Meridiántorna

3-1-2 módszer

A csikung mellett számos olyan rendszer tanulható meg, amik hasonló hatásmechanizmussal dolgoznak, mint az általam is népszerűsített ősi kínai mozgáskultúra. Az öngyógyító módszerek közé teljesen jól beilleszthető a Dr. Eőry Ajándoknak köszönhetően Magyarországra is eljutott 3-1-2 Meridiántorna.

Ahogy a legtöbb ilyen módszer, ez is Kínából jön, és az alapja hasonlóan az energiavezetékek és a bennük áramló chi (csi).

A rendszer megalkotója Prof. dr. Zhu Zong Xiang (a Kínai Tudományos Akadémia Biofizikai Intézete, illetve a Pekingi Akupunktúrás Meridián Kutató Központ orvos kutatója), aki azzal a mondattal népszerűsítette a meridiántornát, hogy „mindenkinek lehetősége van az egészséges hosszú életre, ehhez csak egy általa a kidolgozott egyszerű módszert kell követni.” A munkája során sokat foglalkozott a meridiánok megismertetésével, majd hosszú éveken keresztül tanulmányozta az energiaáramlást segítő testgyakorlatokat, mint a csikungot és a tájcsit. Ezek alapján dolgozta ki saját gyógymódját, melyben ötvözte a kínai akupresszúrát, a légzésterápiát, a meridiánok aktiválását hivatott testgyakorlatokat.

A 3-1-2 meridián gyakorlat lényege tehát, hogy három fontos akupresszúrás pont (3), a hasi légzés (1), a testgyakorlás (guggolás-felállás) (2) és a meridiánok lefutási irányába végzett aktiváló hatású kellemes testcsapkodás egymást támogatva segítik az energiaáramlást.

A kínai gondolkodás szerint az ember energetikai rendszerében a meridiánok (energiacsatornák) központi szerepet töltenek be. A meridiánok közvetítenek minden energiát, információt a szervek és a többi meridián között, az ember belső energiája, a Chi (csí) kering bennük. A kínai gyógyítás egyik alapelve az életenergia szabad, akadálytalan áramlása. Ha ennek az energiának a keringése harmonikus, akkor a betegségek nehezen támadják meg a szervezetet.

A 3-1-2 meridián gyakorlat egy körülbelül 15-20 perces kínai gyógytorna. Végtelenül egyszerű, mindenki számára elsajátítható, biztonságos módszer. Hasonlóan a csikunghoz, ha napi rendszerességgel végezzük, akkor feloldódnak testünk meridiánjaiban keletkezett energetikai blokkok, ami a test öngyógyító folyamatait indítják be.

Az emberi testben nem csak nyirok és érrendszer található, hanem energiahálózat is. Ezek a vezetékek hivatottak arra, hogy a felvett energiát a szervekig vigyék el. Ezeket a vezetékeket meridiánoknak hívják. Ezekben áramlik az energia, a csí, az életerő. Az univerzum összes területén minden ebből az energiából épül fel. A meridiánok az egész emberi testet behálózzák, melyeken találhatók az akupunktúrás pontok. Akupresszúrás kezeléskor az akupunktúrás pontokra fejtünk ki különböző erősségű nyomást és ezzel nyílik meg a meridián. Vannak olyan pontok, amik az immunrendszerre hatnak, vannak amik a fájdalmat csökkentik, van olyan, ami a stresszt oldja és van olyan, amit ha megnyomunk újra lehet vele éleszteni az embert. Ezt azért tudjuk megtenni, mert az energiapályákon különböző méretű, kicsi pontok vannak. Ezek az akupunktúrás és akupresszúrás pontok. Az energiaáramlás hő hatására is elindul, ilyen a moxa, a fülgyertya és a köpölyözés. Ezek azok a csatornák, amelyekben a negatív és a pozitív energia is áramlik, és amelyek a kommunikáció egy részét elvégzik az emberi test egyes részi között.

Mit jelent a 3-1-2?

