You are currently viewing Öngyógyító módszerek
tao öngyógyítás

Öngyógyító módszerek

Ha az öngyógyításról beszélek, akkor nem arra gondolok, hogy valaki öndiagnosztikát végez magán, majd ezek alapján kezd el gyógyszert szedni. Bár többen ezt értik alatta. Számomra az öngyógyítás azt a gyógyítói tevékenységet jelenti, amikor a beteg maga is tevőlegesen hozzájárul a gyógyulásához, a gyógyításra hivatott szakemberek szaktanácsaira alapozva. Olyan konvencionális vagy nem konvencionális gyógymódokat használ, amik által beindítja a szervezete öngyógyító képességét, valamint a jövőben is egészségesebb életet tud élni.

Ebben a cikkben olyan módszereket szedek össze, amit bárki tud használni arra, hogy az orvos által feltárt betegségén, fájdalmán segítsen. Fontos kiemelnem, hogy az orvos, vagy természetgyógyász orvos diagnózisa alapján kezelje bárki is magát. Ne pedig az interneten összeolvasott tűnetek alapján vélt betegségre próbáljon ki módszereket.

Népi orvoslás?

Minden nép esetén találhatók úgynevezett népi bölcsességek, népi orvoslás. A magyar népi gyógyászatban is találhatók öngyógyító technikák, főleg az itthon honos gyógynövények főzetei használva. Híresebb népi orvoslások közé a hagyományos kínai orvoslás, az ayurvédikus vagy tibet orvoslás tartozik. Talán mert ezek a legősibb, legrégebb óta dokumentált módszerek.

Nézzük ezen gyógymódok közül azokat, amiket én az öngyógyítás körébe sorolok. Azon technikákra gondolok, amiknél, ha tudjuk, hogy mi a bajunk, akkor a megfelelő módszert kiválasztva be tudjuk indítani a szervezetünk öngyógyító folyamatait, és kemikáliák nélkül is ki tudjuk kúrálni magunkat.

Diatetika

Energiánkat a levegővel és a táplálékkal vesszük fel. A táplálkozás alapvetően megszabja energiaszintünket, testszöveteink minőségét és mennyiségét. A táplálékot átalakító szervünk a lép. A lép chi állapota befolyásolja, hogy mit és mennyit hasznosítunk abból, amit a szervezetünkbe beviszünk.

A helyes táplálkozás azt jelenti, hogy a táplálék minősége és mennyisége összhangban áll a szervezet szükségleteivel, tehát nemcsak a kalória és a tápanyag szükséglettel foglalkozik, hanem figyel az ételek kiegyensúlyozó, szabályozó energetikai hatására is.

Ugyan a helyes étkezés egy öngyógyító folyamat, hisz a legtöbb betegségünk, allergiánk, a szervezetünk számára nem megfelelő ételek fogyasztása miatt alakul ki. Azonban, hogy számunkra milyen ételek, italok fogyasztása hasznos, az személy függő. Természetesen vannak általános elfogadott étkezési normák, mint, például hogy a táplálkozásunk 1/3-a legyen hús jellegű élelmiszer, azt is inkább zöldségekkel vagy gabonafélével fogyasszuk, vagy a meleg és hideg étkezések aránya 2:1. Ezek betartása, nagyon jó út az egészségesebb élet felé. Bármilyen öngyógyító technika alkalmazása, akkor hatásos, ha a szervezetünk tisztítása, méregtelenítése megtörtént. Betegségek esetén, különböző diéták, böjtök alkalmazása viszont szigorúan csak hozzáértő szakember támogatásával érdemes végezni.

Fitoterápia

A fitoterápia a gyógyhatású növények felhasználásán alapuló gyógymódokat foglalja magába, amelyek közvetlenül vagy közvetett formában, külsőleges vagy belsőleges használat során fejtik ki hatásukat. Tágabb értelemben talán a gyógynövények által kiváltott érzékelési (illat, íz) reakciókon alapuló terápiák is ebbe a körbe sorolhatók. A különböző gyógyteákkal, gyógyfűszerekkel, gyógyító gyümölcsökkel képesek vagyunk hatásosan kezelni magunkat. A fitoterpáia áll talán legközelebb a nyugati orvosláshoz, hisz a gyógynövények is hasonló szerepet töltöttek be anno, mint most a gyógyszerek. Akik nem bíznak a nyugati gyógyszerekben, most is szívesen nyúlnak vissza a hagyományos gyógynövényes kúrákhoz.

