A korona vírus szó az elmúlt pár hétben többször hangzott el a szánkból, mint a „szeretlek”, a „milyen szép ez” és hasonló pozitív dolgok. Véleménye mindenkinek van a kialakult helyzetről, azonban úgy gondolom, hogy sok számomra érthetetlen dolog történt és persze van pár összefüggés, amit én is levontam ebből az egész „hisztériából”.

Miért is történik az, ami? Jön egy vírus, ami statisztikailag nem a világ legveszélyesebb vírusa. Gondolok itt arra, hogy Kínából, ahonnan kiindult, de világviszonylatban is a fertőzöttek nem egészen 4%-a halt meg. Önmagában magas ez a szám. De jól tudjuk, hogy ennél nagyobb halálozási rátával lévő vírusok is szabadultak már el. Miért ennél a vírusnál hoztak meg olyan döntéseket, amikkel eddig még sosem szembesütünk? Azaz országhatárok, repterek, városok lezárása. És ki tudja mi jöhet még? A boltok konganak, nem lehet kapni bizonyos élelmiszereket, kézfertőtlenítőt, stb. Szükséges volt a pánikot fokozni, vagy tényleg ennyire veszélyes lehet ez a vírus? A gazdaságra gyakorolt hatása biztos, hogy kellően nagy lesz. Annak lelki és anyagi utóhatása mennyi embert fog megviselni? Rengeteg kérdést vett fel az egész helyzet. Amikre lehet okfejtéseket, összeesküvés elméleteket gyártani, de szerintem nem ez a lényeg. Mindenből a tanulságot kell levonni. Számomra megdöbbentő, hogy pár hét leforgása alatt meg tud változni minden. A nagy jólét, amiben éltünk, hogy tömve vannak a wellness szállodák, a repülőterek, a gyerekek drága okostelefonjai, amit lehet fél évente váltogatnak, a két autó, és sorolhatnám, mind átértékelődik. Fel vagyunk készülve ilyen változásokra? Fel voltunk készülve egy ilyen vírusra? A filmeken megnézzük, hogy mi történhet, de van terv arra, ha tényleg megtörténik, akkor mit teszünk? Mi van, ha egy sokkal komolyabb vírus jön? Ahol a halálozási ráta nem 4%, hanem 20, ne adj isten 50-70%. Remélem az események lemenedzselése után nem csak a vezetőink, de mi is elgondolkodunk azon, hogy érdemes felkészülni arra, hogy jöhet hasonló vagy még rosszabb helyzet. És ne akkor rohanjunk a boltba kézfertőtlenítőért, konzervért, szájmaszkért, stb. Persze nem a világvége hangulatot kell meglovagolni, csak azt mondom, hogy megelőzni kell, nem a sebre keresni gyorsan ragtapaszt, és ha már nem lehet kapni, akkor találjuk ki, hogyan állítsuk el a vérzést.

Talán mindenki jobban odafigyel majd a megelőzésre. És nem csak a szükséges tárgyak beszerzésére gondolok, hanem arra, hogy az immunrendszerünket erősen kell tartani. (A járvány jól bebizonyította, hogy azokat érintette, akiknek gyenge volt az immunrendszerük. Idősek, egyéb betegségben szenvedők, akik egyébként sem voltak egészségesek. Valamint azok, akik nem figyeltek az immunrendszerük minél erősebben tartására.) Odafigyelek arra, hogy mennyi folyadékot iszok, mit eszek, nem mérgezem a testem, nem áldozom fel magam egy stresszes munkahely oltárán. Odafigyelek magamra, mozgok, egészségtudatosabban élek. Nem a pénzt hajszolom szüntelen, hanem az értékeket keresem az életben. Mint a belső békét, a jó beszélgetések hangulatát, az együtt töltött idő szépségét, a természet csodáját. Nem a klisék hangsúlyozása a célom, hisz fejben mindannyian tudjuk mindezt, de valamiért az emberi természetünk miatt még is másképp cselekszünk, meg-meg botlunk és tovább hajszoljuk a pénzt.

Majd az idő megválaszolja a sok kérdést. Az biztos, hogy a túlélés fontos eleme, hogy ki miként tud a változáshoz alkalmazkodni. Jó pár hónap lesz mire kimászunk ebből a helyzetből, mind gazdaságilag, anyagilag és sokan lelkileg is. Azt tudom tanácsolni, annak aki eddig eljutott ebben a cikkben, hogy gondolkodjunk el azon, hogy mi az érték. Mennyire fontos és nem csak magunk miatt, hanem a szeretteink miatt is, hogy egészségesen éljünk, megelőzve a bajt, nem tűzoltást végezni. Erről szólnak a keleti tanok, az öngyógyító tudástár, a csikung gyakorlása is, amiket megtanulhatsz online is. Ezzel is teszel magadért, azért, hogy erősebb és magabiztosabb legyél, ha ismét szembe kell nézni egy hasonló helyzettel. Remélem országosan is több figyelem kerül a tervek kidolgozására, lásd oktatás, egészségügy, gazdaság és születik sok megelőző intézkedés, amiben szerepet kap a prevenció és a jövőben inkább arra költenek az emberek többet, nem a sebtapaszokra.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?