni. De azon igen, hogy nem kapcsolod be, vagy csak nagyon ritkán, amikor néha kikapcsolódsz és megnézel egy filmet. Fontos, hogy maradj nyitott és légy oktatható. Ne gondold soha azt, hogy te már mindent tudsz. Legnagyobb erény az alázat, és az, hogy hagyod magad tanítani. Azzal, hogy itt vagy a Tudástárban, és ebben a cikkben eddig eljutottál, Te azon kevesek közé tartozol, aki hisz is ebben. Jó úton jársz!

Fókuszálj az zsenire magadban

Ez arról szól, hogy ne próbálj meg mindent te csinálni. Nem vagy háziasszony, kertész, üzletasszony, szakács, vízvezetékszerelő, autószerelő, adótanácsadó egyben. Figyeld meg miben vagy jó, a többit pedig delegáld, mert valójában nincsen rá időd, ha sikeres akarsz lenni.

Miért pazarolnád az idődet főzéssel, mosással, takarítással, bevásárlólista írással, hogyha remekül tudsz házakat értékesíteni? A Rolling Stones együttes vajon ilyen sikereket ért volna el, hogyha minden koncert előtt ők állítanák fel a koncert termet, fényeket, jegyeket nyomtatnának, marketinget csinálnák, majd utána összeszednék a szemetet? Ők a zsenire fókuszálnak és mindent mást delegáltak.

Építs támogató csapatot

Ahhoz, hogy te hatékonyan tudd kiadni a munkát rengeteg fontos képességre lesz majd szükséged. Első körben tudnod kell mit akarsz delegálni. Majd tudnod kell, hogyan és kiket kell alkalmazni és megbízni, majd őket hogyan kell megfelelően motiválni. Ezeket a képességeket pedig csak tanulás, majd próba és hiba által tudod megszerezni.

Mondj nemet

Figyeld meg a te életedben, hogy mik azok a tevékenységek, amelyek nem szolgálják nagyon a kitűzött céljaidat és egyszerűen mondj nemet rájuk! Akkor is, ha kellemetlen, mert általában az.

VÁLJ VEZETŐVÉ, AKIT MEGÉRI KÖVETNI

Mert a siker megköveteli mások közreműködését, ezért a sikeres emberek sikeres vezetők is egyben. Fontos első körben az önismeret, hogy tudd mik az erősségeid és gyengeségeid, így nehezen tudnak neked újat mondani, ami miatt elveszítenéd a fejed például egy fontos tárgyalás közben.

Második körben vállalj felelősséget mindenért, mert az igazi vezető nem mutogat ujjal másokra, még akkor sem, ha igaza van. Emellett másoktól is várd el, hogy számonkérhetőek legyenek a saját tetteikért és ezt ne féld intelligensen és tisztelettudóan kommunikálni velük. Továbbá fontos, hogy olvass a témában, hogy milyen egy jó vezető és vedd fel a tulajdonságaikat, képességeiket.

Keress magadnak egy coach-ot

A coach számonkér téged, így nagyban motivál téged ez arra, hogy cselekedj és ne csak tervezz. A jó coach tükröt tart eléd, így ezerszer könnyebb felfedni és megbirkózni a korlátozó hiedelmeiddel. A coach-al jóval gyorsabban fejlődsz és sokszor még időben rájössz a még el nem követett hibáidra, így időben tudsz cselekedni, ellen kormányozni és javítani.

Beszélj kifinomultan

Ez egy fontos szokás és nagy tudatosságot igényel. Igyekezz te is szépen beszélni méltósággal, toleránsan és alázattal. A szavaknak ugyanis ereje van. Sose hazudj, ne káromkodj. Bővítsd a szókincsedet olvasással és beszélj választékosan. A pletyka sem előkelő beszéd, mert kiereszted a negatív energiáidat, majd azok bumeráng szerűen visszaérkeznek hozzád.

Mit tegyél, ha más teszi ezeket körülötted?

 1. Válts témát
 2. Mondj valami pozitívat a témáról
 3. Sétálj el
 4. Maradj csendben
 5. Mondd ki egyszerűen, hogy nem tetszik a téma, vagy nem szeretsz másokat kibeszélni

Tartsd be az ígéreteidet!

Ez sokak számára nagy kihívást jelent. Ha folyamatosan megszeged az ígéreteidet, akkor egy idő után már senki sem tud téged komolyan venni és elfordulnak tőled az emberek mind a magánéletben, mind pedig az üzleti életben. Nem másokkal szemben, hanem saját magunkkal szemben kell elkezdeni.

Ha megígéred magadnak, hogy holnap elmész futni és nem teszed, akkor elveszíted a magadba vetett hitet is és drasztikusan rombolod vele az önbecsülésedet is. Éppen ezért, csak olyan dolgokba egyezz bele, amit be is fogsz tartani. Segít, ha leírod az ígéreteidet egy papírra. Továbbá az is segít, hogyha gyakrabban mondasz nemet nemcsak másoknak, hanem magadnak is.