Aromaterápia

Hasonlóan a fitoterápiához kedvező eredménnyel alkalmazhatók egyes növényekből kivont, koncentrált illó olajok. Az ezek alkalmazásán alapuló aromaterápia – az illó-olaj koncentrátum erős élettani hatásai miatt – fokozott óvatosságot igényel, vagyis:

–              csak garantáltan jó minőségű illóolajokat vásárolj, megbízható forgalmazótól;

–              külsőleg csak hígítva használd, mert bőrallergiához hasonló tüneteket okozhat.

–              belsőleg még hígítva se alkalmazz illóolajokat!

Az illóolajok változatos kémiai összetételű olajkeverékek, a limbikus rendszeren keresztül, pozitív érzelmi, lelki hatást váltanak ki. A keringési rendszeren vérnyomásszabályozó, szívműködést, értónust regulálóak. A légzést könnyíti, a nyákot oldja. Serkenti a vese működését, fokozza a kiválasztást. Antimikróbás fertőtlenítő hatású, harmonizálja a hormonrendszert, oldja a simaizmok görcsét.

Az illóolaj-terápiának többféle változata ismert, mint pl párologtatás, illatterápia, inhaláció, vagy a kontakt terápia, ami a jól ismert melegvizes borogatás, illóolajokkal.

Akupresszúra

A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik legismertebb módszere az akupresszúra. Ujjnyomás, pont- masszázs alkalmazása az akupunktúrás pontokon. Elméleti háttere azonos az akupunktúráéval azonban itt mechanikus ingerrel hatnak ugyanazokon a pontokon, melyekbe az akupunktúra alkalmazásakor tűket szúrnak. A kezelés feltétele a pontok helyének ismerete, azonosítása. Ide tartozik a természetgyógyászati módszerek közül a moxaterápia, a köpölyözés és a fülgyertyázás is.

Az akupresszúra ingerterápia. A mechanikus ingerlés elsősorban kézzel történik. Eredete a taoizmusban gyökerezik, mely filozófia, vallás életszemlélet és út. A taosita szemlélet nem betegséget gyógyít, hanem a beteget energetikai szempontból értékeli. A kezelés lényege az egyensúly helyreállítása.

Körülbelül 350 testakupunktúrás pont, 110 fülakupunktúrás pont és 350-400 extra pont ismert.

Alternatív mozgásterápiák

Olyan öngyógyító mozgásformák tartoznak ide, mint a jóga, csikung, tajcsi, do-in, wajtangkung, csak, hogy párat emeljek ki. Mindegyik hatása hasonló, blokkokat oldanak, egyensúlyba helyezik a szervezetünk energetikai rendszerét, a chi keringgetésével az öngyógyító folyamatokat indítanak be. Más-más megközelítéssel ugyan, de a légzéstechnikákkal, meditációkkal, masszázs és mozgásformákkal érik el a kívánt hatást. Ezen a honlapon a csikung módszerével ismerkedhetsz meg a fenti módszerek közül. A tudástárban is leginkább csikung gyakorlatokat használunk.

Belső taoista gyakorlatok

A belső taoista gyakorlatok teljesen eltérnek a hagyományos testi gyakorlatoktól. A hagyományos mozgások, mint a labdarúgás, torna, súlyemelés, harcművészetek, vagy a jóga elősegítik a test szépségét, de mindeközben a belső szervek energiatartalékának a terhére teszik. Ez pedig fogékonnyá teszi szervezetünket a betegségekkel szemben és a szervezet korai öregedését idézi elő. A belső taoista gyakorlatok védenek, gyógyítanak és új energiát adnak a belső szerveknek.