A „3” azt jelenti, hogy három nagyon egyszerű módszerrel megkereshető különböző akupresszúrás pontot kell masszírozni. Ezen speciális pontok a legismertebb akupunktúrás pontok is egyben, melyek ingerlését egyenként 2-3 percig végezzük. A három pont különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni:

A vastagbél 4-es pont (Hegu), vastagbél vezeték legfontosabb pontja. A vezeték a mutatóujjtól a fejre halad, így a pont masszírozásával a kar és a fej betegségeit is lehet kezelni, olyanokat, mint az ízületi panaszok, vállmerevség, torokfájás, pajzsmirigy gyulladás, fogfájás vagy fejfájás. A Vab-4-es Hegu, „találkozás völgye” pontot úgy találjuk meg, hogy szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, és ennek a redőjébe a másik kezünk hüvelykujját beillesztjük úgy, hogy az első ujjperc illeszkedjen a redőbe. Hüvelykujjunk hegyével megnyomjuk azt a pontot, amit így elérünk. Ezzel egy kellemetlenül kellemes érzést váltunk ki, amely végigszalad az egész karunkon. A Vab-4-est aszpirinpontnak is nevezik, mivel általános fájdalomcsillapító.

A szívburok 6-os (Neiguan) a szívburok vezetéken van. A vezeték közvetlen összeköttetésben áll a szívvel illetve áthalad a tüdőn, így ennek a pontnak a masszázsa segít olyan szív- és tüdőbetegségeknél, mint a koszorúérbetegség vagy az asztma (illetve ez a pont általános simaizom lazító pont is). A Szb-6-os Neiguan, „belső átjáró” pontot úgy találjuk meg, ha a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg a Szb-6-os akupunktúrás pontot.

A gyomor 36-os pont (Zusanli) a lábszáron, a Gyomor vezetéken található. Ez a vezeték a fejről fut le a lábra, ezért nem csak emésztési panaszokat kezelhetünk a pont masszírozásával, hanem olyanokat is, mint a láz, fejfájás, fogfájás, mentális zavarok, asztma, magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi panaszok, szédülés, szívdobogás, urológiai betegségek. A Gy-36-os pontot Kínában a „Hosszú élet pontja”-ként is számon tartják. A Zusanli, „három lábi li” pont helye: a térdkalács külső alsó gödréhez illesztjük négy ujjunkat, és a sípcsontunk külső élétől 1 cm-re kifelé találjuk meg. Vagy: hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova egy egyenesen kinyújtott mutatóujj ér, ott van a pont.

Az „1”-es azt jelenti, hogy naponta 4-5 percen keresztül hasi légzést végzünk. A belégzés alatt a hasizmok lazák, az alhas lassan megemelkedik, felfújódik. Aztán rövid szünet, majd a levegőt lassan fújjuk ki. Kilégzéskor a hasizmot húzzuk be. Orron keresztül lélegezzünk. Nagyon fontos, hogy a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. Egy perc alatt kb. négy be- és kilégzést végezzünk. Minél jobban megfeszül a hasfal, annál hatékonyabb a gyakorlat. Az összes fő meridián a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. A Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a lép és gyomor pedig a szerzett, születés utániakat.

Az alhason kilenc energia-vezeték, más néven a már említett meridián fut végig. A gyomor, a lép, a vesék és a máj meridiánjai duplán szimmetrikusan haladnak, míg középen a befogadó vezeték halad.

A kínai orvoslás elmélete szerint a máj meridiánja az ingerlékenységért felel, a méregtelenítéssel összefüggésben sok vér tárolására képes és szabályozza a vérnyomást. Kiegyensúlyozottá tesz. A lép és a gyomor meridiánjai – ha kiegyensúlyozottak – a jó emésztést biztosítják. Sőt rugalmassá teszik az izomzatot, meggátolják az ödémásodást, szabályossá teszik a női ciklust, és a lép „a helyén tartja” a belső szerveket. A vesék tárolják a velünk született energiát, felelnek a fejlődésért, a fogakért, a csontok szilárdságáért és az agyműködésért. Innen a régi mondás: „A vesédbe látok.” Más szóval ismerem a rejtett gondolataidat is. A befogadó vezeték a yin energia tengere, olyan pontokat sorakoztat fel, amiken keresztül táplálja a szervezetet, jó hatású a szívre, és minden más belső szervünk működésére.