Viselkedj kifinomultan

Nem csak beszélni kell igényesen, hanem viselkedni is. Erzsébet királynő kifinomultan viselkedett? Mindig nyugodt volt, mosolyogott, odafigyelt másokra, kiegyenesedve lépkedett és még mindig jó hatással van másokra is? Még milyen jellemzői lehetnek egy előkelően viselkedő személynek?

Hálás, szeretet sugároz, ad a megjelenésére higiéniai szempontból és öltözködés szempontból is. Nagylelkű, nem ítélkezik, fenntartja a fejét, a szemedbe néz. Amikor beszél hozzád, felelősségteljes, magabiztosan jár és kel, jó a kisugárzása.

AZT KAPOD, AMIRE FÓKUSZÁLSZ

Több ismert embertől hallhattuk már: „Amire fókuszálsz, oda áramlik az energia.” Fókuszálj a bőségre, az egészségre, a pozitív dolgokra, a hálára és a szeretetre, amely körbevesz minket. Döntsd el mit akarsz, majd hidd el, hogy megkaphatod. Döntsd el mennyit akarsz keresni, mire van szükséged.

Fizess magadnak előbb

Ha megérkezik a fizetésed, akkor 10%-át azonnal tedd félre, vagy fektesd be. Pénzügyi szakemberként nagyon sok embernek elmondtam ezt. Például, ha beérkezik 200.000 forint, akkor 10 ezret automatikusan például egy másik számlára utalja a bankod. Így nincs gondod sem vele. Mindig tartsd a szemed előtt a jövőd, és te legyél magadnak a legfontosabb.

Adj többet, kapj többet

Adni jó. Nem titok, hogy minél többet adsz, annál gazdagabb leszel. Adhatsz pénzt egy jótékony célra, adományozhatsz időt, ha valahol önkéntes munkát vállalsz, adhatsz bónuszt évvégén az alkalmazottjaidnak dicséretként, adhatsz egy szál rózsát szerelmednek csak úgy.

Adj, adj, adj, nemcsak azért mert adni jó és élvezetes, hanem mert utána kapni, kapni és kapni fogsz. Valószínűleg nem ugyanattól az embertől, éppen ezért hálát sosem várj el senkitől, de az univerzum megfogja köszönni neked, hogy adakozó vagy – ebben biztos lehetsz. Szolgáld a társadalmat és légy jó ember.

AZ ONLINE JELENLÉT

sikeres emberek nagyon odafigyelnek arra, hogy miket töltenek fel magunkról az internetre. Csak olyan bejegyzéseket hoznak nyilvánosságra, ami pozitívan járul hozzá online személyiségükhöz. Nem káromkodnak és kritizálnak online sem. Nem hagynak mérges bejegyzéseket és nem töltenek fel előnytelen képeket sehova.

Az online tartalmadnak mindig legyen pozitív kisugárzása és éld is a márkádat, ne hazudj az életedről és senki se vezess félre. Ez is egyfajta személyes márka, amely most már nemcsak a celebek kiváltsága. Az író arra biztat minket, hogy kezdjünk blogba, hozzuk létre saját weboldalunkat.

A kapcsolatok

Utolsó búcsú pontnak pedig a legfontosabb sikerszokás maradt. Méghozzá a K vitamin – a kapcsolatok. Valójában a mai világban kapcsolatok nélkül senki se fog messze érni legyen akármilyen hiteles és tehetséges és sok energiát fektet az önfejlesztésbe. Másokra vagyunk utalva és másoktól függ a saját sikerünk is.

ZÁRSZÓ

Most valószínűleg zúg a fejed a sok sikerszokástól. Ne ijesszen meg a mennyiségük, hiszen a sikeres változáshoz rengeteg időre van szükség. Legyünk tisztában azzal, mit is várunk el a saját életünktől.

Mik a céljaink, van-e bakancslistánk, aminek a tételeit egyenként szeretnénk kipipálni halálunk előtt. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni a legfontosabb, hogy legyenek célkitűzéseid és vállalj felelősséget! A céljainkat osszuk részcélokra. Ez abban segít bennünket, hogy jobban motiváltak tudjunk maradni és könnyebben átlássuk a feladatot, tudjuk mi a következő lépés a sikerhez. Sokaknak nagyon nehéz nemet mondani, de mindenkinek meg kell tanulnia előbb vagy utóbb.

Ha mindig mindent elvállalunk, akkor sajnos a saját céljaink és álmaink megvalósításának ideje fog tolódni. Természetesen meg kell tanulnunk kulturáltan kommunikálni embertársainkkal. Általában nem a visszautasítással van a probléma, hanem magával a visszautasítás prezentálásával. Kifinomultan kell gondolatainkat kinyilvánítani, az érzéseinktől, és hangulatunktól függetlenül. Ehhez nagy önuralom kell és magas érzelmi intelligencia.

A sikerhez hozzátartozik az, hogy életünk végéig tanulunk. Itt jó helyen vagy, most is ezt tetted! Gratulálok hozzá!

Vélemény, hozzászólás?