You are currently viewing Mi a különbség a meditáció és a mindfulness között?

Mi a különbség a meditáció és a mindfulness között?

Nem olyan rég megkeresett egy ismerősöm azzal, hogy segítsek neki megtanulni meditálni. Ugyanis egyre erősebben érzi, hogy a mindennapi stressz eluralkodik rajta, nem érzi jól magát a bőrében, nem alszik rendesen és szeretne ezen változtatni. Olvasott a meditációról és a mindfulnessről, hogy az segíteni tud. Bár nem igazán értette, hogy a kettő most ugyanaz, vagy két külön dolog. Így született meg ez a cikk, hogy közelebb hozzam mindkettőt. A meditációról írtam már korábban, amit a gombra kattintva el is tudsz olvasni.

Nézzük meg röviden, mi is a meditáció, hogy tisztába kerüljünk a fogalommal. A meditáció az, amikor a fókuszunkat egy bizonyos fókusz pontra koncentráljuk. Ez lehet a légzésünk, egy zene, egy virág vagy falevél, de lehet egy tevékenység is, amit éppen végünk. A lényeg, hogy miközben erre az egy dologra fókuszálunk, azt tegyük ítélkezésmentesen, tegyük azt analizálás nélkül, úgyhogy meg tudjuk tapasztalni azt a dolgot amire éppen fókuszálunk.

A meditációt más szóval koncentrációs gyakorlatnak is hívják, hiszen a figyelmünket koncentráljuk egy adott dologra. Körülbelül 5000 évvel ezelőtt jött létre a meditáció azzal a céllal, hogy az emberek elérjék a megvilágosodást. De van ennek egy nyugati változata is és ez nem más, mint a mindfulness. Ez az irányzat körülbelül ötven évvel ezelőtt jött létre, azzal a céllal, hogy a mai rohanó világunkban a nyugati gondolkodású emberek közelebb kerüljenek a keleti meditációs gyakorlatokhoz. Kellett valami, ami segít abban, hogy legyőzzük a stresszt, hogy legyőzzük a szorongást és élhetővé tegyük a mindennapjainkat.

A mindfulnesst megfigyelő meditációnak vagy monitorozásnak is hívják. Ahelyett, hogy egy bizonyos fókuszpontra koncentrálnánk, megfigyeljük a tapasztalatainknak az összes aspektusát, ami lehet külső vagy belső. Mindent teljes elfogadással és ítélkezés mentesen közelítünk meg. Ezek lehetnek belső érzések, ezek lehetnek régi emlékek vagy körülöttünk lévő dolgok, amiket éppen tapasztalunk.

A kettő módszer között a fő különbség az, hogy amikor meditálunk, nem fogadunk el semmilyen gondolatot, ami felbukkan az elménkben. A célunk az, hogy teljesen jelenlévővé és gondolat nélkülivé váljunk. Ez az jelenti, hogy minden gondolatot igyekszünk figyelmen kívül hagyni, miközben tudatosságunk kizárólag a jelen pillanatra összpontosít. A mindfulness meditációban a gondolatainkra figyelünk, szemben azzal, hogy figyelmen kívül hagyjuk őket.

A meditáció és a mindfulness előnyei majdnem teljesen megegyeznek. Mindkét gyakorlat segít

 • a figyelmet stabilan tartani és a jelen pillanatra fókuszálni.
 • Növeli az empátiát és az együttérzést a kapcsolatainkban.
 • Optimalizálják a mentális egészséget.
 • Pozitív hatásuk van az agyra és az immunrendszerre.
 • Képesek megváltoztatni az agy struktúráját, ami segíti a tanulást, növeli a memóriát és szerepet játszik az érzelmek szabályozásában is.
 • Segítenek a krónikus fájdalmak leküzdésében.
 • Mindkét gyakorlat nagyon jó arra, hogy csökkentse az álmatlanságot, javítsa az alvásminőséget.
 • Segítenek megszabadulni a stressztől.
 • Segítenek a szívbetegségek kezelésében.
 • Csökkentik a magas vérnyomást.
 • Enyhítik az emésztési zavarokat.
 • A mindfulness maga csökkenti a depresszióba való visszaesés kockázatát és segít a szorongásos betegségek leküzdésében.

A mindfulnessnek van egy másik fajtája, amit pozitív mindfulnessnek nevezünk. Ez a fajta technika arra fókuszál, hogy növeljük a pozitív érzéseket. Maga a gyakorlat ugyanaz csak megváltozik a szándéka. Megváltozik a célja amiért végezzük. A pozitív és a negatív dolgok aránya három az egyhez, ami azt jelenti, hogy egy napunk során háromszor annyi pozitív dolog történik velünk, mint negatív dolog. Azonban az ember hajlamos arra, hogy mégis a negatív dolgokra összpontosít. A pozitív mindfulness célja az, hogy a figyelmünket a pozitív dolgokra összpontosítsuk. Észre kell vennünk és tudatába kell kerülnünk annak, hogy mennyi pozitív dolog történik velünk. Amikor erre folyamatosan emlékeztetjük magunkat és még hálásak is vagyunk érte, akkor boldogsághormonok szabadulnak fel az agyunkban és sokkal jobban tudjuk érezni magunkat.

Ha szeretnél erről bővebben tanulni, akkor érdemes belépni az Öngyógyító Tudástárba, ahol nem csak a meditációról olvashatsz bővebben, hanem részt vehetsz egy mindfulness tanfolyamon is. A napunk során nem mindig ugyanarra van szükségünk. Van, amikor azt szeretnénk, hogy fókuszáltabbak legyünk, vagy, hogy szünetet tartsunk és felfrissítsük magunkat. De lehet, hogy arra van igényünk éppen, hogy megnyugodjunk vagy a pozitív dolgokra koncentráljunk. A különböző élethelyzetekhez és érzésekhez több, mint 20 meditációs gyakorlatot találhatsz, amikkel elérheted a fenti előnyöket, amiket mindkét módszer magában hordozz.

Légy kiegyensúlyozottabb és boldogabb! Mi fogjuk a kezed és segítünk ebben. Az Öngyógyító Tudástárban olyan tanfolyamokat, módszereket és technikákat tanulhatsz, amikkel egyenesbe hozhatod a lelki és testi egészségedet.

Vélemény, hozzászólás?