You are currently viewing Csikung térdgyakorlatok

Csikung térdgyakorlatok

Hogyan végezzünk egészségmegőrző csikung térdgyakorlatokat

Az a mód, ahogyan a csikung nyújtja és felmelegíti a testet, óriási előnyökkel jár a nyugati nyújtással szemben. Örömmel látom, hogy egyre népszerűbb a csikung rendszere kishazánkban is. Így az emberek nemcsak a fájdalom vagy a kényelmetlenség csökkenését tapasztalják, hanem az erő és a stabilitás növekedését is. Ebben a cikkben megosztom, hogy mi a jó bemelegítési rutin. Szó lesz a csikung térdgyakorlatokról, melyek csökkentik a merevséget és a fájdalmat, és javítják az olyan állapotokat, mint a térdízületi gyulladás, mivel felmelegíti a térdet, és körkörös mozdulatokkal szabadítja fel az ízületi folyadékot, ahelyett, hogy a szomszédos izmokat célzó rögzítési és nyújtási módszert alkalmaznánk.

Megfigyelésem alapján a legtöbb tapasztalatlan csikung gyakorló, aki csak egy-egy youtube videó alapján kezd el mozogni, sok esetben olyan hibákat követnek el, amikkel extra nyomást helyeznek a térdükre. Ezért érdemes megtanulni az alapoktól a csikungot, nem csak leutánozni egyes mozdulatokat. Hisz egy oktató végigvezet az egyes mozdulatokon, segít abban, hogy a lábak be legyenek melegítve, megfelelően nyúljanak, feszüljenek az izmok, hogy a gyakorlás végére egészségesen érezzük magunkat és ne erőltessük túl az ízületeket.

Csikung és a térdfájdalom

Az álló csikung gyakorlásánál aktívan használjuk a térdünket. Sokan azért kezdenek csikungot gyakorolni, hogy javítsák térdük érzését, vagy csökkentsék az olyan legyengítő állapotok hatását, mint az osteoarthritis. Azonban, ha nem ismerjük a helyes mozdulatokat, akkor extra terhelést is adhatunk a térdkalácsra, vagy az elülső combfeszítő izomra, ami kapcsolatban áll a patellát tartó szalaggal. Ami egy idő után oda vezet, hogy nem javulni fog a térdünk állapota, hanem esetleg rosszabbodni. Ezért mindig kezdjünk a bemelegítés során nyújtással, hogy azonnali megkönnyebbülést adjunk.

Csikung térdgyakorlatok a fájdalom és az instabilitás csökkentésére

Az ízületi fájdalom és merevség reggel a legrosszabb, és a nap folyamán javul. Aki ebben a betegségben szenved jól tudja ezt. De az is ismerős lehet, amikor egy ízület túl van hajlítva, vagy hosszabb nyomásnak van kitéve, például térdelés esetén (lásd burkoló szakma), ilyenkor akut térdfájdalom jelentkezhet. Azonban, amikor felállunk és elkezdünk mozogni, a fájdalom alább hagy. Szoktuk is mondani, na bejáratom a térdeimet.

Ez nagyon is sokatmondó, és rámutat a térdfájdalmak csökkentésére szolgáló megoldásra: mozgás és használat. A mozgás által okozott fájdalom és merevség enyhítését két dolog okozza. Az ízületek és a környező izmok felmelegednek, és az ízületben kenőfolyadék (izületi folyadék) szabadul fel. Ennek ismeretében olyan bemelegítő gyakorlatokat célozhatunk meg, amelyek utánozzák az „aktivitást”, és gyorsabban javítják a közérzetünket.

Rotációs csikung térdgyakorlatok

A szokásos csikung térdgyakorlat egy enyhe guggoló mozdulat, miközben körbejáratjuk a térdünket. Azonban ezt lehet jól és rosszul is végezni. Ha csak egy youtube videó alapján tanulunk csikungozni, akkor a legtöbb esetben nincs szó a helyes kivitelezésről. Leutánozzuk a mozdulatot és úgy gondoljuk, hogy jót teszünk. Közben pedig lehet pont ellenkezőleg. Túlterheljük az ízületet és ezzel nagyobb gondot okozzunk. Nem mindegy ennél a gyakorlatnál, hogy a térdünkre mennyire nehezedünk rá, mennyire mozdítjuk így kifele. Ha a térd a lábujjak elé kerül, az megint csak túlterhelést fog eredményezni. Fontos, hogy a térd körüli régió fel legyen melegítve, amihez kellenek a láb nagyobb izmai, valamint az ízületek forgatása is, hisz az ízületi folyadék így fog felszabadulni. De hogyan?

Például végezzünk egylábú rotációs csikung térdgyakorlatot. Ennél a gyakorlatnál nincs súly a lábon. A lábizom is munkába van fogva. A térd egy vonalban és a lábujj mögött van, a boka és a láb annyira ellazult, hogy a boka hajlékonynak tűnik.

Vagy végezzük helyesen a kétlábú, forgó csikung térdgyakorlatot. Ez inkább olyan, mint az ülés, a feneket hátra nyomjuk, majdnem mintha egy láthatatlan széken ülnénk. A combok és a vádli pumpákként működnek. Ha ezt helyesen csináljuk, az izmokban 6-9 forgatás után fáradtságot érzünk. Koncentráljunk a lábak fel-le pumpálására, ne a térd forgatására. A térdek a lábujjak mögött maradnak, ami azt jelenti, hogy a fenéknek vissza kell mennie. A kezek stabilizálják a térdeket, nem ránehezedünk, csak tartjuk. A hát alsó részét a gyomorizmok megfeszítésével tartjuk puhán. Maradjunk egyenesen, ne hajoljunk. Hagyjuk, hogy a test megmondja, milyen mélyre kell lemenni. A gyakorlat hatékonysága nem attól függ, hogy mennyire alacsonyra vagy mélyre mentünk le. Amikor elkezd bemelegedni a térd, akkor és csak akkor lehet nagyobb köröket írni velük, de bőven elég ha kis körökkel „indítjuk be a térdünket”.

