Hogyan dolgozz a párkapcsolatodon?

A legtöbb kapcsolat ugyanazokon a megy keresztül. A boldog szerelmi időszak után jönnek a kisebb-nagyobb csaták, a meg nem értés és a lelki megpróbáltatások. Számos kutatás vizsgálta, hogy miért is mennek szét a párok, mi okozza a legnagyobb gondokat? Sokan úgy vélik, ha nincs konfliktus, akkor boldog harmóniában élhetünk. Azonban pont az a lényeg, hogy konfliktusok mindig lesznek. Ugyanis az évek alatt változunk, fejlődünk, átalakul a testünk, más dolgok után vágyunk, így elkerülhetetlen két ember között, hogy ne legyen nézeteltérés. Ezért is fontos, hogy a viták elől ne elmeneküljünk, hanem készüljünk fel rájuk és legyen stratégiánk arra, hogyan kezeljük azokat. Mik a leginkább elkövetett hibák, ami miatt nem megfelelően kommunikálunk egymással?

A hallgatás. A legtöbb probléma már ott kezdődik, hogy nem is halljuk meg a másikat. Azaz nem hallgatjuk meg, hogy ő mit gondol, mit érez. Ezt megelőzi sok esetben, hogy nem is vagyunk rá kíváncsiak, mert úgy véljük, hogy nekünk van igazunk, a másiknak nem lehet, így teljesen felesleges, hogy mit is mond. Pedig azzal kellene kezdeni vitás helyzetben a kommunikációt, hogy megkérdezzük a párunkat, hogy ő mit gondol, és ami még nagyon fontos, hogy mit érez az adott témával kapcsolatban. Itt elengedhetetlen, hogy meg is halljunk a másikat, értő figyeléssel, ténylegesen akarjuk megérteni az ő álláspontját. A legtöbb hibát ott követjük el, ha el is jutunk idáig, hogy olvassuk a másik gondolatát, azaz nem arra figyelünk, amit mond, hanem ki akarjuk találni, hogy valójában mire gondolhat. Vagy egyszerűen már azon jár a fejünk, hogy mi mit fogunk mondani amikor ránk kerül a sor, vagy csak gyűjtjük az érveket, amiket a másik fejéhez vághatunk. Az értő hallgatás arról szól, hogy végig hallgatod, odafigyelve a másira, hogy mit mond. Amikor fontos dolgokról beszél érdemes visszakérdezni. Ezzel ő is érzi, hogy tényleg figyelsz rá, valamint pontosítani lehet, hogy ugyanazt értitek alatta mindketten. Ilyen mondatokat érdemes használni: „Ha jól értem, arra gondolsz, hogy… Más szóval tehát… Úgy érted, hogy…” Nagyon sok veszekedést lehet már az elején az aktív hallgatással megoldani.

Az érzéseink beazonosítása. Amikor a párunkkal nem értünk egyet, különböző érzések uralkodhatnak el rajtunk. Gyakran nem is tudjuk beazonosítani, hogy mit érzünk, csak vádaskodunk, pufogtatunk. „Már megint itt maradt a csetres. Miért nem pakoltál el magad után, stb.” Ezen mondatok után általában veszekedés lesz, vagy rossz érzés alakul ki a másikban. Legtöbben nem gondolják végig, hogy valójában mit éreznek, csak annyit mondanak, hogy dühös vagyok, vagy annyira fel tudsz idegesíteni. Valójában érdemes végig gondolnunk, hogy valójában mit is érzünk, mennyire erős ez az érzés bennünk, mennyi ideig tart, tényleg a másik okozza, vagy csak rá vetítjük ki. Sokat tehetsz ilyen esetben, ha nem említed a párod. Azaz nem azt mondod, hogy „felbosszantasz azzal, hogy nem pakolsz el magad után”. Mond inkább azt, hogy „Felbosszantottam magam, hogy kupi van a konyhában”. Fontos, hogy mindig őszintén kommunikáld, hogy mit érzel. Ha mást mondasz, akkor a párod össze fogod zavarni, mert ő csak találgatni fog, hogy most mi is a valódi baj. Érdemes kerülni az iróniát, a szúrós megjegyzéseket, melyek nem a valódi érzelmeket tükrözik, csak bántóan hangzanak, de a másik ezekből nem tudja megfejteni a valódi érzéseidet.

Kölcsönös megértés. A legtöbb kapcsolat ott fullad ki, amikor unalmassá válik. De ha jobban odafigyelsz arra, hogy a másik mit szeret, mi érdekli, mivel tölti szívesen az idejét és Te is részese leszel, akkor az új energiát adhat egy kapcsolatnak. Természetesen a kölcsönösségen van a hangsúly. Érdemes listát készíteni arról, hogy Neked mi a fontos és szerinted a párodnak mi. Majd megkeresni a közös pontokat. Akár örömforrást kérni a másiktól, és nem anyagi dolgokra gondolok, hanem olyanokra, mint, hogy „holnap sétáljunk egyet a vízparton, vagy kerékpározzunk együtt a szép időben”. De ugyanez jól működik, ha „megértem, hogy szeretnél egyedül horgászni egész nap, menj csak, de elmegyünk majd kettesben is egyszer?” Ha vannak a kapcsolatban közös programok, azok élményét együtt élitek meg akkor jobban összeköt majd benneteket. Ehhez viszont az kell, hogy megtaláljátok azt, amit mindketten szerettek. Az is előfordulhat, hogy nincs ilyen. Azonban ha együtt elkezdtek felfedezni új dolgokat, lehet így találtok rá egy közös hobbira, amit mindketten szeretni fogtok.

Tiszta kommunikáció. A kapcsolatok legnagyobb százalék a nem megfelelő kommunikáció miatt megy tönkre. De mit is értünk ez alatt. A vitás helyzetekben legtöbbször elszabadulnak az indulatok és nem tiszta fejjel kommunikálunk a másikkal. Lényeges, hogy mindig megőrizd a nyugodtságot. Kerüld az általánosítást „már megint hisztis vagy”, az ítélkezést és minősítést „gyerekesen viselkedsz”. Ne vádaskodj, hibáztasd a másikat és ne hozz fel olyan dolgokat, ami a múltban történt. Mindig maradjatok a jelen problémánál. Higgadtan használj tiszta üzeneteket. Mond el, hogy mit gondolsz, számodra mik a tények, mit érzel, és hogy mit szeretnél. Ezeket részletesen tárd a másik elé, ne egy mondatba összesűrítve.

Egy hosszabb párkapcsolat mindig is göröngyös úton halad. Az csak a filmekben és a romantikus mesekönyvekben létezik, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak. Egy kapcsolaton mindig dolgozni kell, mert a nézeteltérések voltak, vannak és lesznek is. Viszont, ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor a kommunikációnkon tudunk javítani. Természetesen ehhez megfelelő érzelmi intelligencia kell mindkét fél részéről. Ha úgy fordulsz a párod felé, hogy az ő problémája a Te problémád is és együtt kell megoldanotok, akkor a támogatás érzése erősíteni fog benneteket és egy harmonikusabb élet felé vezethet.

Facebook
Pinterest

Ehhez az oldalhoz egy komment érkezett

  1. Lengyel Sára

    A legtöbb kapcsolat a nem megfelelő kommunikáción megy el. Jó, hogy a cikkben konkrét tanácsok is vannak. Sokat lehet belőle tanulni. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?