Mudra

A mudra különböző ujjtartásokat jelent, melynek lényege, hogy az egyensúlyt visszaállítsa a szervezetünkben. A meridiánok kezdő és végpontjai többnyire a fejen, az ujjakon és a lábujjakon találhatóak. Ez azt jelenti, hogy az energiacsatornáinknak majdnem a fele a kézben kezdődik vagy ott végződik. Ráadásul a meridiánok kapcsolatban vannak az öt alapelem valamelyikével, az ujjak pedig képviselik ezt az öt elemet, azaz a földet, a fémet, a fát, a vizet és a tüzet. Ez a magyarázata annak, hogy bizonyos ujjtartásoknak miért van az egész testre jótékony, kiegyensúlyozó hatása. A mudra gyakorlatok nagy előnye, hogy egyszerűek, bárhol, bármikor alkalmazhatóak, amikor kicsit is ráérünk, akár a buszon utazunk, vagy egy előadáson ülünk, akár tv nézés alatt. Pár perces gyakorlatokról van szó, még is kevesen ismerik őket.

Kineziológiai gyakorlatok

A kineziológiát nem sorolom az öngyógyító módszerekhez, mert itt egy szakember segítségével történik a kezelés. A kineziológiai kezelés célja a jelenbéli és a múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. A kineziológiai kezelés hatékonyan befolyásolja testünk energiaáramlását, feloldást nyújt problémáinkra. Az önbizalom, az öngyógyítás és az önfejlesztés lehetőségét, eszközeit adja kezünkbe. Azonban számos olyan kineziológiai gyakorlat van, aminek ismerete több öngyógyító folyamatot tud beindítani. Ezek egy része szintén megtanulható a tudástár felületén.

Mi az öngyógyító erő?

A test egy önszabályzó, autonóm túlélési rendszer. A testünk a túlélésre szakosodott, akár akarjuk, akár nem! A túlélés érdekében a test a túlterhelt energiarendszereket lekapcsolja. Ezek a rendszerek így üresek lesznek, és nem tudják a testet fájdalommal tovább stresszelni. Ha belegondolunk, és segítünk testünknek visszanyerni az energiáját például átgondolt táplálkozással, csikunggal, akupresszúrával, ujjtartások gyakorlásával, ez az energia segíthet nekünk abban, hogy újra teljessé váljunk. Ezt nevezzük öngyógyító erőnek.

Könnyen előfordulhat, hogy fájdalmat érzünk, miközben a test újratölt egy kiürült energiarendszert. Ez az úgynevezett gyógyító fájdalom, ami semmi esetre se akadályozzon meg bennünket, hogy folytassuk az energiaegyensúly visszanyerését egészen addig, míg a legyengült rész teljesen feltöltődik, és energiai ellátása zavartalanná válik. Ekkor a fájdalom eltűnik. Ha félbehagyjuk a folyamatot, a fájdalom lehet, hogy nem érződik egy ideig. Ez azonban a probléma elkerülését jelenti, s csak ideiglenes egyensúlyt. A test nem lesz képes kijelezni a fájdalmat, mert nem lesz hozzá elég energiája. A bomba meg újra ketyeg!

Ha ideáig eljutottál a cikkben, akkor az azt jelenti, hogy érdekel az öngyógyítás elmélete, folyamata és módszertana. A fenti technikák közül a legtöbbel megismerkedhetsz az Öngyógyító Tudástár keretében. Ahol betegségenként találsz alternatív megoldásokat a gyógyulásra. Olyan módszereket, amikhez nem kell még külön szakember, segédeszköz. Nagyon sok természetgyógyászati tudás van megosztva, olyan formában, ami leírások, képek és videók alapján elsajátítható, segítve a gyógyulást.

Amennyiben szeretnél Magyarország egyetlen ilyen tudástárához csatlakozni kattints a lenti képre. 

Zárszó:

Ha felborul az egyensúlyunk, vagy fájdalmaink vannak, minden esetben forduljunk szakemberhez, orvoshoz vagy gyógyítóhoz. Az öngyógyítás által visszanyert egyensúly minden terápiát elősegít. Nem helyettesíti a kezelést, de hatékony segítség lehet. Ha felelősségteljes gondolkodású betegek vagyunk, akkor annak megfelelően bánunk a betegségeinkkel is. Orvoshoz fordulunk, követjük tanácsát, és megadjuk testünknek azt a figyelmet és törődést, amire szüksége van. Az öngyógyító technikák rendszeres használatával nő a gyakorlatunk, és felelősségteljesebbé válhatunk magunk iránt.

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?