Imádom ezt a gyakorlatot! Térdfájósoknak akár minden órában ajánlom. Ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja a térd bemelegítésének és a lábak erősítésének.

Melegítő csikung térd gyakorlatok

Előfordul, hogy a térd feszül és fájdalmat okoz, így ez nagyon megnehezíti a felállást és a felkelést. Ez gyakran előfordul ízületi prockopás esetén, például amikor le kell térdelnünk egy cipő megkötéséhez vagy, hogy felemeljünk valamit. Ezekben az esetekben egyfajta erőteljes masszázzsal még enyhülést hozhatunk a területre. Elég csak a térdkalács melletti részt dörzsölni, majd a patellát gyengéden kézzel átmozgatni. Ezért is jó az Öngyógyító Tudástár tagság, mert ilyen és ehhez hasonló gyakorlatok segítenek nemcsak a térdfájdalmakon, hanem számos betegség és tünet kezelésében.

A csikung gyakorlatok hatása a térdre

A jó hírem, hogy a helyesen végzett csikung gyakorlatok önmagukban is javítják a térd állapotát. Azonban ehhez ismernünk kell a kiinduló állást, magának a mozdulatnak a kivitelezését, hogy az véletlen se terhelje túl a térdet. Ha jól végezzük a gyakorlatokat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy javulni fog a térdünk állapota. Inkább tanuljuk meg jól kivitelezni a gyakorlatokat oktatótól, aki el is magyarázza azokat, minthogy nagyobb bajt okozzunk magunknak. Egy kezdő csikung tanfolyam elvégzése nélkülözhetetlen ehhez.

Mi van abban az esetben, ha térdízületi kopásunk van?

Rossz térd esetén is végezhetjük a csikungot, de az olyan állapotok, mint az osteoarthritis, különös figyelmet igényelnek. Az osteoarthritis egy degeneratív állapot, amelyben az ízület egyes részei idővel elhasználódhatnak vagy már teljesen elhasználódtak. A térd ízületi gyulladása esetén pedig az ízület idővel megváltoztathatja alakját. Tehát logikus, hogy az előbb említett betegségek esetén tartsunk be pár szabályt. Első körben mindig kérjük ki a kezelőorvos vagy gyógytornász véleményét. Másodsorban jelezzük az oktatónknak a problémánkat. Harmadsorban pedig gyakoroljuk a csikungot, ugyanis az ízületi porckopás (osteoarthritis) általában fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz. Ezek mind olyan dolgok, amelyeken a csikung segíteni tud, legalábbis csökkenti azok mértékét. A testmozgást tartják a leghatékonyabb, nem gyógyszeres kezelésnek a fájdalom csökkentésére és az osteoarthritisben szenvedő betegek mozgásának javítására.

Pár javaslat a csikunghoz térdízületi problémák esetén

 • Végezzük el a térd bemelegítését a fentiek alapján.
 • Törekedjünk arra, hogy csak vállszélességű állásban végzett gyakorlatokat használjunk. Kerüljük a mély lovaglóállásos gyakorlatokat.
 • Csökkentsük a gyakorlás idejét, tartsunk kisebb szüneteket.
 • Lassítsuk le a mozdulatokat.
 • Végezzük a gyakorlatokat állva, amíg kényelmes. Ha már a térd nagyon jelezz, üljünk le egy székre és folytassuk a felsőtest használatával a csiikungot.

A csikung máshogy hat a térdünkre, mint egyes nyugati nyújtási technikák. Figyeljünk arra, hogy egy hideg izmot, vagy ízületet soha ne húzzunk meg, még fokozatosan se. Valamint ne csak az egyik végtagra dolgozzunk, még abban az esetben sem, ha csak az egyik fáj. Ugyanis fájdalom esetén önkéntelenül is erőteljesebben terheljük a fájdalomban nem szenvedő térdet, ami később vezethet egyéb betegséghez, a féloldalas túlterhelés miatt.

Legyen szó térdízületi kopásról vagy egyéb ízületi fájdalomról a mozgás a megoldás ezek kezelésére. Ha ehhez olyan mozgásformát választunk, ami évezredek óta bizonyított, ami egyenletesen terhel, akkor biztosak lehettünk abban, hogy megelőzhetjük, betegség esetén pedig javíthatjuk azok állapotát. Amit ne felejtsünk el, hogy mindig kérjük ki a szakember véleményét és ne félinformációk alapján kezdjünk hozzá a választott mozgáshoz!

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Ehhez az oldalhoz 5 komment érkezett

 1. Szilágyi Erzsébet

  Köszönöm a jó tanácsokat, szeretném, ha több ülve végezhető gyakorlatot ismerhetrnénk meg.

 2. straub.zsuzsa

  Kedves István! Továbbra sem találom a térgyakorlatokhoz azt a bizonyos videót.
  Itt csak a leírás van, de nekem a videóra lenne nagy szükségem 🙂
  Sokat sgített, de ellenőrizni szeretnémjól emlékszem-e a bemutatott ,gyakorlatokra, mert csak egyszer láttam.
  Köszönöm, ha segítesz4
  Üdv. Anettnek is <3

 3. Kohajdáné Godó Irén

  Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Kiváló gyakorlatok!

  1. Gellainé Bató Katalin

   köszönöm szépen!

 4. Fajta istvánné

  Köszönöm !

Vélemény, hozzászólás?