Mik is lehetnek azok a kérdések, amik a legfontosabbak mindenki életében? Ezek a kérdések úgy gondolom, hogy nagyon egyszerűek, azonban a megválaszolásuk már nem annyira egyértelműek. A legtöbb ember fel sem teszi őket magának, ha mástól kapja meg, akkor sablonos válaszokat ad. Azonban ezen kérdésekre ha megtaláljuk a választ, akkor minden megváltozik és értelmet nyer.

Az élet legfontosabb kérdéseire amíg nem találod meg a választ, addig csak bolyongani fogsz, mert nem tudod, hogy hol vagy és merre tartasz. A nyugati ember gondolkodása és hitrendszere a társadalmi elvárások alapján épül fel. Annyi alternatívánk és lehetőségünk van, hogy legtöbbször úgy érezzük egy sincs. Tesszük azt, amit elvárnak tőlünk. Elvárnak a szüleink, gyermekeink, főnökeink, a társadalmi normák. Csinálunk valamit azért, mert úgy gondoljuk, hogy ezt kell tennünk, azért, hogy elérjünk valamit. A legtöbb ember túlélési üzemmódban éli az életét. Fel kell kelnem, mert dolgozni kell mennem, mert pénzt kell keresnem, mert csak így tudom felnevelni a gyermekeimet, így lesz étel az asztalon. Éljük az életünket a mókuskerékben, de mennyire vagyunk boldogok ettől? Biztos ismerős sokunknak ez a kép, ahogy elindul egy-egy nap. De miként lehet ezen változtatni? Kezd azzal, hogy megválaszolod a legfontosabb kérdéseket, amit, ha sikerül megtenned, akkor jó úton vagy a boldogság felé.

De mik is ezek a kérdések? Ahogy írtam is, nagyon egyszerűek. Ki vagyok én? Mi az, ami boldoggá tesz? És legvégül, hova akarok eljutni? Ahhoz, hogy ezen kérdésekre megad a valódi választ, ahhoz nem árt, ha ismered önmagad. Igen, itt van a titok. Ismerjük-e valóban azt az embert, akik vagyunk? Mert itt ismét bejön a hitrendszerünk, hogy azt az embert ismerjük, vagy ismerni vélünk, akit a tudatos elménk lát. Ahhoz, hogy valóban meg tud válaszolni a kérdéseket, ahhoz fel kell fedezned magad, sok-sok év önismeretre van szükség, hogy a valódi válaszokat ad a kérdésekre.

Kicsit próbálok segíteni, ami közelebb vihet a megoldáshoz. Olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, mint, mit szeretnél igazán? Mi az, ami feltölt? Mi az, ami bármikor megmosolyogtat, amitől béke van a lelkedben? Mi az a három dolog, amit akkor is csinálnál életed végéig, ha egy forintot sem kapnál érte? Ezekre a kérdésekre talán már könnyebb válaszolni, bár még így sem biztos, hogy van egyértelmű megoldásod.

Ami segíteni tud, hogy eljuss a válaszokhoz, ha lelassítod az elmédet és felveszed a kapcsolatot a tudatalattival, mely sok esetben tudna segíteni. Erre vannak módszerek és gyakorlatok, amiket meg lehet tanulni. A másik fontos lépés, ha megfogalmazod az ellenkezőjét. Azaz biztosan ki nem vagy. Mi az, amit nem szeretnél csinálni és merre nem szeretnél menni? Ezek jó kiindulási alapok. Ha megvannak a válaszok, akkor kerüld azokat a helyeket, dolgokat, amiktől olyanná kellene válnod, amilyen nem szeretnél lenni. Ilyenkor már könnyebb lesz azon gondolkodni, hogy mit szeretsz igazán. Ha eljutsz a megoldásig, minden döntésed értelmet nyer, az életed egyszerűbbé válik.

Amikor elkezded azt tenni, amit szeretsz, akkor minden gördülékenyebbé válik. Ha viszont nem élvezed, akkor haladéktalanul hagyd abba! Ne légy olyan munkában, kapcsolatban, helyen, ahol nem érzed jól magad. Ne másoknak akarj megfelelni. Belül csak egy embernek tartozol felelőséggel a boldogságért, saját magadnak.

Fogalmazd meg magadban, hogy ki nem szeretnél lenni? Milyen emberré nem akarsz válni? Amikor bekerülsz egy társaságba, utazol, tömegközlekedsz, látsz sok embert és magadban azt is megfogalmazod, hogy nem szeretnél ilyenné válni. Ehhez pedig tudatos döntéseket kell hoznod, mert felelőséget kell vállalnod magadért.

A legtöbbször azért nem tudjuk a valódi válaszokat megadni, mert a felgyorsult világunkban folyton kapkodunk. A tudatos elme nem tud lelassítani, mindig az előtted álló problémákkal foglalkozol. Ilyenkor nehéz megválaszolni az élet nagy kérdéseit, hogy merre tartasz? Miről szól az életed?

A legjobb megoldás, ha elvonulsz. Kimész a természetbe. Leülsz egy padra, nézed a vizet, vagy a fákat. Majd kezd el figyelni a légzésed. Lassítsd le az elméd. Figyelj a környezetedre, hogy mit látsz, milyennek látod. Mennyit látsz a környezetedből, mi az amit észreveszel és mi az amit nem? Milyenek a fények? Milyen a levegő illata? Ezzel sikerül elérned, hogy a gondolataid ne a szokásos problémákon pörögjenek. Ha ez megvan, akkor figyeld meg magad. Hogy tartod a fejed, mennyire húzod ki a vállad, mit érzel a testedben. Mennyire szorítod össze az álkapcsod. a jobb vagy a bal kezed érzed jobban. Ezzel a gyakorlattal kapcsolódsz a testeddel. A jelenbe kerülsz és könnyebb lesz az élet legfontosabb kérdésein elgondolkodnod. Azaz ki is vagy? Mi tesz boldoggá? Mit akarsz elérni az életben?

Ne csüggedj, ha nem kapsz egyből választ. Előfognak jönni olyan dolgok a mélyből, amire nem is gondoltál. Ez az első lépés. Az ezer kilométeres utazás is egy lépéssel kezdődik és fejeződik be. Azaz ne akard egyből megoldani azt, amit eddig nem tudtál. Viszont, ha folytatod, minden nap többet akarsz megtudni magadról, akkor jó esélyed van arra, hogy megtaláld a megoldásokat, amikre szükséged lehet. Ebben tud segíteni a fenti egyszerű gyakorlat, vagy a csikung, a jóga, a meditáció. Ezek mind segítenek a belső utazásban. Azt se feled, hogy mindig lesznek új válaszok, lesznek új döntések, ahogy mindig van olyan hegy, amit meg akarunk mászni.

Ahogy rájössz arra, ami ma már közhelyesen hangzik, ugyan nagyon is igaz, hogy az utazás számít és nem a cél. Rájössz arra, hogy eddig rohanásban voltál, de most már le tudsz lassulni, akkor minden döntésed könnyebb lesz. Amivel megspórolsz sok frusztrációt, aggodalmat. Ebben a lassításban a csikung nagyon jó társad lesz és szeretni fogod.

Facebook
Pinterest

Ehhez az oldalhoz 2 komment érkezett

  1. Juhászné Mária

    Igen! Sok mindenre rájövünk az utazásunk során, hogy mi fontos az életünkben.
    Hálásan köszönöm!

  2. Juhászné Mária

    Igen! Sok mindenre rájövünk az utazásunk során, hogy mi fontos az életünkben.
    Hálásan köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?