A hasi légzés folyamán a hasizmok mozgása aktiválja az említett kilenc meridiánt, feloldva a test és az elme szorongásait. A velünk született és a szerzett chi és a vér áramlását javítva, relaxáló hatású és tartósan csökkenti a magas vérnyomást. Ebben külön szerepe lehet a köldök alatti Dantien központnak, melyet a test és a lélek megtakarított életenergiájának fő tároló helyének tartanak. Az erre való koncentrálás tehát nemcsak a gondolataink elcsendesítéséhez vezet, hanem az energiáink így gyorsabban visszatérnek. Ezért mondják, hogy a hasi légzés a már tárgyalt három pont masszírozása mellett a meridiántorna egy másik, nagyon fontos technikája. Folyamatos gyakorlása megteremti az egészségmegőrzés másik fontos feltételét.

A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat. A csikung tanfolyamok keretében és az Öngyógyító Tudástárban is sokat foglalkozunk a hasi légzéssel. A meridiántorna egyik meghatározó alkotója is.

A „2”-es egy egyszerű, teletalpon végzett guggolás és felállás kombinációs gyakorlata. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk. A fizikai gyakorlat során megerősödik, helyreáll a Chi és Vér áramlása, így szinte kimossa szervezetből a különböző ártó tényezőket, mint pl. a hideg, kórokozók, rákos sejtek stb. A mozgással gyógyíthatók olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, koszorúér betegség, cukorbetegség, asztma, szélhűdés szövődményei, álmatlanság, ízületi gyulladás, megfázás, székrekedés, emésztő- és hormonrendszeri panaszok.

A legmegfelelőbb mozgás a guggolás, bár egyénenként,  megfelelően más mozgásfajta is alkalmazható,  ha a guggolás nem megy.

Fontos, hogy a pulzus ne emelkedjen 120 fölé, a gyakorlatok végére ne kelljen lihegni, lehetőleg ne is izzadjunk meg. A meridiántorna guggolás hasonló a csikung guggoló gyakorlathoz, némi eltéréssel, de a hatásuk ugyanaz.

A meridiántorna aktív gyógymód. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a nyugati orvoslási módszerekkel mindenki saját maga aktívan tesz az egészsége érdekében. Saját maga végzi a gyakorlatot, legyen szó akár (ön)gyógyításról, akár egészségfenntartásról, megelőzésről.

A gyakorlatok főbb jellemzői és gyógyhatása:

A torna egyszerre több betegség esetében is hatásos gyógymód, míg a nyugati orvoslás egy-egy gyógyszert használ egy-egy betegség kezelésére.

A 3-1-2 a nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben nem időszaki hatással bír (pl. vérnyomáscsökkentés, asztmatikus panaszok megszüntetése, fájdalomcsillapítás esetében), hanem a meridiánok harmonikus működésén alapszik, kiegyensúlyozza a Yint és a Yangot, hogy végleges gyógyulást érjünk el. Mindenki a saját egészségi állapotához, a gyógyítandó betegséghez igazíthatja a 3-1-2 gyakorlatot, hogy a leghatásosabban végezhesse. A gyakorlatok közül arra az összetevőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyik a leginkább hat az adott betegségre. Így a torna egyes részeit is elég lehet kiragadni, végezni.

A gyakorlatokat lehetőleg meleg helyen végezzük, napi rendszerességgel. Hasonlóan a csikunghoz a meridiántorna szabályozza az energiaáramlást a szervezetben, és erősíti az öngyógyító mechanizmusokat, a test bizonyos pontjainak megnyomásával megszüntethetők az energiaelakadások, és a testben helyreáll az erőegyensúly. Ne csak betegség esetén kezdjünk hozzá, hanem a problémák megelőzése kapcsán, amikor még nincsenek is panaszaink, csupán jó közérzetünk fenntartása miatt használjuk.  

