You are currently viewing Banyapúp kezelése egyszerűen

Banyapúp kezelése egyszerűen

A banyapúp gyakran esztétikailag zavaró, és mivel nem mindig okoz fájdalmat, hajlamosak vagyunk legyinteni rá, mondván, hogy az időskor velejárója. Azonban ez tévhit, és a banyapúp komolyabb egészségügyi problémák előjele is lehet. Vizsgáljuk meg, mi okozza a banyapúpot és mit tehetünk ellene.

A banyapúp neve alapján azt gondolhatnánk, hogy csak idősebb korban jelentkezik, különösen, ha valaki gonosz, mint a mesebeli vasorrú bába. Azonban ez korántsem igaz. A probléma kortól és nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat, beleértve a kamaszokat is.

Ahhoz, hogy megértsük, miért alakul ki – és mit tehetünk ellene –, fontos ismerni a gerinc anatómiáját. A gerincünk kettős S alakot formál (ezt az ágyéki, háti és nyaki görbületek adják), ami biztosítja annak rugalmasságát és teherbírását.

Ha azonban folyamatosan görnyedünk – vagy testünket aszimmetrikusan terheljük –, a gerincünk természetes görbülete megváltozik. Idővel a nyaki és háti gerincszakasz találkozásánál C alakot vehet fel, ami nem ideális. Ilyenkor az ágyéki és nyaki gerincre nagy terhelés nehezedik, a gerinc mozgástartománya beszűkül.

Ez olyan tünetekhez vezethet, mint a látszólag ok nélküli fejfájás és szédülés, nyakmerevség és vállfeszülés, valamint a tüdőkapacitás csökkenése. Az ember úgy érezheti, mintha hatalmas terhet cipelne a vállán. Ha ez hosszabb ideig fennáll, a nyaki és háti gerinc találkozásánál kötőszövetes felrakódás alakul ki, ami szemmel is láthatóvá válik. Ez a banyapúp.

Tehát, a banyapúp nem csupán esztétikai probléma, és nemcsak az idősek problémája. Fontos, hogy figyeljünk rá, és tegyünk a megelőzésért és kezelésért, hogy elkerüljük a komolyabb egészségügyi következményeket.

A videóban pár egyszerű gyakorlatot mutatok, amik rendszeres végzésével javíthatjuk a testtartásunkat, megelőzhetjük a már kialakulóban lévő elváltozásokat. 

Facebook
Pinterest

Köszönöm a megosztást!

Vélemény, hozzászólás?