A jó közérzet feltétele, hogy az ellentétes erők a yin és a yang egyensúlyban álljanak egymással. A yin energiaforma az anyag, a test, a yang irányítja az energiát. Ha a yang megfelelően szabályozza a yint, az energia ott van, ahol ténylegesen szükségünk van rá. Az ellazulás és nyugalom állapotában oldottak és fesztelenek vagyunk, az életenergia egyenletesen áramlik. Léteznek olyan egyszerű módszerek, melyekkel megtarthatjuk belső erőnk egyensúlyát és gondoskodhatunk arról, hogy ne keletkezzen diszharmónia. Erről sokat tanulhatsz az Öngyógyító Tudástárban, vagy egy csikung tanfolyamon, táborban.

Milyen gyakorlatokat végzünk?

Dr. Eőry Ajándok két lánya mutatja be a videókban magát a meridiántornát. Nincs más dolgod, mint a videók alapján a gyakorolni. A megtanult három pont kezelése mellett, egy ütemes testcsapkodást végzünk. A test végigcsapkodása a meridiánok (energiacsatornák) lefutási irányában történik. Ezzel segítjük az energia áramlását. Az ízületeknél azért állunk meg, mert egyrészt sok akupunktúrás pont található ott, másrész így biztosítjuk az ízületek átjárhatóságát. Maga a torna elsőre lehet fárasztó lesz, egy csikung gyakorláshoz képest, de napi rendszerességgel végezve szép lassan hozzá lehet szokni.

MERIDIÁNTORNA LEÍRÁSA

 1. 8×8 Válszélességű terpeszben állunk, lábfej előre néz (alapállás), térdeinkkel rugózunk és előrenyújtott karjainkkal tapsolunk.
 2. 4×8 Balra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.
 3. 4×8 Jobbra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.
 4. 8×8 Előre fordulunk alapállásba, rugózunk, előrenyújtott karral ökleinket egymáshoz ütjük úgy, hogy az egyik kéz ízületi bütyke a másik kéz vastagbél 4-es pontját érje – felváltva egyik-másik kézfejen.
 5. 8×8 Folytatjuk a rugózást, alkarunkat behajlítjuk és a kisujj felöli kézéleket összeütögetjük.
 6. 4×8 Balra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.
 7. 4×8 Jobbra fordulunk támadóállásba, rugózunk, a hátsó sarok emelkedik fel-le, előre nyújtott, felfelé fordított tenyereinket egymásba ejtjük.
 8. 8×8 Előre fordulunk alapállásba, rugózunk és kinyújtott karokkal tapsolunk.

Lerázás: rugózás közben lefelé, középre-felfelé-középre-lefelé rázzuk karjainkat, kézfejünket.

 1. 8×8 A bal kézfejen megkeressük a vastagbél 4-es pontot (tigrisszáj fogással, a másik kéz mutatóujj kézközépcsontjához döntve) és jobb kéz hüvelykujjal ütemesen rányomunk, miközben a csípőnket balra-jobbra mozgatjuk. Végül jobb kezünkkel megpaskoljuk a pontot.
 2. 8×8 A jobb kézfejen megkeressük a vastagbél 4-es pontot és bal kéz hüvelykujjal ütemesen rányomunk, miközben a csípőnket balra-jobbra mozgatjuk. Végül bal kezünkkel megpaskoljuk a pontot.
 3. 8×8 A bal csuklón kikeressük a szívburok 6-os pontot (3 ujjnyira a csuklóredőtől a két ín között) és balra-jobbra ringatózva ütemesen megnyomkodjuk. A végén a jobb kezünkkel megpaskoljuk a pontot.
 4. 8×8 A jobb csuklón kikeressük a szívburok 6-os pontot és balra-jobbra ringatózva ütemesen megnyomkodjuk. A végén a bal kezünkkel megpaskoljuk a pontot.
 5. 8×8 Bal kezünket lazán ökölbe zárjuk és a felemelt bal térdünk alá ütünk vele, majd jobb öklünkkel a jobb térd alá. Ezt ismételjük felváltva – így kezeljük meg a gyomor 36-os pontokat.

Lerázás: rugózás közben lefelé, középre-felfelé-középre-lefelé rázzuk karjainkat, kézfejünket.

 1. 1×8 Térdkörzés összezárt lábbal jobbra, sarok a talajon marad, a két tenyér a térdeken.

1×8 Térdkörzés összezárt lábbal balra, sarok a talajon marad, a két tenyér a térdeken.

1×8 Kisterpeszben térdkörzés bentről kifelé, sarok a talajon marad, tenyerek a térdeken.

1×8 Kisterpeszben térdkörzés kintről befelé, sarok a talajon marad, tenyerek a térdeken.

 1. 2×8 Vádlibillentés: bal lábfejjel a jobb vádlit jobb lábfejjel a bal vádlit – váltogatva
 2. 4×8 Vállszélességű terpeszben guggolás, sarok a talajon marad, előre nyújtott karral merítünk a Föld energiájából, töltekezünk. Lefelé kilégzés, felfelé belégzés.
 3. Pingvinugrálás: vállakat leengedjük, kézfejeket visszafeszítjük, pici ugrálást végzünk páros lábbal előre-hátra, körbe (csak ha nincs térdfájdalom).

Lerázás: rugózás közben lefelé, középre-felfelé-középre-lefelé rázzuk karjainkat, kézfejünket.

 1. Ütögetés:

– Alapállás, finoman rugózunk, bal kar oldalra kinyújtva, tenyér felfelé néz. Jobb kézfejünkkel

2×8-szor ütjük a bal váll – felkar – könyök – alkar részt, majd taps 2×8, aztán a kézfejet lefelé

fordítva jövünk vissza a karon: kézhát – alkar – könyök – felkar – váll (leengedjük a kart). A jobb karon is megcsináljuk a gyakorlatot.

– 2×8 mellkas, has, alhas balra-jobbra ütve

– A bal lábat oldalt ütögetjük végig 2×8: comb – térd – lábszár – boka, majd előre fordulunk és elöl-hátul ütögetünk visszafelé: boka – lábszár – térd – comb. A jobb lábon ugyanezt megismételjük.

– 2×8 fenék, derék, alhas balra-jobbra, has

– 2×8 A mellkasnál finoman behúzzuk az energiát a kezeinkkel, közben „ha-ha” hangot hallatva.

– 1×8 Elől a karjainkat keresztezzük és oldalt a combra csapunk, kiáltunk: „hej” (közben lábujjhegyre állunk, majd visszaereszkedünk)

 1. Hasi légzés min. 20x ismételve.

Záró gondolatok:

A meridiántorna hazai népszerűsége lehet erősebb, mint a csikunggé. Ez köszönhető Dr. Eőry Ajándok természetgyógyásznak, aki sokat tett a rendszer népszerűsítéséért. Halála után lányai folytatják apjuk hagyatékát, és igyekeznek minél több emberhez eljuttatni ezt a csodás mozgást. Jómagam csak ajánlani tudom, hogy használd ezt a módszert is az egészségedért, az öngyógyító folyamatok beindításához. Mindegy, hogy csikungozol, tájcsizol vagy meridiántornát végzel. A lényeg, hogy önmagadért teszel, azért, hogy az öngyógyító folyamatok beinduljanak. Kipróbálhatod őket és amelyik közelebb áll hozzád úgy is azt fogod alkalmazni, vagy vegyítheted is őket. Tudom, hogy a keleti módszerekhez kitartás kell, és néha könnyebb egy gyógyszert bekapni, hátha meggyógyít. Azonban hosszú távon ezek a technikák segíteni fognak és hálás leszel magadnak, hogy időben elkezdted használni őket, megelőzve a nagyobb betegségeket.

Ehhez az oldalhoz 5 komment érkezett

 1. Dora

  Nagyon örülök, hogy megtaláltam….már régóta kerestem. Köszönöm szépen 🙂

 2. Bartekné Frank Judit

  Szeretem a meridián tornát, több hónappal ezelőtt találtam rá és azóta mindennap csinálom. S utána mindig a csikung önmasszázzsal
  fejezem be a napot.

 3. 06305015625

  Köszönöm szépen tetszik

 4. Edit Anna Somorjainé Pados

  Nagyon jó volt! Kellemesen elfáradtam, megpróbálom beépíteni a mindennapjaimba a csikung mozgás mellett. Köszönöm, hogy kipróbálhattam ezt is!

 5. Kiss Éva

  Hű,ez elég nehéz,sokat kell gyakorolni.Köszönöm szépen.

Vélemény, hozzászólás?